На кіноринку Венеціанського фестивалю презентували документальну драму «Ярослав Мудрий — тесть Європи»

На кіноринку Венеціанського фестивалю презентували документальну драму «Ярослав Мудрий — тесть Європи»

5 Вересня 2024
270
5 Вересня 2024
20:59

На кіноринку Венеціанського фестивалю презентували документальну драму «Ярослав Мудрий — тесть Європи»

270
Значна частина фільму присвячена тому, як Київська Русь у ХІ столітті вибудовувала міцні зв’язки з найпотужнішими державами тогочасної Європи
На кіноринку Венеціанського фестивалю презентували документальну драму «Ярослав Мудрий — тесть Європи»
На кіноринку Венеціанського фестивалю презентували документальну драму «Ярослав Мудрий — тесть Європи»

На міжнародному кіноринку Венеціанського кінофестивалю презентували історичну документальну драму «Ярослав Мудрий — тесть Європи». Стрічку виробництва ГО «Укркінофест» знято за підтримки держави. Про це повідомляє пресслужба телеканалу «Дім». 

У пресслужбі розповіли, що учасники кіноринку у Венеції мали змогу переглянути 30-хвилинний фрагмент фільму. Проєкт «Ярослав Мудрий — тесть Європи» реалізовано в гібридному жанрі, що поєднує документальне кіно і художню реконструкцію. У стрічці простежується життєвий шлях одного з найвидатніших правителів в українській історії — Великого Князя Київського Ярослава Мудрого.

Творці покажуть, як кульга, що в дитинстві зазнавав булінгу від братів, став могутнім правителем, який об’єднав землі Русі навколо Києва і створив потужну державу Середньовічної Європи.

Фільм відкриє невідомі деталі доленосного шлюбу Ярослава зі шведською принцесою Інгігердою і розповість, як княже подружжя проводило вдалу політику одруження своїх дітей із нащадками інших королівських родин Європи, в результаті чого три доньки Ярослава Мудрого стали королевами трьох країн — Норвегії, Франції та Угорщини. Значна частина фільму присвячена тому, як Київська Русь у ХІ столітті вибудовувала міцні зв’язки з найпотужнішими державами тогочасної Європи.

Режисеркою та продюсеркою проєкту стала Олеся Ногіна, співавторами сценарію — Віталій та Дмитро Капранови.

Роль Ярослава Мудрого виконав актор Євген Лацік, образ дружини князя — шведської принцеси Інгігерди — втілила Анастасія Король.

«Епоха правління Ярослава Мудрого є однією з найсвітліших сторінок в нашій історії, — говорить режисерка Олеся Ногіна. — Знімати фільм про Київ тисячолітньої давнини, коли Росії ще не існувало, а Середньовічна Україна вже була важливою складовою Європи, я вважаю почесною місією. Цю нашу вкрадену історію дуже важливо екранізувати і показувати саме
зараз, коли Україна віднаходить заново своє справжнє коріння і несе всьому світу цінності, що були закладені великою мірою ще в ХІ столітті. Тож важливо, що свій шлях до глядачів стрічка починає саме з Венеціанського кіноринку».

Проєкт «Ярослав Мудрий — тесть Європи» став одним з переможців мистецького конкурсу на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який відбувся в 2023 році.

Серіал знято ГО «Укркінофест» на замовлення державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» (ДП «МПІУ»).

Нагадаємо, що у конкурсній програмі 81-го Венеційського міжнародного кінофестивалю La Biennale di Venezia будуть представлені українські фільми «Пісні землі, що повільно горить» Ольги Журби та «Медовий місяць» Жанни Озірної.

Фото: пресслужба телеканалу «Дім»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
270
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду