Ігоря Коломойського позбавили громадянства Кіпру

Ігоря Коломойського позбавили громадянства Кіпру

15 Вересня 2024
298
15 Вересня 2024
09:49

Ігоря Коломойського позбавили громадянства Кіпру

298
Влада Кіпру прийняла це рішення, з’ясувавши, що Коломойський отримав громадянство «шляхом шахрайства, неправдивих заяв і приховування істотних фактів».
Ігоря Коломойського позбавили громадянства Кіпру
Ігоря Коломойського позбавили громадянства Кіпру

Уряд Кіпру позбавив громадянства українського бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це повідомляє кіпрська газета Philenews.

Це рішення було ухвалене 4 вересня, проте медіа довідались про це лише 14 вересня. Разом з Коломойським, кіпрський паспорт втратило ще семеро осіб.

Як пише видання, на такий крок влада країни пішла після того, як з’ясувала, що Коломойський отримав громадянство Кіпру «шляхом шахрайства, неправдивих заяв і приховування істотних фактів».

Йдеться про те, що при подачі заявки на отримання громадянства Коломойський не згадав про справу про ухилення від сплати податків, яку завели на нього у Росії в 2008 році. Кіпрський паспорт він отримав два роки по тому — у червні 2010-го.

У рішенні кіпрської влади сказано, що Коломойський «був і є особою сумнівного характеру, тоді як його натуралізація створювала і створює величезний ризик поганої репутації для Республіки Кіпр».

Нагадаємо, у липні 2022 року низка українських медіа з посиланням на джерела повідомила, що президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства олігарха Ігоря Коломойського. Згодом народний депутат Сергій Власенко опублікував відповідний указ Зеленського, відсутній на сайті Офісу президента.

Український паспорт Коломойського значиться як недійсний у реєстрі Державної міграційної служби. Це може означати, що його справді позбавили українського громадянства. Сам Коломойський заявив журналістам про своє громадянство України: «Нібито як забрали».

У вересні 2023-го Шевченківський районний суд Києва офіційно підтвердив наявність в Ігоря Коломойського паспорта громадянина Ізраїлю.

В листопаді 2023-го Коломойський подав до суду на президента Володимира Зеленського, щоб визнати протиправним і скасувати указ про позбавлення його громадянства.

Наразі Ігор Коломойський перебуває в українському СІЗО. Українські правоохоронці чотири рази оголошували йому підозру і вже завершили розслідування за кількома статтями та справами.

Так, 2 вересня 2023 року СБУ повідомила Коломойському підозру у шахрайстві та легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом. За даними правоохоронців, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, виводячи їх за кордон та використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

7 вересня 2023-го НАБУ повідомило Ігорю Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у виведенні із «ПриватБанку» понад 9,2 мільярда гривень. За даними НАБУ, план заволодіння коштами «ПриватБанку» Коломойський розробив ще в 2015 році, коли був головою Дніпропетровської ОДА.

15 вересня СБУ оголосила Коломойському ще одну підозру — у незаконних діях з банківськими документами, заволодінні організованою групою чужим майном через зловживання службовим становищем та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. За даними слідства, у період 2013–2014 років Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн через злочинне угруповання, яке складалося з працівників його «ПриватБанку».

8 травня 2024 року Ігорю Коломойському повідомили вже про четверту підозру — в організації замовного вбивства адвоката у 2003 році у Феодосії. 

Як відомо, Ігор Коломойський є кінцевим бенефіціарним власником групи компаній «1+1 media». 26 жовтня 2023 року «1+1 media» повідомила, що Коломойський передав корпоративні права в медіахолдингу в управління трудовому колективу в особі чинного генерального директора компанії Ярослава Пахольчука.

1 лютого 2024 року на сайті «1+1» медіагрупа розмістила структуру власності нової компанії, яка не належить Коломойському. Нові компанії, в назвах яких є слово «Віжн», знову реєструють канали «1+1 Україна» та «Бігуді», а натомість компанії, які належали Коломойському, змінюють логотипи своїх каналів на «1+1 марафон» і «2+2 марафон».

Як пише «ДМ», поява нової структури власності та нової компанії свідчить про те, що «1+1» завершує процес переведення брендів своїх каналів на нові юридичні особи, які вже не належать Ігорю Коломойському, Ігорю Суркісу та дружині Віктора Медведчука Оксані Марченко. Нова група компаній «Віжн»: «Віжн 1+1», «Віжн 2+2», «Віжн 3», «Віжн 4», — належить чинному генеральному директору «1+1 media» Ярославу Пахольчуку та Світлані Міщенко.

Фото: з відкритих джерел

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
298
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду