В ЄС засудили переслідування ФСБ журналістів, які висвітлюють події в Курській області

В ЄС засудили переслідування ФСБ журналістів, які висвітлюють події в Курській області

23 Серпня 2024
405
23 Серпня 2024
08:56

В ЄС засудили переслідування ФСБ журналістів, які висвітлюють події в Курській області

405
У Раді Європи зауважили, що такі переслідування заважають журналістам інформувати людей про поточні події в Курській області.
В ЄС засудили переслідування ФСБ журналістів, які висвітлюють події в Курській області
В ЄС засудили переслідування ФСБ журналістів, які висвітлюють події в Курській області

В Європейській федерації журналістів засудили провадження стосовно італійських журналістів, які знімали матеріали в районі Суджі Курської області, відкрите ФСБ за статтею про незаконний перетин кордону. Про це повідомляється на сайті Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів.

«Європейська федерація журналістів приєдналася до своєї італійської філії FNSI, рішуче засудивши те, що вони назвали російськими погрозами притягнути до відповідальності італійських журналістів, які висвітлюють український контрнаступ у Курській області Російської Федерації», — йдеться у повідомленні.

Там додають, що Європейська федерація журналістів очікує, що розслідування стосовно російських погроз двом італійським журналістам телеканалу RAI — Стефанії Баттістіні та Сімоне Трайні — буде проведене якнайшвидше. Окрім того, їм потрібно забезпечити захист у разі необхідності.

Повідомляється, що журналістам також погрожували проросійські блогери, зокрема, вбивством.

У заяві також нагадали, що раніше італійський письменник (який дотримується проросійських поглядів. — Ред.) Ніколай Лілін опублікував відео, у якому назвав обох журналістів «відсталими», «пронацистськими пропагандистами» та «помічниками терористів». Також були погрози вбивством.

У Раді Європи зауважили, що такі переслідування заважають журналістам інформувати людей про поточні дії в Курській області.

До засудження приєдналися також італійські журналістські профспілки — USIGRAI та FNSI.

«Журналістика не є злочином», — ідеться в їхній спільній заяві.

Нагадаємо, російська ФСБ відкрила провадження стосовно журналіста CNN та українських кореспондентів, які знімали матеріали в районі Суджі Курської області. Провадження відкрите за статтею про незаконний перетин кордону.

У спецслужбі Росії заявляють, що іноземні репортери вели відеозйомку незаконно, їм загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Йдеться про журналіста CNN Ніка Пейтона Волша та кореспондентів Hromadske Олесю Боровик і Діану Буцко. Журналістів оголосять у міжнародний розшук.

Також МВС Росії хоче відкрити кримінальну справу за незаконний перетин держкордону проти журналістів італійського суспільного телеканалу RAI Стефанії Баттістіні та Сімоне Траїні, які висвітлювали захоплення українською армією російського міста Суджа. Крім того, в італійських соцмережах з’явилися погрози вбивством на адресу кореспондентки RAI.

14 серпня в ефірі спільного телемарафону показали сюжет кореспондентки ТСН Наталії Нагорної з Суджі Курської області. Журналістка розповіла, як українські воїни знімають з адмінбудівель російські прапори та вішають синьо-жовті стяги, а також роздають гуманітарну допомогу місцевим жителям.

Також команда hromadske побувала в Суджі Курської області та дізналась, який вигляд має місто, що нині перебуває під контролем ЗСУ. 

Окрім того, кореспонденти «Інтера» зробили сюжет з Курської області. Їм вдалося побувати на газорозподільчій станції «Газпрому».

Журналіст Суспільного Тарас Ібрагімов також побував у місті Суджа Курської області і повідомив про контрольовану та відносно спокійну ситуацію в місті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
405
Читайте також
16.08.2024 09:46
Валерія Буняк
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
6 340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду