Киянам залишили 25% Київського медіахолдингу

21 Березня 2008
13675
21 Березня 2008
11:57

Киянам залишили 25% Київського медіахолдингу

13675
Киянам залишили 25% Київського медіахолдингу
20 березня на прес-конференції МГО «Міжнародна ліга захисту прав громадян України» на тему «Порушення прав 50 журналістів та технічних працівників ТРК «Київ» голова первинної профспілкової організації ТРК «Київ» Юрій Миронов повідомив, що на підставі реорганізації ТРК «Київ», тобто його ліквідації та створення Київського медіахолдингу, почалися масові звільнення. За його словами, працівників телекомпанії змушують підписувати заяви за згодою сторін, а якщо вони не погоджуються, погрожують звільняти за статтею. Звільняють, на думку пана Миронова, тих, хто не подобається керівництву, а натомість набирають нових людей, які виконують усі вимоги.
 
Голова правління МГО «Міжнародна ліга захисту прав громадян України» Едуард Багіров зазначив, що проблеми на ТРК «Київ» тривають уже півтора року. Нині, каже він, співробітників ТРК «Київ» змушують писати заяви про перехід із ТРК до холдингу, хоча, написавши заяву про звільнення з ТРК, вони не мають гарантій того, що їх візьмуть у штат на новому місці. Пан Багіров представив присутнім на прес-конференції наказ №13 від 12.03.2008 «Про скасування та встановлення надбавок до посадових окладів», яким планується з 12 травня 2008 року скасувати надбавки понад 80 працівникам ТРК «Київ» (копія).
 
На запитання «ТК», чим закінчився страйк водіїв на ТРК «Київ», Юрій Миронов сказав, що Казбеку Бектурсунову вдалося врегулювати це питання («ТК» отримала копію (1, 2, 3) наказу про винесення догани учасникам страйку), проте відбувається постійний тиск, і люди не знають, чи будуть вони працювати завтра. Проблема, на його думку, ще й у тому, що їм не платять гроші: зарплата за лютий мала бути до 10 березня, але досі не виплачена. Також, як зазначив пан Миронов, є дуже великий розрив у зарплатах: одні працівники отримують 650 гривень, інші – 25-30 тис. гривень.
 
За словами Наталії Новак, члена фракції Блоку Віталія Кличка у Київраді, з приходом нової влади комунальними ЗМІ керує «невідомо хто»: «Черновецький ігнорує норми щодо призначення керівників комунальних ЗМІ, яким повинна займатись Київрада. Він одноосібно призначає виконувачів обов’язків керівників». Нагадаємо, київська влада неодноразово обіцяла призначити конкурс на заміщення посад керівників комунальних медіа, проте дотепер цього не було зроблено.
 
Наталія Новак заявила, що частка київської міської влади у майбутньому Київському медіахолдингу вже зменшена до 25%. На запитання «ТК», хто і якими документами може це підтвердити, вона відповіла, що текст підписаного мером Чернівецьким рішення вже є в Інтернеті, хоча депутати не голосували за такий документ. У проекті рішення, за який голосували у Київраді влітку 2007 року, за її словами, пропорція комунальної та приватної частки становила 51%:49%, а рішення про 25% було «підсунуте», адже на руки депутатам проект ніхто не давав. За словами Зоряна Шкіряка, вони можуть відвернути ліквідацію комунальних ЗМІ та іх перетворення у непідконтрольний киянам медіахолдинг, якщо збереться Київрада. Якщо 27 березня чергова сесія буде проведена, депутати неодмінно винесуть на голосування питання щодо скасування рішення щодо 25%. Також вони мають намір оскаржити це рішення в суді та написати депутатське звернення з приводу ситуації із зарплатами на ТРК «Київ».
 
На думку Наталії Новак, Дмитро Джангіров – лише «завгосп» ТРК «Київ», тож не має права вирішувати питання про звільнення журналістів. «Ми вважаємо звільнення журналістів незаконним. Ситуація потребує політичних рішень», - заявила вона.
 
На думку присутніх на прес-конференції депутатів Київради, комунальні ЗМІ Києва сьогодні не відображають подій у столиці, натомість використовуються для передвиборної «розкрутки» та піару мера. Зі слів депутатів, керівництво ТРК «Київ» змушує журналістів брати інтерв’ю у літніх киян, які характеризують діяльність КМДА лише з позитивного боку, не наводячи інших точок зору. Також, на думку Зоряна Шкіряка, комунальні ЗМІ борються з «неугодними» депутатами. «Перед новим роком ми провели рішення про ліквідацію комунальних ЗМІ, але потім мер наклав на нього вето. Гадаю, треба починати з малого: постійно закликати киян не довіряти комунальним ЗМІ, тому що вони не дають об’єктивної інформації. Нагадувати, щоб люди не вірили тій локшині, яку вішають щодо великого соціального бюджету, тому що всі ці кошти будуть іти на виборчу кампанію Черновецького», - каже пан Шкіряк.
 
Ролики, спрямовані на дискредитацію міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, які транслювала ТРК «Київ», Зорян Шкіряк назвав відвертою «чорнухою». А Наталія Новак наголосила: «Комунальний канал скотився до відвертого заробляння коштів, якщо він протягом кількох годин показує у прямому ефірі якусь гадалку, яка «лохотроном» виманює гроші».
 
Керівництво комунальних ЗМІ не залишилося осторонь від цих подій. Перед проведенням прес-конференції біля входу до ІА УНІАН перебував Дмитро Джангіров, очевидно, відстежуючи, хто з працівників телеканалу буде присутній. У залі був присутній керівник прес-служби умовного Київського медіахолдингу Дмитро Козонак. Журналістам роздали документ під заголовком «Обережно: «правозахисна» брехня!», що містив звинувачення на адресу Едуарда Багірова та опозиції у Київраді.
 
«Цікаво, що саме ці депутати (Дмитро Андрієвський і Наталія Новак. – «ТК») з оточення екс-кандидата в мери Віталія Кличка в січні цього року проголосували за скорочення фінансування ТРК «Київ» у 3 рази, порівняно з минулим роком, з урахуванням інфляції – у 4 рази, що інший представник опозиції Зорян Шкіряк назвав «великою перемогою опозиції». Таким голосуванням ці депутати свідомо створили для ТРК «Київ» та всіх його працівників величезні труднощі, а тепер мають нахабство «боротися» за захист прав його журналістів та технічних працівників, проявляючи, таким чином, небачений цинізм», - йдеться у відозві віртуального холдингу.
 
На прес-конференції виступив і журналіст Олександр Крючков, який нещодавно ділився своїм баченням ситуації на телеканалі «Київ» із читачами «ТК». За його словами, з 9 квітня він уже не працюватиме на каналі – його також змусили написати заяву. Пан Крючков попередив депутатів, що незабаром їм «нікого буде захищати»: «На телебаченні залишились тільки ті, хто скорились, а всіх, хто могли хоч трохи протистояти, вже звільнено, або їх активно підводять до цього спершу шляхом урізання зарплат, гонорарів і премій, а потім і відвертого тиску. І відповідь на всі скарги журналістів одна: «Не подобаєтесь – звільняйтесь!».
 
Депутати Київської міської ради пообіцяли звернути увагу на цю проблему та висловили сподівання, що протягом 2-3 місяців ситуація зміниться, очевидно, маючи на увазі дострокові вибори мера та Київради.
 

«Детектор медіа» звернулась до прес-секретаря умовного Київського медіахолдингу Дмитра Козонака із проханням підтвердити чи спростувати інформацію про зменшення частки київської міської влади до 25%. «Ми не знаємо. В нас нема такої інформації», - відповів пан Козонак. 

 

«Детектор медіа» отримала текст цього рішення, розміщеного на сайті liga.net:

 

КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА 
V сесія V скликання
 
РІШЕННЯ
 
від 12 липня 2007 року N 1142/1803
 
Про внесення змін до рішення Київради від 14.06.2007 N 791/1452
 
Відповідно до статей 59, 88 Господарського кодексу України, пункту 30 частини першої статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статті 13 Закону України "Про господарські товариства" Київська міська рада вирішила:
 
Внести до рішення Київради від 14.06.2007 N 791/1452 такі зміни:
 
- у пункті 1 рішення цифри "51 %" замінити цифрами "25 %".
 
 Київський міський голова Л. Черновецький 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13675
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qwe
5884 дн. тому
Дивна позиція автора "Телекритики" - писати про "умовний" холдінг. Холдінг або є, або ні. Бо звідси і виходить, що ніхто толком не розуміє: створили холдінг, чи ще ні? Про те, що буде робити команда Бектурсунова - відомо з минулого року, і так само відомо було, що на закони їм начхати. Однак працівники "Медіахолдінгу" тоді не підтримали журналістів "Вечірки" та "Української столиці". Тепер у Казбека дійшли руки і до ТРК "Київ". Відсидітись у кущах не вийшло...
WSG(справжній)
5884 дн. тому
Лже-wsg писати коменти під чужим ніком, гірше ніж користуватись чужим презервативом. Щодо ефективності роботи цих каналів - подивись на кількість співробітників та рейтинг gfk - стане зрозуміло. Та з чого ти взяв. що я не можу... побачиш-впадеш з переляку...
wsg
5884 дн. тому
Сам нічого не можу,але лайнозіном фонтаную.
WSG
5884 дн. тому
То може нехай вже його (ТРК Київ) хтось захапає... ну тому що як ТРК "Київ" так і "УТ 1" можна поставити хіба шо в один ряд з автомобілем "Таврія" (і дивитись соромно, і поїздити не дасть, та ще й бензин сцука п"є)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду