Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 17 березня 2008 року

16 Березня 2008
30417
16 Березня 2008
11:44

Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 17 березня 2008 року

30417
Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 17 березня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. В ефірі «Епіцентр» на каналі «1+1». Мабуть, події сьогоднішнього дня більше цікаві киянам. Така собі міні-інтрига, цікава поки що мешканцям столиці. Оголосить чи не оголосить завтра Парламент вибори Київського міського голови, і хто буде кандидатами на ці вибори. Ну, і те, що важливо для всієї країни. Після того, як пункт про перевибори у столиці став частиною коаліційної угоди «Нашої України – Народної Самооборони» і БЮТ, стало зрозумілим, що у цих політичних силах є люди, які розглядають вибори мера як підготовку стартового майданчика на президентські вибори 2010 року. Зараз у БЮТ найвищий рейтинг у столиці. Юлія Тимошенко знає, що робить, коли оголошує про намір блокувати роботу власної коаліції, якщо вибори не оголосять.

Михайло Погребінський, «Главред», 17 березня 2008 року: «Частина фракції НУ-НС, вочевидь, не голосуватиме за перевибори мера, і Тимошенко про це відомо. Її заяви виглядає, як певний ультиматум. У вас вибір такий: або ви голосуєте, адже це ваші передвиборні зобов’язання, або покажете усім, хто ви такі, і чого варті домовленості з вами».

Дмитро Видрін, «Главред», 17 березня 2008 року: «Юлія Володимирівна, як чистий політик, домагається тільки одного – влади. А заради того, щоб мати повну, чисту і не закаламучену владу, не розділену ні з ким… Вона добивається нерозділеної влади, тому намагається перехопити ініціативу у всіх можливих опонентів – і нинішніх, і майбутніх. Оце її головне завдання».

ВЕДУЧИЙ: Моя оцінка така – ситуація пресує Тимошенко по всім фронтам. У політиці Конституційний Суд може ухвалити рішення про неконституційність імперативного мандату. А це пряма загроза цілісності Блоку Тимошенко. Центрвиборчком при цьому не реєструє депутатів Тимошенко у Київраду. Не чути нічого про програму діяльності Уряду. В економіці – на переговорах по газу гарантованих є хіба підняття ціни на газ. А ще плюс допуск «Газпрому» на внутрішній ринок України і збереження схеми посередників, проти чого виступає Тимошенко. Інфляція при цьому мінімум 25%, подальша виплата компенсацій «Ощадбанком» також під питанням. При цьому Тимошенко ніхто не збирається відправляти у відставку, що було б для неї оптимальне. А сама вона у відставку не збирається, не той ефект. Можливо тому, мої шановні глядачі, вона і скликає журналістів на тему столичних перевиборів в неділю. Чому б це не можна було зробити, наприклад, в п’ятницю? Можливо, сама Тимошенко піде на мера столиці – я цього не виключаю. В цій історії ще багато неясно деталей, а в них, як відомо, і криється суть. Президент то створює структуру, яка, напевно, забезпечить діючому столичному міському голові Черновецькому прийнятний для нього результат перевірки його діяльності, то публічно заявляє про підтримку перевиборів мера. Преса фіксує боротьбу груп впливу в оточенні Віктора Ющенка.

«Коментарі», 28 лютого 2007 року: «Глава Секретаріату Президента Віктор Балога і його заступник Андрій Кислинський у боротьбі за вплив на Главу держави відкрили свій київський фронт. Останнім часом столичний голова Леонід Черновецький має вхід до Віктора Ющенка через його половину. Мовиться про наближеного до Катерини Ющенко заступника глави Секретаріату і екс-керівника президентського офісу Андрія Кислинського. Нагадаємо, що Кислинський є зятем відомого, але не дуже везучого українського політика Олександра Ржавського. Останній близький до Черновецького іще зовсім нещодавно офіційно вважався радником київського міського голови. Своєю чергою, Віктор Балога хотів би замкнути ухвалення Президентом рішень на київському напрямку на себе».

ВЕДУЧИЙ: Хто переможе – Балога чи Кислинський – і як результат цієї боротьбі відобразиться на рейтингу самого Президента у Києві. Із іншого неясного – чи не розкол і протистояння навколо виборів у Києві коаліції, яка називає себе демократичною. Один із політиків, що вийшли за «Нашої України», Василь Петьовка – закарпатець, що, напевно, говорить не тільки від себе, вже заявив, що за перевибори у Києві не голосуватиме. А Юлії Володимирівни навряд чи вигідні президентські поправки до Закону «Про Кабмін». Зараз виконавчою владою, згідно з цим законом, керує вона. Потім така можливість втрачається. З цим останні роки, як ви знаєте, проблема. Тому як далі будуть розвиватися події, побачимо. А зараз, шануючи ваше право на інформацію, мої дорогі телеглядачі, коротко розкажу вам про найбільш ймовірних кандидатів на посаду київського міського голови. У розмові про єдиного кандидата від коаліції, яка називає себе демократичною, я вам одразу скажу, особисто не вірю. Надто сильні, надто різні у різних політиків там економічні інтереси. Отже, мабуть, на сьогоднішній день найрентинговіший кандидат, гість Наталії Мусійчук у сьогоднішньому нічному «ТСН», Віталій Кличко, 37 років. Уславлений український боксер, який з 2004-го року пробує себе у політиці. Він тоді підтримав на президентських виборах Віктора Ющенка. Кличко у 2006-му році брав участь у парламентських виборах від громадянського блоку ПОРА-ПРП, тоді ж був кандидатом на посаду міського голови Києва. Мої джерела кажуть, що Юрій Луценко вже обіцяв свою підтримку Віталію Кличку. Серед плюсів Віталія – сильна команда, популярність, серед мінусів – відсутність політичної підтримки згори від Ющенко і від Тимошенко. Наступний Віктор Іванович Пилипишин 46-ти років, депутат від «Блоку Литвина», довгі роки на чолі Шевченківської райдержадміністрації в місті Києві. Уродженець нинішнього Жовківського району Львівської області, випускник Харківського юридичного інституту. Він працював у Печерській столичній райадміністрації та київській міськадміністрації. Створив свій бізнес. Віктор Пилипишин, звичайно, братиме участь у цих виборах, як мінімум, це йому потрібно для підняття власного рейтингу у столиці і рейтингу свого блоку. Людина він розумна і талановита, я думаю, що колись він вибори мера Києва таки виграє. А кияни під час кампанії, якщо вона буде, дізнаються про нього більше. Далі екс-шеф Печерської адміністрації у місті Києві 53-річний Анатолій Коваленко, він сам сумчанин. І хоча і заявляв, що чи іти на вибори ще не вирішив, але я думаю, що вирішив. Принаймні, пропагандою вже займається. Ось його висновки після опису ситуації в столиці.

Анатолій Коваленко, УНІАН, 26 грудня 2007 року: «Якщо це триватиме і далі таким чином – а є небезпека, що більшість у Київраді – це благословлятиме і надалі, то думаю, ми можемо одного чудового ранку прокинутися не в місті Києві, а посеред чиєїсь однієї бізнес-імперії, і вибори в ній тоді вже не матимуть ніякого сенсу».

ВЕДУЧИЙ: Якщо не піде сама Юлія Володимирівна, то ймовірний кандидат від Блоку Юлії Тимошенко 46-літній Михайло Поживанов. Він народився у Дніпропетровську, закінчив Московський інститут сталі і сплавів. Працював на «Азовсталі», був мером Маріуполя та народним депутатом. Працював у Київській міській держадміністрації, зараз очолює державний комітет із матеріальних ресурсів. Серед сильних якостей Поживанова – освіта, досвід, слабким місцем його кампанії, напевно, буде те, що, якщо не піде Тимошенко, не лише він один захоче бути кандидатом від БЮТ. Від Партії Регіонів якщо хтось і піде на вибори, то це буде 37-річний Василь Горбаль, випускник Українського інституту міжнародних відносин при Київському держуніверситеті. Він працював у Міністерстві економіки, був президентом «Укргазбанку», зараз очолює столичну організацію Партії Регіонів. Мета Горбаля, якщо він все-таки піде на вибори, мої джерела свідчать, що остаточного рішення він про це не ухвалював, підтримати вплив у Києві Партії Регіонів. Його однопартійній кажуть про це так: партія повинна брати участь у виборах. Ну, і, зрозуміло, діючий міський голова Леонід Михайлович Черновецький. Зараз чимало неясного навіть з точки законодавства. Не хочу, особливо проти ночі, занурювати вас у проблеми виборчої юриспруденції. Скажу лише, що мені не зрозуміло, як можна законно організувати вибори столичного міського голови. З точки зору інтересів країни, звичайно, найважливіше, щоб гору і у призначенні і непризначенні виборів брала все-таки не політична доцільність, а Закон і Конституція. Втім, за останні роки було все. Щоб ці вибори, важливо, були законними, а не вигравалися у судах, які, зрештою, зможуть, напевно, встановити, хто у нас у Києві діючий мер. Втім, як нам кажуть, ми, як відомо, лише на шляху побудови правової держави. А поки все, до побачення.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30417
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду