З виборами впоралися, але втомилися

13 Лютого 2010
28677
13 Лютого 2010
12:02

З виборами впоралися, але втомилися

28677
Шеф-редактори інформаційних служб телеканалів вважають, що їхні ньюз-руми добре виконали свою роботу в другому турі президентських виборів
З виборами впоралися, але втомилися

 

Увагу українських телеглядачів до інформаційного мовлення традиційно привертають політичні події. Тож телевізійники супроводжували президентську кампанію від самого її початку та із запеклою ретельністю тиражували чи не всі заяви й дії кандидатів, на жаль, часто, не обтяжуючи себе критичним поглядом. З одного боку до цього їх спонукало недосконале законодавство, яке не дає чіткого тлумачення поняттю «агітація», під яку за бажанням можна зарахувати будь-які оцінки. З іншого боку, є підстави сумніватися, що всі кандидатські сюжети в ефірах з'являлися за редакційним бажанням. Тобто йдеться про політичну джинсу, ознаки якої помітили не тільки експерти ТК, а й навіть Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, хоча далі констатації цього факту поки не пішла.

 

Кульмінацією висвітлення виборчого процесу стали дні голосування. Що в першому турі, що в другому всі, за винятком жіночно-сімейного СТБ і молодіжного Нового, приділили президентським перегонам значну увагу. А «Інтер», ТРК «Україна» і ICTV, які мають власні політичні ток-шоу, на їхній базі запустили спецпроекти «Ніч виборів» і навіть замовили екзит-поли.

 

До другого туру в журналістів була можливість виправити помилки, яких могли припуститися в першому. Крім цього, після 17 січня залишилося двоє учасників перегонів, а значить, була можливість зосередитися й не розпорошуватися. Чи стало легше і чи впоралися телевізійники з повторним голосуванням, вирішила дізнатися ТК і поставила шеф-редакторам інформаційних служб телеканалів такі запитання:

 

1. Як ви формулювали перед журналістами завдання щодо висвітлення повторного голосування виборів Президента України?

 

2. Які уроки першого туру ви врахували, ставлячи завдання перед ньюз-румом?

 

3. Чи впорався ваш ньюз-рум з поставленими завданнями? Яку б оцінку ви поставили своїм журналістам за 5-бальною шкалою?

 

4. Чи спостерігали ви за висвітленням виборів на інших каналах - яких саме і як ви оцінюєте роботу колег (що сподобалося, що не сподобалося, що хотілося б «взяти на озброєння»)?

 

5. Чи не вважаєте ви, що роль ЗМІ на виборах звузилася і медіа відмовилися від просування інтересів суспільства, оскільки були зацікавлені тільки кількісним балансом надання часу різним політичним силам? Чи зміниться це в майбутньому? Що слід зробити, щоб медіа перестали бути трансляторами думок політиків і повернулися до власної критики й оцінки їхніх заяв і дій?

 

6. Чого бракує українським каналам у висвітленні виборчого процесу?

 

Відповідають Олена Фроляк, Максим Шиленко, Юрій Сугак, Володимир Мжельський.

 

 

 

Володимир Мжельський, шеф-редактор 5-го каналу: «Телеканалам бракує спікерів»

 

1. Завдання формулювалися так само, як і в першому турі: висвітлювати всіх, однозначно, правильно, лаконічно і головне - правдиво.

 

2. У першому турі було більше технічних нюансів: багато точок для включень, точок для перегонів, а другого разу було набагато легше.

 

3. Ньюз-рум, впорався. Молодці! Ми що першого разу рекорд здобули, що другого разу. За 100-бальною шкалою я б поставив «100». Якщо буде третій тур, то будемо взагалі за 150-бальною системою оцінюватиJ.

 

4. Я не можу оцінити інших, тому що в нас тривав 24-годинний марафон і я більшість часу дивився те, що йшло в нашому ефірі, зустрічався з гостями. Але постійно клацав по всіх каналах і періодично бачив і Перший національний, і Савіка, й «Інтер», і «Плюси». У кожного був свій манір, але дати повну оцінку не можу, тому що треба було хоча б години півтори «посидіти» на одному каналі. Думаю, всі справилися - не перший тур. Точніше не скажу.

 

5. «5 канал», на щастя, є інформаційним каналом, який має честь інформувати. Для інших якраз завдання - критикувати, давати якісь глибокі аналітичні програми. Теоретично в першому турі, оскільки було 18 кандидатів, було складно вловити, що до чого. Але все одно була п'ятірка лідерів, яка сфокусувала увагу глядачів.

 

А взагалі народ у нас «просунутий». І ми не можемо йому нав'язувати якісь думки. Різні ЗМІ кожен по-своєму давали оцінки чогось. Головне - щоб народ бачив якомога більше різної правдивої інформації. Тоді люди можуть зробити висновки.

 

6. Телеканалам бракує спікерів. Хоч як би ми крутили, хоч як би ми вертіли, у нас просто фізично немає людей, які уміють говорити. З однієї партії - дві людини, з іншої - три, з третьої - чотири. І вони ходять з каналу на канал: тут сидів, потім перейшов туди. Як наслідок, ми маємо сформовану точку зору про партію або кандидата, дивлячись на двох-трьох людей. Мабуть, партія чи кандидат - трохи ширше поняття. А висвітлити його інакше не виходить. За день є можливість запрошувати вісім-дев'ять спікерів. Як правило, ми їх запрошуємо, і це означає, що в цей же день вони 100% з'являються де-небудь ще. Це проблема не каналів, а нашого політичного бомонду. Вихід - розширити пул. А розширити його можна тільки за рахунок нових людей. Коли ми намагаємося знайти нових, наприклад, депутатів, виявляється, що вони некомпетентні в цих питаннях. Ми тоді шукаємо когось іншого, знову натикаємося на некомпетентність і, врешті-решт, вертаємося до тих, кого знаємо.

 

 

 

Олена Фроляк, головний редактор інформаційної служби ICTV: «Всі ми були близнюки-брати»

1. Тримаємо баланс і уникаємо синхронів, де кандидати обливають одне одного брудом. Тільки конструктив і Україна - її майбутнє, перспективи і головні проблеми.

 

2. Завдання практично не змінилися, тільки кандидатів стало менше, а жорсткості і напору - більше.

 

3. Гадаю, впорався, от тільки втомилися всі страшенно від політики та політиків. Не вистачало часу на людські новини, і від цього всім було сумно.

 

4. Якщо часом і не спостерігала, то мені постійно надсилають моніторинг новин інших каналів, у  висвітленні кампанії. Всі ми були близнюки-брати, політики мігрували з новин у новини, з ток-шоу у ток-шоу. 

 

5. Я взагалі вважаю, що новини не повинні були так активно висвітлювати кампанію, особливо останню, яка перетворилась на знищення суперника будь-якими методами. Новини мали аналізувати кампанію, визначати її цінність для країни, критикувати слогани, піар-кампанію, популістські заяви кандидатів. Вибори точно не мали займати стільки місця в ефірі новин. Але поки що в нашій неідеальній демократії такі неідеальні новини.

 

6. Виборчий процес мав би переміститися в рекламний блок «політична реклама» - і все.  Сама по собі тривала виборча кампанія не є класичною новиною, тому і не має бути представленою в новинах. Це моє особисте переконання, і, як показали результати голосування, надмірна присутність кандидатів в ефірі новин мало вплинула на свідомість виборця.

 

 

 

Максим Шиленко, керівник департаменту інформаційного та суспільно-політичного мовлення телеканалу «1+1»: «Мені сподобалися марафони на ТРК "Україна" та "Інтері

1. У нас перед другим туром нічого особливого не змінилося. Ставилося завдання робити новини збалансовано і показувати нейтрально обох кандидатів.

 

2. Мені здається, що ми більш-менш нейтрально і збалансовано працювали і в першому, і в другому турі. У нас є внутрішній аудит, то кожен кандидат майже однаково був присутній у новинах, збалансовано щохвилинно й інтонаційно нейтрально.

 

3. Безумовно впорався. П'ять!

 

4. Звичайно, спостерігали за всіма, але оцінювати роботу колег, думаю, не коректно. Що стосується новин, то у кожного каналу свої особливості. Щодо телемарафонів, то мені сподобалися марафони на ТРК «Україна» та «Інтері», і не стільки завдяки роботі ньюз-румів, а через те, що у них є свої ток-шоу. Це те, чого зараз немає у нас. Оце я із задоволенням перейняв би. Ми давали тільки свої новини, але я б їх поєднував з ток-шоу. Але їх, на жаль, зараз у нас немає.

 

5. Проаналізувавши наш телемарафон у першому турі, можна побачити, що ми дали повну інформацію про кожного з шести основних кандидатів. У нас були біографічні матеріали з усіма найскандальнішими епізодами їхнього життя. Були порівняння їхніх гасел на попередніх виборах з аналізом, що виконано, а що ні. Я думаю, що ми були не тільки ретрансляторами, а також робили оцінки заяв і дій кандидатів у президенти. А для просування інтересів суспільства, вважаю, необхідне суспільне телебачення.

 

6. Мені здається, що кожному каналу, в тому числі і нам, бракує технічних можливостей для висвітлення. А зі свободою слова у нас поки що все гаразд.

 

 

 

Юрій Сугак, директор-продюсер служби інформації ТРК «Україна»:

1. Головне - дотримуватися норм журналістської професійності, редакторської політики та діяти суто в рамках правового поля. Інших завдань і не могло бути: об'єктивність у подачі інформації, збалансованість матеріалів i висвітлення кандидатів, посилання на джерело інформації, жодних оціночних суджень. Після першого туру ми ще раз провели в редакції юридичний тренінг, розібрали конкретні ситуації, з якими стикалися наші кореспонденти. Юристи телеканалу працювали з нами в тісній зв'язці, постійно були з нами на зв'язку.

 

2. Насамперед ми почали детальніше перевіряти статус державних чиновників під час інтерв'ю та поїздок у регіони: адже є принципова різниця, чи виступають вони як держслужбовці, чи як кандидати на посаду Президента. Адже чиновники-учасники виборчої кампанії навчилися вміло користуватися своїм службовим становищем і займатися агітацією під час відряджень або навіть прес-конференцій у держустановах.

 

3. Вважаю, що так. Можливо, не зовсім на «відмінно», але оцінку «добре» поставити можна. Рейтинги «Событий» та спеціальних випусків показують, що наші новини дивилося більше глядачів, ніж зазвичай.

 

4. Звичайно, ми завжди намагаємося порівнювати свою роботу з роботою колег, переглядаємо випуски новин основних каналів. Іноді згодні, іноді ні, але не хотілося б оцінювати своїх колег.

 

5. Формат «Событий» передбачає висвітлення новин, а не оцінку висловлювань політиків та їх передвиборних програм. Крім того, чинне законодавство не дає права засобам масової інформації, особливо під час виборчої кампанії, транслювати будь-які оціночні судження. Ми можемо діяти лише в рамках правового поля. А чи зміниться ситуація в майбутньому - прерогатива законодавчої влади.

 

 

Фото - http://www.svetozar.tv/

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Світлана Остапа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28677
Читайте також
09.04.2010 09:50
Мар'яна Закусило
34 768
14.01.2010 11:50
«Телекритика»
23 728
24.12.2009 10:38
«Телекритика»
12 320
30.10.2009 17:00
«Телекритика»
31 563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду