Рівненські придурки – загроза національній безпеці

19 Грудня 2007
8344
19 Грудня 2007
16:15

Рівненські придурки – загроза національній безпеці

Віталій Голубєв
Головний редактор «ОГО», керівник Школи універсального журналіста
8344
Протягом тижня, коли почав працювати парламент і було обрано спікером Арсенія Яценюка, топ-темою місцевих газет стала не велика політика, а народження в Рівному четверні.
Рівненські придурки – загроза національній безпеці
Післявиборне затишшя в інформаційному просторі Рівненщини перервали дві кримінальні справи – щодо демонстрації в інтернеті аматорського відео «Рівненські придурки» та показу в кінопалаці «Україна» фільму «Хостел-2». Плюс суд, де телерадіокомпанія «Рівне-1» є співвідповідачем, а позивачем – представник УНП Мирослав Семанів. Тим часом у кабельних телемережах Рівного ось-ось з’явиться місцевий канал релігійного спрямування, а газети майже перестали писати про політику.
 
«Рівненські придурки» і «Костел-2»
Новиною №1 Рівного протягом тижня, а то й двох у листопаді стало поширення в мережі скандального відео. Що у 250-тисячному обласному центрі, де користувачів інтернету серед дорослого населення, за цьогорічними даними GfK-Україна, налічується лише 27%, само по собі мало не диво.
 
Спочатку в газеті обласної ради «Вісті Рівненщини» з’явилася стаття «Рівненські придурки». В ній повідомлялося про факт розміщення в інтернеті аматорського відео місцевого виробництва, на якому група молодиків хизувалася власними «геройствами». Потім тему підхопили інші ЗМІ.
 
«Скандальне відео з Рівного гуляє мережею інтернет, – повідомила, зокрема, “Рівненська газета”. – На одному з сайтів з’явилося декілька роликів, у яких група підлітків нападає на людей, обливає їх фарбою і навіть глумиться з пам’ятників. Група підлітків, які називають себе “Рівне Jackass”, просто серед білого дня чіпляються до перехожих, обливають їх рідиною, схожою на фарбу, а подекуди можуть навіть і побити. Свої нетрадиційні розваги хлопці зазвичай знімають на відеокамеру. Подивитись на їхні діяння може кожен...»
 
«Останнім часом усе більшої популярності набуває відносно нова для нас молодіжна субкультура, яка отримала назву від колись популярного американського молодіжного шоу-фільму “Jackass”, який можна перекласти як “Придурки”, – пояснює “Рівне вечірнє”. – Суть культури проста – робити “на людях” якісь божевільні речі, фіксувати це все на відеокамеру, а потім розповсюджувати серед собі подібних. Але іноді розуміння фрази “божевільні речі” у підлітків виливається у зовсім екстремальні вчинки. Один з фільмів, знятий рівненськими “придурками”, викликав обурення й гнів дорослих – кадри, в яких молоді люди протикають собі сідниці цвяхами й шприцами, обмазуються лайном, купаються у каналізації, а ще, за словами самих дорослих, нападають на людей, стали приводом для розмови на засіданні депутатської комісії облради з питань етики та моралі. Аматорське відео “Rivne Jackass” уже декілька місяців “гуляє” локальною комп’ютерною мережею одного з інтернет-провайдерів, а тому його можна скачувати з одного комп’ютера на інший без обмежень. У цьому “фільмі” молоді люди, окрім вже описаних “приколів”, знущаються з пам’ятника Уласу Самчуку, інсценуючи привселюдне зґвалтування свого друга, розмальовують пальта перехожих, засовують своїх друзів у віконце газетного кіоску тощо».
 
Ніхто з можновладців не привітав Рівне із появою радикальної групи перформансистів, зате за кілька днів у обласній раді зібрали позачергове засідання постійної комісії з питань культури і духовності. Вирішили звернутися до Президента й закликати його провести термінове засідання Ради національної безпеки та оборони, розглянувши на ньому ситуацію, що склалася в інформаційному просторі України. А ще в обласній раді вирішили зініціювати громадські слухання «Проблеми моралі та духовності молодого покоління на Рівненщині; вплив інформаційного простору на формування особистості». Перелік питань опублікували в місцевій пресі. Наведемо його повністю.
 
1. Як Ви вважаєте, чи є сьогодні в державі проблеми з мораллю, духовністю та культурою українських дітей, підлітків та молоді?
2. Якщо так, то які причини лежать в основі даної проблеми? Що і як потрібно зробити в державі для виправлення ситуації?
3. Які конкретні негативні явища, що свідчать про занепад моралі та духовності, у житті Вашої місцевої громади (а також – району чи області загалом) потребують, на Вашу думку, першочергового реагування з боку влади та громадськості?
4. Як Ви оцінюєте сучасний стан інформаційного середовища в Україні та його вплив на формування особистості?
5. Чи варто місцевим органам влади обмежувати час трансляцій у кабельних мережах телепередач і фільмів, які пропагують теми насильства і сексу?
6. Чи підтримали б Ви заходи, спрямовані на обмеження діяльності ігрових залів та ігрового бізнесу у цілому? Зокрема, чи підтримали б Ви законодавче закріплення тези про те, що заклади подібного типу (ігрові зали, ігрові апарати, казино тощо) мають бути винесені за межі населених пунктів?
7. Як Ви ставитеся до реклами товарів, послуг, що шкодять фізичному та моральному здоров’ю людини?
8. Чи вважаєте Ви ефективною роботу органів державної влади з вирішення наявних у державі проблем і зокрема вищезазначених?
9. Яких змін, на Вашу думку, потребують державні структури, причетні до формування моралі та духовності молодого покоління?
10. Чи була б корисною, на Вашу думку, системна пропаганда позитивних життєвих цінностей серед молоді та підлітків? Які механізми для реалізації подібної мети здаються Вам найбільш ефективними?
11. Чи вважаєте Ви за потрібне повернути у школи дитячі та юнацькі організації – аналогічні до піонерських та пластових, але позбавлені політичного підтексту?
12. Чи вважаєте Ви за потрібне переглянути норми Конституції про роль церкви в житті суспільства, а також наявний стан речей, коли церква відділена від держави?
13. Як Ви вважаєте, чи є суттєвою причиною сьогоденних наших негараздів відсутність у Конституції України закріпленої ідеології розвитку Української держави?
14. Чи заслуговують дані проблеми на проведення парламентських слухань?
 
...Тим часом з’ясувалося, що в Рівному є цілих три молодіжні групи, які працюють у жанрі радикального відеоперформансу. Та й після того, як скандальному відео неначе зробили рекламу, скачувати його з сайтів стали частіше. А прокуратура Рівного порушила за фактом поширення в інтернеті цього скандального відео кримінальну справу.
 
«Справа порушена за статтею 300 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за “ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості”», – інформує «Рівненська газета» і наводить слова прокурора області Олексія Баганця: той вважає, що «до відповідальності можна притягнути тих, хто знімався у роликах, і осіб, які поширили їх в інтернеті. За його словами, водночас фігурантам справи можуть пред’явити обвинувачення в хуліганстві та глумі над пам’ятником (інсценізація в ролику зґвалтування на пам’ятнику Уласові Самчуку та епізод із розмальовування фарбою одягу перехожих). Фігурантам справи загрожує сплата штрафу від 1700 до 5100 гривень, а в гіршому випадку позбавлення волі до п’яти років».
 
Тим часом прокуратура міста порушила ще одну кримінальну справу, яка напряму стосується місцевого інформаційного простору – за фактом показу в кінопалаці «Україна» фільму «Хостел-2».
 
«Працівники прокуратури м. Рівне з’ясували, що свого часу Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі заборонила демонстрацію першої частини цього фільму, – розповідає обласна газета «Рівне-ракурс». – Згодом експерти цієї ж комісії встановили, що і Хостел-2” пропагує культ насильства і жорстокості. А тому, на їх думку, фільм не рекомендовано до показу на території України». При цьому видання зазначає, що Міністерство культури і туризму, державна служба кінематографії таки дали дозвіл на демонстрацію цього фільму, він транслювався в кінотеатрах усіх областей України. Офіційний дозвіл на показ «Хостела-2» продемонстрував кореспонденту «Рівне-ракурса» й директор кінопалацу «Україна» Сергій Дем’янков. Власне, лише в Рівному правоохоронці звернули увагу на розбіжність у висновках державних структур. Отож, вочевидь, інтрига довкола показу в Рівному скандального фільму лише розгортається...
 
Тим часом стало відомо, що незабаром у кабельних мережах Рівного з’явиться новий місцевий телеканал. Як повідомила «Рівненська газета», із 25 грудня розпочне мовлення телерадіокомпанія «Сфера-ТВ». «Левову частку ефірного часу займатимуть науково-просвітницькі передачі, значна частина з яких буде релігійного спрямування, – розповів виданню представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Дмитро Тарасюк. – Згідно з ліцензією, новий телеканал здійснюватиме мовлення на другому спеціальному каналі СК-2 (його зможуть налаштувати усі рівняни, які мають кабельне телебачення) 18 годин на добу: з 6-ї до 24-ї години. Із них 12 годин становитимуть програми власного та вітчизняного виробництва, решта – телепрограми іноземних компаній. Очікується, що канал демонструватиме інформаційні, аналітичні, публіцистичні, культурно-мистецькі програми, розраховані на дорослу аудиторію. Десять годин ефірного часу відведуть просвітницьким передачам, зазначив Дмитро Тарасюк». Це підтвердив і директор ТРК «Сфера-ТВ» Володимир Романюк: «У нас не буде художніх фільмів, більшість програм будуть просвітницькими», – повідомив він «Рівненській газеті».
 
Новий телеканал працюватиме в приміщенні колишнього 10-го каналу (перший у Рівному недержавний телеканал, який нині фактично припинив існування. – Авт.) на вулиці Міцкевича, 11. У журналістських колах міста кажуть, що новий телеканал робитиме колишня команда 10-го за сприяння місцевих релігійних громад. Тож не дивно, що більшість програм матиме релігійне спрямування. Нагадаємо, нині у Рівному є два місцеві телеканали – обласна державна телерадіокомпанія (РОДТРК) та ТРК «Рівне-1».
 
«Рівне-1» зробили заручником політичних «розборок»
На «Рівне-1» появу в місті нового телеканалу сприймають спокійно і продовжують шліфувати нову сітку мовлення, на яку перейшли після виборів. Головна її «фішка» – вісім випусків новин на добу, з яких чотири – у прямому ефірі: о 18.45, 19.45, 20.45 та 21.45. У нових прямоефірних випусках «Рівне-1» намагається практикувати інтерактив: запрошувати до студії гостей, організовувати додзвін до журналіста, що перебуває на події, або ж до ньюзмейкерів. Наприклад, кілька разів було організовано телефонні коментарі з тих чи інших нарад у столиці від голови облдержадміністрації Віктора Матчука – він коментував значення для області питань, що розглядались за його участі в столичних владних кабінетах. Що ж до оновлення телепродукту від випуску до випуску, то ротація сюжетів поки що не є значною, проте однаковими вечірні випуски новин все ж не є: 1-2 сюжети змінюються, до того ж, додаються або знімаються текстівки та ВМЗ.
 
Крім творчих трансформацій, канал також перебував у судовому процесі за позовом проти народного депутата з Партії регіонів Павла Сулковського, який подав депутат обласної ради Мирослав Семанів. Рівненський районний суд 13 грудня відмовив депутату Рівненської обласної ради, головному лікарю обласної клінічної лікарні, члену Української народної партії Мирославу Семаніву в задоволенні позову до народного депутата України Павла Сулковського (Партія регіонів) та телерадіокомпанії «Рівне 1». Представника Української народної партії, який працює головним лікарем обласної клінічної лікарні, обурили слова Сулковського, які начебто прозвучали в його прямому включенні в «Новинах Рівного» на каналі «Рівне-1» у січні. Спершу Семанів вимагав грошового відшкодування на загальну суму 25 тисяч гривень від Сулковського. Але адвокат останнього під час попереднього розгляду справи заявив, що слова, які оспорює Семанів, Сулковському не належать. Відтак, Семанів переписав позовну заяву – тепер гроші вимагають стягнути з телеканалу. Хоча при цьому він дає зрозуміти, що насправді до «Рівне-1» претензій не має – мовляв, в ефірі справді звучав голос Сулковського, він це добре знає... Адвокат Сулковського Володимир Цуняк у розмові з кореспондентом «Рівненської газети» визнав, що справді висловив сумнів у тому, чи належать Сулковському слова, які оспорює Семанів. Однак, мовляв, якщо й належать, то все одно вони, на думку Цуняка, відповідають дійсності. Адвокат Сулковського визнав, що телеканал «Рівне-1» у цій історії навряд чи постраждає. Проте сума 25 тисяч гривень у позовній заяві продовжує фігурувати...
 
Збоку справа більше схожа на банальні політичні «розборки» двох давніх опонентів. Адже свого часу й Сулковський, і Семанів разом працювали в команді багаторічного лідера місцевої УНП й екс-облголови Рівненщини Василя Червонія, відомого своїми численними судовими позовами до преси. Сулковський у 2002-му пройшов у парламент під прапорами «Нашої України», але невдовзі перейшов у табір регіоналів, від яких уже двічі ставав нардепом. А Семанів так і залишився з Червонієм. Колишнім соратникам і нинішнім опонентам, схоже, є що згадати один про одного. Телеканалу ж тут, як видається, дісталася роль цапа-відбувайла.
 
Менше політики!
Загалом же «градус» політичних дискусій, який і під час передвиборчих перегонів не був у рівненських ЗМІ надто високим, після виборів узагалі опустився ледь не до нуля. Місцева преса хіба що мляво обговорила ймовірні кандидатури нового губернатора Рівненщини після того, як нинішній голова облдержадміністрації Віктор Матчук стане народним депутатом (Матчук має №82 у списку «НУ-НС», і для того, щоб він став депутатом, достатньо, аби кілька нашоукраїнців отримали призначення у виконавчій владі, що, вочевидь, відбудеться вже найближчими днями). Так, «Рівне вечірнє», аналізуючи післявиборчу розстановку політичних сил в області, зауважило: «... Коли дострокові вибори закінчилися, формат представлення “Нашої України” та БЮТ у Верховній Раді змінився на користь останнього, а більше половини рівнян віддали свої голоси за “червоне серце на білому фоні”, місцеві бютівці почали почуватися набагато впевненіше та готувати платформу для зміни керівництва виконавчої гілки влади області на свого однопартійця – Станіслава Савінського».
 
Газета «ОГО» пішла далі й підготувала цілий огляд під заголовком «Хто замінить Матчука?», де розглянуло чотири можливі кандидатури на крісло губернатора й зібрало з цього приводу чимало коментарів причетних осіб. А «Рівне вечірнє» тим часом підготувало велике інтерв’ю-знайомство з одним із найімовірніших претендентів на посаду голови облдержадміністрації в разі переходу Віктора Матчука на роботу в парламент – його нинішнім першим заступником Юрієм Благодирем. «Від звичайного сільського хлопця – до першого заступника голови Рівненської облдержадміністрації дуже швидко пройшов шлях чи не найуспішніший в області молодий політик Юрій Благодир, – зазначає видання. – Як результат, вже у 33 роки має неабиякі шанси стати головою облдержадміністрації».
 
У цьому контексті привертає увагу й той факт, що після закінчення виборів суттєво змінились обличчя гостей місцевих телестудій. На зміну різнокольоровим політикам прийшли призабуті за час виборчих перегонів митці, спортсмени й активісти молодіжного руху. Політичних баталій на місцевому ТБ тепер практично не побачиш – хоча, власне, і під час виборчої кампанії пристрасті, прямо скажемо, не вирували. А протягом тижня, коли почалася робота парламенту і спікером обрали Арсенія Яценюка, топ-темою всіх місцевих газет стали не столичні політичні баталії, а народження в Рівному четверні. Двоє дітей померли в перші дні життя, двоє потребують посиленого медичного догляду – пологи були передчасними. Майже всі видання винесли цю тему на першу сторінку, а найтиражніша в області «Рівненська газета» три номери поспіль відкривала номер новинами про стан новонароджених, а крім того – самотужки організувала збір коштів на допомогу діткам і мамі та зініціювала здачу крові.
 
 
«Детектор медіа» продовжує моніторинговий проект, що проводиться за фінансової підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки. У проекті передбачено обмін матеріалами і досвідом між «Детектор медіаю» та низкою громадських організацій і видань у кількох регіонах України (Львів, Донецьк, Сімферополь, Рівне, Кременчук (Полтавська область), Запоріжжя). Предметом моніторингу є стан регіонального медіаринку, становлення медіа як бізнесу, рівень свободи слова, правового захисту журналістів та професійних стандартів у період виборчої кампанії та у післявиборний період.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8344
Теги:
Читайте також
02.04.2008 09:33
Віталій Голубєв
для «Детектор медіа»
6 119
18.02.2008 09:25
Віталій Голубєв
для «Детектор медіа»
8 114
26.12.2007 13:18
Віталій Голубєв
Олена Толочик, для «Детектор медіа»
9 526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду