Апеляційний суд підтвердив неможливість повернути «ПриватБанк» Коломойському

Апеляційний суд підтвердив неможливість повернути «ПриватБанк» Коломойському

10 Вересня 2024
497
10 Вересня 2024
19:44

Апеляційний суд підтвердив неможливість повернути «ПриватБанк» Коломойському

497
Коломойський та його кіпрська компанія Triantal Investments Ltd у спільному позові вимагали повернути їм акції банку.
Апеляційний суд підтвердив неможливість повернути «ПриватБанк» Коломойському
Апеляційний суд підтвердив неможливість повернути «ПриватБанк» Коломойському

Північний апеляційний господарський суд міста Києва підтвердив неможливість повернути державний «ПриватБанк» його колишньому власнику Ігорю Коломойському. Про це повідомляє пресслужба банку.

Позов подавали Коломойський та кіпрська компанія Triantal Investments Ltd, якій належало 16,6% акцій банку.

Суд підтвердив правомірність дій суду першої інстанції щодо закриття провадження у справі.

У цій справі позивачі оскаржували договір купівлі-продажу акцій ПриватБанку, укладений в процедурі націоналізації, а також висували вимоги щодо повернення собі у власність акцій «ПриватБанку».

Суд застосував приписи Закону України «Про систему гарантування вкладів», які вказують на те, що акції банку після продажу інвестору не можуть бути повернуті колишнім власникам.

Україна націоналізувала «ПриватБанк» у грудні 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. Колишні власники банку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов це рішення оскаржували.

15 листопада 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд у справі за позовом Коломойського підтвердив неможливість скасування рішень і договорів, ухвалених у процесі націоналізації ПриватБанку. 27 листопада 2023 року Господарський суд міста Києва закрив провадження у подібній справі за позовом Геннадія Боголюбова.

У вересні 2023-го НАБУ повідомило Ігорю Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у виведенні із «ПриватБанку» понад 9,2 мільярда гривень. За даними НАБУ, план заволодіння коштами «ПриватБанку» Коломойський розробив ще в 2015 році, коли був головою Дніпропетровської ОДА.

Наразі Ігор Коломойський перебуває в українському СІЗО. Українські правоохоронці чотири рази оголошували йому підозру і вже завершили розслідування за кількома статтями та справами.

Так, 2 вересня 2023 року СБУ повідомила Коломойському про підозру за статтями про шахрайство та легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. За даними правоохоронців, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, виводячи їх за кордон та використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

15 вересня СБУ оголосила Коломойському ще одну підозру — у незаконних діях з банківськими документами, заволодінні організованою групою чужим майном через зловживання службовим становищем та легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом. За даними слідства, у період 2013–2014 років Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн через злочинне угруповання, яке складалося з працівників його «ПриватБанку».

8 травня Ігорю Коломойському повідомили вже про четверту підозру — в організації замовного вбивства адвоката у 2003 році у Феодосії. 

Як відомо, Ігор Коломойський є кінцевим бенефіціарним власником групи компаній «1+1 media». 26 жовтня 2023 року «1+1 media» повідомила, що Коломойський передав корпоративні права в медіахолдингу в управління трудовому колективу в особі чинного генерального директора компанії Ярослава Пахольчука.

1 лютого 2024 року на сайті «1+1» медіагрупа розмістила структуру власності нової компанії, яка не належить Коломойському. Нові компанії, в назвах яких є слово «Віжн», знову реєструють канали «1+1 Україна» та «Бігуді», а натомість компанії, які належали Коломойському, змінюють логотипи своїх каналів на «1+1 марафон» і «2+2 марафон».

Як пише «ДМ», поява нової структури власності та нової компанії свідчить про те, що «1+1» завершує процес переведення брендів своїх каналів на нові юридичні особи, які вже не належать Ігорю Коломойському, Ігорю Суркісу та дружині Віктора Медведчука Оксані Марченко. Нова група компаній «Віжн»: «Віжн 1+1», «Віжн 2+2», «Віжн 3», «Віжн 4», — належить чинному генеральному директору «1+1 media» Ярославу Пахольчуку та Світлані Міщенко.

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
497
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду