Олесь Санін обіцяє переворот в українському кіно

17 Березня 2006
22771
17 Березня 2006
15:42

Олесь Санін обіцяє переворот в українському кіно

22771
Важливо, що це буде фільм не про історію країни, а про особисту історію однієї людини – зрештою, саме через таку, приватну, історію можна розповісти й історію країни.
Олесь Санін обіцяє переворот в українському кіно

16 березня у київському “Кінопалаці” відомий український режисер Олесь Санін презентував свій новий проект під робочою назвою “Кобзарі”. Робота над першим українським повнометражним фільмом, який від початку розрахований на вихід у міжнародний прокат, триватиме впродовж найближчих двох років (зйомки розпочнуться у травні у Нью-Йорку) і завершиться виходом у прокат англомовної та української версій на початку 2008 року.

На прес-конференції з приводу запуску проекту (а розмови про нього велися вже років зо два) було багато несподіванок. Перша й найбільша: головний тягар із фінансування взяла на себе – хто б ви думали? Індустріальна спілка Донбасу та її засновник і співвласник Сергій Тарута особисто. За словами присутнього на прес-конференції представника ІСД Олександра Пилипенка, головний інтерес донецьких бізнесменів – прибуток від комерційно успішного фільму. Він навіть попросив називати ІСД не спонсорами, а інвесторами – тобто йдеться про те, що вкладені кошти повинні повернутися. Безперечно, участь у такому пафосному проекті спричиниться і до чудової корекції іміджу організації та пана Тарути, яких часто (і помилково) пов’язують з Партією регіонів.

Несподіванка друга: разом із донецькою компанією участь у проекті візьме і – хто б ви думали на цей раз? Очолюваний Катериною Ющенко фонд “Україна-3000”. Приєдналися до “Кобзарів” і Голлівудська фундація “Тризуб” (Hollywood Trident Foundation), яка об’єднує американських кінематографістів українського походження, і (як технічний партнер) київська компанія “Фільмотехнік” – це її засновник і директор Анатолій Кокуш одержав кілька тижнів тому два Інженерно-технічні призи Американської кіноакадемії, так звані “технічні Оскари”. Також ведуться, і частково завершені, переговори про участь у проекті великих голлівудських студій та дистриб’юторів. Олесь Санін стверджує, що український фільм зможе потрапити на екрани українських кінотеатрів і мати успіх тільки через американську дистрибуційну мережу.

Очевидно, що після цього присутність віце-прем’єра України з гуманітарних питань В’ячеслава Кириленка не дивувала, як і повідомлення про те, що частково фільм фінансуватиметься з державного бюджету.

Щодо фінансових питань, то і Санін, і решта учасників проекту наголошують, що ще зарано казати про бюджет стрічки, з приводу якої не завершено всіх переговорів. Але планують, що “Кобзарі” коштуватимуть десь близько 14 мільйонів доларів (з них державна частка становитиме приблизно 4 мільйони). Це навіть більше, ніж вкладають зараз у пересічний російський “блокбастер”, але менше, ніж коштує аналогічний голлівудський проект. Для українського кіно ці гроші просто безпрецедентні. До порівняння: “Прорвемось” обійшлися в 1,5 мільйони доларів.

За словами Саніна, “Кобзарі” стануть справжнім проривом України у цифрові кінематографічні технології ХХІ століття і запровадять нові стандарти зображення і звуку (саме для цього і запрошено до співпраці компанію “Фільмотехнік”). Йдеться не про складні спецефекти, яких стрічка навряд чи потребуватиме, а про цілковиту зміну технології виробництва, яка в найближчі роки здобуде остаточну перемогу в світі і яка ґрунтується головним чином на відмові від використання плівки на знімальному майданчику та переходу до цифрових носіїв.

Олесь Санін виступає як режисер та співавтор сценарію (інші сценаристи – як запевняють, американські суперпрофесіонали, які працювали з багатьма класиками сучасного Голівуду, хоч поки що їхні імена не розголошують). Оператором фільму стане Сергій Михальчук, який своїм бездоганним відчуттям кадру великою мірою і забезпечив свого часу успіх “Мамая”.

Можливі несподіванки і з кастінґом – в тому сенсі, що у фільмі можуть з’явитися зірки світового масштабу. А головну роль має зіграти володар “Оскара” Джек Пелланс, який вільно володіє українською мовою і справжнє ім’я якого – Володимир Палагнюк. Українець з Пенсильванії, колишній шахтар і професійний боксер, він народився 1920 року і встиг повоювати у Другій світовій війні (горів у бомбардувальнику). У кіно він почав зніматися ще півстоліття тому; серед найвідоміших фільмів за його участю – “Раптовий страх” (1952), “Шейн” (1953), “Бетмен” (1989), “Танґо і Кеш” (1989). Пелланс має зірку на Алеї Слави.

В міжнародному прокаті фільм матиме назву “The Guide” (“Поводир”), для української версії назву ще не вигадали; тобто “Кобзарі” – це загальна робоча назва не фільму, а всього проекту, в рамцях якого Олесь Санін пообіцяв появу ще декількох документальних стрічок. Наскільки можна зрозуміти з наданої інформації, за жанром картину задумано як розлогу епічну драму на тлі масштабних історичних подій, яка поєднає у своєму часопросторовому континуумі сучасні США і Україну, Монголію, СРСР часів розквіту Непу і першої половини 30-х років. Варто процитувати дослівно: “В основі сюжету – історія американського хлопчика Пітера, який разом з батьком наприкінці 20-х приїхав до України. Батька вбили і хлопець залишився сам. Він зустрічає сліпого бандуриста Івана Кочергу. Вони разом подорожують по Україні, де Пітер – тепер Петро – швидко дорослішає, переживаючи радощі, жалі, людське горе, бачить смерть... Тут, в Україні, Петро зустрічає і своє перше кохання. Взимку 1934 року Івана Кочергу, разом із кількома сотнями інших кобзарів і лірників, страчують під Харковом, куди вони всі зібралися на сумнозвісний З’їзд кобзарів. Пітер лишається єдиним живим свідком цих подій...”

Думаю, що відразу варто відкинути прогнозовані звинувачення в шароварності сюжету чи теми. Шароварність – це аж ніяк не сюжет і не тема, це спосіб їх подачі: сукупність прийомів, що визначають спрощеність, карикатурність і примітивізм наративу, характерні для частини українського мистецтва (література чи кіно – тут байдуже). Знаючи вміння Саніна викручуватися з цупких обіймів позірно “шароварних” тем, показане ним з усією повнотою в “Мамаї”, можна припустити, що фільм буде, навпаки, радше поступкою в бік масового кінематографу, яким його знає Америка. Якщо фільм вийде таким, як про нього розповідають учасники проекту, то він започаткує в Україні традицію, аналогічну американській традиції “фільмів про голокост”: щось від “Піаніста”, щось від “Списку Шиндлера”, накладене на ґрунтовку в стилі “Олівера Твіста” (адже частина подій відтворюватиметься через бачення дитини). Очевидна тема крос-культурності, взаємодії американської і слов’янської цивілізацій наводить на думку про фільми Міхалкова, які відіграли виняткову роль у становленні сучасної російської ідентичності (“Втомлені сонцем” і “Сибірський цирульник”); прагнення віднайти власне бачення себе і своєї історії резонує з пошуками польського кіно, передусім Вайди і Гофмана.

Передбачаючи можливість скепсису щодо блокбастерного потенціалу історії про кобзарів, автори фільму наголошують: з-поміж багатьох сценаріїв цей варіант обрала саме американська сторона. Разом з прес-релізом журналістам роздавали аркуш зі словами Шостаковича, де він згадує про моторошну розправу над кобзарями і лірниками у 1934 році, – і це теж створює принципово антишароварний контекст, як і демонстративна прагматичність, зорієнтованість на комерційний успіх та міжнародну аудиторію.

Важливо, що це буде фільм не про історію країни, а про особисту історію однієї людини – зрештою, саме через таку, приватну історію можна розказати історію загальну. Це єдино можливий спосіб зняти вдалий історичний фільм, фільм, насправді, не про зло тоталітарного режиму, а про конкретне, одиничне, людське зло, добро, любов, ненависть і смерть – традиційний набір найзагальніших вартостей, якими оперує кіно від свого початку. Олесь Санін це добре розуміє, і – що ще важливіше – вчасно це проговорює.

Щоб зняти гарний фільм, треба мати гарну історію. Отже треба мати що розповісти – цього не усвідомили до кінця автори “помаранчевого кіно” під час роботи над своїми фільмами, і тому змушені були усвідомити це на болючому досвіді напівпорожніх залів (сподіваємось, що тепер вони вже навчені і врахують це надалі). Тому й успіх “Кобзарів”/“Поводиря” залежатиме від вдало складеної історії (в тому, що Санін з Михальчуком зможуть вдало її розказати, особисто я майже не сумніваюся). Зрозуміти потрібність вдало складеної історії – це вже значить наполовину її мати, так що, як на мене, є більше підстав вірити аніж не вірити в те, що нова стрічка Саніна стане, хоч і через кілька років, нашою запізнілою відповіддю російському кіно, яке давно рефлексує над російською історією, свідомо чи несвідомо зараховуючи до неї і нас. Нашу історію буде розказано. Отже, вона почне існувати.

Читайте інтерв’ю з режисером Олесем Саніним у березневому випуску журналу «Детектор медіа», який незабаром з’явиться у продажу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22771
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду