Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про спільне кіновиробництво

Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про спільне кіновиробництво

5 Червня 2024
744
5 Червня 2024
14:36

Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про спільне кіновиробництво

744
У Державному агентстві з питань кіно переконані, що ратифікація дозволить Україні розширити коло країн для спільного кінематографічного виробництва та збільшити кількість відповідних проєктів.
Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про спільне кіновиробництво
Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про спільне кіновиробництво

У середу, 5 червня 2024 року, Верховна Рада прийняла проєкт закону України №0236 «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про спільне кінематографічне виробництво (переглянутої)». Про це свідчить картка законопроєкту на сайті парламенту. 

Як зауважила пресслужба Державного агентства з питань кіно, коментуючи це рішення на офіційній фейсбук-сторінці, ратифікація конвенції сприятиме розвитку української кіноіндустрії, а також посилить міжнародне культурне та економічне співробітництво, розширить доступ до міжнародних ринків та підвищить рівень представлення України на міжнародних кінофестивалях і платформах.

«Також надасть можливість Україні розширити коло країн для спільного кінематографічного виробництва та збільшити кількість проєктів спільного виробництва», — додали в Держкіно. 

Варто зазначити, що статус продукту спільного виробництва кінематографічним творам в Україні надає саме Держкіно.

Конвенція передбачає перегляд положень Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво (1992 року), яка набрала чинності для України 1 грудня 2009 року, з урахуванням технологічної та економічної еволюції кіноіндустрії з часу відкриття для підписання Європейської конвенції в 1992 році, а також інших змін.

Нагадаємо, ще в 2009 році Верховна Рада прийняла закон «Про ратифікацію Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво». За відповідне рішення тоді проголосували 397 депутатів із 440 зареєстрованих у залі.

У 2017 році Кабмін уповноважив тодішнього міністра культури Євгена Нищука підписати Європейську конвенцію.

У листопаді 2021 року тодішній міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко і генсекретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у Страсбурзі підписали оновлену Конвенцію Ради Європи про спільне кінематографічне виробництво.

У березні 2024 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав проєкт закону про ратифікацію та рекомендував парламентському Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу (який є головним з цього питання) подати його на схвалення Верховній Раді.

Фото: ВР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
744
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду