Половина українських медіа досі вдаються до сексизму та дискримінації, — дослідження ІМІ

Половина українських медіа досі вдаються до сексизму та дискримінації, — дослідження ІМІ

22 Серпня 2024
249
22 Серпня 2024
17:06

Половина українських медіа досі вдаються до сексизму та дискримінації, — дослідження ІМІ

249
Якщо людина втомилися від сексизму та набридли стереотипи й знецінення жінок у медіа, то ІМІ рекомендує звернутися напряму до редакції
Половина українських медіа досі вдаються до сексизму та дискримінації, — дослідження ІМІ
Половина українських медіа досі вдаються до сексизму та дискримінації, — дослідження ІМІ

48% українських медіа вдаються до сексистських, дискримінаційних та стереотипних матеріалів щодо жінок. Про це йдеться в новому дослідженні Інституту масової інформації «Гендерна рівність через 134 роки. Як українські онлайни утверджують сексизм у медіапросторі», проведеному в серпні 2024 року, що охопило 50 українських онлайн-медіа.

Серед основних підсумків дослідження ІМІ:

  • 24 з 50 досліджених онлайн-медіа у своїх матеріалах про жінок використовують елементи мови ворожнечі, сексизму, дискримінаційної лексики та стереотипізації щодо жінок;
  • найчастіше редакції згадували про жінок у сексуалізованих описах, акцентували на віці, одязі та зовнішності або відтворювали стереотипний образ «господинь».

Серед показових прикладів — матеріал із сайту Depo.ua з посиланням на російський сайт знайомств. У ньому поширюють сексизм та об'єктивізацію, що українки, неначе товар, «б'ють рекорди» на сайтах знайомств. Крім того, в матеріалі поширюють стереотипні твердження, що українки — це обслуговчий персонал для іноземних «шугар деді», тому вдома «завжди панує запах щойно приготовленої їжі».

Інші зразки сексизму в медіа:

  • «Час для пляжу». Клум знялася в мініатюрному купальнику з невеликих клаптів тканини» (Гордон)
  • «Ґабріель Епштейн засвітила інтимні місця у дуже маленькому купальнику» (Gazeta.ua)
  • «Гола Брежнєва після розлучення з Меладзе залізла на коня» (Glavcom)
  • «Нечупара, яка не вміє прасувати: Меган Маркл висміяли за незграбну спробу пробитися в клуб мільйонерів» (Інформатор)
  • «Якої помилки припустилася господиня, якщо гірчить картопляне пюре» (Newsyou)

«Практика деяких редакцій засуджувати жінок за одяг, вік чи зовнішність — шкідлива, оскільки в суспільстві проводжують поширюватися негативні та стереотипні твердження. У майбутньому через це погіршуватиметься якість життя дівчат та жінок. Водночас зрозуміло, що деяким редакціям цілком нормально з цим, а деякі взагалі почали практикувати сексистські тексти лише цього року. Це пов'язано з падінням залученості аудиторії з контентом. Тому деякі редакції намагаються максимально фантазувати словами, щоб набити клікбейти. Втім редакції, які в майбутньому хочуть рекламні колаборації з відомими брендами, мають усвідомлювати, що бізнес не буде йти до тих, хто дискримінує чи принижує аудиторію», – розповіла медіааналітикиня ІМІ Яна Машкова.

Якщо людина втомилися від сексизму та набридли стереотипи й знецінення жінок у медіа, то ІМІ рекомендує звернутися напряму до редакції. Якщо ж не отримали задовільної відповіді, медіа не відреагували на прохання виправити неетичний матеріал, можна звернутися до КЖЕ та МедіаЧеку.

Додамо, що у 2023 році Інститут масової інформації фіксував аналогічні показники сексизму та дискримінації щодо жінок в українських онлайн-медіа.

Моніторинговий аналіз проводився з 12 липня до 12 серпня 2024 року включно в 50 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ: ТСН, «Українська правда», NV, Цензор.Нет, РБК-Україна, «24 канал», Liga.net, «Еспресо», «Гордон», «Фокус», «Кореспондент.net», УНІАН, Obozrevatel, «Главком», Gazeta.ua, «Апостроф», «Суспільне», Zahid.net, «Українські новини», Укрінформ, Newsyou.info, Delo.ua, «Главред», «Телеграф», «Новинарня», «Громадське», УНН, «Політека», LB.ua, «Слово і діло», Знай.UA, ZN.UA, «Хвиля», «Коментарі", «Інформатор», Інтерфакс-Україна, «КП в Україні», Новини.Live, «Радіо Свобода», «Букви», «Рубрика», «Бабель», «Факти», «Економічні новини», «Подробиці», Lenta UA, Depo.ua, «Страна», «Прямий» та «5 канал».

Фото: колаж ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
249
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду