Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 30 грудня 2007 року

31 Грудня 2007
26913
31 Грудня 2007
11:49

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 30 грудня 2007 року

26913
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 30 грудня 2007 року

Ведучий Павло Кужеєв: 30 грудня на календарях. Добрий вечір.

Ведуча Яна Конотоп: За лічені години до Нового року ми відкриваємо передсвятковий «Майдан». Вітаємо наших глядачів.

Ведучий Павло Кужеєв: І нарешті закінчується цей буремний рік, тому що країну дуже часто і з багатьох причин так колотило і так трусило, що ми сьогодні все це спробуємо згадати.

Ведуча Яна Конотоп: Власне, в передостанній день цього року ми критично споглядаємо на нього і, якщо згадати, що саме він приніс, то можна відзначити наступне: по-перше, він запам’ятається прецедентом дострокових парламентських виборів, перманентною політичною колотнечею, низкою техногенних катастроф і стихійних лих, невизначеністю із питанням головного фінансового документа країни до останнього моменту. Ну і, власне, найвищі темпи інфляції. Це далеко не всі проблеми, які ми сьогодні обговоримо із нашими шановними гостями.

Ведучий Павло Кужеєв: Отже, що корисного треба взяти з року, що минає, у наступне, а що треба назавжди у ньому залишити – про це будемо говорити із нашими сьогоднішніми новорічними гостями: Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона». Добрий вечір Вам.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Доброго вечора.

Ведучий Павло Кужеєв: Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко. Добрий вечір.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Вітаю, вітаю.

Ведуча Яна Конотоп: Тарас Чорновіл, Партія Регіонів. Вітаємо Вас.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Доброго вечора.

Ведуча Яна Конотоп: Георгій Буйко, Комуністична партія України. Доброго вечора Вам.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Добрый.

Ведуча Яна Конотоп: Також разом з нами гортатимуть календар року, що минає, наші експерти: адвокат Тетяна Мунтян, вітаємо Вас, президент інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» Олександр…

Ведучий Павло Кужеєв: Мартиненко.

Ведуча Яна Конотоп: Мартиненко, так. Доброго вечора.

Ведучий Павло Кужеєв: До процесу гортання календаря долучаються також і Дмитро Гордон, добрий вечір Вам, і Соня Кошкіна, відома нам за весь рік за нашими ефірами. Добрий вечір.

Ведуча Яна Конотоп: Ну, власне, в цій частині ми згадаємо те, з чого почалася політична колотнеча, а почалася вона із політичної кризи, яка затягнулася на весь свинячий рік, уже дозвольте його так називати, і почалася вона із Закону «Про Кабінет Міністрів».

Сюжет: Навесні цього року під куполом Верховної Ради справжній цирк – міграція нардепів з опозиції в коаліцію, сеанси чорного піару з його викриттям, захоплення електрощитової та законотворення навпомацки. Країна спостерігає за атракціонами. Врешті у Президента здають нерви: «Шановний український народе, сьогодні я підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання». Потім Ющенко напише ще три такі укази. Між ними шоу триватиме. Більшовики не хотіли давати гроші на вибори, брали штурмом Конституційний суд. «Да ты не мужик!». – «Да». Засідали на Банковій вночі, збирали майдани. «Янукович!». Юлія Тимошенко: «Добрий вечір!». Та ламали двері Генпрокуратури. Серед постраждалих міністр-соціаліст Цушко та Святослав Піскун, який втратив улюблене крісло генпрокурора. Піскун: «Мені указу ніхто не показав». Ця драма з кількома розпусками Парламенту та перенесенням дати виборів врешті закінчилася домовленістю трьох: Ющенко, Янукович та Мороз врешті вгомонилися. Ющенко: «Хочу вручити кубок переможців». Та зупинилися на четвертому указі «Про дострокові вибори Парламенту». Ющенко: «Хай щастить». Мороз: «Всего доброго».

Ведучий Павло Кужеєв: Отже, питання до Вас, пане Тарасе. Скажіть, що, на Вашу думку, стало останньою краплею, що спонукало Президента підписати низку указів, маємо їх чотири, про розпуск Парламенту.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Останньою краплею, напевне, стали ті залякування, які йому весь час нав’язували, якими весь час лякали, причому не дуже часто не якимось формальними речами - ви там втратите повноваження. А, мені здається, навіть в такій формі, що з Вас же ж сміються, Вас мають ні за що. І це трошки зле, тому що лідер держави повинен розрулювати такі ситуації, а не впадати трохи в нерви. Хоча, знаєте, цей рік був повним свинством в політичному плані. Хоча країна жила, не найкраще, але жила, а політика в нас була дійсно, на превеликий жаль, повністю свинська. І я би дуже хотів, щоб в наступний рік це не перенеслося, тому що гра на нервах, нервова реакція там, де мала би бути дія виключно за Конституцією, за законами, спроби десь там болючіше наступити на чийсь там мозоль. Реакція Президента дійсно нагадувала дуже реакцію людини, якій натиснули, наступили на дуже болючий мозоль. І я надіюся, що наступний рік все-таки, попри те, що рік минулий почався скандально і закінчується скандально – все-таки в наступний рік ми цього не перенесемо.

Ведуча Яна Конотоп: Як ви вважаєте, чи не стало ось тим самим наступанням на мозоль досить-таки впевнені заяви про те, що ми матимемо триста голосів, причому формування тих самих трьохсот голосів дещо суперечило Конституції.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Ну, в Президента виявилося в цьому році два мозолі: один закон - це Закон «Про Кабінет Міністрів», другий мозоль – це оця історія з конституційною більшістю. Ви знаєте, в одному і другому випадку до процедури зауваження десь трудно мати, тому що і регламент передбачав допустимість в той момент, на той час, членства в коаліції представників інших фракцій – індивідуальне членство в коаліції. Але, знаєте, я не хочу перед Новим роком бути так, як дуже часто багато хто з наших опонентів роблять, говорять - от ми білі і пухнасті, а вони - зелені і слизькі. Я скажу – так, ми винні. Ми винні в тому, що, нехай не порушуючи формально закон, але ми зробили дурні речі, ми дійсно свідомо потопталися по мозолях Президента. Ну, треба, мабуть, розуміти, що ми живемо не в Великобританії, не в Сполучених Штатах, де ви можете відтоптати всі ноги Президенту Бушу, але якщо ви при цьому не порушили Конституції Сполучених Штатів, на тому і закінчиться, він просто особисто на вас образиться, і десь там вам в кафе, в ресторані не подасть руки, і не більше.

Ведучий Павло Кужеєв: Питання до Вас, пані Ксенія. Як довго Ви терпіли ці всі перекуповування, перебіги депутатів, а вже потім, після цього, змусили-таки зрештою Президента до того, щоб він розпустив Верховну Раду, якщо ми вже згадуємо про свинство політичного року, що минає.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ну, власне, хочу нагадати, що ми і не довго терпіли, а, по-друге, Президента не можна змусити. Президент зробив свідомий вибір, і, до речі, кінець цього року доводить, що він зробив дуже вдалий вибір, оскільки він виправив ті помилки, з яких починався рік. А з приводу того, чому він, власне, змушений був зробити такий вибір. Ну, це добре відомо: неконституційне створення конституційної більшості. Ну, воно само за себе говорить, що гарант Конституції по-іншому, в даному випадку, вчинити просто не міг. А що б хотілося взяти в наступний рік – в наступний рік хотілося би взяти енергію, з якою був цей рік проведений насправді, і насправді я переконана, що добре те, що добре закінчується. Цей рік закінчується добре – ми маємо нормальну сталу більшість. Ми маємо…

Ведучий Павло Кужеєв: А пану Чорноволу прикро.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ну, власне, я би отут якраз відділила особисті емоції від оцінки стану країни. От я хочу сказати, країна має добрий шанс на наступний рік, і добрий початок наступного року. А особисті наші емоцій, вони насправді неважливі.

Ведуча Яна Конотоп: Пане Володимире, напевно, тоді до Вас буде питання. Скажіть, будь ласка, ось те, про що мріяли досить довго, сталося – Юлія Тимошенко – Прем’єр-міністр, Уряд є. Як Ви вважаєте, що може стати на заваді втілення в життя того самого українського прориву, про який так багато говориться. От виходячи вже з сьогоднішніх реалій і екстраполюючи на рік, що минув.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ну, найперше я хотів би сказати, у мене і у нашого товариства, я так би назвав «бютівського», абсолютно немає відчуття тріумфу, перемоги, і ми не маємо перед собою переможених. Нам зазирає в очі просто дуже сувора правда того, що потрібно виконати бодай значну частину того, про що було говорено, і зробити це буде неймовірно важко. Друге - мені здається що цей 2007-й рік був настільки густо нашихований незвичними для України подіями, новими подіями політичними, яких ми до цього ще не мали, що мені видається, що цього одного року вистачило б на добрі десятиліття. Вперше розпущено Парламент, вперше народ не шляхом, скажімо, якихось там маніпуляцій, і таке інше, а через прозорі, зрозумілі абсолютно всім вибори народ поміняв владу на владу нову. Це дуже важливо, і цих дві речі, мені здається, це абсолютно історичні якісь моменти. Щодо того, третє, що б я хотів сказати. Мій колега Тарас, якого я шаную, тут якось весь час педалює мозолі Президента. Наскільки я знаю, Президент наш дуже добре одягається, по-моєму у нього нормальний розмір взуття, і говорити про мозолі Президента якось так не випадає. Я би, Тарасе, краще б наступив декому не на президентські мозолі, а декому на гіпертрофовані амбіції, то більше, що їх вже на сьогоднішній день немає.

Ведуча Яна Конотоп: Якщо вже апелюєте до пана Тараса, він сказав, що поведінка, політична поведінка цього року була свинською. Як би Ви оцінили поведінку абсолютно всіх?

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я би оцінив… Я би навіть не сказав, що вона була свинською з боку наших президентів, з боку наших конкурентів. Я хочу сказати про те, що навіть тут вона не була свинською. Вона була, може, агресивною, може, була не такою шляхетною, як би хотілося, щоби це була політика. Але інакше вони себе навіть і не могли поводити після того. Особливо зараз. У нас уже нарешті в Україні є… Ми, нарешті, хоч чимось… Україна вийшла, вирвалася вперед – ми маємо тіньовий Уряд. Раніше ми мали тільки тіньову економіку, а тепер ми вже маємо тіньовий Уряд, який буде керувати тіньовою економікою. Тобто, я переконаний, в нас зараз бюджет збільшиться вдвічі, бо ми маємо 40 відсотків нашої української економіки, яка працює в тіні. Нарешті є господарі цієї тіньової економіки, нарешті люди легально сказали, що вони будуть цим займатися. Я аплодую їм, це прекрасно. Тільки, очевидно, доведеться все-таки уряд Юлії Тимошенко буде відгортати із тіні на світло частину економіки, бо нам потрібно повернути заощадження, бо потрібно виконати дуже багато соціальних зобов

язань, яких сьогодні чекає українське суспільство

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, чекає українське суспільство багато чого, що було обіцяно напередодні дострокових виборів. Коли вже комуністи навіть трошки підняли свій рейтинг навіть після цих виборів у вересні, але потім каменем спотикання стала кандидатура Адама Мартинюка на першого віце-спікера, і потім знову струснуло Верховну Раду. Чому комуністи знову ж таки залишаються в опозиції, аж ніяк не хочуть йти співпрацювати з коаліцією?

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Ну, во-первых, совершенно разное понимание реальных путей выхода из кризисной ситуации, и, однозначно, мы не можем работать с теми, кто сотворил правовой беспредел в стране, правовой нигилизм налицо: игнорирование Конституции, законодательной базы страны – всё это видели граждане Украины, и, к сожалению, вынужденно в этом участвовали. Я должен сказать, что причин абсолютно не было к этому. Правительство Януковича начало динамично работать, но, к сожалению, практически с апреля месяца полгода страна находится в состоянии депрессии, и нормальной работы не было, как и нет и сейчас. И итоги, к сожалению, выборов только обострили искуственно созданный раскол в стране, не решив ни одной проблемы.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, так самі же створюєте цей розкол…

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Ну, нынешняя «бильшисть» создавала: кто захватывал, так сказать, все подсобные помещения Верховной Рады, кто требовал досрочных выборов, сказал, что страна…

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, ви ж почули, що все було конституційно.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Да-да.

Ведучий Павло Кужеєв: Ми пригадуємо, як щодня до нас приходили на ефіри люди з різноманітними такими книжечками, ось з такими фоліантами, написано: «Конституція України». І кожен її до хрипоти тлумачив по-своєму. І зараз ми наприкінці року чуємо те саме, що рішення про розпуск і дострокові вибори було конституційним, і знову чуємо, що воно було неконституційним, та ще й мозолистим.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: И это так, Павел, однозначно, и согласен с Тарасом, что это большое свинство в большой политике. Не хотелось бы этих слов говорить, но, к сожалению, это так. И, глядя в ближайшую перспективу, все мы тут прекрасно осознаем, что политический кризис не разрешился, он только обострился, и в следующем году страну ждут действительно очередные испытания.

Ведуча Яна Конотоп: Пане Тарасе, от в Партії Регіонів деякі люди, і просто звичайні люди-виборці от, зокрема, на майданах говорили це, або навіть експерти радять, а чому б вам не поводитись так само, як і свого часу опозиція тогочасна, тобто, теж блокувати електрощитову, або блокувати досить гучно трибуни, і тому подібні речі? Як би Ви оцінили ці поради щодо Вас?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Ви знаєте, мені особисто хотілося б, щоб нарешті вернувся Парламент абсолютно в стабільне своє конституційне русло, не політичний, а законодавчий орган. Але, на превеликий жаль, ну, ми живемо в світі, де просто підставляти ліву щоку, коли тебе відхльостали по правій, а ти не сам, ти ж не тільки свою підставляєш, а й тих виборців, які за тобою стоять, це мільйони так само людей. І тому, очевидно, це неможливо, і, на жаль, іноді це набирає форму жорсткої протидії, жорсткого протистояння, це вже відбувається. Ми бачили весь період післявиборчий, який теж, постійно в ньому проходили скандали, звинувачення. І ми, дуже часто не за методами англійської королеви, без великих розшаркувань і вибачень перед тим - дозвольте пробачення у вас попросити, що я вам зараз наступлю на ногу, і тому подібне, теж свої певні дії. І, на жаль, це буде продовжуватися і в наступному році. Тобто, дія і протидія переноситься в наступний рік. Я дуже надіюся, що вистачить розуму і витримки в наших опонентів, якщо їхня коаліція зможе нормально діяти, якщо Уряд їхній буде працювати, я їм цього тільки можу побажати.

Ведучий Павло Кужеєв: От Ви тут…

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Я вже закінчу свою фразу. Щоб в них вистачило розуму не повторювати отой фантом-синдром 2005-го року, коли вони, відчувши себе переможцями, вирішили, що все вже, все в кишені, все можна грабувати, все в руках, можна садити…

Ведучий Павло Кужеєв: Пан Володимир сказав, що жодної ейфорії не відчувають у його таборі, зовсім жодної ейфорії.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Ну, знаєте, я скажу вам, ейфорію ми бачили і в залі не один раз, яку відчувають. А те, що відбувається, отой настрій, зокрема той настрій реваншу і оце, що знову винна інша сторона, а ми – білі і пухнасті. Я сьогодні бачив в діях цієї доктрини…

Ведучий Павло Кужеєв: Ви бачите, знову, чуємо слово «реванш»

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Але я тільки скажу останню фразу, Шевченка процитую, до його слів: «Що несеш нам, новий річе, в торішній світ… Добрий день же ш, Новий годе, в латаній свитині, що несеш нам в Україну в торішній торбині?». Ви знаєте, з такими настроями, щоб не вийшла знову торішня торбинка.

Ведуча Яна Конотоп: «Торішня торбинка» – як буде реагувати на неї коаліція? Тобто, якщо буде відбуватися, як ви свого часу..?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Ні, аж так ми не будем.

Ведуча Яна Конотоп: Аж так не будете. Будете тихіше.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Ми не будемо, ні. Не будемо захоплювати… Це я вам гарантую стовідсотково.

Ведучий Павло Кужеєв: Ми запам

ятаємо ваші слова, наступного року

Ведуча Яна Конотоп: Але все ж таки, але все ж таки…

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Власне, я хочу нагадати, що певні приклади ми вже маємо, наприклад, вихоплення картки Голови Верховної Ради, навіть фізичні просто дії щодо Голови Верховної Ради. До речі, це вже було щось абсолютно нове, оскільки, я пам’ятаю, ніколи фізично не намагалися, там, якось трусити Голову Верховної Ради раніше. Але тим не менш. То ми подібні дії бачимо, але я думаю, що всі ті дії, вони зараз вщухнуть, оскільки в нас є Уряд, а, ну, так вже склалось, що Партія Регіонів більше за все трималася саме за виконавчу владу. Зараз в них сценарій розвитку подій мусить бути такий, що або вони працюють у Верховній Раді, і тоді вони зможуть виконати хоч щось, що обіцяли виборцям, тобто, нести свою програму. Я переконана, що будуть якісь точки дотику, де ми всі будемо об’єднувати свої зусилля, наприклад, той же самий бюджет. І це буде прекрасний спосіб для них, власне, впливати на політику. А пану Тарасу я хочу нагадати тільки одне: в країні є один найголовніший політичний орган – це законодавчий орган. Ми можемо деполітизувати виконавчу владу, ми можемо, і маємо деполітизувати там місцеві адміністрації, і це правильно, але вищий законодавчий орган по природі своїй політичній, тому, власне, політика там і робиться. Як робиться – по-свінськи чи ні – це від нас з вами залежить. Давайте її робити благородно.

Ведучий Павло Кужеєв: От як ви її робили, давайте спитаємо у наших експертів. Соня Кошкіна щодня приходить в будинок на Грушевського, 5. Дивиться, спостерігає за цим всім розкладом. Враження після політичного року.

Соня Кошкіна, експерт: Ну, я думаю, у Тараса Вячеславовича не случайно вырвалась фраза про реванш, потому что я хочу напомнить, как полтора года назад, даже больше, когда Партия Регионов неожиданно, благодаря свинству со Сан Саныча Мороза, пришла к власти, как вы злорадствовали, как вы хихикали, говорили: вот наконец-то мы вам всем покажем. И сгубило на самом деле, мне кажется, не столько свинвсто, сколько жадность. Потому что вот в этом стремлении показать начали подминать под себя коалицианты, в основном, представители Партии Регионов. То есть, все госмонополии, то есть, все основные сферы распределения власти по вертикали, в Регионах в том числе. И попытки собрать 300 депутатов, причем демонстративные попытки, которыми руководил Андрей Петрович Клюев, – это был уже апогей апофеоза, это была уже последняя точка кипения. Вот. А что касается Президента, то я с госпожой Ляпиной немножко не согласна в том, что он хорошо… Да, может быть для страны год закончился хорошо, но он не очень хорошо закончился для Президента, потому что год, точнее три, четыре указа про перевыборы Президент затевал не столько для блага, как мне кажется, страны или, там, Парламента, хотя, может быть, у него были тоже там такие гуманистические соображения. Он их затевал для своего блага, для 2009-го года, для того, чтобы показать, какой он большой и страшный, и снова поднять себе рейтинг. Но вот только в результате последних событий в Верховной Раде рейтинг у Президента продолжает падать. Он уже совсем у нас невеселый. И Виктор Иванович Балога, отставки которого вы, кстати, тоже требуете, вошел в открытый клинч с фракцией. Я думаю, что поскольку у нас в этом году был прецедент перевыборов перевыборов досрочных парламентских, то, очевидно, в 2008-м нас ожидают другие форматы перевыборов местных советов. Ну, про президентские, наверное, говорить не будем, потому что 2009-й недалеко, но хотя ничего не означает.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, мине, знову настане вересень, і знову всі потягнуться на…

Соня Кошкіна, експерт: На избирательные участки.

Ведучий Павло Кужеєв: На виборчі дільниці. Так.

Ведуча Яна Конотоп: Давайте ми тоді дізнаємося у пана Олександра, як Ви вважаєте, як буде відбуватися робота в сесійній залі, от, виходячи з нинішньої ситуації і виходячи з тих позицій, які озвучуються?

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Вы знаете, прежде всего, вот тоже из впечатлений о годе два момента. Первый момент: у нас уже не первый раз, но в этот раз гладко и красиво прошел процесс передачи власти – это очень важно, что он прошел без конфликтов, без проблем, и драка, которая должна была, уже начиналась весной этого года, так и не началась, и слава Богу. А если она не началась сразу, как известно, она уже не начнется никогда, поэтому в это хочется верить. Это первое. Второй момент связан с тем, что когда говорят о том, что кризис политический за собой тянет кризис экономический, и все остальное, страна не работает. Да нет, страна работает, и, кстати говоря, все меньше, и в этом году стало заметно, что она все меньше зависит от того, что происходит в Парламентом, правительством, Президентом. Вот самый яркий пример тому, что в день избрания Юлии Тимошенко Премьер-министром фондовый рынок на это событие не отреагировал вообще, вот, ни взлетом, ни падением. И, слава Богу, что не отреагировал, потому что уже пора… То есть, экономика, она, как бы, функционирует автономно. Это замечательно, я считаю. Потому что, я думаю, что у нас еще впереди много смен власти разнообразных, и если они все будут проходить таким образом, и заканчиваться, как уже говорилось, не победами или поражениями, да. А просто мы воспринимаем, что пришел новый менеджер, который привел с собой новое видение того, как должно существовать государство, но не начал его перестраивать с нуля, вот тогда у нас все будет хорошо. Вот. А то, что касается, как с залом будет. Ну, трудно в зале будет, конечно, потому что говорить, что это большинство просто устоялось и функционирует, конечно нет. Что 227 – есть 227. Два человека что-то не то съели утром, дай Бог, всем здоровья, и, да, и закон, допустим, Закон «О бюджете» не принят, поэтому что-то надо делать. Надо… Вот постоянно говорят, там, блок Литвина будем приглашать в коалицию, еще раз, в 38-й раз будем приглашать. Он в 38-й раз не идет в эту коалицию.

Ведуча Яна Конотоп: Як щодо ексцесів сесійній залі? Чи слід нам очікувати якихось шоу на кшталт блокування трибуни кожного тижня, ну, і подібних речей, як виривання карток?

Ведучий Павло Кужеєв: Якщо Уряд вийде з тіні?

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Я тут, по-перше, він не тіньовий, а опозиційний – тут дуже важливо. Вони говорили, що це опозиційний Уряд.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну це наше ноу-хау політичне. Всюди тіньовий, а у нас – опозиційний.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Да, тому що, я розумію, чому вони назвали тіньовий, тому що у Юлії Володимирівни – воїни світла, а тут буде тінь, «Ночной дозор», «Дневной дозор». Це тут погано виглядає. Тому назвали його опозиційним. Ну, слава Богу. Ні, ну, тут головне питання, що він може функціонувати, і, до речі, це добре, тому тепер ясно, кого вам приглашати, запрошувати на програму. До вас прийде міністр, значить, офіційний і міністр опозиційний.

Ведучий Павло Кужеєв: Його альтер его, так?

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": І нема ніяких проблем. Все це дуже добре. До речі, стосовно голосування, я припускаю абсолютно, що будуть голосування Партії Регіонів, припустимо, з «Нашою Україною», Партії Регіонів з БЮТом.

Ведуча Яна Конотоп: Ситуативні.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Як це було, до речі, про Закон «Про Кабінет Міністрів», називається, досвід показав, що Юлія Володимирівна була права, а тепер зараз як міняти, це дуже важко зробити. Вот. І такі ситуативні голосування будуть, і, до речі, наскільки я розумію, фракція Литвина чекає цього моменту, коли вони прийдуть, ці ситуативні голосування, коли два депутата від’їдуть до відрядження, і от тоді вони будуть домовлятися.

Ведуча Яна Конотоп: Зіграють своєю фракцією

Ведучий Павло Кужеєв: Добре, Дмитро Гордон, просимо, про процес передачі влади, дострокові вибори, те, що ми сьогодні обговорюємо.

Дмитро Гордон, експерт: Ви знаєте, в уяві пересічних людей, до Верховної Ради потрапляють найкращі. Але ми бачимо, що до Верховної Ради потрапляють якраз найгірші. Ми це побачили наочно: туди потрапляли і водії, і секретарки, й інші люди, які не мають жодного відношення до законів, до формування якогось. І я думаю, що треба все ж таки повертатись до мажоритарних виборів, коли зможуть справді кращі люди приходити до Верховної Ради. Щодо розпуску Парламенту, я думаю, це взагалі було добре, тому що цьому цинізму треба було покласти вже край, коли великий бізнес об’єднувався з комуністами, і всі знали, як це відбувається. Тобто, я вважаю, що Президент поступив дуже вірно. Я вважаю, на відміну від тих, хто сьогодні виступав, що саме Президент є сьогодні гарантом демократії в країні, як дійсно справді толерантна, демократична людина. Я думаю, якщо б він не займав таку позицію, ми б могли сьогодні опинитися на, десь в російській ситуації.

Ведуча Яна Конотоп: В цьому плані, в аспекті…

Ведучий Павло Кужеєв: В нас, Слава Богу, такого немає. Так.

Ведуча Яна Конотоп: В цьому плані в аспекті дострокових виборів ще одне питання.

Дмитро Гордон, експерт: Поки що.

Ведуча Яна Конотоп: Тетяна Мунтян, Ви знаєте, багато хто говорили про те, що дострокові вибори - це, насправді, добре, бо люди хоча б щось отримують від влади, нехай в режимі передвиборної кампанії, але хоча б щось, якісь блага отримують, от, за допомогою дострокових виборів. Частіше їх треба проводити. І це лише один аспект того, наскільки часто вони потрібні.

Ведучий Павло Кужеєв: Баночку гречечки.

Тетяна Мунтян, адвокат: Вибори треба проводити тоді, коли цьому прийшов час. Оці дострокові вибори – це було правильно, тому що потрібно було покарати за порушення правил гри, по-перше, соціалістів, а по-друге, Партію Регіонів. І тому, хоча достатньо спірним є юридична природа указів Президента про розпуск Верховної Ради, тому що, вибачте, в нашій Конституції є стільки протиріч, що неможливо просто Конституційному Суду було з’ясувати суто з правової точки зору, чи є ці укази конституційними. І дуже добре, що вони так і не прийняли ніякого рішення, що відбулася політична домовленість. Тому що об’єктивно неможливо в Конституції, в якій є протиріччя між різними статтями на одну і ту же тему, винести правове рішення. Дуже добре, що так відбулося.

Ведучий Павло Кужеєв: Давайте від високої…

Тетяна Мунтян, адвокат: Покарані ті, хто порушував правила гри, тому що грати треба чесно. Прекрасно, що уряд Юлії Тимошенко було сформовано, бо це відповідає волі електорату. Як він там, бідний, буде працювати з такою більшістю, з таким бюджетом і з усім іншим – це вже їх проблема. Головне, що це було справедливо і відповідало волі виборців.

Ведучий Павло Кужеєв: Від високої політики, від протиріч навколо Конституції ми зараз, після реклами, повернемося до більш приземленіших проблем, які відбулися, які ми мали у році, що минає (реклама).

Ведуча Яна Конотоп: «Майдан» на «П’ятому каналі» продовжується. Вітаємо всіх, хто залишається з нами, і приєднуються до нас. Отже, підводимо підсумки року, що відходить. Поки політики вовтузилися навколо виборчих дільниць, власне, в країні відбувалися, відбувалися певні речі, які стосувалися безпосередньо звичайних людей. А саме, в країні щось завалювалося, щось ламалося, щось вибухало, щось сходило з рейок, щось забруднювалось, і так далі, і тому подібне. Як на це реагувала влада, як на це реагували уповноважені люди із структур, ми будемо говорити далі в цьому блоці «Майдану».

Сюжет: 2007-го Україна – країна катастроф. У липні в Ожидові зійшли з колії, перекинулись п’ятнадцять цистерн із жовтим фосфором, що слідували у складі вантажного потягу з Казахстану у Польщу. Близько 200 людей, з них 59 дітей, були шпиталізовані. Діагноз: інгаляційні отруєння парами фосфору. Аварію охрестили фосфорною. Україна назвала винною казахську сторону. Одна з найбільших вогненних стихій в історії України – так експерти назвали горящі ліси на півдні України. 20 серпня на Херсонщині спалахнули чотири тисячі гектарів лісу. Нестор Шуфрич, який ще не отямився від Ожидова, кинув на гасіння всю свою міць: сто одиниць техніки, пожежні літаки та гелікоптери. Кадри із Президентом, що взявся за сокиру, облетіли весь світ. Шуфрич хотів дати йому медаль. Жовтень, Дніпропетровськ. 23 людини загинули через вибух побутового газу у дев’ятиповерхівці. Винними назвали службу «Дніпрогазу», причина – зношеність газогону. Максимум для обвинувачуваних – ув

язнення на п’ять років. Шторм у Чорному та Азовському морях на початку листопада спричинив чергову екологічну катастрофу. В Керченській протоці п’ятнадцять суден опинились в епіцентрі шторму. Більше однієї тонни мазуту і майже чотири з половиною тонн сірки опинилися у морі. Гине птиця, риба, планктон. На ліквідацію наслідків знадобиться не менше десяти років. Тільки-но отямившись від стихії водної, Україну спіткала чергова трагедія – вибух метану на шахті Засядька. Сто чоловік загинули одразу, ще один помер на лікарняному ліжку. «Он два взрыва прошел, два минуло, третий его не миновал. Я просил: Ромочка, рассчитайся, родной!». Це рекордна смертність за всю історію вітчизняних копалень. Крім того, цьогорічна посуха та неврожай спричинили тотальне дорожчання на продовольчому ринку: спочатку хліб та пальне, потім яйця і молоко. Однак всі рекорди побила олія соняшникова – до дванадцяти гривень за літр.

Ведуча Яна Конотоп: Ну, власне, варто відзначити, що справді і для міністра надзвичайних ситуацій, і для міністра транспорту і зв’язку цей рік був дуже важким, проте ми не будемо концентруватися виключно на міністерствах, а задамо, скажімо так, загальне питання. Як ви вважаєте, от на ці виклики, які ми мали в цьому році, досить, досить багато їх, наскільки адекватно, наскільки швидко і наскільки конструктивно реагували структури, які за це відповідальні, ну, і влада загалом? Напевно, вам, як тодішній опозиції, слово перше.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ну, ви знаєте, що ми неодноразово критикували спосіб, яким реагували на той момент високопосадовці на ці виклики. Я хочу звернути увагу, ми не можемо управляти стихіями, але є речі, якими ми можемо управляти, це так званий аналіз ризиків і управління ризиками. На жаль, українська влада, не тільки Янукович, а й попередні уряди, просто не хотіли будувати сучасну європейську систему, наприклад, в тій же сфері промислової безпеки, вибудовувати систему управління ризиками. Але це вже, скажім, минуле. Наше завдання, щоб наступний Уряд цими ризиками навчився управляти. Ми тут законодавчо будемо йому допомагати, відповідні законопроекти вносити, відповідним чином допомагати зреалізувати, наприклад, Закон «Про перевірки», який сьогодні передбачає систему управління ризиками. Це просто новий стиль і новий спосіб державного управління. Не реагування на виклики, а управління ризиками. Ми будемо докладати до цього зусиль.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, що для цього потрібно? Там, подарувати комусь ручку і блокнотик, щоб підписати?

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Просто потрібно правильно побудувати систему управління. От, що таке система управління ризиками – це система управління в першу чергу, коли відповідно обробляються потенційно можливі ризики і наголос робиться, умовно кажучи, наприклад, в перевірковій діяльності відповідних структур. Не бродити там десь по кав’ярнях і «Хенесі» по сто п

 

ятдесят грам перемірювати, як це робилося, наприклад, свинського прошлого року. А, наприклад, сконцентруватися на тих об’єктах, де підвищений ризик, і там відповідні приписи давати і усувати порушення, і таке інше. Так робиться в європейських країнах. Не можна сказати, що можна жити безризиково, якісь ситуації трапляються. Але коли є система управління ризиками, по-перше, зменшується кількість таких випадків, принаймні техногенного характеру. Бо є природні, якими ми не можемо управляти. По-друге, сили можна сконцентрувати на відповідних напрямках, і тоді реагування буде значно якіснішим і швидшим.

Ведучий Павло Кужеєв: Пане Володимире, шістнадцять-сімнадцять років, вже виснажена повністю вся інфраструктура у нас, житлово-комунальне господарство. Ми бачимо, з шахтами що відбувається. Ми ніяк не можемо дати собі раду навіть у профілактиці тих нещасть, які з нами трапляються. Що тоді робити? Знову все перебудовувати якимось чином, чи все ж таки дочекатися, поки це все завалиться, а потім вже починати з нуля його вибудовувати?

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ну, передусім, всі ті катастрофи, які упали на голови українців буквально за останній час, можливо, навіть, починаючи десь від Чорнобиля, всі ці катастрофи рукотворні – ось у чому вся річ. Якщо вони рукотворні, значить, вони залежні, в першу чергу, від людського фактора. Фактично все – і те, що відбувалося в Херсоні, якби відразу була погашена та невеличка пожежа, яка ще не розрослася, вона б не набрала таких колосальних масштабів, які були. Точнісінько так само можна було б зробити і в Ожидові. Шахта Засядька, як ми сьогодні от буквально, їдучи сюди на запис цієї нашої програми, я почув по радіо заявила про те, що Юлія Тимошенко заявила про те, що фактично та державна комісія, яка працювала, вона лишень назвала факти, і все. Тобто, це конспект, так би мовити, самої цієї трагедії, але абсолютно не сказала, де вихід і де основна причина. А причина, судячи з усього, для мене принаймні, я не є професіоналом і не хочу наполягати, але для мене це гонитва за тим - «давай, давай, давай». Україні потрібен кокс – це дуже дорога річ, і шахта Засядька, я в неї за свого життя двічі спускався на цю глибину – 1200 метрів, от, прекрасна шахта, люди заробляють нормальну зарплату. Але знову ж таки людський фактор – ніхто не подумав про людей. І ви самі бачите: вибухає один штрек, загоняють людей уже в інший штрек. Тобто, це не гуманно. Тобто, якщо ми говоримо, ми сьогодні говоримо про все: от опозиція, там, все. Ми забули про мораль влади. І я хотів би сказати, я не знаю, як складеться цей рік, я б не хотів, щоб ми його називали щурячим, щоб була щуряча політика, я б дуже хотів, щоб це була людська політика в наступному році. Але я хочу сказати про те, що сьогодні, скажімо, от уже рідна наша опозиція, тіньовий наш уряд…

Ведучий Павло Кужеєв: Вже порозличалися з цим.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Янукович, да, найближчі нам, хто зараз є в політиці – це наші опоненти, які заявляють про те, що от уже влада, на п’ятий-шостий день влада уже чинить політичну розправу над нашими кадрами, і якщо то, ми будемо виходити на вулицю. Люди добрі, ви вичистили всіх людей у найменшій виконавчій шпаринці. З Донецька завезено навіть лоточників, везли, щоб десь отут у Києві їх десь примістити, і тому подібне. До останнього моменту, вже була нова Верховна Рада, вже фактично була сформована коаліція, а там ще призначали своїх людей до останнього моменту. Ну, не може так бути. Якщо приходить нова команда…

Ведучий Павло Кужеєв: А який це стосунок має те, що ви говорите про цистерни, Керч, Тузла?

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні, до того, що ви кажете. До того, що має прийти справді команда однодумців, по-перше. А по-друге, я не кажу, що сьогодні в уряді Юлії Тимошенко всі великі професіонали, але, даруйте мені, коли міністр транспорту летить з коханкою до Парижу за державні гроші, за гроші наших людей, коли, значить, виходить віце-прем’єр…

Ведучий Павло Кужеєв: Це про колишнього міністра транспорту?

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Да.

Ведучий Павло Кужеєв: Чи про Вінського?

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні-ні.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Те ще попередній. А то можуть перелякатися.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте про кого я говорю. І не підказуйте. Глядачі зрозуміли, хто літав. Вінський не літав і не полетить. Але даруйте мені, коли віце-прем’єр із надзвичайних ситуацій, наш, який займається ними, в перший день заявляє, що в Ожидові – другий Чорнобиль. І Україна, я собі уявляю, як стиснулося серце в людей – другий Чорнобиль маємо. А через три дні виходять і нам починають розповідати: та ні, тут трошки, знаєте, припорошило, і таке інше. Отож, сьогодні є колосальна недовіра до влади, і ми повинні відродити, і буде даватися це неймовірно важко.

Ведуча Яна Конотоп: З вашого дозволу, давайте ми…

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я завершую. Я завершую. Я хочу сказати – ми запропонували сьогодні дуже важку, дуже складну річ, може найважчу, важче, ніж навіть виконані ті якісь зобов’язання, які наша коаліція разом із НУ-НС взяла на себе. Ми запропонували сьогодні, хай в якомусь ембріональному поки що варіанті, але благородну політику. Даруйте мені, я в українській політиці з 89-го року – це була політика, даруйте, здебільшого хамства, купівлі, продажі, безпардонності, і тому подібне. Я завершую, Павле, і хочу сказати ми сказали, що буде 50 на 50 із нашими союзниками.

Ведуча Яна Конотоп: Ми трішечки відійшли від теми, пане Володимире.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ми це зробили. Ми сказали про те, що ми в перший же день складемо наші повноваження.

Ведуча Яна Конотоп: І ми побачимо, як це буде відбуватися.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ми це зробили.

Ведуча Яна Конотоп: Давайте ми трошечки повернемось до теми, яку ми оголосили. І, власне, ось ці самі техногенні катастрофи, стихійні лиха. В цьому плані виникає просто питання: так і не визначено з відповідальністю. Тобто, ну, зрозуміло, ситуація сталася, і от, якщо подивитися на Ожидів, ми визнали винними казахську сторону, вона винна і… І нічого. Якщо подивитися зі штормом в Керченські протоці, – так, ми будемо вимагати від, ми будемо вимагати компенсації.

Ведучий Павло Кужеєв: Від власників суден.

Ведуча Яна Конотоп: Так, від власників суден, а не від держави Російська Федерація. А власники суден їх можуть виплачувати чи не виплачувати дуже-дуже довго. Питання відповідальності і питання захисту інтересів України, як держави, як ви вважаєте, наскільки вони були реалізовані, ось, зокрема, на цих прикладах.

Ведучий Павло Кужеєв: Адже це й питання національної безпеки, якщо точно мовити.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Знаєте, коли ми виходимо абсолютно дрібні деталі, ну, не дрібні – важливі деталі, але деталі, як, скажімо, судовласники. Так вибачте, а ми за законами міжнародними і не можем від Російської Федерації вимагати. Я пригадую, коли судно канадське злило частину палива в порту Южнинському, вимога була поставлена судовласнику, і вин відразу виплатив ті кошти. І місто дістало достатні кошти для покращення інфраструктури, і тому подібне. І такі ж речі діють у нас відносно з Росією. Інша річ, що там уже важче вибити кошти від їхніх власників. Там держава там за них стає, пробує робити цю замкнуту поруку. І тут треба буде протистояти. Я подивлюся, як люди, які себе так називають патріотами, принижуючи нас, і говорять, що ми там захищали не інтереси України, а вони будуть захищати, як вони будуть вести переговори з тою ж Росією з приводу компенсації цих збитків. Я щось дуже сумніваюся, що зараз, після Нового року, ті переговори взагалі якимось чином почнуться, чи це не забудеться. Що стосується…

Ведуча Яна Конотоп: А якщо взяти Ожидів. Ожидів все же таки значно раніше був.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Що стосується Ожидова. Знаєте, для нас це була абсолютно неочікувана катастрофа. Ми не знали, як на такі речі реагувати. І я вважаю, що та самовідданість, яка була у тих людей, які гасили цю пожежу, нехай, на жаль, помилково почалося, що привело до серйозних уражень цих людей, цих пожежників, які там були. Але вона продемонструвала, що дійсно дуже небезпечну річ, яка могла десь в чомусь нагадувати, хоча би локально, Чорнобиль можна було б зупинити. Нам весь час опоненти закидали, що ми щось неправильно робимо, як, мовляв, в херсонських лісах погано гасили, ось тільки що сказали: там можна було локально загоряння загасити. А хтось згадує, в скількох місцях одночасно, що цікаво дуже, одночасно було проведено підпал, як його робилося професійно, щоб охопити максимальний радіус. А хтось згадує те, що в Криму пожежа майже аналогічна за своєю суттю до пожежі у Греції. Як Греція, маючи мільярдні кошти, маючи можливості всього Євросоюзу, скільки у них було втрат і людських втрат в тому числі, як це було локалізовано в країні.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, ми ж не можемо рівнятися на Грецію з її втратами, з її жертвами.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Знаєте, Слава Богу, ми не можемо. В нас це…

Ведучий Павло Кужеєв: Треба ж якось і свою голову на плечах мати.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Павле, саме в тому річ, що ми це зуміли зробити, локалізувати, ліквідувати ліпше. А щоб не було, знаєте.

Ведуча Яна Конотоп: Питання відповідальності, все ж таки не почули на нього відповідь.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Можна робити так, щоби не було. А для цього має бути відповідальність кожної влади і спадковість. Давайте згадаємо. От ми зараз говоримо: аварії на залізниці, і будь-де. І якщо наш уряд в цей період, ось зараз цього хаосу десь недофінансував оновлення, ремонтні роботи на залізницях, це значить, що в наступному році нового уряду вилізе це боком якоюсь катастрофою. В нас це вилізло тими недофінансуваннями, коли у 2005-го році, діставши найкращий за весь період історії України бюджет з колосальним ривком, внесеними пропозиціями щодо інвестицій в інфраструктуру, раптом це не було виключено. ЖКХ не профінансували взагалі – маємо Алчевськ. Недофінансували вугільну сферу – маємо.

Ведучий Павло Кужеєв: А хто ж, хто ж краде тоді? Хто ж був при владі, хто крав?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Будь-який прокол, будь-яка непослідовність в діях Уряду, от ми будемо робити по-іншому, ми тут сюди не дамо гроші – оце є страшне, воно приносить отакі наслідки. Тому послідовність і преємственість – вона мусить бути.

Ведучий Павло Кужеєв: До пана Буйко питання. Скажіть, хто більше на цьому піарився, чи це була дійсно допомога, чи все ж таки влада піарилась на цих трагедіях?

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Нет, я думаю, что, во-первых, оппозиция того периода пиарилась на этих, к сожалению, трагических ситуациях – это безусловно. Во главе между прочим с Президентом. Ну, это же нелепо, когда Президент берет лопату, и там начинает демонстративно перед камерами бросать там горстку песка.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, він же ж такий же самий громадянин, як і всі решта.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: А в этот момент, когда авиация, когда спецподготовленные люди работают на этом пожарище и стараются ликвидировать. Вот здесь я согласен опять-таки с Тарасом о том, что должна быть преемственность и разумный подход вообще, потому что мы действительно должны понять, что кроме ремонта вокзалов, нужна модернизация самой железной дороги, не пытаться ее сделать частной, корпоративной, а государство должно влиять на эти процессы обновления путей, локомотивов и техники безопасности. Что происходит…

Ведуча Яна Конотоп: А ви якимось чином побачили прояви цього?

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Да. Вот вы поймите правильно, с 91-го года на государственном уровне до правительства Януковича вообще ничего не делалось в горной промышленности по технике безопасности, вообще ничего не делалось. Поэтому, как следствие, следствие - вот эти трагедии, которые, да, действительно, тут и уловки, и уход, и человеческий фактор присутствует. Но мы должны понять одно, что найти стрелочника - вот это проще, и, может быть, это и правильно, в конечном итоге кто-то действительно не докручивает гайку. Но ведь те люди, есть те структуры, которые обязательно должны на государственном уровне должны отслеживать эти процессы и не… Делать все для того, чтобы техника безопасности гарантировала, так сказать, уход от таких…

Ведучий Павло Кужеєв: Цього поки що ми не маємо. Похвалення нашим експертам, прошу Дмитро Гордон, ті катастрофи, які трапилися, і реакція влади на такі виклики.

Дмитро Гордон, експерт: Знаєте, мені особисто дуже шкода шахтарів і їх сім’ї, які залишились без своїх синів, братів, батьків. Я думаю, що треба передусім ставитися до людей, як до людей, і ті, хто при владі, повинні поставити себе на місце тих, хто спускається кожного дня в забій, і це справді героїчна професія. І, я думаю, коли люди будуть ставити себе на місце інших, може, вони знизять ризики, які виникають при роботі в шахті. Я думаю, це передусім повинен бути людський фактор.

Ведучий Павло Кужеєв: І увага, і увага, і увага.

Дмитро Гордон, експерт: Звичайно.

Ведуча Яна Конотоп: Пане Олександре, як вважаєте Ви, наскільки адекватними були дії по відношенню до цих катастроф, і наскільки, скажімо так, системний підхід у тому, щоб їх не повторювалось? Тобто, чи побачили Ви якісь прояви того, щоб не повторився Ожидів, не повторився Дніпропетровськ?

Ведучий Павло Кужеєв: Прошу.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Ви знаєте, на жаль, у нас дуже часто з боку урядовців – не важливо, керівників всіх рівнів – реакція зараз вимірюється тим, як швидко приїхав керівник на місце, де щось сталося. Да? Ну, там приїхав сьогодні, приїхав через дві години, три години. Я думаю, що будуть їздити. На жаль, тому що, знаєте, я теж був час від часу в тих, в таких місцях, чим менше там керівників найвищого рівня – тим краще для людей, тому що вони не відволікаються на зустрічі, проводи, на те, щоб…

Ведучий Павло Кужеєв: І руки не трусяться від переляку.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Так. А потреба в цей час швидко працювати. Тому неважливо, насправді, там, Президент приїхав, Прем’єр приїхав. А важливо, щоб дійсно працювали. Ну, це питання МінЧАЕС, на жаль. Це – перше. А друге, да нічого, все буде, на жаль, продовжуватись. Ви знаєте, це, важко про це говорити, але, пам’ятаєте, колись у нас був комітет 2005, ще при тому, при злочинному режимі ще. Але він, я думаю, що він був натягнутий. Вся ця проблема ця була дещо там красива і припіарена, да, 2005. Тому що прожили цей рік – все нормально. Але головна була, сенс був в тому, що в нас дійсно інфраструктура все зношується і зношується. У нас немає поновлення абсолютно, і зараз немає, і, я думаю, що не буде і наступного року.

Ведуча Яна Конотоп: Не дійде до нього черга, знову ж таки всі зайняті?

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Не вистачить на нього грошей… Да. Це на таке, на термінові речі, є термінові речі, треба гроші віддати людям: зарплати, пенсії, і так далі – все це правильно. Але на це не дійде.

Ведучий Павло Кужеєв: Зрозуміло, зрозуміло. Соня Кошкіна, прошу.

Соня Кошкіна, експерт: Я немножко смягчу критику, наверное. Дело в том, что я занималась освещением этих катастроф, очень внимательно отслеживала ситуацию. Могу сказать, что на самом деле, особенно не на первом, а вот на втором, третьем и ниже-ниже уровнях власти очень хорошо срабатывали. По примеру Ожидова. Шуфрич и Кузьмук, их политический антипод – губернатор Львовской области Олийнык. Они прекрасно скооперировались в первые же минуты. Точно также было в Днепропетровске с губернатором Бондарем. Точно также было в Крыму. То есть, на самом деле, там, как бы вот в плане взаимодействия ветвей власти там все в порядке. Что касается…

Ведучий Павло Кужеєв: Біда гуртує.

Соня Кошкіна, експерт: Да, да. Именно так. Что касается Президента, то, конечно, я согласна с представителем Коммунистической партии в том, что больше деревьев сгорело, пока камеры бегали вокруг Президента, который там песочек рассыпал. Но он, опять-таки, я думаю, готовится к 2009 году, он, видимо, берет пример со своего российского коллеги, который катается на истребителях, на подводных лодках, но он, по крайней мере, умеет это делать. И тогда про него песни поют: «Хочу такого, как Путин». Ющенко, наверное, хочет, чтобы пели: «Хочу такого, как Ющенко» к 2009-му году. А что касается предупреждения и реагирования, вот того, что сказала госпожа Ляпина очень правильно, механизмов, предостережений каких-то, да, то я хочу напомнить, что у нас в стране вообще есть такой орган как Совет национальной безопасности и обороны. Вообще-то он должен заниматься, а не решать – распускать Верховную Раду, не распускать Верховную Раду, вообще что делать с очередными коммерческими сделками.

Ведучий Павло Кужеєв: І щоб закрити тему катастроф, ще є Тетяна Мунтян.

Тетяна Мунтян, адвокат: Ну, що я хочу сказати. Ми нікуди, звичайно, не подінемося від катастроф, на жаль, вони будуть просто за статистичною ймовірністю. Але, щоб не казати, не повторювати все те, що казали інші, хочу сказати, що все про ці катастрофи я особисто дізнавалася від своїх друзів - спеціалістів, фахівців в тій, чи іншій галузі. Від спеціалістів з хімії – про Ожидів, від спеціалістів з морського права і людей, які безпосередньо займалися ліквідацією наслідків катастрофи у Керченській протоці – від цих людей. На жаль, ніхто не інформує громадськість, що насправді відбулося, і не показує чесні звіти про причини і наслідки подій. Оце найгірше. А стосовно Президента, щоб закрити тему, хочу сказати, що я якраз в цей час була в Херсоні, на базарах глузливо люди казали: «Боже мій, якщо б не наш Президент, все б взагалі згоріло». Не треба піаритись, дійсно, на таких речах, і заважати людям дійсно робити свою справу. Просто кожному треба на своєму місці бути чесним і визнавати, що стало причиною, що ти зробив і що треба зробити, щоб це просто не повторювалось.

Ведучий Павло Кужеєв: Я нагадаю, що Президент взяв лопату, коли йому надзвичайний Шуфрич повідомив, що пожежа локалізована вже. А потім виявилося, що навпаки, її ще треба гасити й гасити.

Ведуча Яна Конотоп: Так чи інакше будемо сподіватись, що насправді за таких обставин будуть думати найменше, а про превентивні якихось заходи або швидке реагування – найбільше. Ми прервемося на рекламу. Після того передноворічний «Майдан» продовжиться. Підсумки року будемо продовжувати обговорювати з нашими гостями (реклама).

Ведучий Павло Кужеєв: Вже повертається передноворічний «Майдан» до своїх глядачів, до своїх гостей. І далі ми будемо згадувати, яких солодких пісень нам співали політики, коли стало зрозуміло, що достроковим парламентським виборам бути. Подивимося на їхні передвиборчі обіцянки.

Сюжет: Мляво та нудне, лише під кінець щось цікаве. За тиждень до перегонів політики займають найкращі місця на улюбленому місці боїв – Майдані Незалежності. Першим натовп заводить Віктор Янукович, передвиборчі па Прем’єра важко забути. У Юлії Тимошенко своя потаємна зброя. Вона розпускає косу: «Я на це буду багато витрачати часу, - одягає потерті джинси – тому що країна міняється», - і іде між люди. А от лідер «Народної Самооборони» Юрій Луценко у своєму турне завітав до свиней: «Свиней, як політиків». Володимир Литвину ближче корови. «Но доїть вмієте, вмієте, да, п’ятірка». Заради місця у Парламенті екс-спікер ладен на все. Серед новачків кампанії плівковий герой Мельниченко: «Вам пропонують знову придбати цей товар, хоча ви за нього вже платили», - він агітує за себе з лікарняного ліжка та погрожує своїм опонентам новими скандалами. Але електорат на це більше не клює. Бар’єр у чотири відсотка долає лише чотири партії, у лексиконі політиків щодо офіційних результатів з’являється нове слово – «ширка» - це широка коаліція пропрезидентської сили з прем’єрською. Литвин, що пройшов до Ради, весь час тримає нейтралітет, але помаранчевим з біло-сердечними і так вистачає голосів для створення коаліції. Та після виборів знову інтриги, розмови про підкупи та переманювання, торги за портфелі. Так проходить два місяці, і лише у листопаді у муках народжується коаліція. Щаслива Тимошенко врешті розписується із Луценко та Кириленко.

Ведучий Павло Кужеєв: Отже, запитаємо у «Нашої України – Народної Самооборони». На Вашу думку, що нового вигадали регіонали на цих виборах, якщо рахувати чотири укази, то можна назвати їх, що це вибори в кубі були такі у нас з четвертого заходу.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ну, я думаю, що для нас особливо була цікава стратегія наших опонентів, коли вони намагалися перебільшити всі наші обіцянки. Тобто, достатньо було Президенту вийти з соціальними ініціативами, розрахованими, виваженими, відразу народжувались ініціативи Януковича вдвічі більше, втричі ширше, там, і на п’ятдесят раз глибше. Приблизно так це виглядало.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, наприклад, це Ви маєте на увазі допомогу на дитину?

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Допомогу на дитину, не тільки. Там була ціла низка, фактично, потім сплетених вже в програму ініціатив, які народилися по ходу просто як відповідь на наші якісь, там, прораховані ініціативи. Для нас це було нове. Ми так навіть трошки розгубилися на початку, тому що досить складно було пояснювати людям, що ми пропонуємо щось реалістичне. А, власне, сьогодні діючий Кабмін пропонує якусь фантастику, причому нас ще звинувачує в популізмі. Це така нова технологія. Але, чесно скажу, мені вона не сподобалась з точки зору застосування її, ну, дзеркально, да. Тобто, я вважаю, що так неправильно, і, ну, я нам всім бажаю в новому році бути політиками відповідальним. За кожне слово треба відповідати.

Ведучий Павло Кужеєв: Боровся популізм із плагіатом, так?

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Власне… Да, приблизно.

Ведуча Яна Конотоп: Давайте тоді одразу до Партії Регіонів, чому справді, ну, це багато хто задає так собі і Вам, напевно, таке питання. Що ж це було, за мавпування таке було і навіщо?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Ні, ну, знаєте, тут є деякі нюанси. Всі ті ініціативи якраз соціальні ми запропонували трошки раніше, ніж вони появилися у Президента, причому вони появлялися невідомо, звідки взяті, невідомо, ким прораховані, без жодних розрахунків. В нас все-таки з розрахунками. Один момент – ну, хай буде мавпування, він був. Але тут мавпували не ми, а мавпували Кучму спочатку «нашоукраїнці», особливо «самооборонівці», коли, ви пригадуєте, Кучма відміняти депутатську недоторканість, вимагав в 2000 році на референдумі, люди тоді проголосували. Потім ті, хто зараз найбільше кричав, що ми скасуємо депутатську недоторканість оцим кулачком, вони ж тоді не голосували, як правило. А, ну, ті, хто були тоді в Парламенті. А тепер за це взялися. Ну, добре, Господи. Так представники наших політичних сил, які зараз в Партії Регіонів, голосували тоді. То чому нам зараз це не підхопити. І це був єдиний пункт, по якому ми підхопили. І потім оцей момент кампанії виборчої «Нашої України» так пішов тихенько вниз. Бо це, от, було дивно, це було єдиним козиром в виборчій кампанії президентській. Пригадуєте, тоді теж була установка така, що «Ющенко, так!». Один пункт – впевненість, абсолютна, і все. А коли цього не стало, ну, тоді сталася ота трагедія, дійсно, я тут абсолютно співчуваю Ющенко з цим отруєнням. І тоді з цього на людській трагедії почали розкручувати вже зовсім нову виборчу кампанію на протиставленні, на війні, на ми, вони, бандити, і все інше. А «Наша Україна» на цих виборах, мені здається, єдине, що їх врятувало від колосального падіння, - це те, що все-таки люди десь трошки чіплялися за образ Президента. І в Україні є 14 процентів людей, які підтримують сьогодні Президента. Це є…

Ведучий Павло Кужеєв: Цей образ Президента – він більше зашкодив, чи все ж таки допоміг?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Ні, я думаю, без Президента ця політична сила вже нічого не значила. І, до речі, знаєте, я не є прихильником Ющенко, я вже про його мозолі говорив, а мене виправляли, що це некрасиво. Але коли політична сила прийшла до влади, десять політичних партій сумарно по, якщо поділити так, то в середньому по 1,4 процента набрали, а реально набрали по ноль цілих щось там, тому що там 10 процентів президентських. То, мені здається, вони би мали трошки толерантніше до пропозицій того ж самого Президента дивитися. А що стосується БЮТу, знаєте, мені здається, ривок вони зробили на відверто популістському гаслі вперше про скасування військового призиву. Це не їхня справа, це не справа Верховної Ради. Це, дійсно, справа Президента. І прораховано всіма, і тим же самим міністром оборони, який сьогодні і в «Нашій Україні» є. Прораховувалося, скільки треба років для цього, скільки грошей. І тут раптом популістське гасло. Мені здається, воно народилося на тій сцені, отой студентський прорив, під час нього це було сказано. І повернено заощаджень за два роки – яке теж, ну, знаєте, виглядає трошки знущанням. Не можна знущатися над людьми.

Ведучий Павло Кужеєв: Але ж спрацювало.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Спрацювало, в тому то і річ.

Ведуча Яна Конотоп: Ну, а чи реалізується.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: І мене це лякає, розумієте, для людей спрацьовують популістські гасла, це ж неможливо, а спрацьовує. От, сидять тут колеги в експертах, яких я глибоко шаную, а вони так само готові, от, їм подобається, відбулися позачергові вибори. Вони говорять – все, це було добре, це було правильно, не аналізуючи того, як це чітко розписано в Конституції. Ви знаєте, у нас не страшне порушення Конституції, чи законів, чи здорової логіки. Страшне толерування, визнання цього як чогось нормального, оце.

Ведучий Павло Кужеєв: До експертів ми ще повернемось.

Ведуча Яна Конотоп: Обговорюється Конституція. То це безперспективна насправді справа, бо кожний її тлумачить абсолютно так, як і причому кожен здається правим. Пане Володимире, напевно, до Вас питання. Ну, по-перше, щодо Вас репліка прозвучала. І, по-друге, щодо українського прориву, деякі експерти знову ж таки зважають на те, що, мовляв, відверта технологія була – вся ця ідея з українським проривом. Тому що конкретики якоїсь так ніхто і не побачив, ані строків, ані методик якихось, ані технологій. Поясніть, будь ласка, вашу стратегію.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я думаю, що я нічого не відкрию. І, мабуть, всі, кто дивляться цю нашу програму, переконані в тому, що кожні вибори – це технологія. Це так є. Через те треба тільки розрізняти, чи це технологія, скажімо, близька до життя, технологія, в якій є якась частка правди, там, чи п’ятдесят відсотків, чи більше, чи всі сто відсотків, це дуже рідко буває. А буває просто-напросто технологія, ну, от, технологія Партії Регіонів, які, скажімо, йшли фактично на тих попередніх виборах 2006 року, йшли з одним єдиним гаслом: «Ви завтра будете жити набагато краще, ніж ви живете сьогодні». Все зрозуміло.

Ведучий Павло Кужеєв: Навпаки – ваше життя вже сьогодні…

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Да, вже сьогодні, навіть вже сьогодні, навіть не завтра, а вже сьогодні. Ну, і вибачите, як на цих виборах на цю фразу народ відреагував. Через те, скажімо, наша програма українського прориву, я не кажу, що вона ідеальна, я не кажу, що вона вся розписана по датах. Та, зрештою, тут сидять всі люди, які проходили виборчу кампанію, і не одну кампанію. Люди ніколи і не питають - а коли ви, під яку дату ви ці гроші повернете, і тому подібне. Через те я хочу Тарасові сказати, Тарасе…

Ведуча Яна Конотоп: А це не значить, що їм не цікаво.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Тарасе, шановний, моменти, я дивуюся, я розумію, опозиція повинна вихоплювати такі речі, вони для них злачні, так би мовити, що, от, обіцяли за два роки повернути. Це появилося на кількох мітингах тільки-но під кінець виборів. Юлія Тимошенко сказала про те, що можна повернути. Це не було нашим основним, так би мовити, гаслом. Основне гасло – це український прорив. І це прорив конституційний, це прорив правовий, для того, щоб судді обиралися народом, і це єдиний момент, коли ми можемо сьогодні вигнати корупцію із наших судів, і тому подібне. Я хочу вам сказати, що за ці всі вибори, які вже відбулися в Україні, стільки людям наговорено всього. Я іноді, відповідаючи…

Ведуча Яна Конотоп: Що час вже звикнути.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я іноді, відповідаючи за Кировоградську область, зустрічаючись з людьми в найглибших селах, я часто казав – люди, вам уже стільки всього наговорили, набрехали, наобіцяли, ну, придумайте для себе що-небудь самі. Самі вигадайте вже, тому що все вже було обіцяно. Я завершую свій цей короткий виступ тим – ми намагаємося, ми намагаємося. І мені здається, це нам поки що вдається – не брехати. Я не кажу, що до 31 грудня 2009 року до копійки будуть повернуті всі заощадження. Але люди нас чують і розуміють. Про це говорять, кому тільки не лінь на всіх виборах. Тільки закінчуються вибори, про це забувають раз і назавжди. Ми про це не забудемо, ми зараз, Уряд Тимошенко відпрацьовує механізм. Основні прибутки – це ота тіньова економіка, про яку говорять наші колеги, і дуже добре її знають. Ми її переженемо сюди. Є така можливість сьогодні. Я не хочу зараз торкатися технології, так би мовити, цього всього. Через те, я думаю, людей сьогодні уже на макуху фактично уже неможливо.

Ведуча Яна Конотоп: Пане Георгій, будь ласка.

Ведучий Павло Кужеєв: Комуністи теж пройшли до Парламенту. Але таких яскравих випадів, якоїсь яскравої рекламної кампанії ми якось не побачили.

Ведуча Яна Конотоп: Ви впевнені в своєму електоратові за будь-яких умов?

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Павел, Яна, мы в своей практической деятельности никогда не пытаемся выдернуть какой-нибудь технологический штампик в политологии, и применять его. Мы работаем на основе своих программных установок. И это главное в нашей деятельности. Но я, вы знаете, когда мы заговорили о политтехнологиях, и вообще о проведении выборной кампании, вы знаете, такого непрофессионального, ну, так сказать, размышления над перспективой государства со стороны БЮТа прежде всего, ну, и «Нашей Украины» я просто не встречал. Потому что да, действительно, два момента. Отменить призыв с 1 января и выплатить все заощадження. Вы знаете, ну, это просто непрофессионально. Это в любой деревне говорят – ну, как же, держава ж повинна мати свою армию. Если мы ее ликвидируем, то не будет государства. А заявлять политикам, которые претендуют и пришли к руководству в стране, это становится не только смешно, но это страшно и опасно.

Ведучий Павло Кужеєв: Посміялися 30 вересня, якби ви таке наобіцяли, може, у вас було б 30 відсотків.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Точно также я, Паша, я хотел бы напомнить Владимиру, что надо выплачивать не ту сумму, которая лежала, а с индексацией, с индексацией.

Ведуча Яна Конотоп: Абсолютно, корегуючи її, так.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Вот тогда это будет справедливо и качественно.

Ведуча Яна Конотоп: З Вашого дозволу, ми надамо слово нашим експертам, тим більше, що вони…

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я тільки маленьку репліку. Що десь в 64, якщо не помиляюсь, році їхня партія, що через двадцять років буде комунізм. Шукаємо, шукаємо, щось не видно. І нема. Через те не дорікайте БЮТові за те, що він хоче зробити.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Ну, вы знаете, к сожалению, первый диссидент в коммунистическом движении, я по-другому не назову, Никита Сергеевич Хрущев много чего натворил. И когда им восхищаются московские демократы – это, заметьте, это очень серьезный, так сказать, в знак и будущих коммунистов.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, нормально, Крим би перейшов до УРСР…

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Кого не візьміть, кожен щось натворив, той голодомор, той, значить, там, афганську війну. Кожен лідер щось натворив.

Ведуча Яна Конотоп: З Вашого дозволу, слово експертам, вони ледь втримуються, що не відреагувати.

Ведучий Павло Кужеєв: Соня, що сподобалось за цю передвиборчу кампанію?

Соня Кошкіна, експерт: Мне страшно понравилась вот только что реплика господина Яворивского, который уже сказал, что вообще я не я, и хата не моя, и «Ощадбанка» не было, и он возник на митингах в последние дни. Ну, на самом деле мы говорим, там, врет – не врет Тимошенко, врет – не врет Янукович, Ющенко. Они все врут в равной степени. Тимошенко делает это, может, в кубе, да, но она популист, это ее суть, и обижаться на нее за это – это глупо. Точно также как глупо обижаться на Мороза или Кинаха за то, что они продались за кресло, потому что они продажны по сути своей. Что касается Партии Регионов, которая критикует украинский прорыв, мне бы хотелось напомнить, что год правительства вашего замечательного Виктора Федоровича работало без программы, причем он каждый месяц программу обещал, говорил – будет, будет, будет. Ренат Леонидович ему обеспечивал лучших консультантов. Но почему-то до сих пор эта программа не родилась, и я честно сомневаюсь, что в оппозиционной его деятельности такая программа будет. И последнее представителям нынешней уже власти. Да, вот очень здорово критиковать Рудьковского, и, действительно, мы, наверное, не зря про него выдумали поговорку: «Борзеет - как бело-голубой, ложается – как оранжевый». Но я хочу напомнить, что Луценко тоже летал чартерами за государственный счет, и не он один. И таких примеров, да, как бы, хороши на самом деле с одной стороны и с другой. Поэтому им…

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Але він не з коханкою ж латів, от у чому різниця.

Ведуча Яна Конотоп: Це повод, да.

Ведучий Павло Кужеєв: Відчуйте різницю, да, навіщо платити більше.

Соня Кошкіна, експерт: Да. Я думаю, что бюджету все равно, с коханкой или не с коханкой. Во-вторых, мы там свечку не держали. Но дело не в этом.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Владимир, кто его знает.

Соня Кошкіна, експерт: При исполнении был один и второй на самом деле.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Мы же не присутствовали.

Ведуча Яна Конотоп: Отже, підсумки, підсумки цієї кампанії.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я думаю, що оскільки ми маємо такого прекрасного журналіста, як Соню Кошкіну, рік пацюка нам вдасться.

Соня Кошкіна, експерт: Главное, чтоб не крысятничали.

Ведуча Яна Конотоп: Тетяна Мунтян, будь ласка, Ваші враження від щойно сказаного і від цієї швидкоплинної кампанії?

Ведучий Павло Кужеєв: Цікава ж була передвиборча кампанія?

Тетяна Мунтян, адвокат: Ну, безумовно. Кампанія була просто прекрасна. Мені сподобалося. Я думаю, що люди давно вже зрозуміли, що вони всі брешуть. І обирають вони їх виключно для того, щоб змінити владу в надії на те, що якщо їх постійно чесно міняти з дотриманням правил гри, то хоч хтось з них почне хоч трошки намагатися бути кращими за попередніх. І, вибачте, який рух почався. Нарешті у нас є опозиційний уряд. Дійсно, ми будемо дивитися шоу в прямому ефірі – міністр проти тіньового міністра. Це ж прекрасно. Коли голосували за Конституцію політреформенну, в якій купа протиріч, то тепер не треба скаржитись на те, чи конституційний указ. Це я Тарасу Чорноволу. Зрозуміло, що неможливо з’ясувати, чи він конституційний. Але це було справедливо, бо вас треба було поміняти за нахабність і порушення правил гри. Так вам і треба. Сподіваюсь, що дуже скоро ви скажете те саме своїм помаранчевим нині опонентам. І це прекрасно. І дуже позитивно для народу. Тому що чим частіше народ вас мінятиме, тим більше шанс, що ви хоч щось для нього робитимете.

Ведуча Яна Конотоп: Але від перемены мест слагаемых хіба щось зміниться?

Тетяна Мунтян, адвокат: Ну, їм же ж не хочеться тікати від влади, бачите, як вони пручаються. Тому є шанс, що, от, ми щось зробимо позитивне, наприклад, конкретно с Ксенією Ляпіною для ОСББ. Я в цьому переконана.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Зробимо.

Тетяна Мунтян, адвокат: Це, до речі, почали блакитні, продовжують помаранчеві, а потім, дивись, і закінчать блакитні, або навпаки. Хто знає, скільки до того часу поміняється урядів.

Ведучий Павло Кужеєв: Сеанс і доза доброти від Тетяни Мунтян. Дмитро Гордон, прошу.

Дмитро Гордон, експерт: Насправді, наші люди голосують не за програми, яких до того ж в багатьох нема, а голосують за особистостей. Я голосував за «Нашу Україну», але не тому, що мені подобаються ті, хто прийшли до Парламенту в складі «Нашої України», чи мені подобається програма «Нашої України», яку я не бачив. Тому що за цією політичною силою стояла постать людини, яка мені подобається як демократ. Але шановний комуніст сказав про призов, про те, що Юлія Тимошенко наобіцяла. Я вам скажу, я як батько чотирьох дітей, в мене троє синів. Я в радянській армії служив, я її пройшов. Але я не хочу, щоб мої сини йшли до нашої української армії, тому що я бачу, який безлад там відбувається. Тому якщо б мені отак сказали, і в мене був час зараз синам іти в армію, я б проголосував, мабуть, за Юлію Тимошенко, тому що вона конкретно обіцяла, що з 1 січня мої сини до армії не підуть.

Ведуча Яна Конотоп: Але ж пан Яворівський так і сказав, що не варто вірити всьому, що обіцяють.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я цього, по-перше, не казав. І ми до сьогоднішнього дня, ми будемо робити все для того, щоб все-таки, я ще раз кажу, це не суперечить Президентові. Треба вести дискусію і таке інше. Але ми говоримо шістнадцять років про те, що українську армію потрібно реформувати. Ніхто палець о палець не вдарив. Через що я згоден, що Гордон про це сказав. Люди цього чекають. І це дуже правильно, що…

Дмитро Гордон, експерт: Я думаю, що Юлія Тимошенко зробить все, щоб призову до армії більше не було. І вірно, що вона це зробить. А якщо вже торкнутися передвиборчої кампанії, було всім очевидно, що нема яскравих особистостей в переважній більшості партій. Була Юлія Тимошенко і були інші, які були дуже блідими на її фоні. Треба сказати, що вона видатна особистість сьогодні, це всі визнають. І те кіно, яке показали, коли вона була в Італії, здається, і розмовляла з людьми українцями, які покинули Україну, і поїхали заробляти гроші. То вона добре знала, що цих людей п’ять чи шість мільйонів, і вона знала, для кого вона це робить. Вона робила свою передвиборчу програму професійну на відміну від інших.

Ведуча Яна Конотоп: Пан Олександр.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Безумовно, вона перемогла завдяки тому, що дійсно вона яскрава, дійсно вона особистість. Це правильно. Стосовно всіх цих українських прорирів і всього іншого. Ви знаєте, в програмі «Український прорив», дійсно, нема нічого про два роки, про повернення вкладів і про, значить, відміну призову. Це, дійсно, абсолютно інша програма. До речі, мало хто читав. І, до речі, напрасно. Тому що, в принципі, там написані, як на мене, дуже вірні речі. Да, там нема термінів. Але я так прочитав, прочитав, є дуже цікаві моменти. Просто про неї забули на останньому етапі.

Ведуча Яна Конотоп: А чи згадають тепер?

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Ну, зараз, наскільки розумію, там, нову програму Уряду будуть писати на її базі, і Слава Богу. Тому що стосовно цього призиву, знаєте…

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Вона вже в Парламенті. Вже внесено.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": А, вже внесена, ну, Слава Богу. Значить, ви знаєте, стосовно призову в армію, ну, от, Діма каже, що він би за це проголосував би. Знаєте, а я знаю дуже багато людей, в тому числі у яких сини виростають, які чекали, коли його чада чудового заберуть до армії.

Ведуча Яна Конотоп: Пройде школу життя.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Він зробить, зроблять з нього людину там, тому що у нього нема роботи, у нього нема грошей. Він ходить, ворує, п’є, і так далі. Це ми, знаєте, про це…

Ведуча Яна Конотоп: Медаль з обох боків.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Чи вб’ють. Ні, справа в тому, що вбивають там по одному, а п’ють, знаєте, там всі кругом п’ють, курять. Ну, ви знаєте, проблеми соціальні є. І тому дуже багато родичів, я просто знаю цих людей, вони молили, що прийде час, і ходили, зараз вже дуже багато матерів, ходили – заберіть мого до армії. Зараз цього не буде, ну, ладно. А стосовно вкладів, це теж проблема. Тому що, знаєте, як на мене, знову-таки я займався, там, певними виборчими кампаніями. Дійсно, проблема буда важлива, все правильно, до 2002 року приблизно. Потім люди забули, що таке вклади, вони вже не вірили, що їх коли-небудь повернуть, і для них це проблемою вже не було. Да, є проблема зарплат бюджетників, є проблема пенсій, безумовно, є проблема… Що таке вклади – давайте повернемо ще втрати, які були після Павловської реформи обміну сторубльовок – це теж важливо.

Ведуча Яна Конотоп: Ну, от у наступних…

Ведучий Павло Кужеєв: І золото Полуботка.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": І теж погано. Тому, мені здається, що… Ну, знаєте, це вже технологічні речі, да, там, окремо. А перемогла найбільш яскрава особистість.

Ведучий Павло Кужеєв: Дякуємо Вам. Зараз трошечки реклами на «П’ятому каналі», і потім повертаємося знов (реклама). Знову повертаємося на «Майдан». Зациклюємо, закольцовуємо нашу розмову. Те, з чого починали, і до чого прийшли. Ось вона і перемога, ось воно і омріяне крісло. І ось маємо новий Уряд. Який це Уряд, розкажуть наші кореспонденти.

Сюжет: За неї голосували у дві спроби. Перший раз начебто-то підвела техніка. Система «Рада» не побачила всі 226 голосів, які віддали за Тимошенко. Хто збив систему «Рада» - питання зависло у повітрі, табло зачароване – упевнені прихильники прем’єрства Тимошенко. Двічі воно показує ту саму фатальну цифру. Усього на одне число менше за необхідні 226. за кілька днів спроба номер два, системі «Рада» віри немає, голосування виглядає, як публічне покарання всіх тих, хто не бажав прем’єрства Тимошенко, числа союзників, доводилося привселюдно казати «за», коли всередині все налаштоване на проти. «Народний депутат Плющ Іван Степанович». – «Утримався». «Народний депутат, Голова Верховної Ради України Яценюк Арсеній Петрович». – «За!». За кілька хвилин уже офіційні вітання новому Прем’єр-міністру. Янукович до останнього не вірить у свою опозиційність. Але йому так і доводиться віддавати крісло Прем’єра запеклому опоненту: «Шановні колеги, Партія Регіонів переходить в опозицію. Ми прийняли це рішення, і ми на цьому зробили наголос». І з новим Урядом Тимошенко не забарилася. Вже наприкінці дня вона п’є шампанське зі своєю командою. Приготування до першого робочого дня члени Уряду завершили о третій ночі. Наступного дня Тимошенко з’являється опів на дев’яту вся в білому. На порозі кабінету, де ще вчора сидів Віктор Янукович, вона хреститься. І одразу проводить першу нараду. По обіді міністри починають сходитись на своє перше засідання. «Я хотіла б, щоб ми на рівні кожного міністерства провели такий спеціальний антикорупційний аудит, антикорупційну експертизу, щоб ми подивилися, як витрачена кожна копійка», - Юлія Тимошенко. Тимошенко поставила перед кожним урядовцем перші завдання – посилено працювати над проектом нового держбюджету, готувати до затвердження програму дій Уряду та визначити щонайменше п’ять невідкладних завдань для свого відомства. Тим часом Янукович продовжує рулити Урядом, щоправда своїм та лише опозиційним. У ньому майже всі відомі обличчя. Поки немає Закону «Про опозицію», вони працюватимуть за своїми, вигаданими правилами. Обіцяють контролювати своїх опонентів при владі, і у разі чого, завжди готові до неї повернутися.

Ведуча Яна Конотоп: Отже, наприкінці нашої розмови про потенціал того Уряду, з яким нам врешті-решт вдалося-таки увійти у новий 2008 рік. Ну, і почнемо, напевно, із опозиційної сторони. Отже, багато хто говорить про те, що безпосередньо персональний склад сформований за принципом – або наближення до верхівки, або взаєморозрахунків між двома політичними силами. Професіоналізм, скажімо, там трішечки, на третій позиції, скажімо так. Чи поділяєте таку думку? Чи, можливо, маєте свою з цього приводу?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Як на мене, то професійний Уряд там взагалі-то відпочиває. Закладено дуже багато внутрішніх конфліктів. Але ще раз кажу, це була би їх внутрішня проблема, якби це не був уряд, який відповідає за майбутнє країни. Я далекий від того, щоб пророкувати цьому уряду безхмарне майбутнє. Чи обмежиться воно просто скандалами на зразок першого скандалу 2005 року, тоді, пригадуєте, переекспорту нафти. Яка в уряді вибухнула так активно. Чи дійде до рівня корупційного скандалу в вересні 2005 року. Я не берусь пророкувати. Я не думаю, що це буде уряд, який зможе всю енергію втілити в нормальний розвиток країни. Перше – там різні бачення цього розвитку. Друге – занадто конфліктних моментів всередині. Але попри це все, просто розуміючи, що не може країна бути заручником якихось протистоянь, ми не будемо нічому перешкоджати, цьому Уряду, будемо старатися навіть допомогти. І можемо побажати їм – дай Боже, щоб у вас склалося, щоб у вас щось вийшло, щоб у вас ішла робота. Хоча, чесно кажучи, віриться дуже і дуже важко.

Ведучий Павло Кужеєв: Пане Володимире, Єхануров аж обличчя затулив руками, коли почув про подання його від Президента на міністра оборони. Потім ми отримали міністром транспорту і зв’язку Йосипа Вінського. Який згадував, що, виявляється, його батько водив колись паровоза, а він може керувати також і велосипедом. Щодо кваліфікації фаховості нового Кабміну.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ну, як бачите, наш уряд не позбавлений нормального, людського гумору, і це вже дуже добре, по-перше.

Ведуча Яна Конотоп: Тобто, сприймати це як гумор, так?

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Йосип Вінський, так. Але я не ідеалізую Уряд, який ми сьогодні маємо. Що стосується Єханурова – це не наша квота і не квота навіть «НУ-НС», це фактично квота Президента. Через те я не хочу обговорювати вибір Президента. Він проголосував за Юлію Тимошенко, тобто, цей, можливий якийсь тліючий конфлікт, він знятий був в той останній момент. Я, ви знаєте, ось думаю ось про що. Ну, ця банальна вже фраза про те, що демократія – це далеко не найкраще, але нічого кращого людство поки що не вигадало. Через те цілком природньо, що в нашому середовищі є дискусії, є Іван Степанович Плющ, який, значить, сказав, що він утримався, а в наступному голосуванні він вже не утримався, і все-таки натиснув кнопку. Мені це може подобатися. Мені це не подобається. Бо я знав іншого Плюща державника. Тут щось з Іваном Степановичем. Але це дуже нормальний процес. Через те я не ідеалізую міністрів. Є люди, які можуть в першу ж хвилину, сівши за стіл, керувати. Є Пензеник – я переконаний, що це фінансист, економіст європейського рівня. Людина безкомпромісна. Я можу називати, називати того ж самого і Турчинова, врешті і ту і Юлю Тимошенко. Можу називати і наших колег із «НУ-НСу». Звичайно, я теж був, чесно вам кажу, я був здивований, коли почув, що Йосип Вінський іде на міністра транспорту. Але почекаймо, тут уже, скажімо, з того боку, це їхнє право, і ніхто його не забирає про те, що, от, там будуть конфлікти, там будуть… Почекаймо, Уряд працює всього-навсього кілька днів. Ви, наші шановні, улюблені наші, ви працювали рік, вам ніхто фактично не заважав. Вам не заважало те, що ви, те, що блокували щитову, не заважало Януковичу робити радикальні реформи, покращувати людське життя вже сьогодні навіть, а не завтра. Ми ж вами не заважали. Через те…

Ведуча Яна Конотоп: Щодо демократичних процесів, які, про які Ви кажете. Це нормальні, демократичні процеси всередині уряду.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Це буде нормально, я вам кажу, якщо, скажімо…

Ведуча Яна Конотоп: Наскільки вони…

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Якщо Вінський, ми побачимо, що, і Юля Тимошенко побачить, що Вінський, ну, може бути і таке, що він не може впоратися з тим. Хоч ми віримо, якби не вірили, ми б його туди не ставили. Даруйте мені, їх можна міняти, вони ж не прийшли назавжди. Через те команда буде оновлюватися, команда пройде певну перевірку. І це дуже нормально.

Ведуча Яна Конотоп: Пані Ксенія, погоджуєтесь, що так, ротація буде така в міністерстві?

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ну, по-перше, я хочу сказати, що в мене є своє бачення професійності міністра. Я, наприклад, не вважаю, що міністр обов’язково мусить бути технологом чи інженером, якщо він очолює відповідне відомство. Він в першу чергу мусить бути менеджером і політиком. А, може, Вінський є ідеальний міністр транспорту, оскільки він є, наскільки я розумію, наскільки я його встигла побачити і почути, непоганим менеджером. І переконана, точно є політиком. Подивимось, чи вибудує він правильний підхід. А підхід дуже простий. Візьми відповідних професійних заступників, які володіють відповідно галуззю, не допускай корупцію, і будуй правильний системний підхід. Все. Від політика-міністра більшого не потрібно. І є політика, яка виробляється Кабміном, як колегіальним органом. Насправді це, в принципі, всі такі істини дуже прості. Якщо б Уряд Януковича читав якісь книжки про те, як будується, в принципі, менеджмент державний, то, може, вони були б більш успішні. Тому що насправді тут нема ніякої фантастики. З приводу того, чи не буде…

Ведучий Павло Кужеєв: А як же ж так поступили з Гриценком?

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Отут інше питання. Чи не буде політичних протиріч в Уряді. Оце, напевно, хвилює сьогодні всю країну більше. Тому що я переконана, що міністри-політики там нормально будуть працювати. Але, от, разом, як команда, чи вони спрацюються. Переконана, що так. І хочу сказати, що непростий був період формування цього Уряду, буди дискусії. І у «Нашій Україні – Народній Самообороні» були жорсткі дискусії, це правда. Тим не менш ми знайшли політичні компроміси. І я переконана, що кожний, хто зараз прийшов в цей Уряд, відчуває свою особисту відповідальність за успіх роботи уряду в цілому. Не буде такого, що я - хороший міністр, а Уряд – поганий. Так не буде.

Ведучий Павло Кужеєв: В Уряді ж залишився по квоті комуністів міністр агропрому. Ви взагалі задоволені, що ваша політична сила там якось представлена хіба що? І, можливо, варто було б більше додати туди комунізму, в новий Уряд Тимошенко?

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Ну, насчет состава Правительства я не хочу обсуждать отдельно персоналии. Действительно, жизнь покажет, кто есть кто. Я хотел бы все-таки опять-таки обратить внимание то, о чем я сегодня говорил. Та политическая авантюра с досрочными выборами, которая парализовала страну на полгода, и понизила, конечно, и жизненный уровень граждан.

Ведучий Павло Кужеєв: Але маємо те, що маємо. Ми маємо новий склад Кабінету Міністрів на чолі з Юлією Тимошенко.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Да, маємо те, що маємо. И, к сожалению, наши прогнозы подтвердились. В первую, когда состоялось первое голосование по поводу премьерства Юлии Владимировны. Я опять-таки вынужден напомнить, что маниакальное стремление премьерства любой ценой к добру не приведет. И все подводные камни, которые существуют в этой коалиции, они, к сожалению, в следующем году, который вот начнется буквально после нашего разговора, обязательно проявятся. Поэтому я тоже не хотел бы никаких политических катаклизмов, потому что стабильность.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, зрештою, свято на носі. Давайте щось більше, більш приємніше скажіть, а то підводні камені, катастрофи, і так налякали.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Да. Тем более Новый год. И не хотелось быть пессимистом. Но проза политической жизни, к сожалению, такова. Выборы не дали разрешения вопроса, они обострили эти вопросы. И эти вопросы обязательно прорвутся в наступающем году.

Ведучий Павло Кужеєв: Но все одно свято ж таки залишиться.

Ведуча Яна Конотоп: Експертну думку почуємо зараз. Олександр Мартиненко, будь ласка.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Ну, Новий рік все ж таки, так.

Ведучий Павло Кужеєв: Промінь якийсь сонця.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Да, я от подумав, тому що ми все проводжаємо старий, і нічого не говоримо про новий. Ні, ну, я, бажати ще рано, але все ж таки, я думаю, що треба бути оптимістом якимось чином, намагатися принаймні бути. Я думаю, що Кабінет Міністрів як Уряд, да, буде працювати досить, як сказати, ефективно, неефективно, життя покаже, але досить злагоджено, тому що, хоча б. Тому що при цьому Прем’єр-міністрі злагоджено працювати буде дуже важко. Там, будуть, чи працюють, чи не працюють. Значить, це перше. Що стосується в інших міністерствах, там все може бути. Там, дійсно, є дуже дивні призначення. Бог його знає, може, ми людей не знаємо зі всіх боків. Може, ми знаємо тільки з одного, а тепер дізнаємося з іншого, виявиться там ще краще.

Ведуча Яна Конотоп: Людей більш за все турбує монолітність, тобто, чи не буде там внутрішніх політичних протиріч, які будуть прикриватись демократичними процесами, а насправді будуть дуже, досить глибинними?

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Ви знаєте, протиріччя, може, і будуть, і будуть вони глибинними. От, на поверхні все буде окей, це я вам можу гарантувати. А те, що стосовно глибинних протиріч. Ну, я думаю, що будуть. Я впевнений, будуть. Тому що інтереси різні. Але не справа в тому. Ми переходимо вже до того – як це для людей, да, як для народу, для України. Так от, по великому рахунку, Україні все одно, які глибинні протиріччя між двома міністрами. Головне – щоб усе працювало. Так от працювати, принаймні спочатку, будуть.

Ведуча Яна Конотоп: А там побачимо.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": Так, а там побачимо.

Ведучий Павло Кужеєв: Дмитро Гордон.

Дмитро Гордон, експерт: Ви знаєте, Олександр Мартиненко дуже точно сказав, що я навіть скажу те, що він сказав. Що коли відбувалися вибори, бізнес ніяк на це відреагував. Бізнес займався бізнесом. І це дуже добрий знак.

Ведучий Павло Кужеєв: Навіть зростання у нас було.

Дмитро Гордон, експерт: Да. І в Японії, і в Італії уряд змінюється дуже часто. І ні до яких це не призводить змін в житті італійців чи японців.

Ведучий Павло Кужеєв: Но у нас це традиційна подія.

Дмитро Гордон, експерт: В Сполучених Штатах Америки тринадцять, здається, відсотків громадян не знають, хто в них Президент.

Ведуча Яна Конотоп: Щасливі люди.

Дмитро Гордон, експерт: А живуть дуже добре. І хочу, щоб починаючи з нового року, тринадцять чи більше відсотків наших громадян не знали, хто в них Президент, не знали, хто в них міністри, не розмовляли про це, а просто нормально, достойно жили.

Ведучий Павло Кужеєв: Зрозуміло. Далі.

Ведуча Яна Конотоп: Тетяна Мунтян.

Тетяна Мунтян, адвокат: Ну, я особисто не думаю, що цей Уряд чимось концептуально і по суті відрізнятиметься від попереднього. Насправді все залежить від бажання кожного міністра сформувати нормальну команду, поменше красти, поменше давати красти іншим. Бути максимально прозорим, пояснювати людям, що саме ти робиш і навіщо, і тоді все буде нормально. А цьому уряду буде дуже-дуже важко, тому що у нас є опозиційні міністри, які, я так думаю, будуть наполегливо вишукувати всі мислимі, немислимі, існуючі та уявні недоліки, і повідомляти про них громадськості.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, для того він є.

Тетяна Мунтян, адвокат: І це тримати помаранчевий Уряд в належному тонусі. І це прекрасно.

Ведуча Яна Конотоп: Дякую Вам.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Мне в 2008 году было бы гораздо интереснее наблюдать не за оранжевым Правительством, а именно за бело-голубым оппозиционным Кабмином. Виктор Федорович очень быстро, вот, я вообще замечаю прогресс, вот, по сравнению с 2005-м годом, в 2005 году он удрал в Москву, полгода там сидел, и вообще не высовывался. Он не реагировал на аресты Кушнарева, Колесникова, точнее реагировал с очень большим опозданием. Да, а сейчас он сразу сказал - мы переходим в оппозицию, мы сформировали оппозиционное правительство. Как они будут действовать без Закона «Об оппозиции», я, честно, не понимаю. Но, как, бы прогресс уже есть, он на лицо. Как я догадываюсь, Виктору Федоровичу, как любому мужчине, очень оскорбительно пребывать в статусе «экс», экс-Премьера. Тем более когда следующей на пост взошла женщина. Быть экс у Тимошенко – ну, как бы, не камельфо. И поэтому я думаю, что он будет развивать бурную деятельность. И мне его, вот, за его, скажем, телодвижением будет интересно наблюдать, и в том числе за его подчиненными в Парламенте. Я очень хорошо помню, как в 2005 году уже в позапрошлом, как по нынешним раскладам, созыве Григорий Суркис пытался вжиться в роли оппозиционера. И как он бедный стоял за колонной, и думал – вот бежать, блокировать трибуну или не бежать. Когда Шуфрич уже несся впереди, он уже был за трибуной, а Суркис так стоят, жмется, и делает шаг, и тут же назад отступает. А вот Колесников не раздумывает, он бегом за Лукьяновым, сразу все, и первый у трибуны. То есть, вот, есть, как бы, прогресс, я надеюсь, что они нас будут радовать в 2008 году.

Ведучий Павло Кужеєв: Дякуємо.

Ведуча Яна Конотоп: Рік буде не сумним – це єдине, що ми точно знаємо, і в чому, напевно, погодились усі наші гості. Будемо спостерігати, будемо оцінювати, будемо ділитися враженнями обов’язково на «Майдані» і не тільки. Ну, а не забуваємо про те, що буквально за кілька годин Новий рік наступає. Новий рік – це час подарунків. Ми попросили наших шановних гостей, щоб вони принесли з собою певні подарунки. Зрозуміло, що з поясненнями – кому, за що, з якою, з якими побажаннями. Вони їх презентують, тому і, напевно, саме зараз час тими самими подарунками обмінятися.

Ведучий Павло Кужеєв: Давайте послухаємо і подивимось.

Ведуча Яна Конотоп: Партія Регіонів із фірмовим пакетом.

Ведучий Павло Кужеєв: Пане Тарасе, що Ви принесли і кому?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Для пані Ксенії Ляпіної я вирішив подарувати наш партійний шарф, він з одного боку теплий, з другого боку… Я розумію, що носити вона його все одно не буде. Але десь час від часу, витягнувши з антрісолі, гляне і згадає, що є все-таки частина народу України, які думають інакше. Бо це є дуже часто проблема, і я себе на тому ловлю, що ми думаємо, що так, як думаємо ми, так думає вся Україна. А це трошечки буває не так.

Ведуча Яна Конотоп: А навіщо стільки пакетиків?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Коли… Ну, щоб теж були нагадування.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Володимиру Яворівському я сам, я бачу, він приніс книги, свої, очевидно. Я, на жаль, поки що не пишу. Нема ще ні часу, ні натхнення. Я вирішив взяти книжку одного з моїх улюблених письменників Василя Кожелянка. Знаєте, не сприйміть це як якийсь натяк на щось. А так як просто маленьке нагадування на майбутнє. Книга називається «Тероріум». Це такі, ну, містифікації щодо можливого майбутнього України. І тут є рецепт, чого, в принципі, не можна і не треба робити навіть з добрими намірами, але що може призвести до дуже поганих наслідків.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Тарасе, одне запитання. Ви прочитали вже цю книгу?

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів: Безумовно. Кожелянка я прочитав все, що можна. І останній маленький подарунок. Я підкову на щастя, яку, вона трошки кривувата, бо я теж доклався до її виковування. А з мене коваль слабенький. Я думав, кому ж експертів, журналістів подарувати. А потім вирішив, щоб не сваритися ні з ким, я її подарую нашим ведучім, мабуть, Вам, пані Яно.

Ведучий Павло Кужеєв: Гаразд, дякую, пане Тарасе.

Ведуча Яна Конотоп: Дякую Вам.

Ведучий Павло Кужеєв: Ваша черга. Ви з чим прийшли?

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: Дякую. Ну, в мене також три предмети. Це я підійшла до цього, як до трошки капустнику. Згадала студентські часи, і це дуже приємно. Ну, Партії Регіонів я дарую дуже для них потрібну річ на наступний рік, оскільки вони будуть шукати пилинку в нашому оці, щоб вони не перенапружились, і так раптом щось не забули, от лупа. Думаю, що вона вам дуже допоможе. Потім передамо, я так розумію. А для шановних комуністів це дзеркало, воно дуже просте, з простим натяком – не варто, власне, сварити дзеркало, якщо там відображається щось, що не дуже подобається. Я думаю, що це також як, ну, власне, нагадування знадобиться. А, от, також всій нашій пресі, «П’ятому каналу» я хочу подарувати такий ліхтарик – це… О, бачите, він вже не включається, хоча включався ще п’ять хвилин тому. Зараз ми спробуємо його привести…

Ведуча Яна Конотоп: Ну, я так розумію, з натяком на те, щоб не прискіпливо.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: А ліхтарик потрібний для того, щоб ви виводили наших громадян з політичного туману, якого напустить наша опозиція в наступному році. Так що три подарунки всім є.

Ведучий Павло Кужеєв: Обов’язково спробуємо. Дякую.

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: А я обов’язково зроблю, щоб він світив.

Ведуча Яна Конотоп: Так.

Ведучий Павло Кужеєв: Пане Володимире, у Вас, я бачу…

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ні, я пропускаю вперед комуніста. Мені цікаво, що там ще.

Ведуча Яна Конотоп: Пане Георгію, будь ласка.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Ну, хорошо, Владимир. У меня в руках книга, фотоальбом точнее, посвященная стране, так она и называется: «Страна, которой нет». Но всем, кто родился в СССР. Кому-то нравится, кому-то не нравится. Но все, сидящие здесь, родились там. И я призываю всех в канун Нового года. Кстати, сегодня 85 лет образования, когда образовался Союз Советских Социалистических Республик между прочим, и 90 лет в декабре исполнилось установления советской власти на Украине. И первое наименование, называлась она УНР, только радянська УНР.

Ведуча Яна Конотоп: Я так розумію, ми всі разом будемо читати цю книжку.

Георгій Буйко, Комуністична партія України: Поэтому я вам вручаю эту книгу, чтобы вы организовывали свои передачи, и помнили, что великая, была великая страна со всеми ее достоинствами прежде всего, и, конечно, недостатками. И напоминала она всем нам, что историю нельзя ни выбросить, ни чернить.

Ведучий Павло Кужеєв: Обов’язково погортаємо, подивимося. Пане Володимире, і нарешті Ваша черга.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ну, зі мною все зрозуміло, що може дарувати професійний письменник. Це, звичайно, свої книжки. Це цікаво тим, що цих книжок ще немає у продажі. Вони буквально свіжі, щойно-щойно-щойно вийшов мій двотомник, буде ще третій том і четвертий том. Я хочу це вручити Яні. Мотивація така – Господи мій, вистояти там, на тому холодному Майдані, як вона вистоює. Хай це буде їй за шкідливість. Павло абсолютно несподівано, ситуативно підключився вести «Майдан». І сьогодні хай Данило, якщо він нас чує, хай не ображається. Але мені вже важко уявити без Павла цей «Майдан». Дмитрові Гордону я дарую теж нову книжку «Що ж ми за народ такий?». Це третій мій том. А Кошкіній я сказав, чому на неї дуже велика надія на рік Пацюка. І її, значить, всякі ці санитарні замашки мені страшенно подобаються. А Тарасові Чорноволу я вирішив, оскільки він ще не пише, то я йому хочу подарувати свою ручку, якою я написав пару повістей. А раптом, Тарасе, піде.

Ведучий Павло Кужеєв: Дякую, дякуємо вам, панове.

Ведуча Яна Конотоп: Сердечно дякуємо.

Ведучий Павло Кужеєв: І в наших експертів також є з собою подарунки. Давайте, щоб ми встигли, зрештою… Дмитро Гордон ще.

Ведуча Яна Конотоп: Поки відбувається обмін, будь ласка.

Ведучий Павло Кужеєв: Дмитро Гордон, у Вас теж, я бачу, книжки з собою, так?

Дмитро Гордон, експерт: Я хочу подарувати останні збірки своїх інтерв’ю.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, так. Кому, кому? Будь ласка.

Дмитро Гордон, експерт: Я хочу подарувати останні збірки своїх інтерв’ю журналістці, яку дуже поважаю, чиї інтерв’ю читаю – Соні Кошкіній.

Соня Кошкіна, експерт: Спасибо большое.

Ведуча Яна Конотоп: Чудово.

Ведучий Павло Кужеєв: Так, да, і Соня.

Соня Кошкіна, експерт: У меня подарок для моих коллег, для Паши я Яны, - это кошка. В год мышки чтобы вы всегда чувствовали себя хозяевами положения, и чтоб, вот, не было крысятничества в новом году, и политики, занимаясь своими темными и светлыми делами, чтобы они помнили про то, что на любую мышку всегда найдется кошка в лице «Пятого канала». Ребята, это для вас.

Ведучий Павло Кужеєв: Дякуємо.

Ведуча Яна Конотоп: Сердечно дякуємо. Олександре.

Олександр Мартиненко, президент інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна": У меня тут тоже подарок, скорее, для оппозиции. Она подойдет компании, которая туда уже уехала. Это такая, указательный, указующий перст. Но он интересен тем, что он безопасный, ним можно показывать недостатки издалека, и не бояться, что пострадаешь, да. Это, вот, Тарасу. Это Вам, да.

Ведуча Яна Конотоп: Концептуально.

Тетяна Мунтян, адвокат: Ну, якщо Соня вам подарувала кішку. То я вам подарую-таки пацючка.

Ведуча Яна Конотоп: Він щось навіть і говорить.

Ведучий Павло Кужеєв: Забирай.

Тетяна Мунтян, адвокат: Да. Він розмовляє, аякже.

Ведучий Павло Кужеєв: Ну, у нас тоді повний, повний комплект – книжки, підкова.

Тетяна Мунтян, адвокат: Да, можете відкривати, як його, Музей капітал-шоу «Поле чудес».

Ведучий Павло Кужеєв: Так. Кішка і мишка. Дякуємо вам, панове. Ще раз всіх вітаємо, вітаємо з Новим роком. Вітаємо наших глядачів, які були разом з нами весь цей час щонеділі на «П’ятому каналі». Дуже вдячний вам, що ви знайшли час прийти до нас і привітати як нас, так і наших всіх глядачів з Новим роком.

Ведуча Яна Конотоп: Я нагадаю, що ми спілкувалися із нашими шановними гостями: Георгій Буйко, Комуністична партія України; Тарас Чорновол, Партія Регіонів, дякуємо вам. Володимир Яворівський Блок Юлії Тимошенко, Ксенія Ляпіна «Наша Україна – Народна Самооборона».

Ксенія Ляпіна, «Наша Україна - Народна самооборона»: З Новим роком!

Ведуча Яна Конотоп: Наші шановні експерти: Соня Кошкіна, Дмитро Гордон, Олександр Мартиненко, Тетяна Монтян. Дякуємо за увагу вам. З наступаючим Новим роком! Ну, і, звісно, дай Боже, щоб він був кращим, ніж попередній.

Ведучий Павло Кужеєв: Бо в наступному році буде ще цікавіше. З Новим роком!

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду