Від Президента й уряду вимагають обмежити рекламу пива

24 Вересня 2009
12991
24 Вересня 2009
11:00

Від Президента й уряду вимагають обмежити рекламу пива

12991
Від Президента й уряду вимагають обмежити рекламу пива

Учасники круглого столу «Обережно - пиво! Тверезий погляд» просять владу України невідкладно розробити та впровадити законодавчі та інші механізми, які б обмежили можливості рекламувати споживання тютюну й алкоголю, в тому числі слабоалкогольних напоїв та пива. Про це йдеться у відкритому зверненні до президента, Верховної Ради та уряду України, за яке проголосували більшість учасників заходу. Вони також попросили віднести пиво до категорії алкогольних напоїв.

 

У роботі круглого столу взяли участь віце-спікер парламенту Микола Томенко, голова НЕК Василь Костицький, заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Іван Крулько, народні депутати, науковці, представники громадськості. Учасники обговорили вплив реклами на розвиток пивного алкоголізму, особливо серед молоді. Майже кожен з виступаючих оперував цифрами різних вітчизняних та міжнародних досліджень. Пивна галузь була представлена кількома вітчизняними виробниками пива, але їхні аргументи не переконали решту учасників.

 

У зверненні до президента та уряду ідеться про те, що необхідно обмежити рекламу пива на телебаченні (в денний час дозволити тільки спонсорство програм, а пряму рекламу залишити лише після 24-ї години); обмежити доступність продажу пива (тільки в спеціалізованих магазинах); заборонити пити пиво на вулицях, у парках, громадських місцях; запровадити кримінальну відповідальність за продаж пива і тютюнових виробів неповнолітнім.

 

Також лунали пропозиції активніше залучати відомих людей до пропаганди здорового способу життя. Микола Томенко зауважив, що на розгляді в парламенті декілька важливих законопроектів, які повинні покращити ситуацію. Але, на жаль, ні профільний комітет, ні парламент фактично не працюють. «Крім того, не забуваймо про активне лобі виробників пива та тютюну в парламенті», - наголосив він.

 

На думку директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, пиво - це геноцид українського народу. «Пришло время подорвать финансовую основу водочных, пивных и табачных «королей». Деньги, которые они получают, замешаны на крови украинского народа, поскольку, чем больше в стране производится алкоголя, пива и табака, тем больше украинцев вымирает или превращается в дебилов», - наполягав він.

 

Представники пивної галузі запевняли присутніх, що вони не проти законопроектів, які мають запровадити певні обмеження. Натомість просили боротися з алкоголізмом послідовно, а не репресувати лише пиво, оскільки це матиме зворотній ефект: люди, можливо, менше вживатимуть пива, зате більше міцних алкогольних напоїв.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Павла Старостенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду