Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 17 лютого 2008 року

18 Лютого 2008
34385
18 Лютого 2008
12:00

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 17 лютого 2008 року

34385
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 17 лютого 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Як завжди по неділях на «П’ятому каналі» народне ток-шоу «Майдан». Я Павло Кужеєв. Отже, минулого вівторка, 12 лютого, Президент України Віктор Ющенко був з офіційним візитом у Москві, і там взяв участь у роботі комісії Ющенко-Путін. Результатом цього візиту стало те, що Україна пообіцяла погасити заборгованість за газ. Росія натомість не стала перекривати газовий потік в Україну. Окрім того, було домовлено прибрати посередників в системі поставок блакитного палива в Україну. Також Президент Путін дозволив собі полякати нас, тобто, своїх стратегічних партнерів, тим, що у разі вступу України в НАТО, Росія перенаправить свої ракети на нашу територію. Наступного тижня Ющенко візьме участь у саміті СНД теж у Москві. На ці самі дні анонсований також візит у Москву Прем’єрки Тимошенко. І вже з’явилася інформація про те, що нібито на Банковій хочуть скасувати її візит у Москву. Однак міністр закондонних справ Володимир Огризко цю інформацію спростував. Отже, є, про що поговорити і для цього ми запросили наших шановних гостей. Сергій Пашинський, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко, добрий вечір вам.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Добрий вечір

ВЕДУЧИЙ: Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України. Добрий вечір Вам.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів. Вітаємо Вас.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: А також Юрій Костенко, народний депутат, «Наша Україна – Народна Самооборона». Добрий вечір вам.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Доброго здоров’я.

ВЕДУЧИЙ: Вам, панове, допоможуть розібратись у цьому питанні також наші експерти: Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру Разумкова; Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії, а також Мустафа Найєм, журналіст, інтернет-видання «Українська правда». Також зараз на Хрещатику у Києві зібралися наші небайдужі учасники народного ток-шок «Майдан» разом з Яною Конотоп. Ми вас, панове, долучемо до розмови трохи згодом. А тих, хто зараз біля своїх телевізорів, і вони працюють на «Пятому каналі», ми запитуємо: на вашу думку, домовленості Ющенко і Путіна вигідні? Якщо України - дзвоніть за першим номером телефону, якщо Росії - ваш номер телефону другий, якщо ж це вигідно всім - набирайте третю комбінацію цифр. І для початку пояснимо дещо змінений формат нашої сьогоднішньої розмови. Спочатку ми запрошуємо одного гостя, даємо йому три хвилини для того, щоб він висловив свою точку зону на існуюче питання. Після того відповідає на питання своїх колег, а також наших експертів. Тож прошу зараз до трибуни пана Костенка. Прошу, пане Юрію. Нагадаю, що ми говоримо про результативність або нерезультативність нашої участі у переговорах з Росією. Прошу.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Якщо говорити останні, результати останніх переговорів, то я думаю, що вони є одними з самих результативних. Чому? Тому що під час переговорів, практично, піднімалися усі гострі теми, які не з’ясовувалися впродовж 17 років української незалежності. Починаючи від традиційної теми енергетичної залежності України від Росії, і закінчуючи надзвичайно болючою темою для Росії – темою НАТО. Отже, вперше президенти ці питання обговорювали, дивлячись один одному у вічі. І тут я хотів би, відштовхуючись від вашої інформації, щодо погроз з боку Президента Росії, нагадати дуже толерантно, але дуже чітку відповідь українського Президента, щодо того, що російські частини Чорноморського флоту мають бути виведені з території України в 2017 році, як це записано в перехідних положеннях української Конституції. І друге, що на території України, згідно з українською Конституцією, іноземних баз не може бути. Тому оці всі лякалки пана Путіна виглядають абсолютно недоречними, тим більше, що підпис російського Президента Єльцина стоїть під гарантіями безпеки Україні, коли Україна віддавала третій у світі ядерний потенціал Росії. Тому Росія брала на себе політичні і військові зобов’язання гарантувати України і територіальну цілісність, і безпеку. Все це свідчить про що? Росія зараз шукає принципово інший формат стосунків з Україною. Виходячи із тих реалій, які склалися, я маю на увазі президентські вибори 2004 року, коли Росія уже оголосила, фактично, Президентом України пана Януковича, а натомість народ обрав Ющенка; Росія не отримала всього того, що вона очікувала від проросійської більшості, яка була сформована у 2006 році, а результати останніх дострокових виборів засвідчили, що український народ перевагу надає все-таки європейській Україні – Україні, яка сама, без Росії, вирішує свою долю. Оцей комплекс проблем, який має Росія в нових умовах, і обумовлює те, що змінюється і тональність, і тема дискусій на україно-російському політичному рівні.

ВЕДУЧИЙ: Якщо народ, народ займає таку позицію, наскільки адекватною і послідовною є позиція держави з огляду на те, що ми бачимо на переговорах Ющенко-Путін?

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ну, тут я хочу сказати про іншу сторону україно-російських стосунків, які уже менше залежать від того, що говорить Росія і як вона діє. Росія з моменту незалежності, по-перше, нас завжди лякала енергетичною проблемою, так званий, перекручування чи закручування крантіка – це вислів пішов від Єльцина, і до сьогоднішнього дня, навіть на останніх переговорах це була тема №1. Перекрутить крантик чи не перекрутить? Хоча технічно це зробити неможливо. І це я вам кажу як фахівець. І щодо нафтових поставок, і газових. Тема, яка, мабуть, є найбільш складною, це тема рівноправності стосунків Україна і Росія. Отут не все залежить від Росії. Багато залежить і від України. Я, як депутат з 90-го року, пам’ятаю дуже багато наших ініціатив, які ставили національний інтерес як найвищу цінність. Це стосується повернення заощаджень…

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, в нас, прошу, да.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я зараз закінчу. І повернення заощаджень, це стосується і теми НАТО, і української історії. Не приймалися закони тільки тому, що у Верховній Раді України не було проукраїнської національної більшості. Більшість завжди дивилася, що скаже Росія, бо вона мала або радянський, або російський менталітет.

ВЕДУЧИЙ: Давайте побачимо, наскільки дійсно є проукраїнською, ну, Ваша позиція, як політика, вже давно відома, проукраїнська, патріотична, наскільки це вдається Вам, зараз запитаємо у Ваших колег народних депутатів. Тарас Чорновіл, прошу.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Шановий Юрію Івановичу, знаєте, я, хоча і належу, за Вашими словами, до тої колишньої проросійської більшості, теперішньої проросійської опозиції, але якось чомусь люблю європейський вибір, європейський шлях, не захоплююся страхалками Путіна. А лякаюся трошки іншим: певними кулуарними переговорами, які ваша влада веде тепер, і які приводять чомусь до значно більших втрат, ніж приводила та, як ви кажите, проросійська більшість.

ВЕДУЧИЙ: Наприклад, які втрати?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Чомусь, скажімо, ні при уряді Януковича, а при Уряді Юлії Тимошенко було розвалено газові нормальні домовленості, які давали добрі гарантії. Чомусь саме при Уряді Юрія Єханурова, це все при президентові Ющенкові, було підписано бандитський договір.

ВЕДУЧИЙ: Конкретні питання по темі які у Вас до пана Костенка зараз?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: І пущено в Україну «РосУкрЕнерго». І от зараз те, що робиться, нам тільки що сказали, що це прекрасні досягнення, я останню фразу кажу, але в Україну повністю всередину буде запущено замість «РосУкрЕнерго» пряму вже «Газпром», де він матиме половину своїх голосів, половину акцій, і він зможе торгувати тут всім і керувати, в тому числі газом українського видобутку.

ВЕДУЧИЙ: Чому, чому диктують зараз?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Чому Ви розказуєте, що Ви проукраїнські, так продаєтеУкраїну, а ті, хто за Вашими силами проросійські відстоювали інтереси України, і бувши фактором стримування щодо Росії в тому самому ж СНД?

ВЕДУЧИЙ: Хвилина.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Пане Тарасе, по-перше, я все-таки Вас відношу до національного типу політика, попри те, що Ви в проросійські більшості були і залишаєтеся. Щодо україно-російських стосунків, як Ви кажете, хто там що здає, то я б хотів принагідно нагадати, що саме уряд Ющенка у 2000-му році перевів вперше за історію україно-російських стосунків, новітню історію, після проголошення незалежності з бартерної основи на основу взаєморозрахунків. Друге - найбільше підвищення ціни на газ ми отримали, Україна, саме за Уряду не Тимошенко, не Єханурова, а за Уряду Януковича. Тому я хотів би, щоб Ви були, щоб Ви були…

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Це неправда.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Коректними у Ваших порівняннях. Ну, і третє. Я ще раз хочу повторити найбільш важливіше, як на мене, що я хотів би сказати щодо україно-російскьих стосунків. Я маю власний досвід, бо я був першим головою української делегації на переговорах із Росією щодо ядерного роззброєння в 92-му році, і хочу відверто вам сказати, що Росія, коли бачить національну позицію і, тим більше, принципову позицію, вона погоджується з цією позицією. Хоче, не хоче, але погоджується. Але Росія завжди бачила отого напівзігнутого українця, який навколішках стояв перед президентами Єльциним і перед Путіним.

ВЕДУЧИЙ: Щодо стояння навколішках, давайте…

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: І щось просив у нього навколішках. Оце є проблема України.

ВЕДУЧИЙ: Давайте почуємо від Сергія Пашинського запитання. Прошу, пане Сергію.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я підтримую пана Костенка, дуже важко відстоювати і думати про національні інтереси, коли один день державний чиновник приїжджає в Москву лобіювати інтереси нашої держави, тихенко говорить, а ввечері в ресторані, у мене є тут довіреність від «РосУкрЕнерго», ми поговоримо про «РосУкрЕнерго».

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: У Вас є?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Шановний пане Тарас, Ви знаєте, слухаючи Вас, я взагалі не берусь коментувати.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: (Сміється).

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Але я хочу сказати наступне, що пан Юрій абсолютно правий. Я дуже багато проводив переговори з російською стороною. Я хочу повернутись до того ж 2000-го року. Скажіть мені, будь ласка, за останні сім років хто із нас чув про проблеми поставок від Росії свіжого ядерного пального. Ну, хто-небудь чув? А знаєте, чому? Тому що пан Костенко правильно сказав. Що в 2000-му році я особисто, до речі, робив ці контракти. Ми сіли за стіл переговорів.

ВЕДУЧИЙ: Пане Сергію, у Вас буде час на трибуні. Ваше конкретне питання.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я просто хочу навести оцей приклад. Ми раз і назавжди вичістили мафіозно-корупційну схему із поставок свіжого ядерного пального і більш такої проблеми нема. І більше того, росіяни абсолютно адекватно зреагували на те, що з 2005-го року є контракт з Вістенгаузеном. Це один конкретний приклад. Це щодо енергетичної безпеки взагалі. Я теж надіюсь, що у мене буде час розказати. Так що я хочу сказати, що якби Росія бачила державність…

ВЕДУЧИЙ: Питання у Вас є до пана Костенка?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я хочу тільки підтримати пана Костенка от в тих…

ВЕДУЧИЙ: Ваша репліка зрозуміла. Прошу, пане Данілін.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Я хочу спросить у госопдина Костенко. На протяжении 16 лет Вы, как представитель национально-демократических сил, Вы говорите о том, практически все время работаете на интересы Украины. Хотелось бы услышать ответ, почему же тогда на протяжении стольких лет, как ни странно, все эти экономические интересы быстренько-быстренько после достижения демократическими президентами, правительствами исчезают и на поверхность выходит вопрос коррупции, роста цен, и всего остального, проистекающего из этого? Каким Вы образом тогда оцениваете достояние демократических сил, через рост экономической самостоятельности Украины или просто обычные договоренности под ковром, которые потом обнажаются через какое-то время..?

ВЕДУЧИЙ: Ну, про здобутки…

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: И наносят ущерб Украине?

ВЕДУЧИЙ: Про здобутки.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Відповідь дуже проста. Національна демократія добилася незалежності України, але національна демократія не змогла скористатися у цій незалежній державі очолити владу на всіх рівнях. Тобто, ми ніколи не були при владі за всі 17 років. І лише у минулих виборах, чи на минулих виборах, демократична більшість була обрана українським виборцем, українським громадянином. Тому всі проблеми, які ми сьогодні маємо, – це незавершеність економічних реформ, політичних реформ, соціальних – це є проблема відсутності європейського законодавства, без якого уряди не можуть проводити ефективну політику. За всі роки незалежності лише Віктор Ющенко, як Прем’єр-міністр, півтора роки мав можливість проводити певну реформістську політику і два уряди Тимошеко та Єханурова, які дуже коротко могли проводити таку політику. Весь інший час в Україні була, у Верховній Раді, більшість проросійська, прорадянська, уряди, подивіться по прем’єр-міністрам і по складам, це фактично були уряди, представлені старою госпартноменклатурою. Ось у чому феномен України.

ВЕДУЧИЙ: І до Вас також це, пане Костенко.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Але я пишаюся тим, що я саме належу до національної демократії, яка, зараз, я скажу…

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Ну, подождите. Господин Президент Ющенко – это представитель «Нашей Украины», а Вы говорите, что Вы не у власти.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Зараз я скажу.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Это выглядит несколько смешно.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Зараз я скажу.

ВЕДУЧИЙ: Коли поміняєтеся місцями, буде час також на питання відповідь до Вас.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я пишаюся тим, що я дійсно стояв у витоків української державності, що саме за ініціативи нашої політичної партії, Української народної партії, ми кандидата у, на посаду Прем’єр-міністра Віктора Ющенка висували, і вели переговори із екс-Президентом Кучмою. Я пишаюся тим, що саме наша політична сила добилася перемоги, щоб став першим демократичним президентом кандидат від демократичного об’єднання.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Питання від наших експертів, будь ласка.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: А щодо того, що Ви кажете, що маємо свого Президента? Ви ж чудово розумієте, як депутати, що без закону Президент нічого указами зробити не зможе, тим більше в плані сиснемних, реформістських…

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Зачем тогда идти в президенты?

ВЕДУЧИЙ: Почуємо вашу відповідь від Мустафи Найєма, журналіста інтернет-видання «Українська правда». Прошу.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: Да. Ну, во-первых, я работаю еще на телеканале «Интер» - основное место работы. У меня к вам два конкретных вопроса. Вот скажите, вот просто ответьте два конкретных. До выборов Президента Ющенко называл «РосУкрЭнерго» преступной. После выборов эта схема оставалась три года при его поддержке. Это первый вопрос – почему? И второй вопрос: Вы можете гарантировать, что после сегодняшних переговоров «Газпром» не окажется на внутреннем рынке Украины?

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я дуже чітко і конкретно відповідаю, тим більше, що в цих питаннях я фахівець. Тема російсько-українських енергетичних поставок, особливо газових поставок, це найбільш корумпована система, яка діє до сьогодняшнього дня. Саме на цій, так званій, російські трубі газовій і народжувалась як російська мафія, так і українська мафія. І все, що відбувалося в плані поставок, то тут колега говорив уже про ці речі, відбувалася в такий спосіб, що Росія ще довго б не піднімала, можливо, ціни на свій газ, якби українські чиновники, які приїжджали в Росію, не говорили про ті відкати, які за моєю інформацією до 10 доларів на кожній тисячі кубічних метрів газу.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»:А Вы можете сказать, почему «РосУкрЭнерго» оставалась еще три года при Президенте Ющенко.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Тому… Я зараз закінчую. Тому це питання – «РосУкрЕнерго», а перед тим і «Ітера», а до «Ітери» ще там різні структури посередницькі, на яких і відмивалися величезні мільярдні кошти, які не попадали в державний бюджет, а попадали в кишені олігарїхів, за ці кошти вони потім скуповували всю державну власність. Тому ця тема, одразу ж так її вирішити неможливо, тому що треба, що і з боку Росії, і з боку України влада прагнула зменшувати корумпованості.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»Ющенко защищал «РосУкрЕнерго» последний месяц. В прямом эфире. Неоднократно.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я не Ющенко, я – Юрій Костенко, і тому оці питання не до мене.

ВЕДУЧИЙ: Давайте рухатися далі. Петро Бурковський, експерт.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: А я можу ще раз сказати, як фахівець, що цю тему почали, Слава Богу, розв’язувати у 2000-му році, коли перейшли з бартерних стосунків. І зараз, коли змінюють, не просто змінюють посередників, а коли вони наближають і «Газпром», і НАК «Нафтогаз Україна» до безпосереднього контролю за всіма газовими поставками. Це зменшення рівня корумпованості.

ВЕДУЧИЙ: Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії. Прошу.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Два питання: одне по газу, інше по зовнішній політиці.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: А можна, щоб я бачив обличчя?

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Пане Юрію, питання наступне. Зважаючи, між Вашою фракцією, незважаючи на те, що…

ВЕДУЧИЙ: В мікрофон.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Її називають президентською, і Президентом виникають певні суперечності. Всі ми пам’ятаємо до чого призвели угода від 6 січня 2006 року, яка була заключена на рівні господарюючих суб’єктів. Чи будете ви наполягати, як парламентська фракція, щоб угода між «Газпромом» і «Нафтогазом», чи між урядами, ратифікувалася Верховною Радою, як додатковий парламентський контроль, щоб усі були – і опозиція, і коаліція – задоволені, що національні інтереси застережені, і щоб потім не було блокування? Перше питання. І друге, дуже коротко.

ВЕДУЧИЙ: В мікрофон.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Перепрошую. Ющенко і Путін в Москві заявили, що вони дають розпорядження міністерствам закордонних справ підписати декларацію про стратегічне партнерство. Досі такий документ, підписаний лише між Україною і Сполученими Штатами. Це було в 2005-му році. Так от, питання наступне. Всі знають, що суперечності між Росією і Сполученими Штатами стають дедалі й дедалі більшими. Так от чи не явиться декларація, на Вашу думку, просто поверненням до багатовекторності, чи це просто спроба приховати відсутність будь-якої стратегії у зовнішній політиці? Дякую.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Дякую. Щодо будь-яких міжнародних договорів, є закон про міжнародні договори, який визначає процедуру ухвалення рішень парламентом і урядом. Але ви абсолютно праві, що з боку парламенту повинен бути дієвий контроль за будь-якими договорами, які, реалізація яких або може до доходів державного бюджету кошти спрямовувати, або навпаки в кишені тих, хто користується газом на контролю.

ВЕДУЧИЙ: А на контролі тоді хто буде сидіти?

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Парламент має виконувати, тим більше ж за зміненою Конституцією, він повинен виконувати сьогодні контролюючі функції, тому сьогодні як раз, після зміни Конституції, можна ставити питання про те, що Парламент повинен ратифіковувати ті нові угоди, які будуть вести до прямих стосунків. Щодо стратегічного партнерства, я хочу так сказати, що стратегічне партнерство має базуватися на пріоритетах стратегічних держав. На превеликий жаль, попередня влада, весь час проголошуючи все нових і нових стратегічних партнерів, нічого не зробила для того, щоб чітко окреслити інтереси національні України.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, давайте, щоб ми встигли ще ж людей з Майдану почути до Вас. А у нас також є питання від пана Саприкіна.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я закінчую. Я дуже швидко. Так от сьогодні говорити про стратегічне партнерство України дуже важко, тому що ми поки що дійсно не визначили весь свій перелік стратегічних питань, де Україна повинна брати в реалізацію тих, у кого вона повинна брати…

ВЕДУЧИЙ: Можливо, сьогодні спробуємо хоча би щось вирішити. Прошу, пане Саприкін.

Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру Разумкова: Володимир Саприкін, Центр Разумкова. Я не буду задавати такі суто газові питання, а такі питання, досить зрозумілі для будь-якого пересічного українця, ну, і насамперед, і Вам, а скоріше, це питання адресоване Майдані, не в студії, а на вулиці. Як відомо, за деякими даними, які підтверджуються, з 1 січня 1909 року, чи то він буде російський, чи то буде він надходити з Центральної Азії, його ціна складе понад 300 доларів. Запитання полягає в тому: чи витримає Україна ціну внутрішню для підприємств, приблизно, 400 доларів, а для населення приблизно 300 доларів.

ВЕДУЧИЙ: Якщо так, то на яких ресурсах? Прошу.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Тема дорогого російського газу, на якому базується політична залежність України, це є спекулятивна тема. Як колишній міністр…

Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру Разумкова: Це не борги, це реальна ціна.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Як колишній міністр екології і ядерної безпеки, я хочу сказати, що світові ціни на енергетичні ресурси – це високоефективна економіка, це не 6-8 разів більше використання ресурсів, як сьогодні споживає українська економіка, а це європейський рівень споживання енергетичних ресурсів, а відтак набагато кращий рівень життя, набагато краще довкілля і набагато кращі умови для економічного розвитку. Ось що таке так звані високі ціни на енергоносії. Тепер конкретика. Наша економіка витримає ціни, особливо металургія, і в 300 доларів, це прораховано. Проблема є лише із хімічною галуззю. Так, тут треба шукати варіанти, в тому числі і, можливо, державної дотації. Але я хочу сказати, якщо говорити про україно-російські стосунки, то ця тема ціни повинна бути розглянута у комплексі. Бо коли підписували Чорноморські угоди, то прив’язувалися до ціни 26 доларів за тисячу кубів газу.

ВЕДУЧИЙ: Виникло вже питання на Майдані, пане Юрію.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: 97 мільйонів доларів за рік оренди.

ВЕДУЧИЙ: Ми зараз долучаємо вулицю. І Яно, тобі слово, не питання до нашого гостя.

Яна Конотоп, журналіст: Уважно слідкуємо за дискусією. Вітаємо всіх. Одразу адресую, точніше передаю мікрофон пану Анатолію. Будь ласка, питання Ваші.

Пан Анатолій: Пан Юрій він сказав ось що, взагалі про політику в газовій сфері зі сторони України. Значить, в першу чергу ціни за транзит російського газу повинні бути світові. А це не півтора долара, а 40 доларів. А відносно ціни за російський газ, саме за російський, а не, там, туркменський, того ж туркменський іде по російській території, і тоді не можна буде підняти ціни за транзит, то з урахуванням того, що Росія користувалася і викачала дашавський газ наш, то ціни на газ повинні бути 50 доларів, як і раніше.

Яна Конотоп, журналіст: Питання є у Вас?

Пан Анатолій: Да, питання. Що він думає на цю тему? І ще. Для того, щоб це вирішити, потрібно, щоб працювала Верховна Рада. А у Верховній Раді зараз іде саботаж, а саботаж дає виз.., це визначення – це навмисний зрив роботи і диверсія. А диверсія визначається як підривні дії агентів іноземних держав. І я думаю, що саме у нашій Верховній Раді відбувається диверсія і саботаж. І Президент повинен ввести надзвичайний стан.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло питання Ваше. Реакція на все це пана Костенка.

Пан Анатолій: Ні-ні. Ще.

Яна Конотоп, журналіст: Часу мало. Будь ласка.

Пан Анатолій: Він повинен призупинити роботу Верховної Ради і віддати під суд диверсантів і саботажників, якщо вони хочуть протестувати, хай вони роблять заяви у Верховній Раді.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Дякую. Зрозуміло. Пані Ніна, будь ласка, питання має. До речі, його практично озвучив пан зі студії, пан Саприкін, якщо я не помиляюся.

Пані Ніна: Добрий вечір, Україна. Добрий вечір, студія. Я хочу задати питання Костенку, народному депутати України. Як маленький українець, пересічний громадянин україни, як Ви кажете на виборців, як він видержить ці 300 доларів за кубіческий, за тисячу кубів, якщо ми получаєм пенсію 532 гривні?

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Просте питання. Дякую. І ще одна думка від пані Марії, правильно? Будь ласка.

Пані Марія: Здравствуйте. Меня сейчас интересует один вопрос. Скажите, пожалуйста, в какую, как изменятся цены на газ за истечением тех обстоятельств, что «РосУкрЭнерго» убрали с рынка Украины?

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Такі питання маємо. Бажаємо почути відповідь.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно. Дякуємо всім, хто зараз поставив свої запитання пану Юрію Костенко. Отже, хоч і часу у Вас вже обмаль залишилось.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я дуже швидко. Щодо цін за транзит газу, немає таких цін 50 доларів за транспортування газу, яке вимірюється 1000 кубів на 100 кілометрів. Європейські ціни, наприклад, у Польщі, – 6 доларів за 1000 кубометрів на 100 кілометрів транспортування газу. В Україні – 1,6 долара. Без сумніву, треба підвищувати ціну за транспортування газу. Але не тільки це. Ще раз повторюю. Треба повністю усі україно-російські питання, які стосуються економічних стосунків, переглядати. Транзит російського не тільки газу в Європу, але й інших товарів територією України, базування Чорноморського флоту, борги Росії перед Україною – заощадження українських громадян, борги України перед Росією – це колишні активи Радянського Союзу. Це все треба розглядати в комплексі. Тоді у нас будуть гарні і рівноправні стосунки. Щодо блокування роботи Верховної Ради, я тут повністю погоджуюся, що це лише привід НАТО, а, фактично, нинішня позиція нездатна поки що виконувати свої функції контролера за діяльністю більшості, що притаманно демократичній опозиції, а вона бориться за владу, тобто, за переформатування коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Ось саме за це ми і будемо говорити у наступному блоці нашої програми.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: І щодо ціни на газ, бо там запитували, як на 300 гривень пенсії можна 300 доларів за 1000 кубів метру платити. Без сумніву, це неможливо. Але я приведу приклад, як сьогодні естонський пенсіонер платить високу ціну за газ, бо в нього пенсія 300 доларів, а не 300 гривень. Тому ці питання і має вирішити держава за рахунок того, шо економіка буде працювати на рівні європейської, ви будете отримувати пенсію європейську, і тоді ви зможете платити європейські ціни за європейський газ

ВЕДУЧИЙ: Дуже так оптимістично це все звучить. Ми Вам дякуємо. А зараз перейдемо на невеличку рекламну паузу (реклама). Триває «Майдан» на «П’ятому каналі». Запитуємо глядачів про домовленості Ющенка і Путіна, кому вони вигідні: Росії, Україні, або ж навпаки усім? Щойно ми почули представнику більшості Юрія Костенка. І саме зараз даємо слово представнику опозиції. Тарас Чорновол. Прошу. Тобто, ми продовжуємо говорити про наші непрості російсько-українські стосунки.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Знаєте, я стою зараз за трибуною, яка мала б стилізовано нагадувати пограничний стовпчик, мені так здається. Я колись в 2000-му році був тим, хто встановлював перший, нелегітивний, тому що демеркації ще досі немає, пограничний стовпчик між Україною і Росією. Він виглядав по-справжньому. А це щось занадто сильно в кольорах радянського прапора. Там, радянської України і радянської Росії. І мені здається, це свої…

ВЕДУЧИЙ: Ці смуги мають зовсім інше навантаження смислове.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Можливо. Але тут є і свої певні негативи. Ми в відносинах з Росією, в відносинах з НАТО переслідуємо не той напрямок, який називається зовнішня політика. На жаль. В Україні, в даному випадку, відпрацьовуються внутрішні схеми. Знаєте, є такий сленг, він ввійшов в політику з кримінального світу – внутрішні розбірки. Нам його нав

’язують, от і мушу його теж повторити. І коли сьогодні ідуть розмови Тимошенко щодо того, що вона буде там підкручувати ціни на транзит, вона прекрасно знає, що так само це відаукнеться тою дистанцією, яка іде від Туркменії через російську територію по цінах на транзит. І я прекрасно розумію, що ця фраза була потрібна або при підготовці до наступних президентських виборів, або ж для того, щоб ставити палиці в колеса Ющенкові. Коли Ющенко їде в Росію, максимально розкручує свій візит без абсолютно участі Кабінету Міністрів, я теж прекрасно розумію, що він хоче продемонструвати, хто вдома господар, і теж зіграти якусь там відповідну роль для наступних президентських виборів. Це є колосальна наша проблема, що ми досі не зробили двох речей. Перше - не розділили зовнішню політику і внутрішнє політиканство, не політику, а саме політиканство внутрішнє. І другий момент. А він полягає в тому, що в нас немає реальної, справжньої зовнішньополітичної стратегії. Вона в нас є щодо Європи? Вона в нас відсутня. Ми багато розказували, як ми хочемо бути в Євросоюзі. Там не попали. Її в нас навіть з НАТО немає. Тому що так багато били в груди себе щодо статусу України в НАТО, зараз ще до статусу в ПДЧ. А ви знаєте, що та ж сама Росія, яка в НАТО не збирається, і бути ніколи не буде, на три голови більше там представлена. Випередила Україну і там працює. Зараз всі ці розмови на зовнішньополітичні теми, які точаться в українському політикумі, мені здаються десь дуже фальшивими. І оті переговори, які відбулися в Москві між Ющенком і Путіним, мені здається, ще одна прилюдія до того, що потім ми побачимо багато дивних речей. Та ж сама історія з НАТО візьмемо. І українсько-російські відносини в зв’язку з цим. Росія виступає жорстко. І вона має один пункт, по якому вона справедливо може жорстко говорити, що вона припинить з Україною військово-технічну кооперацію. Тому що це, дійсно, питання військової техніки, військової таємниці, і тому подібне. У випадку приєднання до ПДЧ, тому шо там ми мусим там відкривати свої таємниці, це зрозуміла річ.

ВЕДУЧИЙ: Час.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Але… Я вже закінчую цю фразу. Але при тому всьому в стратегічних домовленостях, які пройшли зараз, передбачається принаймні два чітких пункти і один опосередкований, які говорять про зміцнення українсько-російських відносин саме у військово-технічній сфері. Оце мене і тривожить. Шо у нас все робиться в зовнішній політиці, в тому числі і у відносинах з Росією, дуже і дуже кон’юнктурно. А щодо зігнутих українців, знаєте, ми чули не раз цю казочку про зігнутого українця, про випрямленого українця. Але чомусь випрямлені українці занадто красиво, гарно висловлюючись проти Росії, кланялись потім і здавали українські інтереси тій самій Росії. А ті ніби зігнуті, щось робили і доброго.

ВЕДУЧИЙ: Зараз час для запитань. Прошу, Юрій Костенко. Прошу. Про зігнутих, розігнутих українців, кланялися, не кланялися.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ні. Я ще раз хочу підтвердити, що я ціную позицію пана Тараса, як українця. І є підтвердженням цьому голосування за визнання геноциду голодомору, геноциду українського народу. Але все-таки про політичну послідовність, і про те, хто кому кланяється. Пане Тарасе, Ви ж знаєте, що у 2004-му році за Президента Кучми була розроблена стратегія євроінтеграції, яка передбачала і членство в НАТО в 2008-му році. І за цю стратегію, чи на цю стратегію працював і Уряд Януковича, тобто, вашого політичного керівника. Ви також знаєте, що в 2003-му році Партія Регіонів голосувала за закон про основи національної безпеки і оборони, в якому чітко прописано тема НАТО. Виникає питання, що сьогодні змінилося з Вашою у Вашій політичній силі, що ви так проти НАТО, що Ви не даєте працювати Верховній Раді, що Ви під виглядом НАТО фактично блокуєте соціально-економічний розвиток України? Що на цей раз зігнуло Вас? Дякую.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Знаєте, я тільки хочу нагадати, що тоді, коли, як Ви кажете, приймалися ті закони, фракція «Нашої України» і, по-моєму, фракція БЮТ в значній мірі були проти, або одна з фракцій була взагалі абсолютно проти і виступала дуже жорстко проти НАТО – туди не підемо, туди нас не тягніть. То у мене теж є у відповідь питання, що у вас змінилося, що ви раптом… Я не, ще раз кажу, не до Юрія Івановича маю тут ставлення, він один, може, з десятка націонал-демократів у фракції «Наша Україна», більше там таких нема, решта…

ВЕДУЧИЙ: Обмінялися компліментами. А по суті?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Обмінялись компліментами, оце я говорив абсолютно щиро. Тому не до Вас, а до тих же ж двох фракцій – що вони раптом так полюбили НАТО, коли раніше так його не любили? Знаєте, маєте 227 голосів, маєте можливість проголосувати все легітивно, маєте можливість підписати лист трьох після схвалення Верховною Радою тексту листа і після схвалення повним складом Кабінету Міністрів, відповідною постановою Кабінету Міністрів, маєте право це оголосити наперед, що ви це будете робити, а не через Лугара, американського сенатора, у нас все в порядку з демократією і з свободою слова, і з гласністю, він нам це оглосив, наші владоможці це приховали від свого народу. Ви мали право це теж зробити. Ви мали можливість 226-ти голосами відмінити дію річної, півтора, майже, річної давності постанови Верховної Ради, яка вже зобов’язувала, що всі, ще раз наголошую, всі дії щодо вступу України в НАТО, а не тільки, які стосуються безпосереднього самого вступа, а всі попередні, мають проводитися, порадившись з народом. Ви ж цього не зробили. Виступ, буря була в залі, почалося з того, що порушено основні принципи прийняття доктринально важливих рішень.

ВЕДУЧИЙ: Ще наступне питання.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Розблокуйте трибуну, Тарасе, і ми будемо голосувати.

ВЕДУЧИЙ: Сергій Пашинський, прошу, Вам слово.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я все-таки повернусь до газу. Це ж тема нашої розмови.

ВЕДУЧИЙ: Правда.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Тарасе, як Ви прокоментуєте виступ свого однопартійця пана Єфремова, члена політради вашої, де він декілька днів сказав такі цікаві цифри, що він з жахом, з жахом, дізнався, що кредиторська заборгованість НАК «Нафтогазу» складає зараз 31 мільярд гривень, а дебеторська тіки 16, і її неможливо взискати, да? І що він призиває всіх, щоб НАКом керували тільки професіонали. Скажіть, будь ласка, Ви своєму однопартійцю пану Бойко якісь параметри, як професіоналу, ставили скільки можна з НАКу вимити грошей, чи ви тіки прийшовши в опозицію дізнались, що там аж 31 мільярд?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Знаєте, в присутності пана Соприкіна, який є дійсно одним з найкращих, а, може, і найкращим українським з спеціалістів по енергетичній сфері, я, напевне, буду виглядати трохи по-дилетантськи, але все ж таки…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, Ви знали, що є заборгованість, як член правлячої коаліції?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Значить, що стосується заборгованості, ми знали, як вона росла, ми знали, коли вона створилася, ми знали про позики, які абсолютно були економічно не визнані взяті Івченком, чомусь весь час розказують, от позавтора пан Гудима на одному з ефірів розказував, що це Партія Регіонів взяла. Виявляється, в 2005-му році і перша половина 2006-го року Партія Регіонів була при владі в Україні, що взяли мільярд, фактично, євро, які сьогодні вже перекуплені, в значній мірі, російським «Газпромом» і сьогодні виставляється на, фактично, під стан банкрутства українського газового всього сектору. Ми про це знали.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ви зрозуміли, що програма…

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Вибачте, ми про це знали. Але…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: І далі поглиблювали заборгованість.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Але останній, який останнім часом… Дозвольте, я Вам відповім. Який відбувається, воно нас дійсно жахає. В той момент, коли, я ще хочу нагадати, я бачив цей ефір, пан Єфремов загострював себе увагу на тому, що саме НАК «Нафтогаз» сьогодні, фактично, на нього збільшується податковий тиск внаслідок популістських – красивих, але популістських – рішень щодо соціальних виплат, на які уряд не мав реальних живих грошей, підготовлених з економіки. І НАК «Нафтогаз» не може оновлюватися. І це жахає пана Єфремова, і це жахає мене.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Жахає тільки в січні, сьогодні чого жахати?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Тому що не можна сьогодні погасити і переступити оті, різницю колосальну між кредиторською і дебеторською заборгованостями.

ВЕДУЧИЙ: Зрештою, питання було періоду Бойко НАК «Нафтогаз».

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Знаєте, в період Бойка…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Можна ще одне питання, шановний колего?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Знаєте, в період Бойка, на мій погляд… Я тепер відповім ведучому. В період Бойка, вибачте, але рівень кредиторської заборгованості у нас не зростав.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я Вам підкажу. Пан Бойко прийняв рівень 12 мільярдів, ну, це не неважливо для вас. І ще одне питання.

ВЕДУЧИЙ: У Вас буде час, ми маємо…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ні, маленьке питання. Пан Тарас…

ВЕДУЧИЙ: Але якщо маленьке.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Дуже маленьке. Ви, коли коментували пана Костенка, заявили, що планується здати внутрішній ринок «Газпрому». Скажіть, це у Вас інформація від Ющенка, від Тимошенко, від Турчинова, від Дубини? Чи у Вас якісь особливі канали зв’язку з «Газпромом»?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Ну, знаєте, особливих каналів зв’язку з «Газпромом» очевидно немає і бути не може

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: От звідки у Вас така інформація? Ви народний депутат…

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: В мене та інформація, яку я побачив на українських телеканалах, де за наслідком візиту Ющенка аналізувалися схеми створення нового посередника. Так, «РосУкрЕнерго» піде, «РосУкрЕнерго» Івченко, а не Бойко і не Януковича, не Чорновіла…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Питання – звідки у Вас ця інформація?

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Одну секунду, я ж Вам відповім. І я з тої аналітики, яку українські аналітики виводили, які теж щось знають, які показували оцей проект договору, який на тому ж самому ефірі, де була ця суперечка, на якій ви базувалися, представляли…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, Ви взяли інформацію, проаналізували, обробили. Звідки у Вас…

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Я взяв з відкритих джерел, яку ніхто не спростував.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: В тому і, що НАК «Нафтогаз» анулював цю інформацію.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: НАК «Нафтогаз» не один раз анульовував інформацію, тільки у мене питання, чому він на грані банкрутства, він анульовує про Снігурочок і про «Мерседеси», я хочу вам нагадати.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я Вам потім відповім, чому він на грані. Персонально Вам і пану Бойко.

ВЕДУЧИЙ: У Вас буде час. Так. Прошу, пане Данілін.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Пане Тарас, скажите, вот подписание тремя высшими должностными лицами обращения к НАТО – это попытка создать конфликт в Верховном Совете, и дискредитировать снова Верховный Совет в очередной раз, или это все-таки в большей степени попытка выполнить подковерные договоренности, которые давал наш Президент, идя на предыдущую избирательную кампанию? Как Вы считаете?

ВЕДУЧИЙ: Підкилимні домовленості, це що Ви маєте на увазі?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Я имею в виду о том, что тогда была принята стратегия о вступлении в НАТО и такие обещания давались. И сегодня появилась идеальная возможность у демократического большинства семимильными шагами бежать в НАТО против воли большинства граждан Украины.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Значить, що стосується теми НАТО. Мені здається, ця тема стала дійсно дуже фальшива, особливо з боку багатьох людей, які дуже за нього агітують. Перше, що вони за нього колись і не голосували. А другий момент. Знаєте, мені здається є імітація максимальної ходи, коли немає зовнішньої стратегії. Коли зовнішня політика країни як флюгер, я переконний, от чомусь я переконаний, що Ющенко обіцяв Путіну абсолютно протилежне до того, що він обіцяв американцям. Саме тому в цій стратегії появилися два дуже важливих військово-технічних питання по співпраці «Росвооружения» і «Укрспецекспорту» по співпраці на зовнішніх ринках і по ремонту військової техніки, чого ніколи не появилося, якби у Путіна була хоча б найменша підозра, що Україна серйозно прямує в НАТО.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Тепер. Ні. А саме друге питання. Дуже коротко. Ви спиталися, чи це не є внутрішнім фактором, я з самого початку говорив, це внутрішній фактор.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Зрозуміло.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Бо турецький саміт найменш придатний…

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, ми зараз знов по колу підемо до того…

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Для приєднання до ПДЧ, найменш.

ВЕДУЧИЙ: З чого починали. Прошу, Володимир Саприкін.

Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру Разумкова Пане Тарас, таке просте запитання, як Ви думаєте, чи може вступити Україна до НАТО чи до Європейського Союзу, не вирішивши газове питання? Дякую.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Ви знаєте, я думаю, зараз процедура вирішення газового питання внутрі України, мабуть, є от дуже великою перешкодою і дуже великою пересторогою. Ви знаєте, якак була реакція Євросоюзу стревожена, коли появилися перші заяви про зростання цін на транзит. Мені здається, це була не протиросійська, в кінцевому рахунку, це була протиєвропейська заява. В Європі після Сорбонського договору, ви це добре знаєте, енергетична сфера тепер переходить в видання центральних органів Євросоюзу, буде максимально координуватися, і за такі заяви щодо зростання цін на транзит, які фактично сприймаються Європою, в першу чергу, такими країнами, як Італія, які повністю залежать від російського газу, і рядом інших як виклик саме для них, виклик для європейського співтовариства.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Петро Бурковський.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Пане Тарасе, я Вам задам питання не як експерт, а як громадянин. От я цитую 22 червня минулого року Віктор Янукович в ексклюзивному інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» сказав, що існуюча угода від січня 2006 року, її юридично розірвати неможливо. Де факто, вона словами президентів розірвана. І я думаю, що зараз експерти говорять як це зробити і юридично. Нестиковка. Далі. Тоді ж міністр економіки Анатолій Кінах, Ваш однопартієць, заявив, що якщо ціна, це було теж у червні 2007 року, якщо ціна на газ сягне 180 доларів за 1000 кубометрів, то українська економіка, цитую: «Це означатиме повну неконкурентноспроможність української промисловості». Знову нестиковка. Ціна 180 і навіть більша. То у мене питання. Коли Партія Регіонів перестане вводити в оману населення і маніпулювати інформацією? Дякую.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Знаєте, я би не дуже розганявся з маніпулюванням інформації. У нас юридична держава, я Вам хочу нагадати. Нам робили закид. Чому уряд не розірве домовленості, чому Парламент не розірве домовленості двох господарюючих суб’єктів? Так, розірвати не може. У нас Конституція часом порушується в Україні, але, уви, тільки тоді, коли це тільки вигідно Президенту. Ви це прекрасно знаєте. Зокрема, на прикладі минулорічних позачергових виборів. Розірвати таким чином домовленість, дійсно, дуже і дуже складно. Той уряд, маючи пресинг Президента і неможливість контролювати міжнародну політику, фактично, і міністр закордонних справ, який працював на протилежну сторону, цього зробити не міг. Про це сказав Янукович. Що стосується конкурентноздатності української економіки. Металургія ще конкурентоздатна. Хімія – на грані конкурентоздатності. І мені здається, тут я з паном Юрієм абсолютно згоден, якщо ми не будемо знижувати енергоємкість нашої економіки, а з хімічною промисловістю робити це дуже важко, там газ є сировиною, а не пальним, то ми, дійсно, станемо дуже скоро неконкурентоздатними.

ВЕДУЧИЙ: І запитання.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Вступ в СОТ, оцей кількохрічний термін адапційний, він для нас ще зараз ковток повітря, але якщо ми за цей рік, за ці роки не зробимо нічого, ми дійсно неконкурентоздатні.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Тарасе. Журналіст Найем має до Вас теж питання.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда» Скажите, пожалуйста, у меня очень простой вопрос. Скажите, Вы не видите конфликта интересов в том, что господин Бойко и его партнеры ранее представляли интересы «РосУкрЭнерго», они были в координационном совете этой компании, сейчас Воронин работает в совместном предприятии, который тоже представлен «РосУкрЭнерго», и эти же люди были чиновниками в НАК «Нафтогазе». Это для Вас лично, как для гражданина, это не конфликт интересов? Чиновники такого ранга работают и на частные структуры, и на государство, одновременно, в то время, когда между ними состоят договора.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Якщо я побачу справжні, а не фальшовані докази того, що вони працюють на ті приватні структури, я…

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: И были, и есть эти документы. Вы их видели. Что они членами координационного совета.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Ні, дозвольте, я Вам відповісти хочу. Я якраз хочу про ті документи сказати. Я пригадую, коли Юлія Тимошенко на одному з ефірів демонстративно показувала ті документи. Потім я бачив…

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: Это не те документы. Вы знаете, он сам это признает.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Дозвольте, я все-таки вам відповім. Якщо я побачу висновки, дійсно, експертні, що це є справжні ті документи і вони є, я їх не бачив. Якщо це є так, то конфлікт інтересів можна вважати, що він виникає. Але… А коли пан Дубина летів до Москви на літаку «Ітери», коли нам розказують, як викидають з українського ринку «РосУкрЕнерго», а «Ітера» так мріяла зайняти це місце. Коли зараз це Президент добився, що «Ітеру» не пустили, а пустили зате «Газпром» Росії.

ВЕДУЧИЙ: Ми про це обов’язково…

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Про що ми говоримо? Які інтереси?

ВЕДУЧИЙ: обов’язково згадаємо ще на Майдані. Підключаємо до нашої розмови людей на Хрещатику у Києві. Отже, Яно, буквально півтори хвилиини на запитання і на відповідь.

Яна Конотоп, журналіст: Одразу передаю мікрофон пану Андрію. Будь ласка, питання в контексті візиту, не тільки газове, а взагалі контексту візиту нашого Президента в Росію.

Пан Андрій: Чому патріоти України так, ну, відверто звертають увагу, чи вступимо ми в НАТО, чи не вступимо ми в НАТО? Ми вступимо в НАТО не раніше, ніж років через 10. А жодної уваги не звертають на те, що Путін погрожує Україні відверто в прямому ефірі ядерними боєголовками. Хто за цим стоїть і що відбувається?

Яна Конотоп, журналіст: Отже, дякую за питання. Прошу запам’ятати. Пан Борис, будь ласка.

Пан Борис: Та у мене до Чорновола питання тоже з цим газом. Виставила Росія в СОТ мільярд з лишнім. Поїхали наші розбираться: Бойко… Поїхали розбираться. Вернулися, оказується, що газ, газосховища уже в Україні не наші. І тоді вже друге. Тимошенко встала. І ми взнаємо, що газосховище не наше.

Яна Конотоп, журналіст: Питання в чому?

Пан Борис: А питання в… Ну, як вони можуть піддержувать оцю всю політику, Партія Регіонів? Ну, хай комуністи, вони всігда були, ну, халуями, і блазнями Москви, так? І катами українського народу. Ну, Партія Регіонів, ж вродє ж вона должна защищать український народ, шахтарів.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Дякую за запитання. Будь ласка, попрошу відреагувати.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, дякую, Яно. І зараз у вас 20 секунд на відповідь по суті.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Ой, значить, що стосується російських погроз, вони мене, звичайно, обурюють, але це є стиль розмови передвиборчої кампанії. В Росії йде виборча кампанія сьогодні. І тут нічого дивного нема. Президент України, до речі, адекватно відповів. В Росії є, в Україні є тільки російська одна база військова, яка до 17-го року має бути, за Конституцією ми не можемо розмістити в себе бази НАТО, і тут вже Партія Регіонів буде гарантом…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ух, ти!

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Тому не буде, на що націлювати ракети. Що стосується ситуації з газовими сховищами, тощо, так от давайте, хай договори, так як по НАТО в тех, секреті тримали, хай по газових домовленостях не роблять секретів. Коли ми через три місяці дізналися, що в серпні було анульовано чи отой додаток, який приєднував ціну російського газу до ціни транзиту. Ми про це дізналися через кілька років в 2005-му році.

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, про секрети і прозорість будемо говорити у наступному нашому блоці нашої програми. У Вас буде можливість поставити свої запитання пану Пашинському. У нас реклама (реклама). Рухаємося далі на «Майдані». Питаємо глядачів: домовленості Ющена і Путіна кому вигідні: Україні, Росії, чи всім нам? Почули думку опозиції щойно і далі слово Сергію Пашинському, Блок Юлії Тимошенко. Прошу.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Доброго вечора, шановні друзі. Ну, хотілося б звернути увагу, перед тим як я почну по суті відповідати на ваші питання, що вже третій рік поспіль, перед новим роком і після нового року на перших шпальтах газет, у всіх новинах тема – газ, газ і газ. І це не просто так. «Фанейшен-Таймс» назвала схему поставок газу з Росії в Україну найбільш корумпованою схемою в світі, взагалі в світовій історії. Чому це так? Дійсно, тема такого рівня, це завжди була тема міждержавних відносин. Саме тому людство і створює державу, обирає якісь там органи, якісь виконавчі органи, щоб вони вирішували ті чи інші стратегічні завдання. Ми, дійсно, споживаємо дуже багато імпортного газу. Я потім розкажу, чому це так і як з цим боротися. Ми являємся найбільш, одной із найбільших в світі транзитних держав. Не треба про це забувати. Ми можемо прокачувати до 150 мільярдів кубів, прокачуємо зараз 120 мільярдів кубів. У нас одні з найбільших в світі газові сховища. Але, на жаль, починаючи з 2003-го року, хто не пам’ятає, нагадаю, перше пришестя тоді Януковича, почала чітко втілюватись одна схема – заміни держави, заміни державних структур, а НАК «Нафтогаз» - це стовідсоткова національна акціонерна компанія, НАК перекладається – національна акціонерна компанія, незрозумілими, а, на жаль, уже зрозумілими, тому що схема «РосУкрЕнерго» уже і інтерполами, і поліціями уже розкрита повністю, і завдяки журналістам, які тут сидять в залі, посереднками, де, фактично, починаючи з 2004-го року, по етапам державу Україну в особі НАК «Нафтогазу» відсторонили від ведення переговорів, від підписання контрактів, і нав

’язали собі таку швейцарську фірму з уже, на жаль, зрозумілим, напівкримінальним сьогоденням, яка і взяла на себе функції зовнішнього постачальника. Цього виявилось мало. І в 2006-му році одне із перших, що зробив у владовій сфері Цряд Януковича, ввели ще внутрішнього посередника – «УкрГазЕнерго», тим самим поставивши на, фактично, на коліна. Що таке «УкрГазЕнерго»? Це ще більш небезпечне, з моєї точки зору, чим «РосУкрЕнерго». Чому? Тому що все внутрішнє споживання газу віддали одній монопольній структурі. Постанова уряду була прийнята. Більше того. Всі, у НАК «Нафтогазу» не осталося не одного постачальни, ні одного підприємства, яке у нього купляли, то єсть, доходів НАК уже не отримував, отримував тільки збитки. Чому я пана Тараса так і питав. І ці збитки з кожним місяцем нарощувалися і нарощувалися, і зараз це колосальна сума. Фактично, ви знаєте, що перед новим роком тільки завдяки особистій позиції Тимошенко, яка давала особисті гарантії західним інвесторам, НАК «Нафтогаз», як національну компанію, було збережено від дефолту. Чому стільки багато уваги до цього прикуто? Чому у нас уже народ на Майдані стає експертами по газу? Саме тому, що оця мутна схема, де є дуже багато компонентів, я ще раз хочу їх перерахувати. Компонент номер один: Україна є транзитною державою. І коли ми говоримо, що ми залежні від поставок російського газу, це правда. Але ми не повинні забувати, шо ми такий же монополіст, як і Росія. Тільки Росія – монополіст в поставках, ми – монополіст в транзиті. Коли ми говоримо про російсько-українські газові відносини, не треба забувати інше, що наша держава, віддавши свої контакти комерційним структурам, а в комерційній структурі ціль стоїть - зробити прибуток.

ВЕДУЧИЙ: Час, час.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Наша держава фактично пішла з ринку Туркменії, пішла з ринку Узбекистана. У нас там були якісь довгострокові контракти, якісь підряди, якісь мости будували, погано, до речі, будували. Але нас звідти, як державу, тихенько прибрали. І саме тому я вважаю, що поїздка і зустріч Ющенка і Путіна була дуже позитивною з одної точки зору: чітко президенти двох держав заявили, що це питання держави Росія і держави Україна. Ми втратили три роки, але я абсолютно переконаний, що і нове керівництво Росії, і наш Уряд, і наш Президент – ми відформатуємо, я хочу підкреслити, довготривалі стосунки в цій сфері.

ВЕДУЧИЙ: Ну, можливо, Вам в цьому, я Вам дякую, і допоможе опозиція. Пане Тарас.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Знаєте, я Вас слухаю, і в мене раптом відчуття таке, що в грудні 2004-го року виявляється Янукович став Президентом, а не Ющенко. Тому що пішли ми з Туркменістану, з ринку їхнього, внаслідок заяв Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка про відміну оцих бартерних умов, на яких колись, до речі, тий же самий злощасний Бокай мільйон пар калош в обмін на газ поставляв в Туркменію, які потім десь дальше пішли, і тому подібне. І мости ми будували саме в обмін за газ.

ВЕДУЧИЙ: Питання Ваше.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Так, вибачте, шо Ви вішаєте на інших те, що зробили ви. Випустили в Україну «РосУкрЕнерго», при вас, при Уряді Януковича «УкрГазЕнерго» виявилося. Ну, а питання взагалі, а вам не болить щось, що просто вас зараз відсторонили від теми газу, не вдалося замість «РосУкрЕнерго» просунути «Ітеру», і просто викинули з розмови, Президент перехопив цю тему на себе?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ви знаєте, коли я слухаю рівень такої дискусії, то дуже важко опанувати. Я просто, пане Тарасе, якшо Вам персонально є необхідність, роздрукую і передам постанови Кабінету Міністрів про заснування «УкрГазЕнерго». До речі, Уряд Тимошенко відмінив. Покажу Вам персонально, коли створено «РосУкрЕнерго», і ким воно створено. Там стоїть підпис такого собі пана Бойка. Він зараз депутат одної партії, яка виступає гарантом стабільності, якщо Ви знаєте.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Це, по-перше, не доказано. Друге, Ви пустили в Україну «РосУкрЕнерго» ж.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, що значить, не доказано (сміється). От. І таке інше, таке інше. Є, була тенденція. І на зустрічі Ющенка і Путіна ця тенденція зламана. Я абсолютно переконаний, що Росія – це прагматичний партнер. Росія ж прекрасно розуміє, що гратись можна до якоїсь там межі.

ВЕДУЧИЙ: А ми, виходить, другу щоку підставляємо?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: А ми не підставляємо другу щоку. Ми абсолютно чітко – законодавча влада, виконавча влада – зайняли позицію посередників, особливо таких мафіозних і кримінальних, які, до речі, крім всього, ще наш імідж, як держави, дуже сильно підмочують, скажімо так. Не буде. Будуть нові форми роботи, які будуть задовольняти і враховувати інтереси Росії і інтереси України. Декілька цифр, буквально дві цифри. Ми порахували, тут дуже багато спекуляцій: дешевий газ, дорогий газ, і таке інше. Ми порахували з 94-го року, що було б на Україні, якби ми брали по ціні німецького газу і мали німецький транзит, з 94-го по 2006-й включно, розрахунки можу потім всім цікавим продемонструвати в ефірі. Україна за 12 років втратила не багато, не мало 9 мільярдів доларів. Так що давайте до цього питання будемо підходити не з точки зору розмахування руками, кульок, гасел, а економіки. Поставки газу – це економічне питання. На жаль, для того, щоб прикрити оцю мафіозну схему «РосУкрЕнерго», воно політизовано до, до, на сто відсотків.

ВЕДУЧИЙ: Пане Данілін, прошу, Ваше питання.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: А ІЄСУ.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Меня всегда умиляет позиция представителей БЮТ, когда они ведут дискусию по поводу газа, имея колосальный опыт в рамках ИЕСУ, Ваш лидер и БЮТ разрабатывали различные газовые схемы. Скажите, пожалуйста, на сегодняшний день какие газовые схемы Вы разрабатываете, которые приведут к повышению цены до 300 долларов или гораздо выше?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я не зрозумів питання. Які ми схеми ми розробляли, ви пам’ятаєте? Що ви маєте на увазі? Ми послідовно, починаючи з 2000-го року, коли Тимошенко стала віце-Прем’єром, проводили одну і ту ж лінію. Яку - я вам озвучив. Персонально я вам ще раз хочу сказати, ми завжди виступали проти корумпованих мафіозних посередників. Адже не є секретом, останній рік «РосУкрЕнерго», почувши таку уже собі, знаєте, міць наднаціональну, воно опублікувало навіть свої доходи – мільярди доларів, заявило і аудит пройшло, да. То єсть, питання до Вас: Ви були членом правлячої коаліції, як Ви вважаєте, це нормально, коли на державі України компанія, яка зареєстрованав одній кімнаті, а в Києві має аж дві кімнати, має мільярди доларів. Це Ви учасник цих схем персонально.

ВЕДУЧИЙ: У Вас буде можливість…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: І саме приємне.

ВЕДУЧИЙ: …поставити питання, коли пан Данілін стоятиме на цьому місці.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: І саме приємне, що народ України на виборах Вашої політичної сили дав оцінку відповідну.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, від наших гостей поступило питання.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: За свою оценку мы будем отвечать сами.

ВЕДУЧИЙ: Зараз ще Юрій Костенко уточнююче і переходим далі.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Так. Я хочу повернутися до україно-російських стосунків, бо це тема…

ВЕДУЧИЙ: Все ж зав’язано на газу, тому так і буксуємо.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ну, так. Я не хочу, я не хочу чіпати тему газу. Я хочу до свого колеги звернутися із конкретним питанням. Ви чудово розумієте, що саме від рівноправності наших стосунків з Росією і багато можна вирішувати питань економічних і соціальних. Ми підтримуємо ініціативу Юлію Тимошенко повернення заощаджень українським громадянам. Але, ви розумієте, з державного бюджету повернути ці колосальні суми неможливо. Тому в мене конкретне питання. Минулого тижня члени Української народної партії внесли законопроект у Верховну Раду, це постанова Верховної Ради, про визнання державним боргом Росії перед Україною отих заощаджень, які були забрані Ощадбанком Союзу РСР, якими користується Росія. Це величезні суми. На той час це було 84,1 мільярда рублів. В переводі на долари це більше 100 мільярдів доларів. То чи підтримає наші колеги з фракціх БЮТ нашу ініціативу і в такий спосіб почнемо з Росією вести рівноправні стосунки?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Костенко, Ви зачіпили надзвичайно важливе і делікатне питання. Я свого часу працював заступником голови Ощадбанку і, по роду своєї служби, мав доступ до цих документів, як посадова особа. І, на жаль, там ситуація досить запутана. Ця ситуація 91-93-го року, ви знаєте, стоять підписи, не будем називать зараз в ефірі, яких людей зі сторони України, але вони мали на той час право це підписувати. І ситуація…

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Знаю, знаю цих людей.

ВЕДУЧИЙ: Ну, люди не знають. Скажіть, хто це?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, в нас буде можливість ще в рамках законопроекту…

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Зрозуміло, ми не почуємо це.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Питання дуже делікатне, і я, як депутат, як людина, яка, ну, бачила ці документи, вважаю, що воно має право на існування. Але знову ж таки рубити з плеча там не можна. Тому що ви знаєте, що ситуація надзвичайно заплутана.

ВЕДУЧИЙ: Підтримуєте, чи не підтримуєте таку ініціативу?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ця ініціатива повинна розглядатись в комплексі всіх відношень. Тому що, ви знаєте, переговори таких держав, як Україна і Росія, в яких дуже багато нерозв’язаних, або напіврозв

’язаних, або зовсім, проблем, ми повинні бути дуже обережними. Ми не повинні забувати, і ми сьогодні піднімали в форматі цієї передачі, базування Чорноморського флоту. Ми не повинні забувати нашу позицію, як держави, до речі, 91-го року по розподілу зовнішніх і внутрішніх боргів, ви пам

’ятаєте, зовнішніх. Так що це всі питання, на жаль, вони пов

’язані. І я можу з жалем констутувати, що, з моєї точки зору, дуже багато часу пройшло, а в той час наша тоді керівна еліта зайняла не зовсім…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви не підтримуєте цю ініціативу. Зрозуміло, що Ви…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ні, я не відмовляюся підтримати цю ініціативу. Я дивлюся людині, автору закону, в очі і говорю, я буду підтримувати цю ініціативу. Але ми розуміємо один одного. Питання надзвичайно складне. Це один із сегментів…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Це один із сегментів отого складного бракорозводного процесу, який тоді дуже був невдалий українською стороною, тут я з вами на тисячу відсотків погоджуюсь, проведений. Дуже невдало. Тому що не було адвокатів.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Тому що російська більшість, перша демократична більшість, колего.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну…

ВЕДУЧИЙ: Нарешті, нарешті.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Проукраїнська.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ще чекати 16 років, коли все це налаштується в нормальному русі.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, ви знаєте, Франція отримала з Росії борги сторічної данини, і нічого.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Да, було так (сміється).

ВЕДУЧИЙ: Ну, давайте ще про золото Полуботка будемо говорити.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ні, про Полуботка ніхто не отримав. А французи отримали.

ВЕДУЧИЙ: Наступний пане Найєм, прошу.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: Господин Пашинский, у меня все-таки к Вам вопрос, и, во-первых, поправка, что все-таки «Рос…», «Укргазэнерго» был создан при Еханурове, это его распоряжением Кабинета Министров было создано. Но вопрос не в этом. А в том, скажите, а Вы…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Але, я перепрошую, але розпорядженням Януковича він став фактично монополіт.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: Стоп. Было создано при Еханурове. Вы это признаете?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Да.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: Все. Теперь смотрите. Дальше.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: В обсязі п

’яти мільярдів кубічних метрів.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: Это уже другой вопрос.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Сім відсотків.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: Эта компания вошла на рынок после Еханурова. У меня вопрос к Вам другой. Вы говорите, что сейчас неизвестно, войдет ли «Газпром» на внутренний рынок или не войдет. Вы лично можете сказать, что если «Газпром» окажется на внутреннем рынке Украины, Вы будете требовать отставки Юлии Владимировны или какие-то шаги лично, или уйдете с Парламента? Потому что это при Вашем правительстве «Газпром» может оказаться наполовину на внутреннем рынке Украины. Вы можете это гарантировать?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я ще раз хочу Вам сказати. І я дуже, до речі, хочу Вам прямо в ефірі виразити вашу, вдячність свою, як політика, як члена БЮТу, за Ваші об’єктивні розслідування цієї теми. А Вам хочу сказати, що тема дуже болюча. І я тут підтримую позицію того ж самого першого віце-Прем’єра. І моя позиція така, що це господарюючий суб’єкт, - «Газпром». Якщо він хоче якихось преференцій, якщо він хоче… Ми до цього, до речі, це все ж ви знаєте, ті всі документи не мають нічого спільного, ті всі опубліковані матеріали не мають до документівнічого спільного. То ми будемо, як країна, вимагати собі якісь преференції. Наприклад, мати право реекспорту, чи ще якісь преференції. Чи ми, наприклад, будемо мати право розробки газових, в Сибіру. І таке інше, таке інше. Це – предмет переговорів. Але я з вами абсолютно погоджуюся, я, як депутат, я, як політик, буду категорично протів, якщо ми просто пустим «Газпром», як іноземного суб’єкта на ринок України. Цього не буде ніколи. При Уряді Тимошенко сто відсотків.

ВЕДУЧИЙ: Пан Бурковський, прошу.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Пане Сергію, в нас в Україні є, ну, так приблизно, щорічно добувається 20-22 мільярди кубометрів газу.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: На жаль, 20.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Так. Зараз, так. Цей газ пускають на потребу населення, причому по цінах, набагато нижче.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Навіть нижче, чим в Росії, до речі.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Так, так. Так от запитання. Уряд Ваш відомий таким соціальними ініціативами, а от коли ми перестанемо вбивати свою видобувну галузь? Коли, нарешті, цей газ буде продаватися за такими ж цінами, які б дозволили цій галузі бути конкурентоспроможною і, по-друге, нарощувати все-таки видобуток або інвестувати в енергозберігаючі технології?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: У Вашому питанні є два підпитанні. Ну, я от інформую, що ця ціна не є збитковою. Це – перше. Так? Але друге питання, в любому випадку, виник такий дизбаланс, і тут я повністю погоджуюсь з тим, що на сьогоднішній день, після того, як ми прийдемо хоч до якогось консенсусу з зовнішніми постачальниками, нам треба кардинально, я підкреслюю слово кардинально, переглянути нашу внутрішню систему газозабезпечення і газопостачання. Чому я так говорю? Дійсно, та ціна, 80 доларів, яка зараз є на внутрішньому ринку, одна із найнижчих в світі. Таку ціну може собі дозволити… Ну, навіть Росія, вони переходять в цьому році на 150 доларів. Є от з Майдана будуть задаваться питання, люди з мінімальними доходами. І тут я згоден з Вами, що, можливо, потрібно прийняти ціну, але збільшити субсидії людям з мінімальними доходами. Я бачу такий шлях, і такий шлях я буду відстоювати.

ВЕДУЧИЙ: А щодо вбивання галузі і її руйнації.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Немає руйнації, як такої. На жаль, за останні два роки просто приток інвестицій в цю галузь зменшився. На сьогоднішній день дані доручення уряду, була колегія мінпаливенерго буквально три дні тому назад, намічені конкретні плани. І я переконаний, найближчими кварталами, я підкреслюю – кварталами, ми вже будемо бачити приріст цієї…

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоб ми ще встигли людей почути. Питання від пана Саприкіна. Прошу.

Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру Разумкова: Дякую. Я вважаю, що компанія «РосУкрЕнерго» має піти з системи газопостачання. І перше питання, в зв

язку з цим, чи Ви прогнозуєте, що саме в цьому році ця компанія піде з України, зі схеми постачання газу до України. І друге питання. Ви тут казали, і Ваші колеги, що там уряд Януковича і там чи то Тимошенко, я можу пригадати ще кілька урядів, які поступово, грубо кажучи, вбивали газову галузь. Чим саме? Підвищували податки, ставили таких людей, як пан Бакай, на керівництво НАК «Нафтогаз». І так далі, і так далі. Тобто, і при цьому розробляли якісь гіганські плани видобутку газу, чи то постачання газу з Іраку, з Ірану, нафти з Саудівської Аравії… І такі, якісь, ну, фантастичні плани, замість того, щоб працювати, робити якісь конкретні, якусь роботу по скороченню споживання газу. І я хочу запитати. Чи є якась програма загальнонаціональна, чи вона буде розроблена щодо скорочення споживання природного газу в Україні? Дякую.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Мені приємно Вас особисто проінформувати, що я зараз особисто розробляю програму. Ви знаєте, буде цікавий, цікаво загалу, хто найбільший споживач на Україні газу? «Укртрансгаз». Він споживає 7 мільярдів кубометрів газу. Ну, на технічні потреби перекачки. Так от при тому, що в нас колосальні потужності атомної енергетики, незагружені, ми споживаємо уже на сьогоднішній день надзвичайно дорогий газ на ці потреби. Одна із програм… Да, така програма розробляється. Я приймаю участь персонально от в цьому сегменті – перевід газокомпресорної станції на електроенергію. Тому що це дуже вигідно для держави. Компресорні станції працюють і вдень, і вночі. А в нас вночі в державі колосальна проблема…

ВЕДУЧИЙ: Щодо «РосУкрЕнерго» до кінця року?

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я переконаний, що до кінця року цієї компанії на українському ринку не буде. Але тут є маленький момент. І ви знаєте, що ми розробляємо зараз взагалі іншу концепцію – існування газової біржи, прозорих відносин і таке інше. Після того, як ця концепція буде затверджена, можливо, серед інших учасників ринку з’явиться компанія з легендарною вже назвою «РосУкрЕнерго». На сьогоднішній день ми…

ВЕДУЧИЙ: Послухаємо людей на Майдані. Вони теж мають до вас запитання. Отже, Яно, слово тобі і твоїм співрозмовникам.

Яна Конотоп, журналіст: Одразу передаю слово пану Віктору. До представника БЮТ у нього є питання. Будь ласка.

Пан Віктор: Пане Сергію, Ви дуже влучно сказали, що люди з Майдану становляться експертами по газу. І це дійсно так. Я, мабуть, теж скоро стану експертом по газу. Але Блок Тимошенко контролює Верховну Раду, Блок Тимошенко контролює уряд. Скажіть мені, будь ласка, це імітація своєї роботи, це імітація утримання ситуації, відволікти мене, наприклад, як пересічного громадянина, на проблеми газа. Але Блок Тимошенко йшов з гаслами про перевибори мера і міськради…

Яна Конотоп, журналіст: Давайте фокусуватися на сьогоднішній темі розмови, будь ласка.

Пан Віктор: Я якраз про газ і кажу. Річ в тому, газ – це кому вигідно, для вас особисто, чи для мене, як кієвлянина? Коли будуть перевибори мера? Скажіть мені, будь ласка.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Дякую. Пане Сергію, будь ласка. Бажано все ж таки по сьогоднішній темі, будь ласка.

Пан Сергій: Будьте добры, скажите, позиция Вашего блока. Вы много сказали о коррупции в нефтегазовой сфере. Будет ли Ваша позиция только словами, как это произошло с обещаниями перевыборов мэра, или многими другими вопросами, или что-то Вы сделаете на деле?

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. І ще питання від пана Ігоря. Будь ласка.

Пан Ігор: Питання дуже просто. Знаете ли вы, с кем еще работает «Газпром» через посредников? Это первый вопрос. И второй маленький вопрос. Это, все ж таки, будем мы работать без посредников, или нет, невзирая на некоторые сопротивления Президента? И мы это чувствуем, простой народ.

Яна Конотоп, журналіст: Чіткі питання. Будь ласка. Чекаємо відповідей.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Перше питання надзвичайно влучне. Я інформую нашого слухача.

ВЕДУЧИЙ: По черзі, по черзі.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Перше питання, саме перше.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Через 15 хвилин після того, як в Верховній Раді була зареєстрована постанова про створення слідчої комісії по меру Черновецькому, підкреслюю – через 15 хвилин, Партія Регіонів заблокувала трибуну з шаріками. Це відповідь на ваше питання. Ми будемо робити всі можливі випадки розблокування, а я вас інформую, що в повісці дня питання слідчих комісій Харківа і Києва стоїть першим, першим. Друге питання - про корупційні схеми. Я хочу сказати, що створена спеціальна слідча комісія, на чолі з першим віце-Прем’єром Турчиновим. Вона працює. Колосальний обсяг матеріалів. Я особисто, як народний депутат, звернувся, наприклад, по «Трансгазу» по «Укртрансгазу», де були виявлені факти унікальні, коли в Росії закуплялось обладнання, яке навіть не ввозилось в країну, але тут обліковувалось по ціні в 26 раз. І таке інше, таке інше. Ці факти зараз аналізуються, ці всі факти робляться. У нас працює, кромє Мінфіна, у нас працює урядова комісія. І це все ми всьому загалу розкажемо.

ВЕДУЧИЙ: Добре, а ми продовжимо нашу ромову, панове, після невеличкої рекламної паузи на «П’ятому каналі» (реклама). Триває розмова на «Майдані». Глядачів запитуємо про домовленості Ющенка і Путіна. Вони кому на користь, Україні, Росії чи всім нам? І зараз до слова просимо пана Даніліна, Соціалістична партія України. Прошу.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Добрый вечер всем, всем тем, кто стоит на Майдане. Хочется начать свое выступление. Когда-то на заре распада Советского Союза была такая карикатура, была написана табличка «Запад», и все руководители тогда разбегающихся республик стояли под этой дверью и, расталкивая друг друга, пытались пробиться в эту дверь, и стоял Ельцин и говорил: «Что, вы тут не стояли», – и отодвигал всех рукой. И вот сегодняшняя ситуация по поводу борьбы за газ несколько напоминает такую комическую ситуацию, когда те политики, которые собираются идти на президентские выборы, стоят теперь перед дверью с надписью «Россия», и пытаются оттолкнуть друг друга. Проблема понятная, наверное, и для каждого гражданина Украины. Цена президентских выборов около одного миллиарда. И конечно же, тот, кто сядет на газовую трубу, конечно, будет иметь доступ к этим ресурсам, к этим потенциалам. Именно поэтому сегодня наши руководители друг перед другом, а то и вместе, бегут и пытаются решать эти проблемы. И все эти проблемы, они не находятся в плоскости каких-то улучшений отношений между Россией и Украиной. Почему? Потому что те обязательства, внутренние или политические моменты зачастую привносят достаточно серьезный раздор во взаимоотношения между Россией и Украиной. И то, что на сегодняшний день достигнуто Президентом Ющенко при переговорах с Путиным, может быть вполне логично то, о чем я задавал предыдущему коллеге, который выступал здесь, когда поедет Юлия Владимировна, которая может привнести еще свои тенденции в весь в этот переговорный процесс. И я не зря задавал такой вопрос о том, что, а какие схемы могут быть? Чтобы не получилось, что вот эта цена, роста цены на газ, для нас может стать как раз ее поездка и потом, возможно, и уход, и отставка. Теперь что касается взаимоотношений, которые проходят рефреном через взаимоотношения, в том числе по НАТО. Ну, во-первых, я хочу сказать, что я служил в ракетных войсках стратегического назначения. И заявления Путина по поводу перенацеливания как бы ракет стратегических, есть военная доктрина у России, и мы должны четко понимать, там, где появляется военный объект…

ВЕДУЧИЙ: Час.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Военный объект, который так или иначе будет угрожать целостности или военной обороне России, они, естественно, стратегические войска, всегда перенацеливаются. И я хочу сказать, что в данной ситуации Россия поступает по отношению к нам добропорядочно, она говорит о том, что она это сделает априори до этого.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Мабуть, буде логічно, якщо з Вас почнемо задавати питання.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Мені дуже приємно, що ми бачимо людину, яка уповноважена коментувати російську позицію у нас на Україні, вот, з точки зору там ракет, і всього іншого. Але це не має, я думаю, відношення до дискусії. Ви знаєте, ви сказали, що там, хто сидить там на трубі, він має мільярд. Може, Ви не звернули увагу, але наша політична сила, Президент України, наш уряд якраз і хоче добитись того, щоб на трубі не сиділи посередники корупційні, а сиділи держава Україна, знаєте, отака структура собі – держава Україна. Що якраз і унеможливить, унеможливить отой мільярд доларів, про який Ви говорите. І я Вам хочу сказати, де ви бачите корупційну схему від того, що ми вимагаємо офшорну компанію прибрати і всі ці контакти робити напряму з державою Україна, де ви її бачите?

ВЕДУЧИЙ: Де ви бачите корупційну схему?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Спасибо за вопрос. Я не говорил о корупционных схемах. Я говорил о том, что цена…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ви говорили про мільярд на вибори.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Я говорю, что цена вопроса газа и поставки газа на Украину на сегодняшний день – это цена новых президентских выборов. И когда я говорил о миллиарде, я говорю о тех финансовых ресурсах, которые будут задействованы на выборы президента. И сегодня проблематика – это как раз и идет борьба вокруг этого вопроса. И когда вам задали вопрос о том, что уберут ли «УкрГазЭнерго» из схемы, то вы до конца нечетко не ответили и не можете ответить. Потому что через два месяца правительство Юлии Тимошенко уйдет в отставку вдруг, и окажется, что да, вы опять не выполнили, потому что…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я Вас проінформую, чотири дні тому назад постановою Кабінета Міністрів ця структура лі-кві-до-ва-на. Крапка.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Ну, давайте…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: «УкрГазЕнерго».

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Давайте так говорить…

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ця постанова…

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Пока еще не ликвидирована, потому что через нее будут идти еще расчеты, за то, что недорасчитано до конца.

Сергій Пашинський, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: «УкрГазЕнерго» ліквідовано.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Поэтому давайте говорить об этих вещах так, как это существует на сегодняшний день.

ВЕДУЧИЙ: Давайте. Колишній соратник по колишній коаліції, Тарас Чорновіл, прошу.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Знаєте, в мене весь час таке відчуття, що зараз з цією газовою трубою відбувається щось подібне, як з НАТО, як взагалі з відносинами з Росією. Отой віршик, пам’ятаєте, Ю і Т, перефразовую, сиділи на труві трубі, Ю упало, Т пропало, хто лишився на трубі? Ю на тій трубі, може, Т, може, на тій трубі, дійсно, зараз її відшовхують на самий край труби, може упасти. Для Ю проблеми теж там можуть виникнути дуже великі. Хто залишиться, на вашу думку, на трубі, хто її візьме? Не «Газпром» її повністю перехопить після таких дій незграбних, невмілих?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Пан Тарас, спасибо за вопрос. Я хочу сказать, что на этой трубе, на эту трубу сядет «Газпром».

ВЕДУЧИЙ: Замість Ю і замість Т.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Т. Да. Или они сами его посадят туда.

ВЕДУЧИЙ: (сміється) Пане Костенко.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я думаю, що залишиться Я на трубі.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Вы имеете в виду себя?

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Літера Я. Питання до вас. Тема НАТО. Соцпартія займає дуже жорстку позицію щодо теми НАТО. І мені незрозуміло в цьому зв’язку, чому ви так спокійно, як фахівець тим більше, колишній ракетник, дивитися на розвиток стосунків Росія-НАТО. Ви знаєте, що сьогодні Росія в плані співпраці з НАТО, просунулася набагато-набагато далі, ніж Україна. Конкретний приклад: стратегічний вертоліт К-226 чомусь відмовився від українських моторів «МоторСічі», а переорієнтувався на Великобританію. І це стосується багатьох видів російської зброї. Тому питання таке: чому соцпартія не відстоює інтерес України, в тому числі і щодо співпраці з НАТО, який може отримати Україна у вигляді нових замовлень, той же літак АН-70, а чому, в плані того, що робить Росія з НАТО, Ви тільки плескаєте у долоні? Де ваша послідовність і де ваша принциповість, якої вчить Олександр Олександрович Мороз?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Спасибо за вопрос. Отвечу так. Первое, на сегодняшний день Социалистическая партия в вопросе по НАТО стоит с большею частью граждан Украины, которая выступает против вхождения Украины в НАТО. Это первое. Второе. Позаблоковый статус Украины, на точку зрения Социалистической партии, даст гораздо большие экономические выгоды, нежели вхождение туда. И третье. Если говорить о НАТО, то, давайте так, говорить честно, откровенно. Уже сегодня в разных выступлениях и в оговорков из-за НАТО торчат уши Афганистана. Мы прошли уже Афганистан, вот, 19 лет назад вышли оттуда люди. 150 тысяч человек, граждан Украины, прошли через Афганистан. Мы хотим снова туда вернуться, и хотим толкнуть опять наших людей? Ну, Социалистическая партия выступает против этого.

ВЕДУЧИЙ: Коли говорять про тему Україна-НАТО, то завжди говорять про те, що це посварить Україну з Росією. Але ми бачимо, що Росія послідовно і дуже плідно співпрацює з Північно-Атлантичним альянсом. І ні в кого це не викликає жодних істерик. Я правильно вас зрозумів, пане Юрію?

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Звичайно, так я якраз і хочу сказати і звернути увагу на те, шо можна Росії, то Україні неможливо.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Хоча справа в тому…

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Хоча Ви представляєте українську політичну силу. Якась дивна логіка.

Тарас Чорновіл, народний депутат від Партії Регіонів: Так ось каже Юрій Іванович, що уряд Януковича колись там тягнув країну в НАТО. Та до співпраці тягнув. І те, що зараз робить Росія, ми пробували в 2004-му році робити…

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Сотрудничество. Я отвечу. Сотрудничество и вхождение – это несколько суть разные вещи. И, исходя из этого, Социалистическая партия строит свох подходы.

ВЕДУЧИЙ: Тепер по темі.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Тепер щодо Афганістану абсолютно некоректно, тому що сьогодні Україна…

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Это достаточно корректно.

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Бере багато участь у миротворчих операціях. І Афганістан до цього не має жодного відношення.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Давайте говорить… Пан Юрий, давайте говорить…

ВЕДУЧИЙ: Від пана Саприкін питання.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Давайте говорить корректно по одной простой причине.

ВЕДУЧИЙ: Слухаємо питання від наших експертів, пане Данілін.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Лучше мы скажем об этом сегодня, чем потом говорить: «Ах, мы не знали».

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Про що?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Про Афганистан.

ВЕДУЧИЙ: Рухаємось далі. Прошу.

Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру Разумкова: Я спрошу вас на русском языке. Скажите, пожалуйста, понимаете ли Вы, допустим, и Ваша партийная сила, что чем больше проблем внутри Украины, когда бьются, соревнуются в каких-то упражнениях политических, около политических политических партий Украины, тем сложней вести переговоры с Россией, которая ведет жесткую, прагматическую политику. И какая, допустим, партия ни пришла бы к власти, какой блок бы не был там через, на следующем году, через год, она все равно будет стремиться повышать тот же, цену на тот же газ, и вне зависимости от фамилии премьер-министра, цена будет расти. То есть, мне кажется, что, казалось бы, политические силы должны были бы в таком вопросе, росийско-украинских отношений, объединиться вместе и выступить с каким-то единым разумным предложением, тогда может быть был бы какой-то толк в этом. Спасибо.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Спасибо за вопрос. Я отвечу. Действительно, я с Вами здесь абсолютно согласен, что при нормальном построении внутриполитических взаимоотношений, в том числе и партии, действительно, тогда, когда вопрос будет стоять в отстаивании национальных интересов, все должны объединяться. В данной ситуации не вина Социалистической партии то, что зачастую те люди и те партии, их лидеры, которые приходят в Парламент, начинают как рак, лебедь и щука тянуть в разные стороны. В данной ситуации наша политическая сила как раз пыталась объединить эти процессы. Не допускать разворачивания политического кризиса. И не наша вина то, что подтолкнули государство к внеочередным выборам, которые не решили политической проблемы противостояния внутри политикума. Соцпартия как раз выступала против этого.

ВЕДУЧИЙ: Але від пана Костенка ми чули про те, що зараз маємо демократичну більшість, і ще трошки, і так заживемо класно. Принаймні, це…

Юрій Костенко, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Тільки трибуну хай перестануть блокувати.

ВЕДУЧИЙ: Далі. Петро Бурковський. Прошу. А, Мустафа.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: У меня к Вам такой вопрос. Скажите, может быть, немного не по теме, недавно была инициатива Александра Мороза о том, что они будут подавать свои законопроекты в Верховную Раду в кооперации с Партией Регионов, с ними сотрудничать в этом вопросе. Скажите, еще недавно Вы говорили, что Вас вынудила политическая целесообразность и что олигархия в Партии Регионов, и в БЮТе, и в «Нашей Украине» одинаковые. Что сейчас двигает Вами в сотрудничестве с этой партией и почему с ней, если она в оппозиции, почему не с провластной партией, которая может обеспечить Вам эти голоса?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Спасибо за вопрос. Я отвечу очень коротко, ясно. Этот вопрос будет решаться на политсовете партии. И только после решения политсовета этот вопрос будет поднят, и он будет вынесен официально, как решение партии.

Мустафа Найєм, журналіст інтернет-видання «Упраїнська правда»: Вы никогда не говорили, что Вы против этой инициативы?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: В данной ситуации я не против инициатив участия нас в законотворческом процессе. В данной ситуации я считаю, что целесообразным готовить законопроекты, и у нас есть люди, которые готовы работать над этим, эти законопроекты обсуждать и потом публично предлагать всем политическим силам.

ВЕДУЧИЙ: Ну, а питання було також про те, з ким і проти кого ви дружите?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: На сегодняшний день я хочу сказать, что идет процесс, и в основном процесс, связанный с объединением левого фланга, левых сил. И в данной ситуации, я еще раз возаращаюсь к тому вопросу. Решение о том, с кем будет сотрудничать партия, должно приниматься на политсовете. Это моя позиция. И я думаю, что после этого будет официальные как-бы подходы и партии и все остальное.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, в такому об’єднавчому процесі ми можемо побачити соціалістів разом з Василем Волгою, Союзом лівих сил, так?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Эти переговоры идут.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Прошу, Петро Бурковський.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Я передав би своє слово краще людям на Майдані. Хай скажуть. А від соціалістів зараз вимагати.

ВЕДУЧИЙ: Із великим…

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Мне простительно, я вас не вижу.

Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії: Від соціалістів…

ВЕДУЧИЙ: Із великим, із великим задоволенням передаємо слово Яні Конотоп на Хрещатик у Києві. І просимо наших небайдужих глядачів також долучитися до нашої розмови.

Яна Конотоп, журналіст: Власне, вже традиційно ставимо питання. Це вже готовий зробити пан Володимир, будь ласка.

Пан Володимир: Пану Данилину я могу сказать, успокоить его, что народ Украины мудрее, чем политики наши в Верховной Раде, вот там под куполом.

Яна Конотоп, журналіст: Вони постійно наголошують, що народ мудріший. Якщо у Вас є питання, будь ласка, озвучте його.

Пан Володимир: У меня питання такого порядка. Когда будет разблокована трибуна Верховной Рады? Вот это.

Яна Конотоп, журналіст: Напевно, правильныше спитати, чи варто було б розблокувати б, оскільки пан Данілін зараз не є парламентарієм.

Пан Володимир: Вот я им просто предлагаю. Дабы вот этой пятой колонне и Партии Регионов не оказаться там, где находятся в данный момент партия социалистов, вот там же, туда же дорога и коммунистам будет. И не мешать работать тем демократическим силам, которые обраны народом действительно.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло.

Пан Володимир: И не чипать президента – всенародного гаранта Конституции Украины.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Дякую. Дякую за Ваше питання.

Пан Володимир: А по поводу… По поводу ядерной опасности и газового вентиля, мы это видели и по Прибалтике. А ядерная опасность, я хочу успокоить опять же с «регионалов» и тех, которые хватаются за эту тему. Дело в том, что они даже себе не представляют того кошмарного сна, чио сейчас наша Украина находится под прицелом тех же самых НАТОвских ракет. Тобто, российский флот, который базируется в Севастополе. И я категорически поддерживаю Юрия Ивановича Костенко за его правильные действия и высказывания в этом отношении. Вот об этом пусть подумают и регионалы, и социалисты, и коммунисты, и все прочие.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло.

Пан Володимир: Мы уже под ядерным ударом НАТО, несмотря там, и на то, что мы находимся, через Россию, через Россию.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміла ваша позиція.Дякую. Дякуюза неї. І пан Олександр, будь ласка.

Пан Олександр: Ну, мне досталась, вот я позже подошел, просто такая смешная партия. Вопрос приходится задавать социалистам. Это смешная партия, в которой были такие герои, как Цушко, как сейчас Рудьковский, которые опозорили и партию, и себя, и всех, и Украину даже. Ну, здесь вот такой как бы вопрос, я считаю, что Украине надо создать ассоциацию потребителей газа с Западной Европой. Чобы деньги не шли прямо с Украины в Россию, а шли в ассоциацию. А ассоциация пусть рассчитывается с Россией. Потому что настолько коррупция развита в России, и настолько наши депутаты, а особенно Партия Регионов, не чисты на руку, что они как будут ходить там на работу, будут идти получать деньги в «Газпроме». Какая им разница – есть структура, нет структура? И я считаю, что вот эти вот 179 долларов, которые нам всучили, – это проигрыш. Надо работать по мировым ценам и не зависеть абсолютно. Потому что Россия ставит нам свои условия, тут она нам соглашается, а там будут другие условия, которые для Украины наверняка невыгодно. За все приходится платить в этом мире.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Такі маємо тут думки, такі висновки, власне, з цієї розмови. Реакція зі студії.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Яно. Дякую всім тим, хто взяв участь у сьогоднішньому майдані. Отже, коротко підсумовуючи те, що ми почули з вулиці.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: Я хочу сказать всем тем, кто задавали вопросы по поводу разблокирования трибуны, я обращаюсь к сидящим здесь трем представителям фракций, это их проблема. Садитесь, договаривайтесь и решайте эту проблему. Это первое. А второе. То, что касается в отношении Социалистической партии… Обращаюсь сегодня к тем людям, которые задавали этот вопрос, я подчеркиваю, партия сделала для себя выводы из того процесса, в котором она находилась последние три года. И я надеюсь, что через очень короткое время позиция наша и программа наша изменятся, мы сделаем кадровые изменения, и партия снова будет принимать и будет одной из тех политических и ведущих сил на политическом Олимпе Украины.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, ми питали наших глядачів, домовленості Ющенка і Путіна вигідні Україні, Росії чи всім. Ви куди б свій голос віддали?

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: На текущем этапе я хочу сказать, что договоренности, достигнутые в газовой сфере, они на этот момент, текущий, фиксируют взаимовыгодное сотрудничество. Почему? Потому что был найден просто выход из той ситуации критической, которая сложилась.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, всім.

Микола Данілін, народний депутат 5-го скликання, Соціалістична партія України: На сегодняшнй день как России, так и Украине.

ВЕДУЧИЙ: Я скажу, що на користь України проглосувало 23%, на користь всіх – 13%, а от домовленості Ющенка і Путіна вигідні Россії - саметак вважають 64% тих, хто подзвонив і взяв участь у нашому інтерактивному голосуванні. Панове, також я вам дякую всім за те, що знайшли час, взяли участь у нашій дискусії. Дякую нашим гостям, дякую нашим експертам. Це був «Майдан». Я Павло Кужеєв. Зустрінемося за тиждень.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду