НАБУ оголосило підозру голові Антимонопольного комітету після розслідування «Схем»

НАБУ оголосило підозру голові Антимонопольного комітету після розслідування «Схем»

14 Серпня 2024
1278
14 Серпня 2024
15:07

НАБУ оголосило підозру голові Антимонопольного комітету після розслідування «Схем»

1278
Правоохоронці відкрили провадження на наступний день після виходу матеріалу «Схем» про те, що чиновник придбав автівок і нерухомості на значно вищу суму, ніж офіційні доходи його родини.
НАБУ оголосило підозру голові Антимонопольного комітету після розслідування «Схем»
НАБУ оголосило підозру голові Антимонопольного комітету після розслідування «Схем»

Національне антикорупційне бюро за погодженням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 14 серпня повідомило про підозру в незаконному збагаченні голові Антимонопольного комітету України Павлу Кириленку. Як повідомляє пресслужба відомства, приводом для цього стало журналістське розслідування «Радіо Свобода».

За даними правоохоронців, «чинного очільника державного органу зі спеціальним статусом» підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 млн гривень і декларуванні недостовірної інформації. Правоохоронці не називають імені чиновника, проте за описом посади, згаданим розслідуванням і за даними джерел «Схем» у правоохоронних органах, ідеться саме про Павла Кириленка.

Як пише НАБУ, досудове розслідування встановило, що у 2020–2023 роках вказаний посадовець, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набув 21 об’єкт нерухомого майна і один люксовий автомобіль, зареєструвавши права власності на родичів своєї дружини.

Серед набутого майна, за даними НАБУ, — сім квартир у Києві й Ужгороді, будинок і дві земельні ділянки під Києвом, два гаражні бокси, шість машино-місць, три нежитлові приміщення й автомобіль ВМW Х3. Загальна вартість цих активів склала 61,7 млн гривень.

Надалі, як пише НАБУ, щоби приховати факт незаконного збагачення, посадовець не вказав відомостей про набуте майно у своїх деклараціях за 2020–2023 роки.

Його дії кваліфіковані за ст. 368-5 (незаконне збагачення) і ч. 2 ст. 366-2 КК України (декларування недостовірної інформації).

Нагадаємо, 22 березня цього року, наступного дня після оприлюднення журналістського розслідування «Схем» (проєкт «Радіо Свобода»), Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації». 

Журналісти виявили, що родина Кириленка в період 2020–2023 років придбала автівки і низку нерухомості в Києві й області та в Ужгороді. При цьому, за даними журналістів, ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоби придбати все це коштовне майно.

Як дослідили журналісти, елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли Кириленко очолював Донецьку обласну адміністрацію і до його переведення до Києва на посаду голови АМКУ у 2023 році.

Фото: Павло Кириленко / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1278
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду