Як Сверстюк дошку тягнув

12 Лютого 2007
23125
12 Лютого 2007
16:59

Як Сверстюк дошку тягнув

23125
Спогади оператора студії «Укртелефільм».
Як Сверстюк дошку тягнув

Студія «Укртелефільм» переживає не найкращі часи: «Детектор медіа» повідомляла про конфлікт, що виник між Держтелерадіо та колишнім керівництвом студії. Проте, не слід забувати, що «Укртелефільм» –  це ще й осередок української культури. Своїми спогадами про життя студії ділиться колишній оператор «Укртелефільму» Валерій Павлов.  

 

Це було, швидше за все, у грудні 1987 року. Ми з Миколою Марковським, також оператором студії «Укртелефільм», були вже досить близько знайомі з Євгеном Сверстюком. Наші кінонаміри потроху конкретизувалися: героями підпільного фільму під назвою «Постаті» мали стати шістдесятники, імена яких постійно звучали на радіо «Свобода». Чому «підпільного»? Бо надто ще промерзлим для горбачовської перебудови, що вже почалася у Москві, був тоді ґрунт в Україні. Одразу скажу: з тим кіном, на жаль, нічого не вийшло – нам вдалося зняти лише один кадр, але, мабуть, і про це варто розповісти.

 

Євген Сверстюк після ув’язнення й заслання був під наглядом і працював столяром у Дарницькому будинку побуту на Ленінградській площі. Ми хотіли відзняти його під час виконання примусової фізичної роботи, на яку в нього, одного з найбільших українських інтелектуалів, пішли роки і роки життя. Треба було встигнути, бо Євген Олександрович – так ми його тоді називали – невдовзі мав піти на пенсію за віком. Час уже, казав він, братися за справжню працю.

 

Укинувши в господарську сумку камеру «Конвас», ми навпростець через залізничні колії вирушили на об’єкт. Розраховували, що в обідню перерву найменше шансів потрапити на очі столярному начальству. Погода, однак, не сприяла: небо всуціль затягнулося хмарами, брудний сніг підсилював відчуття промерзлих сутінок. Тим часом шосткінська плівка ДС-5 у наших касетах тягнула щонайбільше на 12 одиниць світлочутливості (для порівняння: нині навіть для яскравого денного світла нормою вважається «сотка»).

 

Зазирнувши у цех, ми зрозуміли, що тут, біля верстатів, наша підсліпувата плівка взагалі нічого не побачить. Хоч якось провести зйомку можна було тільки «на натурі» – з надією, що витягнемо матеріал проявкою.

 

То яку вам роботу зазвичай дають надворі? – запитав я пана Євгена. – Годиться будь-яка фізично виразна дія, хоч би й підмітання.

 

І тут Марковський придумав кадр із дошкою (треба сказати, що Микола й донині лишається неабияким генератором ідей). Кадр, загалом, типовий: саме з цього у столярці починався робочий день.

 

Уся зйомка разом із вибором натури тривала не більше п’яти хвилин. Склад дошок був у глухому кутку двору, і ми зняли, як Євген Сверстюк довго-довго тягне по снігу довгу-довгу дошку – щось таке ніби життєвий хрест – але зовсім не робить із цього трагедії.

 

Уже потім, здається, з’явився начальник цеху, грубої постави чоловік, що був приставлений за Сверстюком наглядати і мав українське прізвище Саломаха. Він щось запідозрив і рвався доповісти начальству, а ми, киваючи на темне небо, запевняли, що приходили лишень оглянути місце можливої зйомки.

 

За півгодини 60 метрів знятого матеріалу вже було сховано в надійному місці на «Укртелефільмі». А ще за кілька хвилин ми вже стояли перед зблідлим від хвилювання директором студії Леонідом Петровичем Мужуком.

 

То що це ви, хлопці, там надумали, що мені ДЗВОНЯТЬ, – він багатозначно ткнув пальцем кудись убік, – дисидентів знімати?..

 

Ми нічого не знімали, тільки дивилися… Що можна робити в таку погоду з цією плівкою? А хто дзвонить, звідки? Невже з КДБ?

 

Мужук аж засоромився від такої кричущої нетактовності і проказав щось на зразок «куратор наш дзвонить із комітету». Я ще спробував розпитати про «куратора», але директор був стривожений не на жарт і тільки вимагав знятий матеріал «осюди на стіл».

 

Тим часом до кабінету зайшов якийсь чоловік і впевнено розташувався осторонь біля вікна. Марковський, у свою чергу, почав добиватися, хто ця людина і що вона тут робить. Але отримав лише відповідь, що це, мовляв, не наше діло, а наше діло принести негайно що ми там назнімали.

 

Розмова в такому дусі велася довго і нудно, незнайомець не втручався і мовчки слухав. Кінець кінцем нас відпустили. Гадаю, невидимі «куратори» зрештою повірили, що зйомка не відбулася – надто вже темно було надворі того дня. Втім, нас потім ще двічі викликали «нагору», вимагаючи віддати знятий матеріал. Мабуть, про всяк випадок.

 

Як і на будь-якій іншій студії, цех обробки плівки був у нас переважно жіночим. За кілька тижнів, коли все заспокоїлося, дівчата-лаборантки зробили неможливе і таки витягнули негатив до норми. Установниці скоригували колір, що «поповз» було від інтенсивної обробки, проявщиці вишукали шматок дефіцитної позитивної плівки, надрукували й обробили позитив...

Металева коробка з двома рулонами, похована в купі різного кінотехнічного мотлоху, пролежала в операторській кабіні Марковського майже двадцять років.

 

***

За цей час багато чого сталося. У 89-му після бурхливих зборів майже весь колектив студії приєднався до Руху, і Леонід Петрович Мужук знову на кілька днів зблід. У коридорах він брав мене за ґудзик і благав не давати в «Літературну Україну» інформацію про наші збори. Вам-то все одно, повторював він, а мене звільнять з роботи. Згодом, трохи оговтавшись, при зустрічі на сходах ручкався: «Ми тепер з вами колеги – обоє функціонери». (Я був членом першої координаційної ради Руху.)

 

Втім, у функціонерах (як, власне, і в кіношниках) я відтоді ходив недовго, а от Леонід Мужук очолював «Укртелефільм» ще не один рік. Студію було розвалено і розкрадено вщент. Марковський із кількома товаришами протестував і судився – власне, й досі судиться – але добився тільки того, що Леонід Петрович пішов на підвищення: при Кучмі, в період, коли культурою відав зачинатель Руху Іван Драч, Мужук був його правою рукою з питань кіно. А на останньому з’їзді навіть намагався стати головою Спілки кінематографістів України.

 

Євген Сверстюк написав багато книжок і вже з десяток літ випускає релігійну газету «Наша віра». Редакційне приміщення газета отримала від патріарха Української автокефальної православної церкви Димитрія, але його наступник, людина Кучми і прихильник Януковича, мав щодо газети власну думку. Владика, втім, виявився довготерпеливим: Сверстюка з усім манаттям – влаштувавши погром у редакції – на вулицю викинули вже після «Помаранчевої» революції. За напад нікого не притягнули і, судячи з усього, не притягатимуть.

 

Дівчата з цеху обробки плівки (більшість уже має онуків) наостанок влаштували у спорожнілих стінах прощальну вечірку – невдовзі найсучасніший в Україні цех, де колись оброблялися кіноматеріали чи не з десятка союзних республік, знесли, і на території студії «Укртелефільм» тепер будують елітарні житлові будинки з видом на «київську Венецію» – Русанівський канал.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23125
Теги:
Читайте також
21.08.2009 16:42
Валерій Павлов, для Детектор медіа
13 106
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду