Цензура повертається?

28 Лютого 2008
24461
28 Лютого 2008
17:48

Цензура повертається?

24461
Чому телебачення проігнорувало пікетування правозахисників невідомими? З коментарями від телеканалів.
Цензура повертається?
22 лютого громадські організації Харківська правозахисна група і «Донецький Меморіал» проводили в УНІАНі о 10.30 прес-конференцію «Хто винний у порушеннях прав людини в системі виконання покарань України?», на якій оприлюднили відкритий лист до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України з фактами жахливого знущання над засудженими і пропозиціями щодо покращення ситуації в Державному департаменті з питань виконання покарань. Перед входом до УНІАНу журналістів та активістів правозахисту зустрів великий (на око – близько 200 осіб) натовп похмурих чоловіків, одягнених у темне, здебільшого чорне, з дуже схожими обличчями – близько 100-120 осіб. Чоловіки стояли у формі прямокутника з невеличким проходом і тримали написані фломастерами вручну гасла осуду організаторів прес-конференції Євгена Захарова, Олександра Беци й Олександра Букалова. Зокрема, було декілька гасел на кшталт «Захаров, ти кого захищаєш, бандитів чи народ?». Цікаво, що міліції поруч не було зовсім.
 
Пікет жваво знімали присутні на прес-конференції журналісти телеканалів – 5-го, «1+1», «Ери», СТБ, 24-го каналу, «Гамми-ТВ» та продакшн-студії «Закрита зона». Теле- та інтернет-журналісти та намагалися з’ясувати, хто є організатором цього пікету. Чоловіки відмовчувалися, лише іноді ліниво лаяли правозахисників. Як тільки хтось із них починав щось говорити, підходив хтось із керівників пікету – і розмова одразу обривалася. Правда, виявилося, що серед пікетувальників багато приїжджих.
 
Журналістів було доволі багато, декілька десятків, деяких із них запросив Держдепартамент. Журналістка з департаментського видання «Закон і обов’язок» під виглядом запитання звинуватила правозахисників у тому, що вони працюють на криміналітет. Декілька разів натовп під вікнами вигукував «Ганьба», потрапляючи якраз на ті моменти, коли правозахисники розповідали про незаконне насильство відносно засуджених. Всі, хто бажав поставити питання, у відведену для прес-конференцію годину не встигли цього зробити і продовжували інтерв’ювати учасників після її закінчення в коридорі і на вулиці. Особливо багато додатково знімали журналісти «1+1», 5-го каналу та СТБ.
 
Як би там не було, прес-конференція явно викликала великий інтерес, і можна було очікувати цікаві репортажі зі співставленням пікету і прес-конференції. Неможливо уявити, щоб журналісти проігнорували таку чудову «картинку». Проте в цей день коротка інформація була тільки в «ТСН» телеканалу «1+1» о 15:00 та на «Ері» після 22:30, до того ж без згадки про пікет. Правда, на сайті телеканалу «1+1» у відповідному матеріалі «ТСН» сказано, що «самі ж працівники Державного департаменту з виконання покарань влаштували мітинг на підтримку свого керівництва. Вони вважають, що правозахисники діють на замовлення криміналітету, який хоче встановити контроль за пенітенціарною системою України».
 
Що ж сталося? Напрошується висновок, що хтось попросив телеканали проігнорувати прес-конференцію. Важко повірити, щоб журналісти не скористалися такими подарунками, як пікет працівників Держдепартаменту. Проте 5-й канал і «1+1» практично проігнорували його. В ніч із суботи на неділю коротка згадка про прес-конференцію була на 24-му каналі – приблизно о 4-й годині ранку, знов-таки про пікет ані слова. А в понеділок нарешті вийшов повноцінний сюжет на СТБ.
 
Логічного пояснення такому висвітленню я не бачу. Може, керівництво Держдепартаменту нарешті зрозуміло, що висвітлення пікету неминуче призведе до неприємних запитань: хто дав наказ скерувати працівників кримінально-виконавчої служби для участі в пікеті, що, взагалі кажучи, законом заборонено, за які кошти вони приїхали, тощо, і попросило не показувати його? Важко сказати.
 
Євген Захаров, Харківська правозахисна група
 
 
Між тим «ТК» звернулася до телеканалів, які були присутні на прес-конференції 22 лютого. Цього дня до УНІАНу прийшли журналісти «1+1», СТБ, «Ери», ТОНІСу, 5-го каналу та каналу «24».
 
Як виявилося, на «1+1» та телеканалі «Ера» невеличкі повідомлення з’явились у новинах в той самий день – 22 лютого: на «Плюсах» у новинах о 15:00 та на «Ері» о 23:00. Кореспондент каналу «1+1» Борис Іванов у коментарях «ТК» розповів, що в ефір матеріал на цю тему вийшов таким, яким і планувалося його робити спочатку. А кореспондент «Ери» Євгенія Цвітанська – що випустити в ефір невеличкий матеріал замість повноцінного сюжету було вирішено під час обговорення з випусковим редактором.
 
На 5-му каналі сюжет вийшов у понеділок 25 лютого. За інформацією прес-служби телеканалу, матеріал з’явився не одразу в день прес-конференції, бо журналісти вирішили проілюструвати поставлену проблему конкретною життєвою історією.
 
На СТБ сюжет з’явився в ефірі лише 26 лютого. За словами кореспондента СТБ Наталії Чангулі, у п’ятницю матеріал у новинах не вийшов, через «смакові розбіжності з випусковим редактором»: «У кожного свій смак. Я написала не те, що хотіла випусковий редактор. Вона казала, що якби я про гроші на реабілітацію тих, хто невинно постраждав написала. Але я не підіймала цю тему, бо на прес-конференції лунали лише бездоказові звинувачення щодо фінансових питань. Мене цікавив зовсім інший аспект. Вперше пікетували правозахисників, не люди, які підтримують право захист, а пікетували їх представники карної системи. Це було цікаво. Це зіткнення двох точок зору мене й зацікавило. Очевидно, що правозахисники хочуть скинути це керівництво Держдепартаменту щодо покарань, тому що мають на його місце когось іншого. Представники карної системи нам розказали, що підозрюють правозахисників у зв’язках із криміналітетом. Це мені було цікаво, а не фінансові питання». Але цю відмову Наталія не пов’язує з тиском на канал: «Я думаю, що наш головний редактор – це не та людина, якою можна керувати у такому режимі». Однак вже у понеділок Наталія Чангулі запропонувала керівництву сюжет у зміненому вигляді, і він вийшов в ефір.
 
Від ТОНІСу на прес-конференції був присутній редактор каналу Володимир Павлів. Але, за його словами, цього дня на каналі не було вільної камери, тому й робити сюжет на цю тему не планувалося: «Я прийшов, бо мене ця тема цікавить особисто».
 
На каналі «24», за словами випускового редактора Аліни Тітової, сюжет вийшов у п’ятницю у другій половині дня.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Захаров, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24461
Читайте також
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Самий вумний
5898 дн. тому
Шановні викривальники цензури: 1. Якщо Вас не показали - це не обов'язково цензура, а скоріше нецікавість для широкого загалу Вашої події 2. Гарна картинка - це коли ви влаштували прес-екскурсію у в'язниці чи щось подібне і наочно показали проблему, а не прес-конференція на "паркетному відео" з Уніану, де такі заходи між іншим - не з дешевих 3. Завдання журналіста, окрім іншого, розпізнати в події - це піар чи реальна проблема. Робіть висновки.
Главліт
5914 дн. тому
Логіка Захарова зрозуміла: якщо його не має в ящику, або про нього щось не до вподоби, значить, цензура. А хто такий Захаров? Звичайний, ні, не звичайний, а дуже метикуватий грантоїд. Справжній правозахисник мав би по країні гасати день і ніч, а цей у ящик дивиться - себе, коханого, моніторить
Сергій Зінченко
5916 дн. тому
Повністю з Вами згоден, пане Євгене: цензура повертається, а у вигляді замовчування незручних для влади та "цивілізованих" (бо приручених нею) журналістів вона вже стала нормою. А правозахисники незручні як для влади, так і для абсолютної маси людей, які все частішевідмовляються від боротьби.
Nif-Nif
5916 дн. тому
Треба було на пресконференції сказати, що над звинуваченими в тюрмі знущається особисто президент чи його діти - пішло б по усіх каналах і усіх стрічках новин - із картинками і коментарями з усіх таборів племінної еліти. А так - проплачений пікет - права затриманих - хіба на цьому можна зробити рейтинг. Ну хто ж сумнівається, що менти б*ють людей - і що незалежне спостереження в цій справі їм не подобається - навіть платити за пікет не потрібно. А от подивитися на персон було б дуже цікаво. В наступний раз візьміть із собою свого фотографа і опублікуйте в мережі - реакція інтернет-спільноти гарантована, адже від "тюрми і від суми..." і варто одразу знати "життєву позицію слідчого".
Дуболом
5916 дн. тому
Кому как, а мне этот правозащитник уже примелькался. Может, и к лучшему, что его лишний раз не показали по ТВ.
Федір
5916 дн. тому
Шановний пане Євгене та інші правозахисники! Ви даремно поспішаєте зі звинуваченнями на адресу телевізійників. Я був присутній на вашій прес-конференції і наразі готую цілу програму про ситуацію в українській карно-виправній системі. Той факт, що вона не вийшла того ж дня, коли відбулася ваша прес-конференція, не означає, що темою як такою ніхто не цікавиться. Просто новиннні служби висвітлюють її оперативно, а ми намагаємося дослідити глибинно. Власне, як мені здається, головна тема -- не ваша прес-конференція, а те, що відбувається в українських в"язницях. Думаю, для її повного розкриття вашої прес-конференції замало. Удачі.
hraff
5916 дн. тому
Цензура уже вернулась давненько. А то, что произошло вокруг правозащитников говорит о том, что госдеп исполнения наказаний жесткими админметодами начало противостоять деятельности правозащитников. При это порешав для себя гарантии нераспространения информации
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду