Елвіс-манкурт і хороші терористи

13 Березня 2011
35551
13 Березня 2011
10:43

Елвіс-манкурт і хороші терористи

35551
Кінорежисер П’єр Фалардо збагатив фразеологію свого народу і, як справжній націоналіст, змалював у фільмах ідеальний Квебек
Елвіс-манкурт і хороші терористи

Про канадське кіно в Україні не знають майже нічого. Надто ж про кіно єдиної франкомовної провінції Канади з унікальною культурою, що має мало спільного як із канадською, так і з культурою Франції, - Квебеку. Ми вже говорили про квебекські медіа. Тепер поговорімо про кіно, яке тут знімають чудове, часом - світового рівня, трапляються й справжні шедеври.

 

Нація, що вміє сміятися з власних недоліків, варта поваги. Так подумав я десять років тому, коли вперше подивився комедію «Елвіс Ґраттон» (Elvis Gratton, 1981).

 

Був у Квебеку такий режисер - П'єр Фалардо (Pierre Falardeau). Ідейний націоналіст, але при цьому справді талановита людина (така комбінація трапляється, на жаль, нечасто). Наприкінці 1970-х він шукав гроші, щоби зняти фільм про Повстання патріотів 1837-38 років (тоді квебекці проголосили незалежність від Англії і близько року чинили опір британським військам). Грошей ніхто не дав, бо тема «некомерційна». Фалардо образився. А тут якраз стався референдум 1980 року щодо суверенітету, на якому 60% виборців проголосували проти. Фалардо розлютився... і зняв чудову комедію.

 

Головний герой - карикатурний квебекуа-манкурт на ім'я Боб Ґраттон. Він примітивний, неохайний, жадібний. Говорить каліченою французькою з купою англіцизмів. Дуже пишається, що вибився «в боси» - має «великий гараж!!!» («гаражами» у Квебеку називають станції автосервісу). При цьому він любить щось поцупити в супермаркеті. Расист: «Китайці, поляки, негри понаїхали і крадуть у нас робочі місця». При цьому він - проти незалежності Квебеку. Люто ненавидить сувереністів: «Вони не заборонять мені віддати дітей до англійської школи!» (хоча дітей не має). Ультраправий: ненавидить соціальні пільги тощо. Персонаж вийшов комічний - і, хоч як це дивно, симпатичний у своїй примітивній самозакоханості.

 

Але Ґраттон має ідеал: це Елвіс Преслі. Щороку в місті Квебек проходить «Елвіс шоу»: учасники конкурсу імітують Преслі, журі обирає «найсправнішого». Фалардо в'їдливо висміює американізацію: навіть під різдвяною ялинкою замість маленького Ісусика Ґраттон ставить фігурку Елвіса. Ґраттон готується до конкурсу - і виграє! Миттєво перетворюється на велику знаменитість і всю решту фільму купається у славі - як він це розуміє.

 

Фільм справді став народним - люди дотепер його цитують. А словосполучення «великий гараж!!!» вкорінилось у квебекській фразеології. Фалардо зняв іще кілька фільмів про «Елвіса Ґраттона». Наприклад, у другому англоканадські видавці пропонують «великій людині» видати автобіографію під девізом Think big...

 

З часом Фалардо назбирав-таки гроші на фільм про Патріотів (15 février 1839, 2001). Фільм вийшов похмурим: герої повстання сидять у в'язниці й чекають на страту. А щоб не гаяти час, міркують про долю Батьківщини. В останній сцені сімох ватажків повстання вішають англійці (решту, як відомо з історії, або посадили, або депортували). Власне сама назва - «15 лютого 1839-го» - це дата страти. Поки герої ще дискутували за ґратами, Фалардо вклав у вуста одного з них своє бачення націоналізму: «Якщо ти за незалежність, то хоч ти білий, хоч чорний, хоч жовтий - але ти наш брат; а якщо проти, то хоч ти білий, хоч чорний, хоч жовтий, але ти ворог, і я тебе ненавиджу». Був іще англійський солдат-вартовий, який крізь сльози пояснював в'язням, що він ні в чому не винен і взагалі «лише бідний селянин».

 

А ще Фалардо зняв фільм «Жовтень» (Octobre, 1994), але не про більшовицький переворот, а про Жовтневу кризу 1970-го. Тоді молоді підпільники з Фронту визволення Квебеку викрали англійського дипломата, а потім ще й квебекського міністра П'єра Ляпорта (Pierre Laporte). Федеральний уряд ввів до Квебеку війська і заарештував куну людей. Тоді підпільники міністра вбили, а британця виміняли на літак (точніше, їх відвезли на Кубу, а вони, натомість, відпустили дипломата). З Фронтом визволення Квебеку було покінчено. Дотепер люди сперечаються: чому викрали саме цього міністра? Навіщо вбили? Існує декілька версій. Фалардо розповів свою: міністра викрали випадково. Підпільникам треба було когось викрасти, і швидко - поліція вже майже на хвості. Пошукали у телефонній книзі: о, тут поруч живе міністр!

 

Кадри - золота квебекська осінь, тиха монреальська вулиця, міністра хапають біля хати, заштовхують у машину. Далі везуть до маленького будиночка на іншій осінній вулиці... там і розгортається решта дії. Підпільники - всі як один молоді ідеалісти - стережуть міністра і міркують про долю нації та рідного краю.

 

Тим часом міністр лежить із зав'язаними очима та зв'язаними руками. Морально занепадає. Якось намагається втекти, розбиває вікно й сильно ріжеться склом. Після того він уже в такому жалюгідному стані, що за кілька днів герої вбивають його з гуманних міркувань. Фільм важкий, але Фалардо показує хлопців добрими: трагедія сталася випадково, майже нещасний випадок.

 

Така версія увійшла у масову свідомість. Тільки 2010 року письменник Луї Амелен (Louis Hamelin) видав книжку «Сузір'я Рисі» (La constellation du Lynx), де пояснив, що Фалардо все вигадує, а насправді все було так, як пише він, Луї Амелен. А як там було насправді в 1970-му, тепер уже, звісно, не розібратися.

 

За кілька років до смерті Фалардо зняв комедію «Конгорама» (Congorama, 2006). Фільм вийшов людяний і цікавий. Патріотизм там є, але прихований - настільки прихований, що людина, незнайома з Квебеком, його й не помітить.

 

Бельгійський інженер живе з дружиною з Конго, її сином і доглядає свого паралізованого батька. Намагається винайти електричний двигун, але нічого не виходить. Раптом він дізнається, що його всиновили, а його справжня, біологічна мати жила у Квебеку. Він, ясна річ, їде її шукати. Звісно, не знаходить, але випадково опиняється в машині з квебекцем. Вони біологічні браття, але не знають про це. Квебекець везе технічну документацію на електродвигун, що його винайшов їхній спільний біологічний батько. Звісно, машина потрапляє у ДТП, брат - у комі, бельгієць знаходить проект двигуна, видає за свій винахід. Але брат виживає, приїжджає до Бельгії; батько теж не помер, а живе у Штатах... Наприкінці фільму глядач остаточно заплутується, хто чий родич і хто кого коли всиновив. Але цікаво.

 

Ви спитаєте: що ж тут патріотичного? А те, що половина дій відбувається у Квебеку. Показано елементи тутешньої культури: бельгієць думає, що pâté chinois (так званий китайський паштет) - це щось східне, тоді як це традиційна квебекська страва; брат в гостях у бельгійця нахвалює їжу: C'est écoeurant! (у Квебеку це значить «Як смачно!», а у Європі - «Це гидота»). Брат збирається з'їздити до Фландрії і вчить фламандську, а бельгієць із цього сміється - «кому та фламандська потрібна!». Це теж підтекст: франкомовні бельгійці не поважають фламандську так само, як англоканадці колись не поважали французьку; й квебекця це чіпляє.

 

З усього видно, що автор хотів зробити міжнародний фільм, який і в Європі б дивилися. Пригодницький, без крові й подвигів, але такий, щоб показати цілому світові свою країну (в Європі дуже мало знають про Квебек, навіть у Франції). Звісно, Квебек у Фалардо ідеалізований - як у будь-якого націоналіста. Може, це й на краще: хочеться інколи подивитися на щось ідеальне.

 

Втім, не Фалардо єдиним живе квебекське кіно. Й не тільки патріотизмом. Але про це наступним разом...

 

Євген Лакінський, місто Ґатіно, Квебек

 

На фото - П'єр Фалардо, фото - Бертрана Карьє

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Лакінський, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35551
Читайте також
24.10.2010 14:38
Євген Лакінський, для «Детектор медіа»
44 382
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду