Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 23 лютого 2008 року

24 Лютого 2008
22973
24 Лютого 2008
16:23

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 23 лютого 2008 року

22973
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 23 лютого 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго святкового вечора, кажемо ми сьогодні. Вся прогресивна громадськість України святкує День народження папи і мами. Тобто, у моєї мами сьогодні День народження і я її вітаю. І також вітаю Гаранта Конституції із Днем народження. Ми можемо тільки побажати йому многая літа і смачної качки по-трипільські, яку йому пообіцяли приготувати. До речі, теж мушу привітати всіх, бо вже в нас така традиція сталася, що ми, мужики, маємо право сьогодні випити. 90 років, як ми щороку святкуємо цей день, коли наші союзники по НАТО, німецькі війська, розбили більшовицьких дезертирів із перших фронтів Світової війни, під Нарвою і Псковом. Така у нас традиція, головне, щоб у нас був привід, а ми можемо випити. До речі, приводів випити, зокрема у святковій Верховній Раді ще більше, там все по-святковому прикрашено, цікаво. Єдине, що дещо змінилася диспозиція на шаховій дошці. Ось як вона виглядає сьогодні.

Сюжет: «На відміну від класичних шахів правила гри на картатій дошці, українській дошці довільні. Тут можливі корупційні гамбіти і численні кадрові рокіровки, перманентний шах, а частіше мат в напівголоса і не на камеру, і утримування патової ситуації. Те, що Парламент не працює і це влаштовує дуже багатьох, стало очевидним в цю п’ятницю. Навіть блокаду вже нікому тримати, зібралося за ледве десять депутатів. У порожньому залі прапори стирчать і кульки висять. Безліч обранців перебувають за кордоном, кому не подзвониш у віднях, парижах, на океанських островах і, навіть, на інших материках. Оздоровлюються, напевно, від нездорової політичної обстановки. Тому невдячна справа, хитрі багатоходовки, потаємні сценарії та лжеверсії, які вкотре приходиться озвучувати бідним політологам. Одні запевняють, що грядуть зміни у форматі владної коаліції, інші грають на роздмухування або вигадування конфліктів довкола Уряду і Секретаріату Президента. Вкотре газову карту намагаються розіграти для вирішення внутрішньополітичної міжпартійної боротьби. За одними ораторами новий партійний проект має об’єднати частину нашоукраїнців із прогресивними регіоналами-ахметовцями і за кошти Ахметова-Коломойського повести партію чи то на позачергові парламентські чи дочасні президентські вибори. Інші тим часом роз’яснюють посполитим, що розпуск Верховної Ради через 30 днів байдикування це лишень стратегічна лякалка, а, насправді, або коаліція обросте литвинівцями, або БЮТ з «Партією Регіонів» зіллються в коаліційному екстазі. При цьому народу озвучують дивовижні кадрові марш-кидки: спікер Янукович і Прем’єр Яценюк, а ще додайте версії як Раду очолює то Богатирьова, то Кириленко чи Литвин. При цьому одні одних закликають за круглі столи шукати порозуміння при повній відсутності довіри всіх до всіх. А скептики і філософи загущують палітру до картини майбутнього і кажуть, що над країною нависла не лише петля «Газпрому», а ще й сокира президентських виборів. І хто правильно, і вчасно не визначиться з яким «Ю» крокувати в майбутнє сяде на мілину, як «Я» і залишиться на політичній пенсії як той «М».

 

ВЕДУЧИЙ: Ви не повірите, але чудо сталося. Серед всіх хто має святкувати свої у родини, відпочивати, ми знайшли декількох політиків, які вірно служать своєму депутатському обраному мандату и прийшли до нас в студію. Сьогодні мої гості. Тарас Чорновіл, депутат «Партії Регіонів». Вітаємо Вас. Юрій Кармазін, депутат «Наша Україна – Народна самооборона». Вітаємо і Вас. І Валентин Зубов, депутат від Блоку Юлії Тимошенко. Дякуємо за швидке реагування, оскільки Олег Ляшко захворів. Сергій Таран, політолог Міжнародного інституту демократії буде також сьогодні нашим учасником. Володимир Цибулько, письменник і політолог або політолог і письменник. Тетяна Монтян, адвокат. Ось мої сьогоднішні гості. Наших глядачів у зв’язку з відкриттям великого свята, написання Конституції України запитуємо: нову Конституцію має затвердити, на Вашу думку? Подумайте і скажіть нам. Верховна Рада – ваш номер телефону перший, який бачите на своїх екранах. Або народ – тоді дзвоніть нам другим номером телефону. Володимир Цибулько, політичний аналітик та бютівець Валентин Зубов спробують нам зараз роз’яснити кому гаплик, коаліції, Уряду, парламентаризму чи може ще комусь. Раунд перший. В експертів право на червону картку. П’ять копійок – це ваше право. І Ви вже навіть ним користаєтесь, я навіть ще нічого не спитав Вас.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Гаплика не буде, тому що всі борються за час. На кожну з політичних сил працює час. Будь-яке, будь-яке тривання працює на трьох монстрів. Так сталося, що за результатами останніх виборів у нас сформувалося, не два з половиною, а таки три повноцінних крила.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: И, всё-таки, давайте дадим возможность задать нам вопрос.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Валентине, тому що коли говорять про монстрів, я зразу починаю згадувати Медведчука, хто там ще монстри, я не можу нарахувати, так. Слухайте, от таке просте…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, Медведчук, как раз сегодня уже не такой монстр по сравнению с другими, которые уже на его фоне выглядят несколько привлекательнее.

ВЕДУЧИЙ: У Блоці Юлії Тимошенко виглядає конфлікт з Президентом. А інші кажуть, нічого подібного, з Президентом у них повний амур, а от у них конфлікт з Секретаріатом. Бо в ваших взаємних стосунках, на адресу один одного, там не те що Шуфрич, там вже чорт ногу зломить.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Ну, вчора Володимир Яворівський…

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, з ким у вас конфлікт? Давайте почнемо, послухаємо Блок Юлії Тимошенко.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Прежде чем я отвечу на этот вопрос, я хочу подчеркнуть, специально то, что я сейчас скажу, это моя точка зрения, как народного депутата третьего, четвёртого, пятого, шестого созыва. Я, как народный депутат и член фракции БЮТ, как каждый народный депутат, имею право на свою точку зрения. И то, что я хочу сказать, может не совпадать, как принято говорить с официальной позицией фракции. Скажу честно, проблемы, которые Вы ставите, действительно, сегодня в рамках коалиции есть. Скажу больше, как историк, сегодня взаимоотношения внутри коалиции, и я честно об этом говорю, напоминает мне ситуацию в июне 41-ого года на советско-германской границе. Помните, Сталину докладывали, что перелетают самолёты, готовятся там, диверсанты проходят и всё прочее, а войска требуют команды, что делать в такой ситуации, идёт активная подготовка к вторжению, это видно не вооружённым глазом. А Сталин войскам: «Не поддаваться на провокации, не поддаваться на провокации, не поддаваться». Вот только, вот, моя точка зрения, что сегодня Секретариат президента, именно, выглядит с той стороны. То есть, мы…

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, нет, я хочу…

Володимир Цибулько, політичний експерт: Пане Зубов, я хочу Вам нагадати про те, що в 39-ому році був спільний парад.

ВЕДУЧИЙ: В Бресті.

Володимир Цибулько, політичний експерт: В Бресті, так.

ВЕДУЧИЙ: Німецьких і советских військ.

Володимир Цибулько, політичний експерт: То був парад спільний.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, давайте, давайте не отвлекаться от темы, которую я поднимаю.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Смысл в чём, я со всей ответственностью заявляю, что Блок Юлии Тимошенко сегодня, действительно, делает всё возможное для того, чтобы не дать ни малейшего повода нашим партнёрам ни в словах, не говоря уже в действиях, потому что мы делаем всё что обещали, мы выполняем… Нет, нет, я хочу закончить. Подождите, я хочу закончить. Мы делаем всё для того, чтобы не спровоцировать возможных, инспирированных или исходящих изнутри каких-то проблем. Мы хотим, чтобы то, что мы пообещали нашим людям, нашим избирателям, было реализовано в реальной жизни. И чтобы жизнь наших людей сделали реально лучше сегодня, уже сегодня.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, дивіться, п’ять копійок зараз від Вас, а потім червона картка.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Питання, питання, питання, вчора буквально Ваш колега і мій колега літературний, Володимир Яворівський сказав, що треба ліквідувати посаду голови секретаріату.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Правильно говорив, правильно казав.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Це вода на млин блоку, партнерів політичних в «НУ-НС», чи вода проти Секретаріату?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Уважаемый коллега, когда Вы говорите с восторгом, да, с улыбкой о том, что внутри коалиции есть проблемы. Я хочу сказать, что не надо этому радоваться. Вот и Тарас, смотрите, улыбается. Кто, кто от этого…

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: А що я плакати маю.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Секунду. Кто от этого выигрывает? В принципе, это колоссальная трагедия, трагедия миллионов людей, которые поверили нам, которым мы пообещали, что мы сделаем всё для того, чтобы стало жить лучше.

ВЕДУЧИЙ: Пане Валентине, я мушу зреагувати.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: В итоге приходит кто-то, несколько человек и разрушает это.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Яка трагедія, що вам забороняє третього партнера в коаліцію взяти?

ВЕДУЧИЙ: Панове, червона картка, Юрій Кармазін. Кому?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я сьогодні дві картки оголосив.

ВЕДУЧИЙ: Кому?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Першу Вам, першу Вам, пане Романе і другу Зубову.

ВЕДУЧИЙ: А мені можна дізнатися за що?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: За те, що Ви не знаєте, що сьогодні вся держава святкує державне свято, встановлене Президентом України, День захисника Вітчизни.

ВЕДУЧИЙ: Так я всіх привітав.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І я щойно повернувся з Жовтневого палацу, де ми зібрали дві тисячу ветеранів і зараз саме святкували. І вся країна, дійсно, святкує. Я всіх вітаю з Днем захисника Вітчизни.

Володимир Цибулько, політичний експерт: А ветерани УПА там були?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І крім всього іншого вітаю Вашу маму, і вітаю Президента Віктора Ющенка з Днем народження.

ВЕДУЧИЙ: І ми привітали, бачите всіх.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А тепер Зубов.

ВЕДУЧИЙ: А вже в Вас немає часу.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А тепер Зубов і кінчаю.

ВЕДУЧИЙ: Кажіть швидше, бо вже немає часу.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: В середині коаліції проблем немає. Якщо є проблеми с Секретаріатом це інше питання.

ВЕДУЧИЙ: Все, дякую.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Правильно.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Якщо с коаліцією, то я готовий по цьому питанню сперечатися.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, час.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Полностью согласен.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: У всьому іншому у нас повний консенсус.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Юрію.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А порівняти з часами війни якось коаліцію, не треба.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, очень правильная, очень правильная…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Бо я зараз маю, бо я зараз маю рішення ради коаліції де написано…

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Консенсусом прийняти такі й такі закони. І жодного заперечення, щоб Ви знали, немає в коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: У нас впаде парламентаризм, якщо Ви будете порушувати регламент з першої ж хвилини нашої програми.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Абсолютно правильно. Я хотел бы сказать, я думаю, что сегодня этот вот…

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Покайтесь.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, нет, нечего каяться. Я в образной форме хотел подчеркнуть, что, действительно, наша фракция, наш блок, мы, действительно, в такой ситуации, мы боимся обидеть Балогу, потому что он может что-то подумать. Мы боимся Питёвку обидеть, потому что он может объявить о выходе, понимаете, что страшно. Действительно, мы же с Вами, у нас противоречий нет? Нет. И мы работаем вместе.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Пане Володимире, що Вам забороняє, що Вам заважає…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Валентин.

ВЕДУЧИЙ: Валентин.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Пане Валентин, що Вам заважає зібрати 227 чоловік в залі парламенту?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нічого не заважає, вони є.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Де вони є? Чому досі…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Так мы ж не работаем.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Ну, немає їх, нема.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Дайте возможность проявить нам, зайти в зал.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Зійдіться 227 і решта сяде тих, і замовкне в залі, зійдіться.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Коллега, вот мой партнёр.

ВЕДУЧИЙ: По коаліції?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, по оппозиции.

Гість в залі: Вот они сегодня не дают Верховному Совету уже длительное время работать.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Так може треба купить у них…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Секундочку, вот как мы можем определить, есть у нас… Вот Вы говорите, зайдите, вернее проявите себя. Как, каким образом? Ведь мы не голосуем, мы не голосуем.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Якщо…

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, моє запитання…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Потому что оппозиция не даёт работать.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, у мене буде зараз запитання до Вас, але давайте відреагуємо, червона картка від Тараса Чорновола. Прошу, на які слова, прошу.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, це не порушення Конституції, Конституцію порушив, не писану Конституцію порушив Цибулько. Так покажіть, що ви хочете ту трибуну розблокувати. Ну, так, ми заблокували, нас поставили в ситуацію, коли ми, дійсно, не могли її не блокувати. Так стоїть там п’ять чоловік на трибуні, Ви навіть не пробуєте туди підійти. А Цибулько вважатись мусить ворогом народу, тому що виступаючи вже десять хвилин не згадав, що державне свято, у всіх українців, свідомих українців, День народження Президента, і не вклонився тут до землі і не привітав їх з цим.

ВЕДУЧИЙ: Сприйняли червону картку, так. Хто буде реагувати?

Володимир Цибулько, політичний експерт: Мабуть, завтра прийдеться змінити національність.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Я отвечаю, я должен ответить.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, прошу, було запитання.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да. Ну, мы немножко так в развлекательной форме шутим, это чудесно, юмор, это великолепно. Но касательно, пан Тарас, Вашего замечания хочу сказать. Ну, по-моему, сегодня, наверное, не следует доказывать нормальным людям, которые следят за событиями в Верховном Совете, что уже мы, правящая коалиция, сделали всё для того, чтобы ваши желания амбициозные, необоснованные или обоснованные удовлетворить. Мы всё сделали для этого. И завтра, завтра и после завтра на круглом столе вся страна увидит, что ж вы хотите, почему вы довели Парламент до такого состояния.

ВЕДУЧИЙ: Пане Валентине, дозвольте тепер мені спитати Вашого експерта.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Пане Володимире, дивіться, справді було хороше питання. Пан Тарас спитався, якщо Ви хочете розблокувати, чого ж ви не прийшли і не надавали щиглів тим п’ятьом, які блокують, так. І тому…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Там їх не п’ять.

ВЕДУЧИЙ: Ну, десять, так.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: И не десять.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, всі говорять про те, що ця блокада, це щось таке, вигідне всім і тому всі… От скажіть, будь ласка, хто ж тоді це всім придумав?

Володимир Цибулько, політичний експерт: Я скажу, з точки зору от такої постійної, постійного політичного моніторингу, найбільше набирає від цього провисання партія, Блок Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Це вони придумали?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да, нет, это полный, это абсолютный, абсолютный абсурд.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Ні, ні, ні. Але в цій ситуації, коли найактивнішим є БЮТ, решта є пасивними, БЮТ і набирає очки.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, говоріть, говоріть.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Наше правительство, то есть, правительственная коалиция, которой нужно обязательно законодательное обеспечение экономических реформ, мы заинтересованы, чтобы Парламент работал и давал законодательное поле.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Все правильно, пане Валентине.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: В чём же мы заинтересованы?

ВЕДУЧИЙ: Проговоріть в чому.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Але скільки, скажімо так, недруги вам втикають палки в колеса, всі ці втикання палок в колеса працюють на вас як на політичну силу, а не як на владу.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, ну, дело в том, что Вы ж понимаете, это называется так, посмотрите зеркало и увидишь совсем другое отражение, так и…

Володимир Цибулько, політичний експерт: Ні, соціологія, є Сергій Таран, він останню соціологію може оприлюднити.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, ну, обвинять тех, обвинять Блок Юлии Тимошенко и коалицию в том, что…

Володимир Цибулько, політичний експерт: Я Вас не звинувачую.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Секунду. В том, что мы заинтересованы в блокаде парламента, ну это нужно, ну это уже абсурд высшей степени.

Плакат із залу: «При влада дегенерати і моральні уроди».

Володимир Цибулько, політичний експерт: Я не звинувачую, або Ви не розумієте української мови, або…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Чому я можу з Вами спілкуватись далі українською і тільки українською.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Пане Валентине, я говорю про те, що найбільше, найбільше, найбільше пожинає від цього Блок Юлії Тимошенко як найактивніша сила.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Та ні, я ще раз підкреслюю, нам сьогодні треба затвердити програму уряду, програму уряду, яку підтримує Верховна, підтримує коаліція.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, пане Валентине. Хочу я спитати про іншу штуку. Чим більше нам говорять про те, що всі домовляються зі всіма, тому що всі один одному недовіряють, так. Нам говорять, що БЮТ проводить перемовини з кимсь із «Партії Регіонів». Моє запитання, не будемо зараз з’ясовувати, ми ж тут не Штірліц.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Я вам можу сказати, що ніхто ніяких перемов не веде.

ВЕДУЧИЙ: Але при тому всі говорять, що ведуться, так. Причому з Блоку Юлії Тимошенко протягом тижня таких заяв з п’ять було.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Деякі голосування свідчать про деякі несподівані дитячі, про деякі дитячі несподіванки.

ВЕДУЧИЙ: Так моє запитання. А тепер дозвольте моїх п’ять копійок. Моє запитання. Якщо зміниться раптом колись формат коаліції, Уряд подає у відставку, на Вашу думку?

Володимир Цибулько, політичний експерт: А формат коаліції не зміниться, тому що коаліція просто тоді зникне. Не формат коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Уряд лишається чи іде у відставку, скажіть мені?

Володимир Цибулько, політичний експерт: Може з’явитися нова коаліція, але, по суті, будь-який, будь-який перегляд статусу коаліції приведе до нових виборів.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Я думаю, что будет совсем по-другому. Сегодня ситуация в парламенте очень сложная. И надо признать, что, действительно, за всё врем работы парламента мы все, включая Тараса, всех народных депутатов, мы прекрасно сработали на дискредитацию Парламента. умаю, что будет совсем по другому. і, будь-який, будь-який перегляд статусу коаліції приведе до новиїх е экономических реформ,

Володимир Цибулько, політичний експерт: Слава Богу…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Секундочку. Кто-то, желая этого, кто-то, не желая, но, в любом случае, люди сегодня смотрят с омерзением на то, что происходит в парламенте. Я хочу сказать другое…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Не мы, а они.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Они, да, совершенно верно.

ВЕДУЧИЙ: Без мікрофона не чують.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Уточняйте, а то ж некрасиво.

ВЕДУЧИЙ: Пане Валентине.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Но Вы же понимаете, что имеется в виду.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я понимаю.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да.

ВЕДУЧИЙ: Без мікрофона Вас не чують, пане Юрію.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Я хочу сказать, что в любом случае, мы должны, и мы прекратим эту катавасию. И я глубоко убеждён, что своё слово в этой проблеме скажет «Блок Литвина».

ВЕДУЧИЙ: Перш ніж «Блок Литвина» скаже…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: И я думаю, что это будет очень даже скоро.

ВЕДУЧИЙ: Перше ніж «Блок Литвина» скаже слово, скаже Тетяна Монтян. Червона картка кому і за що?

Тетяна Монтян, адвокат: Пану Зубову, за те, що він безапеляційно стверджує, що, нібито Блок Юлії Тимошенко не веде переговори з «Партією Регіонів». Можливо, Вас просто не повідомили про ці переговори, особисто Вас. Ви ж тут кажете, що Ви тут виступаєте сам від себе, от і кажіть від себе, а не від всього Блоку Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Так хто з ким веде переговори, Ви знаєте більше, так скажіть нам.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Совершенно правильно.

Тетяна Монтян, адвокат: Я думаю, що перемовини ведуть всі з усіма, але не всі про це кажуть.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: А конкретные данные, пожалуйста, Вы скажите, встречался Зубов, встречался с Януковичем, и вели переговоры.

Тетяна Монтян, адвокат: Скажіть, будь ласка, а що тут доводити, якщо ви не йдете і не розблоковуєте, значить, вам це, дійсно вигідно.

ВЕДУЧИЙ: Прийняли аргументи.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: А Вы хотели бы, чтобы мы там дрались.

ВЕДУЧИЙ: Все, все.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Опять демонстрировали низкий уровень.

Тетяна Монтян, адвокат: А чому б ні? А що Вам вперше?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да, нет.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, я власне, про це хотів запитати. Коли треба було опозиції, рубильник вирубали, а зараз ніхто не пробує розблокувати. Ви можете пояснити тоді яка мотивація, якщо це не домовленість?

Плакат із залу: «Створіть стійку коаліцію і неблоковані будете».

Володимир Цибулько, політичний експерт: Я Вам скажу одну річ, що самі депутати, самі, скажімо так, мандатоносці говорять про дискредитацію парламентаризму в Україні. Люди добрі, не будучи в стінах парламенту люди з поза стін парламенту ніколи парламентаризм не дискредитують.

ВЕДУЧИЙ: Тоді, скажіть мені, в чому тоді механізм цього, що не йдуть розблоковувати?

Володимир Цибулько, політичний експерт: Механізм, ідея в чому, ідея, швидше за все, виводиться на те, щоб не демонтувати коаліцію, але довести ситуацію до індивідуального голосування. Тоді в рамках коаліції всі залишаються при своїх мандатах, офіційно існує коаліція, а не офіційно буде…

ВЕДУЧИЙ: Приймаєте версію?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, не принимаю. Ну, в конце концов, мы ж здесь все не дети и Вы опытный человек. Вы прекрасно понимаете, что мы обсуждаем верхнюю часть айсберга, видную.

ВЕДУЧИЙ: А нижню, розкажіть нам нижню.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: А нижняя состоит в другом. «Партия Регионов» впервые за всё время существования оказалась в оппозиции. В той ситуации, в таком положении.

ВЕДУЧИЙ: Так вони вже були в опозиції.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Секундочку. В таком они никогда не были. Они лишились рычагов влияния на экономические процессы, в серьёзной степени на политические процессы. Они потеряли возможность проводить деребан дальше.

ВЕДУЧИЙ: Говоріть зразу.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: И так далее.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Я Вам скажу, партія, яка має більшість хоч в одній обласній раді не може бути в опозиції, апріорі.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Мы говорим, мы говорим сегодня о ситуации в Верховной Раде, мы не говорим о том, что происходит на местах. Да, на местах сегодня реально власть, в основном…

Володимир Цибулько, політичний експерт: БЮТ контролює скільки облрад?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Та, ну, «Партия Регионов».

Володимир Цибулько, політичний експерт: 18.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да?

Володимир Цибулько, політичний експерт: Так.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Вы же только что сказали, что «Регионы» владеют ситуацией.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Але «Регіони» представлені хоча б в двох серйозних областях.

ВЕДУЧИЙ: Пане Валентине, моє запитання до вас двох, остання хвилина вашої дискусії. Хто підбільшує небезпеку піти в небуття, коаліція чи уряд? Яким шляхом може бути ця небезпека?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Я думаю, и не коалиция, и не правительство в небытие не пойдут, потому то, что сделало за 60 дней правительство Юлии Тимошенко… Можно улыбаться, можно улыбаться.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Коаліційний уряд.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да, коаліційний уряд зробив. Зробили те, що до цього дня за 17 років ніхто стільки не зробив. Можете улыбаться, сколько хотите, но это факт.

ВЕДУЧИЙ: Ваше слово останнє, кажіть.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Для поглиблення інфляції зроблено все що, можна було зробити.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да, конечно.

ВЕДУЧИЙ: Панове, поглиблювати інфляцію…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Надо разбираться в этих вещах, Вы же литератор, а не экономист, как Вы можете говорить об инфляции.

ВЕДУЧИЙ: Пане Валентине, пане Володимире час для дискусії завершено. Час для цієї дискусії завершено. Ми продовжимо розмову, просто скажу, що традиція розвивати маховик інфляції, вона передається з рук в руки, розумієте.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Абсолютно правильно.

ВЕДУЧИЙ: У нас це є довга традиція. Тепер традиція нашої програми надати слово всім експертам і висловити всі незгоди на аргументи сторін. Слово експертам.

Тетяна Монтян, адвокат: Більше за все мене, звичайно, розвеселило твердження, що нібито «Партія Регіонів» позбулася можливостей для деребану. От це, дійсно, було найсмішніше, що я тут почула. Насправді весь деребан, звичайно, відбувається у всіх місцевих радах. І тим огалтівіший деребан, чим менше часу залишається звертати увагу на ситуацію на місцях у депутатів Верховної Ради. Оскільки, вони так зайняті власними междусобойчиками, як на мене домовленими, а то вже б, дійсно, електрощитові заблокували, тим більше волі отримують деребанщики на місцях. І хіба це не вигідно всім нашим політичним силам, вони ж саме для того й прийшли щоб деребанити, деребанити і деребанити. Де ви бачили щоб вони запропонували суспільству щось корисне і конструктивне.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Возвращение вкладов это тоже деребан?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Це були Ваші зауваження. Сергій Таран, Ваші зауваження. Ви червоною карткою не скористалися, отже, Ви згодні зі всіма тезами, які лунали?

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Та, ні, ну, що Ви? Мене дуже вразило, що пан Зубов, говорячи про те, що, ну, величезна існує любов і єдність між двома політичними силами, порівняв ці дві політичні сили з Гітлером і Сталіним. Мене настільки, тобто, от в цих словах як раз і є свідчення того, яка це коаліція, яка там існує єдність. Давайте називати речі своїми іменами, скоро президентські вибори, скоро президентські вибори і до цих президентських виборів готуються як одна політична сила так і інші. Якщо ви хочете щоб у вас була єдність, вам треба виступити спільним баченням того, що ви виставляєте єдиного кандидата. Жодної гарантії того, що ваша коаліція виставить єдиного кандидата поки немає. Поки що ви тихо готуєтесь до війни, хто гучніше, хто тихше, але до війни.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Бачте вже, я ж казав, що нам нагадають щось про президентські вибори, нагадали. Ваші зауваження.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, тут була така аналогія, яка б ніколи в житті не прийшла на думку, я б такого не наважився сказати, порівняти там Юлію Тимошенко з Сталіним і цікаве порівняння Віктора Ющенка.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Тарас.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Одну секунду, вже не перебивайте. Віктора Ющенка з Гітлером. А Ви знаєте, Вам відразу нагадали, що до травня, до червня 41-ого року був парад спільний обох цих сил. А я хочу нагадати, що був ще пакт Молотова-Рібентропа, асоціація повна. Домовилися ті подеребанити Європу, а ці подеребанити країну. А от тільки виявилося, що країна трошки замаленька і невистачило можливостей. І тепер починається за методом от тої поганої російської попсової пісеньки: «Вот приедет барин, барин нас рассудит, вот приедет барин, барин тебе даст». Біжать по черзі Ющенко і Тимошенко до Москви, до Путіна, під виглядом газу, нарощуючи борги країни. Готові пустити «Газпром» в Україну, все, тільки щоб, Ющенко хоче, щоб дали кримінальні справи по Тимошенко, а Тимошенко хоче, щоб дали їй максимальну підтримку, щоб можна було потиснути Ющенка. От таким способом, знаєте, красиво доведете країну. От, дійсно, Ваша аналогія, вона геніальна. Мені це не прийшло в голову і я Вам дякую за неї.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Юрій Кармазін, Ваші зауваження, Ваша хвилина. Прошу.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Шановні друзі, я здивований з того що почув і хочу розставити акценти. Перше, пане Романе, що Ви маєте на увазі не робите спроб розблокувати? Коли півсотні чоловік весь час і уряд ложе заблоковано, і інші підходи, і з дверей і так далі, і вони вже кінчалися бійкою з кровопролиттям. Тому ми не підемо на бійку, ми чекаємо, залишилось 19 діб до розпуску парламенту. Да, дійсно, політолог правильно сказав, що електорально нам це сьогодні вигідно, нам вигідно і Блоку Тимошенко. Ми бачимо, що наш рейтинг росте, але нам дуже прикро, але нам дуже прикро, що сьогодні не працює парламент, що ми не можемо затвердити програму уряду, що ми не можемо навести лад в тих місцевих радах, що ми не можемо зупинити деребан в Києві чи в Харкові, чи в інших містах. Нам дуже прикро, що ми не можемо зупинити ситуацію в Донецьку, де вже з хрестами борються на честь голодомору, додумалися вже до цього.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І те що казав… Я ж не кінчив хвилину.

ВЕДУЧИЙ: Панове, все, час вийшов.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ще ж хвилина моя не вийшла.

ВЕДУЧИЙ: Вийшла.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І те що сказав пан Тарас що до того які в нас відносини, у нас нормальні відносини, ось я тримаю рішення ради коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, Ви встигнете все довести під час своєї розмови.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І що до газу казали, також це неправдиве твердження.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми продовжимо розмову, це ж не завершення програми. Тому хочу, це лишень маленька пауза перед рекламою. До речі, ви знаєте, яка новинка політичної моди в цьому сезоні? Вже не в моді страусові туфлі, сьогодні писк сезону це мешти зі шкіри кобри. Реклама панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми повертаємося до вас із комерційним оголошенням на правах реклами. Прикрасимо ваш магазин, вітрину повітряними кульками, можливий виїзд на корпоративну вечірку або День народження. Звертатись в СП ООО «Рада» спитати Нестора. «П’ять копійок» повернулися в прямий ефір з цікавим моментом, бо зараз ми надамо слово опозиції, пошукаємо, а що ж вони роблять в цій всій ситуації в країні. Але перед тим наші кореспонденти пішли по вулицях Луцька і Донецька із одним запитанням: які ініціативи тіньового уряду ви підтримуєте. Ось як люди висловлюють підтримку.

 

Луцьк:

«На разі ми не підтримуємо Януковича».

«Я підтримувала і підтримую уряд Ющенка і Юлії Тимошенко».

«Я навіть не знаю хто краще був чи Янукович, чи Тимошенко».

«Просто я не знаю які пропозиції вони там розглядають, що пропонують для нашому населенню».

«Проти вступу в НАТО і так дальше».

«Никаких. Тому що я не підтримую Януковича. Для мене уряд який сьогодні є, для мене він цілком і абсолютно задовольняє».

«Ні одної, жодної».

«Опозиційного уряду? Я його не підтримую».

«Ну, подобається те, що вони, нарешті, прийшли до тої думки, що потрібно спільно вирішувати питання, а не блокувати ті трибуни і заважати роботі парламенту».

«Ні одної».

«Я не підтримую, я не підтримую жодного».

«Які? Немає ніяких в них ініціатив, щоб їх підтримувати. Які в них можуть ініціативи, тільки корупція».

«Ну, я не підтримую опозиційний уряд Януковича взагалі».

 

Донецьк:

«Ну, «Партию Регионов» я поддерживаю. А какие у них, я же так точно не знаю какие у них инициативы».

«Трудно сказать. Ну, допустим, против вступления в НАТО, однозначно».

«Ну, оппозиции, ну, практически никакие».

«Я поддерживаю Януковича во всех его отношениях».

«Там больше отрицательного, что у тех, что у других, пора уже делами заниматься».

«Я поддерживаю инициативу, чтобы снять всех посредников, это я поддерживаю».

«Ну, за газ, чтобы была та цена, которая сейчас есть».

«Не знаю, я всё их поддерживаю».

«Все инициативы, которые они проводят, я поддерживаю все, потому что это правильные инициативы».

«Я полностью их поддерживаю, «помаранчевых» я не поддерживаю, они завалили и развалили всё».

 

ВЕДУЧИЙ: Отже, це було наше запитання, яке ми будемо зараз ставити і Тарасу Чорноволу. Але перед тим спитаємо і в наших глядачів про нову Конституцію. А ви знаєте, що зараз саме про неї багато дискусій є, її починає творити національна конституційна рада. Нову Конституцію, на вашу думку, має затвердити Верховна Рада – дзвоніть першим номером телефону. А якщо народ через референдум, тоді Ваш номер телефону другий. Отже, від опозиції регіонал Тарас Чорновіл. Його співрозмовник персона нон-грата в Російській Федерації Сергій Таран. Раунд другий. Пане Тарасе, ми не просто так собі запитали саме про ініціативу опозиційного уряду у людей, подивіться, замість використати трибуну для того щоб дати повну критику цій владі, а ви кульками заблокували не їх, ви себе заблокували і втратили можливість спілкуватися з людьми. І от тепер люди не знають ініціативи опозиційного уряду. І в мене народжується це питання. Ви що садомазохісти, що самі себе звільняєте права критики, вдаряючи по своїй соціології? Ось моє перше запитання, прошу.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ясно. Добре. Ми дійсно себе заблокували я абсолютно згоден, ми себе поставили в досить такі вузькі рамки такого напівтупика з якого, правда, вихід є. Але ми робимо благородну місію. Ми зберігаємо при житті ще трошки довше от цю існуючу коаліцію, даємо можливість хоча б чуть-чуть показати що вони існують. Ви подивіться, кілька тижнів блокували, ми їх тільки зцементували. Тільки дали дві години попрацювати, які пішли заяви, вони ледве не розсипалися.

ВЕДУЧИЙ: Ви казали, що широка коаліція не працює, бачите, вона працює на ділі, бачите. Пане Сергію, Ваша відповідь, чому діє так опозиція на зло самі собі?

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Я теж, чесно кажучи, не розумію, тому що в Україні проекти, які працюють на от цій антинатовській риториці, за російську мову, вони такі проекти є маргінальними, вони не набирають одного відсотка на виборах. Більше того, от це електоральне поле, яке може працює на таких людей, це п’ять відсотків, максимум десять – це при всьому великому бажанні. Ви, «Партія Регіонів», мала благородну місію, стати всеукраїнською партією, якби мала потужну силу, потужний вплив. Більше того, скоро президентські вибори, вам потрібно бути впливовою силою. От цими маргінальними питаннями, анти-НАТО і російської мови ви заганяєте себе в маргінальну партію, ви перетворюєтесь в блок Вітренко.

ВЕДУЧИЙ: Пане Сергію, не повчайте. Але скажіть, будь ласка, чому вони це роблять, мене цікаве мотив, а не як Ви будете давати зараз поради.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: А тому що немає іншого конструктивну, немає з чим приходити, тому що немає жодної позиції, яка б йшла в супереч. Я більше того скажу, от навіть авторська риторика, вона ж смішна по-суті, тому що…

ВЕДУЧИЙ: Кажіть.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Я закінчу думку. Вона смішна, тому що на персональному рівні всі члени «Партії Регіонів» давно вступили в НАТО, вони мають бізнес з країнами НАТО, вони мають рахунки в країнах НАТО.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, це вже дуже довго.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Вони в разі чого звертаються…

ВЕДУЧИЙ: Добре. Але давайте не про НАТО. Пан Тарас скористався своїм правом, прошу.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Добре. Знаєте, мене НАТО не цікавить, що до мовної проблематики, то Ви мою позицію знаєте. Є нюанси, які трошки суттєвіші. Система прийняття рішень в країні. Згадайте, з чого починали, найбільший шум піднімали, тодішня колишня опозиція торішня, вони не прислухаються до голосу опозиції, тощо. Зараз ситуація виявилася гірша, не то що там десь врахували, не врахували якісь законопроекти, це є право влади не враховувати законопроекти опозиції. А те, як, дійсно, ну, давайте так, питання НАТО, дійсно, значиме питання для держави, для народу може ні, а для держави значиме. Яким чином, чому ми від Лугара дізнаємося про цю ситуацію, чому з порушенням всіх норм це робиться.

ВЕДУЧИЙ: Тому що Лугар наш стратегічний партнер.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Причому, ну, просто в Америці знають, що гласність існує, а в нас ще ні. Питання іде про те, примусити працювати за тими методами, за якими обіцяли відкритості і чіткої системи прийняття рішення.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: У вас вперше, за всі роки незалежності, в опозиції є стільки важелів впливу на владу як не було в жодної за всю історію.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Відповідаю Вам.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: І в парламенті ви отримали найкращі комітети, ви отримали всі можливості.

ВЕДУЧИЙ: Кажіть, кажіть.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Ви отримали свободу слова від цієї влади.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Шановний колего, ну, я вже дві монети кинув.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: І Вам цього мало.

ВЕДУЧИЙ: Пане Сергію, регламент.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви десять копійок права мене позбавили. Значить, відразу відповідаю. Не повторюйте дослівно фраз Юлії Тимошенко, вони брехливі як і все інше. В 2002-ому… Піднімете червону карточку, скажете. В 2002-огому році, коли ми були в опозиції і прокучміська більшість, бандитська, злочинна віддала дві третини комітетів опозиції. В минулому році розподіл був строго пропорційний до кількості депутатів опозиції і коаліції, те що БЮТ трошечки потерпів претензії хай мають до «Нашої України». До речі, «Наша Україна» вкрала в них комітети.

ВЕДУЧИЙ: Панове, панове, в нас зараз…

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Вперше опозиція отримала можливість визначати які вона отримає комітети, цього ніколи не було досі. І це ви визначили, а не Юля Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Пане Сергію, пане Сергію. У нас щоб не перетворитися на святковий мітинг захисників Нарви і Пскова червоні картки виникли. Прошу, в мікрофон, кому, за що, давайте ми зберемо їх, весь комплект.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Шановні друзі, ну, тут зараз прозвучала на адресу не присутньої тут Прем’єр-міністра образа. Я хотів би сказати, що нетреба цього робити, по-перше. А по-друге, зараз Чорновіл заявив про те, що в них антинатовська риторика і вони проти НАТО. Я для тих хто розуміється хочу продемонструвати що було там написано на кульках. НАТО перекреслено, а далі написано ні. Отрицание отрицания – это утверждение. Тобто, ви за НАТО, шановні, і ви весь час були за НАТО.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, це була лінгвістична картка.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Відповідаю.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І рахунки ваші там.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваша картка.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Відповідаю Кармазіну. Читайте повністю. НАТО перекреслене, знизу hi.

ВЕДУЧИЙ: Хай, привіт.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Англійською мовою «хай» - «привіт». Не НАТО привіт.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваша червона картка кому і за що?

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: А те, що я заявив, що, нібито я десь, що для нас це дуже принципово, я в цій розмові не говорив.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: НАТО українською, а ні написано хай, да?

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, прошу, дама має червону картку.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Що поробиш.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваша червона картка.

Тетяна Монтян, адвокат: Та полишіть ви нарешті це НАТО і мову. Зрозуміло, що це найменше, що хвилює «Партію Регіонів»я і всіх інших, в принципі. Мене обурило те, що пан Тарас сказав, що вони нібито там борються, я маю на увазі «Партію Регіонів», за процедуру прийняття рішень. Ми бачили як ви боролися за цю процедуру під час прийняття бюджету, коли вам ніхто не заважав не допустити голосування многостаночного чужими картками. А ви лягли під коаліцію, здали своїх виборців і дозволили прийняти антиконституційною процедурою жахливий бюджет.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Тетяна Монтян, адвокат: Не кажіть нам що ви опозиція.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, реагуйте на цю червону карточку і ще буде одна червона карточка.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: А що ми могли робити по тому бюджету, який вже змінити в той момент інакше було не можливо? Стати стіною, щоб країна ввійшла в новий рік взагалі без бюджету.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, Вас не чують, пані Тетяно. Панове, без мікрофонів вас не чують, розказую секрети телебачення.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, тут пан Кармазін, тут пан Кармазін хоче розказати, що він любить «Партію Регіонів», а коаліція дуже погана.

ВЕДУЧИЙ: Ваша червона картка і вас почують. Почують тільки пана Валентина і Вас, тому що ви з мікрофонами.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Пане Тарасе.

ВЕДУЧИЙ: Ваша картка.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Ми з Вами зустрічаємось на ефірах дуже часто. Тільки що я першим стояв тут на Вашому місці. І хоча, відверто скажу, зовсім не поважаю Вашого лідера, м’яко кажучи, але я не дозволив собі якоїсь ворожої думки чи прислів’я по відношенню до нього. Ви, мало того, що Ви політик досвідчений, Ви ще й мужчина, скажемо так. То сьогодні, будьте любезны, Премьера нет. Во-первых, плохо говорить вообще о женщине мужчине со стороны, плохо, а ещё хуже, когда Вы говорите это в её отсутствие. Поэтому я Вас прошу, будьте корректными, тем более, что Вы говорите не по существу.

ВЕДУЧИЙ: Ми зібрали не всі червоні картки. Ще буде одна.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Значить, коректним не буду з одної причини. Перше, я, на відміну від Вас, поважаю Вашого лідера, але критикувати його вважаю допустимим і Юлія Тимошенко не має бути Юлія Деві-Христос, тому забудьтеся про це. І друге, якщо Кличко почне на сесії Київради бити морди використовуючи силу свого кулака, це правильно? Ні.

ВЕДУЧИЙ: То бій в неділю не відбудеться.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Так. Але якщо Юлія Тимошенко буде користуватися тим, що вона жінка і за це вона має право говорити неправду і робити що завгодно, і руйнувати країну, вибачте, такого немає.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ви в першу чергу заблоковуєте трибуни щоб ми вас били, ви ж цього хочете, так?

ВЕДУЧИЙ: Панове, перше, я хочу примирити Вас. Давайте побажаємо брату Кличка, так, успіхів о четвертій ранку.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Так, сьогодні ж. А я хочу тепер пана Сергія, скажіть, будь ласка, чим більше ми журналісти будемо запитувати в політиків в прямому ефірі про те, як буде переформатована коаліція, тим більше вони нам будуть говорити або що перемовин немає, або що це все бредні. Тому, я спитаюся Вас, Ви ж як політолог мені скажете, який сценарій з озвучених за цей тиждень Ви бачите найбільш реальним і корисним для цієї країни, держави і політичної системи: Янукович спікер, Прем’єр Балога, Янукович віце-спікер, Прем’єр Яценюк? От на Вашу думку, до якої форми вони рухаються?

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Будь-яке форматування більшості означає дострокові вибори. На дострокові вибори готові зараз та політична сила, в якої зараз зростає рейтинг. Ні у «Партії Регіонів», ні у «Нашої України» рейтинг не зростає, тому ніяких перевиборів не буде. Буде та сама коаліція.

ВЕДУЧИЙ: Зразу говоріть, пане Тарас.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Хоча, можливо, з’явиться і інша думка.

ВЕДУЧИЙ: Ви маєте відповідь на ці сценарії, який найкращий сценарій?

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Значить так, перше, я думаю, що перевиборів, дійсно, зараз не буде. Рейтинг в одної політичної сили зростає доти, доки те, що можна сьогодні купити за 300 гривень не коштує тисячу гривень, а це буде дуже скоро, інфляція розкручується, і тоді вона вже не буде зацікавлена в перевиборах. Я думаю, найближчим часом, у нас дуже скоро буде існувати поняття ситуативної більшості, я від цього не в захоплені.

Плакат із залу: «У кого за душею квакає жаба?»

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я і як ви трохи є політологом ще, і я розумію, що таке структурування суспільства.

Плакат із залу: «Коалиции – быть, оппозиционеры не врите, я всё вижу. Народ».

ВЕДУЧИЙ: Хто Прем’єр, хто спікер найкращий Ви бачите з цих озвучених сценаріїв?

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Поки що, поки що буде так як є. Далі, ну, слухайте, ну, я не Нострадамус. Ми надивилися вже нострадамусів під час виборчої кампанії, я не знаю.

ВЕДУЧИЙ: Ще баба Ванга була колись.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я вважаю, що найближчим часом в Верховній Раді в наслідок от цих дій, які робить група Балоги, буде, фактично, де-юре, коаліція, де-факто ситуативна більшість. І буде ця ситуативна більшість на зло Юлії Тимошенко і Віктору Януковичу робити те, що хоче, найбільше хоче Віктор Ющенко.

Плакат із залу: «Будь-яка влада тимчасова, вмійте відстояти її».

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Хоча можуть бути різні варіанти, всі там матимуть якісь інтереси. Не знаю, думаю, що в українській ситуації може бути і дивне переформатування коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Я не можу зрозуміти…

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: У нас все може бути.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Хвилину тому Ви говорили про те, що треба виконувати зобов’язання перед виборцями, що від вас чикають якихось дій. А зараз Ви так спокійно говорите, у нас буде тепер інша більшість і будуть з тими людьми, з протилежного табору говорити. От це, власне і є ціна от цієї Верховної Ради. І це ціна тих принципів, яких дотримуються політики.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Виконання зобов’язань.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Питання полягає в тому, що якщо поділяться депутати…

ВЕДУЧИЙ: Пан Тарас скористався правом, даємо йому право на репліку.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: То, в принципі, по великому рахунку, байдуже буде, яка буде більшість, якщо посади поділені, а нові посади недопризначені.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, я Вам скажу два моменти, щодо зобов’язань. Ми не брали зобов’язань не створювати широку коаліцію. Ми казали, це поганий варіант, але якщо не буде іншого варіанту він прийнятний. Це в наших всіх виборчих заявах було.

ВЕДУЧИЙ: А що сьогодні заважає цю широку коаліцію зробити? Формально БЮТ, «Партія Регіонів» і «НУ-НС» має проголосити її, що заважає?

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Формально, багато занадто обіцяли на виборах, треба ще по наступати на граблі. Граблів було недостатньо видно по дорозі. Я вам скажу, до речі, між БЮТ і «Партією Регіонів», між «Партією Регіонів» і «Нашою Україною» набагато менше протиріч, між БЮТ і «Нашою Україною».

ВЕДУЧИЙ: На цій ноті ми під знаком питання зупинимося, бо потім пан Юрій Кармазін зможе спротестувати. Червоною карткою єдиний хто не скористався, це Володимир Цибулько. Але зараз саме час підвести експертам свої незгоди. Ми Вам додамо тих 30 секунд в купі, добре? Отже, слово експертам. Незгоди, прошу.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Я їх об’єднаю, тому що це швидше незгода до експертів.

ВЕДУЧИЙ: Це до кого?

Володимир Цибулько, політичний експерт: Насправді, опозиційний уряд, нагадую, опозиційний уряд таки зробив мужній жест і, ну, скажімо, так, ідентифікуючий його жест. Єдина заява по Косово, яка з’явилась на території України, з’явилась саме з боку опозиційного уряду. А тепер подивимося на тлі чого робиться ця заява. На тлі активної підготовки до Северодонецка.

ВЕДУЧИЙ: І що? Ви можете продовжити цю думку, я хочу зрозуміти, що Ви цим хотіли сказати.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Ну, то я хочу зрозуміти, де є щирою «Партія Регіонів», ну, опозиція, в своїх заявах що до Косово чи в своїй активній підготовці до…

ВЕДУЧИЙ: Ви нам питання не задавайте. Ви дайте нам відповідь на своє ж запитання. Ви як вважаєте?

Володимир Цибулько, політичний експерт: А я вважаю, що і Сіверсько-Донецьк, і, скажімо так, позиція по НАТО і по мові загнала опозицію в такий кут, що їй, справді, іншого способу як виповзання по одинці і голосування в ситуативній більшості немає.

ВЕДУЧИЙ: Рухаємося по колу. Прошу.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: А хто сказав що в Сіверсько-Донецьку будуть питання сепаратизму.

ВЕДУЧИЙ: Слухаємо експертів.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: В минулому не було, було федералізм.

ВЕДУЧИЙ: Так, прошу, Ваші зауваження. Ми слухаємо тепер експертів, панове, ми вже всі… Ваші зауваження.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Знаете, я с большим вниманием выслушал этот раунд. И, конечно, вот та информация, которую пан Тарас сказал в отношении деятельности «теневого» правительства, вызывает много вопросов. Ну, во-первых, я хотел всех кто здесь присутствует, всех, кто нас смотрит…

ВЕДУЧИЙ: А що пан Тарас казав про «тіньовий» уряд?

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я не казав нічого про «тіньовий» уряд.

ВЕДУЧИЙ: Я нічого не чув.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: По «теневому» уряду. Значит, первое заседание «теневого» кабинета министров состоялось по проблеме обсуждения программы правительства Юлии Тимошенко, то есть, коалиционного уряду. И я, и как все народные депутаты получили протокол этого заседания. И там идёт жесточайшая критика в адрес, и то не так, и это не так, и то не то. Резюме, все народные депутаты, если вы граждане-патриоты не голосуйте за эту программу. Но, довожу до сведенья всех, кто нас видит, правительство Януковича работало вообще без всякой программы.

ВЕДУЧИЙ: Ясно.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Поэтому я считаю, что это аморально давать относится так.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Валентине, час.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Относиться так к действующему правительству.

ВЕДУЧИЙ: Відчувається в Вас професійний історик, Ви нам і історію, і сучасність. Ваші зауваження, пані Тетяно.

Тетяна Монтян, адвокат: Єдине, що я хочу почути від усіх політиків в цій країні, але, мабуть найближчі сто років не дочекаюсь. Це бажання дотримуватися формальних правил гри. Ніхто не хвилюється з приводу того, що ви думаєте насправді про кого з ваших колег, але ви зобов’язані виконувати свої обіцянки, які ви нароздавали виборцям. Якщо вони вважають, що голосували за «Партію Регіонів» за те, що вона казала, ви повинні діяти як опозиція, діяти в «тіньовому» уряді. Якщо влада обіцяла, що вона буде виконувати свої обіцянки, чого вона досі не в залі. Голосуйте своїми картками, грайте по правилах.

ВЕДУЧИЙ: А з чим Ви незгодні, бо Ви розказуєте як має бути?

Тетяна Монтян, адвокат: А незгодна я виключно з тим, що вони не хочуть цього казати, їм обіцянки їх абсолютно не хвилюють, які вони дали. Вони кажуть про одну коаліцію, про другу, якщо ви вже обіцяли бути в опозиції якщо ви програєте, ви, дійсно це обіцяли, виборці це сприйняли саме так, як ви можете взагалі казати про якісь інші широкі коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, Ваші зауваження на аргументи сторін. Свою позицію Ви нам за декілька хвилин розкажете, Ваші зауваження.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Шановні друзі, український народе. Ну, насправді прозвучала велика, велика брехня. Я хочу, щоб всі розуміли що стоїть за блокуванням трибуни і для чого потрібен непрацюючий парламент. 26-ого числа пан Янукович в супроводі 30-ти чоловік, вся челядь, охоронці, перукарі і всі інші, мають летіти до Брюсселя щоб переконати…

ВЕДУЧИЙ: Там ціла делегація ж їде парламентська.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ціла делегація, я вам доповідаю. Ні, делегація не парламентська, делегація «Партії Регіонів».

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, це вже повністю, повна брехня.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Не брешіть, говоріть правду, говоріть правду. Так от, всі вони збираються летіти, перебувати там пару днів і переконувати, і переконувати, і показувати, що ось бачите, непрацюючий Парламент, їм ця картинка потрібна, це перше. І друге, ті рішення, Ви задавали глядачам питання, так званого опозиційного уряду, а, насправді, уряду, який ховається. Ну, як так, треба відповідати Бойку за вкрадений газ, помісячно заключали контракти. Вони уклали угоди на 25 років і більше деякі угоди на оренду наших труб за копійочки. І написали, що можна туди в ті угоди тільки дві внести зміни і ті зміни вже зробили протягом року.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, все, дякую.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ви розумієте.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Юрію, час.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Тому, це команда, яка не хоче бути притягнута до відповідальності і яка не хоче позитивної роботи.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, Ви решта скажете нам далі в програмі. І Ви говорили все під червону картку Тараса Чорновола, це цікавий діалог у нас такий візуальний.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, я про трубу нічного не скажу, про трубу не буду говорити це ахінея, а що стосується поїздки це українська частина нашої делегації.

ВЕДУЧИЙ: Про НАТО ні слова, у нас є джентльменська угода.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Та яке НАТО, жодного НАТО.

ВЕДУЧИЙ: Панове.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Український парламент і Євросоюз, це наша частина групи робочої. Очолювана Тарасюком їде група.

ВЕДУЧИЙ: Кажуть що, кажуть, що Афганістан став першою країною, яка визнала незалежність Косово. І тут все логічно, чисто корпоративна етика, виробник героїну визнав незалежність дистриб’ютора. Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: З огляду на наші теплі зустрічі в Москві, кожного тижня, незле згадати старенький анекдотик. Маленький польський хлопчик у тата свого розпитує і каже: «Тату, а росіяни для нас брати чи друзі?» Тато довго там тер чоло і каже: «Ти знаєш сину, таки вони нам брати, бо з другом-таки можна домовитися». «П’ять копійок» повернулися в прямий ефір. Нагадаємо тиждень, який проминув, про роль середнього пальця у державотворенні, про перерозподіл полтавського газового конденсату і про те, як збільшити розміри столиці за рахунок Чернігова, про все далі в нашому наступному сюжеті.

 

Сюжет: «Голова Верховної Ради Яценюк за один палиць розформував ціле міліцейське об’єднання «Кобра». Якось по дорозі на роботу пану Арсенію не давав проїхати джип «Порш Каєн», цяцька за сто тисяч доларів. За звичай, для таких машин ні знаків, ні правил дорожнього руху просто не існує. Тому за древнім київським звичаєм із вікна цієї скромної машинки ескорту спікера тицьнули середнього пальця. На такий «фак», а «фак» мав місце Спікер пожалівся Президенту.

Арсеній Яценюк: «Я щиро думав, що він просто не бачить автомобіля. А потім цей джип здає вправо, опускається вікно в цьому джипі, звідтіля витягується рука і показує середній палець. А на машині знаєте хто за кермом? Заступник начальника «Кобри» України».

Факт того, що на цей «фак» прореагував головнокомандувач України. Немало міліцейських чинів рикошетом зачепив праведний гнів гаранта, що кидав блискавки, громи та слова про євнухів на зустрічі з працівниками органів. Кажуть, у ці дні, напівзвільнені і ті хто отримав догани заново передивляються радянську мінтовсько-бандитську класику.

Армен Джигарханян: «Есть у меня сомнения, что ты, мил человек, стукачёк».

Цей факт тижня став помітним фактом і політичної дискусії, якою ж має бути відповідь на жест з середнім пальцем у бік політика-чиновника. Одні кажуть, що не треба рухати «Кобру», якщо та вже доробилася до джипу «Порш». Інших захоплює сам факт розкутості у «факах» людей в погонах. А ще інші підкреслюють той факт, що на кожен «фак» наш Спікер вміє дати свій «фак». І «фак» того, що цей жест продовжує розколювати і політикум, і розділяти суспільство. Помітні зрушення у газовій сфері країни, зокрема довкола полтавських свердловин. Як передбачали аналітики газового ринку ще у день арешту екс-міністра Рудьковського у боротьбі за активи Семеренківського родовища може статися перелом. Так і трапилося у процесі формування телекартинки «аппазиционер» побратим Шуфрич щиро захищає в’язня сумління Миколу дещо перестарались і перелом таки стався. Рівно віддалений від газу і від Рудьковського депутат Шуфрич безстрашно перешкоджав виконанню службових обов’язків правоохоронцями до поки на нього не кинули цілий автомобіль обтяжений ще одним депутатським тілом.

Нестор Шуфрич: «Машина народного депутата Лукьянова вместе с Лукьяновым была перенесена. Когда я подошёл и сказал, что, что ж вы делаете, там же ж в машине живой человек, они чего-то растерялись и неудачно уронили её и получилось так, что мне на ногу».

Так заробляються не лише політично-господарські дивіденди, але й травматичні гіпси. І це ще одна сторінка героїчного літопису Семеренківського родовища вписана у книгу надр України і ця сторінка не остання, полтавчани знають. Проблема перенаселення столиці загально відома. Але самого Києва вже замало, замало вже парків, скверів, замало вже землі, тобто, тісні межі. От мер всіх киян, Леонід Черновецький і знайшов рецепт порятунку.

Леонід Черновецький: «Осуществление моих обязанностей главы государственной, Киевской государственной администрации, мы сможем и без высших органов власти маленько расшириться и уже это делаем за счёт Киевской области и других областей».

Трошки не зрозуміло. Відібрати Київську обласну землю і включити її в міську смугу, нам з губернатором, скажімо, якось ще зрозуміло. Але як мер збирається впхати в межі столиці, скажімо чернігівську землю. Якщо подивитися з космосу, то зразу ж видно, від Києва до Чернігівщини з 80 кілометрів буде. А до Житомирської, Полтавської чи Черкаської областей понад сотню км. Хоча сама ідея забрати в одних областей земельці і розширити Київ однозначно заслуговує на увагу наукових кіл і всіляку підтримку влади».

 

ВЕДУЧИЙ: І це помітьте, що це той тиждень, коли більшість наших політиків тяжко за кордоном відпочивають, так. Що буде наступного тижня ми в очікуванні, а також в очікуванні ваших думок. Оскільки, ми рухаємося в сторону нової Конституції України, маємо й до вас запитання. Нову Конституцію має затвердити, на вашу думку, склад парламенту, депутати, тобто Верховна Рада – перший номер телефону. Вважаєте, що самі люди мають прийняти свою нову Конституцію на референдумі - ваш номер другий телефону, і відповідайте на слово народ. Захисник Вітчизни, нунсівець Юрій Кармазін переконає у всьому адвоката Тетяну Монтян, або навпаки.

Тетяна Монтян, адвокат: Не дочекаєтеся.

ВЕДУЧИЙ: Раунд третій. Ключове запитання всіх дискусій, публікацій, аналітики цього тижня, я його й задаю. Усім цим парламентським, назвемо це ніжним словом безладом, пробують все-таки зашкодити коаліції чи уряду, яка мета? Хто почне?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Цим безладом…

ВЕДУЧИЙ: Ваших п’ять копійок і починайте.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Цим безладом намагаються зашкодити не тільки коаліції, не тільки уряду, а всьому українському народу і руху України вперед. Саме через це ми чітко називаємо речі своїми іменами і говоримо, якщо ми були в опозиції і відстоювали одне право, щоб нас тільки почули, всього на всього, більше права ми ніякого не потребували. Ми хотіли, щоб люди зрозуміли нашу точку зору. Сьогодні у всіх олігархів, які всі в «Партії Регіонів», у них все телебачення.

Тетяна Монтян, адвокат: Ха-ха-ха-ха.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Все телебачення, або в тих сил які у них куплені.

ВЕДУЧИЙ: А що нас теж?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Крім вас, вибачте мені. Я про присутніх не хочу говорити. А Порошенко взагалі не в Парламенті, нажаль. На превеликий жаль, бо він добре розбирався в бюджеті і в інших речах. Так от, шановні друзі, я хочу Вам сказати, що цим самим заважалось українському народу, це по-перше. Друге, ми написали до них і політичну угоду про відновлення роботи другої сесії, ось варіант, і політичну угоду про засади діяльності Верховної Ради, шостого скликання, другий варіант, який ми зараз їм пропонуємо. Ми їм вже всі варіанти даємо. Ми самі, коаліція підписала, рішення рада прийняли, які закони і все.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, ми відійшли трошки від мого запитання.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ми готові приймати закони і працювати.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, є червона картка. Давайте дамо мікрофон пану Тарасу. Ваша червона картка на яку фразу, бо ми почули багато від пана Юрія? І тоді, нарешті ми дамі дамо можливість говорити.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, фраз у пана Юрія може бути дуже багато, ми до цього привикли в Верховній Раді і минулого скликання ми дуже скучали без пана Юрія. Ну, перше на от ту фразу якщо…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Якби ви Кармазіна слухали, то сьогодні б не робили того.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Якщо в крані немає води.

ВЕДУЧИЙ: Зараз час пана Тараса.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Якщо в крані немає води, значить випив Янукович. Та всім вже відомо в цій країні, що зараз блокування Верховної Ради було вигідне всім і всі дуже тішилися, що змогли вставити от цю натовську карту так красиво, що регіонали могли б це блокувати. А в всьому винні ми виявляється. Напевно, й в тому що ви газ розвалюєте і все інше.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Це я на те піднімаю картку, що нам, нам, «Наші Україні» і «Народній самообороні» і БЮТ це блокування не вигідне, тому що ми через тиждень внесли програму свою допрацьовану, яку ми зробили ще до створення коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію. Пані Тетяно, Ви маєте теж право на п’ять копійок.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І ми цю програму дали вам.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, ми домовлялися про регламент.

Тетяна Монтян, адвокат: Пане Юрію, можна я скажу.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А ви за 18 місяців не спромоглися зробити програму, тому що професори закінчилися.

Тетяна Монтян, адвокат: Добре, добре.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, ми домовлялися про регламент, там п’ять копійок були.

Тетяна Монтян, адвокат: Майте совість, пане Юрію.

ВЕДУЧИЙ: Те саме запитання.

Тетяна Монтян, адвокат: Я вважаю, що запитання поставлено неправильно, тут немає питання вигідно, не вигідно.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я дам, я дам їй.

Тетяна Монтян, адвокат: Тут є питання в іншому.

ВЕДУЧИЙ: В чому?

Тетяна Монтян, адвокат: Вони потрапили в пат.

ВЕДУЧИЙ: Хто вони потрапили в пат?

Тетяна Монтян, адвокат: Вся Верховна Рада. Тому що з одного боку коаліція, яка налічує 227 членів, в принципі не може працювати. Крім того, давно вже відомо, що «помаранчеві» в принципі не вміють працювати разом.

ВЕДУЧИЙ: В Європі може, а в нас не може?

Тетяна Монтян, адвокат: Тим більше, що вони всі заперечують, вони всі заперечують цей конфлікт між…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Пані Тетяно, для того щоб це так робити висновки, треба зрозуміти…

ВЕДУЧИЙ: Тут останні було п’ять…

Тетяна Монтян, адвокат: Давайте я все-таки докажу те що я хочу сказати, а потім Ви скажете те, що ви хочете…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ви можете, Ви можете докінчити, але я скажу, я скажу заперечення на Вашу тезу.

Тетяна Монтян, адвокат: Добре, послухайте мене, будь ласка, скажете потім всі заперечення.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я скажу заперечення. Ви сказали, що ми не можемо, Ви сказали, що ми не можемо.

Тетяна Монтян, адвокат: Далі, пояснюю, що Вам ніхто не заважає взяти руки в ноги прийти сісти на свої 227 чи 228 місць.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І що далі робити, коли заблокована трибуна? Ми вже сиділи.

Тетяна Монтян, адвокат: І голосувати.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ми вже голосували.

Тетяна Монтян, адвокат: У вас є Спікер.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А потім пішли, а потім пішли і Спікера заблокували, незаконно позбавили свободи.

Тетяна Монтян, адвокат: Я розумію, у вас є Спікер…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Там братки, братки позбавили.

Тетяна Монтян, адвокат: Бідолашний Спікер.

Плакат із залу: «Коаліція = опозиція. І то, і інше звичайні бандюки, невже досі не зрозуміло»!

Тетяна Монтян, адвокат: А у вас немає в коаліції міцних мужиків.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А інваліда посадили на спікерське місце.

Тетяна Монтян, адвокат: Безумовно. А Ваш Спікер що, тільки й вміє, що «ябіда-карябіда» скаржитись, що йому хтось «фак» у вікно показав.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, він заблокований просто. Користуючись недоторканістю, яку ми сьогодні не можемо ще скасувати Ви знаєте…

Тетяна Монтян, адвокат: Скажіть, будь ласка…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Користуючись цим його позбавляють волі, не дають, він один раз вже зайшов уже в пів дев’ятого, заскочив, перескочив через бар’єр і почав сесію.

Тетяна Монтян, адвокат: Скажіть, будь ласка...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію і пані Тетяно, давайте одну секундочку.

Тетяна Монтян, адвокат: Що вміє робити ваш Спікер крім того, що як «ябіда-карябіда» скаржитись Президенту на піднятий пальчик?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Він так Вам подобається? Я теж не схвалюю, я теж не схвалюю скарги, я не люблю коли скаржаться.

Тетяна Монтян, адвокат: Я почуваю до нього дуже дивні почуття. З одного боку він, нібито розумна людина, а з іншого, він виставив себе на таке посміховище.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Але, тим не менше, він, дійсно, розумна людина.

ВЕДУЧИЙ: Шановна Вітчизно, сьогодні День захисника Вітчизни, я вас пробую захистити.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Він, дійсно, розумна людина.

Тетяна Монтян, адвокат: Я не заперечую. Як він міг зробити таку дурницю.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, День захисника Вітчизни. І, пані Тетяно. Я пробую від вас захистити наших глядачів, так, бо їм може там не піти третя чарчинка за Псков і Нарву. І хочу все-таки, щоб ви дотримувалися регламенту.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Хай за українське свято вип’ють сьогодні.

ВЕДУЧИЙ: Правильно, це наше українське свято.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А Ви їм не заздріть, Ви це зробите пізніше.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Що в ньому українського в цьому святі?

ВЕДУЧИЙ: Панове, моє ж запитання, скажіть, будь ласка, якщо ви зараз тут вже згадали фігуру Спікера, справді, в парламентських цих подіях Спікер є, тим більше, коли немає Віце-спікера і Віце-віце-спікера, так.

Тетяна Монтян, адвокат: Так.

ВЕДУЧИЙ: То тоді в мене запитання, скажіть, будь ласка, чому в прямому ефірі, коли транслювали зустріч Голови Верховної Ради Яценюка з «Партією Регіонів» все було гламурно і мирно, чому на фракції «Нашої України – Народної самооборони» його пропісочили? Це щоб, бий своїх, щоб вороги боялись? Чому його пропісочили, скажіть.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Найперше, найперше, його пропісочили за те, що він не ходить на фракцію членом якої він є.

Тетяна Монтян, адвокат: Безсовісний.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І йому зробили зауваження, всього на всього.

ВЕДУЧИЙ: А в нього є партквиток?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я ще раз кажу, він член фракції, яка його висувала і член коаліції, яка його зробила Спікером, тому всього на всього… Чого Ви переживаєте за нього? Чого раптом «Регіони» переживають?

ВЕДУЧИЙ: Ми завжди за спікера переживаємо.

Тетяна Монтян, адвокат: А як же, він же спікер усієї Верховної Ради.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ми по-товариські, ми по-товариські сказали: «Арсенію Петровичу, треба дотримуватися регламенту».

Тетяна Монтян, адвокат: Да.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: «Кульки не мають висіти, Ви маєте дати наказ про зняття їх».

Тетяна Монтян, адвокат: І не одноразово.

Плакат із залу: «Хто переможе: люди чи політики?»

ВЕДУЧИЙ: Я почну з Вас тепер, пані Тетяно.

Тетяна Монтян, адвокат: Да.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, якщо треба дотримуватися регламенту, то це вже нам пропонували і Спікер Литвин, про якого згадали.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А Ви зразу пропісочили.

Тетяна Монтян, адвокат: Да, незлим тихим словом.

ВЕДУЧИЙ: І багато інших. Віктор Янукович теж розглядався цього тижня як спікер. Скажіть, будь ласка, куди вони рухають Яценюка, в бік регламенту чи в бік відставки?

Тетяна Монтян, адвокат: По-моєму, він вже себе дискредитував як спікер, коли дозволив багатостаночне голосування.

ВЕДУЧИЙ: Хто наступний спікер, покажіть його?

Тетяна Монтян, адвокат: Уяви не маю.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Це не правда, це абсолютна, це абсолютна неправда.

ВЕДУЧИЙ: Хто наступний спікер?

Тетяна Монтян, адвокат: Що неправда?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я Вам хочу сказати, що в усіх країнах світу, якщо депутат живий і він в Україні, навіть, якщо він в лікарні лежить через два квартали, він може голосувати. І ми внесемо ці зміни до регламенту, до закону про регламент.

Тетяна Монтян, адвокат: Боюсь, що я до цього не доживу.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І буде голосувати. Доживемо і Ви, і Ваші діти.

Тетяна Монтян, адвокат: Ой боюсь.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Всі доживуть.

ВЕДУЧИЙ: Всім многая літ.

Тетяна Монтян, адвокат: А що це вашому Яценюку не запропонувати цього?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Всі доживуть.

ВЕДУЧИЙ: В мене…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Давайте не будемо всі біди на Яценюка перекладати.

Тетяна Монтян, адвокат: І чого ж Ви кажете, що в Вас така монолітна коаліція, а от Яценюка на фракції пісочите, де ж моноліт?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Вибачте мені, будь ласка, будете Ви членом фракції, Ви будете приймати…

Тетяна Монтян, адвокат: Збав Боже.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ви будете приймати рішення кого пісочити, розумієте.

Тетяна Монтян, адвокат: От розкажіть, де моноліт, де моноліт?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А поки що я Вас запитаю…

Тетяна Монтян, адвокат: Покажіть мені моноліт, я хочу його побачити на 227-ми місцях.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, перестаньте.

ВЕДУЧИЙ: Право запитувати у цьому раунді ще в мене є.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Немає, да?

ВЕДУЧИЙ: Є, є, є, є.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: У Вас є?

ВЕДУЧИЙ: Є в мене право.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: У Вас є?

ВЕДУЧИЙ: Право п’яти копійок в мене є.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Тоді запитуйте, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Я запитую Вас…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я Вам дам, нате, візьміть ще.

ВЕДУЧИЙ: Маю, дивіться.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Майте, беріть, нате, запитуйте.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, поясніть мені, чому всі суперечки у владній команді чи в коаліції, чи по інших гілках влади обов’язково тривають в он-лайні, в прямому ефірі, через всі ЗМІ, а чому не тривають у ваших кабінетах, а потім ви приходите і кажете, що наша позиція така, чому?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Романе, це я стою, та людина, яка критикувала свого часу Яценюка, але він це взяв до відома і зробив потім трансляцію з «Партією Регіонів» і так далі. Я вимагав щоб всі перемовини от ті, які відбувалися між п’ятьма чоловіками протягом трьох тижнів, щоб вони були під присутністю камер і мікрофонів.

ВЕДУЧИЙ: Чому всі інші, чому всі інші?..

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Зрозумійте, чому я вимагав цього, бо люди б дуже, бо люди б дуже швидко зрозуміли... І пресу з фракції ми не видворяли, по-перше.

Тетяна Монтян, адвокат: У Цибулька червона картка.

ВЕДУЧИЙ: Ваш варіант відповіді?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І, по-друге, щоб ви знали, що в нас трансляція ведеться…

ВЕДУЧИЙ: Пані Тетяно.

Тетяна Монтян, адвокат: Яке питання, яке питання, я вже забула запитання.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І запис на фракції також, всіх абсолютно питань.

ВЕДУЧИЙ: Пані Тетяно, моє запитання дуже просте, про це говорив пан Валентин, про це говорив пан Тарас і я зараз про це говорю. Чому всі суперечки виносяться в прямий ефір, в будь-які ЗМІ? Пізніше вони, звичайно, розкручуються до просто гігантських розмірів і ми розуміємо, що теракт 11-ого вересня є дрібниця порівняно з тим що сталося.

Тетяна Монтян, адвокат: Так, так, так, так.

ВЕДУЧИЙ: Чому так роблять?

Тетяна Монтян, адвокат: Безумовно, це свідчить про неймовірну монолітність цієї коаліції, хто б сумнівався.

ВЕДУЧИЙ: Але чому так роблять? Вони б тоді б мали приховати, якщо не монолітність, а роблять навпаки?

Тетяна Монтян, адвокат: Ні, насправді, вони б давно розсипались і зайнялися своїми проблемами.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Пані Тетяно, вся країна пам’ятає, що Ви були за партію соціаліста Цушка.

Тетяна Монтян, адвокат: Але вони бідолашні бояться… Я не була ніколи за соціалістів.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Вже його немає в цій коаліції, не має вже його в цій коаліції, Ви розумієте?

Тетяна Монтян, адвокат: Не брешіть. Він давно пішов вже з соціалістів.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ні, ну, Ви ж були за Цушка. Нікуди він не йшов ні з яких соціалістів.

Тетяна Монтян, адвокат: Я Вам ще раз пояснюю, не брешіть, він пішов з соціалістів. І не переводьте стрілки.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Але, але давайте говорити, що наша коаліція працює злагоджено.

ВЕДУЧИЙ: Я не про коаліцію говорю, а про трансляцію.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А всякі розбіжності у нас які ідуть, всякі розбіжності які у нас є ми вирішимо між собою.

ВЕДУЧИЙ: Дві червоні картки, давайте відреагуємо.

Тетяна Монтян, адвокат: Кожен раз… Одне слово, одне слово. Кожен раз коли я починаю казати про відсутність монолітності в коаліції мені хтось обов’язково згадує про Цушка, який вже давно немає жодного відношення до соціалістів.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А до Вас?

Тетяна Монтян, адвокат: Я з ним дружу як і дружила.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Слава Богу, слава Богу.

ВЕДУЧИЙ: Панове, дві червоні картки, право 30 секунд, прошу.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Красная карточка пани Татьяне.

ВЕДУЧИЙ: За, за що?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Я уже сегодня говорил, на Вашем месте, ну, глупо отвечать, что, действительно, проблемы не в самой коалиции, а проблемы взаимоотношения в коалиции с администрацией Президента есть. И я был бы неправ, если бы я сказал, что тут нет никаких проблем.

Тетяна Монтян, адвокат: Права нога посварилася з лівою п’яткою, буває.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: У меня вопрос к Вам, вопрос, вопрос… Секунду.

ВЕДУЧИЙ: Слухаємо експерта.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Вибачте мені Президент гарант Конституції, він стоїть над…

Тетяна Монтян, адвокат: Та він плював на цю Конституцію і всю свою каденцію.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, говорить експерт.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Секунду, секунду.

ВЕДУЧИЙ: Кажіть.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Вопрос. А чего Вы так радуетесь, вот Вы с такой улыбкой и восторгом говорите о том, что в коалиции есть проблемы, почему?

ВЕДУЧИЙ: Питання приймається.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Почему?

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Прошу, реагуйте. Чому Ви злорадствуєте, пані Тетяно?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Да.

Тетяна Монтян, адвокат: Я ані трохи не злорадствую, я, як раз завжди писала і казала про те, що я не вірю, щоб ця коаліція з’явилася на своїх робочих місцях і голосувала кожен своїми картками. Якщо вони неспроможні зібратися в кількості 227 чи 228 чоловік…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Та Ви просто не розбираєтесь в технології проведення засідання. Якщо спікера немає на місці, то неможна карточки, ніхто…

Тетяна Монтян, адвокат: А що, Спікер хіба не ваша людина, ні?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я ще раз кажу, ми не можемо його завести в зал.

Тетяна Монтян, адвокат: Боже мій, що Ви кажете.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А коли заводимо, то тоді зривається засідання, хіба Ви цього не розумієте?

Тетяна Монтян, адвокат: Бідолашні. Кого Ви лікуєте.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Йому що, залітати цьому Спікеру?

Тетяна Монтян, адвокат: Ні, йому треба заходити.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Йому ж не залітати, Ви ж розумієте.

Тетяна Монтян, адвокат: Ні, йому треба заходити. Якщо ви коаліція, то будьте люб’язні працювати як коаліція.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Давайте Спікер сам розбереться без Вас що йому робити, без Ваших мудрих порад.

Тетяна Монтян, адвокат: А ви по змові з «Партією Регіонів» робите непрацюючий Парламент, тому що вам всім, ви вважаєте, що вам всім це вигідно, тому що ви зайшли в патову ситуацію і не знаєте тепер як з неї вийти.

ВЕДУЧИЙ: Тут пауза.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: У нас немає патової ситуації.

Тетяна Монтян, адвокат: Та Ви що?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Тому що ніхто з вас ще не прораховує варіанта, коли ми разом об’єднаємось з БЮТ і зробимо спільний список і підемо на вибори.

ВЕДУЧИЙ: А ви ще не об’єдналися?

Тетяна Монтян, адвокат: Та, Ви що, а я думала, ви давно вже об’єдналися.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я ще раз кажу, в такому форматі, я кажу про спільний список, і тоді побачите.

ВЕДУЧИЙ: Одну партію, одну партію?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ні, не одну партію, а один блок. І цей блок піде.

Тетяна Монтян, адвокат: Та Ви що?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І зараз тут політолог говорив перед цим, що… Почекайте, почекайте…

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, коли вибори, скажіть нам.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Та Ви того боїтесь, Ви надзвичайно того боїтесь.

Тетяна Монтян, адвокат: Я боюсь? Я буду в захваті, в щирому.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І ви зараз боїтесь, бо ви не знаєте проти кого боротися, проти Ющенка чи проти Тимошенко, хто буде висунутий на президента. Але буде висунутий Ющенко, Тимошенко про це чітко заявила. Ви хочете щоб вона вам це кожен тиждень вам заявляла? Та вона один раз заявила, досить, розумному достатньо.

Тетяна Монтян, адвокат: А ми її відразу всі повірили.

ВЕДУЧИЙ: Панове, дивіться, от це…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Повірили Ви чи ні, це Ваші проблеми.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, на Вашому, на Вашому спічі як раз завершився час і дві червоні картки не зіграли, тому ми додамо по 30 секунд. Можливість експертам зібрати всі незгоди, саме незгоди на ваші тези.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я також маю червону картку.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ваша помаранчева картка велика поки що тут.

Тетяна Монтян, адвокат: То помаранчева картка.

ВЕДУЧИЙ: А слово експертам.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Слава Богу, що у Вас с кольорами нормально.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Ситуація така, що, насправді, в електоральному плані «Наша Україна» втрачає і то радикально. Втрачає, в першу чергу тому, що обіцяного об’єднання в єдину партію не відбулося і заяви лідерів партій, засновників блоку, вони свідчать про те, що ніхто не збирається об’єднуватись в єдину партію. Після цього як можна говорити…

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: А Ви не наш електорат, яка Ваша справа?

ВЕДУЧИЙ: Давайте, слухати, слухаємо експертів.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Я, я перепрошую. Я хочу нагадати, що я був депутатом четвертого скликання від «Нашої України».

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я ще раз кажу, зараз яка Ваша до цього справа?

ВЕДУЧИЙ: Ідемо дальше.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Я продовжую далі, продовжую далі.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, міжсобойчик, бо вже час.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Продовжую далі.

ВЕДУЧИЙ: Ще буде четвертий раунд.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Як може бути єдиний кандидат в президенти, коли немає єдиної партії поки що?

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, дякую.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Хто із БЮТ буде з Вами говорити…

ВЕДУЧИЙ: Продовжимо. Пане Юрію, тепер час експертів.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ви хочете об’єднати і БЮТ, і нас.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Так Ви ж тільки що про це говорили.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я про це не говорив.

ВЕДУЧИЙ: Час експертів.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Ви ж про єдиний список говорили.

ВЕДУЧИЙ: Час експертів.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Та я говорив про вибори, а не про партії об’єднані.

ВЕДУЧИЙ: Не чують. Фантастика. Час експертів. Прошу.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Я почну з незгоди із пані Тетяною, яка говорила про те, що нібито, от у нас така патова ситуація в Парламенті, тому що є кілька лише голосів, які відділяють більшість від меншості. Справа, здається, тут не в кількості, а в якості.

Тетяна Монтян, адвокат: Звичайно.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Було б десять голосів перевага чи 15 голосів, все одно б не дійшли згоди, тому що питання як раз в іншому, в тому, що політичні сили нездатні говорити програмними ідеологіями.

Тетяна Монтян, адвокат: Саме це я й кажу.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Саме з чим я незгоден з паном Кармазіним, ну, Ви ніколи не думали про те, що от цей плюралізм в середині «Нашої України» це не ознака демократичності, а це просто того, що «Наша Україна» це такий собі Ноєв ковчег, де зібрано кожної тварі по парі. Є там націоналісти, олігархи і саме тому не може бути спільної системи.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Назвіть олігархів, назвіть олігархів. Ну, для чого Ви говорите таке, ну, для чого це Ви говорите?

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Немає єдиної ідеологічної бази.

ВЕДУЧИЙ: Пане Валентине, я економлю Ваш час. Слухаємо зауваження і незгоди пана Валентина.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Народний депутат…

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да, мои возражения по поводу выступления пани Татьяны. Я ещё раз хочу подчеркнуть, что, действительно, вот мы сегодня уже полчаса или час говорим о наших проблемах, проблемы есть. Я не понимаю и не пойму, откуда столько злой радости по поводу того, что что-то не получается. В любом случае, правительство начало работать, коалиция работает, сделано очень…

Тетяна Монтян, адвокат: Та Ви що?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Да, не та Вы что, а точно.

Тетяна Монтян, адвокат: По 200 баксів повіддавали, це вся Ваша робота?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Возвращаем, возвращаем вклады. Шахтёрский труд преобразуем в общественно важный труд.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І дозвольте, і дозвольте.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, зараз час.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ні, ну, на ці заперечення, на ці заперечення треба сказати.

ВЕДУЧИЙ: Ми маємо ще по переду цілий раунд. Пане Тарасе, Ваші зауваження.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Так, я хочу сказати, знаєте, ми тільки що побачили в цьому раунді кілька дуже показових речей. Перше, що окремі мужчини, і, нажаль не тільки окремі, фракції «Наша Україна» поводяться дико, безкультурно, перебивати жінок під час розмови на кожнім півслові. Ну, і відверто хамити – це є рівень дуже низької культури. Друге, ми побачили рівень того, як ця тепер влада, колись опозиція, давала працювати другій стороні чи владі, чи опозиції, це продемонстрували. І третє, ну, вся країна вже побачила і бачила в 2005-ому році, що є проблеми, і колега Зубов про це сказав, що проблеми є.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ні, виходить Кармазін, все хорошо, прекрасная маркиза.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, експерти. Панове, маємо по переду ще цілий народний раунд.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Романе, я хочу Вам доповісти, ще пів-секунди, можна Ви послухаєте.

ВЕДУЧИЙ: Немає вже.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, Ви ж не даєте сказати.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу вам сказати, що якщо ви хочете покарати свого противника, наприклад, або противного начальника, а ще краще його зняти, покажи «фак» Спікеру. Рецепт сьогоднішнього дня. Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, що жваві дискусії все одно були, навіть під час рекламної паузи. Тепер ми їх не можемо вам транслювати. Зате ми можемо донести вам настрої людей в Луцьку і в Донецьку. Наші кореспонденти в них запитали, а якщо б завтра вже перевибори, ви б проголосували б за тих самих, що й на останніх виборах. Ось як люди вважають.

 

Донецьк:

«Я уже затрудняюсь сейчас ответить на такой вопрос. То есть, я уже не знаю».

«Я даже не знаю, наверное, нет».

«Нет, уже. Ни за Юлечку, ни за Януковича не хочу больше голосовать».

«Я думаю, да».

«Та я знаю, их не будет, их не будет».

«Наверное, нет».

 

 

Луганськ:

«Я три рази підряд голосував за Юлечку. І так би й голосував далі».

«Думаю, да».

«То вже треба було б подумати».

«Думаю, що так».

«Я не змінив своєї точки зору».

«Ні, я проголосував би за Юлію Тимошенко, бо я проголосував за «Нашу Україну», а я б зараз».

«Ну, подумав би тоді. Зараз я ще не визначився».

 

ВЕДУЧИЙ: Як бачите, і настрій, і соціологія дивно корелюють цього тижня, бо народ як скаже, то зав’яже, тому й народний постскриптум. Нагадаємо, і ваша думка нам дуже важлива, оскільки нам обіцяють нову Конституцію. Як її прийняти є два шляхи. Перший, це коли Верховна Рада – дзвоніть першим номером телефону. Або на народному референдумі, ваш номер телефону другий. Я пішов в народ, його небагато сьогодні, бо буревій в Києві. І Вам дякую за мужність, бути неменше мужніми, ніж депутати, які залишились на теренах України в такі святкові дні, так. От скажіть, будь ласка, Ви зараз тут наслухались який сценарій, бо подія, ніби така, як от це блокування Парламенту, ну, страшенно всі, всі її засудили, ні одного було позитивного слова не сказано, що за цю подію добре, що так в Верховній Раді. От, на Вашу думку хто це?

Гість в залі: Кому це вигідно?

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, кому це вигідно ми вже теж дізналися через соціологію. А хто це все, як то кажуть інспірує, може там є змова? От Ви вважаєте, там є якась змова, узгодженість чи це просто від великого розуму вони так самі себе знищують? От який сценарій?

Гість в залі: Чесно кажучи, да, я не знаю чи є там змова, чи якісь домовленості, але мені як простому громадянину України вже набридло дивитись на ці блокування, на постійні якісь сутички, відстоювання, власне політичних інтересів, а не інтересів всього народу України.

ВЕДУЧИЙ: Панове, хто, гості слухали всі аргументи сторін, хтось для себе з’ясував хто ж все-таки є двигуном от цієї ситуації блокування Парламенту, хто зініціював такі речі? Ви вважаєте хто?

Гість в залі: Дуже шкода, що Юлія Володимирівна Тимошенко у програмі якої не було написано нічого про НАТО підписала цю заяву. І це спричинило серйозні політичні кризи, ми бачимо що робиться.

ВЕДУЧИЙ: Отже, це Юлія Тимошенко це все зробила?

Гість в залі: Ні, це під тиском Балоги, відповідно і зрозуміло всім зараз. Його сьогоднішні кроки, які відбуваються, вихід з партії «НУ-НС», вибачте, семи чоловік включаючи Балогу, зрозуміло хто криється за цією кризою.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую. Серйозні звинувачення пролунали. Ви знаєте, що я сьогодні прочитав в газеті «Коментарі»? Юрій Кармазін, який озвучує всі тези Голови Секретаріату Балоги. А тут серйозні речі сказали. Це таке я прочитав, я цитую, я не сам придумав.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Фантастика.

ВЕДУЧИЙ: Тоді дайте відповідь і цьому молодому чоловікові і цій тезі, бо виходить, що тут якась є ідеологія змови, заблокувати Парламент.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я хочу відповісти, перше, що підписала Тимошенко, що підписав Ющенко, що підписав тоді Арсеній Яценюк. Вони підписали лист тільки про план дій що до членства.

ВЕДУЧИЙ: І про це ми говоримо.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Всього на всього, це – перше. І друге, вони виконали вимогу закону, всього на всього.

ВЕДУЧИЙ: Від 2003-ого року.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: 2003-ого року.

ВЕДУЧИЙ: Так, ми пам’ятаємо.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І далі, ніхто не говорить про указ Кучми, який був з подачі Януковича, ніхто не говорить про концепцію, вона в мене лежить, вступу, де в 2008-мому році, за версією Януковича, ми мали вже бути в НАТО, ніхто про це не говоре. Ось що вони тільки підписали. Ніхто не говорить про вступ до НАТО і у нас написано…

ВЕДУЧИЙ: Звинувачення було, що зрежесована ця ситуація.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І у нас написано в коаліційній угоді, що любі питання про НАТО, про вступ, будуть вирішуватися на референдумі, це у нас написано в коаліційній угоді, щоб Ви знали, яка для всіх відкрита. І тепер наступне, щоб Ви знали, що ми сьогодні підписали, прямо сьогодні 23-ого лютого підписали проект «Закону про внесення змін до закону про політичні партії», де написали, що партії можуть об’єднуватись, об’єднуватись, шляхом об’єднання, тому що до цього, цього не було.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, пане Юрій.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: І його підписали, щоб Ви знали, лідери всіх дев’яти політичних сил.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, можете мікрофон мій віддати.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Це я кажу Вам вперше, щоб Ви знали. Можна мікрофон Ваш, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Подивіться, бо я спитався про одне, а Ви вже мені розповіли про те, як буде будуватися єдина партія.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Тільки що Кармазін сказав тезу яку відстоює «Партія Регіонів», проти якої виступає «Наша Україна» от це ціна слів, любі питання про НАТО будуть вирішуватися на референдумі.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Не любі питання…

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Тільки що Кармазін це сказав, і тому така ціна всіх його слів, як і «Нашої України».

ВЕДУЧИЙ: Панове, перш ніж я продовжу розмову… Перше ніж я почну розмову, ми недаремно зараз наших глядачів запитуємо про нову Конституцію. Ще одна із таких улюбленців писати різні там, знаєте, теорії змови, кажуть, що все це, знову ж таки, не називаю їх імена, бо вони самі не називають, зроблено для того щоб змінити Конституцію. Вам такий сценарій блокади парламентської гілки видається логічним чи не повірите в таку аналітику?

Гість в залі: Я думаю, що я не повірю в таку аналітику.

ВЕДУЧИЙ: Бо Ваші аргументи, бо?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Вона конструктивний лозунг написала, а Ви не хочете його прочитати.

ВЕДУЧИЙ: Давайте подивимося. Давайте, давайте. «Депутати, не блокуйте, а підвищуйте мінімальну зарплату».

Гість в залі: Так.

ВЕДУЧИЙ: А яка Вас мінімальна зарплата задовольнить так щоб можна було дальше продовжити блокаду? Ну, цифру скажете?

Гість в залі: Блокаду вообще не надо продолжать.

ВЕДУЧИЙ: Тут проти блокади. Я іду тепер до окремо стоячих от цих молодих людей. Скажіть, все-таки, будь ласка, стільки версій, змов, підкилимних речей і результат непрацююча Верховна Рада, і я маю кому вірити, бо тут вже, по-моєму, всі винні виглядають в тих змовах?

Гість в залі: Система заклечається в тому, що депутати можуть не працювати і отримувати заробітну плату. Коли я не буду працювати, мене виключать з роботи.

ВЕДУЧИЙ: Бо Ви не депутат.

Гість в залі: Да. Тому можна не працювати день, два, тиждень і це буде прекрасно. Система в тому, що в цій Верховній Раді нема, чи недостатньо патріотів. Я не голосував ні за тих, ні за інших.

ВЕДУЧИЙ: Зараз не будемо ще вибирати.

Гість в залі: Да, да.

ВЕДУЧИЙ: Я Вас запитував все-таки на вашу думку ляльководи?

Гість в залі: Ну, тут сама недосконала система, недосконала система виборів, недосконала система самих, самих депутатів Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: Зрозумів. Дякую, дякую.

Гість в залі: Можна не працювати і нічого за це…

ВЕДУЧИЙ: Дякую. А тепер допоможіть мені, всім дам зараз слово. Тепер допоможіть мені, пане Сергію. Ви ж політологи нам запустили за один тиждень близько 15-ти сценаріїв різних змов і так далі. Тепер мені допомагайте, я вже заплутався.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Я не знаю, за що платять гроші депутатам, які не ходять до Парламенту, але скажу, що політологи, звичайно, вони аналізують питання всі, які розглядають. Але колосальна…

ВЕДУЧИЙ: Про змови, про змови скажіть.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Але змови завжди відбуваються в Україні, тому що величезна частина української політики іде в тіні.

ВЕДУЧИЙ: Хто з ким змовився щоб Парламент не працював?

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Як і бізнесу, так і політики.

ВЕДУЧИЙ: Хто з ким змовився щоб Парламент не працював? У мене просте питання.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Я думаю, що всі змовляються зі всіма, тому що, насамперед немає зараз…

ВЕДУЧИЙ: Сказати всі, це значить, що всі невинні. Скажіть мені конкретно, тут пролунали різні варіанти, так, тут називалися прізвища, а я хочу зрозуміти, тому що зараз стільки людей попали під підозру. Ну, назвіть, кого Ви, як аналітик, бачите головними причинами парламентської?..

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Я думаю, що завжди, якщо ми говоримо про політику, то ми маємо визначати партійних лідерів, які творять ту систему, яка всім вигідна, яка показує те, що лише вони хочуть щоб показували. А значна частина, величезна частина, 90 відсотків політиків іде в тіні, так само як бізнесу…

ВЕДУЧИЙ: Пан Валентин про айсберг говорив, ми про це чули, ми це знаємо, ми віримо в айсберг, як «Титанік» вірив.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Партії мають відповідальних своїх лідерів, от ці всі лідери, вони і відповідальні.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, Ваша думка, хто є ініціатором?

Володимир Цибулько, політичний експерт: Суть в системі. А хто породив систему? Систему породили спонсори політики, тобто, ті, хто фінансує політичні партії зацікавлені саме в такій виборчій системі, де можна в щілинки між пізнаваними і дієвими політиками напхати всякої шантрапи.

Тетяна Монтян, адвокат: От, от.

Володимир Цибулько, політичний експерт: А Ви питання хто робить «Закон про вибори» ставили? Не ставили.

ВЕДУЧИЙ: А у нас сьогодні впізнаванні і дієві, до речі, щоб Ви знали. Пане Юрій, Вас не чують без мікрофона. Пане адвокат, Ви ж вмієте от це вибудовувати систему поза підозрою, а хто підозрюваний? Так вкажіть, як адвокат, підозрюваних у створені парламентської кризи.

Тетяна Монтян, адвокат: Та їм всім це вигідно, тому що деребан не припиняється ні на день, ні на секунду. Вони всі задоволені ситуацією, яка склалася. Оскільки ніхто з них…

ВЕДУЧИЙ: А що деребанив пан Валентин? От що, от що, наприклад, от Вашому сусідові?

Тетяна Монтян, адвокат: Уяви не маю, яка різниця. Він в цій системі.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ну, я б так не блокував.

Тетяна Монтян, адвокат: Він в цій системі, він в цій партії, його народ не обирав, його включила в список особисто Юлія Тимошенко. Пана Тараса включив особисто Янукович чи хто вони там. Та який з’їзд, кому ви розказуєте про зборище «білого братства». Доки вони не змінять виборчу систему на відкриті списки, щоб їх обирав народ, а не їх партійні лідери торгували місцями в списках. Це бува не Юлія Тимошенко потрапила в скандал з Собченко чи ще там з кимсь? Я думаю, такі скандали могли бути у всіх партіях.

ВЕДУЧИЙ: Пані Тетяно, дякую.

Тетяна Монтян, адвокат: Яка Конституція, які блокади, всі в цьому винні, їм всім це вигідно.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Допоможіть мені, допоможіть мені добратися до… І не ображайте більше ніколи Біле братство. Прошу, Ваш варіант все-таки. Коли Ви говорили про певні ваші проблеми і ми говорили чому вони публічні, і так далі, все одно під підозру тепер потрапляють всі, ваші лідери, ваших партнерів по коаліції. Тобто, кого не подивишся тепер, от коли читаєш це все, всі під підозрою. Ну, виведіть хоч когось з-під підозри.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Я не могу персонально, как моя коллега сказать, что сейчас вот все воруют. И вот когда Вы спросили о том что украл Зубов, народный депутат, ответить… Да, Вы просто не знаете, говорите, говорите. Так вот, конкретно отвечаю на вопрос, который Вы сейчас задавали всем присутствующим в студии. Действительно, кукловоды есть.

ВЕДУЧИЙ: Назвіть їх.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Объясняю. Значит, понятно, проблемы с коалицией есть, коалиция, действительно, непереконлива, всего два голоса. Это, действительно, есть. Но коалиция сформировала правительство. Правительство работает и выполняет данные нашим избирателям… Теперь слушайте…

ВЕДУЧИЙ: І тепер назвіть хто.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Теперь, да, а теперь объясняю. В результате, «Партия Регионов» вынуждена была идти в оппозицию. Я в самом начале сегодняшней передачи говорил. Их не устраивает подобный расклад в парламентских силах.

ВЕДУЧИЙ: Так це що, вони це роблять?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Дальше. Да, это они. Объясняю, объясняю как.

ВЕДУЧИЙ: Вони? А вони самі чи з кимсь домовилися?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет.

ВЕДУЧИЙ: З ким домовилися?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Я объясню, с Секретариатом Президента. Как Вы думаете, как Вы думаете, если…

ВЕДУЧИЙ: Але там в них нікого немає в Секретаріаті.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Секундочку. Как Вы думаете, если, если господин Балога заявляет о том, что… Секундочку, сейчас выступите, выступите.

ВЕДУЧИЙ: Не я, так газета написала.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, нет, я закончу, я закончу обязательно эту мысль.

ВЕДУЧИЙ: Зараз, зараз.

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Смысл в чём. Если руководитель администрации Президента заявляет о выходе из партии, почётным лидером которой есть сам Президент, то неужели нужно особые умственные способности, чтобы сказать, что это неслучайно, что это результат определённой работы тех, кто заинтересован в таком кризисе.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, я йду до Вас. Слухаю від пана Володимира, так. Скажіть.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Розказую. Може теза контраверційна, але «Партія Регіонів» і Блок Юлії Тимошенко в сумі мають більше 300 голосів. Питання, більшість обласних рад, де найактивніше, коли влада підвішена зараз, найактивніші тіньові земельні процеси відбуваються, хто очолює ці ради? БЮТ і «Партія Регіонів». Хто є зацікавлений? В випадку чого 300 конституційних голосів в парламенті вони будь-якої хвилини збирають і тоді все розсипається.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, дякую. Зараз, ми зараз це подивимося. Пане Юрію, Ви хотіли відреагувати.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Захистити ім’я Секретаріату.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Так, так, так.

ВЕДУЧИЙ: Порошу.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Як член ради коаліції я заявляю офіційно, що ми не підозрюємо БЮТ в переговорах з «Партією Регіонів» - це перше. Друге, друге, я хочу, щоб ви чітко знали, що перевага не в два голоси, а в 47, бо Литвин не в опозиції і комуністи не в опозиції. В опозиції тільки знаходиться «Партія Регіонів». Тому… А 226 – це мається на увазі більшість, конституційна більшість, яка для голосування потрібна. І третя теза. Вихід пана Балоги це його право, бо його звинуватили і ним намагалися керувати, в тому числі кого поставити, куди і як, і казали, що ти член президії, розумієте. Там свої є проблеми, були. І в цьому нічого страшного немає, коли в 150-ти тисячній партії вийшло кілька чоловік. Це нічого страшного, можливо, вони перейдуть в «Партію захисників Вітчизни». Це не страшно.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Пане Юрію, Ви сказали, Ви сказали за комуністів, мені дуже цікаво як електорат «Нашої України» прийме ваш союз з комуністами.

ВЕДУЧИЙ: Стоп. Перш ніж ми будемо об’єднуватися з червоними.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я сказав не про союз.

Володимир Цибулько, політичний експерт: Ви тільки що сказали про комуністів.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Я сказав, що вони не є опозицією.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, поки вони кричать, бо це звична робота Верховної Ради, так…

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Юрій Кармазін постійно говорить протилежне.

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, одну секунду. От дивіться, перш ніж ви почуєте думку пана Тараса, ми почули два взаємо протилежних варіанти, що домовились між собою про те, щоб зруйнувати от цей розколотий Парламент, між собою домовилися БЮТ і «Партія Регіонів». І друга версія, що нічого подібного, це «Партія Регіонів» узгоджує з Секретаріатом Президента. З цих двох версій по якій Вас переконали, а яка виглядає для Вас повна дурниця?

Гість в залі: Я думаю, що є третя версія, в усьому винна жаба, не буде жаба квакати, не буде блокування.

ВЕДУЧИЙ: Немає в нас блоку жаби попри все це. Все-таки, скажіть, яка з цих версій Вам більше? А національні символи прошу не рухати.

Гість в залі: Я думаю, що перша.

ВЕДУЧИЙ: Перша? От тепер, пане Тарасе. Коли, от, дивіться, таку милу людину, яка вас слухала півтори години переконали більше, що це є ваша узгоджена, перша версія це була позиції між БЮТ і «Партією Регіонів» і нічого тут приплітати Секретаріат. Ану, тепер переконайте цю молоду дівчину, що це неправда.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Взагалі-то, вона мене більше переконала жабою цією, яка там намальована. І моя думка, що проблеми… Ну, Кармазін, ну, помовчи хоч один раз.

ВЕДУЧИЙ: Одну секунду. Так все-таки, по версії, так БЮТ і «Партія Регіонів»?

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, у мене, все-таки версія, що більше в жабі може бути проблема, яка тисне всіх і давить всіх, і викликає от це нерозумінні і от це все свинство, яке в парламенті постійно, до речі, кілька вже останніх скликань. Ну, принаймні, з 2005-ого року. А що стосується версії про БЮТ і про другу версію, знаєте, переговори, дійсно, ведуться і там, і там, але я не думаю, що ті переговори були вирішальні для тої ситуації, що є.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, дякую за аргумент. Подивіться…

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Просто воює БЮТ з «Нашою Україною» і старається залучити якось «Партію Регіонів». Ми якось поки що того уникали.

ВЕДУЧИЙ: Пане Сергію, подивіться ситуація, якщо так чи інакше, все одно ця теорія змов не працює, то поверну Вас до нашого запитання. Ми не будемо зараз впливати на думку зараз глядачів, ще поки вони голосують, але чи зміна конституційного поля не є основним базисом того всього, що діється зараз під куполом Верховної Ради?

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Ви знаєте, проблема не в тому, що ведуться якісь переговори, це нормально. Питання в тому, що ці переговори ведуться таємно і про них ніхто не знає.

ВЕДУЧИЙ: А я про зміни до Конституції запитую Вас.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: А Конституція має стимулювати політиків до того щоб ці переговори велися відкрито, прозоро і зрозуміло. Так, Конституцію треба міняти і для багатьох політиків. Тому що для багатьох політиків це лише спосіб залишитися у владі. Але мені здається, тут не може бути іншого варіанту, як приймати…

ВЕДУЧИЙ: І це не є першопричиною блокади роботи парламентської влади?

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Ну, у світі, у світі гарну Конституцію приймали в тому разі, якщо для цього збиралися окремі конституційні органи незалежні.

ВЕДУЧИЙ: Зібрався в нас.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: Так це ж призначений Президентом, який же він незалежний.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Щоб стабільність була.

Сергій Таран, Міжнародний інститут демократії: І тоді, в тому разі, це якщо конституційний орган незалежний був прийнятий лише з тією метою щоб ухвалити Конституцію. І, до речі, дуже часто було так зроблено, щоб ці люди, які ставали членами конституційного органу, не мали права брати участі у політиці два-три роки. І це був дуже потужній стимул для того, щоб люди, які там, зробили якісний продукт, Конституцію. В Україні політики пишуть Конституцію під себе і, звичайно, це є проблема.

ВЕДУЧИЙ: От з цього моменту, коли ми почули аргумент, який не вперше вже лунає, це можна, навіть, сказати як приспів такої національної пісні, що пишеться законодавче поле під конкретних політиків, під персоналії. Це, навіть, можна сказати, древня українська традиція в нас така. Так чи не здається Вам, що і це є базис головний, а жертвами є от пан Тарас, пан Юрій, вони всі жертви є от цього знищення?

Гість в залі: Я взагалі хочу сказати, що абсолютно, ну, скажемо, більшість законів, які пишуться, да, пишуться тільки для того, щоб, як правильно сказати, пролобіювати свої інтереси, скажемо так. Тому що кожен закон…

ВЕДУЧИЙ: Ні, не плутайте лобізм із писанням Конституції під себе.

Гість в залі: В Конституції абсолютно той самий принцип, абсолютно.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, я про Конституцію Вас запитую.

Гість в залі: Абсолютно. То есть, Конституція пишеться, перероблюється тільки для того, щоб хтось мав більше повноважень.

ВЕДУЧИЙ: Чи Вам виглядає, що це може бути джерело їхніх всіх спільних бід чи вони в опозиції, чи в коаліції?

Гість в залі: Головне джерело всіх спільних бід - це, завжди, перерозподіл власності. Власності і, відповідно, впливу, скажемо так, сили, політичної сили і так дальше, і так дальше.

ВЕДУЧИЙ: Ви тут про формулу, так, гроші - товар – гроші, влад – товар – гроші – деребан.

Гість в залі: Да, да, да, да, перерозподіл, як завжди це все.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Це складна формула українська така. Давайте тоді все-таки повернемося до конституційного нашого запитання. Бо якщо є консенсус політичних еліт щодо нової Конституції, а не внесення чергових змін до чергових змін, то, можливо, тут якраз сам час було б працювати, а вони, все-таки так чи інакше блокують, причому кожен вважає, що це дурниця от це блокування.

Тетяна Монтян, адвокат: Вибачте, а про який консенсус йдеться? Хтось взагалі розказав не те що народу, а хоча б спеціалістам по конституційному праву. Які взагалі постулати пропонується прописати, що саме змінити, які взагалі теми обговорює конституційна рада склад якої навіває на мене дуже такі веселі думки, коли я бачу там таких видатних конституціоналістів як, наприклад, Азаров. Там, деякі інші цікаві персонажі, які прекрасно розуміються на конституційному праві. Табачник. Там багато є цікавих людей. Я от думаю, навіщо Президент все це зібрав, невже він дійсно сподівається, що ці люди зберуться і щось напишуть.

ВЕДУЧИЙ: Пані Тетяно, ми мусимо завершити. А тому хоті в би Вам підкинути відповідь на запитання. Ми запитували, знаєте, що станом на цю хвилину про нову Конституцію, про яку говорила пані Тетяна навіщо там, хто збирається і як пише. У нас такі результати, наші глядачі вважають, що нову Конституцію має затвердити, прийняти, і дати нам Верховна Рада – 26 відсотків тих, що дивилися. А 74 відсотки вважають, що саме народ має. Що це Вам дало от це, відповідь на це запитання, вона Вас в чомусь переконала?

Валентин Зубов, народний депутат, БЮТ: Нет, она как раз навевает очень серьёзные и грустные размышления, потому что я глубоко убеждён, что Конституцию писать должны специалисты. И тут я даже с пани Татьяной согласен, да. Она абсолютно, вот в этом плане, я её поддерживаю. Конечно, вот эти результаты говорят о чём, о том, что люди сильно устали от того что происходит в стране, в политике.

ВЕДУЧИЙ: Я побіг, я хочу зібрати з усіх по одній фразі. Скажіть, будь ласка, чи не є відповідь на це запитання ключиком до сьогоднішньої розмови?

Володимир Цибулько, політичний експерт: Народною відповіддю може бути тільки питання про устрій держави чи це президентська буде вертикаль.

ВЕДУЧИЙ: А Конституцію неможна їм приймати?

Володимир Цибулько, політичний експерт: А спеціалісти хай пропишуть тоді після цього.

ВЕДУЧИЙ: У Вас забирають право, народ. А Вам відповідь на це наше ключове запитання дало аргументи і ключиком до цієї кризи?

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, я вважаю Конституцію і Конституцію можна змінювати, а нову Конституцію приймати вже, в принципі, не можна, будь-який такий крок це вже є заколот.

ВЕДУЧИЙ: А народ, народ каже, що вони мають приймати.

Тарас Чорновіл, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, Кучма колись проводив вже референдум, ми пригадуємо і як потім політики ним скористалися, давайте по-людські говорити.

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Дайте я відповім.

ВЕДУЧИЙ: Панове, мусимо прощатися. Скажіть одним словом ці результати Вас засмутили чи ні?

Юрій Кармазін, народний депутат, «НУ-НС»: Одним словом я говорю. У нас мудрий народ - це по-перше. І, по-друге, ми напишемо нормальну Конституцію, але от ця думка є тиском сьогодні, нормальним тиском на от тих, хто блокує і ми розблокуємо, і підемо далі.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Отже, маємо такі думки станом на цю хвилину, маємо такий золотий ключик, маємо розуміння, що народ, якого правди сила дозволить йому ще й прийняти нову Конституцію. Панове, такими були способи пошуків, ну, як відповіді на запитання хто винуватий так і на запитання що робити. До речі, незабаром, кажуть, в Києві з культурних пам’ятників має з’явитися нова меморіальна дошка на вулиці Грушевського. Там буде написано: «В цьому будинку з 91-ого по 2008-мий рік жила і працювала Верховна Рада України». До нових зустрічей.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22973
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду