Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 20 березня 2008 року

21 Березня 2008
33192
21 Березня 2008
11:50

Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 20 березня 2008 року

33192
Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 20 березня 2008 року

В’ячеслав Піховшек: Добрий вечір. В ефірі «Епіцентр» на каналі «1+1». Головна подія дня – Парламент направив до Конституційного Суду законопроект щодо внесення змін до Конституції в частині обмеження депутатської недоторканості. Законопроект, який журналісти називають «Подвійним Кириленком», оскільки він розроблений лідерами фракції «НУ-НС» В’ячеславом Кириленком і БЮТ Іваном Кириленком, набрав 226 голосів. Це голосування не означає ухвалення законопроекту, а лише початок процедури, яка дозволить Конституційному Суду зробити висновок щодо його відповідності Основному Закону. Втім, «Наша Україна» і особисто В’ячеслав Кириленко можуть пишатися початком виконання власної передвиборчої обіцянки. Але топ-темою тижня є харківська подія. Сьогодні там почала працювати, я так розумію, виїзна комісія Служби безпеки України під керівництвом заступника Голови СБУ Тіберія Дурдинця. Власне, цієї події я і очікую від учора. 49-річний Тіберій Юрійович Дурдинець є також начальником головного управління боротьби із корупцією, організованою злочинністю Служби безпеки України, раніше працював керівником управління СБУ Закарпаття. Я так розумію, що він зустрічається з усіма посадовими особами, які мають відношення до того, що сталося позавчора ввечері у Харківській міськраді. Безпосередньо перед ефіром я зміг поговорити із секретарем Харківської міськради Геннадієм Кернером. Із його слів, поки що обмежується перевірка в народних депутатів України, їхня участь депутатів від Партії Регіонів, а сама перевірка, як каже він, відбувається на корпоративних началах, тобто, кожна посадова особа показує те, що хоче. Кернер сказав мені, що зустрівся з Дурдинцем у своєму кабінеті в чотири квадратні метри, вказав, що там в певний час знаходилися 16 співробітників СБУ, зокрема «Альфи». Показав касету, як автомобілем збивали депутата-«регіонала» Святоша. Вказав на те, що оперативні зйомки СБУ, показав, пов’язані з губернатором телеканалу, що дозволяє твердити про замовний характер операції правоохоронців. Розповів про історію питання з муніципальними надбавками. Зараз, наскільки я знаю, Кернес з його співробітниками із міськради чекають на співробітників СБУ у себе в офісі, щоб у присутності депутатів, щоб потім не було жодних проблем, передати правоохоронцям документи. Кернес каже, що сподівається на об’єктивний результат роботи комісії Дурдинця. Це все те, що він мені сказав. Тепер можемо систематизувати та узагальнити хід останніх подій. Офіційно вони розгорнулися навколо перевірки фінансової діяльності Харківської міськради місцевим контрольно-ревізійним управлянням. Ось інтерпретація однієї сторони.

Інтернет-видання «Главний», 19 березня 2008 року: «Як повідомив виконуючий обов’язки начальника КРУ у Харківській області Олексій Щербаков, перевірка фінансової діяльності Харківської міськради було плановою і цілком відповідало чинному законодавству України. За словами Олексія Щербакова, фахівці КРУ у складі восьми ревізорів перевіряли використання бюджетних коштів, і встановили порушення на загальну суму 2 мільйони 374 тисячі гривень, серед яких незаконні витрати бюджетних коштів становлять 2 мільйони 200 тисяч гривень».

Анатолій Мухатаєв, начальник Харківського УСБУ, Інтернет-видання «Медіа-порт», 19 березня 2008 року: «УСБУ у Харківській області порушили кримінальну справу, отримавши результати перевірки КРУ, які показали, що з листопада 2005-го року по листопад 2007-го року, зокрема в період, коли Харківською міськрадою керували інші люди, співробітники міськради незаконно отримували гроші, у підсумку міській раді завдано збитків 1 мільйон 461 тисяча 859 гривень. За ознаками складу злочину, передбаченого частиною 5 статтею 191 Кримінального кодексу, слідчий відділ СБУ о 9:15 17 березня порушив кримінальну справу».

В’ячеслав Піховшек: При цьому харківська міська влада, як це випливає із її заяв, не знає, чи розглянуло КРУ її заперечення до акту перевірки і не має на руках офіційної відповіді про це. Для мене це означає, що, по-перше, акт КРУ юридичної сили не набув, по-друге, Харківське УСБУ, звичайно, проявило чудеса оперативності, отримавши акт перевірки КРУ ще до міськради. Харківська міська влада пояснює, про які кошти ідеться.

Із заяви секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса, 19 березня 2008 року: «Мовиться про так звану десятивідсоткову муніципальну надбавку до посадового окладу, яку виплачують працівникам міської ради з 1994-го року. І тільки зараз, коли минуло 14 років, і чомусь тільки СБУ у Харківській області звернуло свою пильну увагу на цей факт».

В’ячеслав Піховшек: В принципі, відомо, що такі надбавки виплачуються виплачуються не лише в Харкові, але і в багатьох регіонах України. Ніхто давно за копійки працювати не хоче. Сума в 2,5 мільйони гривень, можливо, когось і вражає, але насправді це досить невеликі гроші для півторамільйонного міста, ще й за кілька років. До речі, я не зовсім розумію, про яку суму ідеться. Про 2 мільйони 374 тисячі гривень, про які каже в.о. начальника КРУ у Харківській області Щербаков, чи про 1 мільйон 461 тисячу – про які каже генерал Мухатаєв. Було рішення Київського місцевого суду Харкова про оскарження кримінальної справи щодо обшуку приміщення міськради. Його СБУ хоч і з запізненням, але виконало після реєстрації в себе. Але хто віддавав команду генералу Мухатаєву? Чи правда те, що напередодні всіх цих скандальних подій губернатор області Аваков терміново покинув Харків, переклавши всю відповідальність влади на свого заступника Стороженка. Це, я думаю, лише кілька питань, з якими буде розбиратися генерал Дурдинець. Наступне, не менш важливе, в національних масштабах. Правомірність застосування для проведення слідчих дій спецпідрозділу Служби безпеки України «Альфа». Ще недавно ми могли почути таке.

Із виступу Президента України Віктора Ющенка, 21 лютого 2007 року, офіційний сайт Президента: «Альфа» - це підрозділ, який робить українську спецслужбу силовим органом. Ви добре знаєте, де і коли ця сила застосовувалась. Однак надзвичайно важливо, що жодного разу бойова міць СБУ не була використана проти людей. Це означає, що «Альфа» не лише бездоганно володіє зброєю і технікою, насамперед «Альфа» вміє думати».

В’ячеслав Піховшек: Слова Президента «ще жодного разу бойова міць СБУ не була використана проти людей», виходить, після подій у Харкові можна віднести до минулого. Я далекий від того, щоб заперечувати, що «Альфа» розучилася думати. Я знаю деяких співробітників там, і з повагою ставлюся до них, «Альфа» вміє думати. В даному випадку «альфівці», звичайно, виконували наказ. Спецпідрозділ «Альфа» управління СБУ по боротьбі з тероризмом і захистом учасників кримінального судочинства і співробітників правоохоронних органів було створено Указом Президента України 23 липня 94-го року. Сам Указ я процитувати вам не можу, напевно, він секретний. Але наведу цитату із іншого документу, розміщеного на офіційному сайті Служби безпеки.

Офіційний сайт Служби безпеки України, 22 березня 2007 року: «Основні завдання «Альфи» - припинення у взаємодії з оперативними підрозділами терактів, злочинів, що мають насильницький характер, і безпосередньо створюють загрозу національним інтересам України, та інших злочинів, розслідування яких віднесено до компетенції служби; гарантування безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, працівників СБУ та управління державної охорони України, членів їхніх сімей та близьких родичів; охорона співробітників підрозділів Служби безпеки при виконанні ними службових обов’язків за наявності даних про реальну загрозу їхньому життю, здоров’ю, тощо».

В’ячеслав Піховшек: Терористів у Харківській міськради, наскільки я знаю. За моєю інформацією, перекинули підрозділ «Альфи», цей конкретний підрозділ із Кременчука на Полтавщині. Для чого? Щоб витоку інформації не було? І сьогодні ж перед випуском я розмовляв з речником СБУ Мариною Остапенко. На моє пряме запитання: що робила «Альфа» в приміщенні Харківської міськради – Марина, скажу від себе, рятуючи честь мундира, як мені здається, сказала: «Забезпечувала виконання слідчих дій». Ну, а що вона ще могла тут сказати? Чи пояснити, і як це пояснити, чому для виконання слідчих дій треба було заблоковувати такою кількістю людей всю міськраду? Поспішністю відкритті кримінальної справи без реагування на заперечення Харківської міськради на акт перевірки КРУ може мати тільки пояснення – не те шукали. Формально посилалися на акт перевірки КРУ, а фактично ж хтось, це мій допуск, той, хто був зацікавлений в обшуку, сподівається знайти інші документи та інших дій. Все не, на мій погляд, достатньо очевидно, як очевидно і те, що вже ніхто не зможе довести, які саме документи вийняли у Харківській міськраді. Всі ці детективні і політичні дії – наряд «Альфи», обшук мера Харкова Михайла Добкіна в аеропорту «Бориспіль», різка реакція Президента і його Секретаріату на дії СБУ, парламентської опозиції, відрядження до Харкова Тіберія Дурдинця, заяви Спікера Яценюка про готовність з Генпрокурором Медведько і в.о. Голови СБУ Наливайченка звітувати за події в Харкові, і на додаток ще й заява «бютівця» Миколи Томенка. Такий вигляд у цієї історії із життя першої столиці України.

Микола Томенко, народний депутат України, фракція БЮТ, із виступу на сесії Верховної Ради України, 18 березня 2008 року: «Я абсолютно переконаний, що у справі Києва ми діяли цілком адекватно і правильно. І від себе хочу сказати, що вчорашня історія у Харкові мене, як громадянина і народного депутата, теж стурбувала. Я вважаю, що це провокація, яка не робить честі Службі безпеки України. Я вважаю, що такі провокації дестабілізують ситуацію в країні, і вони на руку тим людям, які не зацікавлені у стабільності та порядку в Україні».

В’ячеслав Піховшек: Томенко тут неточний. Провокатором, звичайно, не є Служба безпеки України, а є той, хто її спровокував. Життя в умовах політичної доцільності привчило цей тип людей, що мета виправдовує засоби. Проблема у Харкові не вигідна Партії Регіонів, вона не вигідна Президенту, якому вочевидь не сподобалися дії силовиків. Цитую заяву Секретаріату Президента. Він вимагає від Служби безпеки не допустити дестабілізації роботи міської влади у Харкові, створене ще одне вогнище дестабілізації політичної ситуації. Харківські події можуть бути використані з різними цілями – від гучних спекуляцій до розладу роботи влади. Вона вигідна тим, кому потрібна дестабілізація. Місцеве самоврядування – зараз ці слова про місцеве, з урахуванням місії Тіберія Дурдинця, а воно очевидне – розгребти завали і заспокоїти ситуацію, і про самоврядування звучать просто насмішкою. І хто із нас скаже, що будь-яке місто в Україні після того, що сталося в Харкові, гарантовано від повторення подібного? Країною продовжує лихоманити. А поки все. До побачення.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33192
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду