Агентство Bloomberg порушило домовленості щодо публікації новини про обмін увʼязнених з Росією, — New York Magazine

Агентство Bloomberg порушило домовленості щодо публікації новини про обмін увʼязнених з Росією, — New York Magazine

5 Серпня 2024
1763
5 Серпня 2024
21:58

Агентство Bloomberg порушило домовленості щодо публікації новини про обмін увʼязнених з Росією, — New York Magazine

1763
Протягом кількох днів різні медіа знали з власних джерел про те, що готується обмін ув'язненими за участю американських журналістів та російських опозиціонерів, але тримали інформацію в секреті за домовленістю з Білим домом.
Агентство Bloomberg порушило домовленості щодо публікації новини про обмін увʼязнених з Росією, — New York Magazine
Агентство Bloomberg порушило домовленості щодо публікації новини про обмін увʼязнених з Росією, — New York Magazine

Агентство Bloomberg  порушило домовленості щодо публікації новин про обмін ув’язнених журналістів Алсу Курмашевої, Евана Гершковича та американського морського піхотинця Пола Вілана. Про це йдеться в матеріалі сайту New York Magazine.

Як зазначає видання, Bloomberg опублікувало свою новину про обмін ув’язненими раніше за всі інші медіа, о 7:41 1 серпня, а за десять хвилин по тому редактор видання з гордістю написав в X: «Це одна з найбільших честей у моїй кар'єрі — допомогти повідомити цю новину. Я люблю свою роботу і своїх колег». Пізніше твіт був видалений.

New York Magazine уточнює, що повідомлення  Bloomberg про звільнення Гершковича було неточним, враховуючи, що російський літак усе ще був у повітрі на момент публікації. Цей літак міг розвернутися і повернутися назад до Москви, саме тому інші видання погодилися почекати.

Пізніше новина була оновлена і мала такий вигляд: «Попередня версія цієї історії була виправлена, щоб відобразити, що американці ще не були звільнені». 

Видання New York Magazine пише, що протягом кількох днів різні медіа знали  з власних джерел про те, що готується обмін ув'язненими за участю американських журналістів та російських опозиціонерів, але Білий дім попросив ЗМІ  притримати свої матеріали доти, доки Гершкович та інші в’язні Кремля не опиняться у США. До того часу вони все ще перебуватимуть у російському полоні, і чиновники побоювалися, що будь-яка увага до угоди може поставити її під загрозу — не лише для США, але й для багатьох інших країн, чиїх в’язнів було звільнено в рамках обміну.

Медіа визнали цей аргумент переконливим і погодилися. В обмін на їхню згоду на ембарго журналісти були проінформовані заздалегідь і отримали корисну інформацію для своїх репортажів. Також на 8 ранку 1 серпня був призначений брифінг, куди запросили близько 30 журналістів, де Білий дім надав додаткову інформацію про обставини обміну, але на той момент Bloomberg уже оприлюднило новину.

При цьому протягом останніх 48 годин до обміну один з репортерів Bloomberg, який мав опублікувати майбутню сенсацію, у кількох електронних листах до чиновника Білого дому дав зрозуміти, що згоден притримати свої матеріали і знає, що інші ЗМІ, які мають подібну інформацію, також її не публікуватимуть, пише New York Magazine.

Один із репортерів The Wall Street Journal розповів журналу New York Magazine: «Ми буквально тримали Ярослава Трофимова (кореспондента WSJ. — Ред.) на землі з біноклем, чекаючи, коли Еван зійде з літака, і ми опублікували новину, як тільки це сталося».

«Ми всі хочемо робити сенсаційні новини. Ми також повинні враховувати ризики, пов'язані з розкриттям цих історій. Я сподіваюся, що редактори і репортери добре подумали про ризики розголошення деталей передачі заручників до того, як вони знову опинилися в США», — розповів один із журналістів, чиє видання погодилося на ембарго щодо публікації про обмін. 

Нагадаємо, 1 серпня Росія звільнила репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана в рамках великого обміну ув’язненими із США. Як згодом повідомило Bloomberg, у межах угоди зі США Кремль звільнив також російського політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу, якого раніше засудили до 25 років колонії. 

За даними російського видання The Insider, окрім Кара-Мурзи, до списку на обмін також внесли журналістку «Радіо Свобода» Алсу Курмашеву, співголову організації «Меморіал» Олега Орлова, засудженого до 2,5 років колонії, та ще 12 політв’язнів. Натомість до Росії повернуть кілера з ФСБ Вадима Красікова, шпигунів та шахраїв, пише The Insider.

Раніше про можливість повернення Евана Гершковича до США вже 1 серпня повідомив ведучий американського телеканалу Fox News Трейс Ґаллахер з посиланням на інформацію головної кореспондентки з національної безпеки в Пентагоні Дженніфер Ґріффін.

На початку липня минулого року The Washington Post повідомило, що представники влади США й Росії попередньо обговорили потенційний обмін Гершковича, а також інших в'язнів Кремля.

Російський диктатор Володимир Путін на пресконференції 14 грудня 2023-го дав зрозуміти, що Росія арештувала та звинуватила у шпигунстві Евана Гершковича заради обміну. В інтерв’ю ексведучому Fox News Такеру Карлсону Путін натякнув, що готовий обміняти Евана Гершковича. 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1763
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду