Андрій Куликов: Влада прагне «відфотошопити» себе в новинах

24 Вересня 2010
28715
24 Вересня 2010
08:34

Андрій Куликов: Влада прагне «відфотошопити» себе в новинах

28715
Львівські й кримські студенти-журналісти з медіаекспертами аналізували сучасну цензуру в українських медіа
Андрій Куликов: Влада прагне «відфотошопити» себе в новинах

Протягом тижня факультет журналістики Львівського університету приймав гостей із Криму. В рамках програми стажування студенти факультету журналістики Таврійського національного університету відвідали Львів, а львів'яни з університету імені Івана Франка, у свою чергу, поїдуть до Сімферополя. Головною темою, що цікавила кримчан у Львові, був опір цензурі й тиску, тож програма мала назву «Рухаймось проти цензури».

 

«Рухатись» львівським і кримським студентам допомагали ведучий програми «Свобода слова» на ICTV Андрій Куликов, головний редактор телеканалу ТВі Віталій Портников, шеф-редактор львівської ТРК «Люкс» Парасковія Дворянин і оглядач «Детектор медіа» Отар Довженко. Протягом тижня студенти зустрічались із експертами, ставили їм запитання, обмінювалися досвідом і думками щодо ситуації зі свободою слова в Україні.

 

З'ясувати, що таке цензура в Україні сьогодні й чи можна їй протистояти, 23 вересня за круглим столом зібралися студенти Таврійського та Львівського університетів, викладач ТНУ Юлія Голоднікова, викладачі ЛНУ Наталія Габор та Борис Потятиник, а також запрошені експерти - Андрій Куликов та ваш автор.

 

Андрій Куликов повторив свою думку: цензури в буквальному розумінні цього слова в Україні немає, позаяк відсутній державний орган, який контролював би контент засобів масової інформації. «Цензура залишилась у радянському минулому. Те, що є нині, я назвав би тиском. За кордоном він теж є. Природа журналістики в тому, що вона розповідає правду, на відміну від літератури, яка розповідає вигадки. Зрозуміло, що багатьом впливовим людям ця правда не до вподоби, і вони намагаються на неї вплинути», - сказав експерт. Це прагнення експерт порівняв із «фотошопом» - ретушуванням зображення політиків на рекламних білбордах. На його думку, регіональним журналістам частіше доводиться стикатись із цензурою та складніше їй протистояти: «У Києві журналісти захищені тим, що працюють у потужних медіа, їх можуть захистити власники, їм є з ким єднатися, легше знайти однодумців. У місцевих журналістів глибший і драматичніший досвід зустрічей із цензурою».

 

Процеси, які відбуваються у взаєминах медіа і влади сьогодні, аналогічні тим, які можна було спостерігати в 2005-му, вважає Андрій Куликов. «Рядові журналісти і власники почали рухатись у напрямку нової влади. Причини - особиста симпатія до політиків, які прийшли до влади, бажання компенсувати ту шкоду, якої вони завдали цим політикам, працюючи за "темниками", а для власників - бажання зав'язати з новою владою якомога приязніші відносини. Однак, на відміну від попередньої, нинішня влада знає, як працювати злагоджено, вона взяла контроль над парламентом, і наступним цілком природним її кроком був наступ на засоби масової інформації», - каже він. Дії влади щодо журналістів він називає точковими ударами для перевірки здатності громадськості та журналістської спільноти до опору.

 

За прогнозом Андрія Куликова, цей процес триватиме й надалі. Серед порад, які ведучий «Свободи слова» дав майбутнім журналістам щодо протистояння тискові, першим пролунав заклик об'єднуватися. «Мене непокоїть, що ініціатива "Стоп цензурі!" виявилася не досить масовою, - сказав він. - Я розглядаю цей рух як превентивний, він має показати владі, що не всі журналісти готові ламатися через коліно. Непокоїть і те, що акція пам'яті Георгія Ґонґадзе та загиблих журналістів у центрі столиці зібрала лише 200-250 учасників».

 

Особиста ж боротьба, на думку експерта, повинна починатись із роботи над собою, підвищення кваліфікації та власної «доданої вартості», адже журналістові, який багато вміє, не так легко вказати на двері. Ще одна порада - мати другу професію, яка може допомогти у разі втрати роботи в журналістиці - пролунала дещо похмуро.

 

Ваш автор у своїй доповіді зробив наголос на іншому аспекті ситуації - системі спотворення дійсності в інформаційних програмах, наслідок роботи якої можна оцінити за моніторингом «Детектор медіа», або й просто переглянувши випуски новин. До речі, одне з запитань, що цікавило кримських студентів, - чи можливий в Україні повноцінний незалежний канал новин рівня CNN. «Нормальні новини в Україні були - старі "Вікна" на ММЦ-Internews, стара "ТСН" на "1+1" тощо, - відповів Андрій Куликов. - Але з часом вони  занепадають. До речі, новини телеканалу "Україна", який належить Рінату Ахметову, мають один із найкращих результатів за кількістю порушень».

 

На Андрієву думку, головною причиною цієї ситуації є перенасиченість телевізійного простору: «В нас забагато телебачення. Професіонали, які можуть робити якісний продукт, розкатані тонким шаром по кільканадцятьох всеукраїнських телеканалах».

 

На запитання ж «чи можливо протистояти цензурі й працювати чесно?» сімферопольським студентам відповіла їхня викладач Юлія Голоднікова - практично цитатою класика: «Вчіться! А потім, коли підете працювати, не погоджуйтесь із несправедливими вимогами редакторів».

 

Від себе зауважу, що позитивні враження від рівня обізнаності львівських студентів-журналістів із ситуацією в медіа та суспільстві цього разу доповнилися не менш приємними враженнями від спілкування з кримчанами. Приємно бачити їхню небайдужість, неупередженість, громадянську активність, а головне - незіпсованість тим духом тотального цинізму, що панує в «дорослій» журналістиці, про який Сергій Рахманін у «Дзеркалі тижня» влучно написав: «Тоді в середовищі журналістів було соромно бути продажним, тепер вважається нерозумним не продаватися». Головне - щоб ці переконання витримали зіткнення з реальністю роботи в українських медіа.

 

Ілюстрація - www.klangundkleid.ch

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28715
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду