«Телетріумф» на двох

1 Вересня 2008
13907
1 Вересня 2008
18:04

«Телетріумф» на двох

13907
«1+1» та «Інтер» зіграли в «національну телевізійну премію» з рахунком 9:3… А дивитися все одно нічого.
«Телетріумф» на двох

29 серпня 2008 року в приміщенні Національної опери у Києві відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів національної премії у галузі телебачення «Телетріумф-2008». Церемонію у прямому ефірі транслювала Національна телекомпанія України (відеозапис можна побачити на сайті INTV - частина 1 і частина 2).


«Детектор медіа» вже інформувала своїх читачів щодо переможців конкурсу (повний список номінантів та переможців тут), а також повідомляла про те, що нагороду критиків «Фаворит телепреси» (організатор – «Детектор медіа») цього року отримала програма «За вікнами» (СТБ).
 
Попри конфлікт із індустрією, Національній раді з питань телебачення і радіомовлення все-таки вдалося провести «Телетріумф». Тож усі коментарі на інтернет-форумах щодо того, що дійство на сцені Нацопери було за межею смаку, а трансляція на Першому національному не витримує критики, вважаю більше проявами доброзичливості колег, ніж конструктивною критикою: зрештою, нарікання на занудність та задовгість церемонії чути щороку, а в тому, що, щойно отримавши (або не отримавши) нагороду, номінанти й переможці наввипередки залишають залу, навряд чи можна вбачати провину організаторів. За великим рахунком, хороша церемонія –  це та, яка триває годину. Тож аксіома така: хороших церемоній не буває. Бувають тільки більшою чи меншою мірою погані церемонії. 
 
Тільки не треба мене підозрювати в любові до гурту «Екс-президенти» чи співачки Галини Галинко. Але чим торішній Діма Білан чи група «Серебро» – кращі? До того ж, поклавши руку на серце, визнаємо, що від НТКУ можна було очікувати й гіршого. Тим паче, що Національна телекомпанія отримала й організацію церемонії, і пряму трансляцію не з доброї волі, а у спадок від конфлікту Нацради з індустрією («Хіба хочеш? Мусиш!»). Зрештою, дискусія на тему, хто кращий дітки-янголятка у ролі вручантів статуетки чи довгоногі міски – навіть смішна.
 
Адже дивилися ми не на янголяток. Ми спостерігали лобове зіткнення гігантів українського телепростору – «1+1» та «Інтера». Лише дві нагороди «Телетріумфу» пішли «наліво»: найкращою ведучою інформаційної програми стала Лідія Таран (5 канал), а телеканал «Україна» отримав статуетку за «найкращого дебютанта» Сергія Рахманіна («Дуель»).
 
 
Лідо, як пройти в бібліотеку?.. Найкраща ведуча інформаційної програми Лідія Таран (5 канал) жартома називає себе блондинкою-аналітичкою  
 
Тож найласіша спокуса - коментувати загальний рахунок 9:3 на користь «1+1», висуваючи гіпотези щодо того, чого більше саме в такій розстановці сил: чи то «щирої симпатії» організаторів, яку отримали «1+1» завдяки своїй лояльності до самої премії (важко було би очікувати чогось іншого, ніж швидка й беззастережна підтримка «Телетріумфу», в тому числі й матеріальна, від компанії, яка перманентно перебуває у процесі переліцензування), чи то не менш щирої «симпатії» експертного середовища, яке віддавало голоси за «анти-безлюдну».
 
Через відсутність каналів другого ешелону (принципово не взяли участі в «Телетріумфі» ICTV, СТБ, Новий канал) важко говорити про показовість «телетріумфаторів» 2008-го. Цей «Телетріумф», скоріше, унаочнив, що криза українського телебачення - і на екранах, і в головах.
 
Криза перша: організаторська
Цьогорічний «Телетріумф» і вся історія довкола нього – це така собі «фігура заміщення» непростих стосунків індустрії і Нацради. Насправді ж  ідеться про зіткнення капіталу і влади – хто кого. Тобто, хто диктуватиме правила на ринку: чи то держава (читай: чиновники Нацради плюс Банкова) зі своїми досить своєрідними уявленнями про медіабізнес, конкурентне середовище, телевізійний контент, свободу слова і редакційної політики; чи то індустрія (читай: великі медіавласники) із аж ніяк не цивілізованішими уявленнями про ту ж соціальну відповідальність медіабізнесу, правила конкуренції на ринку, професійну етику etc. Великому бізнесу від влади потрібна індульгенція на розподіл ринку і безконтрольність в ефірі. Владі ж потрібні слухняні мовники, тому вона діє методами батога та пряника: батіг – жорсткі  антиринкові правила, які гравцями порушуютьсяvolensnolens, пряник – конкурси на вільні частоти. Ніхто з учасників конфлікту не зацікавлений в прозорих правилах – всіх влаштовує система домовлянь в індивідуальному порядку.
 
А до чого тут «Телетріумф»? Та в тому то й річ, що, за великим рахунком, ні до чого!
 
Впевнена, індустрія була не проти премії: і гроші б дали, і номінантів би висунули. Тільки в якийсь момент найшла коса на камінь: не домовившись із бізнесових питань (кажуть, все починалося з мови, але це лише офіційна версія), члени ІТК вирішили шантажувати Нацраду «Телетріумфом»: мовляв, «Телетріумф» – наша ТМ, раз. Грошей на проведення церемонії не дамо – два. Номінантів не висунемо – три.
 
Зі свого боку, Нацрада переговорила з Миколою Баграєвим («ЗАТ «Телеодин») і швидко домовилася про передачу їй бренду «Телетріумф» у вічне володіння. Тоді Нацрада почала домовлятися з індустрією, але вже не з усією, а з окремими її представниками – так з’явилися і гроші, і номінанти (здається, коли ми всі разом домовилися страйкувати, а дехто пізніше такі домовленості проігнорував, то це називається штрейкбрехерство). Трансляцію доручили безвідмовній НТКУ.
 
Тож збоку цьогорічна премія виглядає як історія взаємного шантажу. Тим не менш, «Телетріумф» відбувся. Відбувся нормально. Отже, в силу більшої єдності і більшого ресурсу в Нацради пресувати індустрію виходить набагато краще, ніж в індустрії – Нацраду. І це реальна ситуація на ринку.
 
Ще один урок варто зробити і всім нам, хто в медіа працює: з рівнем згуртованості у тих, хто наймає нас на роботу, набагато гірше, ніж у нас із вами.
 
 
Криза друга: експертна
Результати цього «Тріумфу» коментувати важко. Ну, добре, я можу зрозуміти, що експерти категорично не сприймають гумору Зеленського, тому другий рік поспіль між «Кварталом» («Інтер») і «Танцями...» («1+1») вибирають «Танці з зірками – 3» (1+1»). «Да здравствуют «Танці з зірками – 15», – пожартував торік Зеленський. Тепер мені видається, що це вже не жарт.  
 
Якщо ми приймаємо це як вихідне положення, то тоді зрозуміло, чому в номінації «Музична програма» ветеран «Караоке на майдані» («1+1») виграє у свіжого музичного фільму «Дуже новорічне кіно, або Ніч у музеї» («Інтер»). Бо інакше виникає крамольне питання: а чи дивилися експерти ці програми?
 
 
«Телетріумф» заохочує Ігоря Кондратюка («Караоке на майдані», «1+1») співати на майданах  
 
Як інакше пояснити, що вже другий рік поспіль немає переможців у таких номінаціях, як «Регіональна програма» та «Художній фільм»? Звісно, важко вибрати між односерійним TV-муві «Позаземний» («Стармедіа») і теленовелою «Зачароване кохання» («Про ТБ»). Важко, бо різні продукти (це саме стосується й вибору між «Караоке...» та новорічним мюзиклом; але апофеоз – це вибір у номінації «Спецпроект» між «Великими українцями» та українським перекладом «Сімпсонів»). Важко – але можна. Просто перед тим, як вибирати, треба подивитися. І регіональні програми переглянути. І «Караоке на майдані» подивиться б не завадило – від початку до кінця і кілька випусків поспіль. А тільки після цього голосувати. Звісно, це все старання і час, але без цього голосувати не можна.
 
 
Тетяна Лебедєва, член Нацради, закликала не перетворювати регіональну номінацію в резервацію для регіонального телебачення. Бо телебачення поділяється не на центральне й регіональне, а на цікаве і нудне  
 
Ігнорування номінації «художній фільм» можна було пояснити кілька років тому, коли таких картин знімалося раз-два, а то й просто раз. Але нині вибирати є з чого. І номінанти були гідні. Може, просто експерти «Телетріумфу» не вважають перегляд телекіно професійною необхідністю? Тоді, можливо,  варто подумати про два журі? Одне оцінюватиме суспільно-політичні проекти, друге – розважальні.
 
Все-таки, якщо ідеться про професійну премію, то час визнати, що розважальне й інформаційне телебачення – це різні професії. І часто ті експерти, які можуть грамотно оцінити інформаційне мовлення, досить неуважно ставляться до розважальних проектів («Моя мама дивилася – сказала, що гарний»), а ті, хто розуміється на телепопсі, суспільно-політичні проекти оцінюють за не менш профанним принципом «тамтой хороший хлопець – голосую за нього».
 
 
Каріна Самохвалова («Дуель», ТРК «Україна») отримує від Віктора Шлінчака, президента холдингу «Главред-медіа», статуетку для свого дебютанта – ведучого Сергія Рахманіна 
 
І є ще один момент голосування, який особисто для мене пояснення не має. От скажіть мені: як може одне й те саме журі, якщо воно голосує вдумливо і зважено, вибрати: в номінації «Суспільно-політична (аналітична) передача» «Подробиці тижня», «Інтер»; а в номінації «Інформаційна передача (новини)» –«ТСН», «1+1»? Що це означає? Що «шість «С» одне «Г» експерти прийняли на ура? Тоді чим же їм не догодив «плюсівський» підсумковий випуск тижня? Де логіка? Бо «кожній свашці по ковбасці» – це не логіка експертного середовища, це дерибан.
 
 
Леся Сакада-Островська, ТСН, «1+1», доводитиме необхідність культури в новинах статуетками «Телетріумфу»
 
Алогічність посилює те, що у номінації «Відроджена історія» ті самі експерти вибирають сюжети «ТСН» про реліквії у Швеції, «1+1», які репортер Леся Сакада-Островська висунула сама, всупереч думці менеджменту, і в яких явно немає ніяких ні «С», ні «Г». Так із ким ви, майстри очок та галочок? Адже найгірша втрата для премії – це втрата внутрішньої логіки. Якщо її немає, то нагорода стає неадекватною азійською показухою, а не системою професійних координат – те, чого всі так прагнули, і що в минулому році здавалося якщо й не досягнутим, то принаймні ось-ось досяжним.
 
 
Олександр Мартиненко бажає Наталці Катеринчук (ТСН, «1+1»), щоб в неї було і шість «С», і одне «Г» 
 
Хоча... Хоча все це в історії «Телетріумфу» вже було. І бойкоти (згадайте, як в 2005-му році ігнорували «Телетріумф» «Інтер», «1+1», Новий, ICTV, СТБ). І консолідація тріумфальних статуеток в одних руках: коли організацією «Телетріумфу» ще займалися «Таврійські ігри», то в лідерах регулярно опинявся ICTV, а коли в 2006-му церемонію організовував «1+1», то 11 (!) з 19 призів було вручено саме їм. «Караоке на майдані» вже перемагала, тільки в номінації «Ігрова програма». «Танці з зірками», як і їх ведучі, перемагають вже вдруге поспіль. У «Найрозумнішого» це вже третій «Телетріумф» (2005 – «Дитяча програма», 2006 – «Ігрова програма»).
 
 
Володимир Оселедчик («1+1»): «Найрозумніший» перемагає тричі... 
 
Я це до того веду, що статуетки статуетками, а дивитися все одно нічого. Бо найголовнішою з усіх криз на нашому телебаченні є криза продуктова. І якщо на наступному «Телетріумфі» з нашою здатністю жонглювати номінаціями ми отримаємо серед переможців кілька випусків погоди з різних каналів (як варіанти: «Інформаційна програма», «Спецпроект», «Ведучий інформаційної програми», «Дебют», решта – придумати трохи складніше, але можна), то особисто я не здивуюся.
 
 
Оглядач «Детектор медіа» Леся Ганжа вручає нагороду Олексію Мустафіну: «Фаворит телепреси» - програма «За Вікнами», СТБ 
 
Фото Валерія Милосердова
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13907
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Солидарен с Ольгой-Ириой
5683 дн. тому
Культура в руках поплавских. Сатана здесь правит бал.
Артем
5683 дн. тому
Самое интересное то, что плюсы, взяв 9 железок, сейчас напрочь валят новый сезон. Это в очередной раз показывает то, насколько далеки украинские медиаэксперты от народа.)))
Карл 12-й
5684 дн. тому
Сакада справді молодчинка. Сама висунула свої "шведські" сюжети, які дурнуватий менеджмент не в силах був оцінити (навіть на внутріТСНівських "розборах польотів" їх не оцінили належно). І виграла!
Якщо бути точним
5684 дн. тому
"Імпреза" Оксани Новосад була на СТБ, а не на ICTV
Ольга-Ирина
5687 дн. тому
Если "Караоке на Майдане" - лучшая МУЗЫКАЛЬНАЯ передача, то о чем можно говорить!!! Не буду вспоминать о количестве совковых муз. программ - все эти "Музыкальные киоски" и "В гостях у оперы" со Cв. Виноградовой - давно в прошлом. Но ведь еще в первые годы Независимости были программы Т.Милениной Классик-премьер, телефильмы с Кофманом Альбины Бутук, Импреза Оксаны Новосад на ICTV, "35 минут джаза" Л.Гольдштейна на ТЕТе, трансляции концертов из филармонии.. А сейчас ничего нет!!! Ни-Че-Го! И жалкое безголосое мурлыканье попсы уличными дилетантами стало ЛУЧШЕЙ МУЗЫКАЛЬНОЙ ПРОГРАММОЙ!!! Я в шоке...
Навуходоносор Вавилонский
5687 дн. тому
Сакада - богиня!
5687 дн. тому
"принципово не взяли участі в «Телетріумфі» ICTV, СТБ, Новий канал" - немного неточно. Их кинули "плюсы" с "интером", первоначально инициировавшие бойкот премии, а впоследствии променявшие свою честь на выгоды иного плана.
Экспертов - в студию!
5687 дн. тому
Список экспертов и результаты голосования - и все станет на свои места. Просто знаю, как голосовала одна из экспертов, она и не делает из этого тайны. Опубликуйте!
5687 дн. тому
Не треба огульно про ВСІХ експертів, добре? Давайте оприлюднимо, як вони голосували, і стане всім видно - у кого є внутрішня логіка, а в кого ні.
slid
5687 дн. тому
Концерт - за межами здорового глузду. Це верхній пілотаж Нідзельського! Пам"ятаєте, як його дружина Білозір "боролася" за українську пісню в ефірі НТКУ? Чому ж вона зараз не йде у Нацраду, на конкурсі якої звучать жахливі англомовні пісні та покалічена темношкірими українська пісня? Бо це подобається її чоловіку Нідзельському, або ж Секретаріату Президента, на який він завжди посилається! Ганьба.
та да...
5687 дн. тому
позорненько так получилось. а таинственные эксперты "Телетриумфа" это вообще загадка загадок. может они там в Нацраде на орёл-решка статуетки разыгрывают? в этом году ну прямо очень похоже, что так оно и было.
ПРАВДА!!!
5687 дн. тому
Вперше! Вперше згодна зі статтею, що виходить на Телекритиці - На 100% згодна з автором статті!
li
5687 дн. тому
Присутствующие в зале и одинокие телезрители содрогнулись, когда ведущий поставленным голосом об"явил: "На сцене Президент...." Речь шла об Илащуке. А ведь он-то всего лишь "ослик и.о.", а так хочется быть президентом! Вот они комплексы немытой глубинки! Оно и сказать толком ничего не могло. Телепозор.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду