detector.media
08.10.2013 10:00
У Литві призупинено ретрансляцію російського «Первого канала»
У Литві призупинено ретрансляцію російського «Первого канала»

Другий за величиною постачальник послуг кабельного телебачення в Литві Cgates, передплатниками якого є близько півмільйона осіб, 7 жовтня увечері припинив трансляцію «Первого балтийского канала» (ПБК), основне мовлення якого становить ретрансляція російського «Первого канала». Про це повідомляє РІА «Новости».

 

Підставою для припинення трансляції стала програма «Людина і закон» від 5 жовтня, у якій, на думку литовців, було спотворено факти про вільнюські події 13 січня 1991 року.

 

«Ми від своїх клієнтів отримали велике число скарг з приводу змісту передачі "Людина і закон", показаної в п'ятницю о 18.55, що, можливо, порушила литовські закони. Тимчасово ми припиняємо ретрансляцію каналу поки не отримаємо роз'яснень ПБК і литовських інстанцій щодо ситуації, що склалася . Сподіваємося, що трансляція буде відновлена в найближчі дні», - написано на заставці Cgates на каналі, призначеному для мовлення ПБК.

 

Раніше 7 жовтня Комісія з радіо і телебачення Литви повідомила про те, що у зв'язку з виходом в ефір «Первого балтийского канала», що перебуває в юрисдикції Латвії, програми «Людина і закон», у якій було спотворено і тенденційно представлено факти про події 13 січня, вона почала розслідування і звернулася до Національної медіаради Латвії. Литовський регулятор разом з латвійським хоче встановити відповідальність щодо порушника згідно з національним законодавством та принципами Європейської конвенції про транскордонне телебачення. Комісія з радіо і телебачення Литви планує обговорити це питання більш детально на засіданні 9 жовтня.

 

Як нагадує РІА «Новости», Верховна Рада Литви 11 березня 1990 року оголосила про відновлення незалежності республіки, але влада СРСР назвала це рішення таким, що суперечить Конституції. У січні 1991 року в Литві почалися акції протесту, після чого в республіку було перекинуто бійців спецпідрозділів, частин ВДВ, які зайняли низку стратегічних об'єктів. У ніч на 13 січня колона радянської бронетехніки попрямувала до центру Вільнюса. У ході зіткнень демонстрантів з військовими, котрі виступали на боці радянської влади, біля телецентру загинуло 14 людей, понад 600 були поранені. Співробітники спецслужб заявляли, що зіткнення стали результатом провокації, а всі загиблі були застрелені снайперами.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY