Хуцпа без меж

Хуцпа без меж

5 Червня 2014
9732
5 Червня 2014
10:52

Хуцпа без меж

9732
Українці вразили весь світ на Майдані, але виявилися беззахисними перед банальною хуцпою. На нас наступає вже не Путін, а власна невпевненість у тому, ким ми є
Хуцпа без меж
Хуцпа без меж

За останні кілька місяців багато речей, які видавалися непорушними аксіомами, були поставлені під сумнів і стали предметом для дискусії. Дехто з вітчизняних мислителів називає це процесом формування української нації, мені ж видається, що ця готовність засумніватись у чому завгодно, аж до власного права жити в мирі чи просто жити, є ознакою диких комплексів і незрілості. З якими ніякої нації не сформуєш. 

 

Спершу під сумнів поставили курс України на європейську інтеграцію, який проголошувався безальтернативним усіма владами, починаючи з Кучми, а особливо наполегливо - Януковичем. Аргументом у дискусії, яку суспільству запропонували замість обіцяного підписання угоди про асоціації, став Євромайдан.

 

Такі речі як законність, права та свободи людини та інші демократичні захцянки в Україні ніколи не були у фаворі, й громадяни до цього звикли. Але дії режиму Януковича поставили під сумнів проголошену Конституцією найвищу цінність держави - людину. Виявилося, що державі можна лупцювати людину до крові й вибитих зубів, викрадати й катувати, поливати з водометів у мороз і розстрілювати кулями Блондо.

 

При цьому Янукович, навідріз відмовляючись реагувати на вимоги майданівців (до 16 січня вельми скромні), весь час імітував дискусію - збирав бутафорські круглі столи, провадив квазіпереговори та всіляко нагадував Євромайдану, що потрібно чути й людей з іншою думкою. Віддані йому ЗМІ торочили, що не можна називати людей тітушками, бо вони - люди. На жаль, люди з іншою думкою з Маріїнського парку нічого змістовного, крім матюків і закликів іти працювати, так і не згенерували. Хоча майданівські гуманісти до останнього практикували ходіння в народ і спроби переагітувати тітушок із беркутівцями.

 

Фінальними аргументами влади в дискусії з Євромайданом став снайперський вогонь, і лише після сотні загиблих і кількох сотень скалічених останнє слово залишилося за протестувальниками. Втім, навіть попри всезагальну жалобу, й тут знайшли предмет для сумнівів: наприклад, дехто вважає, що спецпризначенців, які прицільно застрелили понад сотню переважно беззбройних людей, карати не треба. Бо вони просто виконували наказ. Покарати ж необхідно «замовників», тобто тих, хто цей наказ віддавав, а тепер перебуває поза межами нашої досяжності та чхати хотів на наші покарання.

 

Чудова, універсальна, всесезонна відмазка для бездіяльної влади: ми могли би знайти й покарати винних, але винні вони чи ні, карати їх чи лишити безкарними - питання дискусійне.

 

Далі під сумнів поставили територіальну цілісність України. Тут у дискусію включилася Росія, відома своєю майстерністю в дипломатично-полемічному жанрі. Й знову громадська думка завагалась: а може, Крим і не наш зовсім був, адже правду кажуть, Україна для нього так мало зробила, так мало йому дала... Може, відпустити його, раз більшість хоче в Росію? Поки дискутували, Крим увійшов до складу Росії, забувши запитати нас, що ми з цього приводу думаємо.

 

Тим часом у самісінькому промайданівсько-демократичному тилу з'явилась і поширилася думка, що без Криму навіть краще. Люди, що знаються на геополітиці, марно намагалися пояснити її носіям, що якщо від країни відчикрижили перший шматок, то неминуче відкусять і другий. Тепер ті, хто в березні почав казати «ну його, цей Крим», кажуть: «Ну його, цей Донбас». Додумались і без допомоги Дмитра Кисельова!

 

Коли відверто брехлива теза лунає в ефірі «России 1», усі розуміють, що це безсоромна пропаганда, яку ще люблять називати геббельсівською. Коли та сама теза повторюється у м'якшій формі, з прелюдією «я тут подумав», авторитетом із френдстрічки, вона стає варіантом норми.

 

До речі, сама російська пропаганда в Україні - ще одна вдячна тема для обміну думками. Рішення влади заборонити трансляцію російських телеканалів, які ведуть неприховану інформаційну війну проти України, було сприйнято геть неоднозначно. Чимало помітних громадських та медійних діячів, зокрема й прибічників Майдану в недавньому минулому, стверджують, що це недемократично - треба дати журналістам висловлювати свою думку. Невдовзі в російських журналістів, які висвітлюють події в наших гарячих точках, з'явилися нові форми висловлення своєї думки: ПЗРК в багажнику, допит українських заручників, збирання інформації про пересування наших військ, у менш толерантних країнах відомий як шпіонаж. Але й досі кожне затримання й кожна відмова у в'їзді на територію України викликає незадоволений шерех, який у разі, коли силовики трохи помиляються й зачіпають чийогось друга чи знайомого, перетворюється на вереск.

 

Що далі? Під сумнів поставлено українську державність. Одним із варіантів норми визнається проголошення на українській території народних республік і створення визвольних армій. Предметом для дискусії стало право російських найманців стріляти з гранатометів по українських військових. Це ви кажете, що терористи стріляють по військових, а ваші опоненти бачать це інакше: доведені до відчаю ополченці захищають мирних мешканців Донбасу від карателів і Національної гвардії «Правого сектору».

 

Це ви кажете, що не існує Національної гвардії «Правого сектору». А ваші опоненти вважають, що вона є. Дискутуйте, обґрунтовуйте, висловлюйте думку й не забудьте про повагу до думки опонента.

 

Як влучно сформулював британець і знавець російського постмодернізму Пітер Померанцев, «смысл кремлевской пропаганды - что с философской точки зрения объективной правды нет, а значит, можно писать что угодно». Дивовижним чином індивіди, які вийшли висловлювати свою думку за допомогою гранатомета, стали стороною якоїсь дискусії, в рамках якої українській владі пропонують припинити вогонь і вислухати аргументи іншої сторони.

 

Ми вступаємо в цю суперечку у власній голові з уявними людьми, які, чемно виконуючи накази Генштабу, насправді навіть не підозрюють про наше існування - за них усе, що треба, формулюють політтехнологи й пропагандисти з Кремля та їхні тутешні помічники.

 

Українське суспільство, продемонструвавши громадянську свідомість, героїзм і єдність на Майдані, виявилося беззахисним перед банальною хуцпою.

 

Журналіст каналу «Україна» Андрій Кузаков, чию присутність на «Дошці ганьби» роботодавці планують оскаржити в суді (спасибі, що не з гранатомета), стояв у кадрі поруч із мітингом на центральній площі Донецька й казав: «Люди ображаються, що їх називають сепаратистами. Вони патріоти України, вони просто хочуть, щоб їх почули». Над мітингом за спиною в Кузакова майоріли триколори, кричали «Россия!», за тиждень уже озброєні непочуті патріоти захопили Донецьку ОДА, а ще за тиждень почався Слов'янськ.

 

Бандити на сході зривають вибори на Донбасі, захоплюючи виборчі дільниці та викрадаючи членів і голів комісій, а потім їхній натхненник із Ростова заявляє, що результати голосування нелегітимні - не голосував Донбас. Вам не здається, що з нас просто сміються?

 

Ми наївно ведемося на тезу, що події на сході є дзеркальним відображенням Майдану. Ні, ми з нею не погоджуємось, але починаємо сперечатися, напружено думати, шукати аргументи, порівнювати. Та-ак, гранатометів у нас не було, але були коктейлі Молотова... Ми не брали заручників, але захопили пару обладміністрацій... Ми не намагалися розвалити державу, але ж заклики до повалення легітимної влади в нас були... Маніпуляція працює.

 

Можна вести дискусії з ким завгодно і про що завгодно, але лише стоячи на твердому ґрунті речей, які ми не дозволяємо ставити під сумнів. Поки що намацати цей ґрунт не вдається: влада ніби обороняється, але заклики відпустити Донбас, припинити вогонь і виконати вимоги Росії лунають не десь у підпіллі, а просто в українському парламенті. Газета «Вести», яка називає терористів ополченцями, а українські війська ‒ карателями, стотисячними тиражами роздається в столиці. Влада вже знає, що це робиться на гроші «сім'ї» Януковича, й навіть спробувала мляво перекрити краник, але її затюкали прибічники цивілізованих дискусій.

 

Ні, ну серйозно. Про що Україна має дискутувати з людьми, які вважають, що вона не повинна існувати взагалі, що має або існувати у складі реанімованого Путіним зомбі-СРСР, або бути розшматованою?

 

Можливо, пора вже провести межу, оскарживши й піддавши сумніву яку, «опоненти» отримають ляпаса, а не півгодини ефіру в «Шустер live» для формулювання своїх аргументів?

 

Ця потенційна межа все далі. «Путін піде так далеко, як ви йому дозволите, й зупиниться там, де ви його зупините», - приблизно так казав польський прем'єр Дональд Туск. Але на нас наступає вже навіть не Путін, який поміняв тактику й притримав танки до кращих часів, а наша власна невпевненість у тому, ким ми є й яке право маємо на землю, на якій живемо.

 

Ілюстрація - www.dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9732
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду