Росія посилює цензуру напередодні «референдуму» в Криму – Amnesty International

Росія посилює цензуру напередодні «референдуму» в Криму – Amnesty International

14 Березня 2014
5885
14 Березня 2014
19:02

Росія посилює цензуру напередодні «референдуму» в Криму – Amnesty International

5885
Росія посилює цензуру напередодні «референдуму» в Криму – Amnesty International
Росія посилює цензуру напередодні «референдуму» в Криму – Amnesty International

Російська влада почала повномасштабну атаку проти небагатьох незалежних ЗМІ, що залишилися в країні, заблокувавши доступ до низки інтернет-сайтів у Росії. Про це заявила сьогодні, 14 березня, міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

 

«Блокування цих сайтів є прямим порушенням права на свободу вираження. Це цинічна атака на тих, хто наважився оскаржувати Кремлівську інтерпретацію фактів, надаючи незалежну, об'єктивну інформацію і пропонуючи платформу для вільних дискусій», - сказав Джон Дальхузен, директор програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

 

«За останні кілька місяців та тижнів ми стали свідками того, як російська влада проводить кампанію по пригніченню свободи медіа. Неофіційна цензура і самоцензура швидко переросли у придушення незалежних засобів масової інформації. Це дуже нагадує глушіння західних радіостанцій за часів холодної війни», - додав пан Дальхузен.

 

За даними Amnesty International, заблоковані російською владою сайти пропонують незалежну інформацію, включаючи детальну інформацію про дозволену владою мирну демонстрацію проти російського втручання в Криму. Захід запланований на суботу, 15 березня у Москві.

 

«Росія посилює практику "закручування гайок" для свободи вираження напередодні референдуму в Криму. Це явна спроба змусити замовкнути тих, хто не згоден з цією ініціативою», - сказав Джон Дальхузен.

 

Нагадаємо, 13 березня на вимогу Генеральної прокуратури РФ «Роскомнагляд» заблокував декілька відомих інтернет-ресурсів нібито за «заклики до протиправної діяльності та участі в масових заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку». Сайти, доступ до яких був заблокований владою, включають: Grani.ru, Kasparov.ru, EJ.ru, а також блог опозиціонера Олексія Навального на сайті радіостанції «Эхо Москвы» і на блогхостингу Livejournal.com.

 

Як повідомляє Amnesty International, 1 лютого президент РФ Володимир Путін підписав закон, що вносить поправки до закону «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації», що дають право Генеральній прокуратурі блокувати сайти, що публікують заклики до діяльності, яка вважається незаконною. До такої діяльності з-поміж іншого входить проведення невеликих та мирних протестних акцій без дозволу влади.

 

12 березня редактор і директор інтернет-видання Lenta.ru були звільнені після попередження «Роскомнагляду» щодо публікації інтерв'ю з одним із лідерів «Правого сектору».

 

Інший незалежний російський ЗМІ - телеканал «Дождь» - наприкінці січня почали відключати кабельні і супутникові оператори після того, як редакція телеканалу провела опитування стосовно військових рішень, прийнятих під час Другої світової війни.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5885
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду