Пиво для аморальних бісексуалів

28 Вересня 2009
36674
28 Вересня 2009
19:15

Пиво для аморальних бісексуалів

36674
Одні - за закриття всіх пивних заводів, а тих, хто рекламує і продає пиво пропонують «просто сажать». Інші -заразом за заборону солодкого й книжок: через загрозу ожиріння й короткозорості
Пиво для аморальних бісексуалів

Пиво - це етноцид українського народу, а телевізійна реклама пива - зло. З цим треба боротися шляхом якнайшвидшого прийняття спеціальних законопроектів, а також соціальною рекламою і здоровим способом життя, переконані учасники круглого столу на тему «Обережно - пиво! Тверезий погляд». Хоча дехто з них запропонував: закрити всі пивні заводи, а тих, хто рекламує і продає пиво - «просто сажать».

 

Організатор заходу - Національна комісія з питань захисту суспільної моралі зібрала противників пива за круглий стіл, на який проформа запросили й кілька представників пивної галузі. Пивоварів було кілька, але добити їх гучними оплесками і криками «Ганьба!» не вдалося. Вони згодні, що пиво - це алкогольний напій, але повністю його знищити вони не дадуть.

 

 

Відкрив круглий стіл голова НЕК Василь Костицький. Зазвичай, головуючи на таких заходах, він завжди користується нагодою попіарити очолювану ним комісію. Але цього разу він не став ні зловживати увагою учасників, адже першим доповідачем був віце-спікер Микола Томенко.

 

Відомий борець з алкоголем і тютюном пан Томенко нагадав присутнім історію своєї боротьби. Зокрема, що два з половиною роки було потрачено на те, щоб з січня 2009 року було заборонено пряму рекламу тютюну та алкоголю на зовнішніх носіях. Він дуже шкодує, що під заборону не потрапила реклама пива. Хоча є правова норма, якою Томенко пишається: заборона популярним особам рекламувати пиво, через що дехто з цих самих відомих осіб став ворогом пана Миколи. На його думку, всі зусилля сьогодні мають бути об'єднані у двох напрямах: просвітницька робота за здоровий і активний спосіб життя (насамперед через соціальну рекламу) та якнайскоріше запровадження заборонних норм.

 

«Соціальна реклама на телебаченні, радіо чи зовнішніх носіях має бути потужною, продуманою. Її  контент має потрапляти чітко в десятку. Треба створити групу з представників громадськості, уряду, парламенту і розробити на рік програму соціальної реклами», - закликав він учасників круглого столу. Це була пропозиція щодо здорового способу життя.

 

А щодо заборонних норм, то за словами Томенка, він пишається своїм ключовим законопроектом №1171, за який в першому читанні в березні 2009 року проголосувала абсолютна більшість в парламенті, бо в разі його прийняття буде зупинено 20-річну дискусію, що пиво це не алкоголь. Томенко пообіцяв присутнім, що цей законопроект буде розглянутий одним з перших... Але -  у разі розблокування парламенту. Він переконаний, що треба обмежити продаж і споживання пива в публічних місцях. Те, що законопроекти щодо пива досі не винесені до сесійної зали, він вбачає і вину профільного комітету з питань свободи слова та інформації, який працює дуже нестабільно.

 

«Ми домовилися  з телевізійниками і рекламістами, що перший крок - це заборона реклами алкоголю і тютюну на зовнішніх носіях і певні обмеження реклами алкоголю і пива на телебаченні, а другим -  стане заборона прямої реклами пива на телебаченні в денний час до 24-ї години», - сказав віце-спікер. Розуміючи, що пиво є спонсором багатьох спортивних програм і заходів, розробники законопроекту придумали компроміс - брендове спонсорство для спортивних змагань. Це ж стосується й носіїв зовнішньої реклами: заборона прямої реклами пива і слабоалкогольних напоїв зі збереженням брендової.

 

Найстрашніше зло, на думку Томенка, це зміст реклами.

 

Микола  Томенко: «Ну як можна вважати пиво неалкогольним напоєм?» 

 

«Хіба закон дозволяє тлумачити вживання пива як моду? Відповідно до змісту реклами пива модна людина - це красива й успішна, яка вбиває наповал всіх, хто знаходиться навколо, ледь не в бісексуальному сенсі: і чоловіків, і жінок, всіх вбиває наповал. Відкрийте закон про рекламу, там заборонено спонукати споживача до успішності чи еротичності. Але ні Державний комітет з питань стандартизації, ні Нацрада на це не реагують», - бідкається пан Микола.

 

На завершення виступу Томенко порадив виробникам пива шукати компроміс і заздалегідь думати, як їм працювати в умовах обмеження реклами, продажу і споживання пива. «Якщо ми не хочемо вперше в історії обігнати Росію з алкоголізму, і пивного в тому числі, то мусимо цей рік визначити правила гри і дотримуватися їх», - завершив він.

 

Перш ніж передати слово наступному доповідачеві, голова НЕК з питань суспільної моралі Василь Костицький (для того, щоб дискусія була більш конструктивною) озвучив кілька цифр: за останні 10 років споживання пива в Україні зросло в 10 разів (не враховуючи кризовий 2009-й), на кожного українця сьогодні ми маємо 60 літрів пива на рік, кількість алкоголіків у нас досягла 1 млн, з них 120 підлітків (йшлося тільки про зареєстрованих). А потім прозвітував про моніторинг висвітлення пивної реклами на телебаченні, який здійснила НЕК протягом п'яти днів. Моніторинг показав, що реклама пива йде перед і після спортивних і дитячих програм, фільмів для сімейного перегляду. Вона формує певні стереотипи, підсвідомі установки, що без пива життя не можливе, успіх у житті залежить від того, чи ви споживаєте пиво. «Якщо ви займаєтесь спортом чи ведете ділові переговори, то виходить, що без пива все це неможливо, - продовжив Костицький. - Хтось скаже, почекайте, в Німеччині ж проводяться дні пива. Я був на такому святі в німецькій провінції, і зазначу, що побачив там тільки одного п'яного чоловіка. А у нас уже 30% дітей знайомі з алкогольними напоями».

 

Але це ще не всі страшні цифри, які лунали під час круглого столу. Наприклад, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я Україна лідер серед вживання молоддю і дітьми алкоголю, і в тому числі й пива. Про це повідомив заступник міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту Іван Крулько. «Ми будемо ініціювати внесення змін до Кримінального кодексу з метою встановлення кримінальної відповідальності за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів», - сказав він. І як всі чиновники на подібних заходах додав, що закони це ще не все, а треба спільні дії громадськості і влади.

 

Іван  Крулько пропонує ввести кримінальну  відповідальність за продаж пива і тютюнових виробів неповнолітнім

 

На думку ж директора Українського інституту соціальної і судової психіатрії і наркології Станіслава Табачникова «более коварного напитка, чем пиво на сегодняшний день нет». Він вважає, треба більше займатися профілактичною роботою. І додає - «як в радянські часи».

 

Екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук розповів присутнім, що незалежні експерти віднесли до десяти найважливіших законів, які були прийняті за роки незалежності, закон про боротьбу з тютюнопалінням. «Наступний буде по пиву», - впевнений він. Поліщук теж прийшов на круглий стіл не з пустими руками. У нього була своя статистика: особа від підліткового віку до 18 років бачить 75 тисяч разів вживання алкогольних напоїв. З 420 годин ефірного рекламного часу в Києві тільки 1,2% - про здоровий спосіб життя. «Тому реклама має дуже важливе значення, тут навіть важко сказати, яке важливе», - переконаний Поліщук.

 

Підлітки вживають пиво, бо це елемент дорослішання, пояснила всім керівник Міжнародного гуманітарного центру «Розрада» Валентина Бондаровська. А чоловіки, надивившись нашої реклами, п'ють пиво і вважають себе дуже мужніми.

 

«Телевізійна реклама показує, що чоловіки п'ють, що п'ють групами, і що це у них такий спосіб спілкування», - проаналізувала пані Валентина, зауваживши, що на пиво працюють непогані рекламісти, які роблять досить естетичну рекламу. Вона просто обурена експлуатацією почуття патріотизму пивом «Оболонь».

 

Нарешті слово надали пивоварам - Ігореві Товкачу, раднику генерального директора Baltic Beverages Holding в Україні, до якого входять підприємства «Славутич» і «Карлсберг», «Львівське» та ін. Розуміючи, що тут зібралися люди переважно з тверезим поглядом на пиво, він почав з тактичної поступки: виробники хмільного напою схвалюють проект Томенка №1171 і погоджуються, що пиво є алкогольним напоєм. А потім пішов у наступ, представивши присутнім свої статистичні дані. В Україні 61% алкоголю - це горілка, близько 20% - пиво, решта вино і слабоалкогольні напої. Він просив не виокремлювати пивний алкоголізм, бо тоді треба буде говорити «про горілчаний, винний чи шампанський алкоголізм». Дійсно за останні 10 років в Україні зросло споживання пива, але не в 10 разів, а менш ніж на чотири (з 17 л на людину до 61-го). За вживанням пива Україна займає одне з останніх місць в Європі (але не за вживанням алкоголю загалом). На його думку, реклама не винна в тому, що в країні зростає алкоголізм, оскільки вона впливає всього на 6%. Товкач переконаний, що основний вплив має сім'я та друзі, і в останню чергу реклама. «Так, ми рекламуємо пиво, бо йде боротьба брендів», - сказав він, закликавши говорити не про шкоду пива, а про відповідальність вживання. Зокрема, їхні компанії розробляють ролики «Вживай відповідально», які незабаром з'являться на телебаченні. На завершення Ігор Товкач попросив Миколу Томенка повернутися до розгляду «пивних» законопроектів після виборів.

 

Народний депутат Павло Унгурян був категорично проти. «Нам навпаки треба прискорити прийняття законопроектів, які покращать здоров'я нації і рівень суспільної моралі», - сказав він. Як автор законопроекту № 2735 (щодо встановлення територіальних обмежень продажу пива та алкогольних напоїв) Унгурян виступає за кардинальні міри, які мають обмежити доступність продажу пива. Він впевнений, що у нас усі лиха (суїциди, аборти, соціальні негаразди і системна корупція) все від алкоголю, в тому числі від пива. «Сьогодні ми маємо жахливу деградацію нації: ми перші по пивному алкоголізму, перші по виробництву дитячої порнографії. Це божевільна ситуація: Україна - колиска духовності, культури, здорового глузду - виробляє найбільше дитячої порнографії!», - обурювався народний депутат. До рецепту боротьби з пивом він додав своїх інгредієнтів. Щоб змінити жахливу ситуацію нам треба не тільки потужна соціальна реклама, а й «більше місць дозвілля і підвищення ролі церкви».

 

Найрадикальнішим виступом на круглому столістав виступ директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна. Він порадив ввести державну монополію на продаж пива, спеціалізовані магазини як в Скандинавії. «Як відомо, країни діляться на продуктивні, успішні, накопичувальні нації, і паразитичні, споживацькі, карнавальні нації. Україна перетворилася на карнавальну, у нас все більше народжується дітей «карнавалу»: дебіли, олігофрени, збоченці. Ми перетворюємося в країну сексуального дитячого туризму. Це катастрофа на рівні націєтворення», - чеканив Соскін. На його думку, треба заборонити будь-яку рекламу тютюну й алкоголю, бо сьогодні 70% підлітків вживають пиво, яке потім підступно робить їх алкоголіками, а від алкоголіка народжуються тільки розбійники, а в третьому поколінні дебіли і олігофрени. «Це фактор чистого етноциду! Те, що нам показує реклама, це так званні психотропні мізансцени, якими кодується свідомість людей. Всі пивні заводи належать транснаціональному іноземному капіталу. Давайте або обмежимо іноземний капітал!», - радикально радив Соскін. Крім того, директор Інституту трансформації суспільства зазначив, що Україна є «державою, що не відбулася», і стала піддослідною територією для іноземного капіталу. Він переконаний, що не варто слухати байки виробників пива, а народних депутатів чи інших відомих осіб, які захищають пиво, треба вважати ворогами України.

 

Виступ Соскіна викликав бурхливі оплески і вигуки «Супер!».

 

Ще одна колоритна учасниця круглого столу телеведуча Першого національного Наталя Розинська зазначила, що не  п'є, не палить і навіть не вживає м'яса, крім того не любить футбол і бокс, і не поважає людей, які рекламують пиво. Водночас вона переконана, що відповідальне вживання алкоголю на нинішньому етапі розвитку нашого суспільства -  фантазія.

 

Наталя  Розинська не п’є, не палить і м’яса не вживає

 

Представник заводу «Оболонь», зрозумівши, що її на цьому круглому столі ніхто не почує, пішла, залишивши на столі підготовлені нею матеріали.

 

Приємним сюрпризом для пивоварів стала особиста позиція юриста Ольги Большакової з Асоціації незалежних мовників.

 

«На фоне этой кампании борьбы с пивным алкоголизмом какие-то здравые аргументы воспринимаются с большим трудом. Но я скажу, что меня обеспокоило в сегодняшней дискуссии. Первое: «украинский народ внушаемый, слабовольный, поддается  любому внушению рекламы, родители не в состоянии воспитывать своих детей». Это как минимум неуважение своего народа. Второе: «украинскую нацию спаивают и скуривают». Мне вспомнились тезисы про спаивание российской нации. Третье: тезис о доступности. Сухой закон вводили неоднократно, но почему-то все время отменяли»,- наполягала Большакова.  

 

Ольга порадила разом із забороною пива, заборонити їсти солодке, оскільки через це буває ожиріння, а також читати, тому що від цього буває короткозорість.

 

Виступ Большакової просто обурив відомого борця з тютюнопалінням і алкоголізмом головного координатора ГК «Форум порятунку форуму» Віталія Черняховського, метою життя якого є зробити українське суспільство здоровим. Не менше і не більше. Для нього думка виробників та продавців алкоголю і тютюну «ровным счетом ничего не значит». Тому з ними, як з терористами, потрібно негайно припинити будь-які перемовини і дискусії, а натомість приймати закони, згідно з якими осіб, які будуть продавати дітям пиво чи цигарки «просто сажать». Ці слова теж викликали бурхливі оплески тих, хто залишився у залі. «Мы не можем дискутировать с лицами, которые убивают украинцев, - впевнений Черняховський. - Ну, никто же не дискутирует с производителями порнографии? Почему до сих пор возникают вопросы по законопроекту №1171? Сопротивляется народный депутат Терехин? Ну, дорогие друзья, ну, сколько же можно терпеть это издевательство? Нужно отстранить господина Терехина от законотворческой деятельности. Какая от него польза для общества? Кроме того, он сам бухает и курит...».

 

Віталій Черняховський пропонує осіб, які  продають дітям пиво й цигарки  «просто сажать»

 

Тут Василь Костицький вимкнув мікрофон, нагадавши всім, що цей захід організувала НЕК.

 

«Але, Василю Васильовичу, але ж "бухать" - це ж не погане слово. Ну,  Василю Васильовичу, я більше не буду», - по-школярськи вибачився Черняховський. І лаконічно завершив свій виступ: «Наша конечная цель - закрытие пивных заводов».

 

Нарешті слово отримав ще один представник пивної галузі директор юридичного департаменту Sun Inbev Ukraine Денис Хренов. Він представив свої статистичні дані, які свідчили на користь пива: у Чехії і Німеччині споживання пива на одну людину вдвічі більше, ніж в Україні, в Німеччині та Бельгії не заборонена реклама пива та ін.

 

«Пиво - це зло, але ж воно існує в усьому світі тисячі років. З алкоголізмом треба боротися послідовно, інакше буде зворотній ефект: люди відвернуться від пива і повернуться до горілки», - розтлумачував він.

 

Виступ пивовара завершувався під вигуки «Ганьба!».

 

Насамкінець майже всі учасники круглого столу проголосували за відкрите звернення до президента, Верховної Ради та уряду України, з проханням невідкладно розробити та впровадити законодавчі та інші механізми, які б обмежили можливості рекламувати споживання тютюну й алкоголю, в тому числі слабоалкогольних напоїв та пива.

 

Фото Павла Старостенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36674
Читайте також
08.02.2010 14:22
Світлана Остапа
45 541
15.10.2009 11:29
Світлана Остапа
23 325
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sweet_kattie
5276 дн. тому
ко всем вопросам надо подходить взвешенно и грамотно! а не бред нести, замечу предвыборный бред!
oleshko
5305 дн. тому
Працюю в склотарній промисловості.... 1. Всі законопроекти прийняті ВР, щодо збільшення акцизу на пиво подані з подачі горілчаного лоббі у ВР. Це призвело до зменшення споживання пива на 20 - 30% в 2009р. в порівнянні з 2008р. 2. Визнання пива алкогольним напоєм зробить наступне - магазини площею менше 25 м2 не зможуть торгувати пивом - зникне з кіосків і маленьких магазинчиків дасть мінус 20% продаж. 3. Заборона прямої реклами на ТВ - можливо й правильне рішення, але в той же час існує брендинг новин на ТВ горілчаними брендами і він не заборонений. До чого ж панове ми тут все прирівнюємо????? 4. Ці всі заходи впливають: 1. Зменшення замовлень на склотару - падіння пивного ринку призвело до падіння склотарної промисловості в 2009 році до рівня 2005 року. З 13 заводів назавжди зупинились - 5. 2. Зменшення замовлень на хміль, пивний ячмінь в сільському господарстві. 3. Зі всіх ринків - пивного, вина, коньяку, і горілки - зростання по 20% на місяць показує в 2009 році тільки ринок горілки!!!!!! Ринок пива: мінус 30%, ринок вина мінус 10%, ринок коньяку мінус 30%. Порада для тих хто і надалі пробиває такі закони!!!!! Хлопці так тримать!!!! З Вами і Вашими законами наша країна буде жити від року в рік все краще і краще!!!!!! Продовжуйте піднімати й надалі виробництво горілки і стимулювати самогоноваріння в містах... До речі, затеелфонуйте туди звідки ви родом - в провінцію і попитайте за 8 чи за 10 грн. ви зможете купити самогону при тому, що мінімально встановлена державою ціна горілки зараз 17 грн. !!!!! А то калхоз зібрали і кричите ганьба... замість того, щоб зробити глибинний економічний аналіз ситуації, і подивитись на що впливають Ваші рішенні і Ваш рівень освіти і рівень володіння ситацією......
ВанЯ
5326 дн. тому
Самое интересное здесь))))))))))) А всё потому что решения комиссии, как и любой общественной организации являются рекомендательными)))) Всем читать о костицком и решениях моралистов (Противоядие от Костицкого! Или Вам не кажется, что ваше место возле параши!)))))) http://fraza.ua/analitics/04.09.09/73788.html
Макс Рубин
5329 дн. тому
Соскин - это еще тот неадекват:)
Свідомий Українець
5330 дн. тому
Да не согласен я - ни с Керенским, ни с Каутским ;-)
О.К.
5330 дн. тому
лицеміри потрібні в суспільстві, але не в таких кількостях і поза такими посадами
Режиссер
5330 дн. тому
Спасибо что сняли с билбордов рекламу сигарет, которые особенно давят на мозги когда бросаешь курить!
кокотюха
5330 дн. тому
ацкий отжиг. особливо мене приколюють тут три людини: Томенко як продюсер групи Гринджоли, Наталя Розинська, яка надто вже демонстративно не робить усе те, що перерахувала, і Василь Костицький - він бачив на святі пива в Німеччині одного п`яного. Більше не треба було нікого запрошувати. Якщо вже ми - карнавальна нація, то цей гурт Костицький-Розинська-Томенко треба запустити в тур "З Україною в серці. Післямова" чи шось таке. Я б взявся бути їхнім менеджером, брав и гроші за всід у цирокве шатро.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду