Фільм «Остання зйомка» вшановує пам'ять медійників, які загинули під час російсько-української війни

Фільм «Остання зйомка» вшановує пам'ять медійників, які загинули під час російсько-української війни

16 Вересня 2024
352
16 Вересня 2024
12:51

Фільм «Остання зйомка» вшановує пам'ять медійників, які загинули під час російсько-української війни

352
На 16 вересня 2024 року створено 89 серій «Останньої зйомки» про медійників і кінематографістів, які загинули під час російсько-української війни.
Фільм «Остання зйомка» вшановує пам'ять медійників, які загинули під час російсько-української війни
Фільм «Остання зйомка» вшановує пам'ять медійників, які загинули під час російсько-української війни

Документальний двомовний фільм «Остання зйомка» — найбільший аудіовізуальний меморіал про медійників і кінематографістів, які загинули під час російсько-української війни, що вшановує їхню пам'ять. Про це повідомила творча група фільму в День пам’яті українських журналістів.

Вони розповіли, що фільм створений на основі однойменного циклу серіалу «Україна в огні 2» («Найкращий серіал» 2023 року за версією Української кіноакадемії — лауреат «Золотої дзиґи»), «Остання зйомка» — самодостатня стрічка-збірка.

Вона складається з однохвилинних серій, кожна з яких присвячена певній постаті. Серії вільно доступні онлайн на кількох платформах,

Зміст формують унікальні аудіо, фото і відео героїв, які вже не зможуть це зробити самі. Це унікальний проєкт співпраці медійників і кінематографістів у режимі реального часу.

На 16 вересня 2024 року створено 89 серій «Останньої зйомки» про медійників і кінематографістів, які загинули під час російсько-української війни, як-от: Брент Рено, Макс Левін, Паша Лі, Олександра Кувшинова, П’єр Закревскі, Віра Гирич, Олександр Махов, Віктор Дєдов, Євгеній Сакун, Фредерік Леклерк-Імхофф, Мантас Кведаравічус та інші. 

Які втрати кінематографістів на основі даних «Останньої зйомки»?

  •  Близько 25 операторів і відеографів: Андрій Бойко, Костянтин Гнітецький, Ігор Гуденко, Віктор Дєдов, Роман Жук, П'єр Закжевський (Франція, Ірландія), Костянтин Кіц, Сергій Коновал, Фелікс Куртаніч (оператор дрона), Фредерік Леклерк-Імхофф (Франція), Володимир Миронюк, Роман Нежиборець, Віктор Петров, Євгеній Сакун, Олесь Самчук, Арман Солдін (Франція), Юрій Олійник, Олексій Ольховик, Юрій Сілюк, Павло Тимошенко, Володимир Чернишов, Дмитро Шиповський, Олексій Юрченко, Денис Яцюк та інші. Більшість операторів працювала на телебаченні, але частина з них мала доробок і в кіно, зокрема ігровому й неігровому (як-от Ігор Гуденко, Дмитро Шиповський, Костянтин Гнітецький).
  • Понад 15 акторів кіно і театру, каскадерів (дублерів): Денис Бондарев, Філіп Дєдковський (псевдонім Віннер), Микита Калембет, Андрій Касьянов, Володимир Ковбель (зник безвісти), Богдан Колесник, Антон Коломієць, Василь Кухарський, Павло Лі, Андрій Максименко, Євген Невинський, Андрій Павленко, Антон Прасоленко, Євген Світличний, Володимир Строкань, Володимир Федінчук, Олексій Хільський, Євген Шумілов та інші.
  • 7 режисерів (авторів фільмів): Олег Бобало-Яремчук, Данило Денисевич (студент), Віталій Дерех (автор кількох фільмів як режисер-аматор), Мантас Кведаравічюс (литовський кінорежисер, вишколений як науковець в Англії, розкрився в кіно саме в Україні, під час війни мав і статус журналіста), Костянтин Петрик (другий режисер), Брент Рено, Василь Яворський.
  • Інші кінематографісти: майбутній продюсер Микола Алексик, «дольщик» Руслан Володін, сценарист і режисер кліпів Андрій Максименко, режисер монтажу Віктор Онисько, піротехнік Олександр Суворов, сценарист і перекладач Ілля Чернілевський, художник-декоратор Володимир Чорний, стилістка і художниця з костюмів Шура Рязанцева, звукорежисер Іван Шульга та інші.

Двомовна стрічка «Остання зйомка» («Last Shooting») існує в кількох версіях, які доповнюються. Всі серії вільно доступні онлайн.

На початок осені 2024 року фільм неодноразово демонструвався на кінофестивалях та отримав низку нагород. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
352
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду