Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 6 березня 2008 року

7 Березня 2008
45997
7 Березня 2008
10:28

Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 6 березня 2008 року

45997
Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 6 березня 2008 року
В’ячеслав Піховшек: Добрий вечір. В ефірі «Епіцентр» на каналі «1+1». Головна подія дня – розблокування, хоч ніхто вам не скаже, як на довго, роботи Верховної Ради України. Ухвалення постанови, що рішення щодо міжнародного договору про вступ України до НАТО приймається лише за наслідками всеукраїнського референдуму. Власне кажучи, така ціна компромісу, який дозволяє всім парламентським політичним силам, як мінімум, зберегти обличчя. Але ситуація вкрай непроста. Немає підстав зауважувати і надто велику стійкість за правлячою коаліцією, яка сама себе називає демократичною. Приклад – у неї вистачило голосів, щоб ратифікувати ГУАМу, «за» було 226 депутатів. В той же час за включення законопроектів, що стосується змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканості, голосувало лише 224 депутати, двох голосів не вистачило. Не вистачило голосів для включення до порядку денного питання про створення трьох тимчасових слідчих комісій щодо розслідування діяльності Київської міської влади, щодо розслідування інциденту між мером Києва Черновецьким та міністром внутрішніх справ Луценком, щодо розслідування діяльності Харківської міської влади. Між тим нещодавно в Харкові сталася подія, яка може бути прецедентом і прикладом для всієї країни. У всякому випадку про необхідність проведення земельних аукціонів під час минулих виборів говорили всі. Говорили і після виборів.
«Главред», 21 січня 2008 року: «Кабінет Міністрів має намір виставляти на аукціонний продаж земельні ділянки. Про це, як передає кореспондент «Главреду», повідомила на зустрічі з інвесторами Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко».
В’ячеслав Піховшек: 29 лютого – день торгів. Перед нами, власне, їхнє закінчення. Лоти, які оголошує ведучий, або як його правильно називають ліцитатор, з перших хвилин торгів викликають у підприємців відповідну реакцію, які пояснили, чому отримувати землю на аукціоні зручно.
Володимир Мирошник, ліцитатор Харківської філії ДП: «Участники, покупая участок или беря, покупая права аренды, получают весь пакет документов, уже им остается подписать только договор. И, собственно говоря, приступить к владению землей либо ее арендовать. Тогда как в других городах после проведения аукциона проходит очень большой период времени для оформления самих документов».
Расім Ахундов, підприємець: «Достаточно прозрачная схема. Я думаю, что предпринимателям будет интересно работать именно с аукционами. Потому что экономится масса времени, вот. Единственное – не совсем понятно было, скажем, отсутствие участников на многих объектах. Может быть, надо привлечь внимание городских властей непосредственно выбор тех участков, которые предлагаются на аукционах».
В’ячеслав Піховшек: Це, власне, як закінчився аукціон. А розпочинався він так. Відразу після початку аукціону в залі з’являється помічник міського прокурора, який демонструє документи про незаконність заходу. Мовляв, у оператора аукціону – державної компанії – немає відповідної ліцензії. Все законно – наполягають організатори, і просять представника прокуратури покинути зал. Після кількох хвилин дискусії і дзвінка секретаря міськради прокуророві Харкові аукціон продовжують. На прикладі Харкова ми можемо побачити, на що може перетворитися і така гарна ідея, як проведення земельних аукціонів, якщо вона стає заложником місцевого політичного протистояння. В той час, як аукціон вже триває, з’являється наступне повідомлення.
Інтернет-видання «Медіа-порт», 29 лютого 2008 року: «Адміністративний суд заборонив проведення земельних торгів. Як повідомляє кореспондент «Медіа-порту», про це стало відомо від першого заступника прокурора області Андрія Гончаренка. Він повідомив, що два дні тому прокурор міста Євген Попович вніс прокурорський протест із приводу проведення аукціону. Прокуратура заявляє, що підприємство «Укрспецзем» немає ліцензії на проведення земельних торгів».
В’ячеслав Піховшек: Із подальших роз’яснень керівників міської влади стає ясно, що не все так просто. Щодо рішення Адміністративного суду про заборону проведення земельних торгів є така цікава інформація.
«Дозор», 3 березня 2008 року: «Як з’ясували, ухвалу суду підписала та сама суддя, яка вже півроку не може розгляну скаргу Харківського міського голови Михайла Добкіна щодо позбавлення його допуску до державної таємниці».
В’ячеслав Піховшек: Геннадій Кернес назвав і прізвище – Мальвіна Данилова. Потім з’явилося роз’яснення міського голови Харкова Михайла Добкіна.
Михайло Добкін, «Дозор», 3 березня 2008 року: «Я вам одразу поясню, що в ухвалі Адміністративного суду жодним чином не сказано про те, що аукціон, що відбувся, незаконний. Це був певний захід на забезпечення позову, поданого прокурором в інтересах облдержадміністрації проти Харківської міськради. Ліцитатор проводив свої дії, учасники аукціону – свої, які дають мені підстави говорити, що ні в комісії, ні у присутніх не було зауважень до проведення аукціону».
В’ячеслав Піховшек: Щодо термінів опротестування аукціону та ліцензії «Укрспецзему» публічні роз’яснення давали і Добкін, і Секретар міськради Геннадій Кернес.
Інтернет-видання «Медіа-порт», 29 лютого 2008 року: «Добкіна дивує, що протести і судові рішення з’явилися зараз, а не раніше. Адже вже більше року міськрада ухвалює рішення щодо земельного аукціону. І оголосили про нього не два дні тому».
Інтернет-видання «Медіа-порт», 3 березня 2008 року: «Кернес повідомив про лист голови обласного управління СБУ у Харківській області Андрія Мухатаєва прокурору області області Василю Сінчуку. У листі йшлося, що у конкурсі на оператора проведення конкурсу перемогло підприємство «Укрспецзем», яке не має ліцензії на проведення торгів, а тільки договір із Фондом держмайна. У договорі, за словами Геннадія Кернеса, вказано, що ФДМУ доручив «Укрспецзему» продаж на аукціоні об’єктів приватизації. Згідно із пунктом 3 статті 137 Земельного кодексу України, земельні торги здійснює юридична особа, яка має дозвіл на проведення торгів на підставі договору з відповідним органом державної влади».
В’ячеслав Піховшек: Більше того навколо аукціону в Харкові немає єдиної точки зору навіть у місцевій харківській прокуратурі.
«Коментарі», 28 лютого 2008 року: «Я розмовляв із прокурором Харківської області Василем Сінчуком. Він заявив, що міська прокуратура не має права діяти таким чином – зривати аукціон. Вони могли б оскаржити підсумки аукціону в суді по його закінченню чи висунути свої претензії хоча б напередодні події», - наголосив Добкін».
В’ячеслав Піховшек: Від себе скажу – щось не в порядку у відомстві Генпрокурора Олександра Медведька, якщо різні його співробітники діють по-різному. До полеміки про результати аукціону долучився і губернатор Харківщини «нашоукраїнець» Арсен Аваков. Той самий, як ви пригадуєте, який звернувся до Спікера Арсенія Яценюка з проханням про призначення в Харкові дострокових виборів.
«Главред», 3 березня 2008 року: «Харківський губернатор Арсен Аваков підтримує ідею земельних аукціонів, але тих, які проводять винятково в межах законодавства. Проблема в тому, що хороша ідея була дискредитована помилковими кроками. Порядок проведення земельних аукціонів необхідно привести у відповідність із вимогами прокуратури і провести повторні торги».
В’ячеслав Піховшек: Ця інформація, поширена інформаційно-аналітичним агентством «Главред», досить широко розійшлася національними медіа. Нам, які сидять у Києві, доволі важко без харківського контексту з’ясувати всі деталі. А вони інколи важливі. Так от на аукціоні 29 лютого було продано лот №16 за рекордно високу ціну. Читаємо харківські медіа і з’ясовується що.
Геннадій Кернес», «Дозор», 29 лютого 2008 року: «Як це було. Ділянка, вартістю 5,5 мільйонів доларів трохи не пішла Арсену Авакову. Лот №16 – найдорожчий лот аукціону. Усі харків’яни знають – що це колишня так звана ВДНГ, я раніше неодноразово виступав і говорив, що дана ділянка раніше була у користуванні структур, афілійованих із головою Харківської області Арсеном Аваковим».
В’ячеслав Піховшек: Власне, в чому вся сіль ситуації. Відбувається подія, значима для міста-мільйонника подія, яку, ще раз скажу, може стати прецедентом і прикладом для всієї України. Навколо цієї події відбувається ще події, прокуратура діє. І все це відбувається в одній державі, в якій є, між іншим, державна система. Є Генеральна прокуратура, є центральне управління служби безпеки України в Києві, є дозвільна система. І всі мовчать, наче проблем у Харкові немає. Жодної політичної і жодної правової оцінки. В цікавій країні живемо, чи не так. А поки все, до побачення.
 
Стенограма підготовлена компанією Sourcer.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45997
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду