Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 3 грудня 2007 року

4 Грудня 2007
30599
4 Грудня 2007
14:31

Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 3 грудня 2007 року

30599
Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 3 грудня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Вітаю. В прямому ефірі «Першого національного» політичне ток-шоу «Один за всіх». Мене звати Юрій Громницький. Завтра у Верховній раді очікується обрання спікера або голови Верховної ради. У сучасних політичних умовах посада є надзвичайно важливою, оскільки голова Верховної ради має дружити не тільки з правлячою коаліцією, а власне і з опозицією. І на перший погляд за технічною цією посадою криється вирішення дуже важливих для країни запитань. Безумовно, тема гостра. І можна сказати також, що зараз на цю посаду претендує принаймні десять осіб. Хто саме переможе у цих перегонах. Чи це буде представник від правлячої коаліції, чи може, все ж таки, опозиція має якийсь певний сценарій, який допоможе їм висунути власну кандидатуру і досягти перемоги. Ми сьогодні будемо говорити також про міцність правлячої коаліції, а також про те, як буде працювати парламент, який вже називають парламентом шостого скликання. В нашій студії представники усіх фракцій, які працюють у парламенті шостого скликання. Це Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів».

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона».

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський, Блок Литвина. Катерина Самойлик, Комуністична партія України і Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко. Вітаю вас, панове, на нашій програмі. Я пропоную нашим телеглядачам активно долучатися до цієї програми і висловлювати свою відповідь на запитання інтерактивного опитування, яке сьогодні лунає так «Чи важливо вам, хто стане головою Верховної ради?». Якщо ви вважаєте, що так, то ваш номер – 8 900 304 44 01. Якщо ви вважаєте, що ні, то ваш номер – 8 900 304 44 02. Хочу також нагадати і нашим телеглядачам, і присутнім у залі, що наше опитування не є репрезентативним. І ми розпочинаємо. Отже, панове, сьогодні Блок «Наша Україна-Народна самооборона» офіційно висунув на посаду спікера парламенту, голови Верховної ради Арсенія Яценюка. Водночас минулого тижня лунали часто заяви про те, що коаліція існуватиме тільки за умови обрання саме пана Арсенія Яценюка спікером. З досвіду ми знаємо, що такі заяви не лунають просто так. Чому ця кандидатура, тобто, кандидатура Арсенія Яценюка вважається такою зв’язною ланкою між Блоком Юлії Тимошенко і Блоком НУ-НС? Пані Ляпіна?

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Ну, власне, я би так не ставила питання. Це не є зв’язна якась, там, кандидатура. Просто зовсім очевидно, що це перший іспит, який буде проходити новостворена коаліція. І ми всі мусимо докласти зусиль, щоб ми цей іспит пройшли з честю і склали його просто на найвищий бал. А це значить, що і «Наша Україна-Народна самооборона» і Блок Юлії Тимошенко мають проголосувати всіма своїми голосами, власне, за кандидатуру висунутою «Нашою Україною-Народною самообороною». Тут немає ніяких закулісних інтриг. Тут досить прозора і зрозуміла ситуація.

ВЕДУЧИЙ: Ну, очевидно, голосування покаже. Але давайте запитаємо пана Чорновола, як виглядає, кандидатура Арсенія Яценюка викликає у «Партії Регіонів» менше заперечень, ніж наприклад, кандидатура В’ячеслава Кириленка?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ну, що стосується кандидатури В’ячеслава Кириленка, знаєте, про неї навіть не хочеться говорити. Колись один з римських імператорів навіть виводив свого коня, щоб показати, як він ставиться до сенату. Пан Кириленко не може не консолідувати парламент, нічого іншого. Там надто багато особистих амбіцій. Плюс, мені здається, він вже представляє навіть не «Нашу Україну» більше, а БЮТ. Що стосується Арсенія Яценюка, ми про нього висловились однозначно. Так само, як і про Івана Плюща, так само, як і про Володимира Литвина, що це ті кандидатури, які нас загалом можуть влаштувати на тій посаді. Але що стосується Яценюка ми тільки завтра зранку зберемо в повному складі фракцію і будемо приймати остаточне рішення, чи дати за нього голоси, чи не дати. І моя особиста позиція – абсолютно підтримую його. Я вважаю, що це буде хороший спікер.

ВЕДУЧИЙ: Це Ваша особиста позиція?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Моя особиста, я ще раз кажу, моя особиста, а не фракції. Фракція вирішить це питання завтра зранку. Сьогодні немає ще навіть попередніх рішень якихось закулісних чи заготовок, але нам, я буду це настоювати завтра на фракції, в цьому голосуванні не треба брати, попросити навіть пробачення в Арсенія Яценюка і сказати, що ми нормально готові з ним працювати, але це є випробування для коаліції. Вона повинна доказати чи може вона перейти цей рубіж, чи не може. Якщо вона не може перейти цей рубіж, то вибачте, про яку коаліцію далі говорити?

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Чорновіл. Враховуючи Ваші зауваження, можливо, представники коаліції з оптимізмом ставляться до перспектив Арсенія Яценюка. Але я хочу запитати представника Блоку Юлії Тимошенко. Вас не турбує те, що сьогодні після засідання політради Блоку НУ-НС, як сказав пан Костенко, не всі проголосували саме за кандидатуру Арсенія Яценюка?

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Я хотів би розділити два голосування. Я думаю, підтвердить колега із Блоку НУ-НС – пані Ляпіна, що два голосування було. Перше голосування – це, власне, було за кандидатуру. А друге голосування – це так звана обов’язковість рішення фракції. І те, що всі абсолютно члени Блоку «Наша Україна-Народна самооборона» підтримали, що це є обов’язкове рішення, ми переконані, що 72 голоси «Нашої України-Народної самооборони», так само, як і 156 голосів Блоку Юлії Тимошенко будуть завтра віддані за кандидатуру пана Яценюка.

ВЕДУЧИЙ: Дякую за відповідь. Пані Самойлик, яка буде позиція у Комуністичної партії під час завтрашнього голосування?

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Ми також подивимось, настільки ж міцна коаліція у Верховній раді України, заради чого була штучна політична криза, заради чого були дострокові вибори, заради чого це. Звичайно, ми не будемо голосувати за Яценюка. Нам здавалося б, що йому треба було б трошки більше попрацювати хоча б на одному місці. Ну, хоча б два-три роки десь. І я думаю, тоді можна було би вже давати оцінку цій людини. А так, звичайно, ми ж прекрасно розуміємо, що ми живемо в умовах парламентської республіки і дуже велика відповідальність саме на голові Верховної ради України. Мені здається, що панові Яценюку треба було б попрацювати хоча б трішки більше на інших посадах для того, щоб очолити або зайняти таку високу посаду. Фракція Комуністичної партії України утримується від такого голосування.

ВЕДУЧИЙ: Це вже офіційна позиція?

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Я думаю, у Верховній раді України досить багато особистостей, які б могли очолити таку поважну державну інституцію.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський, Блок Литвина.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Позиція Блоку Литвина визначається в контексті нашого розуміння, що є парламент, що є національний парламент, як інститут. І я міг би погодитись з Вами, пане Юрію, що Ви сказали на початку програми, що посада спікера зараз дуже важлива. Я погоджуюсь з цим, але при умові, якщо парламент при цьому є незалежним органом влади, незалежною гілкою влади. І коли відповідно голова Верховної ради не є чиєюсь креатурою, а є людиною і особою, і політиком, який координує роботу всього парламенту, а в ньому 450 депутатів.

ВЕДУЧИЙ: Ну, це може бути пан Литвин, лідер вашого блоку, ви про це говорили, завтра ви збираєтесь висунути його кандидатуру?

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Ви знаєте, про це ніхто офіційно не заявляв. Я тільки одне можу сказати, що сьогодні я спілкувався особисто з багатьма членами, рядовими членами, що називається, нашої фракції, фракції Блоку Литвина. І практично всі вони кажуть, ну, логічно було б, щоб на чолі парламенту була людина, які рівновіддалена від олігархічних кланів, а не є представником і креатурою одного із них, щоб це була людина, яка має величезний…

ВЕДУЧИЙ: Я бачу, що двоє представників з Вами не погоджуються.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Ну, мене це мало цікавить. Це людина…

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Це об’єдную, до речі.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Це людина, яка мала величезний досвід. Але я ще раз хочу сказати, що це є настрої членів фракції. В нас завтра відбудеться засідання фракції напередодні часу початку сесійного засідання. Я думаю, буде консолідована, колегіальна і демократична позиція.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Дозволю собі прокоментувати.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко, будь ласка.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Два питання. Перше питання по В’ячеславу Кириленко. Відомо, що він є дуже послідовний прихильник демократичної коаліції. Саме це дуже налаштовує проти нього всіх, хто не є прихильниками демократичної коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Але наскільки…

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Але друге питання.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Він є людина, яка власні амбіції чи навіть власні перспективи готовий поставити на вівтар загального результату створення демократичної коаліції. І він це продемонстрував. Він власноруч зняв свою кандидатуру. Я вважаю, що це вчинок справжнього політика – це перше. Друге – з приводу Яценюка. Ви знаєте, він молода людина, але він сьогодні дав блискучу і дуже мудру відповідь на питання гостре, яке йому поставили. Ми сказали: «От весь час мусують це питання, як об’єднати весь парламент і відомо, що там мусувалися теми, що Арсеній Яценюк не є прихильником демократичної коаліції?». До речі, це не так. Він є, був, і я думаю, завжди буде прихильником демократичної коаліції. Він без проблем підписав угоду. Тобто, це, ну, скажемо, не треба створювати якісь ілюзії. Але я хочу підкреслити, як він дуже влучно відповів на питання, як об’єднати парламент спікеру? Він сказав дуже просто: «Рівний доступ, рівна процедура для всіх, опозиція і коаліція однаково будуть мати можливість впливати на питання порядку денного, давати пропозиції». Закони не будуть покладатися під сукно, як це, вибачте, але ну, робилося в попередніх скликаннях Верховної ради.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Він дав європейсько-сучасну відповідь.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Соболєв, а потім коротка репліка пана Чорновола. Ми помічаємо, що Блок Юлії Тимошенко весь час повторює «Прерогатива прізвища на посаду спікера – це прерогатива Блоку НУ-НС». Вам все одно, яка це може бути кандидатура? Ви приймете будь-яку посаду, вірніше, будь-яку людину?

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, мене взагалі ця дискусія трішки дивує. От давайте уявимо будь-яку країну світу, де відбулися парламентські вибори, де чітко зрозуміло за парламентськими розкладами, хто формує більшість. Далі це питання цієї більшості – визначити цю кандидатуру. Ми вважаємо, що наші колеги мають достатню кількість достойних кандидатур. Нічого тут дивного немає. І саме тому згідно з тією угодою, яка нами була підписана, там чітко визначено пріоритети Блоку «Нашої України-Народної самооборони» і пріоритети Блоку…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, якщо буде, наприклад, Іван Плющ, то ви теж на нього погодитесь?

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Ні, ми визначили. Це чітко було визначено, що ті, хто не підписали коаліційну угоду відповідно не мають права претендувати на цю посаду. Саме тому…

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Ну, власне, ніхто і не намагається її посісти.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Саме тому і чітка була визначеність наших колег по Блоку «Народна самооборона», яким чином, і кого висувати. Саме тому я вважаю, що ця дискусія є абсолютно безпредметна. Відбулися вибори і люди, виборець сказав, кого вони обрали. Тепер я розумію, що є…

ВЕДУЧИЙ: Вони обрали також і представників «Партії Регіонів». Давайте послухаємо…

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Кого вони в більшості обрали. І саме тому мене дивує ця позиція. Я розумію, що в нас була практика, коли голова Верховної ради обирався, вдумайтесь в це, 187-ю голосами. І така практика була. В нас була практика…

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: В нас була практика, коли обирали одних, а потім за ніч раптом дехто виходив з однієї в іншу фракцію.

ВЕДУЧИЙ: Пане Соболєв, зрозуміло. Ми не йдемо в минуле. Давайте говорити про сучасність.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Саме тому давайте робити висновки.

ВЕДУЧИЙ: І послухаємо коротку репліку пана Чорновола.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ну, дуже короткі три репліки. Перше, що стосується цього постійного вживання «демократична коаліція». А якийсь інший варіант – це вже не демократична? Демократична коаліція – це кожна коаліція, яка створена конституційним способом і чесно, законно обраними фракціями, ну, чи депутатами Верховної ради, все. На цьому ставимо крапку. Друге, що стосується пана Кириленко. Знаєте, не хочу зараз добавляти тут негативів. Якраз відмінність Арсенія Яценюка в тому, що те, про що ви говорите, ми на це можемо сподіватися від Яценюка, нормальної і чесної роботи, і безсторонньої роботи, тому що спікер парламенту, спікер всього парламенту. І що ми ніколи б не повірили в 100-процентного політично-заангажованого Кириленка. І третє – ви знаєте, коли зараз розказують, що там виборець вирішив, так карти вам в руки, прапор вам в руки, несіть і створюйте коаліцію.

ВЕДУЧИЙ: От скажіть, будь ласка…

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ви маєте…

ВЕДУЧИЙ: Ваша точка зору, чи справді, ця коаліція може, наприклад, розвалитися, якщо наприклад, не буде затверджена кандидатура пана Яценюка Арсенія?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Так от в мене якраз і виникає питання, от я тут представляю «Партію Регіонів», яка зараз просто стоїть і чекає, доки вони весь час розказують: «От ми вже створили. Ми за п’ять хвилин створимо. На наступний день створимо. За тиждень створимо. За два місяці створимо». Ну, ніби створили, ніби зібрали підписи зі скрипом. Якщо ви кажете, що народ так за вас визначився, то тепер робіть те, що вам сказав народ. А може, народ щось трішки інше розумів, коли БЮТ критикував «Нашу Україну», а «Наша Україна» критикували БЮТ. Може, інші у вас були речі.

ВЕДУЧИЙ: Катерина Самойлик проситься.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Основне… Я тільки закінчу цю свою фразу. Знаєте…

ВЕДУЧИЙ: Так, будь ласка.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Найосновніше те, що зараз шукають вину скрізь у «Партії Регіонів», яка десь ніби когось купує, ніби комусь щось заважає, а не можуть самі її створити. Не віримо ми в існуванні цієї коаліції. Ми не злорадствуємо, просто не віримо ми вам.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пані Самойлик.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Ви знаєте, я хотіла б, дійсно, висловити таку маленьку репліку щодо докору, докір прозвучав. Вибір зроблено. «Закрийтеся, мовчіть, не висловлюйте свої позиції, не ваша це справа». Вибачте, така демократична коаліція дуже далеко піде, і тому я би дуже просила… Є процедурні питання, є регламентні питання і є в кінці-кінців демократично-правова держава, яка дає право кожному політику і не тільки політику, а громадянинові України висловити ту чи іншу точку зору. І тому, будь ласка, не треба на зразу, заявивши про демократичну коаліцію, говорити про те «замовчіть, ми за вас все вирішимо».

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Пані Катерино, якраз з цього питання я і прокоментувала відповідь Арсенія Яценюка. Він саме про і сказав «Всі будуть мати право на слово».

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Зарубінський, до Вас невеличке уточнення. Тобто, ми знаємо, що коаліція фактично, очевидно, буде голосувати завтра за кандидатуру Арсенія Яценюка, але висловлюється припущення, що існує більш широка коаліція, неофіційна коаліція, тобто, більша кількість депутатів, яка може проголосувати за цю кандидатуру.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Ви знаєте, ми з повагою ставимося і до БЮТ, і до НУ-НС, як і до інших суб’єктів парламенту, бо за них голосували люди. Ми з повагою ставимося до їхнього права мати коаліцію і висувати свою кандидатуру на посаду спікера. Але ви знаєте, нормальною практикою є така, коли створюється коаліція, то вона має своїх висуванців на різноманітні посади. Вона в першу чергу, вона – коаліція, має голосувати за своїх висуванців. Чому це важливо в демократичній країні? Тому що саме ці люди, які голосували за своїх висуванців, і несуть повну відповідальність за їхню діяльність. Тому мені здається, що тут оці списи ламати абсолютно не потрібно. Якщо кажуть, що є 227 людей, то ми готові повірити в це. Вони мають проголосувати за свого висуванця, всі 227 або 228, я не знаю, і нести відповідальність за його діяльність. Але тут є один важливий момент і він дуже цікавий. Стисло.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Дійсно, сьогодні пропонують, щоб завтра… Як відбувалося голосування? В так званому відкритому режимі.

ВЕДУЧИЙ: Про це я хотів саме поговорити зараз.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Але через кому не додають, що цей відкритий режим, я хочу, щоб наші телеглядачі зрозуміли, це режим голосування кнопками. І ви розумієте, в чому лукавство? Вибачте, але я вимушений сказати про це. В тому, що коли депутат голосує бюлетенем, то він має бути фізично присутній при тому, коли бере бюлетень, бо за столом сидять представники різних фракцій в лічильній комісії. І вони йому не дадуть другий бюлетень за того парня. Я коли відбувається голосування в сесійному залі, і коли мова йде про те, що на невеличкому просторі розміщується 200-250 чоловік, тоді дуже важко визначити, чи є фізично 227, і чи це фізично 227 відповідно до статті 84-ї конституції, що всі мають особисто голосувати, у Верховній раді голосують. А може, там проголосує 220 чи 215. Тому мені здається, що тут треба обережно до цього ставитися.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Зрозуміло, я зрозумів. «Партія Регіонів», до речі, обіцяла дуже уважно за цим спостерігати, наскільки я пам’ятаю раніше у деякій заяві, але я пропоную пані Ляпіній прокоментувати це зауваження.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: З приводу форми голосування «Наша Україна-Народна самооборона» кінцеве офіційне рішення ще не ухвалила. Завтра зранку це якраз буде предмет нашого обговорення. Ми дуже серйозно відносимось до регламентних норм. Ну, зокрема, тому що претендуємо висунути голову Верховної ради. Ми уважно вивчимо можливості ЕТХОК зміни цієї позиції. Я гарантую, що ми будемо слідкувати за фізичною присутністю в залі всіх наших колег. Я переконана, що БЮТ забезпечить таку фізичну присутність в залі всій своїх колег. Я не думаю, що це буде отаким якимось каменем спотикання. Але як визначитись, чи відкрите, чи закрите голосування ми ухвалимо у відповідності до можливості закладених в регламенті.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Вибачте, є регламентна норма. Чому треба її порушувати?

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Шановні колеги, я тому і звернула увагу. Ми можемо її не порушувати, але ми можемо її ЕТХОК змінити.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Для чого? Поясніть, для чого?

ВЕДУЧИЙ: Ми для наших телеглядачів пояснимо, так. Пане Соболєв, я, до речі, хочу Вас, справді, долучити до дискусії. Хочу навести цитату пані Тимошенко, лідера вашого блоку, яка сказала, що якщо хтось не проголосуєте за голову Верховної ради, то це буде першим сигналом, що навколо обрання голови йде чорна інтрига. Тобто, яка чорна інтрига? Чого ви боїтеся? Чому ви вимагаєте відкритого голосування? Ви, що не переконані і у власних членах, і очевидно, і в голосуванні деяких членів коаліції від ваших союзників, від Блоку НУ-НС? Поясніть нам, будь ласка, тому що закрадається підозра.

Сергій Соболєв, Блоку Юлії Тимошенко: Я зрозумів Вас і Ваше запитання. Я хотів би нагадати декілька норма регламенту, які стосуються персоналій.

ВЕДУЧИЙ: Дуже стисло, тому що глядачі…

Сергій Соболєв, Блоку Юлії Тимошенко: Я хочу нагадати, що прем’єр-міністр, наприклад, чи обрання уряду чомусь голосується відкритим голосуванням і ніхто не ставить питання. Найважливіші податкові закони голосуються відкритим голосуванням і ніхто не…

ВЕДУЧИЙ: Чому ви зараз наполягаєте, а раніше ніхто на цьому не наполягав?

Сергій Соболєв, Блоку Юлії Тимошенко: Ми завжди наполягали на тому, що всі голосування, до речі, це наша пропозиція була і в попередніх скликаннях, всі персональні голосування повинні бути у відкритому режимі. Я поясню, чому. Тому що ми не хочемо ніяких закулісних ігор стосовно таких найважливіших посад, як є прем’єр, як є, наприклад, спікер, як є інші посади в парламенті. І саме тому абсолютно чітко зрозуміло, хто голосував за, а хто голосував проти. І ніяких питань тут немає. Більше того, я ще раз кажу, є практика голосування ЕТХОК, яка передбачена регламентом. І ми так само будемо дуже прискіпливо ставитись до того, щоб регламент не був порушений в жодній нормі.

ВЕДУЧИЙ: Регіонали з приводу відкритого голосування мають особливу позицію. Сьогодні пані Герман заявляла, що ви негативно до цього ставитесь, наскільки я зрозумів, пане Чорновіл?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ми ставимо жорстко і негативно з двох причин. Першу сказав тільки що колега Зарубінський, тому що ми, дійсно, вважаємо, що ситуація, коли це є тест на існування більшості коаліції у Верховній раді, коли кожен голос має значення. Там до трьох голосів фактично, то цей тест має бути пройдений, інакше ця коаліція буде завідомо недієздатно створена. Знаєте, мертвонароджена дитина. Ліпше, може, спочатку зробити операцію і усунути цей плід мертвий, а не починати з такої роботи. Другий момент, який для нас є значимим, так, можливо, те, що каже колега Соболєв, можливо, і треба перевести всі голосування у відкритий режим. Але для таких зокрема важливих голосувань… До речі, голосування за прем’єра теж, як на мій погляд, є дуже суттєвим в цьому плані. І тут є теж ризик, що голосують мертві, і відсутні душі. Ми вважаємо, що зміни регламенту треба робити не на зобу дня. Так, як ми колись міняли виборці закони за кілька тижнів до проведення виборів. Навіть таке було. За місяць, за два. Тобто, робили під-конкретну ситуацію. От зараз ЕТХОК, тобто, одноразова зміна регламенту тільки конкретно на випадок обрання саме Арсенія Яценюка, тому що «Наша Україна» не вірить сама в себе чи БЮТ, там, не вірить в «Нашу Україну» і бачить, що можливо, вони не додадуть голосів, а потім на сам же БЮТ і скинуть відповідальність, мовляв, ви не проголосували за нашого кандидата. До речі, наскільки я знаю, оця заява Юлії Тимошенко, вона десь приблизно такий зміст і носила в собі, якщо її повністю процитувати. Тому ми ще раз настоюємо, давайте не гратися зараз в інтриги, зараз робимо так, як виписано регламентом, обираємо голову Верховної ради. І новий голова Верховної ради вносить, чи він, чи при ньому вноситься проект постановити про внесення змін до регламенту, і зокрема щодо того, як гарантувати те, щоб не голосували мертві душі. Колись Віктор Пинзеник пропонував проект постанови. І мені здається, що Сергій Соболєв теж його підписував.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дякую.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Я його…

ВЕДУЧИЙ: Пані Самойлик, Ви маєте репліку, наскільки я зрозумів.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Так, я хочу…

ВЕДУЧИЙ: А потім запитання від аудиторії.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Я хочу для ведучого і для всіх гостей, і особливо для телеглядачів сказати, що при нині існуючій регламентній нормі голосування за голову Верховної ради подвійник контроль. Перший контроль – це лічильна комісія. І другий контроль, повірте мені, як депутатові з таким великим стажем роботи, це партійний контроль, це контроль фракцій. Там вже ніхто не дасть збрехати, щось не так зробити. Існує цей контроль і все це ми знаємо. І тому я поділяю думку своїх колег, що не можна під одну людину міняти все. Ми скоро поміняємо і конституцію, тому що комусь вона на заваді.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Запитання від аудиторії? Будь ласка, Ви.

Гість студії: Общественное объединение «Думай». Вот сегодня дискуссия идет о коалиции. Все присутствующие знают, что выборы показали, что практически 50 на 50 оппоненты находятся в Верховном совете. И мы это уже не первый раз наблюдаем, страна раскалывается. И казалось бы, создание коалиции, избрание спикера и премьера, ну, хотелось бы людям и мне, как избирателю, например, чтобы все-таки, процесс раскола остановился. Мы видим из присутствующих, что похоже, что они органически просто не смогут договориться. Вот хотелось бы им задать вопрос. Скажите, вот шестой созыв, вы присутствующие здесь от разных фракций, на чем-нибудь вы сможете договориться, объединяться или все время будете обсуждать норму регламента и так дальше? Подчеркиваю, что избирателям и ваша программа нигде не говорилось, что надо расколоть страну, надо все время воевать.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, що може об’єднати депутатів?

Гість студії: Можете ли присутствующие и другие фракции?.. Смогут ли они когда-нибудь объединиться, имеющие шанс?

ВЕДУЧИЙ: Розпочинаємо з пані Ляпіної.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я можу собі дозволити спрогнозувати, що ми об’єднаємося, наприклад, навколо проекту закону «Про бюджет», оскільки всі фракції прагнуть того, щоб бюджет був виразний, соціальний, мав стимули для економічного розвитку і все таке інше. Ми всі будемо працювати над цим проектом закону. Хто коаліція, хто опозиція, обов’язково будуть давати свої пропозиції. Ці пропозиції будуть розглядатися і ми знайдемо збалансований варіант. Я переконана, що ми об’єднаємося навколо багатьох соціальних законів, наприклад, про підвищення виплат молодим мамам. Я переконана, це об’єднає Верховну раду.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: А коли ми кажемо… Я ще два слова. Коли ми кажемо про…

ВЕДУЧИЙ: Дуже… Тільки два слова.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Про важливість наших оцих процедур, то це насправді, просто треба звикати. Демократія – це в першу чергу процедура.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Як тільки ми їх будемо виконувати твердо, то ніщо не розколе країну, бо всі діють по правилам.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пані Ляпіна. Пане Зарубінський?

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Ви знаєте, я можу погодитись з ідеологією того, що сказав мій колега. Має бути те, що об’єднує. Ви знаєте, от сьогодні ми обговорюємо коаліція, опозиція, голоси, процедура.

ВЕДУЧИЙ: Що саме може бути?

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Так, а два дні тому під Києвом вбили людини за те, що вона захищала селян, в яких крали землю тіньовими схемами. Невже тут присутні, невже ті фракції, які ви представляєте і я представляю, не можуть об’єднатися на тому, що треба інвентаризувати українську землю, зрозуміти, кому вона належить, на яких підставах вона належить. І припинити деребан і просто ошукування українського селянства. Хіба це не може об’єднати всіх? Може.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: От до речі, навколо закону відповідного, який ми збираємось в коаліцію подати, ми обов’язково об’єднаємось.

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо пані Самойлик, а потім Тарас Чорновіл.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Я хочу сказати, що не присутні особливо в цьому залі розкололи нашу державу і не присутні в цьому залі стали на бік виключно однієї політичної сили, і ще раз підтвердили, що в Україні є розкол. А ми можемо об’єднатися, правильно було сказано, навколо бюджетів, соціальних питань. Особисто ми вже подали, бо поки ви портфелі ділите, а ми вже подали закон «Про контрактну службу», «Про допомогу дітям» і таке інше. Багато, багато. «Про повернення заощаджень».

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Поїхали далі.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Так що є вже робота для об’єднання парламенту і не тільки парламенту, а і наших виборців.

ВЕДУЧИЙ: Тарас Чорновіл.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ну, по-перше, я би хотів сказати про те, що зараз відбувається між нами і набагато гостріше буде відбуватися в залі Верховної ради – це якраз і є нормально.

ВЕДУЧИЙ: Потім пана Соболєв.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: От коли все буде суцільний одобрямс і ні слова, ні кроку в право, ні кроку вліво, от тоді буде дійсно погано, тому що рішення будуть волюнтаристські, рішення будуть, як правило, в такому випадку шкідливі для більшості людей. Але що стосується об’єднавчого, так, нас об’єднають дуже багато законів. Абсолютна більшість законопроектів у Верховній раді минулого скликання, доки спочатку БЮТ, а потім «Наша Україна» не пішли ночувати по електрощитових чи ще десь там, то приймалися, знаєте, якою кількістю голосів? 300-320, 420. От Арсеній Яценюк обирався міністром закордонних справ, по-моєму, 430 голосів. Всі фракції проголосували. Він випадково не встиг…

ВЕДУЧИЙ: Але при цьому, наскільки ми пам’ятаємо, там були різні ситуації з цього приводу.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: І останнє. Але те, що мало б нас об’єднати серйозно, ми би пропонували, все ж таки, починати загальнонаціональну політичну дискусію. Починати її, можливо, з фракцій, з партій представлених в парламенті. Що таке українська ідеологія, що таке українські ідеї? Колись відмовитись від ідеології заборонили і разом з брудною водою вихлюпнули і дитину. Ми навколо ідеології можемо об’єднатися.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Чорновіл.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Коли одна політична сила, то права, потім ліва, потім знову права, то які ідеології, які об’єднання? Коаліція має створюватися навколо ідеологій.

ВЕДУЧИЙ: Представник БЮТ, пан Соболєв, Ваша репліка і потім ми підемо на коротку рекламу.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Ну, ви бачите, скільки вже питань названо, які так чи інакше, і за які будуть голосувати представники практично всіх фракцій в парламенті. Єдине, що демократія – це, дійсно, дуже складна річ, але це, дійсно, є те найкраще, що визначено. Є більшість, є опозиція. І чітко визначено повноваження на сьогоднішній день уряду, безпосередньо парламентської більшості. Ми вважаємо, що треба закріпити відповідні повноваження опозиції, які так і не були визначені, а були прийняті лише в першому читанні. І я думаю, абсолютно ніякого питання щодо розколу країни не існує. Це питання, яке нажаль, виникає завжди перед виборами. Ви знаєте цей джентльменський набір тих питань, якими пробують колоти країну. А парламент після того, як утворюється коаліція, обирається спікер, обирається уряд, абсолютно є життєздатний, є опозиція в цьому парламенті, є більшість і є взаємний контроль, як більшості за опозицією, так і опозиції за більшістю.

ВЕДУЧИЙ: Дякую за Вашу думку. А нашим телеглядачам хочу нагадати, що дуже коротка реклама буде, дві хвилини, після чого ми продовжимо нашу дискусію.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Ми знову в прямому ефірі «Першого національного». На ваших екранах політичне ток-шоу «Один за всіх». Хочу нагадати, що продовжується наше інтерактивне опитування і запитання лунає так «Чи важливо вам, хто стане спікером парламенту?». Наразі 81 відсоток наших додзвонювачів вважає, що так, для них важливо, все ж таки, хто стане спікером парламенту. І 19 відсотків вважає, що ні. От ця посада, ця фігура Арсенія Яценюка зокрема на посаді голови Верховної ради, як кажуть політологи, вона є досить таким зручним містком передусім для Президента Віктора Ющенка для того, щоб організувати належну співпрацю, безпроблемну співпрацю, наприклад, з прем’єром Юлією Тимошенко, якщо її буде обрано на цю посаду. Пані Ляпіна, Ви погоджуєтеся з такою думкою?

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я вважаю, що будь-яка легітимно-висунута і обрана більшістю голосів кандидатура від «Нашої України» обов’язково буде зручним містком для того, щоб налагодити нормальну співпрацю. Більше того ми, власне, прагнули створити пропрезидентську більшість. І це природно. Ми хочемо мати гармонійну співпрацю між новим урядом, Президентом і більшістю у Верховній раді. Це дасть можливість… От тут в перерві виникало питання, що все слова, а де ж справа. Справа почнеться саме в такій конфігурації, тому що уряд ефективно буде працювати, Верховна рада почне ухвалювати закони, які допомагають уряду ефективно працювати, Президент буде підтримувати це все, на національні пріоритети направляти. Прекрасна конфігурація. Чому власне, до неї відноситись скептично?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, пропрезидентська більшість – це гарно звучить, тільки в пропрезидентській більшості більшість президентської більшості думає трішки про іншого майбутнього президента, про його перспективи і трішки не зовсім за інтереси одного діючого сьогодні президента. Тому мені здається, що це якраз погана тема об’єднання і вона…

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: А ми знаємо ту жорстку відповідь.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Дозвольте тільки я закінчу цю фразу.

ВЕДУЧИЙ: Коротка фраза і потім маленьке уточнення.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Мені би хотілося, щоб коли обираємо голову Верховної ради, щоб це дійсно було, як було сказано, був місток, а не була додаткова петля на шиї парламенту, тому що те, що ми бачимо за останні місяці, на превеликий жаль, парламент живе і взагалі країна живе не в конституційному полі. Україна, давайте нагадаємо, парламентсько-президентська республіка. Що ми маємо? Президент дає доручення Кабінету міністрів. Президент говорить, хто має бути спікером. Ми вернулися навіть не до президентсько-парламентської, а до чисто президентської республіки.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Ремарка. Ви знаєте, я не можу погодитися в змістовному плані. Хіба голова Верховної ради має бути містком?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ну, так.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Це неправильне розуміння парламентаризму, і що є парламент. Парламент - це є незалежна гілка влади, це є феномен розподілу між гілками влади. В що ви хочете перетворити парламент? Щоб це був місточок між президентом і прем’єром? Для чого тоді взагалі парламент потрібен?

ВЕДУЧИЙ: Але до пані Ляпіної, до речі, невелике уточнення.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Одна з багатьох функцій.

ВЕДУЧИЙ: Чому?.. Невеличке уточнення до пані Ляпіної. Чому тоді В’ячеслав Кириленко не підійшов? Він був першим висуванцем? Може, тому, що в нього, як пишуть знову ж таки політологи, занадто теплі стосунки з Блоком Юлії Тимошенко? Виникають ці підозри також.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я думаю, що ці підозри можуть виникати чи не виникати, це абсолютно не було критерієм. Нажаль, склалась така ситуація, що кілька наших колег буквально ультимативно виставили свою вимогу, що вони не хочуть голосувати за кандидатуру В’ячеслава Кириленка. І В’ячеслав Кириленко, ще раз кажу, поклав свої амбіції на вівтар спільного результату. Розуміючи, що кожен голос в нас на вазі, він сказав: «Не варто ризикувати. Ми мусимо висунути об’єднуючу в першу чергу для коаліції…». Але я хочу дати жорстку відповідь моєму колезі Тарасу Чорновілу.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко, будь ласка.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Він каже, що у Президента одні персональні інтереси, у прем’єра другі. Ви знаєте, Віктор Ющенко, як президент відрізняється тим, що він свої персональні інтереси вперед не виставляє. І він ставить вперед інтереси України, тому чесно кажучи, оці всі намагання бодатися між Юлією Тимошенко і Віктором Ющенко – це намагання, ну, як мінімум неетичні, тому що Віктор Ющенко буде робити те, що потрібно Україні.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пані Ляпіна. Пане Соболєв…

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ой, знаєте, Вашими устами та мед би пити я би хотів, але нажаль, це не так.

ВЕДУЧИЙ: Добре, добре. Пане Соболєв, чи розглядає Блок Юлії Тимошенко, все ж таки, оцю кандидатуру Арсенія Яценюка, як таку противагу, все ж таки, амбіціям і впливу пані Тимошенко в якості прем’єр-міністра? Чи не хвилює Вас це?

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Абсолютно ні.

ВЕДУЧИЙ: Ви – молодий перспективний політик.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Абсолютно ні, а більше того я просто переконаний, що всі спроби загнати нинішню парламентську ситуацію у вибори президента – це настільки очевидно програшний момент, який використовує «Партія Регіонів» і їх сателіти. Тобто, для нас абсолютно зрозуміло, на сьогоднішній день відбулися парламентські вибори. Причому, я хочу нагадати, чому вони відбулися, тому що чітко було визначено кількість голосів правлячої коаліції. І їх, якщо я не помиляюся, було 237. І три фракції складали ці голоси. Коли почалося раптом перебігання людей за посади і ми це тепер бачимо, скільки призначено буквально перед тим, як цей уряд став виконуючим обов’язки, людей, які були перебіжчиками на ці посади. Як тільки почалися інші неподобства в парламенті, то стало зрозуміло, що навіщо приходити на вибори. От ви часто задаєте питання «А чому ви назвали себе демократичної коаліцією?». Я вважаю, що будь-яка коаліція, я з Чорноволом абсолютно згоден, буде демократичною, якщо вона сформована на підставі результатів виборів. А якщо результати виборів одні, а після цього починають перебігати з однієї фракції в іншу, а тим більше з більшості в меншість чи навпаки, то це є недемократична коаліція. І я думаю, той урок, який ми отримали на цих виборах, є абсолютно відкритим.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: А стосовно президентських амбіцій, я ще раз підкреслюю, в нас відбулися парламентські вибори. До президентських виборів ще два роки. І ніяких питань на сьогодні стосовно…

ВЕДУЧИЙ: Ми зараз не говорили про президентські вибори.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Ви декілька разів задали питання «Чи не вгальмують президентські амбіції чиїсь призначення?». Я вважаю, що це абсолютно є питання, яке не стосується сьогоднішніх днів.

ВЕДУЧИЙ: Це Ви почали про президентські вибори. Очевидно, Вас це хвилює. Але давайте ми трішки розширимо тему. Тобто, ми говоримо про спікера, про голову Верховної ради, про створену коаліцію. Але поки що ми не чули про створення опозиції. Пане Чорновіл, коли буде створена опозиція чи?..

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, дуже технічне елементарне питання. Опозиція створиться в той момент, коли почне функціонувати парламентсько-урядова коаліція, фактично з моменту обрання прем’єр-міністра. Ну, можна ще доповнити трішки, обрання кадрового складу уряду, але реально фактично з моменту прем’єр-міністра обрання можемо говорити, що коаліція відбулася. На сьогоднішній день ми не можемо в повному плані, може, б хотілося політично, але не можемо себе назвати опозицією, тому що ми несемо, наша фракція зокрема несе відповідальність за діяльність Кабінету міністрів Віктора Януковича, до речі, в якому той же самий Арсеній Яценюк працює міністром і непогано працює. Ми за нього, тому і голосували, і підтримували його. І тому на сьогоднішній день те, що називається, що створена вже коаліція… Добре, можна говорити створена. Я би сказав трішки коректнішу фразу, якщо політично говорити, задеклароване створення коаліції. Є 228 голосів, але якщо вона не буде утворена у відповідний час, то вона просто виявиться такою, яка не почала свого існування. І ми тоді дальше залишимося чи напіввладою, чи повністю владою. Це вже можна дискутувати.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пані Самойлик.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Я думаю, ми прекрасно передусім повинні читати конституцію і закони наші. Там не сказано, не врегульовано питання опозиції, тому є коаліція, слава Богу, працюйте. Але я не хотіла б, щоб ви сьогодні на телепередачі робили із Кириленка героя. Ніякий він не герой. Він розумів прекрасно, що його кандидатура в Верховній раді України не пройде і для того, щоб не було позору просто відмовився. Так що не треба говорити за героїзм. А що стосується ваших висловлювань щодо пропрезидентської більшості, то мене взагалі це дивує. В нас парламентсько-президентська республіка. Саме парламент створює більшість і формує уряд. Ось про що ми будемо говорити. А ви поставили на сьогоднішній день Президента над усе. Він вам диктує, хто повинен бути головою Верховної ради України, а хто не повинен. Та хіба ж це демократично, хіба це відповідає конституції України? Нам треба на ці питання також зважати.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський, Ви підіймали руку. Маєте якусь особливу думку?

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Ні, особливої думки в даному випаду в мене немає. Я просто хотів би ще, відчуваючи настрої тих студентів, які сидять за нами, і які ставлять питання «А скільки будуть продовжуватися дискусії з приводу коаліції? А коли ви почнете працювати?», я хотів би закликати своїх колег вже дійсно почати працювати, бо відверто кажучи, якщо на шальки терезів покласти коаліція і парламент, то парламент набагато більший, правда чи ні? Бо парламент є національний інститут, бо парламент є один законодавчий орган. Я банальні істини кажу, але в нас це забувають. А коаліція є інструмент реалізації влади. То давайте завжди на перше місце ставити ефективну роботу парламенту, конструктивну роботу парламенту. У всякому разі Блок Литвина до цього не просто готовий, а ми вже почали працювати.

ВЕДУЧИЙ: Уточнююче запитання. Якщо завтра буде обрано керівництво Верховної ради, Блок Литвина буде в коаліції чи буде в опозиції?

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Ну, давайте відверто скажемо і я хочу сказати, що ми не змінювали свою позицію. Вже другого жовтня, здається, ми сказали, що ми можемо бути учасниками коаліції, учасниками, а не додатком до вже створених структур. І в даному разі, ну, здається не зовсім коректно говорити до того, що коаліція оголошена, посади поділені. До речі, навіть вдумайтеся, які посади. Голова Національного банку – це, виявляється, теж вже партійна квота. Ну, абсурд, вибачте, для тих людей, які трішки розуміються, що таке Національний банк. «Укрексімбанк»… Як він називається? І «Ощадбанк», теж державні банки, теж поділений між партійними квотами. Таке не можна робити. Ми не хочемо брати в цьому участі. В нас є програми. Ми давали зобов’язання, обіцянки своїм виборцям. Ми будемо її реалізовувати. І при цьому не будемо траншеї рити в самому парламенті, бо парламент для нас – це є національний інститут, який має працювати, а не займатися утвореннями, руйнацією, руїнами, коаліцією і чимось іншим.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Можна?

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротка репліка, а потім перейдемо…

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Коротка репліка. Ми так закликаємо один одного ніби не створена коаліція. Нагадаю, створена. І друге, про що нагадаю. Цей прекрасний національний інститут формою своєю роботи має голосування і голосування відбувається більшістю, тому щоб ми тут не закликали з приводу давайте працювати парламентом, якщо більшості немає, то її немає, а якщо вона є, то вона є. Тому власне, ми про це зараз і говоримо.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Але в мене є одне зауваження. От подивіться…

ВЕДУЧИЙ: Не на п’ять хвилин.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Ми тільки почали говорити про те, що треба закон «Про опозицію», ми вже чуємо від комуністів: «Не треба формалізувати опозицію, не треба». Вони бояться слова «опозиція».

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Не треба утрирувати. Я не так зовсім сказала. Треба дуже уважно слухати. Я не про те сказала. Я сказала про те, що ані конституція, ані чинне законодавство не регулює, дійсно, не регулює права в взагалі саму опозицію в парламенті.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Потрібно це врегулювати?

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Я вас дуже… Причому тут? Я ж не сказала, що не потрібно. Ви почули?

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Ні, ну, пані Катерино, а Ваша думка, потрібно?

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Я прошу Вас, я Вас дуже прошу…

ВЕДУЧИЙ: Чому в такому випадку парламент не може прийняти закон «Про опозицію», який існує?

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Хто заважає прийняти це? Просто не треба перекручувати ті слова, які я сказала.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ну, що стосується…

ВЕДУЧИЙ: Пан Соболєв хоче також сказати.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я хочу нагадати історію. В попередньому скликанні була більшість, яка могла абсолютно чітко одним єдиним голосуванням врегулювати діяльність опозиції. Вона цього не зробила, і саме тому ми поставили серед ключових питань, які будуть розглядатися більшістю, нашою більшістю з «Нашою Україною» це питання врегулювання роботи опозиції. Тому тут ніяких питань немає. А стосовно того, чому цього немає в конституції, то я якраз хочу продовжити тему, коли змінюється основний закон під одну людину. Коли стало зрозуміло, що в 2004-му році перемагає Ющенко на виборах, треба було терміново змінити конституцію. І ми отримали, вибачте, гібрид, в якому з одного боку визначені ключові повноваження парламенту, які нібито перейшли від Президента, а з іншого боку ці повноваження неврегульовані ніяким способом. Саме тому от мене дивує, а чому тоді дивитися на те, що Президент запропонував кандидатуру спікера парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Соболєв.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Від фракції, в якій він є почесним головою партії. Абсолютно це коректно.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ні, ні, все, все.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я хочу звернути увагу, це він нам запропонував, а не всім іншим.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пані Ляпіна, давайте послухаємо пана Чорновола.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: По-перше, Ющенко ще навіть не починав кандидувати в президенти, коли вносились і в першому читанні голосувалися…

ВЕДУЧИЙ: Ми зараз говоримо про теперішній парламент.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: До речі, він був і проти… Закон «Про опозицію»… Знаєте, Ви розказали недавню історію, а я дуже коротко трішки давнішу нагадаю. 2005-й рік ваш покірний слуга разом з іншими депутатами «Партії Регіонів» внесли законопроект «Про опозицію». Повне не сприйняття тоді тою велетенською, раптом роздутою, я не знаю, чим купленою, посадами купленою…

ВЕДУЧИЙ: Але тепер ви маєте бути зацікавлені у законі «Про опозицію»?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Секунду. Ніхто не хотів… 26-те травня минулого року. Перший день засідання Верховної ради. Ми, в тому числі і я реєструємо перший в новому скликанні законопроект саме про опозицію. Що ми почули від «Нашої України»? «Нам не потрібно. Єдина Португалія, і то це пережитки, там, ще революції португальської, там» і тому подібне, «не потрібно». А коли раптом побачать, що будуть в опозиції, то вже раптом захотіли цього закону. Ми підтримали. Мій підпис стоїть під новим законом. Але коли в цьому законі почали нам нав’язувати напряму неконституційні норми, знаєте, тоді коаліція дійсно збунтувалася.

ВЕДУЧИЙ: Чи зможете ви прийняти тепер цей закон «Про опозицію», оскільки ви, можливо, опинитесь в опозиції?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Якщо ми опинимось в опозиції, то ми будемо так само нормально і спокійно працювати в опозиції. Перше – ми будемо працювати, як частина парламенту. Тут Олег Зарубінський сказав абсолютно логічну річ, ми для себе визначаємо. Ми не визначаємо за принципом, якщо коаліція голосує за, то мовляв, ми повинні голосувати проти. Якщо ми бачимо, що це є нормальний законопроект чи нами він запропонований, чи ними, то ми, звичайно, будемо голосувати за і будемо пропонувати до тих законів свої поправки, свою підтримку. Але є моменти, коли визначається чітко розподіл, перше – владних повноважень. Влада і контроль за владою. Ми не хочемо брати від Блоку Юлії Тимошенко, який вона нам пропонує політичний хабар у вигляді віце-прем’єра з питань опозиції і заступників міністрів, які братимуть на себе частину відповідальності за їхній провал. І тому ми настоюємо тільки тіньовий Кабінет міністрів в парламенті під парламентською егідою, який може контролювати, але не цей політичний хабар. І в такому плані ми будемо працювати, безумовно, і як політична опозиція, парламентська опозиція, і як основна частина влади, представницька частина парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Пане Соболєв, скажіть, будь ласка, які саме посади, які комітети, які місця у президії Верховної ради могла би отримати опозиція, на Ваш погляд?

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, мені дуже подобається, коли починають казати про політичні хабарі. Тільки, вибачте, прийнятий в першому читанні закон «Про опозицію». В мене питання єдине виникає, чому цей закон, маючи більшість, ви не ввели в дію? Якщо Ви ведете мову про 2005-й рік, то Ви, що вважаєте, що в нас була більшість тоді? Ви абсолютно чітко пам’ятаєте, яким чином відбулися вибори, ви пам’ятаєте, що був обраний голова Верховної ради від більшості, тому тут питання стосовно того, що врегулювати закон «Про опозицію»…

ВЕДУЧИЙ: Пане Соболєв, ми вже це обговорили. Давайте говорити про майбутнє, тобто, які позиції у Верховній раді ви готові віддати опозиції? Заступника голови Верховної ради, які комітети? Уточнюючі.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Так, ці питання визначені в законі, який прийнятий в першому читанні. Більше того, в цьому законі прийняті питання, які стосуються…

ВЕДУЧИЙ: Поясніть, будь ласка, людям.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: І голів комітетів, які здійснюють безпосередній контроль за діяльністю парламенту і за діяльністю уряду. Крім того, я хочу нагадати, що в цьому проекті закону ніяких питань стосовно віце-прем’єрів, міністрів, заступників міністрів для опозиції не існує. Цей закон прийнятий в першому читанні. На пропозицію Президента України, який запропонував розширити повноваження безпосередньо опозиції, ми заявили: «Ми готові вислухати пропозицію тих, хто буде працювати в опозиції». Вони заявили: «Ми на це незгодні». Я переконаний, і наша політична сила ніколи б не згодилась на те, щоб працюючи в опозиції, піти заступниками міністрів, віце-прем’єра або ще кимось.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, дякую.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Це абсолютно логічно.

ВЕДУЧИЙ: Коротка реакція пана Чорновола, а потім пані Самойлик.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ой, збився вже з цього. Значить, все-таки, що стосується закону «Про опозицію» Ви зараз гарно згадуєте той старий законопроект, але ж ви фактично його перекреслили своєю заявою передвиборчою, після виборчою про 12 законопроектів, які ви будете вносити. Ну, не я це придумав і ні пані Катерина, ні Олег Зарубінський. Юлія Тимошенко з Кириленко скрізь виступали і говорили про цей закон. Давайте вертаємося до ситуації, що має почати зараз робити Верховна рада. А ситуація така – це є не закон, а законопроект той, про який Ви говорили, який перейшов це скликання теж, як законопроект. І на сьогоднішній день ми маємо легітимний тільки один закон, який є… Власне, не закон, а норму конституції фактично парламенту…

ВЕДУЧИЙ: Я боюся, що люди Вас не розуміють, оскільки Ви дуже багато говорите про…

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Закінчую. Це є регламент Верховної ради, який визначає на сьогоднішній день не коаліційний розподіл посад у Верховній раді, а саме розподіл пропорційний, тому поки що ми мусимо діяти за цим принципом.

ВЕДУЧИЙ: Пані Самойлик, Ваша репліка, але я хочу до Вас розширене запитання поставити? От дуже багато говорили зараз політики про закон, про регламент, про різні норми. Чи вистачить оцих норм, якщо буде, все ж таки, запроваджено, прийнято закон «Про опозицію» для того, щоб в нас не було хаосу в парламенті, там, знову блокування щитової, блокування трибуни, там, і так далі? Давайте послухаємо Вашу точку зору.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Ви знаєте, взагалі ніхто не дасть таких гарантій. Я вам хочу сказати, в регламенті дуже чітко закладено, дійсно, принцип пропорційності розподілу комітетів всіх керівних посад. Я думаю, цього досить абсолютно. В усьому світі зрозуміло, що комітет свободи слова повинен належати обов’язково опозиції. Але я хочу до пані Ксенії звернутися. Пані Ксеня, половина фракції «Нашої України» не голосувала за законопроект Юлії Володимирівни. І Ви ж знаєте, чому. Тому що там практично створювалась нова бюрократична машина зі всіма похідними: кабінети, Ви ж пам’ятаєте, машини і таке інше. Далі поруч з…

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Фінансування нині діючого Кабміну.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Далі поруч з комітетами, які затверджуються, є комітети ще й контрольні.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Мільярди.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: А це ж знову додаткова сума. Це мільярди, це урядовий зв'язок, це машини, це кабінети і таке інше. І тому навіть фракція «Наша Україна», половина фракції відмовилась голосувати за цей законопроект. Закон потрібен, але розумний, мудрий закон, а не такий закон, який є зашморгом на шию нашого суспільства.

ВЕДУЧИЙ: Давайте почуємо точку зору пані Ксенії Ляпіної.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Абсолютно з Вами згідна з приводу того, що цей законопроект ухвалений в першому читанні потребує доопрацювання, власне, ми на цьому наполягали. Але що ми зараз?.. Про що ми зараз кажемо з БЮТ? І до речі, це була одна із наших домовленостей. Визначилась моя коаліція, вірите и, не вірите, ну, почнемо працювати і ви повірите, що коаліція є. Ви стаєте опозицією. Ну, дайте ваші пропозиції, як це мусить виглядати, щоб ви потім нам не дорікали, що ми ухвалили якийсь закон, який надягли вам на голову, а ви його не хочете. Ми готові на оттакий відкритий діалог, ми готові ухвалити такий закон «Про опозицію», який дає, як Яценюк сказав, рівний доступ всім. Це головне, на мій погляд, головне, що мусить забезпечити закон «Про опозицію» - це рівний доступ до інформації, до можливості висловлення своєї думки, до можливості запропонування законопроектів.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Ксеня, скажіть, будь ласка, а коли ми соціальні питання будемо вирішувати?

ВЕДУЧИЙ: Добре. Давайте…

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: А одне другому не заважає. Нам парламент завжди…

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Якщо ми пропозицію ставимо за головне…

ВЕДУЧИЙ: Я хочу запитати…

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Друзі мої, ну, от ніколи не заважало парламенту ухвалювати паралельну низку законопроектів.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу запитати зараз пана Зарубінського, от як збалансувати спілкування опозиції і коаліції у парламенті для того, щоб все ж таки, там була дискусія така, яка буде рухати країну вперед?

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Знаєте, тут інструмент – це не розподіл посад. Можливо, це парадоксально звучить, але якщо все буде упиратися, кому, який комітет належить, хто заступник, хто перший заступник голови Верховної ради, то нічого це не вирішує. Буквально кілька днів Володимир Литвин запропонував, мені здається, ту річ, з якою можуть всі погодитись. Главою держави на сьогоднішній день є Президент. В парламенті створена коаліція, але ще не почала діяти. Уряд є той, що виконує свої обов’язки, тобто, найбільш легітимна та подобається це комусь чи ні, але персона, фігура сьогодні – це Президент. Нехай Президент збере всіх керівників, справжніх, підкреслюю, лідерів політичних сил, які є суб’єктами парламенту. І мені здається, що нарешті парламент має виробити те, про що всі кажуть. А чим він буде займатися? Яка мета? Яка позиція щодо земельного ринку, наприклад? Яка позиція щодо фінансово-валютної системи? Яка позиція щодо функціонування армії? Яка врешті-решт позиція щодо основ внутрішньої і зовнішньої політики? Це є місія парламенту. Місією парламенту є законотворчість, а не розподіл посад. І мені здається, тут ініціатива і всі це можуть сприйняти нормально, має виходити від Президента. І це буде нормально.

ВЕДУЧИЙ: Тарас Чорновіл.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Знаєте, я дуже скептично ставлюся до цього, бо вони покритикували, коли я так спікера так трішки звузив посаду. Я прийняв цю критику на себе. Вибачте, давайте нарешті розподіляти, де в нас Президент, де в нас парламент. Це є різні речі. Ми можемо вести загальнонаціональну дискусію з цього приводу. Ми маємо дискутувати з Президентом з цього приводу, але ми не маємо віддавати парламент, як… Навіть закладати в думці своїй, що парламент… Президент може скликати когось, Президент щось може вирішувати в цьому плані. Ну, це не його функції.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко, тому що в нас мало часу залишається.

Олег Зарубінський, Блок Литвина: Буквально дуже маленька ремарка. Ви правильно кажете і парламент має працювати і бути незалежним національним інститутом, але модератором в умовах того, що уряд виконує свої обов’язки може бути глава держави за конституцією.

ВЕДУЧИЙ: Добре, дякую. В нас дуже мало часу залишається. Давайте спробуємо, панове, спрогнозувати, як будуть далі розвиватися події. Чи буде завтрашнє голосування початком продуктивної роботи парламенту і зокрема, тобто, обрання спікера, голови Верховної ради, прем’єр-міністра? Чи знову це буде продовжувати якісь дискусії, напруження? Розпочну з пана Соболєва.

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Я, все-таки, дам відповідь на попереднє запитання.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко, будь ласка, тому що…

Сергій Соболєв, Блок Юлії Тимошенко: Для цього в такому випадку для цього є таке поняття, як «програма діяльності уряду». І дуже важливо, що коаліція і Президент наполягають на тому, щоб з затвердженням прем’єр-міністра України і уряду України була затверджена програма діяльності уряду. В цьому і є та перспектива, яка повинна бути. А тепер ключове питання. На мій погляд, завтра, якщо відбувається голосування, а я сподіваюся, що воно відбувається, це голосування, то це фактично є вже легітимізація коаліції в парламенті. Далі відбувається наступне питання порядку денного – формування уряду, обрання прем’єр-міністра. І я думаю, що далі ніяких питань виникати не може, а парламент буде працювати.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пані Самойлик?

Катерина Самойлик, Комуністична партія України: Ну, звичайно, голосування відбудеться. Все залежить від того, наскільки міцна коаліція. Завтра вона покаже всьому українському народу, чи вона дійсно коаліція, на яку можна покластися, чи це просто, знаєте, дань моді.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський?

Олег Зарубінський, Блок Литвина: В мене… Це попередньому спікеру, я розумію. В мене абсолютно немає ніяких сумнівів, що голосування відбудеться. Який буде результат цього голосування покаже завтрашній день.

ВЕДУЧИЙ: Дякую за відповідь. Тарас Чорновіл.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ситуація, яка є в цій декларованій коаліції, поки що це її коментувати, як гадати на кавовій гущі. Не знаю я, скільки нашо-українців дадуть голоси за свого висуванця. Не знаю я.

ВЕДУЧИЙ: А скільки регіоналів може дати голосів?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: А зараз я про це дуже коротко скажу. Не знаю я чи БЮТ хоче…

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко тільки.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Не знаю, чи БЮТ хоче дійсно сьогодні створення коаліції приходу Юлії Тимошенко давати, чи оцінює, наскільки Президент перехопив ініціативу. І може, для нього сьогодні і ліпше вже йти в опозицію для того, щоб проходити на президентські вибори.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ми не можемо далеко йти.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Далі, що стосується «Партії Регіонів», знаєте…

ВЕДУЧИЙ: Коротко.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ми ще роздираємося між двома мотивами: перший – ми зацікавлені у якнайшвидшому розблокуванні роботи парламенту, нам треба приймати бюджет, друге – ми розуміємо…

ВЕДУЧИЙ: Скільки голосів ви можете дати?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ми або дамо всі голоси, або абсолютну більшість, або не дамо жодного.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Думаю, не дамо жодного. Я чомусь думаю, що це не останній тур спікеріади. Післязавтра ще будуть висунуті.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Все зрозуміло. Ксенія Ляпіна?

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я думаю, що ми завтра продемонструємо вже вдруге, що ми успішно складемо черговий іспит. Думаю, що всі побачать, що буде обрано Яценюка головою Верховної ради. Але наступне питання буде розподіл комітетів. Хочеться нам чи не хочеться говорити про розподіл, але ми не можемо рухатися в парламентському житті, доки ми не розподілимося по комітетах і не почнемо нашу фахову роботу.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Ксенія Ляпіна, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: То я раджу всім нам активно до цього долучитися і попрацювати.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, панове, за вашу участь. Все, в нас немає, нажаль, більше часу. А запитання інтерактивного опитування лунало так – «Чи важливо вам, хто стане спікером парламенту?». Так, відповіли 82 відсотки. А відповідно 18 відповіли, ні. Дякую, панове, що взяли участь у програмі, в політичному ток-шоу «Один за всіх» на «Першому національному». Зустрінемося наступного понеділка.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30599
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду