У Литві призупинено ретрансляцію російського «Первого канала»

У Литві призупинено ретрансляцію російського «Первого канала»

8 Жовтня 2013
4477
8 Жовтня 2013
10:00

У Литві призупинено ретрансляцію російського «Первого канала»

4477
У Литві призупинено ретрансляцію російського «Первого канала»
У Литві призупинено ретрансляцію російського «Первого канала»

Другий за величиною постачальник послуг кабельного телебачення в Литві Cgates, передплатниками якого є близько півмільйона осіб, 7 жовтня увечері припинив трансляцію «Первого балтийского канала» (ПБК), основне мовлення якого становить ретрансляція російського «Первого канала». Про це повідомляє РІА «Новости».

 

Підставою для припинення трансляції стала програма «Людина і закон» від 5 жовтня, у якій, на думку литовців, було спотворено факти про вільнюські події 13 січня 1991 року.

 

«Ми від своїх клієнтів отримали велике число скарг з приводу змісту передачі "Людина і закон", показаної в п'ятницю о 18.55, що, можливо, порушила литовські закони. Тимчасово ми припиняємо ретрансляцію каналу поки не отримаємо роз'яснень ПБК і литовських інстанцій щодо ситуації, що склалася . Сподіваємося, що трансляція буде відновлена в найближчі дні», - написано на заставці Cgates на каналі, призначеному для мовлення ПБК.

 

Раніше 7 жовтня Комісія з радіо і телебачення Литви повідомила про те, що у зв'язку з виходом в ефір «Первого балтийского канала», що перебуває в юрисдикції Латвії, програми «Людина і закон», у якій було спотворено і тенденційно представлено факти про події 13 січня, вона почала розслідування і звернулася до Національної медіаради Латвії. Литовський регулятор разом з латвійським хоче встановити відповідальність щодо порушника згідно з національним законодавством та принципами Європейської конвенції про транскордонне телебачення. Комісія з радіо і телебачення Литви планує обговорити це питання більш детально на засіданні 9 жовтня.

 

Як нагадує РІА «Новости», Верховна Рада Литви 11 березня 1990 року оголосила про відновлення незалежності республіки, але влада СРСР назвала це рішення таким, що суперечить Конституції. У січні 1991 року в Литві почалися акції протесту, після чого в республіку було перекинуто бійців спецпідрозділів, частин ВДВ, які зайняли низку стратегічних об'єктів. У ніч на 13 січня колона радянської бронетехніки попрямувала до центру Вільнюса. У ході зіткнень демонстрантів з військовими, котрі виступали на боці радянської влади, біля телецентру загинуло 14 людей, понад 600 були поранені. Співробітники спецслужб заявляли, що зіткнення стали результатом провокації, а всі загиблі були застрелені снайперами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4477
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
J.H.
3854 дн. тому
Коли вже в нас цей потік кремлівської пропаганди перекриють?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду