Телебачення для…?

26 Серпня 2008
16140
26 Серпня 2008
13:10

Телебачення для…?

16140
Що хочуть бачити в українському телеефірі Мирослав Маринович, Юрій Онух, Олексій Плотников, Маргарита Січкар, Павло Гудімов, Сергій Дацюк, Дмитро Видрін, Кирило Стеценко, Моше-Реувен Асман та інші.
Телебачення для…?
Наближається новий телесезон. Телеканали обіцяють нам багато нових проектів – і… нічого нового? Знову орієнтація на найбільш масового глядача, знову найпримітивніші формати, перевірені на західному та російському телебаченні, знову величезна кількість «мила»… Досліджуючи закономірності життя телеринку, дедалі частіше доводиться чути специфічні маркетингові терміни, ніж слова про інтереси та потреби телеглядача. «ТК» вирішила запитати експертів – людей різних професій та сфер діяльності:
 
Чого бракує українському телебаченню (яких програм, тем, акцентів)? Що ви хотіли б побачити в ефірі в новому сезоні? Які програми потрібні на телебаченні, аби суспільство розвивалось?
 
 
Юрій Онух, директор Польського інституту в Києві:
- Я вважаю, що якість інформаційних телепрограм в Україні є низькою. Досі нема справжнього інформаційного каналу, де кореспонденти не повідомляють новини телефоном невідомо звідки, а видають свіжу інформацію разом із картинкою. В інформаційному форматі мені бракує програм, де б справді була присутня вільна думка й відбувалась дискусія навколо актуальних тем не серед псевдополітологів, а серед справді розумних людей. І головне, що ця дискусія має відбуватись щодня, а не раз на тиждень, та ще й у форматі шоу.
 
Не може так бути, що літо оголошують «не сезоном» і всі роз’їжджаються! Це несерйозно. Я не чув, щоб на великих західних телекомпаніях улітку працювали у послабленому режимі, як дозволяють собі українські журналісти.
 
Потрібен такий продукт для масового глядача, який ніс би в собі ознаки питомо українського продукту. Наприклад, те ж «мило», але зняте в різних регіонах України і про Україну. Щоб люди десь у Львові побачили, як живуть люди в Луганську, і навпаки. Знімати серіали з розрахунком потім продати їх у Росію – помилка, на мою думку.
 
Крім того, тут бракує якісного імпортованого продукту, натомість аж забагато голлівудського секонд-хенду. Наприклад, чому так мало показують цікавої і якісної продукції Бі-бі-сі. Крім того, українським продюсерам варто подумати над тим, щоб усе ж таки виробляти власні формати, а не тільки відтворювати й тиражувати те, що було вигадане десь поза Україною.
 
 
Олексій Плотников, доктор економічних наук, народний депутат України (Партія регіонів):
- Я споживач переважно інформаційних програм. Серед них на українському телебаченні мене задовольняє, напевно, лише «ТСН» («1+1»). Що ж до інших каналів, то новини там неякісні, поступаються і Euronews, і CNN, і конкурентам з Росії. Інформаційним службам телеканалів необхідно мати кореспондентів у провідних європейських країнах, давати якісне зображення з місця розвитку подій.
 
Повинні також бути програми, що заспокоюють націю і пропонують їй шлях розвитку. На жаль, ті ж самі політичні ток-шоу – це приклад розділення держави й суспільства. Потрібні програми, що об’єднали б націю, допомогли б думати про майбутнє, а не про те, яка гілка влади краща, в якому регіоні живуть добрі люди, а в якому погані. Я за те, щоб телебачення було конструктивним, позитивним, таким, що згуртовує.
 
 
Юрій Шаповал, історик:
- На мою думку, українському телебаченню бракує двох речей. Перше – професіоналізму в найширшому сенсі цього слова. Друге – вміння так формувати сітку мовлення й подавати матеріал, аби це було, власне, українське телебачення. Адже те, що ми бачимо на телеекранах – це малозрозуміла чужа продукція.
 
Я б хотів, щоб булла постійна програма, де можна було б дискутувати на суспільно значимі теми. Так, як це робиться, скажімо, на польському першому каналі. Наприклад, протистояння між Ющенком і Тимошенко, яке зараз триває, не входить у поле широкої публічної дискусії, окрім дискусії народних депутатів із різних таборів, які виступають як люди, абсолютно «хворі» на політику. Або питання про присудження почесних звань та нагород, про те, яких героїв сьогодні потрібно мати Україні, а від яких відмовлятися, - це теж має бути предметом публічної дискусії.
 
А найбільший мінус нашого телебачення, причому всіх телеканалів – відсутність програм, присвячених культурі. Культура – елемент, що стабілізує та об’єднує людей із різних регіонів, що мають різні смаки.
 
 
Мирослав Маринович, перший віце-ректор Українського Католицького Університету:
- Мені бракує творчих програм, які не були б змавповані з американського чи російського телебачення, а народжені нашим власним творчим духом. Уже набридли кальки на телебаченні. Можливо, це породження глобалізації, але мені бракує чогось, що створене нашими сміливими творчими тележурналістами, які б не оглядалися на інші канали, а робили те, що самі вважають за потрібне.
 
Телебачення повинне мати певну місію в суспільстві, а не виходити лише з рейтингів, які це суспільство не піднімають на щабель вище, а навпаки – заганяють донизу. Я категорично проти медіа, які орієнтуються лише на рейтинг. Ситуація має змінитись, інакше за десять років матимемо тупе, абсолютно антиінтелектуальне суспільство. Якщо такі тенденції є на заході, ми не повинні переймати це й виправдовуватись тим, що так є в усьому світі.
 
Телебачення повинне трошки виховувати людей. Зрозуміло, що після того, який ідеологічний вплив чинила держава на суспільство в СРСР, таке виховання всім набридло. Але йдеться не про ідеологію, а про те, що люди, дивлячись телебачення, повинні розвиватись у духовному плані, а не занепадати.
 
 
Моше-Реувен Асман, головний рабин України:
- Я бы очень хотел увидеть хорошую аналитическую программу. К сожалению, то, что существует сейчас и называется аналитикой, на самом деле просто скрытая реклама различных (в зависимости от канала) политических сил и грубая манипуляция общественным мнением. Иногда у меня возникает чувство (я надеюсь, ошибочное), что люди, которые делают украинское телевидение, презирают свою аудиторию. Как иначе объяснить «политологов», которые за всю свою «медиажизнь» не дали ни одного верного прогноза, но продолжают кочевать из программы в программу? Только откровенным пренебрежением теми, кто находится по ту сторону экрана. То же самое можно отнести и к рекламе: ее так много, что сама программа выглядит рекламными вставками.
 
Нужно больше программ об истории Украины. Нужна национальная идея. Нужно объяснить людям, почему они живут вместе. Без этого невозможен патриотизм, а без патриотизма жителей невозможно существование государства. К сожалению, сейчас история Украины подается очень однобоко. Все были казаками, а потом ушли в УНА-УНСО. А ведь Украина – многонациональное государство с тысячелетней историей! На ее территории находится более 70 захоронений еврейских мудрецов и чудотворцев, могилы которых являются объектами паломничества для людей со всего мира. А в Украине об этом не знают. Об Исраэле Бал Шем Тове существовал целый украинский (да, я не оговорился) эпос, где о нем говорили как о рабине Сруле. Да и чисто украинский этнос тоже очень неоднороден.
 
Подобно тому, как раньше картонный «строитель коммунизма» строил светлое будущее, сейчас картонный «патриот» с чубом и в вышиванке занят тем же самым. Но ведь даже вышиванки в Украине очень разные! Время от времени такие программы пытаются сделать, но это всегда, увы, очень провинциально и малоинтересно.
 
Телевидение имеет огромную власть над умами. Сейчас эта чудовищная власть реализуется только на тактическом уровне: расправиться с неугодным политиком или бизнесменом, либо наоборот, «обелить» чей-нибудь образ. Но при отсутствии правильной стратегии тактика бесполезна, а иногда и губительна.
 
 
Сергій Дацюк, медіаексперт:
- Мені бракує аналітичних програм. Ті збірно-соляночні аналітичні програми, які панують на всіх українських каналах, несуть у собі якесь «канальне», колективне авторство. Це щось на зразок того, як таблоїди відмовляються від авторства. З часу, коли з ефіру «1+1» пішов В’ячеслав Піховшек, з українського телебачення зник сам формат аналітичної авторської програми. Натомість з’явилась популярна гламуризована аналітика, аналітика інтриг, яку дивляться, але яка насправді не зачіпає складних глибоких тем і не розглядає їх на всіх рівнях – від геополітичного та історичного до рівня прогнозування. Як варіант – давайте попросимо Славка повернутись, і нехай він робить таку програму, яка насправді дуже потрібна, аби проведе майстер-клас і навчить так працювати інших.
 
Крім того, в нашому ефірі немає науково-популярних програм. Є, скажімо, програма «Галілео» на ICTV – це гламурна наука в телеформаті, яка не розрізняє науку, технологію і техніку, присвячена суто споживацьким, а не пізнавальним мотивам. Сьогодні я як глядач у принципі не можу дізнатись із нашого ефіру, що таке нанотехнології, які з них використовують в Україні, чого нам слід чекати від генної інженерії, які нові теорії з’явились у фізиці, біохімії тощо. Не розумію також, чому ніхто на телебаченні не ставить питань про космос та плани нашої країни в цьому напрямку.
 
Хоч як би дивно це звучало, але музично-аналітичної програми в нас теж немає. Я чудово знаю, що в нас багато музичних телеканалів, понад двадцять радіостанцій… Разом із тим я як людина, яка слухає музику щодня і не абищо, а найкращі з останніх альбомів, можу стверджувати: в нас немає програми, з якої я міг би дізнатись, чому, скажімо, Coldplay випустили цього року хороший альбом, але він потрапив лише на останні позиції світових чартів. Натомість – суцільна попса.
 
Взагалі можна констатувати, що програм, орієнтованих на більш-менш інтелектуальну людину, в нас немає. Навіть більше: на нашому телебаченні існує глибоке переконання, що це непотрібно. Шановні, а може, варто спробувати і таки зробити якісну програму про сучасну музику, літературу або кіно, а не звинувачувати ринок у тому, що він тупий і не хоче дивитись нічого, крім серіалів?
 
 
Кирило Стеценко, член Національної ради з питань культури і духовності, професор Київського національного університету культури та мистецтв:
- Відверто кажучи, для всіх, хто називає себе інтелігентною, творчою, активною людиною, телебачення має дедалі менше значення у житті, тому якихось особливих надій у зв’язку із новим телесезоном особисто я не маю. Якщо ж говорити про ідеальне телебачення, мені здається, що воно має робитися з позицій поваги до людини, яка б розглядалась не стільки як споживач, скільки як особистість. Поки що складається враження, що телебачення дивиться на глядачів як на тубільців, ладних вестися на різні брязкальця. Також я б хотів, щоб українське телебачення, та й зрештою всі медіа, не боялись позитиву, чогось такого, що захоплюватиме та об'єднуватиме людей. На жаль, поки що телевізійники вважають за потрібне дбати про найнижчу частину соціальної піраміди, де якраз переважає споживацьке мислення. І змін у цьому плані не буде: жоден телеканал із власної волі не почне міняти ідеологію свого бізнесу, якщо держава буде пасивною й не захищатиме інтереси суспільства.
 
Дмитро Видрін, політолог:
- Я вважаю, що інтелігент – це та людина, яка не має негативного ставлення до жодного джерела інформації. Адже ніколи не знаєш, звідки отримаєш необхідну поживу для мислення. Але я маю претензії до нашого телебачення: в ефірі немає смислів, картинка витіснила зміст, шоу перемогло формат простої розмови. Втім, це ситуація, яка зараз спостерігається тією чи іншою мірою в усьому світі. Крім того, в нас свобода слова перемогла свободу мислення. Програм, де ведучий не жене гостей у шию, або де можна було б побачити й послухати людей, що не позиціонується у рамках мейнстриму, в нас поки що немає. Особисто мені імпонує російський телеканал RTVi, особливо програма «Особлива думку», куди запрошують експерта і дають йому можливість висловитись без усяких «бар’єрів». На українському телебаченні не вистачає саме таких программ.
 
 
Павло Гудімов, музикант, дизайнер:
- Я бы хотел, чтобы на наших телеканалах появилось більше документальных программ, а также программ, посвященных современному искусству и именно украинским персоналиями из этой сферы. Сейчас я нахожусь в Карпатах, изучаю, как здесь живут люди, и понимаю, что хоть эти люди и смотрят телевизор, для них в эфире на самом деле нет почти ничего. Хорошо бы, чтобы появились программы, которые бы акцентировали внимание зрителей на каких-то важных вещах, заставляли бы задуматься. Это особенно важно для украинского села, которое находится в настоящей депрессии – здесь люди пьют с утра до вечера. А раньше здесь процветал народный промысел! О талантливых людях теперь никто не знает, даже соседи считают их ненормальными.
 
Телевизор как инструмент влияния на массовое сознание должен поднять престиж культуры в нашей стране. Но есть еще сложность: кто будет это делать? У нас среди журналистов не так много по-настоящему компетентных в том, что сейчас происходит в музыке, изобразительном искусстве и так далее. У нас должен быть живой, современный, динамичный канал культуры, дающий при этом не поверхностную, а глубокую информацию о том, что происходит в нашей стране на всех уровнях – от самого глухого села до Киева.
 
 
Маргарита Січкар, ресторатор:
- Мне не хватает программ формата реалити-шоу – тех программ, которые делают людей счастливыми. Но меня очень раздражают те проекты, где «делают звезд», типа «Фабрики звезд». Я считаю, что ничего, кроме разрушения, они не несут. Молодой растущий организм оказывается неподготовленным к славе, у многих участников просто срывает башню. Когда я на все это смотрю, мне становится, во-первых, смешно, во-вторых, жалко этих людей. Ничего страшного не было бы, если бы наши звезды интеллектуально росли, и вместе с установкой на популярность им давали установку на саморазвитие.
 
Когда я вижу программы, в которых обычным людям помогают освоить профессию, открыть в себе новые грани, способности, я радуюсь за этих людей и за те каналы, которые производят такой продукт. Такого плана программа была на «Интере» - «Все для тебе». Мне нравится проект «Квартирный вопрос», который вносит позитив в жизнь людей. Считаю, что и наша программа «Коммунальная квартира» тоже помогала людям. Некоторых ее участников я встречаю и с удовольствием узнаю, что кто-то из них пошел учиться на повара.
 
Еще, по-моему, не хватает программ на злобу дня. По принципу проекта Андрея Малахова, но построенных на наших реалиях. На 5 канале было шоу «Проти всіх» - очень жаль, что его закрыли. Нужно больше проектов, которые бы демонстрировали все изъяны нашей жизни и, что очень важно, выходили бы на позитив, показывая, как ликвидировать тот или иной изъян. Мне кажется, если таких программ станет больше, что-то поменяется в лучшую сторону и в нашей стране. А то создается впечатление, что у нас нет других занятий, кроме как в «Караоке на майдане» попеть да очередную «Фабрику звезд» выпустить.
 
Кстати, у меня сейчас лежит четыре проекта как раз в формате реалити-шоу, совершенно бомбовые форматы! Я прописала их, вела переговоры с разными каналами, но, к сожалению, нашему телевидению такие программы не нужны.
 
Вообще наше телевидение напоминает мне «детский сад, трусы на лямках». По сравнению с американским, европейским и даже российским телевидением мы еще в начале пути, чего там говорить. А руководители наших каналов, наверное, еще не доросли до понимания, каким должно быть современное телевидение.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Євген Булавка
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16140
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
современник
5735 дн. тому
Zwracam sie do pana Jureka: Welmie szanowny panie Onuch! Bardzo zdziwila panska pozycja,bo z tego oczym pan pisze,to ,przepraszam, pan nic w tym nie rozumie! A po zatym co wogulie znaczy ten , tak zwany panski instytut? Jak, znam, to ani do FOP na Ukrainie, ani ZP ten instytut nie wchodzi, wienc czym sie zajmujecie, jezeli nawet niepotrafi pan profesionalnie ocenic sytuacje? Pan w tym nic nie rozumie,a wiec glupio wyglada!
!!!
5744 дн. тому
Слушайте, а МЫ сами знаем чего хочет наша аудитория? Думаю, что мы делаем продект сами для себя. Неужели мы умнее всех остальных? Рита, дело такое, ей о кухне говорить нужно. Но, в общем....?
Пенелопа
5745 дн. тому
Колись познайомилася із прекрасною дівчиною із Швейцарії, вона приїхала до університету на практику -- вивчала слов'янські мови, грала на флейті. У неї вдома (у Швейцарії) не було телевізора, і у її друзів не було, бо час ішов на вивчення мов, репетиціїї оркестру, а також вони були завзяті гірськолижники. Коли у нашої еліти не буде часу на телевізор -- тоді і телебачення почне змінюватися.
вв
5745 дн. тому
кто эти люди?!
5745 дн. тому
А почему мы так скептически относимся в нашему телевидению? А не сами ли мы его таким делаем? Ни один теле-проект не рождается на пустом месте. Его создание обуславливается ситуацией, которая имеет место быть в нашем обществе, в наших "мозгах". Все то, что мы ругаем, мы на самом деле - смотрим! Зато когда у нас берут интервью и спрашивают мнение "эксперта", мы делаем умный вид и говорим, что украинское телевидение - это ....Почему мы так не любим и не ценим то, что имеет отношение к нашей стране? Когда же наконец ищезнет это "почуття меншовартості", которое так мешает нам развиваться?
Sulfadimezin
5745 дн. тому
Пиховшек же не пошел с "плюсов", ведет он свою программу, правда ближе к ночи.
5745 дн. тому
даааа...сичкарь просто специалист мирового телевидения. а мы думали, только куховарить и на тусовки ходить умеет, а она еще и проекты придумывает. эх, негодяи директора каналов не хотят ее проэктов
WSG
5745 дн. тому
Якісь зовсім бліді висловлювання, чого не вистачає на нашому ТБ. Мені особисто не вистачає сексуально-політичного шоу, де б голі політики шпарили одне одного у всі можливі місця
и как мы жили
5745 дн. тому
без мнения Сичкарь об украинском ТБ????
Дацюку
5745 дн. тому
"З часу, коли з ефіру «1+1» пішов В’ячеслав Піховшек, з українського телебачення зник сам формат аналітичної авторської програми." Бракує брехні?
преображенський
5745 дн. тому
мені особливо цікавою є думка моше-реувена асмана про україньке телебачення...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду