Змінилося геть усе. Єдине, що не змінилося, – це телевізійні ток-шоу

Змінилося геть усе. Єдине, що не змінилося, – це телевізійні ток-шоу

14 Лютого 2014
10839
14 Лютого 2014
11:21

Змінилося геть усе. Єдине, що не змінилося, – це телевізійні ток-шоу

10839
Чи можна вести інтелектуальні бесіди з тим, кого вважаєш і називаєш співучасником убивства, а то й убивцею? Чи можна, немовби нічого не сталося, потискати руку тому, хто, як ти щиро віриш, веде війну проти власного народу?
Змінилося геть усе. Єдине, що не змінилося, – це телевізійні ток-шоу
Змінилося геть усе. Єдине, що не змінилося, – це телевізійні ток-шоу

Загальновідома річ: минулий січень став точкою невороття, що змінила Україну, її політичний та соціальний ландшафт. Такою, якою була, країна вже ніколи не буде. Такою, якою була, ніколи вже не буде українська медіасфера - ані самі медіа, ані політичні ньюзмейкери - й їхні дії, й ставлення до них.

 

Змінилося геть усе: способи й методи (й тяжкість наслідків) політичного та ідейного протистояння, зміст і спосіб взаємин суспільства з державою, інформаційні (точніше, дезінформаційні) спецтехнології, політичний піар - перелік цей можна продовжувати дуже довго. Змінилися не кількісно - якісно. А саме - знято маски. І з політиків, і зі ЗМІ. Грати в демократію більше немає сенсу - бо ніхто вже не сприйматиме таку гру за чисту монету. Керована демократія, маніпулятивна демократія, імітаційна демократія - називайте її, як хочете - в Україні вичерпала свій ресурс і добігла кінця. В інформаційній сфері зокрема. Коли пролилася кров, більше немає підстав, та й змоги, вдавати з себе «нейтральність», «рівновіддаленість», «незаангажованість»: усі ці високі словеса нині означають одне-єдине - байдужість. Політики нині актуалізували тему фашизму й боротьби з ним. Тим самим вони змусили замислитися й намагатися провести паралелі, намагатися уявити: як би виглядала «неупередженість» і «рівновіддаленість» за часів Другої світової війни? Як би виглядали ЗМІ, що подавали б інформацію у стилі: «А Сталін сказав - а Гітлер сказав»?

 

Зважаючи на потужні потоки - скажімо якомога м'якше - неправди, що ллються з владних інституцій, на не такі потужні, але помітні потоки неповної й вибіркової правди, а ще недомовок, помилок і різнотлумачень від офіційної опозиції, - так от, зважаючи на них, стала неможливою мила нашому серцю ретранслятивна журналістика. Ретранслювати в чистому вигляді твердження політиків і високих чиновників - сьогодні це означає навіть не дезінформувати, а не інформувати, ухилятися від своїх прямих обов'язків. Бо з офіційних висловлювань нині неможливо бодай щось зрозуміти, неможливо скласти навіть приблизну картину того, що відбувається. Навіть за умов бездоганного дотримання збалансованості та відстороненості єдине, що несли б аудиторії звичні й любі для нашого традиційного телебачення добірки синхронів політиків, - це набори слів та фраз, які нічого не означають.

 

І ще одна принципова зміна, за якою немає вороття: коли пролилася кров, стали неможливими товариські дискусії. Стали неможливими й навіть аморальними ідейно-політичні «симпозіуми й консиліуми»: криваві ріки не мають броду.

 

Змінилося геть усе. Єдине, що не змінилося, - це телевізійні ток-шоу. Ні, навіть не зовсім так. Змінилися озвучувані в них меседжі, змінилися інтонації учасників. Але це й усе.

 

Що більше спостерігаєш за телевізійними політичними ток-шоу, то виразніше постає одне й те саме запитання: навіщо? Навіщо представники опозиції приходять до студій і ведуть високочолі дискусії з представниками влади? Навіщо представники влади - ті, які щиро, саме щиро, а не кон'юнктурно, вважають майдан за «розгул фашистського екстремізму», за прагнення опозиції дістатися влади, не гребуючи засобами, - навіщо вони приходять до студій і підтримують інтелектуальні дискусії з тими-таки представниками опозиції? Усе це дедалі більше нагадує дружню гру в шахи, коли на дошці замість фігур - живі люди. Гру середньовічних феодалів долями й життями своїх підданців. Хрестоматійне «пани дискутують, пани філософствують, а в хлопів чуби тріщать».

 

Чи можна вести інтелектуальні бесіди з тим, кого вважаєш і називаєш співучасником убивства, а то й убивцею? Чи можна, немовби нічого не сталося, потискати руку тому, хто, як ти щиро віриш, веде війну проти власного народу?

 

Можна, звісно ж, шукати в усьому тому різноманітні плюси. Участь у ток-шоу для опозиціонерів - це нині рідкісний шанс донести до українців свою думку з телевізійних екранів, бо на «головних каналах країни» їхні синхрони тепер лунають лише у двох випадках: або коли вони, вирвані з контексту й подеколи вправно змонтовані, виставляють опозиціонерів у невигідному світлі, або ж коли вони так само вирвані з контексту й вправно змонтовані, підтверджують слова представників влади.

 

Це можна було би вважати за поважний аргумент, якби не одне «але»: на тих самих «головних каналах країни» ніяких ток-шоу тепер немає. А на тих, де вони є, сяка-така паритетність влади та опозиції ще зберігається. Ба більше: на тому ж таки ТВі опозиційні політики - часті й бажані гості. Що змушує їх сідати з представниками влади за дискусійний стіл у випусках «Сьогодні про головне», збагнути важко.

 

Ще один можливий аргумент «за»: дискусії в ток-шоу - це прообраз, репетиції переговорів. А як насправді? А насправді так, як і завжди: всі учасники ток-шоу, як і зазвичай, штовхають монологи, щосили таврують одне одного, називають одне одного злочинцями, але, як і завжди, ніхто нікого не чує. Всі чують лише себе й виголошують, мало не за конспектами, домашні заготовки. Принаймні, здебільшого буває саме так. Наприклад, формат «Свободи слова» на ICTV яким був, таким і залишився: хтось виходить до мікрофона й говорить ледь не півгодини, решта присутніх хіба що ставлять йому запитання навздогін. Ловити на слові, хапати за руку (чи за язика?), спростовувати брехню мало хто береться. Подеколи буває - але часто непереконливо й безсистемно. А тільки-но з'являється натяк на протилежне, як у кадрі з'являється ведучий із регламентом...

 

І ще одне: ті, хто представляє в ток-шоу Партію регіонів, є майстрами з софістики й словесної еквілібристики, чарівниками доводити, що біле є чорним, - але рішення ухвалюють зовсім не вони. Від них та їхніх гіпотетичних телевізійних домовленостей із опозиціонерами насправді не залежить нічогісінько. Поговорили-побалакали - ото й усе. Власне кажучи, вони виконують функції головомовців, піарників, і не більше. Дуже цікавий, до речі, феномен: варто-но було колишній примі ток-шоу Інні Богословській вийти з Партії регіонів, як миттю разюче змінилися її лексика, інтонації, поведінка - та геть усе змінилося. З цього факту не може не виникнути припущення: виступи представників влади в ток-шоу піддаються істотному режисуванню - не лише стосовно змісту, а й стосовно форми та способу виступів у ток-шоу. І що притаманна багатьом представникам ПР - завсідникам ток-шоу однакова, дуже м'яко кажучи, неінтелігентність, абсолютно однакові ораторські й поведінкові прийоми насправді є не так віддзеркаленням їхніх особистих якостей, як партійною лінією.

 

Ведучи мову про суспільні протести й суспільну непокору, самі опозиціонери не бажають продемонструвати найм'якшого й найелементарнішого протесту - не потискати руки тому, кого ти тільки-но звинувачував у злочинах або у схваленні й підтримуванні тих злочинів. Не підтримувати з ним діалогу, відповідати мовчанням - тим паче напевне знаючи, що у відповідь чергового разу стикнешся з дискусійним крутійством і нічим більше.

 

Але... Чи лише здалося кілька разів: тільки-но учасники ток-шоу вважають, що вони - поза досяжністю мікрофона, як ті, хто щойно таврували одне одного, звертаються одне до одного на «ти» - з цілком приятельськими інтонаціями? Чи це я просто щось недочув?

 

Фото - blog.i.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10839
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду