Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 24 березня 2008 року

25 Березня 2008
30155
25 Березня 2008
18:28

Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 24 березня 2008 року

30155
Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 24 березня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Вітаю вас. В прямому ефірі «Першого національного» знову політичне ток-шоу «Один за всіх». Мене звати Юрій Громницький. Сьогодні ми продовжуємо гарячу тему останніх днів української політики – перевибори мера Києва і будемо з’ясовувати чи йдеться про відстоювання інтересів киян, чи початок дуже напруженої важливої битви напередодні президентських виборів в Україні. В Києві все безцінне, чесно кажучи, ми це чудово знаємо. Безцінний електоральний ресурс, безцінна земля. Сотка землі у Києві, в центрі Києва вже коштує 200 тисяч доларів. І в Києві також величезні фінансові ресурси. Боротьба піде фактично за дві посади: за посаду мера Києва та за посаду Голови Київської міської адміністрації. В принципі, ці процеси, які зараз будуть відбуватися у київській столиці, вони будуть дуже показовими і впливатимуть на всю Україну. Поки що, власне, невідомо, хто стане кандидатами у цих передвиборчих перегонах. Хоча, можливо, один кандидат вже відомий – це чинний мер Києва Леонід Черновецький. Хто стане його головним суперником? Чи будуть переконувати, і як будуть переконувати потенційні кандидати виборців на виборах мера Києва? Саме про це ми будемо і говорити сьогодні та про багато іншого з нашими гостями: з Іреною Кільчицькою. Вітаю Вас, пані Кільчицька.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Вона перебуває на посаді заступника Голови Київської міської державної адміністрації. А також із Анатолієм Семиногою, представником Блоку Юлії Тимошенко. Вітаю Вас.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Панове, до вас перше бліц-запитання. На відповідь маєте лише 30 секунд. Давайте, все ж таки, з’ясуємо. Ось ці перевибори мера Києва – це результат політичної доцільності чи результат якихось порушень у діяльності київської мерії? Пані Кільчицька, будь ласка, Ваша відповідь.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Оскільки жодних порушень не доведено, то це результат політичної доцільності.

ВЕДУЧИЙ: Відповідь однозначна і коротка, ми її зрозуміли. Пане Семинога, Ваша відповідь? 30 секунд.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Мені здається, що навіть питання поставлено не зовсім коректно «чи доцільні перевибори?». От перевибори – це вже факт. Цей факт відбувся. За цей факт проголосували депутати Верховної Ради, 246 голосів. Вибори призначені засіданням територіальної виборчої комісії і за це рішення боролися кияни. Вони боролися довгих два роки, виступаючи на мітингах, проводячи акції, збираючи підписи за відставку пана Черновецького, створюючи ініціативні групи за проведення всеукраїнського референдуму.

ВЕДУЧИЙ: Добре, добре.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Я перепрошую, оскільки я відповіла, я бистро…

ВЕДУЧИЙ: Почекайте, це лише було бліц-питання.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: А пан Анатолій довго, то я просто хочу сказати, що, якщо б кияни так відстоювали ці перевибори, то всі політичні сили не включились би проти Черновецького єдиним кандидатом і двома турами, і таке інше.

ВЕДУЧИЙ: Добре, прекрасно. Ми зрозуміли. Я так розумію з ваших відповідей, що наша дискусія буде напружена і цікава. Я хочу сказати, що нашу дискусію також підтримують інші гості: це Ігор Попов, Комітет виборців України. Добрий вечір. Любов Федорова, оглядач Інтернет-ресурсу «Главред». Вітання Вам також. І Вадим Карасьов, політичний експерт. Добрий вечір. Як завжди прошу активно долучатися до нашої розмови телеглядачів, відповідаючи на запитання інтерактивного опитування, яке щойно згадав пан Семинога. Воно на ваших екранах. Ми сьогодні хочемо у вас дізнатися чи доцільні перевибори мера Києва? Якщо ви вважаєте так – ваш номер 8 900 304 44 01. Якщо ви вважаєте, що ні – ваш номер 8 900 304 44 02. Я хочу підкреслити, що в принципі, ви зрозумієте з нашої розмови, що запитання не дуже локальне, не лише просто київське. Відповідь на це запитання впливатиме багато в чому на події в цілій Україні. Хочу також нагадати, що наше опитування не є репрезентативним. І ми починаємо політичне ток-шоу «Один за всіх». Перше запитання до наших основних гостей. На ваш погляд, кому потрібні, власне, вибори, передусім політикам чи передусім громадянам Києва? Пані Кільчицька.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Безумовно, вони потрібні політикам і навіть не всім політикам, а тим, які очікують отримати пост президента України в 2009-му році.

ВЕДУЧИЙ: Кого Ви маєте на увазі, якщо Ви згадуєте про політиків?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Я кажу про тих, кому вигідні сьогодні перевибори у місті Києві.

ВЕДУЧИЙ: Кому саме, на Ваш погляд, вигідні перевибори у Києві?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Тим, хто їх ініціював.

ВЕДУЧИЙ: Добре, прекрасно. Пане Семинога, Ваша відповідь на запитання, кому потрібні перевибори, киянам чи політикам?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Вони були потрібні київській громаді. Київська громада довгих два роки боролася за ці вибори і врешті-решт домоглася свого. Це ще раз підтвердило те, що в нашій державі є демократія, що суспільство, що громада може впливати на місцеву владу і міняти цю владу за результатами підтримки чи не підтримки тої чи іншої політичної сили, тої чи іншої фігури. Вибори продемонструють, наскільки кияни підтримали пана Черновецького, його команду, його позицію. А за проведення виборів кияни боролися довгих два роки.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я зрозумів. От Ви сказали, що вибори покажуть, наскільки кияни підтримують чинного мера Леоніда Черновецького. І наступне запитання до вас таке. Чи оці дострокові вибори мера Києва, на ваш погляд, призведуть до зміни системи влади у київській мерії, тобто, чи зміняться там якісь конфігурації більшості, меншості і так далі? Пані Кільчицька.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Я вважаю, що, якщо це станеться, то те не принципово.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, що саме станеться?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Тобто, якщо зміни стануться в Київраді, то це будуть непринципові зміни, тобто, я вважаю, що більшість така ще залишиться.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, з Вашої відповіді я роблю висновок, що залишиться більшість, яка підтримує мера Леоніда Черновецького?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Ми на це сподіваємося.

ВЕДУЧИЙ: Ви на це сподіваєтеся. Я можу передбачити, що прихильники Блоку Юлії Тимошенко, очевидно, сподіваються на абсолютно інше.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Позачергові вибори покладуть кінець корупції у місті Києві. Мені здається, це буде остання команда, яка дозволяла собі такі безпрецедентні рішення, які приймалися у місті Києві і по київській землі, і по київському майну. Я переконаний, що наступна влада сформує дійсно прозору, демократичну владу, яка наближена до народу, і врешті-решт, київська влада почне будувати європейську столицю для кожного киянина, а не лише для окремих осіб.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Я хочу долучити до нашої дискусії наших експертів, інших гостей і запитати, вам поставите те ж саме запитання. Чи призведуть дострокові вибори до зміни конфігурації у київській мерії? Пані Федорова, розпочнемо з Вас, будь ласка.

Любов Федорова, журналіст: Я думаю, що я тут можу погодитися з пані Іреною Кільчицькою, оскільки я так вважаю, що Блок Черновецького, маючи на сьогодні за всіма рейтингами до 30-ти відсотків разом з мером, то він може скласти разом із БЮТ основну політичну сили. Дві політичні сили фактично буде у Київській міській раді. Так, як є сьогодні – БЮТ на першому місці був, а Блок Черновецького – на другому місці. Всі інші набирали, я думаю, десь так вдвічі менше голосів. Хоча, як на мене, то я думаю, що Київрада от після цих виборів не буде така різношерста. Там буде максимум п’ять політичних сил, максимум.

ВЕДУЧИЙ: Дякую за Вашу відповідь. Давайте послухаємо також політичний прогноз Вадима Карасьова з точки зору майбутньої конфігурації у київській мерії.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Дякую. Але попередня репліка так виглядає, що довгі два роки київська громада боролася за перевибори. В принципі, потрібно, все ж таки, в нормальній країні почекати всю каденцію, а потім давати висновки. Це нездорова тенденція, коли ми кожен рік когось переобираємо – це перше. По-друге, що стосується конфігурації, то скоріше за все, дійсно, я би так сказав, буде більш фронтальна структура, менше буде всяких прокладочних таких, проміжних фракцій і основні політичні сили: Блок Юлії Тимошенко, Блок Кличка і Блок Черновецького.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І Ігор Попов, Ваша репліка, Ваша думка?

Ігор Попов, Комітет виборців України: Мій прогноз, що конфігурація в більшості буде змінена, змінена радикально, але нова більшість не буде стабільною. Так само, як більшість у Верховній Раді не стала стабільною. Ми бачимо, що зараз немає єдиного фронту, який спрямований на перемогу, тому більшість буде формуватися протягом виборів і буде багато взаємних образ, взаємної недовіри. І це продовжиться після обрання, після формування нової більшості Київради.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, щойно пан Карасьов говорив про, в принципі, ненормальну ситуацію, коли ми кожного року когось вибираємо, перевибираємо і так далі. І, в принципі, власне, критики рішення про перевибори в київській мерії, вони говорять, що зараз був закладений такий дуже важливий прецедент, коли більшість у Верховній Раді чи то ситуативна більшість може просто відправити у відставку міську раду чи мера, який їй, простій більшості, просто не подобається. І Президент Віктор Ющенко назвав це рішення політичним. Пані Кільчицька, прокоментуйте ось цю ситуацію, Вашу позицію, як представника, як союзника пана Черновецького.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Дивіться, я хочу прокоментувати цю позицію стосовно інших міст і містечок і сказати обов’язково те… Просто я коротко відповідала, ніж пан Анатолій. Я хочу і запитати, але це буквально і відповідь. На виборах 2006-го року БЮТ отримав у багатьох містах, містечках більшість в місцевих радах. І комунізм, який зараз обіцяє побудувати БЮТ, нібито, в Києві і на цьому прикладі за два роки ніде ви не побудували. Жодному пенсіонеру, жодній людині ні в якому навіть маленькому містечку не давалася із бюджету постійна хоч одна гривня. Стосовно того, що корупція, яка, нібито, за часів Черновецького була, то жодної забудови в центрі міста Києва за часів Черновецького не почалося. Це все… Для того, щоб почалася будь-яка забудова, то хоча б два роки потрібно на дозвільну та іншу документацію. Я просто хочу про це сказати.

ВЕДУЧИЙ: У земельних питаннях, тобто в питаннях забудови, в порушеннях їх звинувачують пана Черновецького?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Так. І я хочу сказати, що на території, в чому нас звинувачують, в тому числі Жовтневої лікарні, історичної лікарні у місті Києві будує пан Іван Куровський – це колега із БЮТ, депутат від БЮТ. І в центрі Києва на Бессарабській площі також курує пан Куровський, будує. Тобто, стосовно того, що, яка буде конфігурація, то безумовно, Черновецький і Ви особисто, тому що Ви відповідали у Києві за конфігурацію…

ВЕДУЧИЙ: Пані Кільчицька…

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: І вам не вдалося поділити Київ, як ви намагалися два роки назад, тому 50 на 50.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ми зрозуміли. Ви висунули низку звинувачень представнику Блоку Юлії Тимошенко.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Я відповіла на звинувачення, які пан Анатолій мені висунув.

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо його відповідь.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу нагадати, що ми сьогодні говоримо про місто Київ, а не про якісь інші області. І передача в нас «Чи доцільні перевибори мера міста Києва?», то давайте говорити саме на цю тему, а то, якщо ми почнемо говорили про, скажімо, про ситуацію у всій державі, то нам не вистачить регламенту цієї передачі. Що стосується законності прийняття рішення, то ви знаєте, демократичній державі не потрібно було приймати рішення у Верховній Раді. Зібралася б місцева громада, провела б місцевий референдум, висловила б недовіру пану Черновецькому і вибори б відбулися за бажанням місцевої громади. Нажаль, сьогодні законодавство в Україні настільки недосконале і цинізм, і корупція київської влади настільки великі, що люди збирали ініціативні групи. Я ще раз повторюю, в Києві створено більше 60-ти груп. Ці групи виступали за проведення місцевого референдуму по недовірі до Київради і до пана Черновецького. Нажаль, пан Черновецький заблокував ці всі 60 ініціативних груп. По надуманим причинам відмовлено в реєстрації цим групам. Вони не змогли втілити в життя Закон «Про місцеве самоврядування».

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Тому прийшлося втручатися в цей процес Верховній Раді і приймати рішення по проведенню позачергових виборів.

ВЕДУЧИЙ: Але власне, моє запитання, я хочу повернутися до запитання, яке, в принципі, стосується в цілому впливу на процеси в Україні. Тобто, Верховна Рада, як говорять опоненти, рішенням про перевибори мера Києва заклала дуже небезпечний прецедент. Комусь не подобається мер Харкова, Києва, Одеси і так далі. Він збирає ситуативну більшість і відправляється у відставку. Пане Карасьов, давайте розшифруємо цю ситуацію. Чи є це небезпечно, чи це нормально?

Вадим Карасьов, політичний експерт: По-перше, тут я не зовсім погоджуюся із паном Анатолієм, що мова йде тільки про Київ, а мова йде про місцеве самоврядування в Україні, тому що це київський прецедент. Він може бути і в Харкові, в Дніпропетровську, в Сумах. Про це зараз говорять. По-друге, дійсно, з одного боку виходить так, що центральна влада чи то парламентська, чи президентська, чи інша може просто втрутитися і прийняти рішення про перевибори у місцевих радах. Але з іншого боку, от я не можу сказати, що це стовідсотково неправильно, тому що, дійсно, на місцях, в містах і на місцях творяться безобразия, я би так сказав. Я не говорю зараз про Київ, я говорю взагалі про місцеві влади і про міста наші, і таке інше. Тобто, немає дійсного місцевого самоврядування, яке могло б і не просто врядувати, але і врядувати цю ситуацію. А з іншого боку, і центральна влада не має такого права, тому що це рішення, яке було по Києву, воно було прийнято ситуативною коаліцією, навіть не коаліцією парламентської, яка офіційно працює, а ситуативною коаліцією. Це якийсь такий колапс правовий. Очевидно, потрібно було, можливо, долучити судові органи влади: Верховний суд, Конституційний суд. Але команда Черновецького прийняла рішення не оскаржувати це і йти на вибори.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротка репліка пана Семиноги. Будь ласка.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Шановні друзі, можна я внесу політичну довідку? Згідно Закону «Про місцеве самоврядування», статті 79 є три можливості призначити позачергові вибори: перше – при проведенні місцевого референдуму про висловлення недовіри місцевій владі, друге – при прийнятті рішення двома третинами місцевої ради і третє – рішення Верховної Ради про призначення позачергових виборів.

ВЕДУЧИЙ: Одного із комітетів Верховної Ради, так.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Це виписано в Законі «Про місцеве самоврядування».

ВЕДУЧИЙ: І саме базуючись на…

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Верховна Рада використала своє право згідно Закону «Про місцеве самоврядування». Я не бачу тут якоїсь авантюри або невідповідності закону, тому, якщо ми коментуємо, то давайте коментувати відповідно до закону, до чинного законодавства, яке діє в Україні. Ми, коли вносили постанову у Верховну Раду, ми керувалися саме Законом «Про місцеве самоврядування».

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Краще було б, якщо б три умови було витримано.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Звичайно, було б ідеально, якби були витримані всі три умови.

Вадим Карасьов, політичний експерт: То потрібно такі й закони приймати не під себе. Ви ж прийняли цей закон під себе, ось в чому справа.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Пан Карасьов, але в законі це не зазначено. Добре. Ми розібралися, що є якісь такі суперечності на законодавчому рівні, які призводять до дискусій. Давайте подискутуємо на іншу тему. Зараз говорять про можливість висунення єдиного кандидата від демократичної коаліції. Пані Федорова, наскільки це реально, з Вашої точки зору?

Любов Федорова, журналіст: А можна трішки повернутися до попереднього? Я, все-таки, тут дещо не погодилася ні з Анатолієм Івановичем, ні з паном Карасьовим. Я хочу питання поставити пані Ірені. От вона сказала, що вибори, перевибори у Києві вигідні політикам, а не громаді. Я хочу запитати у пані Ірени, чи знає вона в нашій країні такі механізми, щоб громада Києва могла вплинути на зміну влади? Якщо Ви знаєте – розкажіть. Я, наприклад, не знаю. Єдиний зараз спосіб – це все-таки вибори. Тоді громада робить свій вибір. Але громада не може ініціювати…

ВЕДУЧИЙ: Давайте дамо слово пані Кільчицькій, оскільки до неї було запитання.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Ви правильно поставили запитання, що, дійсно, якщо б громада захотіла, в неї фактично немає такої фізичної можливості провести референдум, тому що не працює цей інститут, фактично ця інституція в нашій країні. Референдум по будь-якому питанню, так? Але я хочу сказати, чому я так казала, що це вигідно політикам, а не громаді. Якщо б це було вигідно громаді, то те, що зробила Верховна Рада, якщо б ми не давали можливість це зробити громаді, а вимушена була Верховна Рада допомогти киянам, то тоді не було б поставлено стільки сил проти нас, не було б таких об’єднань, не було б другого туру. Якщо б Черновецький був такий поганий, то в першому і єдиному турі вони б усе продемонстрували.

ВЕДУЧИЙ: Пані Кільчицька, поки що ми не знаємо, чи буде якийсь новий закон, який передбачатиме два тури виборів мера Києва. Давайте…

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Чому ви вирішили, що це об’єднується саме проти вас? Кожна особа має право висунути свою кандидатуру, кожна політична сила має право висунути кандидатуру. Тобто, мова йде про вибори, а кияни будуть обирати, їм вирішувати.

ВЕДУЧИЙ: Кого саме будуть вибирати кияни, з Вашої точки зору, пане Семинога? Я хочу повернутися до переднього запитання. Чи спроможна демократична коаліція, парламентська більшість висунути єдиного кандидата на виборах мера Києва?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я переконаний, що спроможна коаліція висунути єдиного кандидата. І сьогодні згідно закону висування кандидатів починається із 26-го березня, через декілька днів це висування почнеться. Я переконаний, що місту Києву обов’язково потрібні саме два тури проведення виборчої кампанії. І це направлено не проти пана Черновецького, а проти того, щоб не було таких випадковостей, що людина, яка набрала 31 відсоток, стала мером всіх киян. Як мінімум, якщо проголосують за ту кандидатуру більше 50-ти відсотків, тоді ми маємо право мати мера і він має представляти більшість у місті Києві.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: А в мене питання. Після п’ятдесят одного відсотка може Верховна Рада знову прийняти таке рішення? Я просто питаю.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я переконаний, що ми зробимо такі закони, які дозволять місцевій громаді керувати цим процесом. І якщо вона не буде задоволена наступним мером, то вона переобере його через рік, через два, через три.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дякую за ваші репліки, панове. Ігор Попов, Ваша репліка, Ваша думка?

Ігор Попов, Комітет виборців України: Всі учасники демократичної коаліції заявляють, що вони хочуть єдиного кандидата. І моя пропозиція в тому, як його будуть висувати. Ми вже кілька тижнів бачимо якісь переговори за зачиненими дверми буквально двох-трьох сімей в Україні, які вирішують, хто повинен бути єдиним кандидатом для половини київських виборців. То, можливо, треба було це обговорювати на районних партійних конференціях, на міських партійних конференціях. Ми боїмося, що політична корупція розквітне буйним цвітом знову на виборах київського міського голови і Київради під час висування кандидатів і на посаду київського мера, і при формуванні списків до Київради. Знову говорять, що половина списків вже продана, половина зараз набагато дорожче продається. Щоб з усім поборотися демократичній коаліції, ми будемо допомагати. Комітет виборців післязавтра, в середу, проводить опитування на вулицях Києва. Це, звичайно, просто гра, але наше звернення до всіх політичних сил, не лише до них – «ні» політичній корупції, давайте обговорювати це демократично.

ВЕДУЧИЙ: Пане Семинога, Ваша коротка репліка з огляду на те, що сказав Ігор Попов?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу ще раз підтвердити, що з 26-го числа починається висування кандидатів на посаду київського голови і кандидатів в депутати до Київради. Почнеться цей процес. Він буде абсолютно демократичним і відкритим. Я переконаний, що…

ВЕДУЧИЙ: «Відкритим», тобто будете публічно це все обговорювати?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Це буде робитися публічно. Я переконаний, що вибори будуть у два тури і в першому турі всі політичні сили висунуть свої кандидатури, а вже в другий тур вийде, дійсно, один кандидат від демократичної коаліції, а один кандидат, може, це буде пан Черновецький. І врешті-решт кияни оберуть собі того мера, якого вони заслуговують.

ВЕДУЧИЙ: Пане Карасьов, скажіть, будь ласка, з Вашої точки зору, дуже багато говорять, що от єдиним кандидатом від демократичної коаліції на посаду мера може стати Юлія Тимошенко, тим більше, що пан Черновецький закликав пані Тимошенко піти з ним поборотися безпосередньо на виборах. Це реальна можливість?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Від демократичної коаліції?

ВЕДУЧИЙ: Так.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Давайте так, а може бути єдиний кандидат від демократичної коаліції на президентських виборах? Ось якщо буде єдиний кандидат від демократичної коаліції на президентські вибори, і якщо буде єдина демократична коаліція, якщо вона буде постійно голосувати в Парламенті, тоді може будь-який мер чи кандидат в мери бути висунутий демократичною коаліцією. І це може бути Юлія Тимошенко чи хто-небудь інший. Але я не вірю в таку перспективу – це перше. По-друге, не думаю, що буде Юлія Тимошенко цим кандидатом навіть від БЮТ. І по-третє, якщо вона буде, тоді не потрібен другий тур, то можна буде в одному турі виграти вибори. І по-третє, ситуація – два тури чи один тур. Розумієте, в демократії, в демократичній процедурі немає ідеальних схем. Коли ми кажемо «мер всіх киян», що ми розуміємо, що це 100 відсотків віддали голоси за цього мера чи за кандидата цього?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Це більшість.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Ні, більшість є, відносна більшість працює. В Британії працює відносна більшість. Відносна більшість – це більша меншість.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Це більше 50-ти відсотків. Це в усьому світі так.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Тому не ускладнюйте процедури, тому що демократична процедура має бути ще й технічна. Не вийшло у вас, то краще виконуйте таку схему – нехай буде один тур, але ребята-демократы, як Висоцький співав, зробіть так, щоб у вас був один кандидат. Доведіть, що ви демократична коаліція, що ви демократична сила.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ми зрозуміли.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Навіщо ви шукаєте лазейки ось ці?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Пане Карасьов, що саме не вийшло? Я не зрозумів.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Як ви кажете про демократичну коаліцію, то нехай…

ВЕДУЧИЙ: Добре. Давайте ми, все ж таки, поглибимо…

Вадим Карасьов, політичний експерт: То навіщо ви в першому турі топите Черновецького?

ВЕДУЧИЙ: Добре, прекрасно. Ми Вас зрозуміли. Давайте поглибимо нашу дискусію і долучимо інших учасників. Пані Федорова, єдиний кандидат від демократичної коаліції можливий?

Любов Федорова, журналіст: Так, я так думаю собі: «Як може бути єдиний кандидат, якщо не єдина коаліція?». Єдиний кандидат, мені здається, не може бути від 100 відсотків БЮТ і 100 відсотків НУ-НС, оскільки велика частина НУ-НС навіть не проголосувала ні за створення слідчої комісії, ні за цю постанову. Може бути єдиний кандидат, наприклад, від БЮТ, від «Народної самооборони», якоїсь частини такої радикально-настроєної в стосунках з Черновецьким «Нашої України» і плюс ще може бути від Блоку Кличка, в тому числі може бути і сам Кличко.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу нагадати, що Віктор Ющенко, Президент України, говорив про можливість висунення якогось такого рівновіддаленого від політичних сил кандидата.

Любов Федорова, журналіст: Так, рівновіддаленого. І потім, я думаю, що «Наша Україна» може висунути іще й свого кандидата на додачу до цього єдиного кандидата від, начебто, коаліції. Наприклад, висунути Миколу Катеринчука. Може висунути ще того, хто не голосував за те, щоб змінити Черновецького – це по-перше. А по-друге, ця ж сама частина може просто підтримувати самого Черновецького, оскільки Черновецький колись входив в «Нашу Україну». Оскільки, наприклад, у Матвієнка, у Довгого племінник і син працюють у владі Черновецького, то чому б їм не підтримати.

ВЕДУЧИЙ: Про це ми поговоримо буквально через півтори хвилини. У нас коротка рекламна пауза, після якої ми продовжимо нашу дискусію.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Ми знову у прямому ефірі «Першого національного» продовжуємо дискусію з приводу перевиборів мера Києва. Нагадаю, що наше запитання інтерактивного опитування лунає так: «Чи доцільні перевибори мера Києва?». Наразі 54 відсотки наших додзвонювачів вважає, що ні. Відповідно 46 вважає, що так. Знову ж таки нагадаю, що наше опитування не є репрезентативним. Пані Кільчицька, давайте поговоримо про ту тему, яку щойно згадували, про два тури виборів мера Києва. Власне, експерти кажуть, що, якщо буде один лише тур, то є велика вірогідність того, що перемогу отримає, все ж таки, Леонід Черновецький, чинний мер. Чи не побоюєтесь ви, що ваші політичні противники, опоненти проведуть закон через Парламент і запровадять два тури?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Пане Юрію, по-перше, я хочу сказати, що Ви сказали про рівновіддалене місце кандидата, який може бути, про якого казав Президент…

ВЕДУЧИЙ: Від демократичної коаліції.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Від демократичної чи будь-якої коаліції. Рівновіддаленість – це дуже тимчасове явище, щоб ви зрозуміли, в політиці це особливо. По-друге, стосовно двох турів, то після того, що два роки фактично про перевибори у місті Києві почали розмовляти фактично після перемоги пана Черновецького. І після того, що два роки нам не давали фактично нормально працювати, ми працювали на 50 відсотків, а на 50 відсотків ми приймали участь у всьому бруді, в який нас хотіли окунуть. Я хочу сказати, що ми нічого не боїмося, і як буде, так і буде. І в нас немає часу. Якщо є час в інших кандидатів надати свої програми і таке інше, і довести що-небудь до киян, то в нас на це, безумовно, часу немає, тому що ми два роки працювали і ми за ці два місяці не зможемо це зробити. Кияни тільки зможуть оцінити те, що ми зробили. Але ми сподіваємося на їх розсуд.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Пане Семинога, я знову повертаюся до цього запитання, але хочу його поставити дещо інакше. Чи реально провести зміни до Закону «Про вибори мера Києва»? Тобто, ви маєте більше у Парламенті, ваша політична сила?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Коротка ремарка на виступ пані Кільчицької. Мене дивує, їм два роки не давали працювати і вони вмудрилися роздеребанити майже три тисячі гектарів землі у місті Києві. Що було б, якби їм давали працювати? Мабуть, би не залишилося жодного кутка в місті Києві. Тому вибачте мені, будь ласка, але я не знаю, як потрібно працювати.

ВЕДУЧИЙ: Це Ви стверджуєте, а поки що інших висновків офіційних немає.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Що з приводу двох турів і закону, то сьогодні у Верховній Раді зареєстрований депутатами Верховної Ради Закон «Про внесення змін до Закону «Про вибори», де пропонується в місті Києві проводити вибори в два тури. Цей законопроект пройшов вже узгодження в Комітеті місцевого самоврядування. Комітет підтримав цей законопроект і ми плануємо на наступний сесійний тиждень внести його у порядок денний, і проголосувати за нього у Верховній Раді. Це необхідно для того, щоб, дійсно, таких випадковостей, які були на попередніх виборах у місті Києві, уникнути, щоб їх більше не було.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Попов, будь ласка, якраз я хотів Вам поставити запитання. Тобто, наскільки великою є вірогідність того, що все ж таки вибори мера Києва пройдуть у два тури?

Ігор Попов, Комітет виборців України: Щодо двох турів, то ми загалом і цілком підтримуємо цю ідею, тому що багатьма українськими містами керують міські голови, за які проголосувало 20 відсотків від тих, хто брав участь у голосуванні. Проте, я категорично проти того, коли міняють правила виборів весь час під час виборчої кампанії, підлаштовуючи під якійсь політичні обставини.

ВЕДУЧИЙ: Це хвороба української політики.

Ігор Попов, Комітет виборців України: Закон, про який говорив Анатолій Іванович, був готовий до голосування в четвер і п’ятницю. Чомусь його не поставили у порядок денний. Багато хто знає, чому. Хтось подзвонив і сказав: «Не ставте». Зараз його будуть ставити. На наступний тиждень ще нормально. Але висування вже почалося. Когось висунули, сподіваючись на один тур. Змінюються правила гри. І за моїм прогнозом, якщо проголосують за двотурові вибори, то досить багато сил можуть включитися і оскаржити в суді сам процес призначення цих виборів. І це або взагалі зірве їх в цьому році, або перенесе їх на літо, на осінь, тому що сам процес призначення був досить нелегітимний і в будь-якому суді будь-який виборець міста Києва реально може все це оскаржити або будь-який депутат Київради, яку розпустили.

ВЕДУЧИЙ: Пане Карасьов, я хочу, щоб Ви поглибили інший аспект. Скажіть, будь ласка, яка роль може бути Президента у цій ситуації? Чи може він накласти вето на цей закон, який планує, принаймні, прийняти Верховна Рада, з огляду на те, що багато говорили про те, що у перевиборах Черновецького зацікавлена Тимошенко, а не у перевиборах саме Віктор Ющенко?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Я спочатку поглиблю інший аспект, так?

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Вадим Карасьов, політичний експерт: З приводу випадковості у першому турі я ще раз кажу, що немає ідеальної процедури. Двотурові вибори теж мають свої вади, тому що будуть такі кандидати, які потім між першим і другим туром будуть торгуватися, преференції собі, потім, як це робиться завжди, грати на переможця, щоб потім відторгувати собі якусь посаду в мерії. Що так не буває? Ти даєш мені свої голоси, а я тобі даю посаду. Так що це тільки створює політику торгу додатково. Є вади і в однотуровій процедурі, і в двотуровій процедурі. Не ідеалізуйте. Вам просто це вигідно, то ви так і скажіть: «Нам, вигідно». Тому що я не вірю в те, що буде створена електоральна демократична коаліція на виборах мера Києва. Що стосується Закону «Про вето», то я не знаю, якщо Президент може, має таке право на вето…

ВЕДУЧИЙ: Має право, це по Конституції, так.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Але я не знаю, тут все буде залежати від того, зрозуміло, яка буде конфігурація, чи буде створена демократична коаліція, які будуть…

ВЕДУЧИЙ: Який буде кандидат?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Так, яка буде процедура. Якщо дійсно буде небезпека того, про що говорив Ігор Попов, то щоб убезпечити від постійних судових скарг, оскаржень і таке інше, то можливо, прийдеться піти на такі дії і так зробити.

ВЕДУЧИЙ: Кілька стріл було відправлено у напрямку пана Семиноги. Будь ласка, відповідайте.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Ні, це з приводу процедури. Не ідеалізуйте процедуру, тому що кожна процедура однотурова, двотурова, мажоритарна, пропорційна має свої переваги і має свої вади, ось і все.

ВЕДУЧИЙ: Слово пану Семинозі.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: І погоджуюся з Вами, що не буває ідеальних законів, і погоджуся з тим, що наше законодавство далеко не ідеальне, що Україна – молода держава і вчиться демократії, і погоджуюся з тим, що необхідно, дійсно, під час кожної виборчої кампанії вносити зміни. Згадайте вибори президента, коли…

Вадим Карасьов, політичний експерт: Я згоден.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Коли працювали каруселі, коли…

Вадим Карасьов, політичний експерт: Пане Анатолію, я просто, про що, це українська хвороба і всі шукають панацею. Сьогодні переоберемо президента і все буде добре, далі переоберемо прем’єра і заживемо добре. Нічого не виходить. Тоді давайте переоберемо мера. Теж не вийде. Я просто до того, щоб люди не розчаровувалися в цьому.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ми зрозуміли Вашу позицію, пане Карасьов.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Тому що кожен раз щось обіцяють і шукають панацею.

ВЕДУЧИЙ: Послухаємо пана Семиногу. Дякую.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Двотурова система – це панацея.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Дякую. Якщо говорити про вибори, про виборчу систему, то ще раз хотів би підтвердити і те, що, дійсно, ми з кожними виборами дорослішаємо, стаємо досвідченішими і наша система удосконалюється. Тому я не погоджуюся з Вами, що це негатив. В той же час я не погоджуюся з тим, що Ви говорите, що сьогодні Блоку Юлії Тимошенко вигідна двотурова система. Ми не під себе її закладаємо, а закладаємо її під виборців. Виборці мають вибрати собі мера і вибрати того мера, за якого проголосує більше 50-ти відсотків киян. Це головне.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Можна в першому турі набрати 50 відсотків.

ВЕДУЧИЙ: Добре, добре. Дякую.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я переконаний, що кандидат від Блоку Юлії Тимошенко і демократичних сил…

ВЕДУЧИЙ: Пане Карасьов, добре, добре. Ми зрозуміли Вашу позицію.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Ще в першому турі набере 50 відсотків і другий тур не буде потрібний. Але ми повинні, як мінімум закладати систему в законодавство, а не залежати від випадковості.

ВЕДУЧИЙ: Переходимо до наступного запитання.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Пане Анатолію, а ми також розраховуємо в першому турі отримати 51 відсоток. То як ви збираєтеся ці 100 відсотків ділити пополам?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Поділимо так – 49 вам і 51 Блоку Юлії Тимошенко і буде повна справедливість.

ВЕДУЧИЙ: Здається, ми вже на програмі вирішили результат виборів мера Києва.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Поки що результати зовсім інші я бачу.

Любов Федорова, журналіст: Можна я ще скажу?

ВЕДУЧИЙ: Так, будь ласка, пані.

Любов Федорова, журналіст: Я хочу сказати, що я тут абсолютно згідна з Карасьовим, що двотурова система виборів – це не панацея. Якщо пам’ятають тут кияни, які в 94-му році вибирали між Косаківським і Черняком, вибрали Косаківського, вибори були в два тури. Але це в 96-му році, тобто через два роки Косаківського вже не стало, Косаківського, як мера. Тобто, я хочу сказати, що була така норма. Вона не врятувала Київ від таких пертурбацій – це по-перше. А по-друге, в 98-му році 14-го січня цю норму вилучили із Закону «Про місцеве самоврядування». Минуло десять років. Вона не була потрібна десять років народним депутатам і раптом вона стала потрібна. То тоді виникає закономірне абсолютно запитання, чи дійсно її роблять зараз під конкретні вибори? А через пару років, коли це буде невигідно, її так само знімуть, як це зробили в 98-му році.

ВЕДУЧИЙ: Ми зрозуміли. Добре. От якраз про це дуже багато говорять аналітики. Вони стверджують, що, в принципі, всі події, які відбуваються у Києві, вони пов’язані вже з президентської кампанією 2010-го року. Пані Кільчицька, яка Ваша точка зору, наскільки важливий Київ для політичних сил, для головних політичних партій в Україні саме з точки зору майбутніх президентських виборів 2010-го року?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Знаете, когда-то сказал Наполеон… Я просто на русском, как он сказал. Он сказал: «Кто владеет Парижем, тот владеет Францией».

ВЕДУЧИЙ: Він, мабуть, французькою говорив.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Так. Я вам хочу сказати, що те ж саме стосується і будь-якої столиці, особливо тієї держави, яка таким чином будує демократію. Коли демократія іще не побудована, а ми знаходимося в начальній такій стадії і дуже багато проблем, питань і таке інше, і тому я вважаю, що, безумовно, той, хто володіє Києвом… Якщо б пан Омельченко не підтримав помаранчевих в 2004-му році, то було б питання, яка б зараз була Україна.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Він їх не підтримав. Він не давав можливість ані мітинги провести, ані акції провести на Майдані. Пан Омельченко якраз не підтримав помаранчевих. Він переметнувся вже тоді, коли почалася революція.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Ні, пан Омельченко, до речі, поступив тоді дуже сміливо.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Вірніше, коли вона вже закінчилася.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Дуже сміливо і на попередній стадії він відкрив двері мерії для людей, які були…

ВЕДУЧИЙ: Це події минулого. Дякую за відповідь.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Можна я відповім на запитання, яке Ви задавали?

ВЕДУЧИЙ: Так, я хочу почути, так. Ви готуєте плацдарм для Юлії Тимошенко на президентських виборах?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я переконаний, що для проведення президентських виборів важливо любе місце нашої держави, важлива люба область.

ВЕДУЧИЙ: Але хто володіє Києвом – володіє Україною.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Але найважливіша для виборів президентських Донецька область, бо там п’ять мільйонів виборців, найбільша кількість виборців сконцентрована в Донецькій області. Тому говорити про те, що це якийсь плацдарм для виборів, мені здається, сьогодні передчасно, бо мова йде не про президентські вибори, а про вибори мера міста Києва для того, щоб кияни, дійсно, могли отримати мера.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Мова йде саме про президентські вибори.

ВЕДУЧИЙ: Сказала дуже категорично пані Кільчицька. Послухаємо точку зору пана Попова. Чи справді БЮТ готує плацдарм для Юлії Тимошенко на президентських виборах?

Ігор Попов, Комітет виборців України: Плацдарм – це лише у тому випадку, якщо вона сама стане мером Києва, проте зараз вона має набагато кращу посаду і навряд чи буде її полишати. Але самі ці вибори, по-перше, сам факт призначення – це великий крок до президентських виборів в плані того, щоб підстроїти під себе все місцеве самоврядування. Тобто, таким терором залякати всіх «або ви з нами, або ми вас знімемо». Друге, це буде тестом для тієї коаліції, яку ми маємо. Про це вже сьогодні говорилося. Тобто, чи вони зможуть разом працювати на ці вибори, чи ні. Якщо ні, то це, все-таки, доб’є коаліцію, можливо, приведе до відставки уряду і покаже, що ці сили разом не матимуть єдиного кандидата на президентські вибори. Тобто, вибори мера Києва стають дуже важливими і в загальнополітичному плані.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротка репліка пана Карасьова. Дуже коротка, будь ласка.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Рішення про дострокові вибори мера Києва – це була психологічна і, можливо, політична перемога Юлії Тимошенко. Якщо вона не зможе привести лояльного мера, то це може бути її першою серйозною політичною поразкою – це політичний аспект. І по-друге, коли говорив Наполеон про Париж, то тоді земля не так коштувала дорого і не було такої інвестиційної активності, тому потрібно ще враховувати, що Київ стає європейським містом, сюди приходять інвестиції, закордонні фірмі різні відкривають свої офіси. Тому це дуже перспективне місто і для бізнес-проектів, і для бізнес-влади, економічної влади тих чи інших політичних і економічних угрупувань.

ВЕДУЧИЙ: Пане Семинога, от дивіться, у нас дуже багато говорили про те, що людина, яка перемагає на виборах у Києві, вона отримує відразу дві посади: мера і голови Київської міської державної адміністрації. На Ваш погляд, переможні можуть бути готові до того, щоб розвести ці дві посади? А то так часто виходить, що поки наш політичний опонент перебуває на цій посаді, то ми його критикуємо. Коли ми перемагаємо, то віддаємо всю повноту влади своїй людині і забуваємо про все.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Дякую за запитання. Я повинен відповісти на репліку з приводу терору для місцевого самоврядування. Давайте будемо чесними і відвертими, корупція у місті Києві досягла сьогодні такої висоти, що не боротися із нею просто неможливо. І сьогоднішні перевибори – це удар по корупції, бо у місті Києві дійшло до того, що вже корупційні схеми розробляються саме у місті Києві по землі, а потім вони розповзаються по всій Україні: і в Житомирі, і в Вінниці, і в таких інших місцях. Київ повинен бути прикладом в чомусь позитивному, прекрасному, бо це столиця, бо це місто, яким ми пишаємося. Тому я переконаний, що ці вибори потрібні саме тепер.

ВЕДУЧИЙ: А якщо говорити про запитання?..

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Це не є дубиною для місцевого самоврядування, що не будете з нами, то будете проти нас.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Скажіть, будь ласка, депутат від вашого блоку, мільярдер Фельман, який приватизував в центрі Харкова парк культури і відпочинку ще багато років тому, чи не він дав приклад тому, що парк в центрі міста може бути приватною власністю?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Шановна пані Кільчицька, ми з Вами відповідаємо за місто Київ. Ви – заступник Голови адміністрації, а я – керівник Блоку Юлії Тимошенко у місті Києві.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Я Вам кажу, що Ви не бачите, що роблять ваші депутати в Київській області.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Давайте поговоримо про Київ.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: І взагалі по всій Україні.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я не був у Харкові і не знаю, яка там ситуація.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Ви не були там, де Ви не хотіли бути.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, все ж таки, почуємо відповідь на те запитання, яке пару хвилин тому я поставив пану Семинозі.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Ще раз, будь ласка, уточніть, бо я за дискусією забув.

ВЕДУЧИЙ: З приводу розведення повноважень, тобто мера і Голови Київради?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Моя особиста думка, що Київ – столиця нашої держави, що кияни багато років боролися за місцеве самоврядування і Київ має право сьогодні мати Закон «Про столицю». Закон «Про столицю» ці посади тримає в одних руках і, я вважаю, це абсолютно справедливо, коли громада вибирає собі київського голову і київський голова згідно Закону «Про столицю» стає головою адміністрації. В одних руках концентрується влада, де є можливість, дійсно, розвиватися місту. Якщо цю владу використовувати ефективно на користь громади, то це дасть можливість побудувати дороги, ліквідувати пробки у місті Києві, реалізувати соціальні програми. Але, нажаль, сьогоднішня влада використовується для того, щоб деребанити землю.

ВЕДУЧИЙ: Давайте надамо слово пані Федоровій також.

Любов Федорова, журналіст: Анатолій Іванович, Ви знаєте, що у Верховній Раді вже зареєстрований Закон «Про поділ повноважень київського міського голови». Якщо він зареєстрований, то його в будь-якому разі скоро можуть внести на сесію Верховної Ради, так. Хто за нього може голосувати? І чи може він набрати більшість голосів, враховуючи ту політичну ситуацію, яка зараз склалася, яка, все-таки, розділила коаліцію і внесла туди таке сум’яття, у коаліцію. Саме розділила коаліцію у питанні про перевибори мера, про повноваження київського міського голови. Будь ласка.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я відповідаю на Ваше запитання.

ВЕДУЧИЙ: Дуже стисло, будь ласка.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я ще законопроекту цього не бачив. Я особисто за нього голосувати не буду, бо вважаю, що кияни мають право мати Закон «Про столицю». Ним сьогодні визначена посада голови адміністрації. Хто буде за нього голосувати поживемо, побачимо. Я не бачу сьогодні більшості, яка б могла набрати саме таку кількість голосів, бо там дуже багато депутатів-киян, яким теж болять проблеми нашої столиці.

ВЕДУЧИЙ: Ігор Попов, Ваш короткий коментар також, будь ласка.

Ігор Попов, Комітет виборців України: На мою думку, потрібно говорити не лише про Київ, а загалом про конституційну реформу і ті зміни, які у нас ідуть. В нас назріла необхідність взагалі змінити функції голів місцевих державних адміністрацій, які треба мінімізувати. Коли вводились ці посади, то все було державним, а зараз все приватизовано. У державній власності залишилося десять відсотків майна, їм нічим керувати, їм нічого ділити і вони займаються лише політичними інтригами часто. Скоротити їх апарат, передати ці функції до обласних рад і відповідно це відіб’ється одразу на Києві. Буде законно обраний міський голова, всенародно обраний, який буде керувати містом. А керівник місцевої адміністрації матиме наглядові функції і буде координувати діяльність органів центральної виконавчої влади на цій території, не більше того. Нажаль, ті закони, які зараз внесені до Верховної Ради про державні місцеві адміністрації, місцеве самоврядування, суперечать своєму підходу і навпаки посилюють роль місцевих державних адміністрацій проти місцевого самоврядування. Я сподіваюсь, це не буде прийнято. І тоді це питання відпаде просто само собою. В нас буде керівник з маленькими повноваженнями, а не конкурент мера, який буде весь час його підсиджувати.

ВЕДУЧИЙ: Давайте поговоримо про гроші зараз. Дуже багато говорили про те, що Київ – це зараз таке золоте дно, власне. Передвиборча кампанія буде дуже-дуже короткою, днів 70 буде виділено кандидатам і так далі. Зрозуміло, що без серйозної фінансової підтримки ефективну виборчу кампанію провести неможливо. Вже зараз говорять, що політичні сили витратять за цей короткий проміжок часу 100 мільйонів доларів. Пані Кільчицька, чи буде ця передвиборча кампанія найдорожчою в історії виборів мера Києва?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Ви знаєте, я не скажу, що я не рахую чужі гроші, іноді я це роблю, особливо, коли це гроші опонентів.

ВЕДУЧИЙ: Політичних опонентів?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: На всяк випадок, так. Але що я хочу сказати, я повторюю свою думку, яку я вже сказала, якщо в інших політичних сил, які ідуть на вибори мера Києва і Київради є можливість що-небудь чи будь-що обіцяти в доброму, в гарному сенсі цього слова, то в нас такої можливості немає. Чому? Ми були два роки при владі.

ВЕДУЧИЙ: Ви вже повторюєте цю точку зору.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Критика була, дуже і дуже багато бруду. І щоб ми зараз не робили, та думка тієї частини киян, яка вже сформувалася, ми її не зможемо змінити, тому ми…

ВЕДУЧИЙ: Але чи будете витрачати багато грошей на цій передвиборчій кампанії?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Скільки б ми грошей не витрачали, в нас немає сенсу це робити, тому ми особисто гроші опонентів будемо рахувати, а ми не плануємо витрачати.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: А свої?

ВЕДУЧИЙ: Скільки, як Ви думаєте, може витратити Блок Юлії Тимошенко чи демократична коаліція на цих виборах, якщо ви рахуєте гроші ваших політичних опонентів?

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Я сказала це взагалі. Я ще цим питанням не займалася.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Можна я за пані Кільчицьку відповім, бо вона, я бачу, не може на це питання відповісти?

ВЕДУЧИЙ: Якщо ви нам розкриєте секрети передвиборчої кампанії БЮТ у Києві, то це буде цікаво.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Так, я переконаний, що у Блока Черновецького не буде проблем з грошима, в них їх вистачить на проведення ще не однієї передвиборчої кампанії – це по-перше. Тим паче, що вони будуть використовувати і кошти з Київського міського бюджету, бо вони вже заклали програми.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Пане Семинога, на ваших заправках «Рось», яка ціна на бензин? Мені дуже цікаво.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Пані Кільчицька, давайте ми прийдемо на наступну передачу і поговоримо про заправки «Рось», якщо Ви про це говорите.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Яка ціна? Ваша Прем’єр-міністр каже про ціни на бензин, що вони дуже великі. На ваших заправках «Рось», які по всьому Києву…

ВЕДУЧИЙ: Пані Кільчицька, це не та тема, власне. Давайте ми поговоримо про вибори. Буде дорога ця кампанія чи ні?

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я відповім пані Кільчицькій.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко, будь ласка.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: На заправках «Рось» конкурентна ціна, як на всіх інших заправках. Вона іншою і бути не може.

ВЕДУЧИЙ: Все, стоп. Ми закрили цю тему. Дякую.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Що стосується передвиборчої кампанії, то я переконаний, що вона буде, дійсно, у місті Києві доволі-таки дорога, бо, дійсно, дуже багато політичних сил будуть приймати участь в цій виборчій кампанії. І сьогодні іде боротьба за столицю, за головне місто, а виборчі кампанії дешевими не бувають.

ВЕДУЧИЙ: Пане Карасьов, з Вашої точки зору, така напружена боротьба з використанням великої кількості фінансових і, можливо, навіть адміністративних ресурсів, чи призведе до розквіту такого чорного піару, оскільки на карту поставлено дуже багато?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Я думаю, що він і не затухав, цей чорний піар, він завжди цвів різними барвами, різними кольорами, тому його буде достатньо. Тому що, дійсно, ставки на цих виборах досить високі. Це не просто боротьба за якесь місто, навіть за мегаполіс, а це за столицю і взагалі напередодні в контексті президентської кампанії. Я вже говорив про те, що це може бути поразкою одних політиків і перемогою інших політиків, причому, не місцевого рівня, не київського рівня, а центрального рівня, топового рівня. Тому ставки будуть високі і ціна цих виборів в буквальному і фігуральному сенсах цього слова досить висока.

ВЕДУЧИЙ: Те ж саме запитання до пані Федорової. Розширивши, можливо, аспект адміністративного ресурсу в столиці під час виборів?

Любов Федорова, журналіст: Я думаю, що просто за ці 60 днів, які почнуться із 26-го числа, із середи, то просто не вистачить часу потратити таку величезну суму грошей - це по-перше. А по-друге, я хочу сказати, що політичні сили прекрасно розуміють, що на цих виборах, як я вже говорила, буде максимум політичних сил, які пройдуть у Київраду. Ті ж сили, які пройдуть у Київраду, вони себе випробували восени: випробував БЮТ, випробувала «Партія регіонів», випробувала «Наша Україна – Народна самооборона». Можливо, вони будуть іти окрема одна від одної. І можуть піти ще комуністи, які не дуже люблять гроші витрачати. І от ці сили, я не думаю, що кинуть всі свої гроші, оскільки в них є вже стабільний електорат, той самий електорат, який голосував за них на парламентських виборах у вересні 2007-го року. Минуло всього півроку.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Я перепрошую, Блок Черновецького не приймав участі і це не можна?.. Тобто, електорат буде відтягнуто?

Любов Федорова, журналіст: Ви вже сказали, я не хочу повторюватися, що Блок Черновецького…

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Я заперечую. Блок Черновецького приймав участь у виборах.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Ні, в парламентських.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: В парламентських ви підтримали «Партію регіонів».

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Любов Федорова, журналіст: Пані Ірено, Ви сказали, що Блок Черновецького має свій стабільний електорат і переконувати інший електорат протягом цих 60-ти днів ви не маєте сенсу. Значить, ви не будете на нього витрачати гроші.

ВЕДУЧИЙ: Дякую за відповідь, пані Федорова. Ігор Попов, от пані Федорова сказала, що, в принципі, не встигнуть витратити великі суми грошей, так вона вважає. Все ж таки, можна передбачити адміністративний ресурс. Які способи боротьби з використанням адміністративного ресурсу можуть бути у Києві?

Ігор Попов, Комітет виборців України: Щодо коштів, то я думаю, встигнуть витратити і кошти, в основному, акумульовані у валюті. І я сподіваюся, що саме така валютна інтервенція, яка буде вкладена в київську економіку, можливо, нарешті вирівняє курс долара, як мінімум в Києві, бо люди панікують вже, не знають чи купувати, чи не купувати. Так що це вже добре.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, це добре і для економіки України?

Ігор Попов, Комітет виборців України: Це добре для киян, які зароблять. Що насторожує? Що ці кошти частково будуть витрачені на пряму благодійну допомогу, яку, звичайно, можна інколи розцінювати, як і підкуп виборців. Будемо сподіватися, що всі ці подарунки на Великдень, 1 Травня, 9 Травня не будуть супроводжуватися прямою агітацією.

ВЕДУЧИЙ: Ви переконані, що цього не буде чи тільки сподіваєтеся?

Ігор Попов, Комітет виборців України: Ми будемо слідкувати за цим. Я думаю, кандидати також не даватимуть один одному агітувати при роздачі благодійної допомоги. Щодо адмінресурсу, то так, є дуже великі побоювання. Причому, адмінресурс зараза порушений. На міському рівні він контролюється однією політичною силою. Коли ділили райадміністрації, то були інші конфігурації, отримали ще деякі політичні сили. Зараз кожен буде тягнути в свою сторону. Всі соціальні програми міста, коли прийде мер, то казатиме: «Це я зробив для мене». Прийде голова райдержадміністрації і скаже: «Це для мене», а голова райради ще по-іншому. Але щодо адмінресурсу, то я не думаю, що він вплине. Всі останні вибори показують, що той, хто його застосовує, програє вибори. Але якщо доводити до застосування в якості адміністративного ресурсу правоохоронних органів, що ми вже бачимо, чи МВС, чи СБУ, тоді, якщо він буде досить активно застосовуватися, то це буде насторожувати.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Коли ми говоримо, що будуть невисокі суми, тому що 60 днів, то потрібно сказати, що вибори в Києві давно ідуть. Кампанія передвиборча вже давно іде. Як тільки був обраний цей мер, кампанія знову почалася і зі всіх сторін, тому давно вже витрачають гроші на своїх виборців для того, щоб підтримувати стабільний електорат. І це роблять всі політичні сили. Тому, якщо врахувати оці за два роки, які були суми витрачені, то це буде досить висока сума на вибори мера Києва.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Любов Федорова, журналіст: Можна ще одну репліку?

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко.

Любов Федорова, журналіст: Я хочу сказати, що я думаю, що цим виборам дуже зрадіють пенсіонери і всякі мало захищені верстви населення, тому що, як правило, на виборах не тільки витрачають гроші на те, щоб листівку приклеїти, а якраз витрачають на них, на голос. За кожний голос витрачають і в натуральному вигляді, і грошима.

ВЕДУЧИЙ: Добре, прекрасно. Дуже дякую, панове експерти, за ваші відповіді. Останнє слово основним нашим гостям. Як ви прогнозуєте, як буде відбуватися перебіг виборчої кампанії, виборів мера Києва впродовж цих наступних 70-ти днів? Пані Кільчицька, будь ласка, Вам перше слово.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Я вже казала побажання нашим опонентам – побільше кандидатів, побільше турів і побільше бруду.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: На нашу адресу і це нам на користь зіграє. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Пане Семинога.

Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко: Пані Кільчицька, я переконаний, що ніякого бруду від демократичних політичних сил не буде. В принципі, пан Черновецький і його команда за два роки, дійсно, продемонстрували таку роботу, що проти них навіть агітувати не треба, вони самі загітували. Що стосується самої виборчої кампанії, то переконаний, що використання адмінресурсу буде на цих виборах, але я вважаю, що київський виборець – мудрий виборець і на його рішення адмінресурс серйозно не вплине. Буде в той же час намагання певної фальсифікації на виборчій кампанії. Знову мушу сказати, що дійсно, і виборці, і підготовлені команди політичних сил настільки фахові, що вони не допустять фальсифікації на дільницях і на територіальних виборчих комісіях. І я переконаний, що на цих виборах переможе демократична команда і ми отримаємо демократичну владу у місті Києві.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Час покаже. Дякую дуже за ваші відповіді. Наша програма добігає кінця. Нагадаю вам результати інтерактивного опитування. «Чи доцільні перевибори мера Києва?». 41 відсоток наших додзвонювачів вважає, що так. Відповідно 59 відсотків вважає, що ні, не треба переобирати мера Києва. Наше опитування не є репрезентативним.

Ірена Кільчицька, заступник голови КМДА: Але це те, на що ми очікуємо.

ВЕДУЧИЙ: Це на те, що очікував, очевидно, Блок Леоніда Черновецького. Але ще раз повторюю, вибори покажуть і ми тоді, власне, будемо робити остаточні висновки. Дякую, що дивилися політичне ток-шоу «Один за всіх». Зустрінемося наступного понеділка. На все добре.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30155
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду