Зеленський підписав закон про заборону російської церкви в Україні

Зеленський підписав закон про заборону російської церкви в Україні

24 Серпня 2024
510
24 Серпня 2024
12:00

Зеленський підписав закон про заборону російської церкви в Україні

510
Закон набирає чинності через 30 днів після його опублікування.
Зеленський підписав закон про заборону російської церкви в Україні
Зеленський підписав закон про заборону російської церкви в Україні

24 серпня, у День Незалежності України, Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8371, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії.

Про це свідчить картка законопроєкту на сайті Верховної Ради України.

Цей закон спрямований на унеможливлення діяльності церков, що підпорядковуються країні-агресору, та є частиною зусиль щодо забезпечення духовної незалежності України.

У своєму зверненні з нагоди Дня Незалежності Зеленський зазначив важливість цього кроку для духовного визволення українського народу: «Українське православ’я сьогодні робить крок до визволення від московських чортів».

Закон передбачає створення експертної комісії під керівництвом Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, яка перевірятиме релігійні організації, підозрювані у співпраці з РПЦ. Якщо будуть виявлені порушення, церкві буде надано припис на їхнє виправлення. Закон набирає чинності через 30 днів після його опублікування.

Нагадаємо, нещодавно Комітет гуманітарної та інформполітики заявив про дискредитаційну кампанію проти ухвалення законопроєкту №8371.

23 липня низка народних депутатів заблокувала трибуну Верховної Ради через відмову погоджувальної ради внести на розгляд парламенту законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Росією. 

У березні 2024-го Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити цей законопроєкт у другому читанні та в цілому

19 жовтня 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», який Кабінет Міністрів подав до парламенту ще в січні 2023 року. Він передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

У листопаді 2023-го низка нардепів від «Слуги народу» і колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука із закликом відправити цей законопроєкт до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування.

У 2023 році Служба безпеки України ініціювала законопроєкт про розширення переліку підстав для заборони релігійних організацій. Зокрема, СБУ запропонувала припиняти діяльність релігійних організацій, уповноважені особи яких засуджені за злочини проти національної безпеки України, пропаганду війни й участь у ній на боці агресора, порушення рівноправності громадян, участь у терористичних актах тощо.

Фото: Офіс президента України. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
510
Читайте також
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду