Чи почує НАТО «так» від України?

4 Червня 2008
9426
4 Червня 2008
09:35

Чи почує НАТО «так» від України?

9426
Що робити, аби кампанія інформування про діяльність Північноатлантичного альянсу не стала провальною.
Чи почує НАТО «так» від України?
НАТО вже звикло, що на нього час від час нападає гикавка українського походження. Але тепер йому доведеться гикати постійно – щодня і не один раз на день. Мабуть, триватиме це довго, оскільки в Києві оголосили про початок інформаційної кампанії щодо діяльності Північноатлантичного альянсу. У палаці «Україна» пройшло зібрання під гаслом «НАТО – так!».
 
Україна начебто не оригінальна в цьому питанні, адже чимало новітніх членів Альянсу мали низький рівень довіри до нього серед своїх громадян, але за рахунок ефективного інформування населення настрої людей кардинально змінилися. Та ми маємо кардинальну відмінність. В нас НАТО не просто не довіряють. В результаті політичної боротьби в уяві багатьох українців Альянс перетворився з реальної організації у символ перегонів політичних партій. І Питання «НАТО – так?» чи «НАТО – не так?» уже не проблема прагматичного вибору країни, котрий вона робить, керуючись простим здоровим глуздом. Це вже питання принципу. Це свідчення перемоги чи поразки одних або інших політичних сил.
 
Чим обертатиметься роз’яснювальна кампанія за таких умов – ми побачили напередодні зібрання в палаці «Україна». Там комуніст Леонід Грач зі своїми прихильниками, певне, сповідуючи «миролюбні» традиції почилого в бозі Варшавського блоку, розгромили інформаційний намет Української народної партії. Можна спрогнозувати, що подібні бої відбуватимуться не тільки в Криму. Адже під самим палацом «Україна» під час вищезгаданої акції проходив мітинг натоненависників, де Вітренчин «зброєносець» Володимир Марченко виголошував гнівні промови, обзиваючи прихильників вступу України до НАТО «падонкамі і прєдатєлямі». Здатність вітренківців вдаватися не тільки до агресивної лексики, але і до агресивних дій ми вже спостерігали неодноразово.
 
Якщо голова фракції «Нашої України» В’ячеслав Кириленко на зустрічі з громадянами скаже, що два помножити на два буде чотири, то почує у відповідь, що він бреше. Якщо член парламентської фракції «Нашої України» Ірина Геращенко скаже населенню, що в нас зараз червень, то їй заперечать, мовляв, грудень уже і Новий рік наближається. Саме цих політиків я встиг побачити по телевізору під час дійства в палаці «Україна». Вони говорили щиро, по суті справи і наводили ясні і зрозумілі аргументи. Але сам факт їхньої приналежності до певної політичної сили викликатиме у їхніх співрозмовників недовіру.
 
Що робити, аби прихильникам Альянсу не тільки не надавали по пиці, а ще й із довірою сприйняли інформацію від них? Як це не парадоксально звучить, необхідно максимально деполітизувати учасників кампанії. Іншими словами: чим менше буде там політиків – тим краще. А якщо у кампанії візьмуть участь далекі від політики, але авторитетні і відомі всій країні люди – то це був би ідеальний варіант. Звісно, для участі в такій роботі їх треба було б належним чином підготувати. Тим часом, початок кампанії відбувається під символами однієї політичної сили. Якщо такий підхід не змінити, то у підсумку доведеться вдаватися до класичної фрази «великого прихильника» вступу України до НАТО російського посла в нашій країні Віктора Черномирдіна: «Хотіли як краще, а вийшло як завжди».
 
Юрій Луканов, співавтор сценарію десятисерійного документального фільму «НАТО: свій чи чужий?»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9426
Читайте також
23.12.2008 16:06
Дмитрий Колесник, «Інфопорн»
4 061
05.06.2008 12:17
Игорь Лосев
, для «Детектор медіа»
8 934
08.04.2008 09:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
4 474
05.04.2008 21:53
Олег Покальчук
для «Детектор медіа»
20 810
04.04.2008 12:33
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
4 629
04.04.2008 12:30
Антон Розенвайн
, для «Детектор медіа»
3 787
17.03.2008 13:23
Маша Томак, Аліна Попкова, «День»
16 066
29.02.2008 12:33
Юрій Луканов
для «Детектор медіа»
12 415
06.02.2008 08:53
Юрий Старчевский
для «Детектор медіа»
28 789
10.07.2007 18:58
«Главред»
2 718
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дід
5793 дн. тому
Через таку кількість зрадників НАТО приречене. Їм потрібні тільки наші роги, щоб підпертись, бо Європа втече.
Пацифіст
5796 дн. тому
Хочу вже дати натовським мудням по пиці!
Влад
5796 дн. тому
...невже, знову зтирять бюджети?
НАТО - светлое будущее всех народов
5796 дн. тому
Скорее бы уже под НАТО-вский зонтик, и уже по доброй европейской традиции, разделим это сталинское недоразумение УССР на несколько частей. Думаю все будут удовлетворены, украинцы, русскоязычные, румыны с венграми. Такому маразматическому винегрету площадью с две Германии НАТО гарантировать спокойствие и суверенитет не в состоянии, и слава богу Брюссель именно на это и намекает каждый раз нашим совково-свидомым политиканам.
5796 дн. тому
Болт почует НАТО, а не ТАК!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду