Хто такий Президент і хто такі ми

17 Вересня 2007
38024
17 Вересня 2007
19:24

Хто такий Президент і хто такі ми

38024
Хто такий Президент і хто такі ми

У суботу, 15 вересня, протягом чотирьох годин львівяни та численні гості, що прибули до Львова для участі в наймасштабнішій культурно-мистецькій події осені – Форумі Видавців, стояли перед зачиненими дверима Палацу Мистецтв, у якому розташований ярмарок. На дверях у цей час висіла табличка «технічна перерва». На Форум мав прибути Президент України, але запізнювався; прибувши, глава держави походив експозицією, придбав книжок на кількасот гривень і зробив низку заяв для журналістів. Лише після від’їзду Президента охоронці почали пускати тих, хто дочекався, всередину, а видавці – підраховувати багатотисячні збитки... Свою оцінку цій історії дала Лариса Денисенко – письменниця, телеведуча і юрист.

 

Наш Президент дуже любить запізнюватися. Зрештою, запізнюються навіть літаки, але компанії-перевізники несуть за таку недбалу літакову поведінку повну відповідальність. Звісно, якщо то не форс-мажор. В нашій державі з нашими державниками форс-мажор, на відміну від фарс-мінору, трапляється рідше.  

 

Отже, що сталося. Майже як в народній пісні: «Я тебе чека-а-аааа-ла». Місцева львівська влада чекала на Президента, чекав на Президента й Форум; точно не в моїй особі, але – чекав. Щоб чекати було веселіше, - адже всі знають, що вчасно ВІН не приходить ніколи, - форумом водили хороводи місцеві співробітники служби безпеки та міліції. У суботу, 15 вересня, читачі хотіли бачити книжки та авторів, вони купували квитки і намагалися увійти до приміщення, де Форум відбувався. Але – ні! Того було не можна близько чотирьох годин.

 

З 15:00 до 19:00 на Форум не пускали нікого. Ні читачів, ні письменників, ні журналістів, ні видавців. Злітали оплачені презентації, зазначені у програмі автограф-сесії, злітали прибутки видавництв. Ніхто не переймався цим, і ніхто навіть не вибачався, а навіщо? «Ви ж розумієте, що це – Президент?»… Розуміємо, звісно, «очєнь і очєнь», як казав промовистий Свирид Петрович Голохвостий. «Ми ета что-та одно, а ві ета что-та другоє», - як казав Секлеті старий Сірко.  

 

Шкода, але ми дійсно розуміємо, хто такий Президент, і не розуміємо, ким є ми. Саме тому нами можна нехтувати, просто давати по писку безправям і залишатися непокараними. Навіть у той час, коли ми, українці, для них, можновладців, перетворюємось на електорат. Можна посміхатись у телекамери, наголошувати на тому, що 2007 рік – «рік української книги», одночасно легко нехтуючи щонайменше статтями 3, 8, 19, 24 (частина друга), 28, 33, 41 (частина перша), 43 (частина перша), 54 (частина перша), 64, 68  Конституції України.  

 

Якщо в такий спосіб Президент вирішив підтримати українську книжку, українського читача, видавця та письменника, хай краще читає вдома, наодинці чи своїм дітям, але - без камер. Тоді наші права, нерви та прибутки будуть цілішими.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38024
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталка
6065 дн. тому
Молодець, Ларисо! Про такі речі треба писати і говорити, по-іншому ставлення влади чи тих, хто перед нею вислужується, до всіх нас ніколи не зміниться! Таке типово совдепівське плазування перед начальством, а з боку президента -- дешевий передвиборчий самопіар замість дійсної підтримки українського книговидання.
ольга
6068 дн. тому
до миколи авжеж, наш президент завжди правий, а винні всі інші. і він і не здогадувався, що його чекали на майдані у 2004 році по 2 години поспіль, на морозі причому. його постійні запізнювання, які не відчув на собі тільки неуважний чи лінивий, - це елементрана неповага до людей, як на мене.
Настя М.
6069 дн. тому
до амджа. "ну, почекали люди, візит несподіваний - служба охорони в таких випадках завжди так діє. і шо? катастрофа?" Та, подумаєш, люди на потяг спізнилися! І що, катастрофа? Та ладно, подумаєш, у людини смертельна алергія на продукти, а необхідні ліки в приміщенні - ну і що? До речі, цій людині з алергією ми таки викликали швидку - правда, пізніше. Ваше щастя, якщо ви здорові і сильні, аби простояти на вулиці 4 години без дискомфорту. А я так не могла. І тому сварилася. Я розумію, що оголосити по гучномовцю про незручності організатори не могли через заходи безпеки. Але попередити якось.... кожного учасника особисто, чи що? Аби ми, люди, які заплатили круглу суму за свій стенд, мали змогу якось підготуватися, розпланувати час і т.д. Якимсь чином той же Кокотюха знав про приїзд президента і про те, що не випускатимуть людей. Пе
амджа
6069 дн. тому
теж був на форумі в цей момент. ну, почекали люди, візит несподіваний - служба охорони в таких випадках завжди так діє. і шо? катастрофа? кому так дали по писку й по правах? а от від наших "хохляцькиХ" інтелектуалів, борців за свободу якраз тоді, коли цього найменше потрібно, вже нудить. і шо за претензії англійської королеви? таке враження ніби денисенко щонаймнеше букера отримала. її книжок правда не читав, хоч і сумніваюсь у геніальності онних, але після таких статей точно читать не буду.
микола
6069 дн. тому
абсолютно зрозуміло, що Ющенко навіть не здогадувався, що відбувається. Вінні, як на мене, у всьому (впершу чергу, у приниженні учасників та гостей та, по-друге, у завданні матеріальних збитків) організатори охоронних заходів (ВСІ служби) та організатори форуму.
rlk
6069 дн. тому
а мені навпаки стало цікаво, от прочитала кокотюшину легенду про безголового й стало цікаво, хто ж така лариса гайдук (денисенко). хоча сама книга мені не дуже сподобалася а авторці й не треба розбиратися, хто винен. всі, хто був на форумі, мали змогу помітити, як себе поводила охорона й інші служки протягом усіх чотирьох днів. а приїзд президента став тільки зайвим приводом повладити. то така містечковість, комплекс провінціала - мов, ми маємо показати, хто ми такі, ми, мов, теж не в тім’ячко биті, ми теж можемо таку охорону забабахкати, що о-го-го! що київським і не снилося. поки що все
Віталіна
6069 дн. тому
а я знаю, що книжки авторки статті тепер точно не купуватиму!
6069 дн. тому
Можливо, проблема не в Ющенку, а у дрібних львівських служаках, що вирішили собі полегшити життя заздалегідь. Хоча, в жодному разі, не виправдовую Президента - його звичка зіапізнюватися справді дуже дратує. Але ж Денисенко достеменно не довідалася хто саме винен в тому, що нікого не впускали на Форум... Є велика підозра, що в даному випадку перестаралася місцева влада. А враження, що, як завжди, всралася невістка, тобто Ющенко.
rlk
6070 дн. тому
моя історія не така сумна, але мене також роздратувала. мені пощастило бути всередині форуму, коли та вся катавасія з президентом тільки затівалася. і от ми з подругами нарешті набралися всіх необхідних інтерв*ю і вирішили йти собі десь геть. і вже на виході до мене причепився охоронець, тицьнув у мою вимкнену фотокамеру з закритим кришкою об*єктивом і, намагаючись виявити якомога більше тимчасової влади, рявкнув, що знімати тут не можна. мене перетіпнуло, я на нього визвірилася, та й пішли ми з дівчатами, куди нам хотілося, подалі від форуму. проте мушу відмітити, що містечковість і відчуття ейфорійної (тобто тимчасової, обмеженої, але такої бажаної) влади було надзвичайно властиве усім охоронцям на форумі. і то дуже дратувало й засмучувало
Янiна
6070 дн. тому
Видно пана по халявах!
Настя М.
6070 дн. тому
Справді, дуже "весело" було! Бо ніхто нікого не попередив. Я попросила знайомого початувати на стенді, доки виходила на обід. Так той знайомий 4 години і сидів... А я стояла на вулиці, без верхньої одежі, і цокотіла зубами. Бо задля пробіжки у кафешку на обід не одягалася. І ні бейдж учасника форуму, ні дев*ятий місяць вагітності, ні акредитація як журналіста нікого не розжалобили. Але була прикрість ще більша. Наприклад, люди, котрі ридали і просили їх пропустити, бо у них там речі, а вже ось-ось має відходити потяг. Або моя колега, у якої дуже сильна алергія на деяку їжу. З*їла щось не те ненароком, а таблетки - у приміщенні. Тільки охоронців це не хвилювало... Ющенко всім "услужив".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду