detector.media
14.03.2014 19:02
Росія посилює цензуру напередодні «референдуму» в Криму – Amnesty International
Росія посилює цензуру напередодні «референдуму» в Криму – Amnesty International

Російська влада почала повномасштабну атаку проти небагатьох незалежних ЗМІ, що залишилися в країні, заблокувавши доступ до низки інтернет-сайтів у Росії. Про це заявила сьогодні, 14 березня, міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

 

«Блокування цих сайтів є прямим порушенням права на свободу вираження. Це цинічна атака на тих, хто наважився оскаржувати Кремлівську інтерпретацію фактів, надаючи незалежну, об'єктивну інформацію і пропонуючи платформу для вільних дискусій», - сказав Джон Дальхузен, директор програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

 

«За останні кілька місяців та тижнів ми стали свідками того, як російська влада проводить кампанію по пригніченню свободи медіа. Неофіційна цензура і самоцензура швидко переросли у придушення незалежних засобів масової інформації. Це дуже нагадує глушіння західних радіостанцій за часів холодної війни», - додав пан Дальхузен.

 

За даними Amnesty International, заблоковані російською владою сайти пропонують незалежну інформацію, включаючи детальну інформацію про дозволену владою мирну демонстрацію проти російського втручання в Криму. Захід запланований на суботу, 15 березня у Москві.

 

«Росія посилює практику "закручування гайок" для свободи вираження напередодні референдуму в Криму. Це явна спроба змусити замовкнути тих, хто не згоден з цією ініціативою», - сказав Джон Дальхузен.

 

Нагадаємо, 13 березня на вимогу Генеральної прокуратури РФ «Роскомнагляд» заблокував декілька відомих інтернет-ресурсів нібито за «заклики до протиправної діяльності та участі в масових заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку». Сайти, доступ до яких був заблокований владою, включають: Grani.ru, Kasparov.ru, EJ.ru, а також блог опозиціонера Олексія Навального на сайті радіостанції «Эхо Москвы» і на блогхостингу Livejournal.com.

 

Як повідомляє Amnesty International, 1 лютого президент РФ Володимир Путін підписав закон, що вносить поправки до закону «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації», що дають право Генеральній прокуратурі блокувати сайти, що публікують заклики до діяльності, яка вважається незаконною. До такої діяльності з-поміж іншого входить проведення невеликих та мирних протестних акцій без дозволу влади.

 

12 березня редактор і директор інтернет-видання Lenta.ru були звільнені після попередження «Роскомнагляду» щодо публікації інтерв'ю з одним із лідерів «Правого сектору».

 

Інший незалежний російський ЗМІ - телеканал «Дождь» - наприкінці січня почали відключати кабельні і супутникові оператори після того, як редакція телеканалу провела опитування стосовно військових рішень, прийнятих під час Другої світової війни.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY