Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 16 лютого 2008 року

17 Лютого 2008
27087
17 Лютого 2008
16:14

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 16 лютого 2008 року

27087
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 16 лютого 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго вечора усім. До речі, начальник усіх німецьких КГБістів і цар всія Федерації Російської В.В.Путін на своїй дембельській останній прес-конференції вирішив погратися в такого собі Хрущова. Пам'ятаєте, той, що щеблетом кузькіну мать в ООНі показував, в результаті світ став на межі ядерної катастрофи. Так от, тепер Путін двічі за один політичний тиждень погрожував перенацілити ядерні російські ракети на стратегічного партнера Україну. При цьому, до речі, товарищ В.В.П., як завжди, дивувався: і чого то Українці хочуть від когось оборонятися, вступаючи в якийсь оборонний союз НАТО. До речі, подібні погрози від батька російської демократії ми вже чули не один раз, їхні сусіди, я маю на увазі, що як тільки вступите в своє НАТО, ми на вас перенацілимо, так, і перенацілювали ту ракетну мушку то на Литву, потім на Латвію, на Естонію, потім на Польщу, потім на Болгарію. Ну, можна лишень поспівчувати російським солдатам-ракетникам, які вже замахалися після кожної істерики В.В.П. перенацілювати оці здоровенні боєголовки, ви уявляєте собі, як це важко. До речі, після цього вони змушені, напевно, крокувати за баландою солдатською під пісню "Хотят ли русские войны". А в той час в Україні серйозно держава відреагувала на такі заяви, і з'явилась в Інтернеті нова флеш-гра "Допоможи Путіну націлити ракету на Україну".

Володимир Путін: "Не только сказать, подумать страшно, нацелить на Украину свои ударные ракетные системы".

ВЕДУЧИЙ: Можете самі побавитися на сайті політичного дурдому в цю гру і допомогти націлити ядерні ракети. От наші політики не мають часу реагувати на таку дрібницю, як якісь там ядерні боєголовки, націлені на Київ, Харків чи Дніпропетровськ, тому вони готуються до чогось важливо. Ми, правда, не знаємо, до перевиборів, а, може, зміна формату коаліції. От саме про це ми зможемо поговорити в сьогоднішній програмі. А диспозиція політичних сил після політичного тижня виглядає так.

 

Сюжет: "Тіньовий чи то пак опозиційний уряд працює в глибокому підпіллі і конспірації. Жодної альтернативи ініціативам уряду Тимошенко не запропонував, лише блокада роботи Парламенту. А канонада критики вже місяць клекоче по фронту уряд - Секретаріат Президента, за кількістю нападок Секретаріат по праву здобув лаври справжньої опозиції. Уряд знімає Семенюк з голови Фонду держмайна, а Секретаріат каже, не законно, і захищає пані Валентину Президентом. А Рада, яка б мала знімати, тим часом паралізована. Змістити Медведька з генпрокурора обіцяли усі коаліціанти, але раптом, крім депутата Стретовича, розгледіли в Медведькові символ рівновіддаленої Феміди, і заміну генпрокурора вже зняли з порядку денного. Секретаріат рекомендує новий закон "Про держзакупівлі", аби знищити кубло корупції, і в момент голосування БЮТ відкликає авторство нашоукраїнця Зварича з-під закону та люто критикує новий закон по збереженню нових схем крадіжки бюджетних коштів. Наближення до створення спецкомісій із розслідування подвигів мерів Києва та Харкова натикається на не лише параліч заблокованої Ради, але й на усілякі знаки дружньої уваги Президента до столичного градоначальника. В'яла штовханина коаліції довкола розцяцькованої президії Парламенту, часта відсутність спікера Яценюка на робочому місці наштовхують на здогад про зручність усім такої ситуації паралічу Ради: ні тобі нового голови Держтелерадіо, ні Фонду держмайна, ні присяги суддів Конституційного суду, ні Вищої Ради Юстиції, ні спецкомісій, ні зняття недоторканності, ні змін до бюджету. Президент займається паливно-енергетичним комплексом особисто, решту питань в ручному режимі вирішує РНБО, і вчасно про це народу звітує регіоналка Богатирьова. А голова президентського секретаріату звинувачує БЮТ в утворенні БЮТ коаліції з "Партією регіонів" і демонстративно покидає лави НУ-НС. Спікер Яценюк на усілякі кульки пропонує 627 компроміс і готує ще один "універсал Яценюка". Хто не підпише до понеділка, сам собі винен, і марш на перевибори Ради.

Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради України: "З позором через 30 днів вся країна буде говорити про те, що вже цей парламент не годиться, і є конституційні підстави для того, щоб його розпустити".

"До речі, про перевибори вже заявив і Віктор Федорович, а БЮТ та НУ-НС вже відрапортували: усігда готові".

 

ВЕДУЧИЙ: Тож і запитуємо наших глядачів, ви уважно стежите і питання просте: що весна принесе? Вважаєте, що перевибори, дзвоніть першим номером телефону; вважаєте, що зміну формату коаліції, тобто, хто тепер влада, хто опозиція, другий номер телефону. А от хто знає відповіді на ці запитання або здогадується, куди ми будемо рухатися, це мої гості. Депутати: В'ячеслав Коваль, "Наша Україна - Народна самооборона". Доброго вечора.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Василь Горбаль, "Партія регіонів".

Василь Горбаль, Партія регіонів: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Бондаренко від Блоку Юлії Тимошенко. Їхніми опонентами будуть: Вікторія Подгорна, політолог; Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова. Вітаємо Вас. Та Андрій Дорошенко, експерт Центру передових правових ініціатив.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Отже, здається, все же пропрезидентська сила НУ-НС, правильно я говорю, так, це В'ячеслав Коваль буде відстоювати, і його візаві Андрій Дорошенко з Центру передових правових ініціатив розпочинають. Чи справді працевлаштування "Партії регіонів" в широкій коаліції чи чергові позачергові вибори? Чи це питання стоїть на порядку денному? Раунд перший. В експертів червоні картки, п'ять копійок право вставити кожного з опонентів. Ви, я маю на увазі коаліцію, не вірите, що Верховну Раду заблокувала "Партія регіонів" і комуністи через ймовірність отримання Україною ПДЧ, тобто плану по набуттю членства в НАТО десь там в якомусь майбутньому. Яка істинна мета блокади: розпуск Верховної Ради чи відставка уряду Тимошенко і зміна коаліції - моє перше запитання. Прошу, Ваших п'ять копійок і починайте.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Стосовно НАТО, знаєте, я в п'ятницю зареєстрував проект постанови, де звернувся до Верховної Ради з пропозицією підтримати ті висновки, які робив Янукович в 2004 році, затверджуючи програму, стратегічну програму розвитку України. Де він закликав нас в 2008 році не підписати ПДЧ...

ВЕДУЧИЙ: Пане В'ячеслав, жодного слова про НАТО.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Боже збав.

ВЕДУЧИЙ: Яка істинна причина? Істина яка?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Відповідь на першу половину Вашого запитання. Тому я запропонував підтримати Януковича і в 2008 році набути, повноправним стати членом НАТО. Істинна причина, я думаю...

ВЕДУЧИЙ: Розпуск чи зміна коаліції?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Розпуск парламенту зараз принесе коаліції, так скажемо, "помаранчевій" коаліції 260 мандатів. Дострокові вибори, якщо вони відбудуться за місяць, значить, коаліція буде мати 260 мандатів по всім рейтингам, оцінкам, які роблять соціологи, політологи...

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрій, я бачу, Ви погоджуєтесь з кожною цифрою, так? Ви реагуйте, якщо Ви маєте...

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я перепрошую, я хотів би мати таку контртезу, справа вся в тому, що, як на мене, треба розділити два питання, питання, пов'язані з переформатуванням коаліції, і питання, пов’язане з НАТО. Чому? Тому що навіть з юридичної точки зору переформатування коаліції не тягне за собою автоматичної відставки уряду. І саме тому, шановні друзі, як на мене, проблема НАТО, вона має власний характер, не пов'язаний з тематикою переформатування.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я думаю, что, мене перервали невідомо, для чого, тому я буду продовжувати...

ВЕДУЧИЙ: Чому не відомо? Тобто, у вас згода в сімействі, так?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: У нас згода в плані того, що переформатувати коаліцію практично неможливо.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Бо Конституція говорить і наша угода говорить коаліційна, і регламент говорить, що приймають рішення про входження до коаліції фракції, і фракції це вже зробили. І для того, щоб фракції зробили якесь інше рішення, треба, щоб в фракції БЮТ або у фракції "Наша Україна - Народна самооборона" сформувалась більшість, а більшість це для нас 37 голосів, це не реально, такого не може бути.

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрій, допоможіть мені. Давайте ми уявимо собі ситуацію, тобто, розблокований парламент, ну, уявімо таке чудо, що мало віриться, так?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Абсолютно.

ВЕДУЧИЙ: І тут в результаті голосування, ну, троє-четверо весь час відсутні, не голосують, мають іншу позицію, формально жодна фракція нікуди не пішла.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Абсолютно правильно...

ВЕДУЧИЙ: І що тоді?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я думаю, що як раз це і показує, і демонструє, точніше, ту неспроможність коаліції сьогодні нормально працювати. До речі, про це з самого початку говорили, коли ще ця коаліція формувалася. Питання було не стільки в широкій коаліції, скільки в ефективній коаліції, коли "Партія регіонів" ставила це питання. І, власне, Ви правильно абсолютно підкреслили, що три чи чотири людини, які не ходять на засідання парламенту, не голосують, і коаліція фактично вимушена залучати голоси опозиції або парламентського болота, як це трапилося з фракцією Литвина, для того, щоб протягувати потрібні рішення. Власне, не голосувати, перепрошую, а протягувати ці рішення. Тому я ще раз підкреслюю...

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я би не говорив так, що хтось протягує якісь рішення...

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я хотів би, перепрошую, закінчити точку зору.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Взагалі рішень ще ніяких парламент серйозних не приймав, окрім формування уряду і бюджету на 2008 рік.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Це як раз і є оцінка коаліції, це як раз і є оцінка коаліції, яка фактично не працює.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Тому нам достатньо було тих голосів, які в нас є, і буде достатньо і для того, щоб розглядати ці проблеми.

ВЕДУЧИЙ: А можна я Вам філософське питання задам?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Філософське, з радістю.

ВЕДУЧИЙ: Для чого було гоніння, такі фракційні гоніння на Івана Плюща? Дивіться, він виявився правий, він казав, не буде широкої коаліції, не буде порядку, нічого доброго не вийде. Може, він таки був правий?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я думаю, що Іван Степанович має мати свою точку зору...

ВЕДУЧИЙ: Але був правий чи ні?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я переконаний в тому, що той шлях, який ми зробили, пройшли, вірніше, він є правильним. Кращого і іншого зробити для того, щоб виконати те, що ми обіцяли на виборах, для того, щоб люди повірили в те, що політики ідуть в парламент і виконують свої обіцянки, не було. І незважаючи на те, що зараз якісь є певні складнощі, я думаю, що через пару тижнів набридне стояти тим людям, які стоять, чи тим депутатам, які стоять біля трибун, бо їм не світить нічого взагалі.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я не погоджуюсь з цією тезою...

ВЕДУЧИЙ: Маєте відповідь на саме питання?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: ...оскільки, я думаю, вже в коаліції було майже два місяці для того, щоб показати, і не треба чекати, до речі, двох тижнів. Два місяці було для того, щоб показати свою ефективність. Але на превеликий жаль, як ми бачимо, фактично кожне голосування після того, як прем’єр був обраний, да, на цю посаду голосами коаліції по абсолютно демонстративній і цинічній процедурі, якої ще не було в історії українського парламентаризму, це як раз демонструє неефективність цієї коаліції.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Процедура була як раз не цинічна, а відкрита, відверта, кожен депутат піднімався і казав: він за або він проти. Тому це було вперше відкрито, без всяких виявів потусторонніх голосування за прем'єр-міністра України.

ВЕДУЧИЙ: Панове, мушу вас перервати, вже ми зібрали дві червоні картки. Я просто собі уявляю, якщо треба розглянути за сесію шістсот з чимось законів, наприклад, і кожен раз так поіменно, нам не вистачить...

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: У нас, здається, в плані 600.

ВЕДУЧИЙ: Зберемо ваші червоні картки. У Вас була червона картка, пане Василю? Прошу, кому, за що, Ваші 30 секунд.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Колезі пану Ковалю. Я пізніше скажу про блокування трибуни. Я прошу Вас не використовувати тезу, що вони постоять-постоять і розійдуться, це хибна теза, це говорить про те, що ви не здатні йти на компроміс, це перше, і, по-друге, якщо комусь чогось не світить, то не світить вам, насправді. Тому що НУ-НС на наступних виборах має ризик взагалі пройти до парламенту, а ми там будемо.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Пане Василю, я належу не до НУ-НС, а до "Народного руху України", тому я...

Василь Горбаль, Партія регіонів: Вибачте, тим більше.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я заступник голови "Народного руху України", і я думаю, що ми розберемося, що нам світить, що нам не світить.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Все, рухаємося далі. Ви використовували червону картку, так, прошу мікрофон, ще одну зразу, відпаруємо зразу дві. Володимир Бондаренко, кому, за що?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я хотів би звернутись до учасників дискусії, щоб ми перестали маніпулювати певними часовими термінами, зокрема два місяці хто стоїть, ви згадайте, як "Партія регіонів" використовувала кожен день, щоб протягнути дату реєстрації, зареєструвались в останній день, як комуністи в судах тискали усіх, вибачте мене, починаючи від ЦВК і таке інше, якщо сьогодні практично механічно блокується робота Верховної Ради. Дайте можливість цій коаліції дійти до трибуни і включити мікрофон, і ви побачите, як вона працює.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Я перепрошую, можна я прокоментую...

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, червона картка була, в принципі, по суті вашої дискусії, тому я хотів би її скерувати. Перше, поясніть Ви, як це бачите. Практично вони, маючи достатньо людей, так, навіть і не пробували якось розблокувати трибуну. Принаймні заяви ми чуємо кожен день: ми розблокуємо, ми маємо дієвий сценарій, а розблокування немає. Закрадається підозра, про яку вже починають писати в газетах, що ця ситуація з блокадою є добре узгодженим сценарієм.

Напис на плакаті: "Коаліція демократичних сил не вмре, не загине".

ВЕДУЧИЙ: Ваша думка з цього приводу.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я не думаю, що це, можливо, добре узгоджений сценарій, але те, що коаліції сьогодні абсолютно не вистачає голосів, і, до речі, той останній демарш, який зробив Віктор Іванович Балога, вийшовши з, я думаю, буде далі про це розмова, вийшовши зі складу "Нашої України", він показує, що за цим прикладом скоріше за все підуть ще кілька депутатів, і в такий спосіб взагалі ця коаліція...

ВЕДУЧИЙ: А куди підуть?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Ну, скоріше за все, або в новоутворену структуру, або, скажімо, буде займати...

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Яке це має значення, вийшов Балога з партії чи не вийшов.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Це має значення, тому що...

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Яке це має значення, вийде депутат з партії чи не вийде, він є депутатом.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Голосувати він буде як, питання.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: А депутат зобов'язаний...

ВЕДУЧИЙ: А він не депутат, правильно сказали.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Зобов'язаний виконувати обов'язкові рішення фракції. Є в регламенті норми, які кожен депутат, чи в партії, чи він безпартійний.

ВЕДУЧИЙ: Я Вас поверну, пане В'ячеслав, до суті мого запитання. Ви ж обіцяли нам кожного дня, хтось від вашої політичної сили, від коаліції, обіцяв зняти облогу, є механізм. Ви не знімаєте, в мене підозра...

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Є механізм, Романе, є механізм.

ВЕДУЧИЙ: Ви зараз нам розкажете, що у вас ще є один механізм.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Механізм зрозумілий, це тільки силове розв'язання цієї проблеми.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Бо останні компроміси, які пропонувала коаліція, я не знаю, що ще пропонувати, ми не відмовимося від стратегічного курсу, який затвердив уряд Януковича. Ми повинні бути в НАТО, бо там хотіла "Партія регіонів" в 2004 році, приймаючи стратегічний план розвитку України на 2004-2015 рік.

ВЕДУЧИЙ: Я так зрозумів, що ви формуєте вже коаліцію зараз?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я кажу про наші завдання. І ми повинні їх підтримати, ми повинні обов'язково все-таки розв'язати цю проблему, наблизившись до Європи через Північно-Атлантичний союз.

ВЕДУЧИЙ: Ні слова про НАТО. Я хочу зараз зрозуміти дивні речі, які відбуваються в нас в політиці. Дивіться, в результаті блокування цілої гілки влади під назвою парламент "Партія регіонів" втратила 25 відсотків підтримки свого виборця, так...

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: І зменшила до 25 відсотків.

ВЕДУЧИЙ: А НУ-НС втратила практично половину своєї підтримки. Я хочу зрозуміти, а чого вони втрачають підтримку, якщо їх блокують, а не вони блокують. Ви маєте відповідь на цю дивну ситуацію?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Ви знаєте, я просто думаю, що проблема пов'язана з тим, що НУ-НС на превеликий жаль, а особливо частина, давайте будемо говорити не про весь НУ-НС, а про частину народного союзу "Наша Україна", вони опинилися заручниками більш потужної політичної сили, якою є БЮТ, Блок Юлії Тимошенко. І в такий спосіб вони поступово на наших очах з досить самостійної пропрезидентської сили перетворилися на сателіт Юлії Тимошенко і її блоку політичного, і в такий спосіб...

ВЕДУЧИЙ: І тому вони втрачають голоси?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: І тому вони фактично сьогодні будуть іти шляхом поступового зменшення своєї електоральної підтримки...

ВЕДУЧИЙ: Ви реагуєте, чи Ви погоджуєтесь?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: І їх поглинуть зрештою Блок Юлії Тимошенко.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Реагую.

ВЕДУЧИЙ: Чому ж втрачають?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я думаю, причина в іншому трошки, бо Юлія Володимирівна, яка лідер блоку БЮТ є прем'єр-міністром України і проводить заходи, ті, які проводить, і тому перетікання голосів в "помаранчевій" коаліції, воно завжди було. В 2002 було, в 2006 було, в 2007 було.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви підтверджуєте так чи інакше?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Перетікання іде, так, і зараз таким чином відбувається, як відбувається.

ВЕДУЧИЙ: Пане В'ячеслав, тоді скажіть нам, будь ласка, ми слухали різні промови, у нас політика - це велика кількість промов, а потім контрпромов. Ми послухали пояснення секретаря президентського секретаріату Балоги, потім послухали пояснення віце-прем'єра Турчинова, і тепер заплуталися. Це БЮТ йде на зближення з "Партією регіонів" для створення нової коаліції, чи нова коаліція іде на зближення між НУ-НС і "Партією регіонів"? От, де ми заплуталися.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ви маєте той день, коли парламент працював, на увазі, да?

ВЕДУЧИЙ: Напевно, оце фантастичне розблокування на півтора години.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ну, Ви знаєте, фантастичне розблокування, причину фантастичного розблокування теж знаєте, мабуть.

ВЕДУЧИЙ: Так, ми економічна подопльоки, як то кажуть, відстежуємо, але скажіть, хто з вас...

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ні, чому економічні, законодавчі, законодавчі подопльоки прийняття змін до господарського процесуального кодексу в зв'язку з тим, що проблема "Дніпроенерго", сьогодні який день, субота, в вівторок розглядається в Верховному суді України, оце та причина, чому було розблоковано.

ВЕДУЧИЙ: Все?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Все.

ВЕДУЧИЙ: Що нам світить, скажіть, переформатування коаліції чи перевибори?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Що нам світить? Я думаю, що регіони за два тижні втратять ще процентів десять голосів виборців, підтримки і сядуть на свої місця, і почнуть працювати. Що будуть робити комуністи, мене не цікавить.

ВЕДУЧИЙ: Ви бачите, який розвиток сценарію?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Да, мій прогноз такий, що, скоріше за все, ми говорили, і всі бачили, до речі, про те, що процес поступовий маргіналізації народного союзу "Наша Україна" розпочався ще під час дострокової виборчої кампанії у вересні 2007 року, тоді вже заговорили про існування двох блоків, і тому в них буде одна дорога - це до Юлії Тимошенко, частина залишиться з Балогою за Президентом.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Панове, це наш час вийшов. Це тільки лишень початок дискусії. Аргументи сторін оцінювали експерти. Лишень дві червоні картки, це достатньо мало, скажу вам, на ваші аргументи. Але всі незгоди, тепер слово експертам. Пане Володимире, Ваші зауваження до аргументів сторін.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я хочу сказати, що спроба, як кажуть, розвести нас в різні кутки, учасників коаліції, вона є, я би сказав, дуже такою одномірною. Ви не розумієте тих процесів, які сьогодні проходять в самій коаліції, йде переосмислення діяльності певних політичних осіб, але ми єдині. І ті декілька днів, які ви нам дали попрацювати, не викидаючи, вибачте мене, як інваліда в крісло спікера і не ставлячи жінок як загороджуючий загін в перший ряд. Оті дні показали, ми обрали уряд, ми обрали спікера, ми готові затвердили програму уряду, ми готові затвердити новий бюджет, бо той не доопрацьований до кінця. Ви не даєте цього робити, бо якщо ви допустите до трибуни, будуть ухвалені закони, які динаміку роботи уряду підсилять, і це для вас найстрашніше. Кожен день роботи уряду Юлії Тимошенко і тих міністрів, які репрезентовані туди НУ-НС, показує, що це дуже динамічний і дуже ефективний уряд.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, хто такі "ви" і "вас"?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я представляю БЮТ...

ВЕДУЧИЙ: Але коли Ви кажете "ви не даєте", я хотів зрозуміти...

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ні, я сказав, "Партія регіонів" і комуністи не дають.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пане Юрію, Ваші зауваження. Прошу. Пане Юрію, Ваші незгоди.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Від самого початку обрано дещо хибний підхід, тому що діяльність парламенту не зводиться лише до діяльності коаліції. В Конституції написано, що закони приймає Верховна Рада в цілому, і голосувати зобов'язана не лише коаліція, зобов'язані голосувати і ті політичні сили, які не входять до коаліції. Тому якщо хтось з них свідомо перешкоджає роботі парламенту в цілому, то, очевидно, відповідальність полягає не тільки на коаліцію, в якій ніби не вистачає голосів, а і на ту політичну силу, яка до цього вдається. Про мотиви, це вже інша річ, говорити про них, мабуть, будуть говорити далі. По-друге, я не згоден абсолютно з аргументацією, що маргіналізується в даному випадку, скажімо, "Наша Україна". Поки вона має своїх депутатів в цьому парламенті, поки вона є складовою цієї коаліції, вона буде враховуватися, як кількість певна депутатів, які утримують стабільність даного уряду. І, до речі, один аргумент також прозвучав неправильно, уряд припиняє свою діяльність, якщо розпалася коаліція, яка його сформувала.

ВЕДУЧИЙ: Вікторія Подгорна, Ваші зауваження до аргументів сторін. Прошу.

Вікторія Подгорна, політолог: Я не згодна з паном Дорошенко, коли він говорить, що це падіння рейтингу "Нашої України" пов'язане з тим, що вони підлягли, скажемо так, під Блок Юлії Тимошенко, тобто, під харизмою Юлії Володимирівни. Насправді, це питання старе, і воно було закладено ще, скажемо так, в 2002 році, коли пан Ющенко асоціювався з блоком "Наша Україна", а зараз НУ-НС, і це він продемонстрував під час кампанії. І, на жаль, сьогодні НУ-НС в публічному просторі майже не помітна, але помітна позиція Секретаріату Президента, на жаль, навіть не Президента, а Секретаріату Президента. І виборець реагує саме на це. І саме це призводить до зниження рейтингу "Нашої України", тому що вони розуміють, що як партії, як політичної сили їх публічно немає, є позиція лише Секретаріату Президента, і ця позиція є конкурентною з позицією БЮТ. І це, звичайно, заважає народному союзу "Наша Україна" і заважає "Народній самообороні" в тому числі.

ВЕДУЧИЙ: Пане Василю, Ваші зауваження, крім червоної картки, яку вже отримали учасники.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, я бачу, що підсвідомо пан Коваль тільки підтверджує тезу, що блокування трибуни - це в першу чергу вигідно коаліції. З яких причин? Говорячи, там, порівнюючи рейтинги "Партії регіонів", можливий рейтинг коаліції, мова йде про те, що як раз коаліція більше думаю про дострокові вибори, чим ми. Єдине при цьому, напевно, ви забуваєте, представник блоку "Наша Україна - Народна самооборона", дійсно, про свій рейтинг, і це є ваша основна помилка. Дійсно, БЮТ це також вигідно, тому що вони розуміють, що вони знаходяться в динаміці рейтингу. І все залежить від того, на який період прийдуться дострокові вибори. Але в них пік цей росту також пройде.

ВЕДУЧИЙ: Маємо можливість відреагувати, ще хвилька нам лишилася. Скажіть, будь ласка, кому вигідно загалом, можете назвати політичну силу або політичну фігуру, кому вигідна оця ситуація, яка склалася в парламенті?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я думаю, що Блоку Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Ваш варіант?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я думаю, що вона не вигідна нікому, бо ми йшли з програмою, яку ми хочемо виконувати, і ми її тільки почали виконувати, в тому числі почалось повернення заощаджень, підвищили пенсії. І ми хотіли б, дійсно...

ВЕДУЧИЙ: Ви не бачите, кому це вигідна ситуація?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Вигідно це "регіонам", бо вони всіляко роблять все заради того, щоб все-таки повернутися до тої влади...

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Створити ширку, придумати ще що завгодно, але все-таки буде блокувати.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Про ширку, тобто широку коаліцію, ми ще поговоримо. Кажуть, що Тимошенко припускає тимчасову присутність "Росукренерго" на ринку України. Кажуть, що "Росукренерго" також припускає тимчасову присутність Тимошенко на посаді прем'єра. Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Кажуть, що в ці тривожні дні хаосу і цирку діють суворі партійні правила: не забезпечив ширку - партквиток на стіл. "П'ять копійок" повернулося в прямий ефір. Ми маємо своє запитання до наших глядачі. Що весна нам принесе? Перевибори - дзвоніть першим номером телефону; зміну коаліції правлячої - другий номер телефону. А от кореспонденти наші у Львові і в Донецьку ходили по вулиці і чіплялись до перехожих із запитанням: а яка справжня причина блокування роботи парламенту? Ось, як люди вважають.

 

Донецьк:

"Настоящая причина - этот вопрос НАТО. Они никак не могут его решить. А, собственно говоря, там и решать нечего".

"Я б их всех взорвал там вместе взятых".

"Потому что в НАТО не хотят".

"Связано с НАТО".

"Ребята, не поделят власть, дерутся за власть зубами и руками".

"Потому что чтоб в НАТО не вступала Украина".

"Я считаю, что оппозиция на правильном пути в той части, что то, что сотворила "тройка", это неуместно для Украины".

"Я вообще, допустим, не понимаю, вот, именно это блокирование. То есть, мы их избирали, они, получается, отказываются от своей работы".

"Пока еще не разворовали Украину, все будет так".

"Настоящая, как слышу по радио, по телевиденью, это НАТО и поведение Луценко".

"Каждый хочет свою, тот свою, и у них разногласие идет по своему".

"Политика - это концентрированное выражение экономики. Если бы вопрос не стоил каких-либо денег, не было бы никаких движений или блоков и так далее".

"Тимошенко и Ющенко не дают людям работать, оппозиции".

"Цены возросли во сколько раз..."

 

Львів:

"Опозиція хоче назад взяти владу, а не входить".

"Причина в тому, що мають знімати депутатську недоторканість, а "Партії регіонів" не вигідно, щоб їм зняли, бо там одна мафія".

"Опозиція - це є Янукович, так? Вони просто не привикли взагалі щось робити для держави".

"Вони влади хочуть, що ви не знаєте, грошей великих, то дурному зрозуміло, треба влади, треба грошей, треба красти".

"Той козел, щоб він здох".

"Всього-на-всього, розумієте, на дають працювати для того, щоб знову створити інцидент для того, щоб були наступні перевибори, хоч вони і так нічого не дадуть, народ зрозумів, що ті вибори нічого не рішають".

"Вона не хоче реально вирішувати завдання, які стоять перед нашою державою, як поставив Президент".

"Мені здається, Юлія робить, що тільки може. Хай вона, можливо, не ідеальна, але вона, дійсно, працює так, як може, наскільки можливості є. А що її блокують, то блокують через неї все".

"Справжня причина в тому, що вони не хочуть вступу в НАТО".

"Ющенко там був би господарем, пересажав би половину, було б нормально".

 

ВЕДУЧИЙ: Голос народу - сила народу. Попри те "П'ять копійок" не розділяють варіантів, там, наприклад, всіх підривати, як ви розумієте, бо тоді кого я буду запрошувати в програму. Давайте ми продовжимо нашу розмову. Отже, Василь Горбаль, "Партія регіонів", Вікторія Подгорна допоможе мені знайти відповідь на запитання: нова коаліція, нова опозиція, нові перевибори, що нас чекає, в раунді другому. Право п'яти копійок починає працювати. Пане Василю, до Вас почну запитання. Можете пояснити таке диво, два тижні критика в сторону уряду, так, яка лунає від представників Секретаріату Президента, ну, слово в слово співпадає з заявою "Партії регіонів", яку ми читаємо на вашому сайті. Це чудо якесь чи що?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, це, напевно, тому, що Секретаріат Президента швидше реагує, так як його представники запрошуються на засідання Кабміну, наших не запрошують, а деколи і не допускають.

ВЕДУЧИЙ: А ви реагуєте вчасно.

Василь Горбаль, Партія регіонів: А те, що уряд робить помилки, то на них те, що реагують абсолютно однаково, вибачте, як пан Азаров, так і Олександр Шлапак, це абсолютно зрозуміло. Коли уряд робить відверті дурниці, то на них, звичайно, реагують абсолютно професійно.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, чуда немає? Чуда, якогось фокусу в цьому Ви не бачите?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Абсолютно ні.

Плакат із зала: "Краще короткий ризик, ніж довготривалий саботаж".

ВЕДУЧИЙ: Прошу, п'ять копійок, Ваш варіант відповіді на це запитання.

Вікторія Подгорна, політолог: Я скажу просто, що нас чекає і не коаліція нова, і не нові вибори, на нас чекає постійна політична біржа в парламенті, коли політичні сили будуть між собою домовлятися за лаштунками, скажемо так, за кулісами, а в потрібні моменти будуть блокувати. І це потрібно, перш за все, "Партії регіонів", і я просто хочу продовжити минулий раунд, кому це вигідно, це вигідно "Партії регіонів". Тому що "Партія регіонів" завжди мала чітку таку мажоритарну стратегію, тобто, вона привикла бути мажоритарним акціонером у такому співтоваристві, яким є парламент. І сьогодні, коли вони втратили ці можливості, вони хочуть якимось чином повернути собі вплив на прийняття рішень в парламенті. Парламент є дуже впливовим органом, тому що ми не повинні забувати, що це централізована структура, де приймаються питання на сотні мільярдів доларів. І щоб мати на це вплив, треба торгуватися, блокада - це спосіб торгівлі.

ВЕДУЧИЙ: Отже, прошу, реагуйте на торгівлю, і вже є перша червона картка, прошу мікрофон туди, а поки що говоріть.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, я б повернувся до тези, взагалі теза існування коаліції в парламенті, ми говоримо, широка чи ефективна коаліція. Всі, коли говорили про коаліцію, говорили, власне, про ефективну коаліцію як спосіб роботи у парламенті.

Плакат із зала: "Регіонали!!! Припиніть брехати нам! Не заважайте працювати".

Василь Горбаль, Партія регіонів: За свою, дійсно, не велику історію роботи цієї каденції Верховна Рада прийняла щось вісім чи дев'ять...

ВЕДУЧИЙ: Вісім, каже нам спікер, вісім.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Так, вісім чи дев'ять законопроектів. З них фактично тільки, і ще декілька рішень, з них рішення "Про обрання прем'єр-міністра", тут коаліція підтвердила, що, дійсно, є коаліція. А всі майбутні, це фактично коаліція була не спроможна...

ВЕДУЧИЙ: А вони прийняли так мало через те, що ви їх блокуєте, чи через те, що вони погані?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Я скажу, навіть з тих восьми, навіть з тих восьми всі решта коаліція підтримати була неспроможна.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, говоріть.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Тобто, не забезпечила явки своїх депутатів, коли по три рази, коли по три, коли по п'ять депутатів, і залучала комуністів.

Вікторія Подгорна, політолог: Я б хотіла поговорити про ефективну опозицію, не тільки про ефективну коаліцію, про ефективну опозицію. Справа в тому, що в парламенті українському не працює нормальна структура, не має ні ефективної коаліції, тому що вона не є єдиною в своїй позиції, немає опозиції. Тому що те, що ми бачимо з боку "Партії регіонів", навіть на публічних виступах, ви знаєте, це нагадує, ну, бійки якісь на кухні, і нічого конструктивного Україна не чує, крім того, що все погано, всі коаліціанти, вони, вибачте, ідіоти, виходить із слів більшості представників "Партії регіонів", нічого не пропонується. Ваше завдання - формувати нові якісь ніші.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, на разі ще уряд нічого не запропонував, уряд не виступив ні з програмою...

Вікторія Подгорна, політолог: О, він багато вже зробив.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Нічого ще уряд не запропонував.

Вікторія Подгорна, політолог: Наприклад?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Досі не презентовано антиінфляційної програми, яку, до речі, до десятого числа обіцяв презентувати як Міністр економіки, так і Міністр фінансів. То де ці програми? Їх немає.

Вікторія Подгорна, політолог: Но ви не про це говорите, ви про НАТО говорите.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Отримали критику зі слів Президента. Якщо ми говоримо про "лист трьох", якщо ви його торкнулися, то тільки нерозумна влада так зробила, підкинувши цей привід для блокування трибуни нам. Звичайно, ми будемо шукати кожну помилку, яку буде влада робити, це звичайно, ми з цього будемо починати.

Вікторія Подгорна, політолог: І скільки це буде тривати?

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми зібрали вже комплект карточок, майже. Прошу, давайте по колу зберемо всі червоні картки. Пане Володимир, кому, за що, нагадайте нам.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я не згоден з тим висловлюванням, що сьогодні занадто багато міг би зробити і уряд, тому що ми ще, як кажуть, не відзначили 40 днів по уряду Януковича, що в християнстві взагалі-то є якоюсь межею. І лише, може, з десять днів працював парламент, коли можна було дійти до трибуни. Яку програму можна презентувати, коли Журавко сидить на кріслі спікера, і натовп людей з кульками стоїть, яку програму можна презентувати? Кожна людина, що себе шанує, не піде туди нічого презентувати.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Давайте ми зберемо, а тоді будемо реагувати на всі червоні картки. Пане В'ячеслав, кому червона картка?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Одна дефініція, яка мене, правда, турбує, бо ефективність роботи коаліції визначається, якби було 300 голосів чи, наприклад, 250, це вважалося б ефективна. А якщо 200 стоять біля трибуни, коаліція має 250, а 200 стоять, лежать на столах, вона може працювати ефективно? Абсолютно невдала реакція на свою поразку "Партії регіонів". Я згоден з тим, що сказали, що, дійсно, треба пропонувати щось. Так як в них головний офіс в кінотеатрі, мабуть, вони кіно дивляться.

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрій, і Ваша червона картка, прошу, щоб ми вже все з'ясували, і будемо реагувати тоді.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Моя теза була як раз до пані Вікторії Подгорної, була червона картка, тому що, як на мене, в її тезі така міститься логічна суперечність. Справа вся в тому, що "Партія регіонів" сьогодні не зацікавлена в політичній біржі, про яку Ви говорили, адже ефективність опозиції буде як раз теж оцінюватися виборцями. І тому як раз абсолютно чітке розмежування влади і опозиції, воно дозволить "Партії регіонів" зібрати більший електоральний резерв. Мажоритарна стратегія - це минуле. І коли ми говоримо про НАТО як про таку тему, то ця тема абсолютно провокативна, тому що як раз цинічний ароганський такий спосіб підписання цього документу по НАТУ, "лист трьох", він як раз і спровокував "Партію регіонів".

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Вікторія Подгорна, політолог: Можна я відповім?

ВЕДУЧИЙ: Панове, хто хоче реагувати?

Вікторія Подгорна, політолог: А можна я?..

ВЕДУЧИЙ: Спершу до пана Василя. Прошу, кидайте п'ять копійок, Ваша реакція на червоні картки.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Для пана Бондаренка. Антиінфляційна програма презентується не в стінах парламенту, це я для Вас кажу, а презентується урядом, і, власне, вона повинна була презентована бути на початку лютого. Це була і вимога Президента, і, до речі, це була пропозиція самих міністрів. Тобто, фактично люди не відповідають за свої слова і за свої обіцянки, тим більше, розуміючи, що негативні чинники в економіці спостерігаються.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Відбили цю картку.

Василь Горбаль, Партія регіонів: З приводу репліки пана Коваля, Ви знаєте, коли ви йшли на дострокові вибори, ви казали, нас повинно бути хоча б 226, тобто, ви вже тоді прогнозували, що ви маєте якось справлятися з тими 226 кволими голосами. Ви повинні були це спрогнозувати, якщо ви є мудрі.

ВЕДУЧИЙ: Пана Вікторія, Ваша відповідь.

Вікторія Подгорна, політолог: Я би відповіла пану Дорошенко, насправді, вже виборці дали відповідь стосовно стратегії "Партії регіонів", вони вже втрачають рейтинг, "Партія регіонів", і виборці правильно реагують на це - це перше. По-друге, навіщо знову експлуатувати тему НАТО. Якщо вони хочуть реально, конструктивно це вирішити - треба шукати нові, інші шляхи. Вони повторюють, по-перше, технології, які були раніше у помаранчевих, а, по-друге, ця тема знову розколює країну - не конструктивно.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми відбили всі картки. Пані, Вікторія, можна я почну із Вашого боку.

Вікторія Подгорна, політолог: Так.

ВЕДУЧИЙ: Багато цього тижня говорили про те, що Партія регіонів може створити інший формат коаліції з Блоком Юлії Тимошенко. Ви можете нам підтвердити, що саме там може розвиватися ситуація і є для того аргументи, а не лишень голослівні заяви?

Вікторія Подгорна, політолог: Ні, я не думаю, що так може статися, тому що Юлія Тимошенко достатньо розумний політик з точки зору уваги до виборців своїх. Вона ніколи цього не зробить, тому що це політична смерть.

ВЕДУЧИЙ: А конституційна більшість в парламенті?

Вікторія Подгорна, політолог: Це не має значення. Вона хоче дивитися дальше, в тому числі на президентські вибори.

ВЕДУЧИЙ: Ваш варіант відповіді на це запитання. Ми багато наслухалися після голосування по тендерній палаті.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, насправді до того було голосування, в якому нас звинуватив пан Коваль, голосування таке ж саме, аналогічне, дзеркальне з Нашою Україною. Якщо так подивитися, то ми прекрасно голосуємо і з Нашою Україною деколи і з БЮТом. Але це абсолютно не є приводом для створення якихось певних коаліцій.

ВЕДУЧИЙ: А зміна? Ви говорили про ефективну коаліцію, зміна з ким буде?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Тобто я абсолютно не бачу підстав для створення якої коаліції чи з БЮТом, чи з Нашою Україною.

Плакат із зала: "Временили - толку нет, надо менять Конституцию - президента - народ".

ВЕДУЧИЙ: Тобто ви в опозиції.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Просто нші колеги ще поки звикли чути тільки самих себе і не шукати компромісів. Я думаю, що ми їх заставимо через блокування трибуни почути нарешті. Приємно, що голова верховної ради вже почав нас чути і, мені здається, що він доведе в своїх пропозиціях ті речі, які він знайшов, наприклад, на зустрічі з нашою фракцією до фракції НУ-НСу і БЮТу.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Тоді, якщо ви рухаєтесь в сторону конструктиву, то покажіть ще одну демократичну країну, де опозиція не критикує, а диктує умови, як має діяти влада. Просто Ви кажете, що ми примусимо своєю блокадою виконати компроміс таким, яким ми його бачив. Я не бачив такої країни.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, наразі, минула опозиція - нинішня влада примусила нас іти на дострокові вибори. Було те ж саме.

ВЕДУЧИЙ: Було таке. Зуб за зуб?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Було те ж саме. Наразі це політична вже практика України. Ми повинні вже до цього, напевне, звикнути.

Вікторія Подгорна, політолог: Зуб за зуб.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваш варіант відповіді на це запитання. Тобто що в нас діється, коли опозиція, хвіст виляє собакою, коли опозиція диктує, як має діяти влада?

Вікторія Подгорна, політолог: Те, що я говорю, що Партія регіонів не вміє бути в опозиції, в них фактично немає опозиційної стратегії, крім того, щоб руйнувати ту коаліцію, ту політику, яку пропонує коаліція.

Василь Горбаль, Партія регіонів: В 2005 році ми були в опозиції, до речі наш рейтинг був, дійсно, десь порядка 13-15 відсотків. Ви нас вже всі хоронили, казали, що Партії регіонів немає, вони пороз’їжджались невідомо куди. Наразі ми виграли вибори.

Вікторія Подгорна, політолог: Но сьогодні у вас не виходить.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Наразі ми виграли вибори і я скажу, можливо, якби ми не погодились на те, щоб піти у владу, а ще раз пішли на дострокові вибори, але раніше ми б набрали і 50 відсотків. Тоді б взагалі ніхто б не чув ні про НУ-НС.

ВЕДУЧИЙ: Пане Василю, історія не знає таких варіантів, як ви.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Чули б тільки про залишки БЮТу, але це було.

Вікторія Подгорна, політолог: Було, але немає.

ВЕДУЧИЙ: Час на цю дискусію в нас завершено, ми будемо шукати варіанти виходу з цієї ситуації, що нас чекає після ліквідації парламентської гілки влади. Назбирали вже червоних карток. Тобто як раз саме час для експертів всі незгоди на аргументи сторін висловити. Їм слово.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я хотів би сказати тут апелюючи до пані Підгорної з приводу ефективної опозиції. Вся справа в тому, що Партія регіонів показала, можливо, навіть теж була, як правильно сказав пан Василь Горбаль в опозиції в 2005 році, але в 2008 році, вона реалізувала дуже цікаве ноу-хау, як для української політики - це створення опозиційного уряду. На превеликий жаль, зараз просто в силу того конфлікту, який розродився у Верховній раді, він поки що не так замітний, але його робота триває. Я думаю, що як раз ті конструктивні речі, які готуються сьогодні в опозиційному уряді, вони стануть прекрасною альтернативою тим авантюрам, які сьогодні реалізуються нинішньою владою. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Ваші зауваження, пане В’ячеслав. Прошу мікрофон.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я думаю, що не варто порівнювати дії помаранчевої опозиції в тому складі парламенту з дією теперішньої опозиції.

ВЕДУЧИЙ: А чому?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Бо ми тоді боролися за те, щоб не були порушені права виборця, які проголосували за помаранчеву коаліцію, в складі плюс Партія Мороза. А більшість, яка була сформована нечесним шляхом, не хочу повторювати ті всі речі, які всі знають яким шляхом, говорили про 300 голосів для того, щоб здійснити конституційний переворот. І ми боролися за те, за конституцію, за права людей. Відстоювати свою позицію під час голосування за тієї чи іншої політичної сили. Зараз за що бореться Партія регіонів - за власні кишені, да, дійсно, за мажоритарний вплив на діяльність парламенту, за прийняття законів, які потрібні олігархам, це я згоден, а це вже не вийде, такого вже не буде.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимир, Ваші зауваження на аргументи, які ми слухали.

Володимир Бондаренко, БЮТ: У мене два зауваження. Я знову ж таки прошу не маніпулювати деякими речами. Уряд Юлії Тимошенко розробив антиінфляційну програму і щойно на сайтах з'явилася інформація про це, де прямо сказано, що ми не можемо її вводити постановою уряду, бо треба це зробити разом з Національним банком. Але під антиінфляційну програму треба мінімум з десяток законів, це валютні, експортні, імпортні і так дальше речі, які треба міняти, тому що це цілий комплекс законів, які ви не даєте прийняти, вимагаючи програму, не даєте приймати закони. Це дуже важлива річ. І я хотів би сказати, те що сьогодні опозиція таким чином діє - абсолютно не порівняно. Ми говоримо сьогодні: "Покажіть, що ви хочете?". Ви ж отримали більшість комітетів, я по важливості, бюджетний в руках не коаліції, комітети, які в економіці працюють і в інших галузях, так покажіть. Давайте через ці комітети проводьте, виносьте до залу, будемо дискутувати. Ви не хочете цього робити - ви просто ставите підніжку різними методами, щоб уряд не міг працювати.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, Ваші зауваження.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: У мене перше зауваження до пані Вікторії, але воно полягає в тому, що ніколи не кажи ніколи в політиці. І цей союз про який говорили Регіонів і БЮТ, він, за певних умов, не такий вже і не неймовірний. Тому що стратегічні інтереси у двох політиків, у двох лідерів можуть зійтися на президентських виборах, український електорат трьох не виносить, може бути тільки два. А друге - це то, що стосується, власне, дій Партії регіонів, то пан Василь дуже чітко сказав, що ми примусимо їх, ми меншість - примусимо їх. Вони примусили в 2006 році, коли ділили комітети, фактично стимулювали розпад коаліції ще не створеної, не народженої і створили свою коаліцію. Зараз вони йдуть тим самим шляхом. Цей шлях відомий. Дві цілі переслідуються при цьому: перший - це, якщо не розпад цієї коаліції - повернення до влади, то дострокові вибори. Дострокові вибори - отут і НАТО в пригоді, тому що це дуже класна тема для мобілізації електорату Партії регіонів, яка всім іншим не задоволена в діяльності цієї партії. От і все, все просто.

ВЕДУЧИЙ: І тепер є можливість вам відреагувати на все почуте. Прошу, пане Василю.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Перше, Ви знаєте, я для пана Бондаренка, я регулярно дивлюся на сайт Кабінету міністрів, стараюся там знайти щось нове, мудре. Сьогодні не було там вивішано ніякої інфляційної програми.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Заяви.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ці заяві, Ви знаєте, залишаються тільки заявами, мова йде про ґрунтовну програму - її немає, і переконаний, що у найближчі часи не буде, з огляду на фаховий рівень ваших міністрів - це перше. Як з'явиться, я із задоволенням подискутую з автором цієї програми. Друге - коли, знаєте, пан Стойко кидав пляшку в спікера Литвина, то виявляється це було демократично, це було правильно. Так що давайте, не пиняйте, ви перші внесли в парламент ці методи фактично опозиційної діяльності. Те що все погане так швидко передається, вибачте - це Україна.

ВЕДУЧИЙ: Пані Вікторія, прошу Ваші відповіді на запитання.

Вікторія Подгорна, політолог: Пан Дорошенко сказав, що Партія регіонів зараз опрацьовує нову стратегію для України. Я цього не бачу, виходячи з заяв їх публічних дискусій, я бачу одне, що вони мають єдину стратегію захисту власних інтересів, або корпоративних інтересів і це єдине, що вони вміють. Я вважаю, що Партія регіонів повинна зрозуміти, що в політики повинен бути зміст і зміст не для себе, а для країни, яка на них дивиться. Нажаль, я цього не бачу.

ВЕДУЧИЙ: Отакі були аргументи. Ми продовжуємо рухатися, тим більше, що дуже цікавий розвиток подій нам спрогнозував пан Юрій і він в наступному раунді нам його поясніть. До речі кажуть, що по партійній лінії спікеру Яценюку таки винесли сувору догану за те, що кусав Шуфрича, але за те, що нічого не відкусив. Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Кажуть, що мрія Кучми здійснилася, більше того, вона вже працює. Я маю на увазі двопалатний парламент - це реальність, він вже працює. В нас є верхня палата - вона називається тендерна палата і нижня - там решта 450 депутатів. "П'ять копійок" повернулися, знову з вами. І нагадаємо вам, який був тиждень. Як через одну букву ми ледь не втратили дружбу з Партією Путіна. Чому журналісти обзиваються і хто скоро знову стане кавалером за заслуги, політичні приколи минулого тижня.

 

Сюжет: «За декілька годин до часу "Ч", коли путінська партія скорочено "Газпром" мала відрубати газ України і по-братськи поморозити нас, президенти Ющенко та Путін порозуміли і газават зупинили. Залишилась дрібниця - підписати папери по газу і тут міждержавна комісія ледь всю справу не завалила. Вперлися рогами в одвічне великоруське питання, писати на Україну чи в Україну.

"Така лінгвістична дипломатія мала місце, були знайдені формули, які відійшли від вживання, скажімо, цих фраз і це є певний компроміс".

Проблема як бачимо і далі лишається невирішена. Просто прибрали з паперів камінь спотикання і формулювання. І ми далі не знаємо як то правильно писати: газ качатимуть "на" Україну, а газові долари стікатимуться "в" Росію", чи правильніше газ піде "в" Україну, а наші бабки потечуть "на" Росію. Бо качати "в" чи піти "на", як кажуть в Одесі - це дві великі різниці.

"Шановні народні депутати України, у зв'язку з тим, що в мене немає мікрофона, я спробую говорити в залі".

Журналісти, які замість висвітлювати роботу законодавчої влади, цілий тиждень спостерігали у Верховній раді клоунаду з дудками і шариківщину з кульками. Понапридумували для невгамовної опозиції купу не менш веселих кликух, погремух. Одні розгледіли і з якою радістю Регіони та комуністи привітали початок міжнародного тижня НАТО в Києві і випустили радісно під купол кульки з написом "НАТО привіт" по-англійськи "НАТО НІ". Інші казали, шарові фракції вкотре довели, що питання НАТО - це дута проблема. А особливі гострослови змичку комуністів з донецькими скоротили до «комдонів». Усі ці журналістські приколи обурюють депутатів не на жарт.

"Презервативами. Чим захочемо, тим будемо блокувати. От ми будемо вас питати, чим нам блокувати".

"А що краще бути шаровиками?"

"Пожалуйста. Називайте нас шаровиками, презервативщиками".

Одним словом називається "пий мене, їж мене, шаленій, тому що і я від тебе шаленію". "П'ять копійок" також обурені жорстокістю журналюг і підтримують команду недоторканих "отставить шуточки в строю". Днями над Києвом перехоплено шифрограму чиїхось думок. Ось розшифрований фрагмент: "Яке життя не справедливе. Ти її танцюєш, на "Астон-Мартіні" катаєш, в Париж з нею злітаєш і назад аж через Токіо привезеш, а вона шасть і заміж за американського мільйонера, і все. А ти тут у Лук'янівському СІЗО сиди, їж вчи іспанську, дивись телек, я в якому по всіх каналах крутят той самий серіал про якогось політичного в'язня Колю. Які ж зрадливі жінки, яка жорстока доля. Крадуть бюджет усі, а ти за всіх відбувайся. Нічого тиждень-два помарудять, кіпеш піднімуть, тіпа, Борис, Коля-Борис, а там за традицією і відпустять. Поїду на "Астон-Мартіні" за свій кошт на іспанський пляж - відігріюсь. А як повернусь, вони мене за традицією гляди і орденом за заслуги другого, а то й третього степеню. А тоді на Полтавщину дивитися як там Нестор бідолага газ добуває, а я тим часом по Семеренківському родовищі гоголем в орденах щоголяти буду. А потім вжик до Чернігова і гасатиму акомер вуличками старого міста на "Астон-Мартіні" ван квіш. І перехожі скажуть, якщо це не Микола, то хіба Джеймс Бонд, бо лише в агента 007 така сама тачка. Ех, дотягти б до ордена".

 

ВЕДУЧИЙ: А інших запитань лишилося не менше. Наприклад, що весна нам принесе, запитуємо вас, перевибори - дзвоніть першим номером телефону, зміну коаліції - другий номер телефону. А от, можливо, ще якісь треті варіанти знають Володимир Бондаренко від Блоку Юлії Тимошенко, Юрій Якименко з центру Разумкова. Для них раунд третій. Пане Юрію, допоможіть мені. От коли ми навіть тут так скромно, на відміну від публікацій в газетах, зреагували, кому ж вигідна вся ця ситуація в парламенті, то реально крім Блоку Юлії Тимошенко чергові, позачергові не вигідні, не готові вони по різних причинах. То може, Блок Юлії Тимошенко і є замовником отакої ситуації, як казав пан Василь, бо в них ще міць не готова. Прошу ваші п'ять копійок спробуйте розвіяти мої сумніви.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Спочатку я скажу, що спокуса для цього висновку є, тому що якщо ми пригадаємо минулу політичну кризу і з чого все почалося, це було спільне голосування по президентському вето на закон про Кабінет міністрів. От як раз з цього закону пішло і поїхало і дійшло до дострокових виборів. Тоді я нагадаю, що Блок Юлії Тимошенко був в опозиції і, в принципі, особливо радужних перспектив виходу у владу через, іншим варіантом не було. Зараз ситуація інша. Тому я кажу, що напевно не Блок Юлії Тимошенко є тим, хто ініціює всі ці речі.

ВЕДУЧИЙ: Ви спочатку почали, що напевно, що "так", а тепер, що напевно, що "ні". Дуже депутатська така позиція, що ми настільки "за", що аж "проти".

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: А тепер Юлія Тимошенко при владі. Тепер вона Прем'єр-міністр і як раз втрачати цього, я думаю, їй не вигідно, хоча б блок і набрав на виборах більше голосів ніж зараз.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимиру, розвійте через "П'ять копійок", що ви маєте залізні аргументи, що не ваші замовили це все.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Давайте подивимося на реалії життя. Юлія Володимирівна мінімум десять програм розпочала здійснювати в Україні, як виплату коштів вкладникам, так програма дешевого життя.

ВЕДУЧИЙ: Так супер! Парламента немає, а є Президент і Уряд, і все супер.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Те, що це сьогодні не можна переривати, дати можливість сьогодні отримати підтримку громадян, в тому числі в тих районах, де Партія регіонів вважає себе там, чуть лі не однією політичною силою, зокрема той проект закону, який прийшов сьогодні в парламент про підтримку престижності шахтарської праці, через деякий час від тих позицій Партії регіонів в цих шахтарських районах не залишиться нічого після того, як цей закон буде діяти. Тому я вважаю, що сьогодні не вигідно.

ВЕДУЧИЙ: Пан Юрій перехоплює слово. Давайте відреагуємо на червону картку.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я закінчу фразу, будемо толерантні. Я закінчу фразу, тому що в мене залишилось декілька слів. Тому я хочу сказати, що з цієї точки зору це не припустимо. Інші процеси йдуть у Партії регіонів. Чому Богатирьова пішла. Чому ми сьогодні чуємо, що бізнесові інтереси Ахметова і ще деяких людей будуть змушувати від радикальної позиції Януковича, це станеться.

ВЕДУЧИЙ: А чому ми зараз дізнаємося. Пане Василю, прошу, реагуйте, бо ми забудемо на які слова вона.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, я завжди реагую на цифру десять, яка лунає від наших опонентів. Я пам'ятаю одну передачу у вас, як приймав участь Шкіль і Зварич. Ви попросили назвати десять кроків на зустріч людям, Шкіль відмовився, сказав: "Вибачте, це все-таки ваш Президент", - Зварич десь на третьому кроці збився. Так само Володимир Бондаренко збився на другому кроці, тобто сказав десять програм Юлія Володимирівна запропонувала.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я зараз можу перерахувати їх.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Наразі на наступному тижні належних грошей, які потрібно перерахувати для виплати вкладів населення в ощадному банку не перераховано, їх немає. А щодо програми "Доступне житло", скажу наступне: Президент дав десятиденний термін для підготовки цієї програми, десять днів пройшло.

ВЕДУЧИЙ: Червону картку прийняли. Панове, хочете зреагувати на це? Бо я хотів би зрозуміти.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я обов'язково хочу зреагувати. Справа в тому, що коли будуть попід руки водити Валентину Семенюк по кабінетам, не даючи можливості приступити до роботи тим кадрам, які б сьогодні презентували б коаліцію. Якщо будуть антимонопольний комітет тримати в руках, якщо будуть кадрову стогнацію зберігати і далі, безумовно, ви можете створити умови, що взагалі нічого не вийде, тому що ви не даєте можливості працювати.

ВЕДУЧИЙ: Про це ми говорили, що це, можливо, і вигідно для вас. Тільки хочу нагадати, що Семенюк-Самсоненко, бо ми вже так офіційно через дефіс. Я забрав у Вас слово, Ви реагували на аргументі БЮТ. Прошу.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Так я реагував на аргументи БЮТ тим, що, в принципі, для Юлії Володимирівни з точки зору політичної її стратегії розвитку, можливо, краще навіть піти раніше ніж пізніше. Тому що поки вона почала видавати гроші - є позитивне ставлення. Якщо вона піде в розпалі цього процесу, скажуть люди, що їй просто не дали цього зробити.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрій, так говорять, що піде весною, так кажуть деякі депутати з Партії регіонів, а інші кажуть: "Ні, - восени". Ваш прогноз?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Мій прогноз - до осені ніяких великих змін не збудеться. Тому я кажу. Але коли почнуть накопичуватися проблеми, можливо, це буде як раз за виходом ситуації.

ВЕДУЧИЙ: Отак.

Плакат із зала: "Червона картка опозиції - дайте працювати коаліції!!!"

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я хотів би сказати, що проблеми є, їх занадто багато сьогодні, тому не варто було б приступати. Те що залишив Уряд Януковича Україні, найвищу інфляцію за останні роки, проблеми з газом не проплаченим, без договорів, без документів і таке інше. Це те, в принципі, що не так-то легко брати на свою, вибачте, спину і тягнути.

ВЕДУЧИЙ: Ви вже розумієте, що ви маєте теоретично червону картку, бо ми домовились по одній?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Але теоретично, бо вона використана.

Плакат із зала: "Я - за перевибори кожного місяця - метод оновлення влади".

Володимир Бондаренко, БЮТ: Тому я хочу сказати, що ті проблеми, які дісталися сьогодні, вибачте, вони не легкі і уряд взявся за їх реалізацію і реалізує їх як...

ВЕДУЧИЙ: А можна я тепер свій камінь в Ваш город кину, добре? От я хочу зрозуміти, от про реформи нам треба всім забути, ми вже щойно з'ясували. Весна чи осінь, яка різниця, за той час реформи суттєві не відбуваються, тим більше при блокованому парламенті. От фактично уряд зараз керує країною в ручному режимі, без жодної законодавчої підтримки, ви самі це сказали. Ви за це критикували Уряд Януковича, за ручний режим. Так, а яка ж тоді різниця між тим і тим урядом?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я хочу сказати, Уряд Януковича, навіть не зробив спробу презентувати свою програму і винести її до парламенту. А ми кажемо: "Ось програма, давайте її розглянемо в парламенті".

ВЕДУЧИЙ: Але ручний режим при цьому зберігається?

Володимир Бондаренко, БЮТ: А що тут робити, якщо заблокована трибуна. Ми говоримо: "Завтра можемо ставити до порядку денного бюджет України, програму дій уряду і масу законів".

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, чому вони так і не спробували розблокувати? Ну, на словах коаліція говорить розблокують, вони ж навіть не спробували, подивіться, Яценюк, десь там навіть не з'являється деколи в зал, вон чемно сидять, а потім чемно виходять...

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ні, ну, хто буде виносити інваліда на руках, ми не будемо цього робити.

ВЕДУЧИЙ: Поясніть Ви.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Ну, не хочеться робити з цього великої інтриги, що, дійсно, можливо така ситуація когось і влаштовує. Але, я сказав би все-таки, що...

ВЕДУЧИЙ: Хто режисер? Ви нам розкажіть, хто на Вашу думку режисує це все, бо воно все нагадує театр, а не реальну блокаду.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Давайте уявимо собі ситуацію, парламент не працює, уряд працює в ручному режимі, а тут ще й рік конституційної реформи, то, можна, можливо, і будь-яку Конституцію прийняти на референдумі і при цьому парламент знову ж таки не відреагує.

ВЕДУЧИЙ: Без закону про референдум?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Можливо і за старим законом провести референдум, до речі.

ВЕДУЧИЙ: Фантастичний сценарій. Так може це цей сценарій реалізується, а Ви всі разом жертви?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Те що сьогодні є певна дискусія навколо того, яким шляхом іти і є певні конституційні пропозиції, які нас не зовсім влаштовують, депутатів, зокрема, ну, наприклад, при орієнтації деяких урядових установ і зміну їх назви, навіть, де було говорилось, що це центральна установа виконавчої влади, перестає бути центральною установою виконавчої влади, а стає центральною установою державної влади. Це є, в принципі, відлучення від уряду, деяких дуже серйозних напрямків діяльності. Але, я думаю, що сьогодні треба би було це проаналізувати в парламенті, бо він є єдиним законодавчим органом.

Плакат із зала: "Організаторів саботажу до відповідальності!!!"

Володимир Бондаренко, БЮТ: А це поки що пропозиції, там адміністрації Президента чи іншої політичної сили, їх треба розглядати в парламенті, відкидати, а щось приймати.

Плакат із зала: "ПР! Змінивши Верховну Раду не зміните народ".

ВЕДУЧИЙ: Так поясніть нам, чому всю модель, ми всі ходили на вибори, от всі хто тут стоять ходили, не ходили, а в результаті ви нам подарували всі разом таку цікаву модель. Я почну тепер з Вас, пане Юрію. Ви нам подарували модель п'ять лідерів фракцій, без закону про імперативний мандат, закриваються в Яценюка і все вирішують. Для чого 445 ми не можемо зрозуміти. Можете пояснити нам, чому їм вдалося зліквідувати парламентську гілку влади і все, і тиша, спокій в країні?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Я все ж таки не думаю, що те що відбувається в парламенті і взагалі, як би дискредитація парламенту, парламентаризму як інституту, це такий великий якийсь задум, що треба тут шукати якісь конспірологічні мотиви. Воно відбувається так, як воно в нас відбувається завжди, нажаль. Ми маємо ті політичні сили, як маємо в парламенті.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, бездумно.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Тобто, стихійно, не бездумно, думки в кожного є. Але воно складається як різні вектори, різні інтереси і в кінцевому підсумку ми отримуємо те що отримуємо. А що буде далі це все питання.

Володимир Бондаренко, БЮТ: А от дивіться, я хотів би повернутися до політичної історії європейських країн, розвинутої, так званої демократії. Ми маємо таку суміш, не зрозуміло на яку нас підштовхують, так звану широку коаліцію. Повинна бути політична відповідальність тих сил, які прийшли до влади і політична відповідальність тих сил, які є в опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Буде зміна, вони будуть робити так...

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, але Ви говорите теорію.

Володимир Бондаренко, БЮТ: А нам кажуть: "Змішайте все в купу, щоб взагалі ніхто не зрозумів".

ВЕДУЧИЙ: Але Ви нам говорите теорію.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ні, це не теорія, це практика Європи.

ВЕДУЧИЙ: Практику ми маємо, п'ятірка, яка вирішує все, так, вона за закритими дверима вирішує, це називається прозорість влади.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Подивіться, що пропонуються наші опоненти, вони не кажуть, що ми в опозиції і пропонуємо такі програми. Ми пропонуємо, дайте нам шматок влади, ми разом з вами її будемо тут тягнути і потім хто буде відповідати за це...

ВЕДУЧИЙ: А чому ви не йдете на широку коаліцію?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ви знаєте, ми ж все-таки...

ВЕДУЧИЙ: Ви весь час в блокаді будете сидіти?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ні, не будемо сидіти в блокаді. Всі питання в парламенті, якщо розблокована буде трибуна, будуть ухвалюватися, є дуже багато різноманітних інтересів і в Литвина, і в комуністів, і в регіоналів, і робочі питання, як в сфері економіки, в сфері іншій можуть розв'язуватись в парламенті і не треба говорити, що тільки коаліція. Тільки коаліція, пане Василь...

ВЕДУЧИЙ: Можете, а не розв'язуєте.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Тільки коаліція провела питання, щоб ви розуміли, бюджет прийняла тільки коаліція, а комуністи добавили голоси, але понад те, що треба було. Ми обрали уряд, ми обрали спікера. Тобто, ми показали, що ми живі і працюємо, і можемо вирішувати питання.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, подивіться, яка цікава ситуація, я все-таки повертаюсь до своєї моделі, практично, от цією всією клоунадою парламентська гілка влади, ну, як показують соціологічні опитування нижче плінтуса рейтинг, так. Тобто, ми можемо сказати, що в демократичній країні, якою ми себе вважаємо, зліквідована одна із гілок влади, бо народ в інших країнах на барикади вийде захистити парламентаризм. В нас українці Ви вірите, що вийдуть захищати таку Верховну Раду, якщо її раптом займуть.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Ну, у нас неприродна ситуація - це по-перше. А по-друге, те що народ вийде захищати цей парламент, у мене є дуже великі сумніви.

ВЕДУЧИЙ: І що нам тоді світить?

Володимир Бондаренко, БЮТ: А від чого, від чого, пане Романе?

ВЕДУЧИЙ: Ну, від того, що вас взагалі немає.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ні, ну, почекайте.

ВЕДУЧИЙ: Країна без парламенту.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Почекайте. Планомірна дискредитація парламенту ведеться вже давно, не перший рік, це ми бачимо і по пресі.

ВЕДУЧИЙ: І не за цього Президента це почалось.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Так, так, так.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Володимир Бондаренко, БЮТ: І у нас сусіди демонстрували як треба вести себе з парламентом, танки підігнали, гухнули. Слава Богу, ми сьогодні...

ВЕДУЧИЙ: А в нас народ проти танків не піде тепер.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ну, то я не закликаю народ іти захищати парламент...

ВЕДУЧИЙ: Після ваших кульок.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я закликаю народ захищати все-таки класичну модель організації державної влади - це законодавча, виконавча, судова. Тільки баланс цих влад може дати нормальну демократію.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми от тепер, от коли Ви апелювали до народу, от народ і почуємо в наступному раунді. Дві віртуальні, крім реальної червоної картки Ви заслужили в пана Василя Горбаля. А зараз час експертам всі незгоди висловити, їм слово.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Я тоді почну.

ВЕДУЧИЙ: Пане Василю, прошу, починайте у Вас назбиралось.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ну, Ви знаєте, якщо, що до ініціатив, які уряд міг би подати до парламенту і вони б чекали без свого голосування у парламенті, то, нажаль, це тільки програма дій уряду. Але ви знаєте, від того, що цей от набір лозунгів не є проголосований, я думаю, що нічого в країні не трапиться, тому що нічого більшого там немає. Стосовно ініціатив конструктивних і так далі, я особисто, наприклад, зареєстрував ініціативи про виніс ігорного бізнесу, ігорних автоматів з міста Києва. І ви знаєте, мені прикро було, коли представник БЮТ, Наталя Королевська, яка є керівником комітету де розглядався цей, ця ініціатива, був відхилений. Це говорить про те, що у вас, насправді, дійсно, ідуть якісь цікаві процеси і лобія, різноманітна лобія, насправді, надто сильніша від ваших лозунгів, які записані в ваших програмах.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Я хотів би...

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, ми зараз не реагуємо, ми слухаємо експертів. Пані Вікторія, я прошу мікрофон. Ваші незгоди на аргументи сторін.

Вікторія Подгорна, політолог: Ну, пана Горбаля запросили, по-перше в робочу групу по доопрацюванні цього законопроекту, а не просто відхилили, тобто, Ви можете прийняти участь в цьому.

ВЕДУЧИЙ: Ну, це наші глядачі зараз не розуміють.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Це є метод відхилення, це є метод лобі.

ВЕДУЧИЙ: Прошу Ваші зауваження до аргументів.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Я хотіла б сказати стосовно дискредитації парламенту і скажу, що дискредитується політичний клас, тому що, насправді, якщо парламент не запрацює, і це буде вина вже не тільки "Партії Регіонів", а й всіх інших, якщо вони не будуть пробувати ці кризи подолати, це буде означати, що політичний клас не знає що робити з країною. Тобто, у нас виходить ситуація, коли не працює представницький орган, який повинен представляти інтереси громадян, а працюють тільки два виконавчі центри влади і конкурують між собою, це президент і прем'єр. І це дуже погана модель влади, яка не дозволяє людям отримати нормальні закони. І люди не бачать, що взагалі відбувається, тому що комітети працюють, але це все робиться якби, поза лаштунками, тобто, люди не бачать цього і це дуже погано.

ВЕДУЧИЙ: Такі були зауваження. Пане Андрію, Ваші зауваження на аргументи сторін.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я дякую. У мене була червона, навіть картка до пана Бондаренка, коли він говорив таку тезу, про те, що мовляв широка коаліція є чимось таким незвичайним для світу. Вся справа в тому, що, скажімо, класичний приклад, навіть в Європі є Федеративна республіка Німеччини, де ще в 68-69-ому році два такі дуже потужні холдинги політичні - це ХДС, ХСС - правиця і СДПН - лівиця, створили тимчасовий уряд Бранта-Кізенгера, згодом, ця ж конфігурація, буквально, нещодавно, на останніх виборах в Федеративній республіці Німеччини теж сформувалася, тому це абсолютно нормальна, стандартна практика. Я сказав би, навіть більше, що враховуючи регіональні певні відмінності, як би, в симпатіях наших виборців, да, коли, скажімо, за правицю більшою мірою голосують західні області України, за "Партію Регіонів" голосує схід, південь, навпаки, така широка коаліція мала б ще не тільки, скажімо, ознаки, да, як би, великого політичного проекту і потрібного для держави, але й ще дуже важливу роль, роль, власне, зшиття двох берегів Дніпра. І, я думаю, що такі речі, вони абсолютно припустимі.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І Ваші зауваження, пане В’ячеславе?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ви знаєте, уже був один раз спроба реалізації широкого проекту.

ВЕДУЧИЙ: Коли?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: "Універсал національної єдності".

ВЕДУЧИЙ: Але коаліції ж не було.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ми його щиро підтримали і готові були працювати, об'єднуючи два береги Дніпра і що з того вийшло ми все бачили. Тому ми вже навчені своїм досвідом, повинні сказати, що існують переможці виборців, існують, реально і це дві політичні сили, два політичних блоки. І я просто просив би "Партію Регіонів" до кінця не опускати парламент, бо воно ж і для них це має значення, ми ж такі ж народні депутати, як і вони. Я переконаний, ну, ще раз повторю свою тезу, за два тижні все влаштується. Не буде таких компромісів, що ми відмовимося від вступу...

ВЕДУЧИЙ: Що за два тижні має відбутись?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ми... Я думаю, що будуть досягнуті порозуміння і парламент почне працювати. Бо рейтинг, який втрачає "Партія Регіонів" примусить їх починати займатися реальними справами, а не стояти біля трибуни.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ми почули думки експертів. Скажіть, будь ласка, Ви вірите більше в два тижні, що домовляться, чи більше вирите в то, що продовжиться якась там, "блокадний Ленінград" там?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Два тижні достатній строк для того щоб домовитись. Але, в нашому парламенті, нажаль, скоріше збуваються песимістичні прогнози.

ВЕДУЧИЙ: Що буде точкою домовлення? Бо вже стільки компромісів і жодного домовлення, от що має бути точкою домовлення?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Насправді, точки домовлення, вони лежать поза тими питаннями, які оприлюднюються в пресі. Вони обговорюються в кабінеті в голови Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: Можете назвати хоча б одну таку точку де вони можуть домовитися?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Ну, звичайно, що домовлятися будуть на основі бізнес-інтересів, а не на основі НАТО чи чогось іншого.

ВЕДУЧИЙ: Так що, Ви будете об'єднувати інтереси ваших олігархів і в кінці кінців не підете на перевибори?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Мова не йде сьогодні про перевибори. Їх ще треба знайти привід оголосити.

ВЕДУЧИЙ: 90-та стаття Конституції, 30 днів без сесії...

Володимир Бондаренко, БЮТ: Нічого подібного, перший рік роботи в позачергових виборах гарантується його стабільність і недоторканність з точки зору роботи.

ВЕДУЧИЙ: А сім-вісім указів і все, немає вже.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ну, сім-вісім указів - це значить інший шлях. Інший шлях, да, це інший трохи шлях. І коаліцію розламати також не вдасться, тому давайте ми заспокоїмося з цього приводу. Я думаю, що як раз бажання забезпечити власне бізнес-інтереси окремих людей, які сьогодні вхожі в високі кабінети і коли вони десь там отримують свій шматок, вони заспокояться і сядуть на місця.

ВЕДУЧИЙ: З бізнесом ми здружені, Батьківщино-мати, я почув цю річ, це перший цікавий висновок сьогоднішньої програми, але не останній. Кажуть, що столична міліція попереджає, на вилицях з'явилися псевдожебраки, які випрошують гроші на погашення газового боргу перед "Газпромом". Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Як в тому анекдоті, що, звичайно, що ложечки знайшлися, але осад залишився. От так і в нас залишається осад, що щось не зовсім віриться, що правдиво йде блокада і блокуючі, і блокадні є. Ну, не віримо, зараз народ нам допоможе. Бо, до речі, в народу ми і запитали, чому наші депутати, от вони якось там штовхаються, штовхаються, але не б'ються. У Львові і Донецьку так вважають на вулицях.

 

Донецьк:

"Я бы сделала замечание на месте спикера, чтобы они привели себя в порядок".

"Они ж избранники, должны показывать себя с лучшей стороны, а не с худшей".

"Мужиков нет".

"Будут драться ещё со временем".

"Стыдоба и позор. И весь мир смотрит эту стыдобу. И хотим в Европу влезть с таким вот парламентом и так далее".

"Они люди, не звери".

"Тут закон заповеди, не убей, не укради, не обмани ближнего".

"Бояться, наверное, если ударят, то будет как с Луценко".

"Это же, наверное, потому что это привлекается человек за то, что он ведёт себя так. А вот Луценко никак не привлекут".

"Не знаю, может быть, у них идёт джентльменское это самое из-за того, что они драться не хотят".

"Это Вы знаете, нечего им делать просто".

"Это между ними договор есть какой-то, чтобы друг другу лица не побить, чтобы красиво выглядели по телевизору".

"Ну, иногда дерутся, помниться, друг друга там побивали, было дело".

"Они берегут своё здоровье, о чём речь".

"Это парламент, это дума, а не кабак, я думаю, поэтому".

"Значит, они не могут".

"Это всё-таки парламент, а не какая-то шарашкина кантора и не рынок стихийный".

"Потому что нам не показывают, наверное, когда дерутся, так же слышно, что кто-то кого-то ударил, там где-то. Может просто не показывают по телевизору".

 

Львів:

"На них, я не хочу грубо говорити, треба одного твердого хлопця".

"Це для політиків як вони мають битися, то смішно було б для них, це б їх країна навіть не сприйняла, що вони депутати, якби вони билися зовсім так насправді".

"Ну, якщо вони почнуть битися, то буде суперечити, напряму Конституції".

"Бійкою нічого, я думаю, нічого не вийде в тій Верховній Раді, якщо буде бійка, будуть битися один з одним, там що боксерський ринг, чи що".

"Ну, вони вже бояться відповідальності кримінальної, хіба що я так зрозумів, тому що вже настільки, так як цирк в парламенті, розумієте, що то весь світ сміється з того".

"Вичікують, можливо, на провокацію якусь збоку демократичних сил, я вважаю, що її як такої не буде".

"Бо то приведе до такого скандалу, як Луценко з Черновецьким побилися".

"Тому що вони всі однаково зв'язані".

 

ВЕДУЧИЙ: І все одно народ каже, майже як по театральному, не вірю. Народний постскриптум. А ми вже готуємося до вести, я маю на увазі тут в програмі, і тому запитуємо вас, шановне панство, як вважаєте, там весною, що нам швидше світить перевибори - перший номер телефону, якщо вважаєте, що зміниться просто коаліція - ваш номер телефону другий. Я, до речі, серед всіх наших людей бачу тут є хтось з прихильників перевиборів, от позачергові вибори - один правильний крок, один з правильних кроків. Ось, прихильник перевиборів, переобрати вас всіх, панове треба. Скажіть чому і як?

Гість залу: Треба всіх переобрати, тому що нинішня влада дала себе показати, вона нічого конкретного не зробила для, із того, що пообіцяла.

Плакат із зала: "Позачергові вибори - один із правильних кроків до кращого майбутнього".

Гість залу: Є надія на те, що тут владу, яку переоберуть, покаже себе з кращої сторони.

ВЕДУЧИЙ: А звідки у Вас ця надія? Ви не вважаєте, що той самий електорат за своїх же проголосує, за принципом, пам'ятаєте, як там казали американці, так: "Він сукин син, але він же ж наш". Правильно.

Гість залу: Ну, якщо ми почнемо навіть з Черновецького, це вже будуть переміни...

ВЕДУЧИЙ: Так Ви мера хочете міняти чи всю державну вертикаль, я от не зрозумів, кого Ви вигоните на перевибори, кажіть.

Гість залу: Мера і Київраду.

ВЕДУЧИЙ: Тільки по Києву. Ну, бачите, тут простіший варіант. Ви теж за перевибори. Я от хочу зрозуміти, що ще народ хоче, а кого Ви переоберете?

Гість залу: Переизбирать их нужно, чуть ли не каждого, чуть ли не кожного місяця, тому що, для мене, як для виборця вибори в Верховну Раду - це десять гривень, я обязуюсь выплачивать кожного місяця...

ВЕДУЧИЙ: А що це дасть, так тих самих, тих самих оберуть.

Гість залу: Ні, ні в якому разі. А соціалісти ввійшли? На цей місяць будуть комуністи там же ж, потім регіонали.

ВЕДУЧИЙ: А потім нікого взагалі не лишиться.

Гість залу: Тому що зарплату їм треба виплачувати, от з содержимых тих кульок, які вони там розвішали.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Гість залу: А не за мою пенсию, щоб вони там дурачились.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, за Вашу пенсію ми борги "Газпрому" платимо. А я хочу тепер дізнатися перше, від людей, які стежать за політиками по науковому. Пане Юрію, а якщо б були зараз перевибори, навіть, от ми говоримо про ту соціологію, яка одних лякає, других тішить, так, в нас би зберігся от цей самий парламент, я маю на увазі в спектрі п'ять сил чи народ би тут серйозно поміняв палітру?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Чотири політичні сили точно б збереглися, п'ята, можливо б збереглася, я маю на увазі "Блок Литвина". Але, звичайно, що співвідношення сил було б іншим. І тут вже якщо ми говоримо зараз...

ВЕДУЧИЙ: На чию користь?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: На користь нинішньої демократичної коаліції, за рахунок того, що Блок Юлії Тимошенко набрав би набагато більше голосів.

ВЕДУЧИЙ: Чи ви маєте такі самі, от вважаєте речі, тобто, ми от зібрали зараз аргументи за перевибори, чи та палітра би збереглась?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я думаю, що, звичайно, були б певні корективи, але, в той же самий час, я не думаю, що перевибори, вони вирішать політичний конфлікт, поки зберігаються три основні актори, Тимошенко, Янукович і Ющенко.

ВЕДУЧИЙ: Що вони просто бавляться, лякають перевиборами?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Ну, можливо, Ви знаєте, я не хотів би сказати, що вони бавляться, але те, що поки існують ці три персонажі, у нас конфлікт політичний буде в тій чи іншій формі тривати, я думаю, це очевидно. І вибори, перевибори 2007-ого року вони просто ще раз довели цю межу.

ВЕДУЧИЙ: Оскільки ми їм бажаємо многая літа, то я так зрозумів, що це на найближчих 50 років, так?

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Звичайно, звичайно.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. От тепер, пане В’ячеславе, скажіть нам, будь ласка, всі вже ви встигли, "Партія Регіонів", БЮТ, і Ваша політична сила сказати: "Так, ми готові до перевиборів". Тобто, ви один одного так лякаєте чи це якийсь там, ну, я не знаю, люди ж слухають це все по телевізору. Чому ці заяви лунають?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ні, чому, чому ми лякаємо, ми говоримо про те, що ми хочемо працювати. І ми прийшли в парламент...

ВЕДУЧИЙ: А заяви про перевибори?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: І наша політична сила створила коаліцію разом з БЮТ, і ми хочемо виконувати свої виборчі програми.

ВЕДУЧИЙ: Це зрозуміло, що ви хочете, а Яценюк, як спікер парламенту каже, перевибори.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ми хочемо це робити, але, Роман, але якщо нам не дають працювати...

ВЕДУЧИЙ: То перевибори?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Блокують трибуну. Кажуть, що 227 - це не ефективна коаліція, краще було б 250. Так я собі сам почав задавати питання, а може, дійсно, піти на перевибори, набрати 260 і розв'язати проблему, проблему ефективності.

ВЕДУЧИЙ: Пане Василю, чого вони такі впевнені, що вони наберуть 260, а може ви зараз 420 візьмете?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ну, Ви знаєте, по-перше, в них ідуть процеси організації єдиної партії, раз. Я думаю, вони ще почекають поки пан Балога зробить свою партію "Гарт", два. Так що я думаю, ну, точно, виборів поки, абсолютно до виборів не готові.

ВЕДУЧИЙ: Так Ви теж заявляєте, про перевибори, Ви лякаєте своїх супротивників?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, Ви знаєте, ситуація в парламенті, яка доказує, що дочасні парламентські вибори не вирішили парламентської і політичної кризи в Україні, це перше. І, звичайно, якщо щось і може вирішити цю ситуацію, то, можливо, дочасні одночасні Президентські і парламентські вибори. Можливо, такий варіант би і вирішив ситуацію в Україні. Але зараз, в цій частині, він, в першу чергу, не вигідний цей варіант Президенту Ющенку, от і все.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. А тепер я знову народ. Тут нам Масарика цитують. Скільки людей в парламенті знають хто такий Масарик?

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Где-то, где-то кто-то знает.

ВЕДУЧИЙ: Кілька є. Добре, вже маємо добрий парламент, а вони хочуть його переобирати. Панове, якщо ви цитуєте таких людей, то як би на вашу думку, щоб на цю ситуацію, от таку, криза невирішена, парламент заблокований, люди кажуть, що то цирк, так. Що б Масарик порадив би нашим?

Гість залу: Що краще, краще короткостроковий ризик чим довгостроковий саботаж.

ВЕДУЧИЙ: А що Ви під коротким ризиками розумієте? От який короткостроковий ризик, то що?

Гість залу: Короткий ризик, мається на увазі, розпуск парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Все-таки розпуск?

Гість залу: А організаторів саботажу до відповідальності.

ВЕДУЧИЙ: Мрійник. Він вірить, що в цій країні когось ще можуть притягнути до відповідальності. Дивіться, про бізнес переможе, от ще один майбутній олігарх, от він вже готовий, переможе таки бізнес. Так от, скажіть, будь ласка, а може, якщо Масарика не дослухаються, бо не всі його знають в парламенті, то, може й справді їм вдасться владнати систему от такий варіант знаєте, наприклад, тиждень в комітетах, а там кульки висять, потім півтори години проголосували і знову кульки висять. Бізнес все полагодить, ми побачили по цьому голосуванні.

Гість залу: Я хочу сказати одне, що у людини, на першому місці, ну, в більшості людей - це гроші. А в випадку з Верховною Радою...

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, у декого машина, а в декого дача, давайте так.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: То це гроші.

Гість залу: Да. У випадку з Верховною Радою - це величезні гроші. І в Верховній Раді зараз знаходиться дуже багато людей, дуже багатих людей, які...

ВЕДУЧИЙ: Це ми все знаємо, скажіть, будь ласка, вони можуть домовитися?

Гість залу: Абсолютно, абсолютно.

ВЕДУЧИЙ: І це буде такий варіант широкої коаліції. Уявляєте, олігархи всіх фракцій об'єднуйтесь.

Гість залу: Запросто. В Україні існує, на мій погляд, дві маленьких проблеми, це те що залишилась ще деяка кількість державної власності, яку треба поділити, там "Обленерго", ну, різні проблеми, да. І друге - це відсутність законів, відповідно, не відсутність законів, ну, прогалини в деяких законах.

ВЕДУЧИЙ: То це кайф. Ви уявляєте собі, скільки людей на прогалинах стали учасниками...

Гість залу: Ці прогалини використовуються. Використовуються саме для поділу цієї державної власності. Це скоро закінчиться, розумні люди багаті...

ВЕДУЧИЙ: Скоро? Скоро - це коли?

Гість залу: Я не знаю, я думаю, місяців кілька, то есть, бізнесу не вигідна така нестабільна ситуація вони вирішать свої проблеми.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Я зрозумів. Це супер, супер-думка. Пані Вікторія, підключіться, подивіться, поки вони нас, одні лякають переформатуванням, інші перевиборами, ще інші розпуском, самовідставкою, розумієте. Я не буду Вас питатися у кого першого здадуть нерви, я почув от цей варіант, декілька місяців правильного делёжу, а дальше вже будуть домовлятися.

Вікторія Подгорна, політолог: Ви знаєте, я думаю, що бізнес вже переміг, причому переміг навіть самих себе. Тому що те що ми маємо в парламенті, це саме із-за того, що існує різниця в матеріальних, бізнесових інтересах, які заважають знайти якусь спільну позицію і опрацювати нормальну політику. У нас політики немає, насправді.

ВЕДУЧИЙ: Так, якщо знайдуть формулу поділу решти там, і не будуть бавитися в емісію додаткових пакетів.

Вікторія Подгорна, політолог: Ні, вони можуть це закріпити тільки на рівні конституційної реформи. Тобто, та реформа, яка запропонована була паном Кучмою, вона не спрацювала, насправді. І тепер питання в тому, що будуть, якими будуть президентські вибори. І якими наслідки будуть після цих виборів. Тобто, сьогодні вже йде питання про те, що готують конституційну реформу. Це озвучив пан Каськів, після виходу Балоги, це вже зрозуміло, що ця конституційна реформа відбудеться. Але якою вона буде і кого вона підсилить, і які, скажемо так, бізнес-групи від цього виграють, от це питання.

ВЕДУЧИЙ: Ви питання. А у Вас є відповідь, а які бізнес-групи посиляться в результаті от цього протистояння, яке чим би воно не закінчилося?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ви знаєте, є така думка психологів, що злочинець, наприклад, який чекає вироку, найстрашніший період як раз чекання. А вже коли оголосили вирок, він вже якось заспокоюється. Так от, там Масарика приводили приклад, а колись видатний філософ, я вважаю, Бісмарк сказав: "Краще жахливий кінець, ніж жах без кінця". Так от це, от це чекання цього жаху без кінця для певних бізнесменів, повинно бути знято, тобто, вони повинні потрапити, як одні, так і інші в формат нормальних стосунків, відкритого конкурентного середовища в Україні, щоб не приходила одна група політиків і лобіювала інтереси своїх бізнесменів, а друга лобіювала своїх.

ВЕДУЧИЙ: А Ви вірите, що таке може настати в найближчу тисячу років?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Всьому своє, ну, на сьогодні в Європі це вже є, ну, ми ж також Європа.

ВЕДУЧИЙ: А я про Україну запитую Вас.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ну, я думаю, що тисячу років чекати не доведеться, ми вимушені будемо дійти того щоб тут було нормальне конкурентне середовище як в політиці, так в бізнесі, так взагалі і в культурі, і в спорті і таке інше.

ВЕДУЧИЙ: Ви нам знову про мрії.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Це є нормальні речі.

ВЕДУЧИЙ: А я Вам про реалії найближчих місяців.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Роман, це не є мрії, це є взагалі нормальний спосіб життя, суспільства у всьому світі. І тому й ми так довго триматися, не можна, щоб приходив Ахметов і він брав просто собі "Дніпроенерго", а потім прийде хтось інший і візьме собі ще якийсь завод, так як Кучма брав "Криворіжсталь", а потім подивилися, що ж він даром, взяли та й продали. Тому, от декілька прикладів такої не реприватизації, а наведення порядку, поставити крапку повинні в такій от неконкурентній системі діяльності бізнесу.

ВЕДУЧИЙ: Пане Василю, Ви знаєте добре бізнес з середини, теж Ви в парламент прийшли з середовища бізнесового, так от скажіть, от тут сценарій, бізнес саме всіх фракцій може припинити ось цей цирк не бізнесменів під трибуною?

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ну, Ви знаєте, якщо розглядати ситуацію, що олігархія - це бізнес зрощений з владою...

ВЕДУЧИЙ: Ну, так як в нас.

Василь Горбаль, Партія регіонів: То наразі ми це бачимо на прикладі БЮТ, бізнес зрощується з владою, власне бізнесмени йдуть у владу. І лозунг, відділимо...

ВЕДУЧИЙ: А в вас не було такого?

Василь Горбаль, Партія регіонів: І лозунг, відділимо від посад, цього, на разі не відбувається, якщо так, репліку стосовно БЮТ і кадрових призначень. Звичайно, економіка впливає на політику і ці процеси...

ВЕДУЧИЙ: Я про реальні сценарії, зможуть бізнесмени Вашої фракції, БЮТ, "НУ-НС", комуністів сісти?..

Василь Горбаль, Партія регіонів: Я думаю, що це примітивне бачення української політики і всієї ситуації в парламенті, насправді.

ВЕДУЧИЙ: Не зможуть.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Так само як була репліка, що там у спікера про щось домовляються, про щось таке, що воно є не публічним, насправді, це не так. Ви знаєте, що завжди на погоджувальній раді присутні представники всіх політичних партій. Якщо Ви не довіряєте своєму Кириленку, своїм Кириленкам і Яценюку міняйте їх, тоді, або робіть це взагалі публічно. Тобто, мова йде, дійсно, про політичні компроміси. В даному випадку, коли це йде про блокування Верховної Ради, мова йде про так званий "Лист трьох". І, я думаю, що як раз от в контексті, питання НАТО, я переконаний, що ми найдемо певний компроміс, тим більше БЮТ йшли на вибори з тезою, що в НАТО тільки після референдуму. Я думаю, що вони зберегли цю тезу, і на разі, на цій платформі ми зможемо найти певний компроміс.

ВЕДУЧИЙ: Народ вірить, що це все через НАТО відбувається. Пане В’ячеславе, в мікрофон, бо Вас не чують.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я знайшов компроміс.

ВЕДУЧИЙ: Найдіть.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я пропоную припинити вступати в НАТО, а почнемо з завтрашнього дня вступати в ОПАД, бо українською мовою НАТО звучить так, Організація Південно-Атланитчного договору.

ВЕДУЧИЙ: Північного.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: І все. Північно-Атлантичного договору. Я думаю, це буде вихід і для "Партії Регіонів". З нашого боку це буде великий компроміс, ми не будемо говорити про НАТО, в ОПАД, всі рушимо в ОПАД.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Але це лишень, поки що ми почули заяви політиків. Вони обмінялися, позиція їх не змінилася. Я розумію, що Ви за молодих професіоналів, но Вас туда ніхто не пустить, давайте шукати істину тут. Скажіть будь ласка, як ви бачите, чим закінчиться вихід із цієї блокадної Верховної Ради?

Гість залу: Мы надеемся, что всё-таки договорятся и парламент начнёт...

ВЕДУЧИЙ: Хто з ким домовиться, дивіться, от вони сідають і вздовж, і в поперек, і в п'ятірці, і всією погоджувальною радою. І не домовляються.

Гість залу: Треба йти на компроміс, треба йти на компроміс.

ВЕДУЧИЙ: Так пан Василь про це й говоре, на компроміс. І в чому має бути компроміс?

Гість залу: Треба з'ясувати інтереси і, дійсно, там 50 на 50 піти на уступки і дійти до компромісу.

ВЕДУЧИЙ: Фантастичний варіант. Треба просто чесно ділитися. Я от власне думаю...

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Чим ділитися?

ВЕДУЧИЙ: Ну, як чим? Залишками власності. Можна, пане Юрію, я Вас підключу. Тобто, варіант, от люди як розуміють, що раз так чи інакше боротьба в парламенті - це боротьба за владу, а через владу за якийсь економічний зиск, то, може, просто сісти і домовитись по цьому, по економічному. Нам можна не казати, ми все одно не повіримо.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Боротьба...

ВЕДУЧИЙ: Зараз, зараз, Вас почують, бо Вас без мікрофона не чують.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Політична боротьба, навіть якщо там співвідношення 50 на 50 має вестися в рамках якихось правил. От в рамках цих правил, які в парламенті діють треба досягати домовленостей.

ВЕДУЧИЙ: Не діють жодні правила в нашому парламенті.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Значить, правила зафіксовані в Конституції України і записані в регламенті Верховної Ради. Поруч зі мною стоїть...

ВЕДУЧИЙ: Не діє у нас регламент.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Представник керівництва регламентного комітету Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: Ваш регламент не діє, пане В’ячеславе, Ви знаєте, він не діє.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Значить, я говорю про що, що треба повернутися все ж таки обличчям до самого парламенту, точніше, він сам на себе має подивитися, прийняти кодекс депутатської етики, жорсткі процедури і санкції за те, що порушується ведення парламенту.

ВЕДУЧИЙ: У нас кримінальна відповідальність, навіть, по-моєму, за блокування влади.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Кримінальної відповідальності немає, але, напевно, що парламенту треба було все ж таки глянути і на цей бік і кінець кінцем...

ВЕДУЧИЙ: І хто це зробить?

Юрій Якименко, директор політико-правових програм центру Разумкова: Подивитися на те, що слово політична відповідальність було ключовим на цих виборах, всі обіцяли, що всі будуть політично відповідальними. І як громадянин простий, я кажу, що я тепер чекаю цієї відповідальності, де вона, хай вона наступить. Якщо вона наступить не через наведення порядку, хай вона наступить через вибори.

ВЕДУЧИЙ: Панове, а можна сказати, хтось з вас може назвати в кого першого в цій ситуації здадуть нерви і він так чи інакше зробить крок вперед, або подасть у відставку, це теж крок вперед, як ви знаєте, так. Бо то таке, ситуація, там над прірвою стоїш, крок вперед, це теж крок вперед. В кого першого здадуть нерви, в Президента, в Прем'єра, в коаліції, в БЮТ, в "НУ-НС", в "Партії Регіонів"? Давайте, ми так, просто я зберу ваші думки і ми тоді послухаємо їх реакцію. В кого першого?

Гість залу: Ну, "Партія Регіонів" вона просто...

ВЕДУЧИЙ: В кого нерви здадуть, давайте так?

Гість залу: Здадуть?

Гість залу: У Президента, снова перевыборы будут.

Гість залу: Дуже тяжке запитання.

ВЕДУЧИЙ: В кого першого здадуть нерви?

Гість залу: Мне кажется, что Президент снова подпишет указ...

ВЕДУЧИЙ: Про перевибори?

Гість залу: О роспуске Верховной Рады и правильно сделает, нам не надо этого цирка.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. В кого першого здадуть нерви в цій ситуації?

Гість залу: На мою думку, як раз в цій ситуації у першої здадуть нерви у опозиції, оскільки блокування трибуни...

ВЕДУЧИЙ: У "Партії Регіонів"?

Гість залу: Так. Не дає бажаного результату і їх рейтинг падає.

ВЕДУЧИЙ: Не той результат. В кого?

Гість залу: Я думаю, що у "НУ-НС".

ВЕДУЧИЙ: В "НУ-НС"?

Гість залу: Так.

ВЕДУЧИЙ: А що вони зроблять, коли у них здадуть нерви?

Гість залу: Та я думаю, що...

ВЕДУЧИЙ: Запишуться в "Гарт".

Гість залу: Президент, мабуть, щось знову викине, щось не те.

ВЕДУЧИЙ: А Ви як вважаєте?

Гість залу: У Президента.

ВЕДУЧИЙ: В Президента?

Гість залу: Так.

ВЕДУЧИЙ: І що це означає, що в Президента здадуть нерви?

Гість залу: Він знову, можливо, видасть якийсь указ, який буде йти проти Кабміну. І, ну, може бути, така політична гра, Юлія Володимирівна подасть у відставку, піде у відставку, і скаже, що через Президента.

ВЕДУЧИЙ: Так це у Юлії Володимирівни здадуть нерви.

Гість залу: Ні. Але за допомогою Президента.

ВЕДУЧИЙ: За допомогою, за допомогою можна навіть проліски сіяти.

Гість залу: А як на мене, в "Партії Регіонів". І тим паче, що в них уже два місяці як здають нерви.

Гість залу: Я теж думаю, що все ж таки опозиція. І думаю, Президент свою помилку вже не повторить.

ВЕДУЧИЙ: Ух ти якими загадками. Ви в кого вважаєте, в кого, в кого першого здадуть нерви, це й є один з сценаріїв виходу?

Гість залу: Я також вважаю, що у перших нерви здадуть у "Партії Регіонів".

ВЕДУЧИЙ: А не в Прем'єра?

Гість залу: Ні.

ВЕДУЧИЙ: А Ви нам неправду казали, що там Прем'єр піде у відставку. От ми зібрали таку, скажемо вже так палітру. Подивіться, так чи інакше, воно все одно нас виводить на тих самих, на ті самі речі, про які ви й говорили цілий тиждень. Я маю на увазі або перевибори, або відставка. І от ситуація, ну, ми ж бачите, ніхто, навіть експерти не вірять, що бізнес зараз от сяде, розрулить цю всю ситуацію, бо якби так було, то вже б це зробили раніше. А раз не зробили, значить пошуки компромісу, а раз компроміс шукають, не находять. Так в кого, на Вашу думку здадуть нерви?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ну, от чому я казав, коли там так, ну, я б сказав, дуже відверто і цинічно говорили поділитись 50 на 50. Мова йде про наступне, сьогодні великі бізнесмени, яка знаходяться у "Партії Регіонів" не мають гарантій у своєму бізнесу. І більше того, що ті непрозорі приватизації, які відбулися, зокрема, "Луганськ тепловоз" і деякі інші об'єкти, вони можуть бути переглянуті, ближчим часом.

ВЕДУЧИЙ: Так от чому Ви не даєте гарантій, Ви ж при владі?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Так от, мова йде про те, ми даємо гарантію рівноправної участі в аукціонах на землю, рівноправної участі в аукціонах і в торгах на підприємства, тому весь час...

ВЕДУЧИЙ: Значить, цей бізнес не вірить Вам, Вашим гарантіям?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Ну, то вони вірять чи не вірять, але я говорю про те, що Юля Володимирівна запропонувала зовсім іншу систему роботи бізнесу. В Києві раніше говорили ми про те, що ділянки роздаються сотнями гектарів, а одинички виносяться на аукціон.

ВЕДУЧИЙ: А що каже Президент?

Володимир Бондаренко, БЮТ: А в бюджеті ми записали...

ВЕДУЧИЙ: Каже, що за вашим законом, тим законом, про тендерні палати, проступають бізнес-інтереси вже ваших бізнесменів. Ну, і що тоді?

Володимир Бондаренко, БЮТ: Та Ви знаєте, та, немає цього закону нашого. Цей закон і доїли, вибачте, державу, дякуючи цьому законові, який був поданий не нами, а як раз регіоналами, там була Кириченко, там була Богатирьова, вони керували цією палатою весь час. А сьогодні ми подали інший закон і в першому читанні його прийняли. Будь ласка, вносьте зміни до нього, але...

ВЕДУЧИЙ: Кажуть, що він зберігає всі ті самі схеми.

Володимир Бондаренко, БЮТ: Та нічого він не зберігає.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ми говоримо зараз...

Володимир Бондаренко, БЮТ: Нічого він не зберігає, як раз навпаки. Ми сьогодні, ви знаєте, є новий законопроект, щоб вже ніяких підозр не було, Юля Володимирівна дала завдання і він внесений сьогодні в парламент про цілковите скасування тендерної палати, про перехід на інші рівні.

ВЕДУЧИЙ: Це ми знаємо. Шкода часу нам просто. Я все-таки хочу, пане В’ячеславе, подивіться, ну, ми не найшли в сьогоднішній програмі реального виходу з цієї ситуації.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Ну, чому, чому, ні.

ВЕДУЧИЙ: Про компроміс говорили всі, про обіцянки говорили всі, про поділ інтересів говорили всі.

В’ячеслав Коваль, НУ-НС: Я вважаю, Роман, я вважаю, що більшість представників молоді, які от стоять за нашими спинами, сказали, що більше, більше їх сказало, про те, що все-таки, нерви здадуть в опозиції. Ну, в якому смислі здадуть нерви, що вони просто припинять абсолютно безтолкове блокування трибуни, яке їм нічого не дасть, в результаті нічого не дасть. Ще на п'ять відсотків впаде рейтинг і парламент почне працювати. Бо ми всі є народними депутатами і ми розуміємо і втрату, дискредитацію нашого законодавчого органа. Я думаю, це зрозуміють і "Регіони". От це в мене на це надія.

ВЕДУЧИЙ: Так, подивіться, всі хто в цій студії, вони всі розуміють це.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Ви знаєте, з приводу нервів.

ВЕДУЧИЙ: Одним словом просто.

Василь Горбаль, Партія регіонів: З приводу нервів. Я пам'ятаю голосування, взагалі розмову про тендерні закупівлі парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Це просто наш час закінчується, одним словом.

Василь Горбаль, Партія регіонів: Мені здається, що я б запропонував бютівцям викликати швидку допомогу для їхнього депутата Яценка, тому що здавалося, його скоро винесуть з парламенту. А парламенту потрібно, дійсно, в середині парламенту підписати угоду, яку пропонує Яценюк, а не переносити це на круглий стіл до Президента, парламент це повинен зробити сам.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми шукали рецепти, чи ми їх знайшли, я не знаю. Пане Андрію, скажіть, будь ласка, ми тут запитували, що весна принесе, наші телеглядачі знаєте як очікують? 81 відсоток очікує перевиборів, вважають, що весною будуть вони, а от зміну коаліції тільки 19 відсотків. Щось народ і не так думає як ми тут говоримо.

Андрій Дорошенко, експерт центру передових правових ініціатив: Я не Нострадамус, але я скажу так, що нехай народ заспокоїться, у нас буде все гаразд, перевиборів не буде.

ВЕДУЧИЙ: От так варіант, бачите. Ви кажете одне, я маю на увазі нам дзвоните, а вони кажуть зовсім протилежне. Ну, ми шукали рецепт, а чи найшли вам судити, але такі аргументи сторін станом на цей момент протистояння. До речі, от в наших сусідів якось краще, знаєте, якщо б Путін назвав, визнав Медвєдєва своїм сином, то в наших сусідів відродилась би монархія. До нових зустрічей.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27087
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду