Квебекські медіа: народ проти інтелектуалів

24 Жовтня 2010
44388
24 Жовтня 2010
14:38

Квебекські медіа: народ проти інтелектуалів

44388
Чим живе преса франкомовної канадської провінції
Квебекські медіа: народ проти інтелектуалів

«Ні, не треба мені цієї газети! - сказав мсьйо років 50. - Вона занадто лівацька!»

 

Я здивувався. Якщо навіть «Журналь де Квебек» для нього «занадто лівий», то що він узагалі читає?

 

Це було в кафе, газета лежала на столі. Ресторани часто передплачують газети, щоби клієнтам було що почитати за кавою. Оскільки кафе було фастфудівське, то й газета була «проста», «народна» - «Журналь де Квебек». У студентській кав'ярні лежали б видання «для інтелектуалів» - Le Devoir, La Presse чи Le Soleil. Вони не те щоб ліві, але ближчі до центру. «Ля Пресс» і «Льо Солей» просто центристські, а «Девуар» трохи лівіший. Мсьйо б не сподобалось. Але щоб назвати лівим «Журналь де Квебек», треба мати певну фантазію.

 

«Журналь де Квебек» і «Журналь де Монреаль» - брати-близнюки. Той самий власник, однаковий дизайн, майже однаковий зміст. Тільки один читають у столиці - місті Квебек, а інший - «де Монреаль» - по цілій провінції.

 

Монреальська версія з'явилася 1964 року, під час страйку в газеті La Presse. Столична з'явилася трохи пізніше. Інтелігенція вважає ці газети «жовтими».

 

Перші сторінки «серйозних» газет повідомляють про теракт в Індонезії, про переговори між Ізраїлем та палестинцями, про парламентські дебати. А на першій сторінці «народної» газети - розбита машина. І пояснення великими літерами: «СТРАШНА ТРАГЕДІЯ У НИЖНЬОМУ СЕН-ЛОРАНІ! АВТО ВРІЗАЛОСЯ В ДЕРЕВО. ДВОЄ ПОРАНЕНИХ». А за кілька сторінок - репортаж із місця подій та інтерв'ю з родичами постраждалих. Заголовки на кшталт: «Сестра жертви: я не могла уявити, що таке станеться!».

 

Натомість вони добре пишуть про фінансові скандали. Якщо вас цікавить, скільки конкретно грошей розбазарив мер, лейтенант-губернатор чи федеральний уряд, - відкривайте «Журналь». Знайдете докладні списки. А в «серйозних» газетах про це напишуть загально, нецікаво...

 

Назвати цю газету «лівою» складно. Адже вона пише для «простого народу». А «простий народ» усе правішає.

 

У 1960-ті та 1970-ті роки Квебек перетворився на État-providence - соціально захищене суспільство. Безкоштовна медицина, дешева університетська освіта, щедра соціальна допомога... Водночас стало більше бюрократії. Податки - найвищі в Північній Америці. А до безкоштовних лікарень - довгі черги: не вистачає лікарів та медсестер. Сидіти на соціальній допомозі вигідніше, ніж працювати на мінімальну зарплатню. Профспілки майже всесильні: захищають «своїх» за рахунок усіх інших. Дехто з їхніх лідерів подружився з мафією... Наприклад, «опрофспілковані» водії міських автобусів заробляють більше, ніж випускники університетів. Коли вони страйкують, це б'є по найбідніших робітниках, у яких немає машин: вони запізнюються на роботу і їм не платять за загублений час... «Простий народ» незадоволений.

 

А політкоректність? Люди вже зрозуміли, що расизм - це погано, а іммігранти - не вороги. Але чому сикхам-вантажникам дозволяють носити чалму замість касок? Чому монреальський імам-ісламіст може писати на сайті, що всі жінки без хіджабів - «як проститутки»?

 

«Народ» цікавиться: «Доколє?».

 

Тож потрібен трибун, який би сказав «усю правду». Трибунів є кілька. Але найвидатніший - Рішар Мартіно з «Журналів»-близнюків. Веде щоденну колонку Franc-Parler, себто «говорити відкрито, сміливо». Зміст відповідає назві.

 

«Не знаю, як ви, а я вважаю...» - пише Мартіно... а далі каже саме те, що хотіли б почути читачі. Різко, цікаво, зрозуміло.

 

Читачі радіють: «А правду ж він пише! А я й сам про таке думав! Така смілива людина!». І людям приємно, і газеті добре...

 

Мартіно завжди вгадує «народні мрії». Майже не помиляється. Не знаю, чи навмисно він це робить, чи підсвідомо. Але результати чудові. Якщо ви хочете швидко дізнатися, що «думає народ», - почитайте чергову «сміливу» колонку. Щойно Мартіно жалівся, що бракує сильних політиків, які казали б: якщо я вам подобаюсь - то й добре, а як ні, то мені це по барабану... Мало, каже, таких героїв. А було б більше - усе стало б гаразд...

 

Інші трибуни менш цікаві. Вони засіли на кількох приватних радіостанціях, прозваних radio-poubelles («радіо-смітники»), де говорять про «справжні речі» для «звичайних людей». Не бояться когось облаяти, з кимось посваритися... Радіостанціям це вигідно: більше слухачів, дорожча реклама... У гумористичному телесеріалі «Катрін» була сценка: радіокоментатор хоче спровокувати скандал у прямому ефірі; коли це не виходить, безнадійно шепоче: «Я хочу образити власників акваріумних рибок! Банда придурків!» - і телефон студії знов починає дзвонити. Але рівняти цих людей із Мартіно нечесно: він справді цікаво пише.

 

«Інтелектуальні» газети теж знають, чого хоче читач. Ів Буавер із газети La Presse пише про різне, але завжди якось так, щоб співпасти з думкою «цільової групи». Його читач - середнього класу, з певною освітою, центрист із незначним ухилом праворуч; поміркований федераліст - але в разі чогось може долучитися до сувереністів; часто має сім'ю й дітей, хоча це не обов'язково. Тож статті Буавера більш-менш відповідають поглядам таких людей. Важко сказати, наскільки це робиться навмисно, а наскільки - інстинктивно.

 

Є й журналісти, в яких якось виходить писати менш «на публіку». Це не значить, що вони менш популярні. Шанталь Ебер - талановита журналістка і просто розумна людина - пише на політичні теми: федеральні, квебекські... Друкується у Le Devoir та інших паперово-електронних медіа (суто паперових газет залишилося мало). Жозеф Факаль, колишній квебекський міністр, пише тепер для «Журналь де Монреаль». Його не хвилює «жовта» репутація газети - головне, що її читають. Ну й журналісти La Presse П'єр Фогліа, Аґнес Ґруда, Ріма Елькурі, Наталі Петровскі і багато-багато інших...

 

Великих «інтелектуальних» газет - три: La Presse, Le Devoir та Le Soleil. Le Soleil читають лише у столиці - місті Квебек, а дві перші - всюди.

 

«Девуар» - умовно лівий (насправді - лівоцентристський) і умовно сувереністський. «Ля Прес» - умовно центристська й умовно федералістська. Але ззовні про це важко здогадатися. «Девуар» не кричить: «Слава вільному Квебеку!», а «Ля Прес» не молиться на федеральний уряд. Обидві газети критикують як «свій», так і «чужий» табір. Як і більшість квебекців, «Ля Прес» не бачить катастрофи в незалежності - хоча надає перевагу статусу кво. «Девуар» не бачить катастрофи в статусі кво - хоча надає перевагу незалежності. Йдеться радше про дрібні нюанси в подачі інформації. Наприклад, у 2006 році «Ла Прес» першою написала про конфлікти у сувереністській Квебекській партії. А «Девуар» із особливим натхненням пише про помилки федерального уряду.

 

«Девуар» засновано 1910 року видатним націоналістом Анрі Бурасса (Henri Bourassa; темні іммігранти обізвали його Генрі БурАсса і впевнені, що «це така станція метро»). «Ля Пресс» - 1884-го.

 

В кожної газети - своє коло читачів. Багато хто належить до обох кіл. Кожна з двох газет-«інтелектуалок» дуже ввічлива до конкурентки. Натомість періодично «проходяться» по «Журналь де Монреаль» і його столичному братові-близнюку. «Жовта преса» відповідає взаємністю.

 

Розділення на медіа «для інтелектуалів» і медіа «для народу» характерне для радіо, газет і телебачення. Років десять тому гуморист Стефан Ляпорт із інтелектуальної La Presse дав влучну характеристику місцевим телеканалам. Тоді якраз страйкували журналісти каналу Radio Canada, і гуморист сказав, що «снобам» тепер доведеться дивитися два інших канали - TVA і TQS. Для TVA, - писав Ляпорт, - «відправити журналіста за кордон» значить відправити його до Оттави, а для TQS - на Côte-des-Neiges (багатонаціональний район Монреалю). TVA супроводжує репортажі про ізраїльсько-палестинський конфлікт кадрами річної давнини, TQS - кадрами з фільму «Пригоди Рабина Якова».

 

Інтелектуали згодні з цими спостереженнями. У 2007 році професор Жерар Бушар прилюдно згадав «людей, які не є інтелектуалами і дивляться новини по TVA чи TQS» і яким бракує толерантності щодо національних меншин.

 

Народ обурився: що це він нас зневажає?! Чим ми гірші від інтелектуалів?! То й що, що дивимось TVA та ТQS?!

 

Рішар Мартіно, як завжди, не відстав від життя: «Я перепрошую, але чи дуже інтелектуальний "Девуар" не друкував антисемітські тексти у 1930-ті та 1940-ві роки?» (нічого новішого від расистських статей 30-х і 40-х він не знайшов, але так хотілося докорити «снобам»!). «Це не дуже престижний Університет МакГіл зачиняв двері перед євреями?» (обмеження на вступ євреїв було знято в 1950-ті роки, а МакГіл - університет англомовний і не має прямого стосунку до квебекських інтелектуалів: англо- і франкомовні громадяни живуть майже в паралельних культурах).

 

Так чи інакше, але TQS закрився. Точніше, змінив власника і назву. А решта каналів та газет тримається. «Девуар» відсвяткував сторічний ювілей, у «Журналь де Монреаль» - страйк... Звичайне життя...

 

Євген Лакінський, Квебек

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Лакінський, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
44388
Читайте також
13.03.2011 10:43
Євген Лакінський, для «Детектор медіа»
35 557
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Станіслав
4925 дн. тому
Женя, просто клас. Я тримав в руках ці всі газети свого часу, але без цієї статті це не має сенсу! :) Я не шуткую, дякую за аналіз.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду