Ініціативна група кінематографістів занепокоєна, що Іллєнка і досі не призначено головою Держкіно

29 Червня 2014
6793
29 Червня 2014
17:46

Ініціативна група кінематографістів занепокоєна, що Іллєнка і досі не призначено головою Держкіно

6793
Ініціативна група  кінематографістів занепокоєна, що Іллєнка і досі не призначено головою Держкіно
Ініціативна група кінематографістів звернулася з відкритим листом до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра культури Євгена Нищука. У ньому вона виступує за підтримку висунутої урядом кандидатури Пилипа Іллєнка на посаду голови Державного агентства України з питань кіно. 

Звернення підписали продюсер центру «Інсайтмедіа», член Експертної та Громадської ради Держкіно  Володимир Філіппов, президент «АРМА-Україна» та продюсер компанії «Кінотур» Дмитро Колесников, член Експертної та Громадської ради Держкіно Андрій Різоль, який представляє асоціацію «Сприяння розвитку кінематографу в Україні» та генеральний директор Асоціації продюсерів України (АПУ), повноважний представник «Центру реформ у кіноіндустрії України» Денис Масліков.


Автори листа, висловлюють занепокоєння тим, що після ухвалення рішення Уряду, про яке ЗМІ стало відомо 20 червня, призначити головою Держкіно Пилипа Іллєнка реалізовано не було. «Це дає підстави для продовження різними силами маніпуляцій навколо кандидатур на цю посаду», - вважають учасники ініціативної групи. 
 
Також вони наголошують: «Є очевидним, що після призначення на посаду голови Держкіно Пилип Іллєнко припинить свою комерційну та політичну діяльність. Він на сто відсотків присвятить себе роботі на ниві національної кінематографії України. Ця позиція була неодноразово озвучена самими Пилипом, і у випадку позитивного рішення Уряду щодо призначення, Пилип готовий вчинити відповідні негайні кроки по реалізації цих підходів. Це стосується також необхідності припинити діяльність і в Громадській раді при Держкіно, яку Пилип Іллєнко очолює вже друге скликання поспіль, і в експертній комісії при Держкіно по конкурсному відбору фільмів на здобуття державної фінансової підтримки».


Крім того, ініціативна група висловлює своє обурення з приводу обвинувачень Пилипа Іллєнка в нібито бездіяльності на цих посадах. «Він є єдиним головою громадської ради при центральних органах виконавчої влади, який завжди принципово займав позицію щодо захисту інформаційного простору нашої держави від провокаційних українофобських стрічок», - підкреслюють автори листа.

Як ідеться у звернені, «на відміну від його критиків, Пилип Іллєнко звертався із судовими позовами до Держкіно, очолюваного попереднім керівником, брав участь у захисті української мови в кінотеатральному прокаті, за його ініціативи Громадська рада неодноразово вносила суттєві пропозиції Держкіно, які, на жаль, не всі були реалізовані через недосконалість законодавства щодо важелів впливу громадських рад при державних органах влади».
 
Повний текст листа опубліковано нижче.
 
Нагадаємо, 27 червня представники Національної Спілки кінематографістів, а також кінорежисери Ахтем Сейтаблаєв, Роман Балаян, Олег Фіалко та інші поширили звернення до Кабунету міністрів. У ньому вони критикують процедуру обрання голови Держкіно та пропонують міністрам врахувати думку професійного об`єднання щодо керівника, з яким будуватимуть стосунки з представники кіногалузі. 
 

Нагадаємо, слухання щодо визначення кандидатури голови Держкіно України, у яких взяло участь понад 50 експертів, проходили 18 квітня та 13 червня у Міністерстві культури та Будинку кіно.

 

18 квітня в Міністерстві культури були обговорені можливі кандидатури на посаду голови Держкіно. Кандидатами було висунуто Андрія Дончика - випускника Інституту театру, кіно і телебачення ім.Карпенка-Карого, має досвід роботи у кіно і телебаченні, Пилипа Іллєнка - актора, продюсера, юриста, громадського діяча (ВО «Свобода»), а також Олега Коротенка - економіста й кінорежисера. Міністр культури Євген Нищук, підводячи підсумки наради, за повідомленням джерел «Детектор медіа», сказав, що врахує думку кіноспільноти, яка найбільше підтримала Андрія Дончика.

 

13 червня під час голосування за кандидатів на посаду Голови Державного агентства України з питань кіно два кандидати - кіно- і телережисер Андрій Дончик та кінопродюсер Пилип Іллєнко отримали рівну кількість голосів.

 

Близько 30 кінорежисерів, продюсерів, сценаристів, кінознавців та кінокритиків звернулись звідкритим листом до міністра культури України Євгена Нищука з проханням якнайшвидше призначити керівника Держкіно України та запровадити у країні процедуру відкритих пітчингів кінопроектів.  

 

21 травня голова НСКУ) Сергій Тримбач звернувся з відкритим листом до міністра культури Євгена Нищука з проханням терміново втрутитися в ситуацію з приводу призначення нового голови Держкіно України.

 

Свого претендента - Пилипа Іллєнка - на посаду голови Держкіно рекомендував і Уряд.  Рішення про це, враховуючи широкий резонанс у суспільстві, Міністр культури України Євген Нищук прийняв після двох нарад, де широке коло експертів та професіоналів сфери кіно не змогло дійти єдиного рішення.

 

Кандидати на посаду керівника Держкіно - Андрій Дончик (кіно- і телережисер), Олег Коротенко (продюсер) та Пилип Іллєнко (актор і продюсер) -  презентували членам Уряду власні програми з реформування сфери кіно. Зокрема, були підняті теми щодо підтримки молодого кіно та кінодебютів, розвитку кінопрокату, активізації співпраці з телебаченням, удосконалення законодавчої бази у сфері кіно, національного кінематографу як засобу патріотичного виховання, статусу та функціонування Державних кіностудій, продовження роботи з реставрації фільмів, кіно-освіти, міжнародноїкопродукції, фестивального руху тощо.

 

Проти кандидатури Пилипа Іллєнка виступила ініціативна група кінематографістів на чолі з головою спостережної ради «Мультиплекс-холдингу» Антоном Пугачем, яка поширила у ЗМІ відкритий лист, скерований Президенту та прем`єр-міністру України. Окрім критики кандидата, у листі висловлено недовіру до рекомендації Кабміну, прийнятої «за з підсумками маніпулятивного  публічного обговорення 13-го червня».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», попередній керівник Держкіно Катерина Копилова подала заяву про свою відставку з посади 28 лютого. У березні Асоціація продюсерів України звернулася до виконуючого обов`язки президента України Олександра Турчинова, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра культури України Євгена Нищука з проханням призначити тимчасово виконуючого обов`язки голови Держкіно.

 

 

 

Відкритий лист до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. і Міністра культури України Нищука Є.М. від Ініціативної групи кінематографістів з підтримки кандидатури Іллєнка П.Ю. на посаду Голови Державного агентства України з питань кіно


Прем’єр-міністру України

пану Яценюку А.П.


Міністру культури України

пану Нищуку Є.М.


Шановні Арсенію Петровичу і Євгене Миколайовичу,


18 червня Уряд України заслухав трьох претендентів на посаду керівника кіногалузі. Ми вважаємо виваженим і обґрунтованим одноголосне рішення Кабінету Міністрів України рекомендувати призначити на посаду голови Держкіно Пилипа Іллєнка, кандидатура якого була підтримана також діячами кіноіндустрії України. Це рішення відображає не тільки довіру особисто до пана Іллєнка, але й підтримку програми його дій на посаді Голови Держкіно, які поділяє широке коло фахової кінематографічної спільноти.


На нашу думку, сам факт одностайного голосування Уряду є свідченням політичної незаангажованості кандидата. Тим не менш, ми висловлюємо своє занепокоєння тим фактом, що уже минуло більше тижня після рішення Уряду України призначити головою Держкіно Пилипа Іллєнка, але до цього часу це рішення не було реалізоване, що дає підстави для продовження різними силами маніпуляцій навколо кандидатур на цю посаду. 


Ще перед оприлюдненням нашої публічної позиції підтримки кандидатури Пилипа Іллєнка, якого більшість із нас знає достатньо довгий час як особистість і фахівця, ми обговорювали і сформулювали для себе еталон, якому має відповідати потенційний голова Держкіно, на нашу думку, саме кандидатура Пилипа Іллєнка відповідає цим критеріям.


Є очевидним, що після призначення на посаду голови Держкіно Пилип Іллєнко припинить свою комерційну та політичну діяльність. Він на сто відсотків присвятить себе роботі на ниві національної кінематографії України. Ця позиція була неодноразово озвучена самими Пилипом, і у випадку позитивного рішення Уряду щодо призначення, Пилип готовий вчинити відповідні негайні кроки по реалізації цих підходів.


Це стосується також необхідності припинити діяльність і в Громадській раді при Держкіно, яку Пилип Іллєнко очолює вже друге скликання поспіль, і в експертній комісії при Держкіно по конкурсному відбору фільмів на здобуття державної фінансової підтримки.


Крім того, ми хочемо висловити своє обурення з приводу обвинувачень Пилипа Іллєнка в нібито бездіяльності на цих посадах, адже він є єдиним головою громадської ради при центральних органах виконавчої влади, який завжди принципово займав позицію щодо захисту інформаційного простору нашої держави від провокаційних українофобських стрічок.


На відміну від його критиків, Пилип Іллєнко звертався із судовими позовами до Держкіно, очолюваного попереднім керівником, брав участь у захисті української мови в кінотеатральному прокаті, за його ініціативи Громадська рада неодноразово вносила суттєві пропозиції Держкіно, які, на жаль, не всі були реалізовані через недосконалість законодавства щодо важелів впливу громадських рад при державних органах влади.


Громадська рада при Держкіно, під керівництвом Пилипа Іллєнка, встановила унікальний для діяльності громадських рад в Україні прецедент, надавши можливість увійти до складу Громадської ради новим представниками інститутів громадянського суспільства вже після проведення установчих зборів, оскільки час формування нового складу громадської ради припав саме на драматичні події кінця січня - початку лютого цього року.


Підсумовуючи вищенаведене, ми можемо тільки констатувати прикрий для нас факт, що наші опоненти діють дуже некоректно і намагаються вже два місяці будь-якою ціною очорнити ім’я Пилипа Іллєнка, здійняти протистояння всередині кіноспільноти і посіяти сумнів серед членів Уряду України. Дана політика не принесе абсолютно нікому користі, а тільки посіє розбрат і посилить кризові явища у кіноіндустрії України.


Ми виступаємо за здорову конкуренцію ідей та думок і за успішну співпрацю з усією кіноспільнотою і Урядом України заради розвитку української кіноіндустрії. Ми впевнені, що разом з Пилипом Іллєнком досягнемо поставлених цілей.


З повагою та надією на співпрацю у єдиній команді.

Ініціативна група:

Володимир Філіппов

Продюсер, Продюсерський центр «ІНСАЙТМЕДІА», 

Член експертної та Громадської ради Держкіно 


Дмитро Колесников

Президент «АРМА-Україна», 

Член експертної та Громадської ради Держкіно,

Ініціатор та член Українського Оскарівського комітету,

Віце-президент АПУ,

Продюсер компанії «Кінотур», кінопродюсер 


Андрій Різоль

Асоціація «Сприяння розвитку кінематографу в Україні»,

Член експертної та Громадської ради Держкіно 


Денис Масліков

Генеральний директор Асоціації продюсерів України (АПУ),

Повноважний представник «Центру реформ у кіноіндустрії України» 


27.06.2014р


 

 

«Детектор медіа» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6793
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду