У Львові презентували виставку, присвячену 70-річчю Української служби Радіо Свобода

У Львові презентували виставку, присвячену 70-річчю Української служби Радіо Свобода

15 Серпня 2024
400
15 Серпня 2024
20:38

У Львові презентували виставку, присвячену 70-річчю Української служби Радіо Свобода

400
16 серпня 1954 року тоді ще Радіо Визволення о 17-й годині за європейським часом вперше промовило до слухачів українською мовою
У Львові презентували виставку, присвячену 70-річчю Української служби Радіо Свобода
У Львові презентували виставку, присвячену 70-річчю Української служби Радіо Свобода

У Львові в приміщенні Американського дому відбулася презентація виставки світлин «Говорить Радіо Свобода», присвячена 70-річчю першого виходу в етер Української служби Радіо Свобода, яке спершу мало назву Радіо Визволення, йдеться у повідомленні на сайті медіа. 

У коментарі «Детектору Медіа» директорка Української редакції «Радіо Свобода» Мар'яна Драч зазначила, що за 70 років існування Радіо Свобода висвітлювала резонансні та суспільно важливі теми, пробиваючись крізь «залізну завісу», цензуру і глушилки СРСР. Редакція першою доносила правду про Голодомор, репресії, справжні наслідки Чорнобильської катастрофи.

«За свідченням українських дисидентів, такі матеріали руйнували радянську дійсність. Сьогодні ми готуємо репортажі з фронту, викриваємо корупцію, розповідаємо про реалії окупації та українців, яких війна вигнала з дому. Наших колег називали "агентами ЦРУ" і "шпигунами", їх кидали за ґрати, проводили обшуки, били "беркутівці", автомобілі палили, журналісти отримували поранення на фронті. За ґратами в окупованому Криму з 2021 року досі перебуває наш кореспондент Владислав Єсипенко. Продюсерка Віра Гирич загинула у власній домівці у Києві від російської ракети і ця втрата досі як незагоєна рана. Наша місія полягає у просуванні демократичних цінностей і ми пишаємося високою довірою аудиторії: за даними Gallup — це 95 відсотків. У списку редакції також численні журналістські премії і це те, що надихає», — розповіла директорка Української редакції «Радіо Свобода».

23 світлини показують історію Радіо Свобода і дають розуміння місії, яка була протягом цих 70 років.

У повідомленні йдеться, що 16 серпня 1954 року тоді ще Радіо Визволення о 17-й годині за європейським часом вперше промовило до слухачів українською мовою.

«Історія Радіо Свобода — це відображення історії України. Залежно від того, як змінювалась ситуація в Україні, такі виклики поставали перед працівниками Української служби Радіо Свобода. Тема релігії, Голодомору, дисидентства, порушення прав людини були пріоритетними темами Радіо Свобода. Незаангажованість і об’єктивність — головні засади для Радіо Свобода», — зазначає журналістка  Галина Терещук.

На виставці, окрім світлин, були представлені радіоприймачі, з яких слухали передачі Радіо Свобода. Вони з колекції митрополита ПЦУ Димитрія Рудюка.

«Мене найбільше цікавили релігійні передачі. Я слухав божественні літургії. Слухав поруч із бабусею. Для мене світ радіо — дуже близький. У моїй колекції ті приймачі, через які ми могли слухати Радіо Свобода у 70-80-х роках. Найкраще слухалось по приймачах, які були зроблені у Балтії. Дістати їх було важко, були обмежені короткі хвилі», – наголосив митрополит ПЦУ Димитрій.

У 70-х роках ХХ століття почався підпільний рух за відновлення статусу УГКЦ і тоді Радіо Свобода повідомляло звернення католицьких священників про право на свободу релігії.

Виставка «Говорить Радіо Свобода. 70 років» триватиме протягом місяця.

Нагадаємо, що 17 липня минуло 10 років з дня заснування  редакції журналістських розслідувань «Схеми» у складі української служби «Радіо Свобода».

Фото: Олег Дуда/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
400
Читайте також
17.07.2024 16:57
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду