Фотодень

16 Жовтня 2012
20554
16 Жовтня 2012
12:30

Фотодень

20554
У Київському музеї сучасного мистецтва відкрилася фотовиставка «День-2012», у чотирнадцятий раз організована газетою «День»
Фотодень

2500 робіт від 390 учасників надійшло цього року на ХІV Міжнародний фотоконкурс «День-2012». 350 із них, пройшовши прискіпливий відбір у редакції газети «День», потрапили на фотовиставку, що відкрилася 12 жовтня в Музеї сучасного мистецтва України в Києві.

 

«Минулого року виставку відвідало більше 20 тисяч осіб. Це глядачі, які з часом стають нашими учасниками, - розповідає головний редактор «Дня» Лариса Івшина. - Кожен, хто тут починає знімати фото мобільником, потенційно "інфікований". І ця залежність виникає не лише від процесу фотографування, а й від того, що це чесний конкурс, доброзичлива атмосфера, де корифеї представлені на рівні з початківцями. Єфрем Лукацький - зірка, але в нього корона з голови не падає від того, що його роботи висять поряд з невідомою Оленою Зень із села Соснове Рівненської області, яка вперше в нас на конкурсі, але всім дуже сподобалася».

 

Головний редактор «Дня» Лариса Івшина і член Римського клубу, Світової академії мистецтва і науки, Міжнародної академії менеджменту, один із засновників економічного форуму в Давосі Богдан Гаврилишин

 

На фотовиставці представлені роботи як початківців, так і професійних фотографів. Та для того, щоб конкурувати на рівні, аматорам усе ж необхідно знати ази композиції, мати бачення сюжету, каже учасник фотовиставки київський фотограф Олексій Іванов.

 

Свої сили в конкурсі пробують і діти, для яких існує окрема номінація - «Світ очима дітей». До речі, спеціальний приз від «Детектор медіа» (професійний штатив Manfrotto) дістався якраз представниці цієї номінації - 16-річній Тетяні Будяк.

 

Робота «Ходовий товар» Тетяни Будяк, що здобула приз від «Детектор медіа»

 

Маркетинг-директор «Детектор медіа» Юлія Зелінська вручає нагороду представниці Тетяни Будяк

 

На думку учасників, виставка «Дня» дає можливість простежити тенденції розвитку української фотографії. «Змінюється обличчя України - і, відповідно, змінюються фотознімки. Зараз більше політичних, драматичних, знімків протестних акцій. Фотографії змінюються відповідно до політичної ситуації», - розмірковує журналіст Микола Хрієнко, який представив на конкурс декілька нових робіт зі своєї багаторічної серії «Українці за Уралом». Натомість фотограф «Укрінформу» Володимир Фалін цього року помітив менше драматизму: «На відміну від попередніх виставок, ця, на мій погляд, більш позитивна. На попередніх переважав негатив, екстрим, конфлікти».

 

Соціальні, гострі, ліричні - так описує представлені на експозиції роботи Лариса Івшина. На запитання, які якості мають вирізняти фото, щоб воно стало переможцем, каже: фото має бути свіжим, нештампованим, мати небанальний сюжет і відображати власний погляд фотографа. Один із учасників конкурсу, який побажав залишитися анонімним, нарікає на те, що критерій «Дня» - українська символіка, якої на виставці занадто багато.

 

Утім, «День» як організатор має право просувати власну ідеологію у фотосправі. Тим паче, що це поки єдина газета, яка 14 років поспіль організовує фотоконкурс національного масштабу. «На всі критичні зауваження, які чути від старших фотографів, я відповідаю: хай хтось зробить краще», - каже Микола Хрієнко. «У "Дня" виставка є соціальним проектом, вона безкоштовна. І, як би то не було, в Україні такого рівня фотовиставок немає. Ані за обсягом робіт, ані за призами, ані за ставленням до авторів», - додає Володимир Фалін.

 

Головні призи фотоконкурсу дісталися цього року фотографіям різних жанрів і тематики. Гран-прі у розмірі 25 тисяч гривень від «Промінвестбанку» здобув фотограф «Дня» Костянтин Гришин за роботу «Об'єднані».

 

Костянтин Гришин отримує гран-прі

 

Робота «Об'єднані», що принесла гран-прі Костянтину Гришину

 

«Це був один із перших з'їздів об'єднаної опозиції, - розповідає Костянтин Гришин. - Знімати було абсолютно нічого, тому мені доводилося шукати цікаві ракурси. Я особливої цінності в цій фотографії не бачу. На цій виставці є роботи, які мені подобаються набагато більше і на які було витрачено набагато більше зусиль».

 

З власних робіт Костянтину найбільше подобається фотографія «Трофей», знята під час мовних протестів під Кабміном. На ній зображено чоловіка у вишиванці й капелюсі, який тримає в руках шолом омоновця. До шолома тягнуться руки омоновців, і здається, що чоловік відібрав у них цей шолом, який вони тепер намагаються повернути. «Насправді в омоновців був дивний керівник, який загнав їх не в те місце, де їх дуже легко роздягли-розули, зірвали шоломи. Один із цих шоломів знайшов цей дядько у вишиванці, і питав, чий шолом і кому його віддати. На фото видно інше. За це я й люблю фотографію - вона не завжди показує те, що є насправді», - резюмує Костянтин Гришин.

 

До речі, фотографи «Дня» щороку беруть участь у конкурсі і щороку не залишаються без нагород. Торік, наприклад, Костянтин Гришин здобув приз призів «Золотий день», а Микола Тимченко - приз від «Детектор медіа». «Я вважаю своїх колег одними з найсильніших фотографів в Україні. З фотографій Руслана Канюки і Миколи Тимченка (фотографи «Дня». - ТК) без зусиль можна скласти окрему експозицію», - наголошує Костянтин Гришин.

 

Нині ж «Золотий день» від редакції «Дня» у вигляді коштовної прикраси дістався фотографу УНІАН Євгенові Малолєтці за роботу «Допоможіть дитині».

 

Євген Малолєтка отримує приз призів від Лариси Івшиної «за мужність і доброту»

 

Робота «Допоможіть дитині», що принесла приз призів «Золотий день» Євгенові Малолєтці

 

Свою переможну роботу Євген Малолєтка створив торік, фотографуючи з власної ініціативи хворих дітей у Національному інституті раку. Тоді він ніде не працював і мав час, щоби зняти серію та організувати фотовиставку для збору коштів для маленьких пацієнтів. Організатори зібрали 50 тисяч гривень і купили ліки для 50 пацієнтів. «Коли є робота, складно знайти час. На такі проекти потрібно приходити з чистою головою, а не на час, що залишився від роботи. Тому що там хворі діти, яким потрібно приділяти увагу», - пояснює Євген.

 

Доля героїні фото Євгенові невідома. «Я закінчив зйомки, а вже потім знайшов цю фотографію. Я не одразу розбираю знімки. Фотографія має відлежатися, щоб ти на неї подивився свіжим поглядом», - каже автор.

 

«Це фото, коли я його побачила, вразило мене в саме серце, - пояснює свій вибір Лариса Івшина. - Це той гуманістичний посил, який ми можемо донести: якщо всі українці дадуть по гривні Інституту раку, це буде більше, ніж усі "лайки" у Фейсбуці, коли хтось комусь співчуває». Євген Малолєтка отримав свій приз призів за мужність і доброту.

 

І Євген Малолєтка, і Костянтин Гришин подали на конкурс по декілька своїх робіт. Одна з репортажних фотографій Євгена Малолєтки, на якій зображені балерини в польоті, отримала приз від компанії Adobe.

 

Окремо на виставці розміщено роботи, присвячені Богданові Ступці. Одна з них - портрет «Навіки елегантний» Володимира Фаліна - здобула спецприз від компанії «Київстар». Автор каже, що це останній знятий ним прижиттєвий портрет актора: «Знімав на малій сцені театру імені Франка приблизно за місяць до його смерті. Там був чи то прогін, чи то прем'єра камерного спектаклю, і прийшов Сильвестрович. Він подивився спектакль, поаплодував артистам, потім поспілкувався з пресою. Тримався прекрасно, незважаючи на те, що, можливо, себе погано почував (приїхав у театр з лікарні). Потім вийшли актори, він їм подякував. І поки це все відбувалося, я знімав, розуміючи, що це можуть бути останні кадри».

 

«Навіки елегантний» Богдан Ступка у виконанні Володимира Фаліна з «Укрінформу»

 

Побачити фотоекспозицію в Музеї сучасного мистецтва України в Києві можуть безкоштовно всі охочі до 21 жовтня. А далі протягом року вона за традицією мандруватиме Україною.

 

Заступник головного редактор «Дня» Ганна Шеремет (праворуч)

 

Головний редактор газети «День» Лариса Івшина та головний редактор сайту «Дня» Артем Жуков презентують новий дизайн сайту

 

Заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак

 

Екс-голова СБУ Валентин Наливайченко (праворуч)

 

Голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач і журналістське подружжя Марічка Падалко («1+1») та Єгор Соболєв (бюро «Свідомо»)

 

Один із призів дістався фотографу Юрію Сапожнікову

 

Фотограф Ігор Добровольський

 

Фотографи в роботі

 

Гості виставки

 

 

Фото Павла Довганя, а також надані редакцією «Дня»

 

Повний перелік переможців фотоконкурсу «День-2012»:

 

Гран-прі: депозитний договір на 25000 грн. від «ЗАТ Промінвестбанк»

Костянтин Гришин, «День» - робота «Об'єднані»

 

Приз призів - «Золотий день»

Євген Малолєтка, м. Київ «Допоможіть дитині» (дитяча онкологія)

 

від генерального партнера - Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

Анастасія Федоришин, 14 років, Студія «Первоцвіт», м. Чортків, Тернопільська обл. - робота «На подвір'ї»

Єкатерина Кобельник, 8 років, с. П'ятихатка, АР Крим - робота «Пухнастий врожай»

Степан Лупуляк, 18 років, Фотостудія «Кварц», м. Чернівці - робота «Наосліп»

 

від Інтернет-партнера - Компанії «Адамант»

Олександр Лепетун, Київ - робота «Джерело святої Анни. Рівненська область»

Руслан Тимошенко, Київ - робота «Ну, ти і козлик»

Олена Ільєнко, Київ - робота «У країні все спокійно»

Тимофій Бондаренко, Київ - робота «пропозиція»

Олександр Гордієвич, Вінниця - робота «Бабусині клопоти»

Володимир Опришко, Київ - робота «Своя техніка»

Юрій Сапожніков, Київ - робота «А як відповіли?»

Микола Хрієнко, Київ - робота «Справжня українка» - з журналістського проекту «Українці за Уралом»

 

від Представництва Організації Об'єднаних Націй в Україні

Олег Марчак та Ірина Брунда, м. Чортків, Тернопільська обл. - серія робіт «Інше дитинство»

 

від Київської Міської Державної Адміністрації

Олена Шовкопляс, Київ - робота «Господи, дякую тобі»

 

від Посольства Азербайджанської Республіки в Україні

Андрій Нестеренко, м. Київ - робота «У яблучко»

 

від Посольства Ізраїлю в Україні

Андрій Нестеренко, м. Київ - серія робіт

 

від Музею сучасного мистецтва України

Ганна Мерлавська, 16 років, Фотостудія «Первоцвіт», м. Чортків, Тернопільська обл. - робота «Погляд»

 

від Британської Ради

Віктор Співак, м. Бориспіль - робота «Не турбуйте янголів»

Марія Сурженко, 17 років, м. Донецьк - робота «А у нашому дворі»

Анастасія Коптєлова, 15 років, м. Київ - робота «На сонечку»

 

від Телеканалу «5-й канал»

Володимир Фалін, м. Київ - робота «Карта України»

 

від Телеканалу «1+1»

Вероніка Борковська, м. Київ - робота «Тепло, як вдома»

Кирило Шибут, м. Київ - робота «Колесо»

Костянтин Гришин, «День» - робота «Трофей»

 

від Національної телекомпанії України

Руслан Канюка, «День» - робота «Буде футболістом»

 

від Телеканалу «Інтер»

Дмитро Петрина, м. Івано-Франківськ - робота «Промова»

 

від Телеканалу «Культура»

Тетяна Великодня, м Київ - серія робіт «Вічний Тев'є. Остання овація»

 

від Телерадіоканалу «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення»

Григорій Буланий, 12 років, м. Донецьк - робота «Козацького роду»

 

від Чорноморської телерадіокомпанії

Єфрем Лукацький, м. Київ - робота «А винуваті - політики»

Євген Компанійченко, м. Запоріжжя - робота «Скульптурно»

 

від Українського Комітету Міжнародної Торгової Палати «ICC Ukrane»

Асоціація Інформаційні технології України

Руслан Канюка «День» - роботи «Він» та «...і вона»

 

від Компанії «Кока-Кола Україна»

Марина Карпій, Київ - робота  «Страж замків»

Олексій Фурман, Київ - робота «Все буде круто»

Олена Зень, с. Соснове, Рівненська обл. - робота «Крила»

 

від Компанії «Київстар»

Анастасія Пушкова, 14 років, Фотостудія «Погляд», м. Чернівці - робота «Музика міста»

Олександр Харват, м. Рівне - робота «Мовчазний свідок історії»

Костянтин Гришин, «День» - роботи «Ходи конем» та «Україночка»

Євген Тимченко, м. Київ - робота «Багате придане» - позв

Тетяна Машовець, м .Київ - робота «Браття козаки»

Анастасія Перчула, 13 років, Фотостудія «Ми», м. Суми - робота «Босячка»

Володимир Фалін - робота «Навіки елегантний»

 

від Компанії «Кнауф»

Олександра Дорошенко, 9 років, Фотостудія «Ми», м. Суми - робота «Ремонт»

Олександр Косарєв, м. Бровари - робота «Місто Кіровоград. Вулиця Велика Перспективна»

 

від Компанії Adobe

Євген Малолєтка, м. Київ - робота «Етюд в синіх тонах»

Андрій Нестеренко, м. Київ - робота «Нота до»

 

від Федерації роботодавців України,голова Федерації Дмитро Фірташ

Микола Тимченко, «День»  - робота «Хоспіс»

 

від Першої електронної бібліотеки друкованих видань «Press-point»

Олена Шовкопляс, м. Київ - робота «Літо»

Степан Лупуляк, 15 років, Фотостудія «Погляд», м. Чернівці - робота «На Купала»

Вадим Нич, 12 років, смт. Чечельник, Вінницька обл. - робота «Купальські мотиви»

 

від компанії «Vitis Group»

Юрій Калиняк, м. Львів - робота «Гуцульське хайку»

 

від Винотеки «Арлекін»

Микола Тимченко, «День» - робота «Поема про море»

 

від Арт-центру «Я галерея»

Олександр Синельников, м. Одеса - робота «Турнір»

 

від Дитячого табору «Козацька Фортеця»

Регіна Суботіна, 12 років, Фотостудія «Первоцвіт», м. Чортків, Тернопільська обл. - робота «Сестричка»

Григорій Буланий, 12 років, м. Донецьк - робота «Козацького роду»

 

Компанія Aquavita-Tour

Тетяна Павлик, м. Івано-Франківськ - робота «Сонечко»

 

від Агрофірми «Ольгопіль»

Микола Тимченко, «День» - робота «Кабмін. Не дочитали»

Володимир Фалін, м. Київ - робота «Сімейний маркетинг»

 

Від Студії Лілії Пустовіт

Людмила Гошко, м. Рівне - робота «Велика рідня»

 

від Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки

Євген Малолєтка, м. Київ - робота «Біографія»

 

від Національного університету «Львівська політехніка» та Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою

Юрій Калиняк, м. Львів - серія робіт

 

від Миколаївського коледжу преси та телебачення

Катерина Довгольова, 17 років, м. Харків - робота «Птах і хлопчик»

 

від Житомирського державного університету ім. Івана Франка

Костянтин Бобрищев, с. Кобеляки, Полтавська обл. - робота «На варті»

 

від Національного університету «Острозька академія»

Володимир Фалін, м. Київ - робота «Карта України»

 

від Запорізького національного університету

Тетяна Машовець, м. Київ - робота «Браття козаки»

 

від Національного гірничого університету

Володимир Тарасов, м. Вишневе - робота «Місто-екологія»

 

від екс-міністра аграрної політики України Юрія Мельника

Костянтин Гришин, «День» - робота «Україночка»

 

від Національної Спілки журналістів

Олег Батрак, м. Львів - робота «Друг пізнається в біді»

 

від Української асоціації видавців періодичної  преси

Євген Малолєтка, м. Київ - робота «Етюд у синіх кольорах»

 

від Благодійного фонду «Богуслав»

Микола Тимченко, «День» - робота «Ніжність»

Олександр Синельников, м. Одеса - робота «Розуміння»

Тетяна Машовець, м. Київ - робота «Браття козаки»

Костянтин Бобрищев, с. Кобеляки, Полтавська обл. - робота «А мати жде»

 

від проекту «Детектор медіа»

Тетяна Буняк, 16 років, м. Львів - робота «Ходовий товар»

 

від Журналу «Photographer»

Альбіна Косолапенко, 13 років, Фотостудія «ми», м. Суми - робота «як склодовська-кюрі»

Олег Криса, 16 років, студія «Первоцвіт», м. Чортків, Тернопільська обл. - робота «Літня злива»

Роман Країнський, 16 років, студія «Первоцвіт», м. Чортків, Тернопільська обл. - робота «Біля мами»

Катерина Довгольова, 17 років, м. Харків - робота «Птах і хлопчик»

 

від салону «Салону Наталі Балабанової»

Микола Тимченко, «День» - робота «Ніжність»

 

від Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному

Микола Тимченко, «День» - робота «Амазонки»

Андрій Нестеренко, м. Київ - робота «У яблучко»

 

від Заміського клубу верхової їзди «Конюшня Бутенко»

Олена Шовкопляс, м. Київ - робота «Чекаю...»

Віктор Кошмал, м. Чернігів - робота «Парасольки»

Олена Міщук, м Київ - робота «В очікуванні карабаса»

Анатолій Степанов, м. Київ - робота «Стиляги»

Микола Тимченко, «День» - робота «Амазонки»

Галина Руденко, м. Бровари - робота «Лебедині будні»

Руслан Канюка, «День» - робота «Український внесок у протести світу»

Валерій Соловйов, м. Київ - робота «Вакансія»

 

Фото Павла Довганя і надані газетою «День» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20554
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду