Поховали Миколу Марковського…

21 Серпня 2009
13103

Поховали Миколу Марковського…

13103
Самотній пенсіонер Микола Марковський років із двадцять працював кінооператором на студії «Укртелефільм». Він не був ні заслуженим, ні лауреатом, ні навіть членом Спілки кінематографістів – не любив організацій, не терпів кар’єрної суєти.
Поховали Миколу Марковського…

Микола був широкоплечим богатирем і любив усе конкретне. Це він влаштував нахабну кінозйомку політзека-шістдесятника Євгена Сверстюка просто в столярці, де той працював під наглядом гебістів. Це він розвішував по стінах студії революційні гасла й скликав бурхливі загальні збори, коли, власне, на горбачовську перебудову ще й не розвиднялося. Це він тесав дерев'яні хрести і друкував фотопортрети, які несли перед трунами Стуса, Литвина і Тихого,  коли їхній прах привезли до Києва з пермських таборів - грандіозна похоронна хода сколихнула тоді всю Україну.

 

«Це такий... старий? - відповів черговий райвідділу міліції на запитання друзів, де Марковський. - У морзі. Весь під'їзд завоняв!..»

 

Коли зламали двері, він уже десять днів сидів на своєму ослінчику. Телефонна трубка погойдувалася поряд. Ні ключів, ні гаманця так і не знайшли. Причину смерті в експертизі зазначили як «в связи с плохим состоянием тела».

 

 

Незалежність - це стан душі

 

Запліснявілі зірки українського відродження 90-х, що власноруч його ж, відродження, і зводили нанівець, мусять Миколу пам'ятати. Бо коли активісти майбутнього Руху ще товклися-радилися в Спілці письменників, кіно серед них представляла тільки маловідома студія телефільмів - власне, ми з Марковським.

 

У нього було золотаве волосся, золоті руки майстра і тонкий мистецький смак. Він не здатен був пройти мимо викинутої на смітник дубової дошки, електромотора чи шматка нержавійки. Таким людям просто необхідна майстерня. Микола, однак, мав лише «готельку» на 19 квадратів.

 

Природно, він був порушником. Залізяки до авторського автомобіля вишуканого ретродизайну обточував і складав на службовій площі - у кутку технічного поверху цеху обробки плівки («Укртелефільм»). Місця у ЦОПі було багато, і Марковського не чіпали, доки не почався всесоюзний розвал. Проти розграбування студії Микола виступав публічно, тож якось, повернувшись із відрядження, деталей омріяного авта не знайшов: начальство сказало «фас!», і колеги, які ще вчора палко Миколу підтримували, вмить усе рознесли. Та й сам цех, найсучасніший і найбільший на той час у Східній Європі, довго по тому не протягнув - обладнання демонтували, а будівлю  зруйнували, аби звільнити місце для мажорської багатоповерхівки.

 

Нині обробляти плівку українські кіношники їздять до Праги або Петербурга. До Праги виходить дешевше.

 

Микола був професіоналом документалістики і зняв кілька десятків фільмів, хоча міг би, напевне, вдвічі більше. Директор об'єднання на прізвисько Крихітка Цахес не поспішав нав'язувати його штатним режисерам: переповнений ідеями оператор погано влаштовував запобігливих виконавців держзамовлень.

 

В ігровому кіно працював нечасто, хоча за покликанням був ігровиком. Його диплом «Остановите Потапова» вражав свіжістю і точністю операторського вирішення - про цей фільм досі згадують усі, хто вчився чи працював тоді на київському кінофакультеті. Згодом навіть у документалках вибудовував кадри й цілі епізоди - світлом,  композицією, мізансценою. Звісно, використовував власноруч виготовлені пристрої.

 

Його ідеї не знали жанрових меж. Технічні, режисерські чи політичні, вони без жодних авторських амбіцій десятками віддавалися колегам і друзям. Не хвилювали його й масштаби - діапазон задумів поширювався від світлофільтра на об'єктив до мільярдних соціальних проектів. Непомірна ідейна продуктивність усіх дратувала, бо втілення більшості тих ідей якось само собою покладалося на слухачів: менеджером уже точно не був, а про пошук спонсорів і таке інше годі й говорити.

 

 

«Раб не буває ні щирим, ні добрим, ні хоробрим. Раб буває тільки лукавим»

 

З нього підсміювалися - і коли робив колегам задарма двері, балкони й дачі, і коли самотньо протистояв знищенню студії в той час, як товариші одне по одному відмовлялися від боротьби; і зрештою, коли, затявшись, поклав кілька років життя на нерівний судовий поєдинок з бандитами в міліцейських погонах - останній поєдинок, у якому майже переміг. Майже.

 

Прокурор, який ще місяць перед тим запевняв Миколу, що справа фактично вирішена на його користь, роздратованим телефонним фальцетом навідріз відмовився від зустрічі з приводу підозрілої смерті позивача: «У меня тысячи таких дел... а все жалобы в отдел приема граждан!... в письменном виде!».

 

І хто, власне, такий цей Марковський, та ще й мертвий?

 

Ховали його у суботу - вихідний. Але з телефільмівських колег провести Миколу в останню путь прийшло лишень троє. Справді, добиратися на дарницькі висілки, де покійник мешкав, довго й незручно, не кажучи вже про цвинтар геть аж за Броварами - це ж бо на цілий день!

 

 

«Мета випробувань - вивести на шлях Бога»

 

Ненавидів брехню, несправедливість і те, що називають жлобством. Заводився різко, говорив голосно, дошкульно й до болю ясно, і тоді хотілось, аби він спинився й не ятрив душу правдами, яких полохлива наша совість намагається не помічати. У Божу справедливість Микола не вірив.

 

Не роздвоювався, не відступав розсудливо перед злом. Жив, як вимагало сумління, і через те життя його перетворилося на суцільний конфлікт. Боровся, як міг, і був приречений, бо надто багато у світі зла здіймається проти таких людей.

 

Розказати хочеться про все.

 

Про те, як у морзі заявили, що «посторонних» до огляду не допустять: «вы не про опознание думайте, а про похорон. И побыстрее! Кто его хоронить будет?», і як розшукували сестру і сина - через американських родичів.

 

Про дикий вітер на Північному цвинтарі й байдужу скоромовку найнятого за двісті гривень священника.

 

Про сестру Валю, самотню жінку, що все життя працювала вихователькою в херсонському дитсадку, і про те, як Микола багато років соромився до неї поїхати, бо не мав чим допомогти.

 

Про його абсолютний музичний слух і несподівано глибокий голос, що діставав, здавалося, до самого дна душі - «як, та він же ніколи вдома не співав?..» - дивувалася Валя за поминальним столом. Мабуть, правда - бо й тут у Києві заспівати наважувався зрідка, хіба після третьої чарки - ліричні совєтські пісні часів повоєнного дитинства.

 

Про те, що Микола, звичайний херсонський пацан, завжди розмовляв по-російськи, а коли зрозумів, ким є насправді, раз і назавжди перейшов на українську. Свобода особи і  свобода нації на початку 90-х здавалися  нероздільними. Бути вільним означало бути українцем. Безліч людей зі Сходу  й Півдня щиро намагалися опанувати  забуту мову й повернутися до рідної культури.

 

Про те, що років до сорока Микола не вживав спиртного - «не люблю, коли в голові каламуть» - і про останні з ним зустрічі, на які з'являвся з чверткою горілки й банкою кільок у томаті.

 

Про те, як прикидався грубіяном-пролетарем, хоча був ідеально тактовним і делікатним, особливо щодо жінок.

 

Про те, як по дорозі на зйомку отримав струс мозку й поламані ребра через аварію допотопного «Москвича», найнятого студійним начальством замість розпроданого автопарку, - і як потім під відверті знущання в судовій залі й на роботі марно намагався довести кричущий факт виробничої травми.

 

Про ніжну дружбу і батьківську опіку над істориком і художником-аматором, інвалідом на прізвисько Грек, геть чужим у цьому світі, бо не тямив заробити копійчину навіть на знанні кількох мов з давньогрецькою включно... Це Грек підняв тривогу, коли телефон Марковського перестав відповідати.

 

Через тиждень після похорону по Грекові стріляли. Вісім куль, просвистівши мимо, розплющились об металеву огорожу неподалік. «Мабуть, попереджали. Про всяк випадок», - усміхнувся невесело Грек.

 

 

P.S.

 

Наш світ не сприймає Миколу й після смерті. Марковський помер у березні. Поховали його у квітні, приблизно тоді ж я і написав цю статтю. Проте... В газеті «День» автора запевнили, що розповідь цю надрукують обов'язково, та коли через місяць довелось про це нагадати, виявилося що матеріал десь загубили. Заступник редактора пообіцяла надалі особисто простежити за підготовкою публікації, проте кілька тижнів потому автор, після чергового телефонного очікування, почув тільки: «Вибачте, цей текст нам не підходить... за стилістикою».

 

У «Дзеркалі тижня» обіцянок не давали, редакція просто пішла на місяць у відпустку, після чого матеріал десь загубився. Відповідь, після повторного надсилання файлу і кількаденних дзвінків, була приблизно такою ж: дякуємо, але опублікувати не можемо. Пишіть ще.

 

У «Літературній Україні», всеукраїнському рупорові свободи кінця 80-х, і раді б «Марковського» надрукувати, та не знають, коли взагалі зможуть видати наступне число газети: грошей немає.

 

Навіть комп'ютер не бажає визнавати право Марковського на існування, уперто виправляючи на «Маяковський».

 

Автор не має наміру писати щось іще. Але він мусить розповісти про життя і смерть Миколи Марковського. Бо це критерій. Правда у світі живе лише доти, доки є люди, готові за неї померти.

 

Перевірка Марковським триває. 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валерій Павлов, для Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13103
Читайте також
12.02.2007 16:59
для «Детектор медіа»
23 123
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
О.К.
5370 дн. тому
Аж дивно, якою людською мовою, як щиро й щемно написано про людину. Тож нема дива, що цей текст виявився незручним для пафосних псевдоінтелектуальних видань, де все тих самих і тих самих "ньюзмейкерів" пропагують на фоні "знакових" для них подій. Подяка автору і "ТК".
оператор
5370 дн. тому
Спасибі АВТОРУ від операторського цеху за добрий спомин про ОПЕРАТОРА.Вічна йому пам"ять.
Алегарф
5370 дн. тому
СИЛА ДУХУ Долинути Зворушним голосом, Поринути В печаль безболісно. Утримати У серці відданість – Отримати Натхнення!.. Квітами Стелитися Із усамітненням. Умитися Уранці, видимим. Втопати В крові – і втішати. Не мати Щастя – душу мати! Молити, Славити, терпіти, Померти. Здивувать – злетіти!.. В печаль безболісно Поринути, Зворушним голосом Долинути.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду