Росіяни вигадали нові схеми легалізації вивезення дітей з окупованих територій до РФ

Росіяни вигадали нові схеми легалізації вивезення дітей з окупованих територій до РФ

13 Вересня 2024
1919
13 Вересня 2024
05:13

Росіяни вигадали нові схеми легалізації вивезення дітей з окупованих територій до РФ

1919
Окупаційна влада організовує примусове вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій до Росії під виглядом «турботи» про хворих та сиріт.
Росіяни вигадали нові схеми легалізації вивезення дітей з окупованих територій до РФ
Росіяни вигадали нові схеми легалізації вивезення дітей з окупованих територій до РФ

Окупаційна влада організовує примусове вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій до Росії під виглядом «турботи» про хворих дітей та сиріт. Як повідомляє Центр національного спротиву, колаборанти називають це «евакуацією» або «реабілітацією», намагаючись створити видимість законності та гуманності своїх дій.

Таку злочинну діяльність пособники окупантів розгорнули на базі дитячого госпісу «Одуванчики». Спочатку він працював на тимчасово окупованих територіях Донеччини, але віднедавна діяльність його розширилася й на  захоплені райони Луганщини. Під виглядом всебічної допомоги дітям з тяжкими (у тому числі, онкологічними) захворюваннями, сиротам та позбавленим батьківського піклування, ворог створює базу для подальшого переселення маленьких українців до Росії.

«Така “практика” є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Конвенції ООН про права дитини, яка захищає дітей від насильницького переміщення та відділення від сімей. Припинити ці злочини можна тільки після повної деокупації українських земель. Допомагай наближати цей час, повідомляй про ворога та колаборанта сюди», — закликають у Центрі національного спротиву. 

Нагадаємо, наприкінці серпня в Україні відбулася презентація Білої книги «Захист дітей від примусового переміщення та депортації», розробленої Міжнародною експертною групою Bring Kids Back UA. Цей документ є першим кроком у реалізації четвертого пункту Формули миру, спрямованого на повернення викрадених українських дітей.

Колишня віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляла, що з 20 тисяч офіційно зареєстрованих дітей, викрадених Росією, до України вдалося повернути 800.

Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення, за даними української влади, російські військові примусово вивезли з України приблизно 20 тисяч українських дітей. Росія озвучує зовсім іншу кількість викрадених нею українських дітей — більше 700 тисяч. 

Як осягнути масштаб цього воєнного злочину? Навіщо Росія викрадає українських дітей? Які механізми повернення депортованих дітей має українська сторона? Про це читайте в нашій публікації  «Юристка Регіонального центру прав людини: “Потрібно розділити процес повернення українських дітей і відповідальність росіян за цей злочин”».

Фото: колаж із сайту ЦНС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1919
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду