Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 16 березня 2008 року

17 Березня 2008
27150
17 Березня 2008
12:13

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 16 березня 2008 року

27150
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 16 березня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Недільний вечір на «П’ятому каналі». В ефірі «Майдан». Я Павло Кужеєв. Отже, цього тижня всі політики – у Верховній Раді, а також урядовці – вправлялися у питанні інфляції. І політичні танці навколо пошуку виходу з цієї ситуації навряд чи закінчаться із закінченням сьогоднішньої програми. Але, тим не менш, ми спробували також порозумітися, що ж відбувається насправді. І для цього на «Майдан» запросили таких гостей. Інна Богословська, народний депутат, Партія регіонів. Добрий вечір Вам.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський, народний депутат, «Блок Литвина». Вітаємо Вас.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Полунєєв, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко. Вітаємо.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: А також Олесь Доній. Він представляє блок «НашаУкраїна –Народна Самооборона», і також народний депутат. Добрий вечір.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Своє вагоме слово також скажуть до вас, панове, а також до того, що ми почуємо згодом і з Хрещатика у Києві, також Ганна Сергеєва, політичний оглядач, Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій і також політичний експерт Вадим Карасьов. Але і це ще не все. Найцікавіша частина нашої розмови – це, звичайно ж, долучення наших небайдужих громадян, які зараз зібралися на Хрещатику у Києві, і разом із Яною Конотоп ми зможемо їх долучити до розмови наприкінці кожного спічу того, хто буде стояти на цій трибуні. Тих глядачів, які зараз налаштували свої телевізори на «П’ятий канал», ми запитуємо: чим треба запасатися на пожиток, або, як кажуть, на чорний день: харчами – дзвоніть першим номером телефону; товарами – другий номер телефону; якщо ж грошима – дзвоніть третім номером телефону. Ті, хто постійно дивиться «Майдан» на «П’ятому каналі», знають, що ми запрошуємо до нашої трибуни кожного по черзі із наших шановних гостей. Отже, я прошу до слова Олега Зарубінського, «Блок Литвина». Три хвилини для донесення своєї позиції, позиції Вашого блоку. Але предтечею до Вас буде пам’ятка від Президента. Цитата.

Цитата Президента України Віктора Ющенка: «Ті інфляційні параметри, які ми сьогодні маємо, а це вже близько 5,7% за два місяці, – це 60% прогнозу річної інфляції. Очевидно, показники річної інфляції потребують перегляду… Я наполягаю на тому, щоб уряд разом з Національним банком ще раз переглянув ситуацію, що склалася на внутрішньому ринку, ще раз більш серйозно підійшов до формування антикризових кроків, які вимагають не лише загальної декларації».

ВЕДУЧИЙ: Отже, пане Олеже, як відомо, очікування інфляції гірше самої інфляції. Кому вигідні оці розмови довкола прийдешньої, майбутньої всезростаючої інфляції? Хто на цьому заробляє політичні дивіденди?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ви знаєте, я йшов до Вашої студії, пане Павло, і думав, що якраз така тема має не роз’єднувати політиків, і має не провокувати чергову безплідну політичну дискусію «Хто винен?», без того, щоб розуміти, що робити, а, дійсно, об’єднати професіоналів, об’єднати політичні фракції, об’єднати ті парламентські сили, які є сьогодні в Україні з тим, щоб вирішити цю проблему, щоб полегшити цю проблему, і полегшити і змікшувати її наслідки для простих громадян. І тому я просто відмовляюся відповідати на запитання – кому вигідно, і таке інше. Я хотів би, щоб ми об’єднали свої зусилля навколо того, щоб вже в березні місяці отой антиінфляційний пакет заходів, який пропонувався урядом, почав діяти. На жаль, на сьогоднішній день я, відверто кажучи, не бачу результатів діяльності, а, точніше, реалізації, цього антиінфляційного пакету. Коли кажуть про те, і я хотів би спростувати, ви знаєте, мені здається, одне кліше, яке зараз достатньо є популярним, з приводу того, що інфляція сьогодні, збільшення інфляції, – це є тенденція загальносвітова. Це є неправда. В 2007-му році інфляція в Сполучених Штатах Америки склала 4,1%, в Великій Британії – 2,2%, в Німеччині – 3,1%, тому…

ВЕДУЧИЙ: Вони далеко від України. Нам що до них?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Тому… Безумовно. Тому не треба про це говорити. І мені здається, коли мова іде про те, що у лютому рівень інфляції в Україні, лютого 2008-го року порівняно з лютим 2007-го року складає вже майже 22%, тобто, на 22% більше – 21,9%, – це вже питання не політичної гри. Це питання об’єднання зусиль фахівців і політиків, я навмисно повторюю свою точку зору, для того, щоб зменшити цю інфляцію. І ще один важливий момент. Мені здається, що це дуже неприємно. Як правило, тут люди розбираються, інфляція зростає в останні місяці року, тому що збільшується споживання домогосподарствами товарів, і збільшуються витрати корпорацій. Дуже неприємно, що вже січень і лютий дали, як Президент каже, майже 6% інфляції. Зрозуміло, що дальше буде дуже важко її зупинити.

ВЕДУЧИЙ: Наприкінці року – це на Новий рік закупають? Для «Олів’є», чи як?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: І тому, використовуючи три хвилини, які ви мені даєте, я буду відповідати…

ВЕДУЧИЙ: А вони вже вичерпані.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: А, вони вже вичерпані? Тоді я готовий відповідати на ваші запитання.

ВЕДУЧИЙ: Давайте. Юрій Полунєєв, прошу Ваше питання до нашого спікера.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Олеже, чи Ви вважаєте інфляція в Україні є короткостроковим феноменом, феноменом, який є результатом діяльності одного, двох урядів? Чи це є більш глибокою проблемою?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ви дали відповідь на своє запитання. Вважайте, що це воно риторичне. Безумовно, це…

ВЕДУЧИЙ: Тоді можете не відповідати.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Безумовно, це є більш глибока проблема. І казати про те, що це є тільки суб’єктивний момент і суб’єктивний фактор діяльності нинішнього уряду – це є неправда. Більше того, не є правдою зв’язувати інфляцію повністю з тими виплатами по заощадженням, заощаджень, які здійснюються. До речі, вони далеко не всі ще виплачені. І в мене є інформація, що в багатьох областях, коли люди приходять, і хочуть зареєструватися, щоб одержати 1000 гривень в «Ощадбанках», ощадкасах, їм кажуть: «Прийдете, зареєструватися в листопаді, прийдете зареєструватися, наприклад 13 грудня 2008-го року». Тому я стверджую, що не це є основна проблема. Тим більше, що шість мільярдів так і не виплачено. Я не знаю, чи будуть виплачені. Мені здається…

ВЕДУЧИЙ: Казали, два роки будуть видавати гроші.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Мені здається, пане Павло, мені здається, шановний колего Полунєєв, що це питання набагато глибше, воно є комплексно, воно пов’язане, дійсно, з певними тенденціями в українській економіці, воно пов’язане, і ви це прекрасно знаєте, з ситуацією на газовому і енергетичному рівні, воно пов’язано, в тому числі, і з певними адміністративними діями, які застосовувалися і попереднім, і нинішнім урядами. І останнє…

ВЕДУЧИЙ: Зрештою, з чим це пов’язано, давайте спробуємо дізнатися через питання Інни Богословської до Вас.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ну, Ви мені нав’язуєте питання. Я спитаю все ж таки те, що я хотіла спитати. Скажіть, будь ласка, як Ви думаєте, чому Тимошенко, за наявності такої інфляції, таких небезпечних тенденцій в світі і в світовій економіці, вже другий тиждень слова не каже про інфляцію, а каже про вибори мера міста Києва, про імперативний мандат? З чим це пов’язано, з Вашої точки зору?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я відповів на Ваше запитання на початку свого маленького спічу. Я сказав, що будь-які політичні розборки, політичні бійки, вирішення суто політичних питань сьогодні, коли мова йде, що зростають ціни на, перш за все, товари першої необхідності, що в лютому місяці на овочі, фрукти, тваринні жири підвищилися якнайбільше ціни – майже до 10%, – всі ці питання пов’язані з політичними проблемами, політичними розборами, мене і «Блок Литвина» не цікавлять. Ми хочемо взяти участь, і серйозну участь, і допомогти, якщо хочете, щоб інфляція у нас була, як мінімум, загальмована.

ВЕДУЧИЙ: У який спосіб?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я можу назвати цей спосіб, якщо Ви мені дасте час. Є три особливості нинішньої інфляції в Україні. По-перше, вона, дійсно, носить галопуючий характер, на жаль. Непоміркований або непомірний, або, як кажуть, повзучий характер інфляції до 10%. А вона сьогодні дійсно є галопуюча. Вона значно перевищила 10%. Перша позиція і перша особливість. Для того, щоб боротися, треба знати, з чим боротися, правильно? Другий момент. Особливість української нинішньої інфляції полягає в тому, що вона є незбалансована. Якщо ми подивимося на зростання цін на різні товари в лютому, то є такі, що зростають на пів-відсотка, є такі, що зростають на 8 і на 9 відсотків. Вона незбалансована в тому, що серйозні диспропорції є навіть у зростанні різних груп товарів. Перш за все, до речі, на продовольство.

ВЕДУЧИЙ: Хто винен у цих диспропорціях, скажіть?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: І ще дуже важливий момент.

ВЕДУЧИЙ: Хто винен у цих диспропорціях?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я відповідаю. І ще дуже важливий момент, можливо, це відповідь на Ваше запитання, що вона, інфляція, сьогодні в Україні є непрогнозована. Що я маю на увазі? Тобто, очікування громадян… Люди вважають, що зростання цін буде меншим, ніж це трапляється і відбувається з кожним місяцем. Хто винен? Безумовно, винна значною мірою непрофесійна політика. І ви мене просто зачепили, пане Павло, я зараз скажу. Давайте поставимо питання: хто на сьогоднішній день продовжує займатися фінансовими і економічними питаннями в уряді і взагалі в державі? Хто посідає найвищі посади? Ті ж самі люди, які з початку 90-х років займалися економікою. Вони були весь час при владі. Вони були міністрами, віце-прем’єрами, і так далі. Вони завжди займалися українською економікою і завжди намагалися, можливо, вивести її у світле майбутнє.

ВЕДУЧИЙ: З якої позиції вони займалися цією економікою?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: А тепер я хочу Вам відповісти вам на Ваше запитання.

ВЕДУЧИЙ: Радянською, плановою економікою чи..?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Мене не цікавить – плановою чи неплановою. Мене цікавить дефіцит і брак, дійсно, нового мислення, нових голів в фінансово-економічному блоці держави Україна. Мене обурює те, що сьогодні борються буцімто з інфляцією ті, які підготував декрет про трасти на початку 90-х років, ви знаєте, чим це закінчилося. Які були ідеологами ваучерної приватизації, яка позбула…

ВЕДУЧИЙ: Ви самі собі суперечите, пане Олеже. Тому що Ви кажете, мені не цікаво, а потім викладаєте таку інформацію.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Мене не цікавить політичні, політична заангажованість цих людей. Мені цікаво, щоб люди, безвідносно…

ВЕДУЧИЙ: Дивно чути такі слова від діючого політика, що Вас не цікавить…

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: А можна я все-таки відповім?

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Мене цікавить, щоб люди, які займаються економічними проблемами, були економістами не за партійною квотою, і не тому, що вони вже 17 років українські економісти, а тому що вони можуть сьогодні, в тому числі і боротися з інфляцією. Якщо ви хочете, я відповім або резюмую одним словом…

ВЕДУЧИЙ: Щодо…

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Мають приходити професіонали.

ВЕДУЧИЙ: Ви маєте на увазі політичні призначення, про що говорив лідер Вашого блоку в Житомирі на прес-конференції про те, що політичні…?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я маю на увазі те, що і економічні, і фінансові, і всі інші блоки і, до речі, сьогодні питання вже, як відомо, про Центральну виборчу комісію і Конституційний Суд, в Україні формується за ознаками партійно-квотного принципу. Приходять до влади і займаються економікою партійні активісти: А, Б або ті, які прийняли ті декрети і були ідеологами ваучерної приватизації. Вони просто неспроможні. Мені здається, вони мають вже піти на пенсію.

ВЕДУЧИЙ: Мені здається, що Олесь Доній не був причетний до ваучерної приватизації. Хочемо почути…

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Він постраждав від неї, я переконаний.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую. Мені, відверто кажучи, досить часто імпонує позиція Олега Зарубінського. Він серйозний політик. І такого політика дуже приємно мати в якості опонента. Навіть деякі його опозиції, коли він бореться з голосуванням чужими картками, я знаю, що він просто союзник і мій персональний, сподіваюся, і нашої політичної сили в майбутньому.

ВЕДУЧИЙ: Тема сьогодні не про це.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але, але тим дивніше, коли такі розумні промови, які є у пана Олега, і абсолютно бувають протилежні дії. Мені сподобалося, коли він говорить про протидію з інфляцією і про необхідність антиінфляційних заходів з боку уряду. Але в середу на засіданні комітету з науки і освіти ми розглядали законопроект пана Зарубінського, який якраз був спрямований на розкручування інфляції. Там йшла мова, можете зауважити, про те, що…

ВЕДУЧИЙ: Озвучте, глядачам буде дуже цікаво почути.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Про те, щоби студентам, студентам, студенти отримали стипендію на рівні середньої заробітної платні. Ви уявляєте, що було би, якби ми це прийняли?

ВЕДУЧИЙ: Середньої чи мінімальної?

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Середньої, середньої заробітної платні. Ну, по-перше, щодо соціальної рівності, очевидно, вже не йде мова, тому що звичайним людям немає сенсу тоді працювати, а можна просто все життя вчитися. У нас і так надмірна кількість університетів. А так, очевидно, що було б і далі розбухання. А друге питання – це розкручування інфляції. Адже, якби ми прийняли, – це додаткові витрати на бюджет – 11,1 мільярдів гривень, які б іще пішли. Отак розкручується інфляція. Тому, тому…

ВЕДУЧИЙ: Люди не оперують такими цифрами: мільярди, мільйони. Тут би 50 копійок на метро, а Ви кажете…

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що вони б почали відразу розуміти, як після того, як 11 мільярдів було викинуто додаткової готівки, і після того з тією готівкою люди пішли на ринок, і знову зростали би ціни.

ВЕДУЧИЙ: Пане Доній, давайте індивідуально до кожного питання.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Але мені треба відповісти.

ВЕДУЧИЙ: Звичайно.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Мені здається, що треба бути більш відповідальними за слова, за свої позиції і за свої дії.

ВЕДУЧИЙ: Питання зрозумів не тільки я, а також і пан Зарубінський. Прошу.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Розкручування маховика інфляції, так і Ви там причетні були.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Зовсім непричетний. Тому що я в своєму законопроекті, я думаю, що мене підтримають всі ті молоді люди, які мають замінити тих, хто 17 років не може економікою займатися, мають одержати гарну освіту, в тому числі економічну і фінансову освіту. А для цього вони мають вчитися, а не розвантажувати на залізничних станціях вагони і товарняки. І для цього я, дійсно, пропоную. Але, пане Олесь, Ви ж недоговорюєте або недомовляєте. Я ж пропоную це зробити з 2009-го року. Я сподіваюсь, що пакет антиінфляційних заходів, який дуже рекламується, за допомогою в тому числі і Вас, і тих людей, які тут будуть, призведе все-таки до того, що 2009-й рік вже не стане інфляційним роком для України. І те, що я пропоную, щоб студенти мали нормальну змогу вчитися і замінити собою нездарних політиків, я думаю, що це тільки плюс. На інфляцію в 2008-му році це не може вплинути, бо дія цього законопроекту, якщо він буде прийнятий, може бути з новим бюджетним роком. І ви це прекрасно знаєте. А це вже 2009-й рік. Але я переконаний, що студенти мене підтримають в цьому законопроекті.

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо також уже давно не студента, але фахівця. Вадим Карасьов, прошу, Ваше питання.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Дякую. Ну, не хотілося б тут входити в якісь внутрікомітетські проблеми і дрязги, і переходити на особистості. А, дійсно, тут сьогодні ми зачепили досить серйозну соціально-політичну і економічну тему. І вона пов’язана не тільки з тим, що, очевидно, за лютий-березень це сама резонансна тема, а і тому, що самі високі темпи інфляції можуть зірвати як економічну стабільність, макроекономічну стабільність, яка була все ж таки останні 10 років, ну, десь менше 10 років. Не кажучи вже про політичні наслідки. Так ось. Інфляція – це комплексне явище. Тут є економічні і політичні складові, і таке інше. Про що хотілося б сказати? Перше. Коли оперують цифрами, там, 15, 10, то це загальний рівень монетарної інфляції. Але є ще продовольча інфляція і соціальна інфляція. Продовольча інфляція полягає в тому, що найбільші темпи зростання цін якраз на продовольчому ринку.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Абсолютно правильно.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Це перше. А, по-друге, якщо розглядати структуру споживання наших сімей, а це загалом бідні сім’ї, то там 80-90% продовольчі. Тому можна говорити про 15% загальний монетарний показник. Це середня температура по шпиталю, по лікарні. Але якщо ми зачепимо, так, затронемо соціальні верстви населення, бідні, то це буде не 15, це буде 20, 30, 50, це може бути соціальним вибухом. Це перше. По-друге…

ВЕДУЧИЙ: Місце, місце «Блоку Литвина» у цьому?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Ні, місце «Блоку Литвина» тут, я би сказав, - це місце всього політичного класу. Тому що політичний клас сперечається: хто винен за інфляцію. По-друге, політичний клас звинувачує один одного: хто розкрутив інфляцію. Не думаючи про те, що інфляція – це ще й психологічний феномен, що чим більше ви будете говорити про інфляцію просто так, без конкретних рецептів боротьбі, ви будете розкручувати цю інфляцію. Тому що інфляція живе на очікуваннях. Люди очікують.

ВЕДУЧИЙ: Очікувана інфляція.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Ви же питання поставили: що закупати? І люди будуть уже закупати. Це, це…

ВЕДУЧИЙ: А ми наприкінці програми подивимося: харчі, товари чи гроші?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Це вже було. Да. І, по-третє, потрібно дивитися в корінь. Ніхто із політиків сьогодні, ні уряд, ні критики уряду не говорять про те, який це має бути антиінфляційний пакет. Ну, будуть говорити про те, що потрібно, там, ревальвацію зробити і зменшити грошову масу. Але потрібно, перш за все, поговорити про інфляцію де, перше – у нас монопольні ринки, так. Монополізація ринків не дає можливість наситити споживання…

ВЕДУЧИЙ: Три крапки поставимо, пане Вадиме. Програма не закінчується.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Я буквально, буквально… Закінчу…

ВЕДУЧИЙ: Ганна Сергеєва, прошу, вопрос.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Закінчу думку. Закінчу думку. Виплати можна робити. Але для того, щоб виплати не робили інфляцію, потрібно, щоб було споживання, було виробництво, якого нема. Значить, дайте людям, щоб вони виробляли, дайте їм, щоб був…

ВЕДУЧИЙ: Замкнене коло, так.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Щоб середній бізнес працював, дрібний бізнес працював. Чому торгові всі мережі сьогодні захопили весь продовольчий і споживчий ринок у нас в Україні?

ВЕДУЧИЙ: Я думаю, наступного…

Вадим Карасьов, політичний експерт: А це ж ціна висока.

ВЕДУЧИЙ: Наступного блоку Юрій Полунєєв знайде відповіді на ці питання.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Так що… Да, ми повернемося до цих питань.

ВЕДУЧИЙ: Звичайно. Звичайно. Прошу, мікрофон. Ганна Сергеєва, прошу.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Ну, я буквально не ставлю не крапку, а трикрапку.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Я думаю, что абсолютно можно согласиться с Олегом Зарубинским в том, что народ не знает о сути этого антиинфляционного пакета, который приняла, который принял правительство на своем заседании одном из последних. Мы знаем, правительство убеждает о том, что инфляция полностью под контролем, хотя цены растут. И в этом убеждаются все граждане, которые ходят на базары, магазины, и так далее. Все-таки в чем же суть этого антиинфляционного процесса? Мы бы хотели узнать, вот какие конкретно шаги он предусматривает? И, в частности, позволю себе согласиться с господином Карасевым, вот, многих интересует, это главное, что же все-таки будет предпринимать правительство, в частности, в отношении политики, да, соотношения курса доллара и гривни? Будет ли нас ожидать ревальвация, которая была уже в 2005-м году?

ВЕДУЧИЙ: А якщо забути зараз про уряд, у нас представник «Блоку Литвина» Олег Зарубінський. Що саме має бути?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ви знаєте, це дуже гарне питання зараз було поставлене. Коли Юлія Володимирівна балотувалася, скажімо, на посаду Прем’єра, і виступала у Верховній Раді, якщо пам’ятають колеги, я їй поставив питання, що у Вас в блоці є ідеологи ревальвації гривні, посилення гривні за рахунок долара, зміни цього курсу. І я їй поставив питання, що в нас 62% громадян мають заощадження в доларах. Це погано, це, безумовно, погано. Вони не довіряли і не довіряють ще нашій валюті. І не громадяни в цьому винні, а громадяни, а винні ті економісти, які вважають себе економістами. Як ви будете поступати? Відверто кажучи, я відповіді не почув. І у мене складається враження, що одним з єдиних, а, може, єдиний, ходів – це буде, дійсно, зміна співвідношення між доларом і гривнею. Що мені дозволяє це сказати? Бо в 2005-му році в одну прекрасну ніч таке вже відбулося. І люди збідніли. Це правда. Не ті, що мають мільярди, а ті, що мають 500 доларів схованих десь, 1000 доларів. Хто, може, хтось на похорон собі заготував – вони збідніли одночасно.

ВЕДУЧИЙ: Ну, давайте краще на весілля.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: На весілля, хай буде так. Збідніли одночасно за одну ніч. Бо це було зроблено шахрайськи. Розумієте? Ніхто про це не казав. На 15%. Є, безумовно, спокуса зараз щось зробити з інфляцією таким чином. Але я стверджую і економісти справжні…

ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже, я думаю, що…

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Одну хвилинку. Одна фраза. Я стверджую…

ВЕДУЧИЙ: Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій трішечки зараз поступиться людям, які зараз зібралися на Хрещатику. Маємо дати їм слово. Але Ви обов’язково скажете своє вагоме. Отже, Яно, тобі слово і слово твоїм співрозмовникам, які зараз на Хрещатику у Києві.

Яна Конотоп, журналіст: Вітаємо всіх присутніх в студії, вітаємо глядачів «П’ятого». Одразу звертаюсь до запитанням до людей, які вже готові висловитись. Пане Любов, отже, з огляду на ситуацію з цінами і з огляду на ті заяви, які лунають від представників влади і опозиції, Ваші очікування щодо інфляції. Чи вірите Ви в те, що вона сягне небачених висот, чи її вдасться втримати?

Пані Любов: Я думаю, що інфляція буде рости. І ще буде рости, поки у нас буде така політична ситуація в Україні. В часності, в Києві. І хоч говорять сейчас про те, що вони, партія Литвина, не хоче вмішуватись в ті процеси, але я вважаю, що основним сейчас являється для киян те, поки у нас буде розбазарювання в Києві і при такому мері, у нас так і буде. І рости буде інфляція ще більше.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Скажіть, будь ласка, Ви якимось чином реагуєте на ті заяви, які відбуваються? Закупаєте щось, заливаєте каністри, товари, харчі, чи робите щось подібні якісь кроки?

Пані Любов: З нашими зарплатами ми не можемо закупати і не можемо мати такі запаси. В тому, що говорить, як пан говорить Олег, що в кінці року ми закупаємо все, ми не закупаємо, тому що ми не маємо таких грошей. Що ми можемо, те ми і складаємо, і складаємо грошима.

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Наступна думка від пана Сергія, правильно? Пана Олександра, перепрошую. Пане Олександр, будь ласка, Ваше питання, якщо є, до Олега Зарубінського.

Пан Олександр: У мене питання таке. От говорили всі: нафта, нафта проблеми. А чому ми присосалися до одної трубки? У нас що, свого газу немає, українського газу немає? У нас що української нафти немає? Чому ми постійно стоїмо на колінах перед якимось сусідом? У нас є.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Щодо, щодо інфляції. Скажіть, будь ласка, Ви якось готуєтесь до тих темпів стрімких, які нам обіцяють деякі політичні сили?

Пан Олександр: Ми готуємось, я сам вчитель, ми готуємось від авансу до получки.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Дякую. Такі маємо думки і питання тут. Будь ласка, реакція студії.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Яно. Отже, реакція буде від Олега Зарубінського, у якого буквально 15 секунд для того, щоби люди насолодилися рекламою на «П’ятому каналі».

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я вкладуся. Пане Олександр, завтра якраз об 11 годині в комітеті я проводжу «круглий стіл», який буде розглядати питання про відновлювальні і альтернативні джерела енергії. Я згоден з Вами, що не можна залежити від будь-якої, навіть самої дружньої країні.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо Олегу Зарубінському. Нагадую наш інтерактив: чим треба запасатися на пожиток: харчами, товарами чи грошима? Подумайте. А після реклами голосуйте (реклама). Отже, на «Майдані» намагаємося і питаємо людей: чим треба запасатися на пожиток: харчами, товарами і грошима? І намагаємося якимось чином призупинити політичні танці довкола інфляції. І зараз ми запрошуємо Юрія Полунєєва, Блок Юлії Тимошенко – чи не головний натхненник українського прориву. Але до Вашого слова буде вступне слово від опозиційного Прем’єра.

Сюжет, виступ Віктора Януковича, Партія Регіонів: Ми бачимо, як вже не по днях, а по годинах ростуть ціни на, практично на все, і особливо на продукти харчування. Політика нової влади справді не по кишені українським громадянам. І не лише найбіднішим. Цінове навантаження вже не в змозі нести і середній клас.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ціни зростатимуть і далі.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Павле, я в своєму виступі хотів би якраз відійти від тієї риторики, яку запропонував зараз шановний тіньовий Прем’єр-міністр України, тому що…

ВЕДУЧИЙ: У Вас для цього три хвилини. Прошу.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Да. Тому що я хочу підхопити те, що сказав пан Олег, що інфляція сьогодні має стати, дійсно, тим феноменом, який об’єднає суспільство. Чому? Тому що інфляція сьогодні – це результат відсутності в нашій країні за всі 17 років глибоких і послідовних структурних реформ. Ось чому сьогодні – це лише верхівка айсбергу. А всі причини сьогодні, їх можна перелічити на пальцях, ці причини. Це відсутність сьогодні реформ в енергетичній галузі, залежність від Росії, нерозвинутість інших джерел енергії, висока енергонеефективність. Далі це абсолютна неефективність антимонопольної політики, це фактичне існування на ринку багатьох дійсних або квазімонополій, або дуополій, і так далі. Це сьогодні неефективна податкова політика, яка дає додатковий податок на бізнес, який бізнес перекладає в ціни. Це неефективна регуляторна політика. За всіма рейтингами сьогодні Україна займає останні місця по ефективності регуляторної політики. Це також «додатковий податок», який перекладається на бізнес і на ціни. Це сьогодні неефективний, абсолютно неефективний, нереформоване і монополізоване житлово-комунальне господарство, яке сьогодні, до речі, яке в 2006-му році дало поштовх тій спіралі інфляції, яку ми маємо. Тому що якщо ми подивимося на структуру інфляції в 2006-му році, яка перекинулася в 2007-й, то зростання послуг на житлово-комунальне господарство, послуги, якраз склало 80% в загальному підвищенні цін. І лише в 2007-му році на це наклалося підвищення цін на продовольство, що стало частково глобальною тенденцією. Це далі неефективна політична система, нереформованість сьогодні радикально-політичної системи, що, по-перше, призвело до незрозумілості, хто взагалі відповідає за монетарну політику, хто відповідає за структурну політику. Національний банк замість того, щоб таргетувати інфляцію, таргетує валютний курс. Далі це неефективність інституту влади. І сьогодні, як результат, та нестабільність і та невизначеність, що також є фактором інфляції, вона перекладається в очікуванні бізнесу, і таке інше. Оці всі – і структурні, і політичні, і інституційні проблеми – є, по великому рахунку, виною усіх, без винятку. Тому я відмовляюся також займатися риторикою, якою займався пан Янукович. Це говорити, що сьогодні бачимо, як при цьому уряду зростають ціни. Це абсолютна неправда. Тому що якщо ми візьмемо графік, а я не хочу їх брати, я підготувався до цієї зустрічі, до цих аргументів, то ми побачимо, що саме в 2007-му році інфляція досягла безпрецедентних в цьому десятилітті рівнів.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви хочете сказати, і, в принципі, і Ваша сила, а також взагалі коаліція і уряд говорили про те, що ця ситуація на межі катастрофи, вона перейшла у спадок від попереднього уряду.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Вона перейшла у спадок від відсутності структурних реформ протягом 17 років. Проблема…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, винні і уряд Тимошенко, і уряд Януковича, уряд Ющенка?..

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: І уряд Тимошенко, і уряд Ющенка, і Тимошенко, і так далі.

ВЕДУЧИЙ: І ще від Мосола, так?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: І ще від Мосола. Так. Тому що енергоінтенсивність, неефективність, відома ще з 91-го року, а не вчора, не позавчора, і так далі. І інші проблеми. І тому сьогодні якщо говорити про, відповідати на питання «Хто винен?» – винні ми всі. І тому боротися з інфляцією, яка є сьогодні уособленням відсутності цих реформ, це не тільки сьогодні монетарний фактор, він, дійсно, став серйозним фактором, але це структурний фактор. Інфляція в Україні носить структурний характер.

ВЕДУЧИЙ: А політичний характер вона носить?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Носить, безперечно. Я назвав цей політичний характер – нестабільність, яка сьогодні спричиняється, по-перше, безкінечними виборами, і так далі. Це відсутність конституційної реформи, чіткого збалансування між повноваженнями різних гілок влади. Це абсолютно, це також інфляційний фактор.

ВЕДУЧИЙ: Ви знайшли точки дотику із Олегом Зарубінським. Але все ж таки, можливо, ви щось уточните?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Так. Пане Юрію, я Вам поставлю дуже конкретне запитання, воно цікавить дуже багатьох людей, і Ви це знаєте. Скажіть, будь ласка, от Ви фахівець, і ви знаєте, що буде робити уряд, очевидно. Чи слід українським громадянам очікувати зміну у співвідношенні курсу гривні до долара? Тобто, падіння долара і підвищення, посилення гривні? Чи буде це найближчим часом? Друге підпитання. І третє питання - чи не вважаєте Ви, якщо про це весь час говорять, а про це дійсно йдеться, в тому числі і ідеологами, ну, економістами БЮТу, скажімо так, не може статися так, що наші громадяни винесуть зараз свої заощадження і будуть скуповувати, дійсно, товари? А Ви прекрасно знаєте, що чим більше попит…

ВЕДУЧИЙ: Лампочки, сірники.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Не тільки. Чим більше попит на товари, тим більше будуть зростати ціни, в тому числі і штучно. Дякую.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Олеже, я банкір, фінансист, і як такий, я відмовляюся сьогодні, в цьому прямому ефірі, говорити про те, чи слід очікувати людям зміни співвідношення між доларом і гривнею. По-перше, тому що це є виключно компетенція сьогодні Національного банку України. Я до нього ніякого відношення сьогодні не маю. Це раз. По-друге, те, що я можу…

ВЕДУЧИЙ: Питалося про Ваш прогноз.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Але те, що я можу сказати, я можу сказати, як економіст і фінансист, я можу сказати про наступне, що фіксований курс, штучно фіксований, штучно підтримуваний курс української гривні до долара, який весь час падає, є також фактором посилення інфляції.

ВЕДУЧИЙ: Долар падає, не курс. Долар падає.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Так, так. І цей курс має стати більш гнучким. Оце я можу сказати сьогодні.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Тобто, зміни будуть?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: І це я можу сказати, що це має відбутися.

ВЕДУЧИЙ: А стосовно того, що виймуть заощадження, і потім це все виллється в ринок?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: На товари піде.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ви знаєте, тут нема, в таких тенденціях, які існують на ринку, немає нічого дивного, коли існують високі інфляційні очікування, люди, і ця поведінка, між іншим, характерна всім, без винятку, і вам, і мені, і всім людям, у кого є якісь заощадження, якщо вони є, це шукати ті об’єкти для інвестування, які можуть зберегти ці заощадження. Дехто вкладає в золото, тому що вважає, що золото збереже свою цінність. Дехто вкладає в землю, в кого є на це, на це… До речі, в світі сьогодні…

ВЕДУЧИЙ: В нерухомість.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: До речі, в світі сьогодні, якщо подивитися на глобальну фінансову систему, то там іде така тенденція: сьогодні іде відхід від фінансових інструментів і вкладання інвесторами грошей в товари, в товарні ринки.

ВЕДУЧИЙ: І тут годі дивуватися, де ж подівся Радянський Союз. Я пригадую ці черги, коли мама в одній черзі, батько – в іншій, я – тут, по два кіло в одні руки.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Це багато. Стільки не давали.

ВЕДУЧИЙ: Давали, давали, давали. Було.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Триста грамів масла.

ВЕДУЧИЙ: Це я про цукор пригадую. Ще в себе в Кіровограді.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Павле. Пане Павле, я скажу так, що…

ВЕДУЧИЙ: Пані Богословська, Ваше питання.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Дуже-дуже просте. Скажіть, будь ласка, країні, чи є план антиінфляційних заходів, і в чому він полягає? Бо стільки тримати це в таємниці, як тримали «Лист трьох», вже неможливо. Країну всю взриває інфляція. Ми не чуємо від уряду жодного слова. Що ви будете робити? Скажіть, будь ласка. Ви, як представник коаліції.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Пані Інно, план, антиінфляційний план є. Йому експерти…

ВЕДУЧИЙ: Чому ми про нього не чуємо?

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ставте основні параметри, просто 1, 2, 3, 5.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Йому незалежні експерти ставлять оцінку – тверда четвірка. Я скажу так, що не буває абсолютно досконалих планів. Він сьогодні включає комплекс заходів, який сьогодні стосується як монетарної сфери, так і сфери, яка направлена на пропозицію, тобто, на структурні реформи, на демонополізацію економіки. Зокрема, якщо говорити про монетарну сферу, то цим планом передбачається утримання дефіциту державного бюджету на рівні не більше двох відсотків. Я б особисто погодився з рекомендаціями шановного Ігоря Бураковського і його інституту, що, говорячи сьогодні про інфляцію, яку ми маємо, ми мусимо звести цей дефіцит взагалі до нуля або до мінімальних значень. Тому що тільки бездефіцитним бюджетом можна зменшити вплив фіскального фактора на інфляцію. Це стосується також абсолютно наміру…

ВЕДУЧИЙ: Фіскальний вплив на інфляцію. Це, звичайно, для фахівця зрозумілі речі. А чи буде нам зрозуміла позиція Олеся Донія, Вашого колеги по коаліції. Дуже стисло, прошу.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Не просто колеги, а союзника. Я хотів би трошки ще позитивних емоцій додати. А, от, запитання просте. А Україна має вступити зараз до Всесвітньої торгівельної організації. Очевидно, що це і відкриває додаткові ринки. Як Ви думаєте, це трошечки зменшить інфляційні прояви? Тобто, додасться позитив?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Додасть, безперечно, додасть. Тому що вступ України до Всесвітньої організації торгівлі, він ще більше відкриє доступ на український ринок імпортних товарів, і наявність пропозицій, таким чином зіб’є, зіб’є ціни.

ВЕДУЧИЙ: І тут так само чуємо голоси про те, що захистимо вітчизняного товаровиробника.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Захищати вітчизняного товаровиробника потрібно не субсидіями, до речі, які уряд Тимошенко збирається радикально передивитися і реформувати, тому що сьогодні у нас більшість субсидій, 70%, – це прямі субсидії. Тоді як в Європі це субсидії горизонтальні, тобто, такі, які ідуть на покращення конкурентоспроможності підприємств. Я думаю, що сам факт того, що ми приєднаємося до СОТ, буде позитивним з точки зору взагалі боротьби довгострокової з інфляцією.

ВЕДУЧИЙ: Гаразд. І виборець відчує на собі що? Впаде м’ясо в ціні на базарі? Подешевшають автомобілі? Стабілізується курс гривні від того, що ми вступимо до СОТ?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Питання сьогодні таке, що основним чинником споживчої інфляції є зростання цін на продовольство, на продовольчі товари. Я тут, тут поєднуються два фактори…

ВЕДУЧИЙ: Україна вступила до СОТ і..?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Павле, тут поєднуються два фактори. Перший фактор – це вплив глобальних тенденцій. Йде сьогодні подорожчання всіх ресурсів без винятку, в тому числі і продовольчих ресурсів. А друге – це нереформованість сільського господарства у нас, невирішеність питання землі, нереформованість сільського господарства, неефективність наших сільгоспвиробників. Ці два фактори сьогодні створюють…

ВЕДУЧИЙ: І зависло у повітрі питання мораторію на продаж земельних ресурсів. Прошу, пане Бураковський.

Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій: Ви знаєте, я дуже уважно слідкував за дискусією. І от у мене таке враження, що ми на сьогоднішній день трошки неправильно ставимо акценти. Тому що, з моєї точки зору, інфляція – це, перш за все, певний інтелектуальний виклик. Те, про що ми зараз говоримо, воно дуже, так би мовити, змішане, вибачайте, але в багатьох, так би мовити, репліках, в тому числі і з Майдану, і в тих репліках, які ми на сьогоднішній день чуємо, ми намагаємося знайти якісь такі, я не знає, знаєте, ну, чудодійні ліки, да. От десь, там, щось посипав, і стандарти зросли, і, так би мовити, національний виробник розвивається, і інфляцію подолали, і так далі. Ні, ще раз ні. І давайте будемо реалістами. Боротьба з інфляцією, вона потребує двох речей. І перший момент – ми не повинні її, так би мовити, демонізувати. І мені, чесно кажучи, не сподобались і в Вашому вислові, і в деяких моїх колег про кризову критичну ситуацію, і так далі. Якщо ми подивимось, скажімо, на ситуацію в Україні, я вам нагадаю 96-й рік, рівень інфляції тоді складав 39,7%. Це було значно вище, ніж маємо на сьогоднішній день, але в 96-му році, я хотів би вам нагадати, була запроваджена гривня. Тобто, давайте будемо говорити реалістично про, так би мовити, важливі моменти. Але в цьому плані ясно, що інфляція – це певний такий, так би мовити, показник, який нас стимулює до перетворень. І другий момент, на який я хотів би звернути увагу, це те, що, дійсно, треба інфляцію вивести за межі політичної дискусії. І в цьому сенсі ми повинні чітко бачити, що подолання інфляції передбачає двох груп заходів. Перше – це короткотермінові. Якщо ми хочемо реально збити інфляцію, ми повинні йти на непопулярні кроки. Ми повинні скорочувати готівкову масу, в тому числі, вибачайте, споживання населення.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоби всі встигли сказати своє слово. Прошу, Ганна Сергеєва.

Ганна Сергєєва, політичний оглядач: У меня довольно конкретный вопрос. Все мы видим, как бензин, его цена, растет, как грибы после дождя. Вот помнится, что во время первого премьерства Юлии Тимошенко тогда премьер попыталась, так скажем, в ручном режиме управлять ситуацией. Что обернулось, по сути, очередями на заправках, отсутствием топлива, и так далее. Вот как на этот раз ваша демократическая команда, которая находится при власти, будет контролировать эту ситуацию? И все-таки попытается вернуть цену на бензин до предыдущей отметки, или хотя бы как-то оптимизировать эту ситуацию? Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Напередодні посівної також, да?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, по-перше, я думаю, ми з вами розуміємо глобальну тенденцію. Вона полягає в тому, що ціна на нафту і бензин, який з неї робиться, весь час дорожчає. І сьогодні говорити про те, щоб повернути все на якийсь нереальний рівень цін, який був колись, – це неможливо. Це раз. По-друге, я особисто проти будь-яких адміністративних і неринкових заходів стосовно контролю за цінами. Я вважаю, що ефективно, що може зробити уряд, і ми будемо на цьому наполягати, зокрема, ті, хто працюють в Парламенті, на те, щоб всі заходи, які сьогодні стосуються конкретних товарних ринків, відповідали ринковій філософії. А будь-які речі, тобто, зібрання виробників і так далі, і умови, і умовляння або погрози – це все авантюризм економічний. Я противник цього.

ВЕДУЧИЙ: Грошей вистачить? Буде, що в бак залити?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Грошей у кого?

ВЕДУЧИЙ: У того, хто хоче в бак залити?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: В бак залити* Ну, ви знаєте, це питання…

ВЕДУЧИЙ: А буде, що заливати?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я думаю, що якщо сьогодні… По-перше, на будь-яку ціну є товар. І якщо сьогодні дорожчає товар в світі, значить, буде дорожчати ціна. Якщо ресурс стає дефіцитнішим, буде зростати ціна. Все. Це питання ринкового балансу.

ВЕДУЧИЙ: Погоджуються з вами чи не погоджуються наші глядачі, які зараз на Хрещатику у Києві? За допомогою Яни Конотоп ми зараз дізнаємося.

Яна Конотоп, журналіст: Отже, ми спробуємо озвучувати ті питання, які вже наболіли. І спочатку звернуся до пана Сергія. Будь ласка, пан Сергію, от Ви знаєте, багато політиків зійшлися у думці, що ті розмови про інфляцію, які зараз лунають зараз, вони якраз ту саму інфляцію і підживлюють. Як Ви вважаєте, чому представники деяких політичних сил все ж таки активно продовжують ці розмови?

Пан Сергій: Меня интересует такой вопрос. Искусственно, не искусственно ли, вернее, создана эта инфляция, или это продолжается борьба между противоположными партиями, которые ведут, в конце концов, эту борьбу? Вот. Или может это несостояние нашего правительства как-то регламентировать эти вопросы? И у меня также будет вопрос как к представителю БЮТа. Когда, наконец, в Киеве будут перевыборы?

Яна Конотоп, журналіст: Дякую дуже. Наступний наш співрозмовник пане Ігор. Будь ласка, Ваша думка.

Пан Ігор: Моя особиста думка така, що за 17 років незалежності антимонополія у нас в Україні працювала геть негативно. І у мене питання до представника БЮТ у Парламенті. Яких, на його думку, треба вжити заходів і що треба зробити, щоб покращити роботу Антимонопольного комітету України?

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. І ще одне питання від пана Сергія так само, будь ласка.

Пан Сергій: Ну, тут тільки що згадували нібито ручний режим, яким будуть зменшувати цю інфляцію. Скажіть, будь ласка, що це таке і чи дійсно, це проблема? Тому що людей лякають, а ніхто не розуміє.

Яна Конотоп, журналіст: Дякую дуже. Такі маємо питання. Очікуємо реакцію зі студії.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Яно. Можливо, пан Полунєєв спробує буквально за 15 секунд встигнути заспокоїти людей?

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Глядач із Майдану підняв важливе питання – Антимонопольний комітет, конкурентна політика. Найслабкіша ланка в українські політиці взагалі. Ми добиватимемося, щоб було, по-перше, посилене антимонопольне законодавство. По-друге, щоб був переобраний голова Антимонопольного комітету. По-друге, я думаю, не треба зараз опасатися, боятися…

ВЕДУЧИЙ: Ну, Костусєв уже написав заяву.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Да. Щоб була призначена людина, яка має відповідні, відповідну фахову підготовку, яка розуміє сьогодні фундаментальну роль Антимонопольного комітету. І стосовно адміністративних або ручного управління. Ми категорично проти цього. Ми за те, щоб працювали тільки економічні, виважені і продумані кроки. І тому, я думаю, що тих навіть речей, які колись траплялися, їх більше не буде повторюватися, стосовно різного роду адміністративного впливу на ринок, на товаровиробників.

ВЕДУЧИЙ: Ну, буде повторятися, чи не буде? Історія повторюється хвилястою і по колу. Прошу, Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Коротка репліка. 96-й рік. Все ж таки тоді була допомога Міжнародного валютного фонду, який, фактично, і допомагав створювати гривню і фінансував. Знову повертатися до цього і зривати монетарну стабільність в 2008-му році? Ну, це питання. І ще одне питання до представника БЮТу. От Ви говорили про те, що винуваті це всі ми, тому що не було структурних реформ. Ну, це коли всі винуваті, то ніхто конкретно. От скажіть, можливо би, виплати, які сьогодні нетехнічно, нетехнологічно, з технічної точки зору, виплачують, але з політтехнологічної точки зору – ефектно, да направити на структурні реформи: на реформу ЖКХ, бюджетну реформу, і таке інше? І тоді б, дійсно, були б структурні реформи, і не було б цього ажіотажу, і, можливо, інфляція була б менше, і перспективи кращі.

ВЕДУЧИЙ: «Ощадбанківські», да? Прошу, дуже швидко.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я дам відповідь на це питання. Пане Вадиме, Ви знаєте, що для того, щоб будь-який уряд мав змогу провести болючі структурні реформи, уряд має мати довіру від людей. Сьогодні ця довіра була повністю зруйнована.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Ви ж вибори виграли. Ну, ви ж вибори виграли. Коаліція була.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: І крок, на який, крок, на який пішла, пішов уряд Юлії Тимошенко, – це відновити в якійсь мірі довіру людей до влади, що влада починає виконувати свої обіцянки.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Панове, давайте відновимо довіру людей до реклами. Зараз на «П’ятому каналі» рекламний блок (реклама). Отже, шукаємо відповідь на запитання: чим треба запасатися на прожиток або ж на чорний день? А, можливо, ви дасте свою відповідь на те, чим ви вже запасаєтеся: харчами, товарами або ж грошима? І далі ідемо в нашій розмові. Запрошую до слова Інну Богословську, Партія Регіонів України. А вступ до Вашої трихвилинної промови зробить Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Сюжет, виступ Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко: Ми далі і далі будемо в цьому напрямку працювати для того, щоб, як і в 2005-му році, коли ми отримали країну з жахливою інфляцією, щоб так само і в 2008-му, коли ми отримали після попереднього уряду країну з жахливою інфляцією в 17%, щоб ми все ж таки до середини 2008-го року з цим явищем справилися, і інфляцію поставили на місце.

ВЕДУЧИЙ: Отже, поставити інфляцію на місце.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ну, просто пані Тимошенко дала мені такий пас, який я не взяти не можу. Зараз життя показує, що як в 2005-му році уряд Тимошенко не був готовий до роботи у владі, точно также він не готовий в 2008-му. Як в 2005-му році уряд Тимошенко отримав стабільну економіку з стабільним зростанням, з найвищими темпами зростання в Європі, і зруйнував за вісім місяців всю цю стабільність, і підвищив рівень інфляції в півтора рази, так зараз за три місяці рівень інфляції вже виріс в два рази порівняно з тим роком, з аналогічним періодом. Тобто, сьогодні всі дії уряду і відсутність антиінфляційних заходів, як я почула від шановного Юрія, свідчить про те, що Тимошенко не здатна взагалі із своєю командою працювати у владі. Вона є ефективною тільки в опозиції, як критик. Але вона взагалі не вміє що-небудь будувати. І це зрозуміло з усього життєвого шляху цієї політичної особи нашої, з цього політичного феномену. І зараз все життя свідчить, що нам треба вже рятувати країну від такої невдалої влади. Тому що якщо вони зараз не можуть відповісти на жоден виклик реального життя, і саме те, що вони не мають відповіді на те, як боротися з інфляцією, як відповісти на ті три кризи, які в світі розвертаються – продовольча, енергетична і екологічна, якщо вони не знають, як побудувати відносини з бізнесом. Тому що за два місяці впали темпи зростання економіки, то вони шукають будь-які приводи, щоб влаштовувати скандали для того, щоб просто відволікати увагу людей від тих проблем, з якими вони зіштовхуються вже не раз на місяць – підняття цін, а кожен день. А тепер я хочу вам нагадати ще одне, дуже цікаве. Тут шановний громадянин нас питав про антимонопольне законодавство, так я хочу сказати. Якщо ви пам’ятаєте, в липні того року саме в разгар передвиборчої кампанії в нас за два місяці на 60% зросли ціни на олію, наприклад, на яйця, на курятину, і так далі. І тоді Партія Регіонів, і тоді діючий уряд заявляв, що щось не так, не може такого бути, нема жодних економічних підстав для такого розкручування інфляції на цій продовольчій групі. І зараз доказано, що це була змова. І на ринку олії, наприклад, дві компанії, які належать, до речі, чи афільовані…

ВЕДУЧИЙ: Регламент.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: …з представниками БЮТ… Нема трьох хвилин. Я знаю, що таке три хвилини по Верховній Раді, тому, будь ласка, не переривайте…

ВЕДУЧИЙ: Вже, вже, вже навіть більше. Погоджуюся, вже навіть більше трьох хвилин.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ні, ні, ні – це неправда. І хочу сказати тоді останнє. Доказано зараз, що це була змова. І ті, хто зараз не може втримувати вже зростання ціни на олію, повинен спитати в тих своїх однопартійців, хто оштрафований Антимонопольним комітетом на 60 мільйонів, за те, що то була змова в липні місяці. І ті люди, які люди політично роблять саботаж, навіть не думаючи про те, що вони мільйони людей ставлять на коліна, повинні сьогодні вже нарешті відповідати перед своїм власним народом.

ВЕДУЧИЙ: Ну, тут сам Бог велів запитати Юрія Полунєєва до нашої доповідачки. Прошу, Ваше питання.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Да. Ну, ви знаєте, я намагався в своїй, в своєму виступі, так, як і пан Олег, відійти від такої риторики, ну, я її називаю умовно, сам дурак, да. Ну, от ті коментарі, які…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Я абсолютно не погоджуюсь. Є цифри, які кажуть, що дурак – не дурак.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ті, ті коментарі, які надала пані Інна… Я Вас не перебивав, дайте я скажу. Да? Ви почали зразу говорити, нападати на лідера. Не тому, що за лідера обідно, а тому, що це неправда. Я от покажу Вам такий графік. Я не хотів його під час свого виступу показувати. Ви можете подивитися на про те які ми, якими рекордсменами ми стали. Причому за уряду, за урядом, який очолював пан Янукович. Так? От. І друге. От динаміка інфляції по…

ВЕДУЧИЙ: Нічого цього глядачі зараз не зрозуміють.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Але, але, але питання…

ВЕДУЧИЙ: Вони бачать різнокольорові стовпчики.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Але питання моє… Павле, Павле…

ВЕДУЧИЙ: Підписи під ними ні про що не говорять.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Так, питання ваше, будь ласка.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Але питання моє до пані Інни таке.

ВЕДУЧИЙ: Але те, що, але те, що перетягування ковдри за принципом: я дурак, ні, – ти дурак, і хто, хто винен, у кого спадковість – це відбувається.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я відмовляюсь від такої риторики. Тому я хочу задати питання. Якщо пані Інна і її політична сила не притримуються філософії: чи гірше – тим краще, то що ви маєте запропонувати сьогодні в контексті спільної боротьби з феноменом, який є достатньо небезпечним для України – феноменом інфляції? І сьогодні реальністю є те, що при владі є уряд Тимошенко, який прийшов легітимно до влади, разом з нашими партнерами по коаліції, який запропонував антиінфляційну програму, я про неї говорив.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Що пропонує…

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Що ви пропонуєте?

ВЕДУЧИЙ: Що пропонує взагалі Віктор Янукович, опозиційний уряд і ваша партія, ваша фракція?

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Я просто назову те, що необхідно робити терміново. І, до речі, я хочу сказати, що в жодній країні за таким рівнем інфляції тільки ринковими методами нічого не можна врегулювати. І навіть сьогодні Євросоюз, в якому вже інфляція теж вийшла за міри, виходить з того, що треба розробити спеціальні заходи, в тому числі і адміністративного втручання. Тобто, за рівнем такої інфляції повинно, перше, і ринкові заходи впроваджувати і адміністративні.

ВЕДУЧИЙ: Що таке ринкові заходи конкретно?

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ринкові заходи – це, перше, закінчити прив’язку гривні до долара, а прив’язати її до валютного кошику. І це треба було робити вже багато-багато років тому.

ВЕДУЧИЙ: Валютний кошик що таке?

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Валютний кошик – це середня вартість валют, за якими буде, на який буде рівнятися українська гривня в своєму курсі.

ВЕДУЧИЙ: Пані Інно, от людина зранку виходить має…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Це значить…

ВЕДУЧИЙ: має в кулаці 50 гривень і думає: купить вона м’ясо чи не купить?

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ні, почекайте, якщо ви хочете, щоб люди…

ВЕДУЧИЙ: Вона не буде вираховувати валютний кошик.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ні, так питання, будь ласка, ви мені задали питання, що треба робити, щоб подолати інфляцію. Якщо ви хочете, щоб я вам відповідала, як людина з 50 гривнями, то тоді давайте тих людей зараз в Парламент, і нехай вони нам розкажуть. Ви питаєте мене як фахівця. Я вам відповідаю.

ВЕДУЧИЙ: Ті люди, які обрали вас в Парламент, хочуть почути якісь «вразумительные штуки».

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Я вам відповідаю. Перше. Прив’язатися до валютного кошику, а не до долара. Друге – безумовно, терміново знижувати податки. Бо якщо ми зараз не дамо можливості нашим підприємствам виробляти більше за тих грошей, які в них є, то в нас буде гіперінфляція. І за умови, що сьогодні навіть за відкриття ринку в СОТ ми не отримаємо більш дешевої продукції, тому що така ж інфляція сьогодні по всьому світові. І надія на те, що якщо ми відкриємо кордон наш, то до нас зайдуть більш дешеві товари, вже знищена. Такої надії немає. Ціни…

ВЕДУЧИЙ: А хіба вони вже не зайшли?

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ціни зростають всюди. Тому терміново знижувати податки. Третє – терміново переходити на пряме субсидування окремих груп товарів в сільському виробництві. І ніяких тут ринкових заходів не буде, тому що продовольча криза вже має світовий характер, шановні. Сьогодні таким чином, як зростають ціни на паливо, з наступного врожаю будуть зростати ціни на продовольство. І три кризи ці – продовольча, екологічна, енергетична – рівні абсолютно за масштабом того, що розгортається у світі.

ВЕДУЧИЙ: Послухаємо Олега Зарубінського. Давайте не будемо витрачати час.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ні, можна, якщо ви мене спитали. Я дуже швидко скажу.

ВЕДУЧИЙ: Звичайно, можна, але після Олега Зарубінського.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ну, тоді не задавайте питання, що треба робити, щоб не було інфляції.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Дякую. Ну, можливо, я, в контексті того, що Ви скажете, допоможу Вам ще далі. Єдина ремарка. Ви знаєте, коли кажуть, що у світі всюди ростуть ціни. Я ще раз хочу наголосити на тому, що в Штати – 4%, Німеччина – 3%, Британія – 2%. Тобто…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Олеже, це загальний рівень інфляції.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Тобто, зовсім не так.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Я казала про зростання цін на продовольство.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я розумію. Але треба співставляти. А тепер запитання таке. Інно Германівно, Ви прекрасно знаєте, що корупція і інфляція – це близнецы-братья. І прекрасно зрозуміло, що бізнес-корупцію переносить на витрати виробництва. За даними «Дзеркала тижня», і Ви це теж прекрасно знаєте, в минулому році, в 2007-му році, в системі державних закупівель, безумовно, корупційній системі, за допомогою існуючого Закону «Про державні закупівлі», було 66 мільярдів. Із них 7 мільярдів потрапили в кишені тих людей, які організовували цю систему. Яка буде…

ВЕДУЧИЙ: Серед них були представники Партії Регіонів?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я хочу запитати, яка буде позиція Вашої фракції, Ваша особиста, як людини, як громадянина, щодо подальшої долі оцих законопроектів, в тому числі і проголосованого трьома фракціями законопроекту про державні закупівлі, яка залишає цей проект, і Тендерну палату, і міжвідомчу комісію, і всі шляхи для дії тої ж самої групи, яка 6 мільярдів, точніше 7, поклала в кишеню?

ВЕДУЧИЙ: Ви так довго підводили до питання, що не можна не запитати. Це Ви натякали на Партію Регіонів?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я натякав про те, що три фракції…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: А що з Вами сталося? При чому тут Партія Регіонів?

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Три фракції проголосували, в першому читанні за корупційний законопроект, знаючи, що він корупційний. Я не хочу обвинувачувати. Я хочу сказати, що Ви далі будете робити з державними закупівлями?

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Дякую. Я спочатку розкажу хто є, фактично, власниками ТПУ – Тендерної палати України. Є пан Яценко, Антон Яценко, який є номером 79 БЮТу, сьогодні є народним депутатом України. Є його дуже близький друг, який проживає з ним в одному під’їзді, є його другом дитинства. Головою ревізійної палати є пан Осика, який є депутатом БЮТ. І саме БЮТ зараз ратує за те, щоб зберегти цю корупційну схему в повному обсязі. Що стосується Партії Регіонів. Ви знаєте мою особисту позицію. До речі, я в судах з паном Яценко. До речі, за моїми заявами порушені кримінальні справи в СБУ і прокуратурі щодо «бютівців», які розгорнули цю величезну спрутову комерційно-корупційну схему, яка називається Тендерна палата України. Тому якщо люди хочуть спитати, чому зараз немає ліків в лікарнях, чому навіть не можуть закупити харчі для дитячих садочків, і так далі, то це, будь ласка, до БЮТу. І, безумовно, нами зареєстровано, навіть до того голосування, бо воно було політичним, ми просто ще раз показали, що не існує в Україні правлячої коаліції, той день, на який один ми розблоковували роботу Парламенту, ви побачили, що з чотирьох законів коаліція голосувала таким чином, що вона продемонструвала, що її немає. І це було головним нашим політичним викликом для держави, щоб держава побачила всю профанацію того, що нам розповідали. Але, але…

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Але ж залишилась Тендерна палата.

ВЕДУЧИЙ: Я розумію…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ми ще до того…

ВЕДУЧИЙ: Дратівливий чинник зараз відбувається. Але все ж таки рухаємося…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Чи можна, чи можна я відповім?

ВЕДУЧИЙ: Можна. Ви відповісте, але на запитання Олеся Донія. Прошу.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: В нас зареєстрований, в нас зареєстрований законопроект, за яким ми відміняємо діючий інструмент роботи Тендерної палати.

ВЕДУЧИЙ: Все. Скасували інструмент. Олесь Доній, прошу.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую. Коли пані Інна критикує дії уряду, дії нашої коаліції, іноді це виглядає достатньо аргументовано. Але от в діях її політичної сили виглядає абсолютно протилежне якесь очікування. І таке враження, що Партія Регіонів за останні два місяці лише і робила все для того, щоби результат був набагато гірший. Чим запам’яталась Партія Регіонів? Двома діями. Перше – це два місяці брали участь у блокуванні Парламенту, а тут ми повертаємось до того, що сказав Юрій Полунєєв, політична дестабілізація є одним з чинників зокрема, і розгортань економічної дестабілізації, зокрема інфляції. Це перший момент. А другий момент – результативне голосування по тендерних палатах, по Тендерній палаті, про що, власне, сказав пан Олег Зарубінський. Тобто, один з механізмів корупційних, де, на жаль, критикуючи його постійно, на жаль, саме Партія Регіонів, голосами Партії Регіонів це голосування пройшло. Тобто, з одного боку критикують, а з іншого боку таке враження, що Партія Регіонів отримує задоволення, щоб ситуація в країні тільки погіршилась.

ВЕДУЧИЙ: Цікавий політичний мазохізм: Партія Регіонів отримує задоволення.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Ну, я просто відповім. Мені дуже жалко зараз Олеся, тому що той законопроект по збереженню ТПУ був поданий блоком «НУ-НС» і БЮТом, депутатами від «НУ-НСу» і БЮТу. Тому якщо ми винні, що була збережена ця… Зварич і Кожемякіна.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: І жоден голос від «Нашої України – Народної Самооборони» не був поданий, і ми наполягли, що той єдиний депутат, який подавав, відкликав свій голос. А Партія Регіонів, критикуючи, дала всі.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Перепрошую. Ваш законопроект. Партія Регіонів дала 40% своїх голосів. Що Ви кажете таке? Шановний, я не голосувала і закликала не давати голосів за цей законопроект. Ми дали рівно стільки голосів, щоб показати, щоб у вас не існує коаліція.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: А Блок Литвина дав…

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дали всі. Ви дали стільки голосів, щоб він пройшов.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Тому, тому я хочу сказати, що сьогодні найбільші мазохісти, а мазохісти для наших слухачів – це люди, які доставляють собі задоволення біллю, так найбільші мазохісти в нас коаліція, яка ненавидить один одного так, що все палає, яка не може прийняти жодного рішення, яка лає з екрану один на одного кожен день. І сьогодні нас ви за таких умов звинувачуєте в політичній нестабільності?

ВЕДУЧИЙ: До речі, так, до речі, так… Можливо, можливо у нас зараз… Пані Інно, пані Інно. Можливо, у нас зараз є шанс перейти від мазохізму до садизму, тому що на Майдані дуже…

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Садо-, садо-мазо, да…

ВЕДУЧИЙ: На Майдані дуже велика кількість людей хоче висловитися на те, що зараз почули на цьому павільйоні. Прошу.

Яна Конотоп, журналіст: Мушу зауважити, що до пані Інни Богословської справді справжній аншлаг просто бажаючих поставити свої питання. Пан Андрій, будь ласка.

Пан Андрій: Як ви вважаєте, як більшість, скажіть, будь ласка.

Яна Конотоп, журналіст: Давайте, пан Олександр, поки Ви формулюєте, будь ласка.

Пан Олександр: Я хотел бы обратиться к госпоже Богословской с тем, что на протяжении двух месяцев Партия Регионов абсолютно не проявила себя как сила, которая что-то хочет конструктивно работать и изменять. Никакой программы не опубликовано по инфляции, как с ней бороться. Возьмите таких интеллектуалов, как Азаров, как Янукович, используйте их, и опубликуйте эту наконец-то программу, какие ваши меры. А то шарики надувать – это и дети на первое мая могут.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло Ваше питання. Пані Валентина тут, будь ласка.

Пані Валентина: Я пропоную представнику Партії Регіонів конструктивно працювати в парламенті і уряду. У вас є уряд альтернативний. І тому всі 17 років, по-перше, ми бачимо, що народ ніхто, просто зневажають їх, не ставлять ні в що. Просто борються клани, наживають матеріальні блага. І тому я всіх депутатів закликаю конструктивно боротися, бо вони державні представники і повинні захищати той народ, ту землю, на якій ми живемо.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло, дякую. Питання, якщо можна.

Пані Валентина: Ще, ще одне питання. Ще одне, значить, питання. Що я пропоную всім депутатам проголосувати…

Яна Конотоп, журналіст: Питання, якщо можна.

Пані Валентина Закон «Про люстрацію», який є у ВО «Свобода».

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Дякую. І пане Юрію, будь ласка.

Пан Юрій: Скажіть, два маленькі питання. Перше – Ви висловили свою власну позицію щодо антиінфляційних заходів, але в Україні існує тіньовий уряд на чолі з лідером Вашої партії. Цей уряд чи має якусь програму? Бо у уряду чинного програма все ж таки є. Чи тіньовий уряд здатний тільки критикувати? І друге питання. Ну, не 18 грудня почалися ці інфляційні процеси. Ви один із найбільш яскравих ораторів української політики. І от я Вас просив би об’єктивно оцінити ті рішення, ті кроки уряду Віктора Януковича, які долучилися, які спричинили розвиток інфляції сьогодні. Дякую.

Яна Конотоп, журналіст: Дякую дуже Вам. Пане Олександре готовий, будь ласка.

Пан Олександр: Да. І як опозиція допомагає чи заважає уряду діючому на сьогоднішній день знизити рівень інфляції в Україні? І як допомагає опозиція грабувати киян і Київ?

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. І ще одна думка від пана Дмитра. Тут він, будь ласка.

Пан Дмитро: Скажите пожалуйста, от чего, по Вашему мнению, зависит уровень инфляции: от действия правительства или Национального банка? Или есть какие-то другие причины?

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. І ще одне питання від Валентини, будь ласка.

Пані Валентина: Ну, по-перше, на початку програми було питання: чи будуть люди щось закуповувати. Я знаю точно, що не будуть, тому що в цьому немає сенсу абсолютно. Наступне - шановна Інна Богословська, по-моєму, вже не спати, не їсти спокійно не може, тому що уряд Тимошенко має силу.

Яна Конотоп, журналіст: Питання, якщо можна.

Пані Валентина: І питання до Інни Богословської. Скажіть, будь ласка, попередній уряд чому не припинив ту інфляцію, про яку Ви зараз говорите? Вона була завжди.

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Такі питання маємо. Дуже хочемо почути відповіді.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Ну, я так скажу, що якби на всі ці питання дати належну відповідь, то цю кафедру перенести у дуже велику аудиторію.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Скільки у мене є часу? Я вкладуся.

ВЕДУЧИЙ: У Вас є 45 секунд.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: В 45 секунд не вкладуся. Це як раз садизм. Ну, давайте. Буду дуже швидко. Я хочу сказати, що уряд Януковича має право критикувати діючий уряд, тому що як тільки Янукович приходить до влади, приходить стабільність, зростання і падіння темпів інфляції. Інфляція була розкручена під час дострокових виборів. І спочатку безвідповідальні політичні сили, і перш за все представники БЮТу, зробили все, щоб, ну, на якийсь термін, як їм здавалося, підвисити ціни на головні групи товарів. Але після того це стало кінцевим поштовхом до розкручення величезної спіралі інфляції. І якщо ви пам’ятаєте, до липня того року інфляція трималася в нормальних відсотках, а зростання інфляції пішло з липня, і в пік свій ввійшло в лютому і в грудні. Тому не можна на такі авантюри більш іти. Здається, що політично можна зробити саботаж, а після того все влаштувати. Не вдається. Економіка – така річ, що якщо ти робиш невірний крок, вона після того помститися може дуже жорстоко. Щодо того, чи є в нас антиінфляційна програма. Абсолютно, вона прописана вже давно, навіть ще того року, коли ми відчули самі, коли були у владі, що пішла інфляція. Але ми не змогли нічого зробити, тому що дострокові вибори внесли тільки додаткову політичну дестабілізацію в країну. Не наша зараз, не наше зараз завдання говорити, як треба долати інфляцію. Якщо уряд дасть свою програму, і вона не буде таємною, як сьогодні, то ми будемо її критикувати і давати свої альтернативні пропозиції. Якщо вони не можуть, то нехай ідуть із влади. Якщо вони можуть, то наш обов’язок – критикувати це. І останнє. Хто винен в інфляції: чи уряд, чи Нацбанк? Безумовно, і уряд, і Нацбанк – це два головних органи, в тому числі, до речі, і Верховна Рада, яка повинна приймати закони, які буде пропонувати уряд щодо подолання інфляції. І уряд, і Нацбанк – це дві установи, які мають, безумовно, відповідати за зростання інфляції.

ВЕДУЧИЙ: Пані Інно, Ваш депутатський хронометр мав би уже Вам підказати, що понад 45 секунд відбулося. В наступному блоці, після реклами, ми почуємо думки кожного з наших експертів, а вже потім долучимо до розмови, на цю кафедру запросимо Олеся Донія. На «П’ятому» реклама (реклама). Отже, знову продовжуємо говорити, намагаємося говорити з політиками про те, що нас чекає завтра, післязавтра, найближчим часом чим запам’ятається ця весна: дефіцитом товарів чи все ж таки дефіцитом влади? І слово нашим експертам. Прошу, пане Бураковський.

Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ви знаєте, я хотів би загальне зауваження стосовно нашої дискусії, тому що ми знову-таки спочатку говорили про необхідність фахової розмови, глибинні речі, потім перейшли на абсолютно політичні моменти. І зайвий раз говорить про те, що, очевидно, на сьогоднішній день наші політики, вони якось не до кінця фахово, як мені здається, розібралися в питаннях інфляції. Це перший момент. Другий момент, який, з моєї точки зору, надзвичайно важливий, що ми повинні чітко зрозуміти – є певні товари, ціни на яких будуть рости, і Україна тут нічого не зробить. Якщо зростають ціни на нафту і зростають ціни на газ, немає таких магічних речей, які б дозволили ціни знизити в межах України. Їх просто немає. І давайте віддавати собі в цьому звіт. І є третє питання, яке для мене також, чесно кажучи, на сьогоднішній день так неочевидно. От, прослухавши виступ, скажімо, Інни Германівни і попередників, ну, ви все правильно говорите, давайте, скажімо, стимулювати бізнес за рахунок зниження податків. Давайте тоді говорити далі, які витрати в державному бюджеті ми будемо скорочувати? Давайте інші речі говорити. Бо без цього ці всі розмови, вони абсолютно не мають жодного сенсу. І є третя, ще остання, так би мовити, частина, я довго мовчав, тому я собі дозволю ще 15 секунд взяти. Я хотів би сказати про те, що на сьогоднішній день, як мені здається, політики не сказали головного – є економічна логіка, і, дійсно, економічна логіка підказує скорочення, я особисто, скажімо, противник виплат, наприклад, за заощадженнями «Сбербанка», і взагалі вважав би, що краще було б цю тему, так би мовити, зняти, тому, можливо, мене і не обирали в Парламент. Але я про інше хотів сказати. Я хочу сказати про те, що на сьогоднішній день, шановні колеги, закон 96-го року про визнання заощаджень зобов’язаннями держави і виплати ніхто не відміняв. Відповідні закони, які пов’язані, скажімо, з підвищенням соціальних стандартів, там, індексацією виплат, і так далі, їх також ніхто не відміняв. Тому якщо це так, давайте будемо справедливими і скажемо так, для того, щоб допомогти уряду, давайте зупинимо дію, скажімо, багатьох витратних статей, і далі будемо говорити, які витрати ми можемо зупинити. Без цього наша розмова про боротьбу з інфляцією в короткотерміновому плані не має жодного економічного сенсу.

ВЕДУЧИЙ: Був ще один вихід для того, щоб допомогти «Українському прориву». Пригадується, як дали розрахунковий, цифри для того, щоб люди перераховували в один з банків кошти для того, щоб реалізувати «Український прорив». Прошу.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Ну, я думаю, що без витрати тут не обійдеться, тому що якщо країна знаходиться в постійному перманентному політичному, політичній конкуренції, а економічної конкуренції немає, то витрати будуть. І якщо говорити про чого не вистачає, там, влади чи грошей, то, перш за все, не вистачає політичної відповідальності всіх політичних сил. Тому що попередній уряд – це уряд такого патроналізму, якщо брати такий державний вимір – це такий вимір «советского и донецкого». І цей уряд не бачив в людині суб’єкта економіки, і не бачив конкуренцію, як необхідну передумову для боротьби з інфляцією, насиченням ринку внутрішнього. Конкуренцію в економіці, в підприємництві, розвиток підприємництва. Інша сторона, яка сьогодні при владі, – це така інша сторона цього патроналізму, його можна назвати популізмом. І в цій маятнику патроналізму і популізму ми якраз і знаходимося. А що таке популізм? Це коли лідер працює в стилістиці вождя. А вождь думає не про ефективність, а про ефекти.

ВЕДУЧИЙ: Ви кого лідера маєте на увазі?

Вадим Карасьов, політичний експерт: В тому числі… А тут, а тут всі вожді, так. Але якщо інші, тобто, і бачать в людині такий об’єкт піклування, ну, опіки, так. Ну, бізнес працює, можна поділитися з людьми. І хай вони ці подачки отримують регулярно. Оце й витрати від цього, тому що люди не працюють, а отримують зарплати. Я вже не кажу тему співвідношення продуктивності праці.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, не заробляють, а отримують?

Вадим Карасьов, політичний експерт: А отримують, да. Або отримують те, що там їм по знеціненим вкладам, і таке інше. І цим грішать і попередні уряди, і нинішній уряд. Ніхто не говорить про те, що людині треба дати економічні права, потрібно розвивати конкуренцію, потрібно розвивати економічну самостійність людей, насищати внутрішній…

ВЕДУЧИЙ: У нас вся розмова зводиться до інфінітиву – розвивати, давати, розробляти.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Правильно, правильно. А ми же говорили про це, що…

ВЕДУЧИЙ: І так всі 18 років.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Да. Нет. Так ми… Да, так 18 років. Ось у мене було конкретне питання до представника БЮТу. Він казав, що нам потрібно було після того, як ми отримали владу, думати ще про довіру. Навіщо думати про довіру? Ви отримали її. Ви отримали владу. Тому думайте про відповідальність перед країною, перед своїми виборцями. І ці гроші можна було по-іншому дати.

ВЕДУЧИЙ: Про виборців, про Україну, а також думає…

Вадим Карасьов, політичний експерт: По-іншому, по-іншому направити.

ВЕДУЧИЙ: Я Вам дякую. Думає також і Олесь Доній, який також отримав владу. Прошу.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Тому ще раз, поки, поки ми знаходимося між патроналізмом і популізмом, ми будемо постійно знаходитися в інфляційній спіралі.

ВЕДУЧИЙ: Отже, Олесь Доній, «Наша Україна – Народна Самооборона». Але і до Вас є вступне слово від Володимира Литвина. Цитата.

Цитата Володимира Литвина, лідера «Блоку Литвина»: «Якщо за два місяці ми маємо 5,7%, то можна спрогнозувати при такому розвитку подій одержати по закінченні року до 25% інфляції. Це якщо не буде вжито екстраординарних заходів. Сьогодні найбільша небезпека – зростання цін, тому ми пропонуємо заслухати звіт уряду про цінову ситуацію».

ВЕДУЧИЙ: Ну, давайте перед тим, як уряд спроможеться на звіт, послухаємо про цінову ситуацію, що думають у Вашому блоці, у Вашій фракції.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую. Ну, по-перше, як представник «Народної Самооборони», «Нашої України – Народної Самооборони» і, в ширшому розумінні, представник коаліції «Наша Україна – Народна Самооборона» і Блок Юлії Тимошенко, безперечно, коаліція бере всю відповідальність, політичну відповідальність за дію уряду, в тому числі і в економічній політиці. Я не прибічник того, щоби постійно кидати десь спогади, кидатися спогадами, що у всьому винуваті, там, уряд Януковича, Кучма, Кравчук. Очевидно, вже кожен повинен відповідати вже за свої кроки. Безперечно, навіть ті кілька місяців, які знаходиться наша коаліція при владі, вони вже є приводом для роздумів, для аналізу, для висновків. Тут пан Ігор Бураковський, знаний економіст, він не дасть мені схибити, що проблема є не в самій інфляції. Інфляція є при розвитку економіки, вона, безперечно, в будь-якому випадку вона мусить бути. Питання в тому… І зростання цін завжди відбувається. Проблема в непрогнозованості інфляції і в тому, що її неможливо не тільки спрогнозувати, а й контролювати. В даному випадку можна сказати, що, згідно нашого бюджету, інфляція закладалась на 2008-й рік, якщо я не помиляюсь, 9,6%. Дійсно, за два місяці вона вже склала 5,7%. Очевидно, що за десять наступних навряд чи вона буде менше, аніж за два місяці. Тобто, ми вже виходимо за ці рамки. Скажу, що представники Світового банку вже порадили змінити ці параметри, і, якщо я не помиляюсь, змінити їх на тридцять з чимось відсотків, вже збільшені. 13,6%, пан Олег підказує. Пан Порошенко, а він Голова наглядової ради Нацбанку, сказав, що десь приблизно 16% буде інфляція в цьому році. Пан Литвин вже говорить про 25%. Тобто, іде мова, що в ті параметри, які закладались, ми вже не вкладаємось. Тобто, є проблема. Це потрібно визнати. І, дійсно, почати з’ясовувати, чи можна зараз на старті, а зараз є насправді старт, проблема ще не настільки загострена, ситуацію виправити, і в тому числі виправити непопулярними мірами, про які і говорить пан Ігор Бураковский. Саме тому я починав цю програму з одного з конкретних прикладів. Нам потрібно менше, очевидно, думати про роздмухування не тільки цієї проблематики, а і про роздавання коштів без аналізу, що з цими коштами буде надалі. Якщо серед студентів може бути популярна теза, що давайте вирівняємо стипендії з середнім рівнем зарплати, про що подав законопроект пан Олег Зарубінський, а захищав на засіданні комітету саме Володимир Литвин, то насправді треба думати – а що це приведе потім, якщо цим студентам два місяці, три місяці буде добре, а що буде з ними через рік, чи зможуть вони за ці гроші купити ту саму картоплю чи собі джинси. І тому, очевидно, треба думати над скороченням державних витрат. І не лише по деяких соціальних і бюджетних сферах. Зокрема і по держапарату.

ВЕДУЧИЙ: З приводу Вашого спічу, над чим думає Інна Богословська? Прошу, Ваше питання.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Зараз. Я хотів би завершити. Про те, що казав Олег Зарубінський, про те, що…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Занадто роздмухані зараз і витрати апарату Президента. Про все це треба говорити.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, зараз у нас буде бліц-опитування.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: І думати, де можна зрізати в наступному бюджеті.

ВЕДУЧИЙ: Пане Доній, я Вас прошу.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: У мене є питання. А чи вважаєте Ви правильним дві речі, дуже прості. Перше – те, що уряд Тимошенко зараз тихенько підняв заробітну плату державних службовців на 47%? Перше. І чи вважаєте Ви правильним те, що Президент запропонував підняти заробітну плату вчителям тільки тим, які викладають українську мову? Чи правильні ці два кроки з Вашої особистої точки зору, Олеся Донія?

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Перше. Я вважаю, що всюди, де є можливість підняти зарплату і в межах бюджету, і в межах інфляційних норм, безперечно, це потрібно робити.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Як про студентів же ви тільки що говорили?

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Тут повинні бути чіткі, і тут повинні бути чіткі викладки економістів, в тому числі тих, хто знаходиться в уряді пана Пинзеника, і в тому числі економістів, які знаходяться в коаліції в Парламенті, в тому числі пана Полунєєва, чи достатньо у нас закладено в бюджеті, щоб ці додаткові витрати не сприяли посиленню інфляції. Якщо достатньо, то, будь ласка, і 47 і 50. Але повинні бути чіткі економічні викладки. Ще раз…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: А тоді питання. Скажіть, будь ласка, у нас що, зросла якість послуг чиновників і держслужбовців? За що їм підвищили на 45%, не на сім, не на 10, не на 15?

ВЕДУЧИЙ: Ну, мабуть, і для того підвищили.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, я думаю…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Якість послуг зросла в Україні чи ні?

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що якби була можливість, якби була можливість, їм можна було б підняти і не на 47, а на 147, тому що вони викладаються іноді і на 1000 процентів.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: А решта? Без адміністративної…

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Питання, чи є можливості.

ВЕДУЧИЙ: Тоді всі б раптово пішли у чиновники.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Чи є можливості у держави. Щодо української мови, значить, ви знаєте, що в СРСР представникам, вчителям, ті, хто викладав російську мову, була надбавка…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Та це ж була тоталітарна держава.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Надбавка по десять, по десять рублів. І у нас… Це була додаткова надбавка. І у нас склалась така ситуація, що зараз українська мова ще знаходиться в нерівних стосунках з російською на території рідної держави, на території рідної України. Нам потрібно продумати не лише про надбавки, а про, очевидно, системні заходи, про підсилення ваги української мови, в тому числі і про економічні, про економічні заходи.

ВЕДУЧИЙ: Я вам скажу, що багато глядачів, мабуть, все ж таки не перший рік спілкуюся, на ваші слова подумали сало – воно і по-російськи, і по-українськи звучить однаково, а ціна на нього зростає неадекватно. Тому, можливо, ми зараз припинимо гуманітарний блок нашої програми, тому що, зрештою, ми говоримо про те, чим завтра харчуватися. А вже дуже нагальна проблема і мови, і синхронного перекладу української мовою фільмів, і таке інше, я вважаю, що на «П’ятому каналі» обов’язково Вас запросимо до цієї дискусії. Але по суті питання Олега Зарубінського.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ви знаєте, пане Олесю, Ви мене так часто згадували, достатньо позитивно, я хочу Вам таке чітке питання поставити. А в чім гірші студенти, ніж державні службовці, от скажіть, будь ласка? Якщо законопроектом планується з 2009-го, підкреслюю, через рік, фактично, в новому бюджетному році підвищити стипендії студентам, а вже сьогодні, в разгар, в розвій інфляційних процесів на 50, фактично, 45% – це наполовину підвищити зарплату держслужбовців – де тут логіка?

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я бачу, що в змаганні дуже вагомих політиків, як Прем’єр і Президент, хто більше запропонує, ще долучається і «Блок Литвина», я скажу, що повинні знайтися політки, які все-таки знайдуть в собі сміливість сказати, що не, ну, не повністю держава на цей момент може забезпечити всі бажання наших громадян. Це факт. І в даному випадку…

ВЕДУЧИЙ: Ми розуміємо, що держава – не золота рибка всі бажання задовольняти.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: В даному випадку що стосується студентів. Я довершу. Я вважаю, що це рудимент радянських часів. Стипендія для представників державного сектору. Ви знаєте, що в більшості країн стипендія існує для окремих категорій. Якщо людина, якщо студент дуже добре навчається в університеті, є стипендії або від цього університету, або від інших, в інших фондів. Решта? Решта платить. В даному випадку це може призвести до соціального колапсу. Коли у нас кількість студентів буде набагато більше, аніж кількість працівників. В Україні не буде кому працювати на підприємствах.

ВЕДУЧИЙ: Набагато…

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Зате буде, у нас вже, у нас вже надмірна кількість університетів.

ВЕДУЧИЙ: Пане Доній, набагато гірше буде, коли буде набагато більше студентів, ніж абітурієнтів.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я не думаю, що я більший ворог студентів, аніж пан Олег.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Питання від пана Полунєєва, тому що обмаль часу.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але змагатися в популістських законах…

ВЕДУЧИЙ: Обмаль часу взагалі.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ч думаю, ну, не «Блоку Литвина» це було варто.

Олег Зарубінський, народний депутат від «Блоку Литвина»: Чим держслужбовці кращі, ніж студенти? Поясність. В них менше зарплата, ніж в студентів? Чому сьогодні..?

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Держслужбовець працює, а студент ще вчиться.

ВЕДУЧИЙ: Вони старші за віком. Пане Полунєєв. Да.

Юрій Полунєєв, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Очевидно, що прийняття нової версії бюджету наприкінці березня чи початку квітня потребуватиме, дійсно, зменшення дефіциту бюджету, і тут потрібно буде різати багато дуже статей. Чи підтримуватиме ваша політична сила, і Ви особисто, ініціативу щодо скорочення достатньо високих видатків на утримання Секретаріату Президента?

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я особисто приєднуюсь до цієї ідеї. Тому що, я боюсь помилитися, пан Олег якраз казав, скільки сот мільйонів в цьому році було додатково закладено на витрати в Секретаріат Президента, я вважаю, що-що, а президентська влада може і мусить триматися в межах тих же норм, в яких вона працювала і в минулому році. І думаю, що це не одна стаття в бюджеті, яку можна і варто зрізати.

ВЕДУЧИЙ: Наші глядачі, які зараз стоять на Майдані у Києві, більш ніж переконані, мабуть, що у Секретаріаті, а також у Верховній Раді, в Кабміні люди не бідують. А завтра зранку треба чимось поснідати. І які видатки, диференціації, індексації? Прийдуть і побачать, як один цінник міняють на інший. Яно, слово тобі і слово твоїм співрозмовникам.

Яна Конотоп, журналіст: Ну, власне, співрозмовники спробують підсумувати все те, що почули протягом цієї програми і, звісно, поставити свої питання до Олеся Донія. Пан Олександр готовий це зробити. Будь ласка.

Пан Олександр: Скажите, пожалуйста, когда закончится вот эта сказка, которая давным-давно идет, и когда наконец люди начнут нормально жить в Киеве? Сколько вы обещали до выборов сами, и почему ваши действия сейчас никак не видны для народа?

Яна Конотоп, журналіст: Я так розумію, щодо інфляції питання у Вас є?

Пан Олександр Да, нет. Ну, а почему, цены ж то же самое прыгают. Они что обещали? Мы не обещаем, мы гарантируем. А что такое? Ничего не видно, ни гарантии, вообще ничего не видно.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Пан Василь, правильно? Тут Василь, будь ласка.

Пан Василь: Ну, у меня совершенно другая точка зрения. Смотрите, когда говорят, что нужно уменьшить, минимальный прожиточный – 608 гривен, то я думаю, что эту инфляцию хотят переложить как раз на самые беднейшие слои населения. Когда говорят, что уменьшить податки, то я не думаю, что здесь кто-то бедствует из богатых людей. Наоборот на бизнес нужно повышать податки, на СПД, на физических лиц, бороться с контрабандой, чтобы была честная уплата всех налогов. Только за счет налогов можно уменьшить инфляцию. Другого способа нет. Наполнение бюджета. А не за счет уменьшения такого смешного прожиточного минимума. Сказали насчет курса доллара. Ну, если приезжает сюда американец, и у него 100 долларов в кармане, у него целый прожиточный минимум за месяц, который имеет наш гражданин, то, я думаю, мы эту справедливость должны восстановить. И второе – как Вы думаете, население, которое взяло кредиты в долларах, скажет Вам спасибо, если доллар уменьшится в три раза? Большое спасибо скажет?

Яна Конотоп, журналіст: Я думаю, що це не до Олега Донія все ж таки питання.

Пан Василь: И еще.

Яна Конотоп, журналіст: Якщо можна, якщо є питання до Олеся Донія, будь ласка.

Пан Василь: И последнее. Когда цены повышаются на сельскохозяйственные продукты, я думаю, что это просто торжествует справедливость. Почему-то никто не уезжает в село выращивать картошку, или так далее. Цены просто занижены были, поэтому существует нормально, выравнивается.

Яна Конотоп, журналіст: Альтернативна у Вас думка до більшості. Пан Віктор, будь ласка.

Пан Віктор: Я ценю очень Олеся Дония, он замечательный политик. Мне нравится его позиция. И мне понравилось, как он устроил, устроили дебаты вместе с госпожой Инной Германовной Богословской. Ну, Богословская, понятно, она везде защищает Черновецкого, понятно, как женщина, она обязана заботиться о психических больных.

Яна Конотоп, журналіст: Щодо інфляції.

Пан Віктор: А как раз об инфляции. Дело в том, что составляющая инфляции, вы прекрасно, наверное, об этом знаете, – это разворовывание и воровство. То, что сегодня делают в Киеве. Кстати, Богословская, как и ее партия, вместе с Черновецким разворовывают Киев. У меня к вам вопрос, господин Доний. Вы мне скажите, пожалуйста, ваша, представители вашей партии, такие, например, как господин Мартыненко, который крышует господина Черновецкого, он участвует в повышении инфляции таким образом, или все-таки мы посмотрим, как..? Ну, у Вас много представителей есть в вашей партии, таких как отец Олеся Телесика, вы знаете, да? Вот тоже.

Яна Конотоп, журналіст: Скажіть, будь ласка.

Пан Віктор: А у меня к вам вопрос.

Яна Конотоп, журналіст: Ви так несподівано пов’язали з інфляцією?

Пан Віктор: Да. А я как раз увязываю это с инфляцией, что они разворовывают, а мы сегодня смотрим всю эту инфляцию. А Вы мне скажите, пожалуйста, как политик, что же мне здесь делать в городе Киеве? На баррикады идти? Или сохранять деньги? У кого их забирать? У Черновецкого попросить, который разворовал уже весь этот Киев? Или к кому мне обратиться? И в чем мне сохранить их, эти деньги, и бороться с инфляцией мне так как, как гражданину? Вот у меня такой вопрос, пожалуйста.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Дякую за запитання. Ну, власне, спробує Олесь Доній відреагувати на все те, що сказане.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дуже коротко.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Значить, по першому питанню ішла мова, безперечно, про заяву…

ВЕДУЧИЙ: Дуже стисло я прошу.

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: …Юрія Луценка щодо пана Черновецького. І «Народна Самооборона» робить все для того, щоб перевибори в місті Києві, перевибори голови і Київради відбулися. Це перший момент.

ВЕДУЧИЙ: І інфляція впаде після цього?

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Щодо… Було дуже конкретне питання про перевибори. Щодо третього питання про тих, хто наявний в списку «Наша Україна – Народна Самооборона» – це блок партій, і ми належимо до різних партій. Я вважаю, що нам потрібно радикально міняти виборче законодавство. Пропорційне законодавство з закритими списками, воно віддаляє депутатів і політиків від виборців. І тому ми, на жаль, як громадяни, абсолютно не контролюємо процес підготування виборчих списків, про що ви щойно і говорили. А тоді, я думаю, що буде більший вплив. Це другий момент.

ВЕДУЧИЙ: Все. Все. Дякуємо. У нас…

Олесь Доній, народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ще раз. Пару слів я хотів би сказати…

ВЕДУЧИЙ: Ні. Час…

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Я не можу не сказати, перепрошую. Шановний громадянин назвав мене, як людину, яка розворовує бюджет Києва.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, що нагадали. Прошу.

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Я жодного відношення не маю до Києва взагалі. Ніколи не мала. Якщо пан хоче це…

ВЕДУЧИЙ: А де ж Ви живете, якщо Ви не маєте?..

Інна Богословська, народний депутат від Партії регіонів: Не маю жодного відношення. Я – харків’янка, прописана в Харкові. До бюджету Києва не маю жодного відношення. І люди, українці, повинні розуміти, що треба закінчувати це називати всіх бандитами безкарно, і так далі. Якщо б я знала фамілію цього громадянина, я просто з нього стягла гроші, і віддала їх дитячому будинку, тому що так тріпати язиком не можна. Це неповага до закону, до прав людини, і так далі.

ВЕДУЧИЙ: У нас уже немає часу, тому що далі на «П’ятому каналі далі у нас буде програма «Час підсумків» із Лідією Таран. Ось, що вона підготувала: про зоряні війни з прицілом на столицю, до речі; про інфляцію, знову ж таки, яка поки не зважає на боротьбу з нею; про жертву «нічних метеликів» зі штату Нью-Йорк; про дідуся української літератури. Бачимо результати того, що люди запасаються насамперед грошима, а не харчами і товарами. Я дуже перепрошую у тих, хто, можливо, не отримав достатньо часу для того, щоб сказати своє слово, тому що занадто у нас були красномовні і політики, а також люди, які були на Хрещатику у Києві. Запрошуємо вас також на «П’ятий канал». З вівторка програма «Реакція». Залишайтеся на «П’ятому».

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27150
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду