Лісова журналістика потребує командної роботи з лісівниками та експертами

Лісова журналістика потребує командної роботи з лісівниками та експертами

3 Липня 2014
10765

Лісова журналістика потребує командної роботи з лісівниками та експертами

10765
25 червня в представництві Світового банку в Україні відбувся фінал конкурсу «Правозастосування та управління в лісовому секторі. 2014». Ініціатор конкурсу – програма FLEG II (ЄІСП/Схід-2), інформаційній партнер – «Детектор медіа»
Лісова журналістика потребує командної роботи з лісівниками та експертами
Лісова журналістика потребує командної роботи з лісівниками та експертами

Організація та перебіг конкурсу

 

Це вже третій такий конкурс (попередні відбулися в 2011 та 2012 рр.). Він тривав з лютого по травень 2014 р. Організатори вагалися, чи вдасться провести журналістський конкурс у часи російської агресії на сході України, анексії Криму, інформаційної війни з РФ, позачергових виборів Президента та інших гарячих подій. Та дякуючи журналістам, які в усі часи знаходять можливість приділяти увагу лісівничій темі, конкурс відбувся.

 

З 25 лютого по 31 травня надійшло близько 100 матеріалів, що виходили в ефір та були опубліковані або спеціально створені для конкурсу з 1 липня 2013 р. По 31 травня 2014 р. 25 робіт було відібрано для розміщення на сайті «Детектор медіа» та відзначено гонорарами, а всі без винятку роботи було розміщено для загального доступу на сайті програми FLEG II.

 

 

Робота журі

 

Кожен член журі самостійно виставляв оцінки за надіслані роботи. Потім за сумою балів було визначено рейтинг учасників. Перші в рейтингу і здобули головні призи.

 

Склад журі цього року поповнився новим редактором - Олексієм Мацукою («Новости Донбасса»). Інші члени журі вже працювали над оцінюванням лісової теми в 2011-2012 роках. Серед них - Інна Кузнєцова, головний редактор київського бюро «Радіо Свобода»; Юрій Рибачук, редактор відділу «Культура и общество» тижневика «Комментарии»; Віктор Мауер, професор лісогосподарського факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України. «Детектор медіа» представила заступник директора Юлія Зелінська.

 

Олексій Слензак

 

У вступному слові Старший координатор проектів Сектору охорони довкілля Представництва Світового банку в Україні Олексій Слензак наголосив, що тема лісу надскладна, бо потребує висвітлення не тільки технічного, економічного, але й етичного аспекту. Та попросив усіх учасників не вагатися й звертатися до експертів програми з будь-яких питань.

 

Юрій Рибачук та Інна Кузнєцова

 

В першу чергу за збалансованістю та подачею матеріалів оцінювала конкурсні роботи Інна Кузнєцова, редактор київського бюро «Радіо Свобода». Інна запропонувала надалі вивести роботи спеціалістів галузі в окрему номінацію та відмовитися від спеціально створених для конкурсу статей. На її думку, якщо стаття варта уваги читача, громадськості, автор повинен опублікувати її, а не надсилати виключно для конкурсу. «Я журналіст, тому в першу чергу мене цікавили розслідування - як найнебезпечніший жанр», - підкреслила Ірина.

 

З Інною погодився Юрій Рибачук, редактор відділу «Культура» тижневика «Комментарии»: «Журналістські розслідування пріоритетні для нас - редакторів, журналістів». Оцінювати цього року було складніше, зауважив він: порівняно з минулими роками статті й сюжеті були рівні за якістю подання, але тішить, що розслідування стали сміливішими. Тема лісової галузі складна для пересічного глядача й читача, тому Юрій рекомендував об'єднувати при написанні зусилля журналістів та фахівців-лісників.

 

 

Переможці

 

На відміну від попередніх років, цьогорічний конкурс відзначився двома роботами, що здобули рівну кількість балів та посіли четверте місце:

 

Андрій Плига, Олексій Василюк, Дарка Ширяєва

 

Це командна робота Дарки Ширяєвої, студентки біологічного факультету Університету імені Шевченка, та Олексія Василюка, еколога: спеціально створена для конкурсу стаття  «Відверто про фінансові порушення в Держлісагентстві»...

 

Представник Рівненської ОДТРК Людмила Ястремська

 

... та сюжет Юрка Шарманского з Рівненської ОДТРК про незаконне видобування бурштину в Рівненській області.

 

Розслідувальну журналістику серед переможців було представлено Миколаєвом та Києвом.

 

Олег Оганов, Ярослав Чепурний

 

Олег Оганов та Ярослав Чепурний, журналісти інтернет-видання «Миколаївський центр журналістських розслідувань», із матеріалом «Лес для прокурора» посіли третє місце. Стаття розповідає про незаконну забудову соснового урочища на березі Бузького лиману в Корабельному районі Миколаєва. Серед забудовників - представники правоохоронних органів! Журналісти продовжують відстежувати ситуацію та обіцяють подальші розслідування.

 

Олексій Слензак, Олена Жежера та Михайло Попков

 

З відривом у два бали друге місце посіли журналістки програми «Вікна-Новини» (СТБ) Олена Жежера та Ольга Кучер за статтю-розслідування «Бучанське межигір'я: комуністичний слід Калєтніка».

 

Ситуацію з бучанським лісом прокоментувала заступник директора ТОВ «Детектор медіа» зі зв'язків із громадськістю, за сумісництвом депутат Бучанської міської ради Світлана Остапа: «Протидіяти дерибану земні при колишній владі було важко. У нас в раді з 36 депутатів 25 входили до фракції Партії регіонів і мали 2/3 голосів. Крім того земля виділялася на кількох осіб, а потім вони перепродують, об'єднують ділянки і будують все, що захочуть. Рада на це вже вплинути не може. Але як світло розганяє пітьму, так і оприлюднення інформації (задокументованої і перевіреної) розкриває злочинні корупційні схеми».

 

Олена Середа

 

Олена Середа, журналістка газети «Бизнес», здобула найвищу відзнаку в конкурсі за статтю «Лавка бревностей» про квітневі круглі столи на тему проблем деревообробної галузі, проведені експертами програми FLEG II за участю нового керівництва Держлісагентства.

 

Михайло Попков

 

Михайло Попков, експерт програми FLEG II (ЄІСП/Схід-2), редактор сайту «Український лісовод»: «В развитии отрасли за последние 20 лет образовался вакуум, который заменила коррупция, управляемая с государственного олимпа. Наш малоресурсный проект (программа FLEG) не способен взять на себя все проблемы. Но мы пытаемся играть роль катализатора, который может ускорить и правильно направить процесс реформирования. В определенной мере проект становится платформой для диалога по вопросам лесной политики. Понятно, что многое зависит от общественного резонанса вокруг каждой проблемы. Здесь мы зависим от вас - журналистов.

 

Мы продолжаем работать над совершенствованием лесного законодательства. Концентрируя внимание на тех узловых проблемах, решение которых нельзя откладывать. Хотя все эксперты единодушны в том, что нужен комплексный пересмотр законодательства, начиная с лесного кодекса и подзаконных актов, с изменением его структуры и содержания. Сделать это невозможно без критической массы единомышленников в ВР. Пока их нет, мы занимаемся узкими проблемами. Например, деревообрабатывающей промышленностью. Здесь нам очень помогает Елена Середа (газета "Бизнес"). Благодаря Лене это направление имеет резонанс.

 

Мы чувствуем необходимость работ, в которых было бы взаимодействие специалистов и журналистов. Очень плохо то, что не хватает пишущих специалистов. Хотя исторически лесники, как представители гуманитарных профессий, не чужды литературного труда. Хочу предложить на следующий год, пока будет проект в Украине, сделать номинацию для работ специалистов, которые пишут о лесном хозяйстве для общества. Именно по проблемам. Сейчас есть шанс добиться того, чтобы новое руководство Гослесагентства стало более открытым.

 

На сегодня мы видим, что Агентство готово к диалогу. Это позволит переводить проблемы в публичную плоскость, задавать руководству Агентства неудобные вопросы и требовать ответов».

 

Михайло Попков, Юлія Зелінська, Ірина Федорів

 

Ірину Федорів, що перемогла в 2011 році із серією матеріалів на захист лісу на межі селища Коцюбинське та Києва, журі вирішило відзначити спеціально. Відзнакою за громадську роботу протягом п'яти років із повернення лісу громаді та значний особистий внесок у створення філії Голосіївського НПП «Біличанський ліс». Історія боротьби за ліс триває й досі.

 

 

Організатори та журі вітають переможців і висловлюють вдячність усім учасникам третього конкурсу про лісову галузь, зокрема Євгену Солонині («Радіо Свобода») (від призового місця його роботу відділяв лише один бал), Марії Карпі (телеканал ZIK), Наталі Сокуренко (журнал «Аграрний тиждень»), Леніні Бичковській («Факти та коментарі»), Максиму Голованю («Крымская правда»), Світлані Ісаченко («Урядовий кур'єр»), Вірі Шашук (КП ТРК «Полісся»), Андрію Плизі, Володимиру Борейку (ГО «Київський еколого-культурний центр»), Юрію Кальчику та Олексію Василюку (Національний екологічний центр України), Веніаміну Тихонову та Ользі Козіній (радіо «Ваша хвиля»), Олегу Процеву та всім-всім небайдужим до долі нашого зеленого скарбу.

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду