Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 4 жовтня 2007 року

5 Жовтня 2007
26441
5 Жовтня 2007
17:26

Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 4 жовтня 2007 року

26441
Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 4 жовтня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів "1+1" та "1+1 International" в Україні, Канаді, Сполучених Штатах Америки та в Ізраїлі. В живому ефірі знову програма "Я так думаю". Учора Президент закликав до політичного порозуміння трьох основних політичних гравців: "Партію Регіонів", Блок Юлії Тимошенко та мегаблок "Наша Україна. Народна самооборона" і припустив можливість керівних посад для опозиції не тільки в парламенті, але і в уряді. Сьогодні регіонали спробували публічно розпочати консультації з НУНС, там це публічно назвали провокацією. Отже, чи можна поділити перемогу на трьох? Якраз це ми і спробуємо сьогодні зрозуміти. "Для нас головне влада як інструмент, а не як ціль і ці політичні сили, які ідуть до Парламенту не заради реваншу, а заради мети, стабільності країни, вони сядуть за стіл переговорів". Так говорять лідери "Партії Регіонів" і планують проведення консультацій з усіма основними політичними силами. Сьогодні, як це насправді відбувається буде розповідати Міністр з питань надзвичайних ситуацій України, добрий день, Нестор Шуфрич.

 

Нестор Шуфрич, міністр з питань надзвичайних ситуацій України: Доброго дня.

 

ВЕДУЧА: Будь ласка, проходьте.

 

Нестор Шуфрич: Вітаю, доброго дня.

 

ВЕДУЧА: "Ми готові обговорити з "Партією Регіонів" виключно питання про парламентську опозицію, якою ми і вважаємо "Партію Регіонів". БЮТ не має наміру відступати від раніше заявлених принципів формування коаліції винятково з демократичних сил". Так повідомляє прес-служба БЮТ це були слова Миколи Томенка і сьогодні він сам їх буде пояснювати. Вітаю Вас. Заступник, прошу, до речі, заступник лідера Блоку Юлії Тимошенко. Експертні оцінки і питання сьогодні Вам запропонують Андрій Єрмолаєв, директор Центру соціальних досліджень "Софія". Олег Мєдвєдєв, політтехнолог. Володимир Корнілов, директор української філії Інституту країн СНД. І ми ще чекаємо, що до нас приєднається Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента". А також сьогодні в нашій розмові буде брати участь Микола Оніщук, заступник голови штабу блоку "Наша Україна. Народна самооборона" з юридичних питань. Якщо Ви мене чуєте, Микола Васильович, привітайтеся з нами, будь ласка. Доброго вечора.

 

Микола Оніщук, заступник голови штабу блоку «Наша Україна. Народна самооборона» з юридичних питань: Доброго вечора, доброго вечора.

 

ВЕДУЧА: Доброго вечора.

 

Микола Оніщук: Доброго вечора, пані Анно.

 

ВЕДУЧА: Шановне панство, трошки пізніше, я думаю, ми надамо достатньо важливу для наших глядачів інформацію стосовно того, хто насправді, сьогодні змушений домовлятися, принаймні частково. Але, з вашого дозволу, декілька запитань, які стосуються безпосередньо подій дня сьогоднішнього. Спочатку до Вас, Несторе Івановичу. Сьогодні Вашу публічну спробу розпочати консультації з НУНС, про яку говорили лідери Вашої політичної сили назвали провокацією, блефом, спробою посіяти сумніви у виборців, заперечивши сам факт домовленості про таку зустріч. Скажіть будь ласка, чому блефувала "Партія Регіонів", якщо вірити вашим опонентам?

 

Нестор Шуфрич: Ви самі сказали, якщо вірити нашим опонентам. По-перше, хочу ще раз всіх привітати і подякувати тим нашим чисельним виборцям, які підтримали "Партію Регіонів" на виборах. І це, дійсно, факти, вперше, в історії незалежної України парламентська партія, яка сформувала уряд отримала на наступних парламентських виборах знову підтримку і ще більше ніж в попередньому парламенті.

 

ВЕДУЧА: Несторе Івановичу.

 

Нестор Шуфрич: Це перше. І друге, дійсно, "Партія Регіонів" сьогодні є партією, яка набрала найбільшу кількість голосів за всі часи парламентських виборів як партія. Це теж факт, який сьогодні ніхто не може спростувати. І останнє, сьогодні, сьогодні...

 

ВЕДУЧА: Моє запитання, відповідь на моє запитання остання.

 

Нестор Шуфрич: Пані Анно, пані Анно. Сьогодні де-факто "Партія Регіонів" переможець виборчих перегонів. І, зрозуміло, що як переможець вона запропонувала можливість створити коаліцію, а далі це вже, як кажуть, перебіг подій і все буде залежати від того як будуть проходити подальші події. Але, я підкреслюю, як партія переможець ми зробили крок для того, щоб запропонувати можливість створити коаліцію і працювати. І тим самим ми підтвердили, що готові брати на себе відповідальність і не ухиляємося від неї.

 

ВЕДУЧА: Несторе Івановичу, можна я зараз буду Вам ставити маленькі запитання, Ви давати точні відповіді.

 

Нестор Шуфрич: Будь ласка.

 

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, Ви сьогодні домовлялися о 16-ій розпочати консультації, з ким проводилися до того переговори, хто сказав Вам, що НУНС приїде з Вами консультуватись?

 

Нестор Шуфрич: Ви знаєте, я особисто не приймав участі в цих...

 

ВЕДУЧА: Ви не знаєте, не маєте інформації?

 

Нестор Шуфрич: Не приймав участі в цих переговорах, але, наскільки мені відомо, пропозиції були надіслані всім відповідно...

 

ВЕДУЧА: Зокрема з НУНС, з ким Ви вели переговори?

 

Нестор Шуфрич: Я вибачаюсь. Відповідно до позицій партії переможця ми не могли поверхньо поставитись до будь-кого, ми зробили свої пропозиції, а далі, по мірі того, як буде формуватись коаліція, відповідно, і буде формуватись відповідальність.

 

ВЕДУЧА: Ще одна спроба. Домовленість була, чи це був блеф?

 

Нестор Шуфрич: Я ще раз кажу...

 

ВЕДУЧА: Домовленість була чи ні?

 

Нестор Шуфрич: Позиція партії переможця не може розглядатися як блеф.

 

ВЕДУЧА: Домовленість була чи ні?

 

Нестор Шуфрич: Я ще раз кажу...

 

ВЕДУЧА: Несторе Івановичу, з ким була домовленість?

 

Нестор Шуфрич: Вісім, більше ніж вісім мільйонів наших громадян не можуть розглядатись як блеф. Можливо, до речі...

 

ВЕДУЧА: Я вважаю, що це більше ніж відповідь, приймається, наступне запитання.

 

Нестор Шуфрич: Я вибачаюсь, можливо, для пана Луценка...

 

ВЕДУЧА: Несторе Івановичу, сьогодні... Ще одна інформація... Ми повернемося до пана Луценка.

 

Нестор Шуфрич: Добре.

 

ВЕДУЧА: На сайті "Обозреватель" зокрема, була розміщена інформація про те, що переговори між НУНС та "Партією Регіонів", насправді, тривають, тільки в іншому місці. І що рокіровки пов'язані з категоричними заявами Юрія Луценка. Тобто, тепер вони просто тривають в закритому режимі, правда чи ні?

 

Нестор Шуфрич: Ну, давайте, можливо, для пана Луценка, дійсно, вісім мільйонів наших громадян це є блеф і, до речі...

 

ВЕДУЧА: Переговори тривають в закритому режимі?

 

Нестор Шуфрич: До речі, я буду, я переконаний, що ми отримаємо відповідь і на це питання.

 

ВЕДУЧА: Я також.

 

Нестор Шуфрич: А що до, а що до проведення переговорів, мені про них не відомо, є офіційна позиція керівництва партії, керівництва фракції і про якісь підковирні речі я б не говорив.

 

ВЕДУЧА: Маленький самоаналіз, тобто Ви задекларували готовність до переговорів, але ні з ким їх не проводите. Принаймні Вам особисто нічого про це не відомо?

 

Нестор Шуфрич: Абсолютно вірно. Як партія переможець на виборах ми запропонували створити коаліцію.

 

ВЕДУЧА: Микола Васильович... Спасибі, спасибі, і тільки. Я зрозуміла, на сьогодні і тільки, а переговори не розпочали. А ще сьогодні, між іншим була інформація, про те, що тривали переговори з Володимиром Литвином, зокрема і про це всі розповідали. Чи це Ви просто не враховуєте?

 

Нестор Шуфрич: Зустріч, зустріч була. І Ви сказали про НУНС...

 

ВЕДУЧА: Ясно. Уточнення.

 

Нестор Шуфрич: Зустріч була, вона була підтверджена і Володимиром Михайловичем, і керівництвом нашої фракції.

 

ВЕДУЧА: Спасибі, спасибі, я зрозуміла.

 

Нестор Шуфрич: І, я думаю, по мірі того, як будуть іти переговори ми дізнаємося про деталі.

 

ВЕДУЧА: Микола Васильович, я хотіла почути спочатку, вибачте, Микола Володимирович, пана Оніщука. Ви прокоментуйте цю інформацію стосовно переговорів, які тепер тривають в закритому режимі, прошу.

 

Микола Оніщук: Насправді, послідовність подій, політичних подій після виборів повинна бути такою, ті партії, які здатні утворити в парламенті більшість, як це власне передбачено Конституцією, мають спочатку провести переговори що до утворення коаліції і формалізувати свої намагання. Після цього можна вважати, що уже, власне, коаліція може вступити в переговори з партіями, які будуть представляти в Парламенті опозицію, маючи на увазі обговорення кола питань, усього кола питань пов'язаних із взаємодією цих партій, блоків. Власне, встановлення правил гри, якщо так можна сказати. І в цьому контексті мені видається, що переговори і консультації з "Партією Регіонів" сьогодні, ну, до певної міри виглядають дещо передчасними.

 

ВЕДУЧА: Тобто їх немає? Я правильно Вас зрозуміла чи Ви не почули моє запитання? Я можу повторити. Щойно наводилася інформація про те, що нібито тривають переговори тільки в закритому режимі просто, вони не публічні, це правда чи ні?

 

Микола Оніщук: Ми не ведемо...

 

ВЕДУЧА: Спростуйте чи підтвердіть цю інформацію.

 

Микола Оніщук: Ми не ведемо політику подвійних стандартів. Щойно переговори будуть розпочаті, про це буде повідомлено суспільство.

 

ВЕДУЧА: Переговорів немає, я правильно зрозуміла?

 

Микола Оніщук: Переговорів немає, саме так.

 

ВЕДУЧА: Спасибі. Сьогодні також була оприлюднена інформація в газеті "Сьогодні", що на сто відсотків існує домовленість про коаліцію, майже на сто відсотків, у форматі "Партія Регіонів"-Литвин. Не вирішеним залишається одне питання: яке місце в ній посяде Віктор Янукович. І два варіанти наводить газета: Янукович - Прем'єр, спікер - Плющ або Кириленко. Янукович - спікер, Прем'єр - Балога. Ваш, будь ласка, коментар, з цього приводу.

 

Микола Томенко, заступник лідера Блоку Юлії Тимошенко: Ну, я вибачаюсь, Балога...

 

ВЕДУЧА: Ні, ні, я перепрошую, я звертаюсь до Миколи Васильовича.

 

Микола Оніщук: Ви знаєте, цілком природно, що журналістське коло досить жваво коментують тему пов'язану з можливими коаліціями в тому числі посадами, які можуть обіймати представники тих чи інших політичних сил. Насправді, це надто радикальні, власне, уже надто далеко пішли журналісти у своїх передбаченнях, зважаючи на сукупність політичних фактів, які на сьогодні існують.

 

ВЕДУЧА: Ми подивимося як далеко зайдуть експерти, які присутні в сьогоднішній студії, але трошки пізніше. Нарешті Ви, Микола Володимирович, вся ця інформація, вона не дратує БЮТ? Скажіть, будь ласка, з чим пов'язана, зокрема Ваша вчорашня, передчасна і емоційна, як її назвав Микола Васильович Оніщук заява з приводу того, що реакція на виступ Президента на його звернення з приводу того, що якщо буде утворена коаліція між НУНС та "Партією Регіонів", то БЮТ готовий працювати в опозиції? Прошу.

 

Микола Томенко: У нас нічого емоційного немає, у нас все чітке, прогнозоване і не змінюється протягом останніх кількох років. В чому смисл цієї був виборчої кампанії. Коли ми запропонували привести в відповідність владу з настроями людьми, ми сказали: "От дивіться, є Блок Юлії Тимошенко і є наша ідея стратегії розвитку України. Ми формуємо команду, цю команду, от в документі, який я з собою ношу, підписується "Наша Україна" і ми йдемо як майбутній уряд, і майбутня коаліція. І є нині діюча коаліція на чолі з Віктором Януковичем, вона теж іде і намагається переконати, що вона краща. І, таким чином, фактично вибори, це вибори між цими двома командами. Під час цих виборів час від часу, скажімо, у когось здають нерви. От наприклад, Віктор Янукович хоче нас, «помаранчевих» кончать, от він виступив. Потім хоче ще щось з нами робити і так далі, і так далі.

 

ВЕДУЧА: Микола Володимирович, у Вас є інформація стосовно перебігу переговорів?

 

Микола Томенко: Ні, я просто, ні, дивіться, дивіться, я просто щоб логіку відновити, логіку, логіку.

 

ВЕДУЧА: Ми будемо про це говорити, про логіку. У Вас є інформація хто з ким і де зараз веде переговори?

 

Микола Томенко: Є у мене, звичайно. У мене повна інформація.

 

ВЕДУЧА: Назвіть, будь ласка.

 

Микола Томенко: Я зараз Вам скажу. Так от, поки нас хотіли кончать, в кінці кінців виявилося, що БЮТ і "Наша Україна" набрали 228 голосів, тому що ми ж довіряємо ЦВК, да, у нас більшість.

 

ВЕДУЧА: 228.

 

Микола Томенко: І тепер виникла історія, що робити з цією більшістю. І після заяви Президента, от Віктор Янукович після того як ці свої перли висловив він нам пише: "Шановна Юлія Володимирівна, дозвольте засвідчити Вам свою повагу і підтримуючи"...

 

ВЕДУЧА: Це звернення, це звернення про яке Ви говорили, між іншим, що давала "Партія Регіонів".

 

Микола Томенко: Да. "І підтримуючи сьогоднішню заяву Президента України запропонувати четвертого жовтня 2007-ого року розпочати попередні консультації між "Партією Регіонів", "Нашою Україною" та БЮТ на тему створення парламентської коаліції. Зустріч може бути проведення в Верховній Раді в зручний для Вас час. З повагою Віктор Янукович". Мені, звичайно, приємно, що вже нас не кончають і не вбивають, і Юлію Володимирівну так поважно Прем'єр-міністр називає. Але проблема в тому, що, ну, звісна річ, ну, як ми, от ми виборцям пообіцяли, що у нас з "Нашою Україною" підписана угода. Значить, все у нас, все чітко визначено в угоді, а ми тепер після виборів скажемо: "Вибачте, до нас так Янукович поважливо звернувся, ми будемо з ним вести переговори про створення коаліції". Звичайно, ми цього не будемо робити.

 

ВЕДУЧА: Микола Володимирович, все що ви розповідаєте, надзвичайно цікаво.

 

Микола Томенко: Цікаво, да.

 

ВЕДУЧА: Можна я втретє повторю своє запитання. Хто, де, з ким, веде переговори?

 

Микола Томенко: Тому ми, ми завтра...

 

ВЕДУЧА: Ви обіцяли мені інформацію, будь ласка, не розчаровуйте мене. Хто, де і з ким веде переговори?

 

Микола Томенко: Ні, Віктор Янукович хотів...

 

ВЕДУЧА: Ні, вибачте, я все ж таки хочу...

 

Микола Томенко: Я кажу повну правду зараз. Віктор Янукович...

 

ВЕДУЧА: Віктор Янукович, давайте за нього буде відповідати Нестор Іванович.

 

Нестор Шуфрич: Давайте за Юлію Володимирівну, давайте говоріть.

 

Микола Томенко: Хотів, хотів з нами зустрітися і з Юлією Володимирівною в зручний для неї час. Але зустріч...

 

ВЕДУЧА: Ви призначили зустріч, між іншим?

 

Микола Томенко: Да, зустріч, звичайно, ми не призначили, але ми готові зустрітися з Віктором Януковичем...

 

ВЕДУЧА: Хто, де і з ким веде переговори? Четверта спроба

 

Микола Томенко: Зараз я скажу. Ми готові зустрітися на наступний день, після того, як буде проголошена демократична коаліція. І нам треба повернутись до дуже серйозного питання. Я серйозно...

 

ВЕДУЧА: А Ви домовились, між іншим про початок переговорів стосовно формування демократичної коаліції, нібито завтра вони повинні були розпочатися, у якій годині і де, як це буде відбуватися?

 

Микола Томенко: Я думаю, що це не принципово, тому що все в угоді в нас написано.

 

ВЕДУЧА: Це цікаво. Все ж таки?

 

Микола Томенко: Написано у нас в угоді. Я думаю, що ми завтра з "Нашою Україною" зафіксуємо те, що "Наша Україна" не відмовляється від угоди, яку ми підписали, яка всім відома, де чітко написано, що коаліція формується, БЮТ-"Наша Україна", де, чітко зрозуміло, що Прем'єр-міністр Тимошенко, бо БЮТ набрав більше голосів...

 

ВЕДУЧА: Ви розпочинаєте завтра переговори?

 

Микола Томенко: Ми не розпочинаємо, я думаю, ми просто розставимо крапки над і в цій історії, бо тут немає що змінювати, вже питання всі вирішені. Тоді стане питання, стане питання з Литвином, він визначиться, "Блок Литвина" куди він іде. Тому що, я ще раз кажу, на виборах фактично вибирали уряд Януковича і уряд Тимошенко з "Нашою Україною". І потім, ми зразу Віктору Януковичу пишемо листа: "Шановний Віктор Федорович, дозвольте"...

 

ВЕДУЧА: Це Ваша відповідь на той лист, який Ви отримали?

 

Микола Томенко: Ну, є варіант, ще ми не написали. Значить: "Ми інформуємо вас про те, що демократична коаліція, про яку так багато говорили в Україні відбулася, ми раді, що Ви будете працювати в парламентській опозиції. Просимо"...

 

Нестор Шуфрич: Революція, о которой говорили, свершилась.

 

Микола Томенко: Да.

 

Нестор Шуфрич: Це ми пам'ятаємо, в 17-ому році хтось подібне говорив.

 

Микола Томенко: Це вже еволюція, це еволюція.

 

ВЕДУЧА: Микола Володимирович, можна я зараз процитую журналістів "Financial Times", який, зокрема, надрукував ось таку версію на їхній погляд, безумовно, найбільш сприятливого для Юлії Володимирівни перебіг подій. Вони пишуть про те, що вона, насправді, не так вже й зацікавлена в прем'єрстві як це, нібито показується і демонструється зараз. Далі пряма цитата: "Можливо, мало б сенс зачекати, коли переговори з Президентом зазнають поразки, обвинуватити в цьому Ющенка, повернутися до опозиції і зберегти свій порох сухим для президентських виборів, які відбудуться в 2009-2010 роках, очевидно".

 

Микола Томенко: Я повністю погоджуюсь, щоб метою нашої команди і Тимошенко було будь-якою, за будь-яку ціну отримати посаду президента України, ми так і робили б. Але, оскільки наша мета реалізувати ту програму з якою ми йшли до людей і ми ж не блефували, як сьогодні тут говорять, а ми говорили б, що, да, ми повернемо вклади, ми, ми...

 

ВЕДУЧА: Ви розглядаєте такий варіант, правда, для себе, як робочий?

 

Микола Томенко: Що?

 

ВЕДУЧА: Тобто, це реальний робочий варіант?

 

Микола Томенко: Немає у нас такого варіанта. У нас є варіант як створити уряд у найкоротший термін і як реалізувати нашу програму.

 

ВЕДУЧА: Дозвольте запитання, я б хотіла б, щоб до нас почали приєднуватися експерти, перше і дуже просте. Вірніше, їх буде два і, власне, навколо цього далі буде тривати розмова. Скажіть, будь ласка, яка коаліція на Ваш погляд була б сьогодні найбільше корисною для України? Я маю на увазі і розвиток країни, і, очевидно, добробут кожного пересічного українця. І друге запитання. Чи співпадає вона з тією коаліцією, яка на Ваш погляд є найбільш ймовірною? Будь ласка, прошу, Андрій Васильовичу, починайте.

 

Андрій Єрмолаєв, директор Центру соціальних досліджень «Софія»: Як на мене, в тій конфігурації, в якій зараз політики будуть в парламенті, варіант оптимальної коаліції не можливий, в принципі. І відповідь дуже проста.

 

ВЕДУЧА: Це означає, що парламент не розпочне свою роботу?

 

Андрій Єрмолаєв: Це означає, що будь-яка коаліція, яка буде сформована найближчим часом буде перша, але не остання в цьому парламенті. І я поясню чому. На сьогодні, політичні сили, які приймали участь у виборах це не партії, це не платформи, це кооперативи, де дуже багато груп впливу. І сьогодні, до речі, іде боротьба за Президента, який веде власну гру за другий термін. Йде боротьба між бізнес-ядром БЮТ, бізнес-ядром "Партії Регіонів" і, нажаль, ослабленою "Нашою Україною", яка виявилась політичною і технологічною командою. Для "Нашої України" сьогодні домовитись з БЮТ або домовитись з "Партією Регіонів" це значить «вторые» роли. І тому сьогодні Юрій Луценко дві години сидів з Президентом і доводив йому, що варіант будь-якого компромісу, на сьогодні, це програш, потрібно ставити на своїх. І тому він починає тлумачити як потрібно кадри розставити, кому що віддавати, яким має бути уряд. Я думаю, насправді, ми маємо, нажаль, обговорювати не стільки варіанти коаліції, тому що це цікаво сьогодні, але не змістовно на майбутнє, три варіанти розвитку подій.

 

ВЕДУЧА: Три варіанти розвитку подій обов'язково. Ми будемо цим завершувати.

 

Андрій Єрмолаєв: Добре.

 

ВЕДУЧА: Але спочатку, все ж таки, варіанти коаліції і коментарі що до вчорашньої заяви Президента і того за чим ми спостерігали сьогодні. Це одразу після реклами. Перепрошую.

 

(Реклама).

 

ВЕДУЧА: Ви дивитесь "Я так думаю". І до нас приєднався Володимир В'ячеславович Фесенко, керівник Центру прикладних досліджень "Пента", я вітаю Вас. І на продовження Вашої думки, Андрію Васильовичу, про бізнес-кооперативи, які сьогодні прийшли у владу, ми хотіли показати нашим глядачам з яким політичним чи електоральним, а головне фінансовим капіталом сьогодні ідуть у владу три основні політичні сили, три лідери парламентських перегонів. Прошу.

 

Сюжет: За останньою інформацією з ЦВК "Партія Регіонів" може привести до парламенту 175 депутатів. Блок Юлії Тимошенко - 156 депутатів, блок "Наша Україна. Народна самооборона" - 72 депутати. У 15-ти областях і столиці України лідером голосування став БЮТ, у 18-ти областях, Криму та Севастополі "Партія Регіонів". Блок "Наша Україна" і "Народна самооборона" найактивніше підтримали у Закарпатській області. В обласних радах за результатами минулорічних виборів у 13-ти областях та київській міській раді більшість має БЮТ. У восьми обласних радах, у Верховній Раді Криму та севастопольській міській раді лідирує "Партія Регіонів", а у трьох областях - "Наша Україна". Фінансовий капітал розподіляється таким чином. "Партія Регіонів": номер сьомий виборчого списку Ренат Ахметов, власник "System capital management", що володіє акціями більше 90-та підприємств, серед яких заводи "Азовсталь", Єнакієвський і Авдієвський коксохімічний заводи, Харциський трубний завод, "Краснодон вугілля", шахта "Комсомолець Донбасу", Центральний гірничо-збагачувальний комбінат, Донецька пивна група "Сармат", торгівельний флот Донбасу. Підприємству належить видавнича група "Сьогодні", телерадіокомпанія "Україна", мобільний оператор "Лайф", а також футбольний клуб "Шахтар". Борис Колесников володіє одним із трьох найбільших в Україні з кондитерських виробників "Київ-конті" і "Артемівським заводом шампанських вин". Сергій Момот до обрання Народним депутатом був президентом одного із найбільших металотрейдерів товариства "Данко". Артем Щербань до депутатства очолював один із найбільших роздрібних операторів палива Донбасу товариство "Гефест". Брати Андрій і Сергій Клюєві мають активи в корпорації "Укрпідшипник" у яку входять підприємства кольорової металургії і паливно-енергетичного комплексу. Антон Пригоцький співвласник корпорації "Міжрегіональний промисловий союз", у який входять "Керченський металургійний комбінат", "Дніпропетровський стрілочний завод", "Харківський коксовий завод", "Лемтранс", "Донбаське промислово-транспортне підприємство", тощо. Микола Янковський є почесним президентом концерну "Стерол" найбільшого українського підприємства з виробництва мінеральних добрив, медпрепаратів і аміаку. Георгій Скудар, президент Новокраматорського машинобудівного заводу. Вячеслав Богуслаєв, почесний голова товариства "Мотор Січ". Валентин Ландик має відношення до групи з 26-ти підприємств "Норд", яка випускає холодильники, торгівельне приладдя кондиціонери, хімічну і електротехнічну продукцію. Василь Горбаль - до "Укргазбанку" і "Єврокару". У списку Блоку Юлії Тимошенко наявні Сергій та Олександр Буряки, відомі банкіри чий "Брокбізнес банк" належить до десятки найбільших банків. Костянтин Жеваго, лідер групи "Фінанси і кредит" до якого входять металургійні, машинобудівні і банківські підприємства. Таріел Васадзе, почесний президент найбільшої автомобільної корпорації в Україні "Укравто", яка володіє "Автозазом" і імпортує різноманітні марки автомобілів від "Мерседесів" до ВАЗів. Олександр Фельдман, один із найбільших харківських бізнесменів, володіє концерном "АВК". Група компаній "Кернергруп" очолювана Андрієм Веревським переважно займається переробкою соняшника і експортом олії. Микола Баграєв президент "Таврійських ігор". Іван Куровський заснував компанію "Житлобуд". Наталія Королівська співвласник "Луганськхолоду" що є одним із найбільших виробників морозива. Богдан Губський має відношення до концерну "Славутич" і Української аграрної біржі. До блоку "Наша Україна" і "Народна самооборона" входять: Олександр Третьяков, якого асоціюють із пов'язаною з нафтою групою "Атек 95", а також холдингом "Главред". Давид Жванія є співзасновником товариства "Брінг форд" і акціонером Луганського патронного заводу, Запорізького абразивного комбінату і Бахчисарайського комбінату «Будіндустрія». Миколу Мартиненка пов'язують із фірмою "Торговий дім", структурами "Інтерпорт ковель", "Інтеграція", "Поліський граніт", "Євроальфаексім". Петра Ющенка пов'язують із організаціями "Слобода", "Хоружівка", "Житняк". Ігор Палиця є головою правління "Укрнафти", Ілля Рибчич - членом спостережної ради "Укргазпромбанку". Данні наведені за інформацією українського ділового тижневика "Галицькі контракти", журналу "Фокус", он-лайн газети "Кореспондент" і офіційних сайтів згаданих підприємств.

 

ВЕДУЧА: Отже. Будь ласка, Андрій Васильович, Ви можете продовжити свою думку. Як ви вважаєте, очевидно, що ці люди нікуди не щезнуть, вони всі достатньо потужні і всі боролися за владу. Скажіть, будь ласка, як Ви вважаєте, на чому вони можуть домовитися?

 

Андрій Єрмолаєв: Справа в тому, що ці вибори є елементом великої боротьби груп капіталу за активи, які залишаються в державі, державна влада останній ресурс для перерозподілу. Але, на сьогодні, принципового значення набуває контроль над Президентом і за президентом. І пікантність ситуації в тому, що сам Президент обирає лінію, яку він визначає як кризове маневрування, він робить власні ставки використовуючи і свою команду, і БЮТ, і, можливо, "Партію Регіонів". Сенс його гри, через півтора роки президентські вибори і йому потрібно забезпечити стартові умови повноважень і другого терміну. Для цього ідея конституційної реформи, можливий референдум, можливі, навіть, ще одні дострокові вибори парламенту з новими повноваженнями і на цих умовах перемога. Йому потрібні або союзники, або партнери. І він з цього буде обирати. Це, до речі, його вимога, яку він висловив і в своєму зверненні: "Конституційна реформа в 2008-ому році". Це предмет тяжби зараз БЮТ, оскільки БЮТ розглядає прем'єрську посаду з повними повноваженнями. Це предмет, можливості домовитись з "Партією Регіонів", яка бажає залишитись у владі і при владі. І готова співробітничати з Президентом як вході підготовки до президентських виборів так, можливо, і після них. Але які будуть конфігурації коаліції, вони можуть бути різні і зараз, і протягом року. Тут немає сенсу слідкувати за політичними колізіями. Має сенс розглядати інше. Перший варіант: помаранчева коаліція і ситуація навколо прем'єрства Тимошенко. Це різні речі, помаранчеву коаліцію Ви можете створити, а ось обрати Прем'єром, це може бути проблемою. Але це не означає, що Ви не будете працювати з іншим Прем'єром, крім Тимошенко, тому Вам потрібен Литвин...

 

ВЕДУЧА: В даному випадку Ви звертаєтесь до БЮТ?

 

Андрій Єрмолаєв: Да.

 

ВЕДУЧА: Ви будете працювати з іншим Прем'єром?

 

Микола Томенко: Це для мене несподіванка.

 

Андрій Єрмолаєв: Другий варіант.

 

Микола Томенко: Така концепція дуже несподівана.

 

Андрій Єрмолаєв: Варіант кризовий, коли, коли до якогось моменту будуть консультації БЮТ, "Нашої України", "Партії Регіонів" коаліція не буде складатися і буде прийматися політичне рішення про коаліцію поза мажами цих фракцій.

 

Микола Томенко: Це ще більша несподіванка для мене.

 

ВЕДУЧА: Давайте обговоримо спочатку ці тези, по-перше. Я хочу, щоб також приєднались експерти, але панове політики...

 

Андрій Єрмолаєв: І варіант третій - весняні вибори.

 

Микола Томенко: Цей варіант ще більше віртуальний.

 

ВЕДУЧА: По-перше, незаперечним, навіть у випадку створення коаліції демократичних сил прем'єрство Тимошенко, що Ви про це скажите? Прошу Микола Васильович і Микола Володимирович, очевидно, прошу. Чи є вона для Вас незаперечним?

 

Микола Оніщук: Достатньо тверда теза у тому сенсі, що ми маємо політичну угоду з Блоком Юлії Тимошенко, яка була укладена ще у лютому цього року і ця угода визначає, що та політична сила із двох, яка набирає на парламентських виборах більшу кількість депутатських мандатів має право посісти посаду Прем'єр-міністра. Звідси, власне, це питання в значній мірі вже є передвирішеним, якщо наші перемовини з Блоком Юлії Тимошенко будуть успішними, що є дуже високоймовірно.

 

ВЕДУЧА: Ще одна теза, яка тут звучала, що насправді, коаліція буде не одна, тобто, зараз, коли ви будете публічно про це заявлено укладати угоду з Блоком Юлії Тимошенко це означає, що Ви укладаєте його на певний термін, а не на весь проміжок існування Верховної Ради шостого скликання.

 

Микола Оніщук: Якщо це запитання до мене, то...

 

ВЕДУЧА: До Вас.

 

Микола Оніщук: Угода визначає, що ці взаємини і цей політичний план, в основі якого реалізація побажань, наших передвиборчих програм, які дані виборцям, вони ґрунтуються на весь період чинності парламенту шостого скликання.

 

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Микола Володимировичу, Ви розглядаєте цей варіант, який зараз обговорюється, спочатку угода, демократична коаліція, прем'єрство Тимошенко, потім, як це озвучував, принаймні Кость Бондаренко, дискредитація Прем'єра, тому що треба буде проводити реформу, вони не завжди, як Ви розумієте, особливо соціальні реформи, не завжди економічні, структурні реформи яких потребує Україна популярні. Потім знову відставка.

 

Микола Томенко: Я зараз скажу. Єдине, що я шаную експертів, но це мені нагадує одного безсмертного класика Ярослава Гашека, де Швейко у нього говорив, що ми постійно перемагали, поки не втрутився генеральний штаб. От ніби, для мене все зрозуміло, українці обрали собі більшість 228 людей там є, депутатів, да. І тепер Ви питаєте у експертів: "А як ви думаєте, а можуть там бути якісь інші?" Вони говорять: "Ну, напевно, вони зберуться і щось інше придумають". Що придумають? Суспільство визначило, якою повинна бути влада. Ось є цей талмут, талмут не буду називати...

 

ВЕДУЧА: Нестор Іванович, готові ви змиритися з тим...

 

Микола Томенко: Фундаментальний документ, фундаментальний...

 

ВЕДУЧА: Що суспільство визначило, якою повинна бути влада?

 

Микола Томенко: Звичайно, більшість обрана. А як, меншість повинна керувати?

 

ВЕДУЧА: І, насправді, всі ті версії, які озвучуються, зараз не мають ніяких підстав для обговорення.

 

Микола Томенко: Можна я завершу?

 

ВЕДУЧА: Прошу.

 

Микола Томенко: Значить, є оцей документ, тут підписано, всі підписи, він надрукований в газеті "Голос України", дуже товстий, до речі. Тут написано: на п'ять років БЮТ і "Наша Україна" визначили принципи роботи, ідеологію роботи, програму діяльності уряду, і п'ять років виконують цей документ. На один голос набрала "Наша Україна", прем'єр - "Наша Україна", на один голос набрав БЮТ більше, прем'єр - Тимошенко. Нема, про що дебатувати.

 

ВЕДУЧА: Можна. Прошу. Тепер Ви, прошу.

 

Нестор Шуфрич: У мене таке враження, я можу вже йти...

 

ВЕДУЧА: Ні в якому випадку.

 

Нестор Шуфрич: Чому? Тому що вони ще між собою не договорились, а вже...

 

Микола Томенко: Ні, Нестор Іванович, опозицію ми будемо поважати.

 

Нестор Шуфрич: От про опозицію ми ще поговоримо, ми ще поговоримо.

 

ВЕДУЧА: Хвилиночку. Одне просте запитання про опозицію, і одразу Ви.

 

Нестор Шуфрич: Я вибачаюсь, пані Ганно...

 

ВЕДУЧА: Будь ласка, прошу.

 

Нестор Шуфрич: Щодо опозиції. Ви знаєте, ви не те, що будете поважати, якщо вам вдасться ще між собою домовитись і ще укріпитись, а потім перезакріпитись, і при тому переконати Ющенка, що він таки має задовільнитися роллю листоноші при вашій коаліції, тому що більше у нього шансів ніяких не буде, і про президентство він вже теж має забути. Але я думаю, це при будь-яких умовах. А от чи погоджується він вже зараз стати формальною людиною в системі влади України, це вже питання особисто до Віктора Андрійовича. А зараз питання щодо, Ви сказали, опозиції. По-перше, до нас не треба ніяк ставитися, ми самі поставимося так, що, як кажуть, замало не буде. І, повірте мені, сьогодні, при тому досвіді і при тій підтримці, яка є сьогодні у "Партії регіонів" і у наших ймовірних союзників як по коаліції, так і по опозиції, тому що сьогодні ми не можемо виключати ні одне, ні друге, ми зможемо знайти спосіб, і щоб проголосувати, поки не внесемо в Конституцію і закон "Про статус російської мови". І, повірте мені, ми примусимо проголосувати закон "Про нейтральний статус України". І нікуди ви від цього не дінетесь. Тому що вам потрібен парламент. Якщо ні, давайте йдемо на нові вибори. Як ви хочете, ми зараз ще з'ясуємо питання, наскільки буде повноважний, враховуючи, що на протязі року не можна проводити вибори, наскільки реальним, повноважним є парламент, якщо там не буде 300 народних депутатів. А рік дуже швиденько минає. А в минулий раз у вас було багато успіхів, і, пане Миколо, головний ваш успіх в 2005 році було саме "Гринджоли" на "Євробаченні". І я боюся, щоб це не повторилося.

 

ВЕДУЧА: Несторе Івановичу, я правильно розумію, що Ви зараз натякнули, ну, це для того, щоб всі глядачам також, як і мені, було зрозуміло...

 

Нестор Шуфрич: Щоб всі на землю трохи опустилися.

 

ВЕДУЧА: Що 150 мандатів, які очевидно має "Партія регіонів", ви маєте більше, в даному випадку ключевим є контроль над 150 мандатами, означає, що в будь-який момент ви можете розпустити парламент?

 

Нестор Шуфрич: Ви знаєте, ми...

 

ВЕДУЧА: Зсередини, правильно?

 

Нестор Шуфрич: Пані Ганно...

 

ВЕДУЧА: Так чи ні, Ви на це натякали?

 

Нестор Шуфрич: Я хочу натякнути...

 

ВЕДУЧА: Відповідно подібний варіант має БЮТ завжди.

 

Нестор Шуфрич: Що сьогодні ми гідно поставимось до будь-якої ситуації. Ми сьогодні не будемо бігати ні за ким і просити якихось коаліцій, але ми примусимо поважати вибір більше, ніж вісім мільйонів наших громадян, і, безумовно, ту партію, яку вони підтримали, і яка отримала найбільшу в історії незалежної України підтримку серед населення України під час всіх виборів.

 

Микола Томенко: Нестор Іванович, не переживайте, все буде добре, не переживайте.

 

Нестор Шуфрич: Я Вам скажу...

 

Микола Томенко: Не переживайте.

 

Нестор Шуфрич: Це Вам треба переживати. Ми сьогодні спокійно...

 

Микола Томенко: Я пройшов 2004 рік, коли ви були при владі, я пройшов спокійно...

 

Нестор Шуфрич: Ми сьогодні спокійно...

 

Микола Томенко: Як убивали ректорів...

 

Нестор Шуфрич: Пане Миколо...

 

Микола Томенко: І вбивали тих людей, які голосували за демократію. Я це пройшов.

 

Нестор Шуфрич: Пане Миколо, мені нагадати 120 тисяч звільнених людей, 300 людей, керівників...

 

Микола Томенко: Я думаю, для вас вигідніше не згадувати, просто вигідніше не згадувати.

 

Нестор Шуфрич: Пане Миколо, я Вам скажу, 300 людей, звільнених в Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій двома міністрами. При мені 21 людина поміняла посаду.

 

Микола Томенко: Я слабо розумію за осінні пожежі, я не хочу в це втручатись.

 

Нестор Шуфрич: Ви знаєте, я Вам скажу, зато Ваш патрон дуже добре розуміється.

 

Микола Томенко: Я розумію.

 

Нестор Шуфрич: І, пане Миколо...

 

Микола Томенко: Давайте я про опозицію скажу, тому що Нестора Івановича на спогади, на спогади потягнуло...

 

ВЕДУЧА: Дозвольте спочатку...

 

Микола Томенко: Це погана ознака. Здебільше старші люди пишуть спогади. Так от про опозицію. Значить, ми ініціювали цей законопроект. "Партія регіонів", на щастя, проголосувала вся за нього. І ми сьогодні, ми сьогодні, як партія, яка поважає і вісім мільйонів людей, які проголосували за "Партію регіонів", яка поважає вибір наших громадян, які дали нам владу, кажемо, що після того, як створена буде демократична більшість, цей законопроект, якого і я в тому числі співавтор, буде проголосований першим, і всі партії, які не голосували, бо так сталося, що "Наша Україна" не голосувала, його підтримають. Тут рівень повноважень для опозиції фантастично великий.

 

ВЕДУЧА: Миколо Володимирович, одне запитання. Цей закон, якщо комусь буде цікаво, він зможе ознайомитись. У мене запитання просте. Та теза, яка, дійсно, викликала безліч запитань з вчорашнього виступу Президента. Ви готові надати представникам опозиції, ви називаєте потенційну опозицію "Партію регіонів", владні повноваження, тобто, дослівно, як сказав Президент, віце-прем'єри або міністри з контрольними для влади функціями? Відповідь на це одразу після реклами. Прошу.

 

(Реклама).

 

ВЕДУЧА: В ефірі "Я так думаю". Миколо Володимирович, отже, чи готовий БЮТ надати зокрема представникам "Партії регіонів", оскільки ви їх називаєте потенційною опозицією, посади віце-прем'єрів або міністрів з контрольними щодо дій влади функціями? Це вже пряма цитата.

 

Микола Томенко: Ні, ми готові повністю проголосувати законопроект, про який я говорив. Там достатньо потужні повноваження, контрольні функції. Там є, наприклад, можливість...

 

ВЕДУЧА: Там керівні посади в парламенті, давайте узагальнимо, я його читала.

 

Микола Томенко: Ні, не тільки в парламенті, там є рахункова палата...

 

ВЕДУЧА: І рахункова палата.

 

Микола Томенко: Там є вплив на контрольні функції. І, наприклад, лідер опозиційного уряду може і співдоповідати, і бути присутнім на уряду. Ми проти того, щоб в уряді були представники опозиції.

 

ВЕДУЧА: Я зрозуміла.

 

Микола Томенко: Один фрагмент тільки скажу, дуже важливий. Можливо, Микола Васильович скаже, Президент не бачив нашого, можливо, законопроекту і говорив якісь свіжі ідеї, але у нас був приклад. Коли я був віце-прем'єром, а Тимошенко прем'єром...

 

Нестор Шуфрич: Одна репліка. Зато Президент бачив закон "Про Кабінет Міністрів" України, який ми спільно з вами прийняли, і я думаю, що він його повністю задовільняє. Тому говорячи про закон "Про опозицію", Ви в першу чергу подумайте, як ви будете влагоджувати відносини згідно закону "Про Кабінет Міністрів України".

 

Микола Томенко: Все нормально там буде.

 

Нестор Шуфрич: Тому що це питання для вас буде зараз дуже гострим.

 

Микола Томенко: Я єдиний приклад...

 

ВЕДУЧА: Микола Васильович, я хотіла б, щоб Ви зреагували на цю репліку. А Ви підтримуєте ініціативу Президента надати подібні посади представникам опозиції?

 

Микола Оніщук: Мені особисто імпонує загальний тон, власне, звернення Президента до політичних сил, які сьогодні представлені в парламенті...

 

ВЕДУЧА: Я поставила конкретне запитання. Давайте без загального тону. Ви особисто, принаймні?

 

Микола Оніщук: Я обов'язково на нього відповім. Який полягає в тому, щоб опозиція мала всі необхідні інструменти для виконання класичних функцій нею. Це функція контролю...

 

ВЕДУЧА: Для цього потрібні посади віце-прем'єрів і міністрів з контрольними функціями?

 

Микола Оніщук: Це функція контролю, альтернативи і критики. Мені видається, що урядові посади, наголошую на цьому, не зовсім придатні для виконання цих функцій, хіба що, якщо мати на увазі, можливо, певні функції, які можуть бути здійснені органами...

 

Микола Томенко: Я просто, Миколо Васильовичу, приклад приведу. От я працював в уряді в такій схемі, про яку сказав Президент. Анатолій Кирилович Кінах був першим віце-прем'єром, і він був представник опозиції в нас, він сидів на засіданні уряду все голосував, а в наступний день виходив на прес-конференції і казав, що він не підтримував уряд Тимошенко. Як потім з'ясувалося, коли він перейшов в "Партію регіонів", він представляв там "Партію регіонів". Тому у нас був приклад, коли в уряді працював представник опозиції.

 

ВЕДУЧА: Спасибі за приклад.

 

Микола Томенко: Тому ми проти, звичайно.

 

ВЕДУЧА: Прокоментуйте, будь ласка, цю ініціативу, Володимир Володимирович, я Вас хочу почути.

 

Нестор Шуфрич: Буквально одна репліка.

 

ВЕДУЧА: Одну репліку, і далі експерти, панове.

 

Нестор Шуфрич: Ви зверніть увагу, вони ще уряд не створили, але вже сперечаються перед всією країною. Пожалуйста, продолжайте.

 

Володимир Корнілов, директор української філії Інституту країн СНД: Я просто хочу сказать, что в Кабинете Януковича, хочу напомнить вам, работали тоже "оранжевые" министры, и даже не хотели очень уходить оттуда, держались за свои должности очень долго. А то, как БЮТ относится к оппозиции, мы помним прекрасно 2006 год, недавно, не надо писать долгие воспоминания, как вы лишали оппозицию даже должностей глав комитетов.

 

ВЕДУЧА: П'ятий, Ви маєте на увазі.

 

Микола Томенко: У нас є закон, у нас є закон, який я підписав.

 

Володимир Корнілов: Да, да, законопроект у вас, да, который, тем не менее, как мы помним, на практике вы не только не реализовывали, а наоборот доказывали со всех эфиров, почему оппозиция не должна получать ни одной должности главы комитетов, вы - я говорю про БЮТ.

 

Микола Томенко: Якщо Ви знайдете...

 

Володимир Корнілов: Я говорю, Блок Юлии Тимошенко.

 

ВЕДУЧА: Володимир Володимирович, цю ініціативу прокоментуйте, будь ласка.

 

Володимир Корнілов: На счет, я ж говорю, уже был такой случай, в принципе, ничего в этом страшного нет.

 

ВЕДУЧА: Ви вважаєте, що це нормально, правильно і можливо.

 

Володимир Корнілов: Это вполне возможно. Мало того, в некоторых странах такое тоже существует.

 

ВЕДУЧА: І окрім цього одразу стосовно цифри 150. Чи означає сьогодні контроль над 150 голосами депутатів можливість розпустити парламент?

 

Володимир Корнілов: К сожалению, наличие такой статьи в Конституции Украины делают нас ее заложниками вне зависимости от того, "Партия регионов" обладает этим блокирующим пакетом акций или Блок Юлии Тимошенко, или кто-то в будущем. Конечно, эту статью надо убирать из Конституции, иначе мы никогда не выберемся из этого возможного кризиса. Когда любая из партий может подменить результаты большинства народа Украины, это, на самом деле, минус для всех нас. То есть, конечно, обе эти крупные партии в любой момент могут ею воспользоваться.

 

ВЕДУЧА: Олег Мєдвєдєв, Ваша думка з цього приводу. Прошу. І ініціатива Президента одразу, зокрема те, що я озвучувала. 150.

 

Олег Медвєдєв, політтехнолог: Ви знаєте, є така... Ви маєте на увазі, про залучення представників опозиції до уряду?

 

ВЕДУЧА: І це також. Дві речі.

 

Олег Мєдвєдєв: Я думаю, що, звичайно, Президент, його вчорашній виступ засвідчив про те, що Президент вийшов із передвиборчої кампанії і почав діяти саме в президентському форматі, він, безумовно, повинен дбати і про парламентську владу, і про опозицію, бо він є президентом і для урядової майбутньої коаліції, і для опозиції. Але мені як раз здається, що той досвід, на який посилався пан Корнілов, коли частина міністрів "помаранчевих" продовжувала роботу в уряді Януковича, він як раз і свідчить про недоцільність такого підходу, тому що не виходить такої роботи. В решті решт не можна бути трохи вагітною. Або ти в опозиції, або ти при владі. Тому мені більш слушною здається думка, що опозиція повинна мати широкі парламентські контрольні функції, мати низку парламентських посад, можливо, дійсно, рахункову палату, можливо, навіть тіньовий уряд, як це передбачено законом "Про опозицію". Але мені здається, що конструктивної роботи в уряді, до якої включені представники опозиції, не буде, такий уряд не зможе працювати ефективно.

 

ВЕДУЧА: І Володимир В'ячеславович, прошу, з цього ж приводу.

 

Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента»: Щодо трактувань виступу Президента, то мені це нагадує інтерпретації висловлювань дельфійського оракулу, кожен трактує, як заманеться. А якщо всерйоз казати, то якщо та чи інакша політична сила є в уряді, вона вже не є опозиція. Оце таке класичне трактування. Інша річ, що в деяких європейських країнах представники опозиції або нейтральних політичних сил можуть очолювати парламент. Такий варіант я б розглядав. По парламентських комітетах це взагалі така практика достатньо розповсюджена. Хоча щодо закону "Про опозицію", я пам'ятаю дискусію минулого року, і початку нинішнього року, закон не досконалий. Взагалі там опозиція як колгосп з єдиним керівництвом. Це не нормальна ситуація. І тому я думаю, що над законом ще треба попрацювати. Але домовитись про те, які повноваження, який статус опозиції, треба ще до початку роботи Верховної Ради.

 

ВЕДУЧА: Пане Володимире, повертаючись до розмов про дельфійського оракулу, "Комсомольська правда в Україні" з посиланням на Вас надрукувала, зокрема, припущення щодо можливого розколу мегаблоку "Наша Україна. Народна самооборона". Скажіть, будь ласка, що Ви почули з Андрієм Єрмолаєвим, тому що він також коментував цю тезу, такого в штабі "помаранчевих", що дозволили собі подібне припустити?

 

Володимир Фесенко: Я можу зразу відповісти. Я сказав, що зараз, ще до того, як була відома реакція "Нашої України", що після висловів Президента "Наша Україна" перед драматичним вибором. Відома позиція, яка була заявлена ще під час виборчої кампанії. І якщо, наприклад, наприклад, це припущення, якщо частина депутатів погодиться з Президентом і піде на переговори з "Партією регіонів", погодиться на створення єдиної коаліції, а інша скаже категорично "ні", як вони казали під час виборчої кампанії, тоді що це, розкол блоку. І тоді може виникнути ситуація, коли фактично не буде коаліції ні на чолі з "Партією регіонів", ні на чолі з Блоком Юлії Тимошенко.

 

Володимир Корнілов: Буквально сегодня Луценко заявил: группа "Народная самооборона" некая, уже, то есть, еще нет фракции "Нашей Украины", нунсев этих, а уже есть группа "Народная самооборона", то есть, уже, знаете, они там делятся между собой, не будет вступать в коалицию с "Партией регионов". Ну, вот, собственно, это подтверждение слов...

 

ВЕДУЧА: Микола Васильович, Ви зобов'язані просто це прокоментувати. Скажіть, будь ласка, чи дійсно була угода між "Народною Україною" та "Народною самообороною" не створювати коаліцію з "Партією регіонів"? Про це говорив пан Стецьків. Це перше. І друге: чи, дійсно, ви перебуваєте на межі розколу?

 

Микола Оніщук: Ви знаєте, всякі фантазії можливі і припустимі, але не настільки, щоб уже почати серйозно обговорювати тему, яку щойно наші шановні експерти почали дискутувати. Я думаю, що це за межами сьогоднішніх політичних реалій, це абсолютно очевидно. Не сомніваюся, що політичний блок, зокрема, блок "Наша Україна. Народна самооборона" зможе випрацьовувати цілісну політичну позицію. Оскільки ми перемогли разом з Блоком Юлії Тимошенко на виборах, то було б дивно, щоб зараз не забезпечити виконання тих передвиборчих програм, власне, для виконання яких нас обрали люди. І ми будемо керуватися саме волею, вибором наших виборців. Це основне. Все інше, я думаю, що ми розберемось, погодимо і просили б наших колег, наших опонентів не турбуватися з цього приводу.

 

ВЕДУЧА: Наступна теза, яку б я хотіла, щоб ви, панове, обговорили, принаймні, вона виникла і також була озвучена в експертному середовищі. Говорять про те, що прем'єрство Юлії Тимошенко означає крах попередньої української еліти, що тільки широка коаліція, про яку знову йдеться, починаючи з учорашнього дня, може зберегти сьогоднішню українську еліту. Прокоментуйте, будь ласка, всі. Прошу.

 

Микола Томенко: Я зараз повернусь, просто мені здається, тут важливий момент ще експерти підняли, хто буде розколюватися, виходити. Що мене непокоїть. Не те, що Нестор Іванович сказав, що, наприклад, 151 депутат не складе присягу. Тобто, ми розглядаємо такий варіант....

 

Нестор Шуфрич: То чому Ви про це говорите?

 

Микола Томенко: Такий варіант, ми не боїмося.

 

Нестор Шуфрич: Якщо це вас не турбує, то навіщо про це говорити.

 

Микола Томенко: Ні, не турбує, ми виграємо тоді вибори остаточно. Мене турбує інше. Про те, що сьогодні Петро Симоненко сказав, що ми там проводимо роботу, нам прикупити, умовно, залишилось чоловік п'ять-шість в "Нашій Україні" і в БЮТ, і цю розмову про розкол, от вони мене непокоять. Тому що з соціалістами пройшло.

 

ВЕДУЧА: БЮТ сказав, що будуть виставлені запобіжники проти того, аби купували їх депутатів. Якими будуть ці запобіжники?

 

Микола Томенко: Запобіжник один - імперативний мандат, тільки імперативний мандат.

 

Нестор Шуфрич: А, до речі, пане Миколо, а де ж закон "Про імперативний мандат"? Ми ж півроку, якщо я не помиляюся, тому вирішили йти на вибори, тому що маємо забезпечити імперативність.

 

Микола Томенко: А ви не проголосували. БЮТ же настоював проголосувати перед виборами закон "Про імперативний мандат".

 

Нестор Шуфрич: Не проголосувала "Наша Україна". А це було не наше питання.

 

Микола Томенко: Я думаю, зараз...

 

Нестор Шуфрич: Ви з ними розберіться.

 

Микола Томенко: Я думаю, зараз, якщо в Конституційному Суді подання, я переконаний, що Конституційний Суд прийме рішення по імперативному мандату, це, звичайно, підстраховка. Але сам підхід, розумієте, що після виборів, пройшовши такий період, один із лідерів, лідер партії говорить про те, що ми там ходимо когось перекуповувати, це мене насторожило. Тепер стосовно посад.

 

ВЕДУЧА: Теза про самозбереження, не про посади, будь ласка.

 

Микола Томенко: А про що?

 

ВЕДУЧА: Самозбереження сучасної політичної еліти України.

 

Микола Томенко: Я, Ви знаєте, думаю, що...

 

ВЕДУЧА: Можливо воно за прем'єра Тимошенка? Все, просте запитання.

 

Микола Томенко: Я думаю, що сучасна політична еліта, як і український народ, хоче змінюватися, і вона хоче змінювати життя, щоб не так, як в місті Києві, як розповідають сьогодні, відкати вже для сучасної економічної еліти складають 50 відсотків, а щоб були інші принципи життя. Тому я не думаю, що загроза для бізнесу нормального цивілізованого є в Тимошенко, чи загроза для платників податків. Я думаю, що це елемент такої якоїсь міфологеми, які в пресі створили, що бізнес боїться Тимошенко, чи хтось боїться. Ніхто не боїться Тимошенко. Я думаю, що бояться ті люди, які сьогодні при владі, це зрозуміло, але я думаю, що все стане на свої місця після того, як будуть ухвалені перші рішення уряду.

 

ВЕДУЧА: Можна ще два, дуже короткі відповіді мені будуть потрібні. Я хочу процитувати Миколу Яновича Азарова. "У нас є над чим працювати разом, якщо розуміти, що головні принципи роботи полягають не в тому, що в когось щось відібрати і комусь щось передати". Перше, ви будете у когось щось відбирати і передавати, у вас є програма дій? Так чи ні?

 

Микола Томенко: Ні, ми будемо забирати всі податки передбачені чинним законодавством і віддавати це в вигляді соціальних програм і проектів.

 

ВЕДУЧА: Власність, підприємства, щось інше?

 

Микола Томенко: Ні, я думаю, що у нас не стоїть питання сьогодні забирати підприємства чи заводу, у нас стоїть питання так, щоб всі платили податки.

 

ВЕДУЧА: І друге, чи означає прем'єрство Юлії Володимирівни, що Україна відмовиться від послуг "Росукренерго"? Все, два запитання.

 

Микола Томенко: Я думаю, що ми...

 

ВЕДУЧА: Так чи ні?

 

Микола Томенко: Я думаю, точно ми будемо розглядати питання про те, щоб не було посередників. І остання інформація, яку ми маємо про цей 1300 мільйонів, звичайно, нас шокувала, для нас це несподіванка, що виявляється...

 

ВЕДУЧА: Так чи ні? Ви будете відмовлятися від послуг "Росукренерго"?

 

Микола Томенко: Ми будемо відмовлятися від послуг посередника.

 

ВЕДУЧА: Нестор Іванович, будь ласка, всі ці тези, які озвучили, всі прокоментуйте. Прошу.

 

Нестор Шуфрич: Ви знаєте, я вважаю дуже не коректним саме поняття "еліта", тому що все ж таки...

 

ВЕДУЧА: Я думаю, велика кількість українців з Вами погодиться.

 

Нестор Шуфрич: Я думаю, що, по-перше, треба уникнути цього поняття. По-друге, всі, хто сьогодні приймають участь в житті нашої країни, є в доволі доброму здоров'ї і ніхто помирати не збирається. Тому говорити, що хтось кудись зникне, при будь-якому прем'єр-міністрі, як мінімум, не коректно, а ті, хто сьогодні, дійсно, живуть і діють за законом, що, до речі, ми всі мали можливість пересвідчитись в 2005 році, тому що було, ви пам'ятаєте, яка охота на відьом була оголошена, і що з того вийшло. Фактично великий пшик. І я думаю, що помилку 2005 року ніхто не дозволить собі повторити, і відповідальність за такі дії буде відповідно адекватна. І ми сьогодні, я ще раз хочу звернути увагу, що нас турбує, нас турбує одне, щоби з можливим, ймовірним і теоретичним поверненням "помаранчевої" команди у нас, дійсно, в 2007 році вже не були повні "гринджоли" у всіх напрямках національної економіки.

 

ВЕДУЧА: Ми будемо завершувати зараз, тому, шановні експерти, останнє, звичайно важливе для мене запитання...

 

Микола Томенко: Я думаю, що ми не передамо 1300 мільйонів борги...

 

Нестор Шуфрич: Я вибачаюсь, одну хвилинку. Борги "Росукренерго", як сьогодні повідомили, будуть погашені, і вони носять суто тимчасовий характер, а от ми залишаємо...

 

Микола Томенко: 1300 мільйонів?

 

Нестор Шуфрич: А от ми залишаємо вам біля 30 мільярдів гривень, якщо ви до них, дійсно, дойдете, в казначействі на рахунку...

 

ВЕДУЧА: Нестор Іванович, "ми залишаємо вам" - це означає, що ви йдете в опозицію? Хвилинку.

 

Нестор Шуфрич: І сьогодні, і сьогодні, я хочу звернути увагу, рік тому ми отримали уряд з боргами 1100 мільйонів по зарплатах, зараз біля 800 мільйонів. Тобто, ми працювали, вміли і будемо працювати.

 

ВЕДУЧА: Спасибі. Останнє фінальне запитання для вас, панове експерти. Скажіть, будь ласка, ми будемо спостерігати дежавю 2006 року, чи як ви вважаєте, наша політична еліта, хоча це слово і не любить Нестор Іванович, як, власне, я також, зробила відповідні висновки? Прошу, Володимире Володимировичу, починайте.

 

Володимир Корнілов: Конечно, мы сейчас увидим все равно, что бы там не говорил Президент, ему нужно все-таки соблюсти видимость консенсуса с БЮТ. Конечно же, мы увидим попытку сформировать "оранжевую" коалицию. Переговоры, конечно же, ведутся с всеми политическими игроками. Может быть, конечно, в "Нашей Украине" об этом не знают, но мы видим, кто принимает решения в "Нашей Украине", мы видели, как был сформирован этот блок. Конечно же, эти решения принимаются на улице Банковой. И зачастую сама "Наша Украина" об этих решениях узнает в последнюю очередь. А что касается проблем, которые сразу же начнутся в этой коалиции, это, конечно же, формирование Кабмина, я представляю, по Гриценко, по квотам там какие будут проблемы. И главная проблема для Ющенка, конечно же, не дать Юлии Тимошенко в конечном итоге должность премьера, как стартовую площадку для президентской кампании. Но сделать это именно так, чтобы представить своим избирателям, что ответственность за развал этой коалиции должна лежать на Юлии Тимошенко.

 

ВЕДУЧА: Володимир Фесенко?

 

Володимир Фесенко: Елементи дежавю ми вже побачили, вчора, зокрема, але я думаю, що все ж таки події будуть розвиватися інакше і скоріше, швидше. В усякому разі зараз, якщо буде "помаранчева" коаліція, то буде вже її інший формат, не буде такої залежності від третього партнеру, якщо він буде взагалі в цій коаліції. А як щодо інших варіантів, то вони теоретично можливі, але з практичною їх реалізацією будуть серйозні проблеми.

 

ВЕДУЧА: Прошу, Андрій Єрмалаєв.

 

Андрій Єрмолаєв: Я думаю, главный вывод, у нас умерла электоральная демократия на этих выборах, и господство корпоративное. Господа, вы решайте судьбу парламента здесь, без избирателей. Что касается будущего, да, "помаранчевая" коалиция, наверное, состоится, в этом отличие седьмого года от шестого. И другое дело, что коалиция не тождественна премьерству Тимошенко, и вам ещё предстоит побороться за это премьерство, особенно, если вы приглашаете Литвина, меняются все форматы договорённостей, я аппелирую к Николаю, мне так легче общаться. И, второе, это коалиция будет первая, но не последняя. Повторюсь, вопрос взаимоотношений между бизнес-группами - это вопрос будущей власти. И Президент уйдёт в свою игру, отличную от лидерства "Нашей Украины" и отличную от тех согласований, которые были между политическими командами НУНС и БЮТ.

 

ВЕДУЧА: Прошу, Олег Мєдвєдєв.

 

Олег Мєдвєдєв: Я майже останній, я хотів би завершити оптимістичною нотою. Мені здається, що український політикум із дострокових виборів вийшов дещо інакшим, не таким, як він був раніше. І я сподіваюсь, що всі: і майбутня влада, і майбутня опозиція, з цієї історії зробили якісь певні уроки, хоча, можливо, і не такі глибокі, як хотілось би суспільству.

 

ВЕДУЧА: Микола Васильович, Ви, будь ласка, Ваша заключна теза. Головні висновки.

 

Микола Оніщук: Дякую. Абсолютно переконаний, що Україна досягає того рівня розвитку, коли політична і правова системи будуть індиферентні до зміни прем'єр-міністрів. Це перше. Що будемо робити з...

 

ВЕДУЧА: Вони будуть залежати від зміни прем'єр-міністра.

 

Микола Оніщук: Так, вони не будуть суттєво залежати в плані клімату підприємницького, захисту права власності, свободи підприємницької діяльності, гарантії здійснення і таке інше. Що стосується того, що ми будемо робити. Дуже просто. Закон має стати одним для всіх. І цей аргумент, і ця філософія поведінки і урядовців, і опозиції дуже швидко розставить все на свої місця.

 

ВЕДУЧА: Будь ласка, Несторе Івановичу.

 

Нестор Шуфрич: При будь-яких умовах ми сьогодні бачимо, що конфлікт, який був розв'язаний, до речі, Ющенком, підтримується, мабуть, і далі, я вже не буду уточнювати, ким саме, але хочу переконати, що позиція "Партії регіонів", де б вона не була, чи вона буде базовою у партії при створенні коаліції, чи вона буде на сьогодні флагманом української опозиції, примусить рахуватися будь-яких можновладців щодо того, що Україна у нас одна. І ми нікому не дозволимо її розділяти.

 

ВЕДУЧА: Прошу, Миколо Володимировичу.

 

Микола Томенко: Я тут мусив би сказати на самому початку, і це дуже важливо, що вперше ми маємо партію БЮТ, яка набрала у всіх регіонах більше трьох відсотків. Отже, коли я чую про "помаранчеву" коаліцію, мене трошки це не покоїть. Ми представляємо загальнонаціональну політичну силу, і я вірю в демократичну коаліцію, бо, я тут погоджусь зі своїм опонентом, ми багато зробили помилок і в "помаранчевий" період, набагато менше, чим вони зробили, коли двічі були в уряді, разом з Кравчуком, Кучмою, і тепер уже Ющенком, але треба робить демократичну коаліцію, яка захищає національні інтереси. І я точно знаю, що в цьому уряді будуть професійні люди, і ми будемо переконувати "Нашу Україну", а "Наша Україна" нас брати професійних людей, а не козачків, про яких я казав раніше. І я точно знаю, що коаліціади не буде. Ми не дозволимо це зробити, тому що ганьбитись перед народом два з половиною місяці, як це було в 2006 році, ми вже, БЮТ, не буде. Якщо, не дай Бог, станеться найгірша ситуація, я тут скажу від себе, ми будем в опозиції, якщо буде широка коаліція. Але ми зробим все, щоб коаліція завтра була погоджена, на наступний день після формування офіційних результатів ЦВК, вона була проголошена, і прем'єр Тимошенко презентувала програму і новий бюджет України.

 

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, останнє запитання, оскільки у мене є ще хвилина, і я хочу її більш ефективно використати. На наступних президентських виборах в Україні за кого Ви будете боротися? За якого кандидата?

 

Нестор Шуфрич: Безумовно, ми будемо боротися за кандидата від "Партії регіонів", і я сьогодні не маю іншої кандидатури...

 

ВЕДУЧА: Прізвище Ви знаєте?

 

Нестор Шуфрич: Як Віктор Федорович Янукович. Сьогодні людина, яка отримала підтримку більш, ніж треть України, заслуговує на те, щоби її кандидатура була підтримана, і я абсолютно переконаний, дуже велика ймовірність, навіть гарантія успіху, особливо після, я переконаний, майже двохрічного гринджолування "помаранчевого" уряду.

 

ВЕДУЧА: Два роки дали вашій коаліції, так.

 

Микола Томенко: Аби ваш уряд тільки був причетний до "Гринджол", я б просто вам всім героя України би дав. Ви так багато вкрали в цій країні, і так багато завинили перед цією країною, що дай Бог...

 

Нестор Шуфрич: Пан Микола, тримайте себе в руках.

 

Микола Томенко: Я спокійний.

 

Нестор Шуфрич: Ви сьогодні претендуєте на владу, будьте уважні, будьте терпимі і тримайте себе в руках.

 

ВЕДУЧА: Микола Володимирович, а Ви за якого кандидата будете боротися на наступних президентських виборах?

 

Микола Томенко: Ви зразок терпимості, з Іною Богуславською. Тому я думаю, що Вам на дошку пошани треба.

 

ВЕДУЧА: Панове, хто у цій студії взірець терпіння, то це я, повірте.

 

Микола Томенко: Так от, наш БЮТ, БЮТ буде висувати єдиного демократичного кандидата на посаду...

 

ВЕДУЧА: Прізвище назвіть мені, будь ласка.

 

Микола Томенко: Прізвище ми визначимо, коли справа дійде, ми, на відміну від "Партії регіонів", нікуди не поспішаємо.

 

ВЕДУЧА: Я так розумію, що, насправді, прізвище цього кандидату також є предметом вашої коаліційної угоди.

 

Микола Томенко: Ми ще працюємо в уряді, ми не хочемо називати.

 

Нестор Шуфрич: Пані Ганно... Вони вчора це пообіцяли Ющенко.

 

ВЕДУЧА: Хвилиночку. Я хочу озвучити це запитання.

 

Нестор Шуфрич: Так, хто буде від Вас президентом?

 

ВЕДУЧА: Оскільки Ви уникаєте відповіді, і не хочете називати прізвища, чи означає це, що насправді прізвище кандидата є предметом переговорів. Так чи ні?

 

Микола Томенко: Ні, нема предмету переговорів, це буде єдиний демократичний кандидат, який переможе.

 

ВЕДУЧА: Все. Спасибі. Єдиний демократичний депутат, з яким ви ще не визначились. Панове, це була програма "Я так думаю". Вибори завершилися, але я вас дуже прошу бути уважними, тому що насправді як раз зараз треба уважно стежити за тим, що відбувається із нашим політикумом. Тільки наша увага до виконання наданих нам обіцянок дозволить йому якомога швидше структуруватися. Спасибі. До зустрічі. Доброї ночі та удачі в наступний четвер.

 

 

 

Стенограма надана компанією Sourcer

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26441
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду