Фестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA стане цілорічним

Фестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA стане цілорічним

27 Травня 2014
10031
27 Травня 2014
09:03

Фестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA стане цілорічним

10031
Фестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA стане цілорічним
Фестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA стане цілорічним

У найближчі два роки в Україні почнуть працювати 75 постійно діючих кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA, які відкриються у школах, вищих навчальних закладах (зокрема, для майбутніх працівників пенітенціарної системи), у виправних колоніях, бібліотеках та громадських організаціях. Про це повідомляє прес-служба фестивалю Docudays UA.

 

Кіноклуби медіа просвіти мають відкриютися у рамках проекту «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA», що отримав фінансову підтримку від Європейського Союзу.

 

Створення кіноклубів Docudays UA та колекцій фільмів і методичних рекомендацій до них також підтримують Посольство Королівства Нідерланди та  Фонд НЕД.

 

«Фестивалю Docudays UA  вже 11 років, і кожного разу після березневого Docudays UA в Києві, а також після Мандрівного фестивалю, який в жовтні й грудні проходить по всій Україні, сотні людей пишуть, дзвонять і питають: де ще можна побачити ці чудові фільми? -   Особливо багато прохань від учителів - вони хочуть використовувати фестивальні фільми для формування в учнів правової свідомості й громадянської активності. І заради такої мети ми наважилися, нарешті, створити постійно діючі кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA», - повідомила керівник проекту Алла Тютюнник.

 

Реалізувати такий проект складно через те, що автори та продюсери шедеврів документалістики повинні дати згоду на безкоштовні багаторазові покази своїх фільмів. Крім того необхідно адаптувати стрічки для сприйняття різними аудиторіями і забезпечити дотримання авторських прав усіма кіноклубами.

 

Наразі команда фестивалю вже отримала дозволи на багаторазові покази в кіноклубах 20-ти фільмів з різних країн світу. Окрім того для показу готується колекція українських документальних фільмів, серед них - історії успіху простих людей, котрі зуміли захистити свої права.

 

«У кіноклубі молодь буде не лише дивитися кіно, а й обов'язково обговорювати його з модератором. Зараз наші експерти розробляють для майбутніх модераторів методичний посібник "Документальні фільми про права людини як інструмент медіа-просвіти", а також сценарії інтерактивних заходів до кожного відібраного фільму. Потім ми проведемо конкурс на право створити кіноклуб. Потім організуємо семінари для тих команд, які виграють конкурс. А в жовтні-грудні вони вже візьмуть участь у Мандрівному фестивалі. Минулого року Мандрівний фестиваль проходив у 231-у місті й містечку України, сподіваємося, що цього року їх стане ще більше», - розказала Алла Тютюнник.   

 

Водночас створюється мережа експертів з прав людини, які братимуть участь у просвітницьких заходах кіноклубів Docudays UA та надаватимуть консультації організаторам і учасникам цих кіноклубів.

 

Планується, що впродовж 2014-2015 років кіноклуби Docudays UA проведуть 520 показів фільмів з обговореннями, круглих столів, майстер-класів, форум-театрів, завдяки чому щонайменше 300 тисяч громадян України отримають нові знання про дієві механізми й практики захисту прав людини.

 

До кінця нинішнього року також почне працювати ресурсний онлайн Центр медіапросвіти з прав людини Docudays UA та онлайн Медіатека, у якій будуть зібрані кращі документальні фільми фестивалю Docudays UА за всі роки.

 

Виконавець проекту -  Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров'я. Партнери: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь», Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв, Донецька громадська правозахисна організація «Донецький Меморіал», Чернігівська міська молодіжна громадська організація «Молодіжна альтернатива» (М'АРТ). Керівник проекту Алла Тютюнник, координатор проекту Сергій Суділовський.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду