Підсанкційне проросійське видання «Страна.ua» поширило фейк про бійців 15-ї бригади Нацгвардії, - ЦПД

Підсанкційне проросійське видання «Страна.ua» поширило фейк про бійців 15-ї бригади Нацгвардії, - ЦПД

21 Серпня 2024
5036
21 Серпня 2024
21:48

Підсанкційне проросійське видання «Страна.ua» поширило фейк про бійців 15-ї бригади Нацгвардії, - ЦПД

5036
Видання повідомило, ніби декілька рот 15-ї бригади Національної гвардії України відмовилися виконувати завдання на Покровському напрямку. Центр протидії дезінформації верифікував інформацію у Нацгвардії і встановив, що повідомлення пропагандистів, яке вже розповсюдили російські медіа, не відповідає дійсності.
Підсанкційне проросійське видання «Страна.ua» поширило фейк про бійців 15-ї бригади Нацгвардії, - ЦПД
Підсанкційне проросійське видання «Страна.ua» поширило фейк про бійців 15-ї бригади Нацгвардії, - ЦПД

Підсанкційне проросійське видання «Страна .ua» поширило повідомлення, ніби декілька рот 15-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України відмовилися виконувати завдання на Покровському напрямку фронту, де зараз ведуться найактивніші бої.  

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації, який верифікував інформацію про діяльність вказаного підрозділу у Нацгвардії і встановив, що повідомлення пропагандистів, яке вже розповсюдили російські медіа, не відповідає дійсності.  

У ЦПД повідомили, що особовий склад 15-ї бригади НГУ продовжує виконувати завдання та стримувати ворога на складному напрямку фронту.  

«Лише протягом цієї доби бійці бригади завдали втрат особовому складу противнику у кількості 47 військових, ще одного окупанта взято у полон. Також бійці бригади знищили три одиниці бронетехніки і два комплекси РЕБ ворога. Окрім того, нанесено ураження по місцях скупчення особового складу та позиціях окупантів», - інформують у ЦПД 

Подібні фейки, наголошують у Центрі, спрямовані на деморалізацію українського населення та військовослужбовців Сил оборони.  

У ЦПД також закликали довіряти лише перевіреним джерелам інформації та не піддаватися на маніпуляції. 

Нагадаємо, на початку серпня петиція на сайті Президента України з вимогою повністю заблокувати роботу проросійського видання «Страна.ua» та запровадити санкції проти низки його працівників набрала 25 тис. підписів.

Видання «Страна.ua» відоме антиукраїнською пропагандою, указ Президента від 16 лютого 2022 року заблокував доступ до вебресурсів на доменах та субдоменах strana.ua, а указ від 20 серпня 2021 року запровадив санкції до головного редактора ресурсу Ігоря Гужви та пов’язаних з ним осіб.

Проте редакції вдається створювати нові канали, використовуючи підставних осіб, посередницькі юридичні особи, технічні засоби обходу блокування веб-ресурсів.

У вересні 2022 року волонтер та активіст Роман Сініцин уже реєстрував петицію з вимогою заблокувати всі «дзеркала» сайту «Страна.ua» та припинити співпрацю держорганів з цим виданням. На петицію відреагував Володимир Зеленський, попросивши РНБО розглянути це питання.

У грудні 2022-го позбавили акредитації чотирьох кореспондентів підсанкційного видання «Страна.ua», які їздили у звільнений від російської окупації Херсон. Вони отримували акредитацію як нібито представники інформаційної агенції «360 новини»

Що не так із виданням «Страна.ua», можна прочитати в матеріалі Отара Довженка та Ярослава Зубченка.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5036
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду